Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Aποκάλυψη: Με κυβερνητική οδηγία οι ασθενείς θα χρηματοδοτούν τα φάρμακα τους



Η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με οδηγία που υπογράφει η κα Αθηνά Δρέττα αποφάσισε να τινάξει στον αέρα τόσο το κλίμα συναίνεσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών και κράτους αλλά, και να φορτώσει στον ασθενή-ασφαλιζόμενο μέρος του κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών που έχει ανάγκη.

Προφανώς η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής των εντολών της Τρόικας ανατρέπει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους αυτούς που ενώ με τις ασφαλιστικές κρατήσεις μιας ολόκληρης ζωής έχουν πληρώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης σήμερα καλούνται να την πληρώσουν εκ νέου. Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους:

Με σκοπό τη μείωση τιμών προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία συγκροτήθηκε το Παρατηρητήριο Τιμών. Σε αυτό οι διοικητές των νοσοκομείων υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές των προμηθειών στις οποίες προβαίνουν.

Με δεδομένο ότι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών επείσθησαν μετά απο μακρές διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ότι το Ελληνικό δημόσιο θα εκπληρεί τις υποχρεώσεις του σε χρονικό διάστημα 60-90 ημερών οι νέες τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο, τόσο για την προμήθεια φαρμάκων όσο και για τα ιατρικά υλικά είναι ήδη 30 -40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές προμηθειών των νοσοκομείων των παλαιότερων χρόνων.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Γραμματέα του υπουργείου υγείας κ. Πολύζου αλλά οι παροικούντες στην Ιερασουλήμ γνωρίζουν οτι αυτό επιτεύχθη στη βάση των πολιτικών πρωτοβουλιών του Γραμματέα εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού.

Την θετική αυτή εξέλιξη για το δημόσιο και τους ασφαλισμένους ανατρέπει η εκτός λογικής οδηγία της Γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης κα Αθηνάς Δρέττα την οποία απέστειλε σε όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και με την οποία τους ζητά να αποζημειώνουν τους ασφαλισμένους για τις αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ιατρικών υλικών από τα φαρμακεια, σύμφωνα με τις τιμές της υπέρ-χονδρικής αγοράς που αναρτώνται στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Η συγκεκριμένη οδηγία μετα βεβαιότητας επιφέρει μια τις εξής δύο επιπτώσεις:

1. O ασθενής ασφαλιζόμενος θα πρέπει να πληρώνει με δική του επιβάρυνση μέρους του κόστους των φαρμάκων και υλικών καθώς το Παρατηρητήριο δεν περιλαμβάνει περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς.

2. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και υλικά δεν θα διατίθενται στα φαρμακεία καθώς ουδείς επαγγελματίας έχει λόγο να διαθέτει προϊόντα με μηδενικό περιθώριο κέρδους ή τουλάχιστον η διαθεσιμότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Επί της ουσίας. Ο τρόπος που λειτούργησε η γραμματέας κα Αθηνά Δρέττα παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι ενώ όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η κρατική δαπάνη στον τομέα της υγείας πρέπει στο σύνολο της να απομειωθεί, είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι αυτό θα συμβεί μηδενίζοντας τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα διανομής των φαρμάκων και υλικών.

Τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση προωθεί την πρακτική ο ασθενής-ασφαλιζόμενος να πρέπει να πληρώνει πλέον μέρους του κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Η εξέλιξη θα καταλήξει εκρηκτική εντός της προσεχούς εβδομάδας και χρήζει άμεσης κορυφαίας πολιτικής παρέμβασης.

Πηγή: Newscode.gr


Read more...

Οι Ιορδανοί διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης


Τουλάχιστον τρεις χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ισλαμιστές, μέλη αριστερών οργανώσεων και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Αμάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής και διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν η Αίγυπτος και η Τυνησία: «Χόσνι Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» και «Μπεν Άλι πρόσεχε, έρχεται να σε βρει ο Χόσνι Μουμπάρακ», ήταν μερικά από αυτά.

Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η οργάνωση ελεύθερων εκλογών, η παραίτηση της κυβέρνησης του Σαμίρ Ριφάι και η ανάδειξη αντιπροσωπευτικού κοινοβουλίου. «Κάτω η κυβέρνηση του Ριφάι» και «Θέλουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν στα πανό που κρατούσαν.

Την ειρηνική διαδήλωση οργάνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το πολιτικό σκέλος τους, το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI). Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Ιμπρίντ, το Καράκ και το Ντιμπάν. Είναι η τρίτη φορά μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας που γίνονται διαδηλώσεις στην Ιορδανία. Όπως και την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία μοίρασε νερό και χυμούς τους διαδηλωτές πριν από την έναρξη της πορείας.
Read more...

Αναρχία στην εργασία θέλει η τρόικα

Απόλυτη αναρχία στο χώρο της εργασίας, επιθυμεί για την Ελλάδα η τρόικα!

Στη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, κλιμάκιο από οχτώ τεχνοκράτες τροϊκανούς, κατά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους από την Επιθεώρηση Εργασίας, ζήτησαν να γίνουν ακόμα πιο ελαστικές οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Μάλιστα ο Ολλανδός εκπρόσωπος, σε μια επίδειξη άκρατου νεοφιλελευθερισμού πρότεινε να «υπάρχει απόλυτη αναρχία στην αγορά και να ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις από τον κάθε εργαζόμενο χωριστά»!

Η τρόικα πιέζει την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της κατάργησης του θεσμού της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε κάποια ομοσπονδία.

Το υπουργείο Εργασίας, βάσει Μνημονίου, πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κατάργηση έως το τέλος του έτους και η τρόικα θέλει να γίνει το συντομότερο δυνατό. «Επεκτείναμε τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας από δύο μήνες, στον ένα χρόνο. Δεν γίνεται να ελαστικοποιήσουμε περισσότερο την αγορά, θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις», απάντησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας, προκαλώντας τη δυσφορία των τροϊκανών.

Αν, πάντως, καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, τότε αυτόματα οι εργοδότες θα μπορούν να αποχωρήσουν από την ομοσπονδία του κλάδου τους και να προβούν σε κατ' ιδίαν συμβάσεις με τους εργαζόμενούς τους.

Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος για κατακόρυφη μείωση των ημερομισθίων, υπό την απειλή της απόλυσης।
newsbomb.gr
Read more...

Σε συνεχή επαφή η Αθήνα με την ομογένεια και το Πατριαρχείο σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο Καμία ανησυχητική αναφορά για Έλληνες

Η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο και τα γενικά προξενεία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε επαφή με τους Έλληνες όπως και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Από τις επαφές των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ωστόσο, ακριβείς πληροφορίες δεν υπάρχουν αφού υπάρχει μεγάλη τεχνική δυσκολία στην πραγματοποίηση επικοινωνιών।

.tanea.gr

Read more...

Θα ζητούν ταυτότητες σε όλα τα πλοία!

Αφού την “πάτησαν” με τους λαθρομετανάστες


http://img.protothema.gr/6B5CCCBDC362914B50713C5C06239403.jpg

Κάηκαν στο χυλό φυσάνε και το γιαούρτι στο υπουργείo Προστασίας του Πολίτη όπου υπάγεται και το Λιμενικό Σώμα.

Μετά το ταξίδι που έκαναν με το πλοίο της γραμμής οι 230 οικονομικοί μετανάστες χωρίς να έχουν επίσημα χαρτιά μαζί τους, από τα Χανιά στον Πειραιά για να καταλήξουν στη Νομική Σχολή, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης μετά από εντολή του υπουργού Χρήστου Παπουτσή απέστειλε διαταγή σε όλες τις Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές προς όλες τις εταιρείες έκδοσης εισιτηρίων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις εταιρείες επιβατηγών πλοίων, ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωση τους να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία των επιβατών με τον έλεγχο των προβλεπόμενων αποδεικτικών μέσων ταυτότητας.

Οι Λιμενικές Αρχές θα προβαίνουν σε συνεχείς και επισταμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση εκ μέρους των υπόχρεων (εταιρειών – πλοίων – ναυτικών πρακτόρων) των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεών τους αναφορικά με την καταγραφή - επιβεβαίωση των στοιχείων των επιβατών που επιβιβάζονται στα πλοία, υπενθυμίζοντας ότι η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά εισιτήρια που εκδίδονται.
Read more...

Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται στην αγορά

Παρά τις συμφωνίες με τις πολυεθνικές


http://img.protothema.gr/24CB47B0E148B0CB7AAD08F0277CF781.jpg
Νέα έκρηξη τιμών έρχεται να πλήξει την εγχώρια αγορά, αφού το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται συνεχώς λόγω των μεγάλων αυξήσεων στους φόρους που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα.

Παρά τις συμφωνίες που έχει επιτύχει ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι καταναλωτές δύσκολα θα αποφύγουν νέες επιβαρύνσεις το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε με το πρωτοφανές 7,6% σε ετήσια βάση, ενώ και σε σχέση με το Νοέμβριο οι τιμές είναι πάνω κατά 1,8% στην παραγωγή.

Οι τιμές στην παραγωγή είναι πια στα επίπεδα του Αυγούστου του 2008, όταν κρίση δεν υπήρχε και όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει διεθνώς στα 150 δολάρια ανά βαρέλι – ενώ τώρα είναι στα 85 δολάρια, με αναλογικά πολύ πιο λίγο εξασθενημένο το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Με δεδομένο ότι αυξήσεις υπάρχουν και σε ό, τι αφορά στην παραγωγή από το εξωτερικό, είναι προφανές ότι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται ανάμεσα σε “διασταυρούμενα πυρά”: από τη μια οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από τους φόρους στα καύσιμα κι από την άλλη η ανάκαμψη των οικονομιών διεθνώς, η οποία τροφοδοτεί τη ζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά εδώ και δύο χρόνια, στις μελέτες οικονομικού κλίματος που πραγματοποιεί το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), τα νοικοκυριά εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι τιμές θα κινούνται ανοδικά το επόμενα διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι επιτήδειοι οργιάζουν στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποκλιμακώνονται εδώ και δύο εβδομάδες σχεδόν, ενώ και το ευρώ ενισχύεται έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι λ.χ. η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια έχει υποχωρήσει κατά 5% σχεδόν, αλλά στα πρατήρια η μέση τιμή πώλησης για όλη την χώρα είναι μόλις κατά 0,7% χαμηλότερη, δηλαδή κατά 1 λεπτό το λίτρο…
Read more...

Μετά τον Άκη, ψάχνουν και Βουλγαράκη

Επιστολή του υπ. Οικονομικών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


http://img.protothema.gr/ED1D53F91D89B0999DABBEB27A3FFD7D.jpg
Την ύπαρξη πάσης φύσεως τίτλων, αξιών, λογαριασμών, μετρητών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, χαρτοφυλακίων κλπ. του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, Αικατερίνη Πελέκη ζητεί με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης , ανάλογης κίνησης του υπ. Οικονομικών με αντικείμενο έρευνα για τις χρηματιστηριακές κινήσεις του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου
Read more...

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ


Αναστέλλονται, από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και μέχρι νεωτέρας, δεκάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται: Όλα τα επιβατικά δρομολόγια της μετρικής γραμμής του...
δικτύου της Πελοποννήσου πλην των Τοπικών δρομολογίων Πάτρας - Ρίου - Αγ. Ανδρέα , Κατάκολου - Πύργου - Ολυμπίας, Διακοφτού - Καλαβρύτων και των Λεωφορείων Κιάτου - Πάτρας.

• Όλα τα επιβατικά Τοπικά Δρομολόγια Λάρισας - Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας και αντιστρόφως, καθώς και Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας & αντιστρόφως πλην των 563/882, 883/592, 591/886, 887/564 & των 884, 885 στο συγκεκριμένο τμήμα.

• Όλα τα επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης -Δικαίων - Ορμένιου - Σβίλενγραντ & αντιστρόφως πλην των: 604, 605, 613, 614, καθώς και πλην των διεθνών δρομολογίων 460, 461, 360, 361, 362, 363, 444, 445.

• Όλα τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Έδεσσας - Φλώρινας & αντιστρόφως.

Όσοι επιβάτες έχουν ήδη προμηθευθεί εισιτήρια μπορούν να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Read more...

Πληθαίνουν οι φήμες για παραίτηση Θαπατέρο υπέρ του υπουργού Εσωτερικών

Έρχονται αλλαγές στην Ισπανία


Φήμες θέλουν τον Χοσέ Θαπατέρο να παραδίδει τα ηνία έξι μήνες πριν από τις εκλογές
Φήμες θέλουν τον Χοσέ Θαπατέρο να παραδίδει τα ηνία έξι μήνες πριν από τις εκλογές (Φωτογραφία: Reuters )
Μαδρίτη, Ισπανία
Είναι το «καυτό» ζήτημα των ημερών, κι αυτό που συζητείται περισσότερο στους διαδρόμους της ισπανικής πολιτικής: ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα παραιτηθεί σε λίγους μήνες υπέρ του δεύτερου στην ιεραρχία της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα;

Ο προβληματισμός έγινε για πολλούς βεβαιότητα όταν ο τρίτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μανουέλ Τσάβες δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο ότι «θα προτιμούσε» να παραταθεί η θητεία του Θαπατέρο, γράφει η ιταλική Corriere della Sera.

Αμέσως μετά άρχισαν να κυκλοφορούν και ημερομηνίες: ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, στη διάρκεια του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Όλα άρχισαν ξαφνικά με μαγικό τρόπο να ταιριάζουν. Η αναγόρευση πριν από τρεις μήνες του υπουργού Εσωτερικών Ρουμπαλκάμπα σε δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Η πρωτοφανής αποφασιστικότητα του τελευταίου να προωθήσει μέτρα κατά της κρίσης, σαν να μην τον ενδιαφέρει η αντίδραση του εκλογικού σώματος.

Και η διαφαινόμενη δυσφορία της αντιπολίτευσης απέναντι σε μια τέτοια εναλλαγή. Ο χαρισματικός αντιπρόεδρος αντιπροσωπεύει πράγματι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μοναδικό αξιόπιστο εμπόδιο στην εκλογική ρεβάνς του Λαϊκού Κόμματος.

Αποτελεσματικός ρήτορας και πρώην αθλητής (έχει καλύψει τα 100 μέτρα σε χρόνο 10,9 δευτερολέπτων), ο Ρουμπαλκάμπα είναι ένας 59χρονος καθηγητής χημείας που ασχολείται με την πολιτική εδώ και 30 χρόνια.

Στα 40 του ήταν ήδη βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ, στη συνέχεια έγινε έμπιστος σύμβουλος του Χοακίν Αλμούνια, για να αναλάβει επί Θαπατέρο το πιο δύσκολο έργο απ' όλα: τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ. Μια αποστολή που φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει πριν από 20 ημέρες την πρόταση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης για «μόνιμη και επαληθεύσιμη» κατάπαυση του πυρός.

Μόνο ένα οικονομικό θαύμα θα μπορούσε να σώσει το πολιτικό μέλλον του Θαπατέρο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα έπαιρνε από 43% ως 49% και η διαφορά του με τους Σοσιαλιστές θα ήταν από 11 ως 19 μονάδες.

Το εκλογικό σώμα, ακόμη κι εκείνο που έχει προοδευτικές θέσεις, δεν συγχωρεί στον πρωθυπουργό την καθυστέρηση με την οποία αναγνώρισε την ύπαρξη της κρίσης και άρχισε να λαμβάνει μέτρα. Όπως δεν υποστηρίζει και τα ίδια αυτά επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που αποφασίστηκε την Πέμπτη.

Σχεδόν ολόκληρη η κοινωνική πολιτική του Θαπατέρο έχει κατεδαφιστεί από τον οικονομικό σεισμό: τέρμα τα 400 ευρώ στους ανέργους μακράς διαρκείας, τέρμα και τα 2.500 ευρώ στις γυναίκες που τεκνοποιούν.

Το Λαϊκό Κόμμα ρίχνει αλάτι στις πληγές, υπενθυμίζοντας ότι το 43% των Ισπανών κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, και ζητώντας την τιμωρία των σοσιαλιστών στις κάλπες. Οι τελευταίοι φαίνεται λοιπόν ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, που λέγεται Ρουμπαλκάμπα. Άλλωστε, για ένα δρομέα των εκατό μέτρων οι έξι μήνες ισοδυναμούν με την αιωνιότητα, καταλήγει το δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Ελλάδα έχασε τους Μεσογειακούς


Η έλλειψη κονδυλίων και η οικονομική κρίση οδήγησαν την εκτελεστική επιτροπή να αφαιρέσει από Βόλο και Λάρισα την διεξαγωγή των Μεσογειακών του 2013, όπως αποφασίστηκε την Παρασκευή στο Παρίσι.

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα η πληροφορία που δημοσίευσε το πρωί το Sentragoal.gr για την απώλεια της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από το Βόλο και τη Λάρισα.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΕΜΑ συνεδρίασε λοιπόν στο Παρίσι και με ψήφους 12-1 (μόνο ο Ισίδωρος Κούβελος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ελλάδα) αποφασίστηκε να γίνει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να οριστεί ο νέος τόπος διεξαγωγής των αγώνων του 2013.


Η Ελλάδα έχασε τους Μεσογειακούς

Αιτία για όλα αυτά; Η δεδομένη οικονομική κρίση και η έλλειψης κονδυλίων που καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων του 2013, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική πλευρά και γι αυτό δεν έχει αντιδράσει το τελευταίο διάστημα.

Αλλωστε το κόστος θα ξεπερνούσε τα 130 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η ΔΕΜΑ εδώ κι αρκετό καιρό ζητούσε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και σ' αυτά που είχε υπογράψει το 2007, αλλά μέχρι και την ύστατη ώρα δεν πήρε καμία απάντηση.

Τον Δεκέμβριο μάλιστα απέστειλε ένα τελευταίο χαρτί με dead-line την 15η Ιανουαρίου και ζητούσε από την ελληνική πλευρά να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις και τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Στην ουσία η Ελλάδα δεν απάντησε ποτέ κι έτσι η ΔΕΜΑ υποχρεώθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να λάβει την απόφαση.

Θυμίζουμε ότι βάσει του προγραμματισμού, οι αγώνες θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2013 και σε αυτούς θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες.

Τα αγωνίσματα θα διεξάγονταν κατά κύριο λόγο στον Βόλο. Η ανάληψη των αγώνων από την Ελλάδα αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

Το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τους Μεσογειακούς είναι η ισπανική Ταραγόνα, η οποία βρίσκεται 85χλμ. μακριά από την Μαδρίτη και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη των αγώνων του 2017.


ethnos.gr


Read more...

Η Ελλάδα δεν θα κλείσει συμφωνίες για εξοπλισμούς το 2011, λέει ο Π.Μπεγλίτης

Η κρίση δεν επιτρέπει αγορές


Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ) με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη
Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ) με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
H Ελλάδα δεν πρόκειται να κλείσει σημαντικές συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων φέτος εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ελλάδα βρίσκεται από το 2007 σε διαπραγματεύσεις για την αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, αξίας περίπου 2,5 δις ευρώ. Διαπραγματεύεται επίσης με την Ρωσία την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-3.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Γαλλία και την Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε μέσα στο 2011», διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης.

«Είναι σαφές το μήνυμα της κυβέρνησης ότι δεν μπορούμε το 2011, με αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Οι αμυντικές δαπάνες για το 2011 προϋπολογίζονται στα 4,87 δισ. ευρώ ή στο 2,13% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% του ΑΕΠ το 2010. Η Ελλάδα προβλέπεται να δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων φέτος, 20% λιγότερα σε σχέση με το 2010.

Τα μισά από αυτά θα αφορούν την αποπληρωμή παλαιότερων παραγγελιών, ενώ άλλα 830 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για την συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων, καθώς και για την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών αεροσκαφών.

Μέχρι το καλοκαίρι η απόφαση για την ΕΑΣ

Για το θέμα της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για να γίνει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και ότι το δημόσιο θα διαθέσει πλειοψηφικό ποσοστό, έως και 65%, της επιχείρησης.

«Μέχρι την άνοιξη, τον Απρίλιο θα έχουμε τις εισηγήσεις του συμβούλου, ο οποίος ορίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον της εταιρίας, συμπεριλαμβανόμενης της ιδιωτικοποίησης της. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας για να γίνει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός», είπε ο Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο θα διαθέσει πλειοψηφικό ποσοστό, έως και 65% της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να βρει ιδιώτες εταίρους για τις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Νωρίτερα φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε την KPMG ως σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που έχει συσσωρευμένα χρέη ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τροπολογία για τη διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά

Χωρίς οικοδομική άδεια


H τεχνολογία αφαλάτωσης θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στα νησιά
H τεχνολογία αφαλάτωσης θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στα νησιά (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τροπολογία με την οποία διευκολύνεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης για ύδρευσης σε νησιά του Αιγαίου κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Θαλασσίων Υποθέσεων.

Η τροπολογία, η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για τις μονάδες αφαλάτωσης δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια.

Θα αρκεί μόνο «η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ραγκούσης: «Όχι» στη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών «Ειλημμένη απόφαση»

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία περίπτωση μεμονωμένων ή μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τους μετανάστες στη Νομική.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι θα κινηθούν από τον εισαγγελέα οι διαδικασίες, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία κατάληψης της Νομικής।
tanea.gr
Read more...

Εξετάζουν την επιμήκυνση για Ελλάδα και Ιρλανδία «Στο τραπέζι» η παράταση των δανείων στα 30 χρόνια

Επιμήκυνση στα 30 χρόνια για το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας προς την ευρωζώνη εξετάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρώιτερς, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιμήκυνση για να δώσει τέλος στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη (για την Ελλάδα) και τα επτά (για την Ιρλανδία) στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.

Η ιδέα εξετάστηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Συζητώνται «όλων των ειδών οι ιδέες। Δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή [η συγκεκριμένη]. . . αλλά ασφαλώς δεν είναι πρωτάκουστη. Η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε μια πηγή.

tanea.gr
Read more...

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα ενώ 410 τραυματίστηκαν σήμερα Χάος στην Αίγυπτο, βία και αναρχία σε όλη τη χώρα

Στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στους δρόμους του κέντρου- κοντά στο κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια- ακούγονται πυρά, ενώ μονάδες του στρατού ενισχύουν την αστυνομία. Η Αίγυπτος, με πρώτο το Κάιρο, παραδίδεται στη βία και την αναρχία, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί σε όλες τις μεγάλες πόλεις .

Αν και αρχικά η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων στο κέντρο του Καίρου προκάλεσε την ικανοποίηση των διαδηλωτών που νωρίτερα είχαν καλέσει το στρατό, καταγγέλοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο στρατός, τουλάχιστον σε μία περίπτωση άνοιξε πυρ, αφού πρώτα διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άρματα μάχης.



Παραδίδονται στη βία οι πόλεις

Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, Καφρ ελ Σείχ, Ασουάν, Μανσούρα, Νταμιέτα, Κομ Όμπο... Η μία μετά την άλλη οι πόλεις παραδίδονται στη βία, καθώς η χώρα διανύει την πλέον ταραγμένη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Είναι ταυτόχρονα και η πιο ισχυρή πρόκληση που δέχτηκε ποτέ το καθεστώς Μουμπάρακ.

«Είναι ώρα να αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλω καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου», επισήμανε ο 22χρονος διαδηλωτής Αμάλ Άχμεντ.

Σκότωσαν τον αδερφό μου

«Σκότωσαν τον αδερφό μου», φώναζε στο Σουέζ ο διαδηλωτής. Γύρω του επικρατούσε το αδιαχώρητο: κάποιοι κρατούσαν το νεκρό σώμα ενός αιγυπτίου, που συμμετείχε κι αυτός στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει άλλος ένας νεκρός από τις σημερινές ταραχές στο Κάιρο. Συνολικά τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα και τουλάχιστον 410 τραυματίστηκαν σήμερα στο Κάιρο

Σε όλες τις πόλεις, η κατάσταση εξελίσσεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν να φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία συναντούν τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, άσφαιρα πυρά, αντλίες νερού και δακρυγόνα. Αναφέρθηκε πάντως και το εξής: στο κέντρο του Καίρου, κάποιοι αστυνομικοί έβγαλαν τις στολές τους και πέρασαν στην...απέναντι πλευρά, αυτή των διαδηλωτών.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας επισήμαναν ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 11 από τις 28 επαρχίες της χώρας.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων και Ίντερνετ τουλάχιστον στο Κάιρο.

Ο Μπαραντέι

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με το τέλος των προσευχών της Παρασκευής, στις οποίες συμμετείχε και ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη σε κατ΄οίκον περιορισμό. Λίγο νωρίτερα
είχε μείνει εγκλωβισμένος στο τζαμί, όπου προσευχήθηκε. Πολλά αυτοκίνητα κάηκαν έξω από το τέμενος και αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα ή λιποθύμησαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσες συλλήψεις έγιναν, ωστόσο ήταν πολλές. Για λίγο κρατήθηκαν και 4 γάλλοι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τα γεγονότα.

Ο Μπαραντέι, μόλις επέστρεψε από τη Βιέννη, όπου ζει μόνιμα, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, εφόσον ο Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Ο ίδιος ο 82χρονος πρόεδρος της Αιγύπτου δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, ούτε και έχει κάνει κάποια δήλωση από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις। Παρατηρητές επισημαίνουν ότι αν και έχει ακόμη πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο οι επιλογές του είναι περιορισμένες και όλες μάλλον θα οδηγήσουν στην χαλάρωση της απόλυτης εξουσίας του.
.tanea.gr
Read more...

Εξωφρενικό! Βγάλαμε ελληνικά νησιά στο σφυρί!



Δώδεκα από τα ωραιότερα ελληνικά νησάκια στο Αιγαίο, αλλά και κοντά στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο βγαίνουν ήδη στο… σφυρί με μεσίτη την εταιρεία Private Islands Inc που έχει έδρα τον Καναδά.

Τα νησάκια που πωλούνται είναι:

ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ - Κεντρικό Αιγαίο – Σύνδεση με Φολέγανδρο και Σίκινο
280 στρέμματα, τιμή πώλησης: 6.500.000 ευρώ

ΝΑΥΣΙΚΑ: Έχει 2 φυσικά λιμάνια – Υποδοχή Ferry
1.280 στρέμματα, τιμή πώλησης: 6.900.000 ευρώ

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ: Πολύ κοντά σε Αθήνα και Κόρινθο
300 στρέμματα, τιμή πώλησης: 15.500.000 ευρώ

ΒΟΥΒΑΛΟΣ: Κολυμπήστε με τα δελφίνια σε αυτό το θεσπέσιο νησί, σ΄ έναν κόλπο περιτριγυρισμένο από τη θαυμάσια θέα των βουνών της Δ. Ελλάδας.
31.63 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Δίπλα στην Πελοπόννησο, δύο ώρες από την Αθήνα
750 στρέμματα

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας
2,5 στρέμματα, τιμή πώλησης: 1.500.000 ευρώ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ «ΛΙΧΝΑΡΙ»: Ιδανικό για ανάπτυξη οικισμού
95 στρέμματα, τιμή πώλησης: 3.000.000 ευρώ

ΤΡΑΓΟΝΗΣΙ: Κοντά στην Αθήνα, ιδανικό για ιδιωτικό θέρετρο
90 στρέμματα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 01: 2 φυσικά λιμάνια και 2 φυσικές ακτές. Το νησί διαθέτει λόφους με υψόμετρο 77 μ. από τη θάλασσα.
170 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

"ΜΙΚΡΗ ΑΜΟΡΓΟΣ":

494 στρέμματα, τιμή πώλησης 6.100.000 ευρώ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 03: Ένα από τα πέντε στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδες. Εύκολη πρόσβαση από Αθήνα.

49.4 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 02: Ιόνιο πέλαγος

58।3 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος.

newsbomb.gr/
Read more...

Ανάβει φωτιές το νομοσχέδιο


Με έξι τροποποιήσεις που αφορούν κυρίως τα εργασιακά, αλλά και ριζικές ανατροπές στην οργάνωση και τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, κατατέθηκε τελικώς αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών

Με έξι τροποποιήσεις που αφορούν κυρίως τα εργασιακά, αλλά και ριζικές ανατροπές στην οργάνωση και τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών και ενώ συνεχίζεται ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης, κατατέθηκε τελικώς αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Για αιφνιδιασμό στην κατάθεση του νομοσχεδίου κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και απειλούν με κινητοποιήσεις
Για αιφνιδιασμό στην κατάθεση του νομοσχεδίου κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και απειλούν με κινητοποιήσεις

Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις αφορά την αλλαγή της διατύπωσης περί κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς το τελικό κείμενο μιλά για αντικατάστασή τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις αλλαγές ελλιπείς και απειλούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Κύκλοι του υπουργείου, πάντως, διεμήνυαν χθες ότι ο διάλογος δεν τελείωσε και πως υπάρχουν περιθώρια αλλαγών και βελτιώσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή: «Θετικά αντιμετωπίζονται και μια σειρά άλλων θεμάτων, που μπορεί να ενσωματωθούν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο αφορούν:

  • Την αφαίρεση του όρου περί «κατάργησης» Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το νέο κείμενο μιλά πλέον για «αντικατάσταση» των Συλλογικών Συμβάσεων στο πλαίσιο των νέων Οργανισμών.
  • Την εξαίρεση από τις υποχρεωτικές μετατάξεις όσων εργαζομένων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους αυτού. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, όπου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος μέσος όρος ηλικίας.
  • Τη διευκρίνιση ότι η διαγραφή χρεών αφορά και τα χρέη του ΟΑΣΑ.
  • Τη διευκρίνιση ότι μετά τις εθελοντικές μετατάξεις θα ακολουθήσουν κατά προτεραιότητα οι μετατάξεις των ήδη αποσπασμένων εκτός Ομίλου ΟΑΣΑ.
  • Την αφαίρεση της πρόβλεψης για σύμπραξη του ΟΑΣΑ με Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καταρτίζουν από κοινού δρομολόγια.
  • Την ισχύ των αρχικών οργανογραμμάτων των δύο νέων συγκοινωνιακών φορέων που θα συσταθούν. Τα νέα οργανογράμματα δεν θα ισχύουν υποχρεωτικά για τρία χρόνια όπως προβλεπόταν. Πρακτικά τα οργανογράμματα θα μπορούν να αλλάξουν και ύστερα από έναν χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αποδεκτή και η πρόταση για μελέτη εντός ενός χρόνου, του μοντέλου λειτουργίας μιας εταιρείας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ
48ωρη απεργία σε όλα τα μέσα

Με απεργιακό μπαράζ από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς απειλούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «αιφνιδιασμό» λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι έλεγαν χθες πως η πρώτη κίνηση θα είναι η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη σε όλα τα μέσα.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μέσω της συγχώνευσης των σημερινών πέντε εταιρειών σε δύο νέους φορείς, έναν για τα οδικά μέσα και έναν για τα μέσα σταθερής τροχιάς και με την επίκληση «εξαιρετικών λόγων δημοσίου συμφέροντος», αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις και μείωση των αποδοχών κυρίως στις παλαιότερες συγκοινωνιακές εταιρείες (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος). Παράλληλα το νομοσχέδιο δρομολογεί την αποχώρηση συνολικά περίπου 2.000 εργαζομένων (από το σύνολο των 11.800 εργαζομένων των εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ), μέσω περίπου 1.500 μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ethnos.gr
Read more...

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με βροχές, χιόνια, κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Μερική απαγόρευση απόπλου


Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ
Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Βροχές, τσουχτερό κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη είναι το σκηνικό του καιρού που θα επικρατεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Σε ισχύ μερική απαγόρευση απόπλου. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που κινούνται σε ορεινά οδικά δίκτυα. Σε πτώση η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας Ελλάδας και οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Μερική απαγόρευση απόπλου

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυλλήνη-Ζάκυνθο και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επίσης, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ από την Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα-Λευκίμη και Ιόνια νησιά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Το πρωί από την Πάτρα δεν έφυγε το πλοίο «Κεφαλλονιά» για Σάμη. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων Πρίνου-Καβάλα.

Από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων για Σαλαμίνα. Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων καλεί του επιβάτες πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά οδικά δίκτυα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οδηγοί που κινούνται στα ορεινά οδικά δίκτυα της χώρας. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο νομό της Φλώρινας, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας.

Ανοιχτή είναι η πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο τους Καϊμάκτσαλαν από την Κερασιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ορισμένα σημεία του δρόμου.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Το σκηνικό του καιρού δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα
ασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Βροχερός θα είναι ο καιρός και την Κυριακή, ενώ θα πέσουν χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός και οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Read more...

Κλείνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών

Ικανοποιημένη η Αθήνα


Μέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου
Μέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ικανοποιημένες είναι Αθήνα και Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης για τη συµφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία µετατρέπει το πρόβληµα της παράνοµης µετανάστευσης στα σύνορα σε ευρωπαϊκό και αναµένεται, όπως όλα δείχνουν, να επικυρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πολύ κοντά σε συµφωνία επί του κειµένου, το οποίο θα συζητηθεί στο Συµβούλιο ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από το κείµενο, καθώς, όπως σηµείωναν οι ίδιες πηγές, καλύπτονται όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήµατα που αφορούν την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σηµαντική κρίνεται και η αναφορά στα εξωτερικά σύνορα, αναφορά την οποία δεν ήθελε η τουρκική πλευρά.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου και αρνούµενη να εφαρµόσει τη διµερή συµφωνία για την υποχρέωση επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα, «φορτώνοντας» επί της ουσίας το πρόβληµα στην Αθήνα.

∆ιπλωµατικές πηγές έλεγαν ακόµη ότι η συµφωνία είναι σηµαντική και γιατί διευρύνει το πεδίο εφαρµογής όχι µόνο στα σύνορα µε την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σηµεία (για παράδειγµα, στο Ιόνιο), ενώ θα ακολουθείται η διαδικασία επαναπροώθησης για όλους τους παράνοµους µετανάστες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Υπογράµµιζαν ακόµη ότι «µε τη συµφωνία εµπεδώνεται το γεγονός ότι το πρόβληµα είναι ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό, γι’ αυτό και η επιτροπή θα στηρίξει µε κονδύλια την Τουρκία για την εφαρµογή και θα ενθαρρύνει ανάλογες συµφωνίες της Τουρκίας µε τρίτες χώρες».

Πάντως, δεν αποτελεί µυστικό ότι η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψαλίδι στις δημοτικές επιχειρήσεις


Εως τις 28 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες. Μετακινούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι από το σύνολο των 40.000

Οδηγίες για τη συγχώνευση και κατάργηση των 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα συρρικνωθούν σε 1.500-1.700 νέους οργανισμούς, περιλαμβάνουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων που προβλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη» (3852/2010), θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Από το σύνολο των περίπου 40.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων αναμένεται να μετακινηθούν στους νέους οργανισμούς ή στους δήμους -αν κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό- περίπου 30.000 εργαζόμενοι. Οι 8.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εργάζονται στα νέα νομικά πρόσωπα μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους. Οι μετακινήσεις προσωπικού και η μείωση των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στους ΟΤΑ αφού τα 10.000 αμειβόμενα μέλη διοικητικών συμβουλίων θα μειωθούν σε περίπου 3.500.

Σημαντικές εξοικονομήσεις αναμένεται να επιφέρουν στους ΟΤΑ οι μετακινήσεις προσωπικού
Σημαντικές εξοικονομήσεις αναμένεται να επιφέρουν στους ΟΤΑ οι μετακινήσεις προσωπικού

Οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και αφορούν το σύνολο των ΟΤΑ. Σε κάθε δήμο, μετά τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα παραμείνουν:

Δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το ένα ΝΠΔΔ θα συσταθεί για τους τομείς της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας και το άλλο για τους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Εάν υπάρχει κοινωφελής επιχείρηση, τότε μπορεί να συνυπάρχει με ένα ΝΠΔΔ με το οποίο θα μοιράζεται τις προαναφερόμενες αρμοδιότητες.

Δύο σχολικές επιτροπές: μία για την Πρωτοβάθμια και μία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ενα δημοτικό λιμενικό ταμείο -όπου υπάρχει- που θα ενσωματώσει όλα τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στον δήμο.

Μία δημοτική επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα.

Μία δημοτική επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης.

Μία ανώνυμη εταιρεία.

Μία επιχείρηση ειδικού σκοπού για τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού εφόσον λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις στους συνενούμενους δήμους.

Το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των καταργούμενων και συγχωνευόμενων οργανισμών θα τοποθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο, σε οργανικές θέσεις στους νέους οργανισμούς που θα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Το πλεονάζον μόνιμο προσωπικό θα τοποθετηθεί σε κενές θέσεις, αντίστοιχης βαθμίδας και ειδικότητας, στις υπηρεσίες του δήμου.

Συνεχίζουν την εργασία τους για ένα ακόμα έτος οι 4.000 εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για όλο το 2011. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων στα προγράμματα θα ανανεωθούν μέχρι το τέλος του 2011, σε δήμους που ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ο ίδιος. Εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί από άλλο νομικό πρόσωπο ή από τον δήμο, τότε ο νέος φορέας υλοποίησης θα αναλάβει να επεκτείνει τις υφιστάμενες συμβάσεις μέχρι τις 31-12-2011.

.ethnos.gr
Read more...

Σαρωτικές αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή Ανατροπές σε έξι άξονες

Τέλος εποχής για δεκάδες επαγγέλµατα, µεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου, µηχανικού, συµβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, σηµατοδοτεί το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Το νοµοσχέδιο δόθηκε στη δηµοσιότητα την ίδια ώρα που τα στελέχη τηςτρόικας ξεκινούσαν τον τακτικό έλεγχό τους, προκειµένου να αποφανθούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου στην Ελλάδα, ύψους1 5 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα Τα Νέα, μία από τις προϋποθέσεις είναι το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Το νοµοσχέδιο, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς το τέλος Μαρτίου.

Σε 4 µήνες από τη δηµοσίευση του νόµου καταργούνται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του, µια σειρά από περιορισµούς που ισχύουν σήµερα κατά την άσκηση διαφόρων επαγγελµάτων: αριθµητικοί, γεωγραφικοί, ελάχιστες αποστάσεις, περιορισµοί ως προς τις εταιρικές µορφές ή ως προς τη σύνθεση του µετοχικού κεφαλαίου και φυσικά οι κατώτατες ή ανώτατες τιµές.

Εξαιρέσεις θα µπορέσουν να θεσπιστούν µε Προεδρικά ?ιατάγµατα µόνο σε περιπτώσεις που συντρέχει λόγος επιτακτικού δηµοσίου συµφέροντος. Το σχετικό Προεδρικό ?ιάταγµα πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 4 µήνες.

Το νοµοσχέδιο περιέχει ένα δεύτερο ειδικό µέρος, µε το οποίο καταργεί συγκεκριµένους περιορισµούς που ισχύουν για τα επαγγέλµατα των δικηγόρων, συµβολαιογράφων, µηχανικών και ορκωτών λογιστών. Οι ρυθµίσεις για τους φαρµακοποιούς περιλαµβάνονται σε άλλο νοµο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα για τους συµβολαιογράφους προβλέπεται ότι η αναλογική αµοιβή τους θα βαίνει µειούµενη όσο αυξάνεται η αξία του αντικειµένου της συναλλαγής και ότι από ένα ύψος συναλλαγής και πάνω η αναλογική αµοιβή δεν θα είναι η υποχρεωτική.

Για τους δικηγόρους αναφέρεται ότι εφεξής θα έχουν το δικαίωµα να ασκούν το επάγγελµά τους και σε περιφέρειες άλλων δικηγορικών συλλόγων.

Παράλληλα, καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αµοιβές και το σύστηµα προείσπραξης αµοιβών, ενώ οι δικαστικές δαπάνες θα επιδικάζονται µε βάση τις ισχύουσες σήµερα ελάχιστες αµοιβές, οι οποίες όµως στο εξής θα ονοµάζονται «νόµιµες» αµοιβές.

Επίσης, οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων των δικηγόρων και των συλλόγων τους προκαταβάλλονται από τους ίδιους και όχι από τους πελάτες τους. Ο υπολογισµός τους γίνεται µε βάση ποσά αναφοράς, ανάλογα µε τις σηµερινές ελάχιστες αµοιβές.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας σε δύο ή περισσότερους δικηγόρους του ίδιου ή και διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.

Στους μηχανικούς καταργούνται οι ελάχιστες αµοιβές, οι οποίες θα καθορίζονται ελεύθερα µε έγγραφη συµφωνία των συµβαλλοµένων.

Σε περίπτωση που το ?.Σ. του ΤΕΕ κρίνει ότι µια αµοιβή είναι ασυνήθιστα χαµηλή, καλεί τον µηχανικό να τη δικαιολογήσει. Οι εισφορές υπέρ του ΤΕΕ και υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων υπολογίζονται εφεξής µε βάση τη νόµιµη αµοιβή, που ισοδυναµεί µε τη σηµερινή ελάχιστη αµοιβή.

Ενώ τέλος, στους διαγωνισµούς µελετών δηµοσίων έργων, οι µηχανικοί θα µπορούν να υποβάλλουν προσφορές µε χαµηλότερη από την προεκτιµηµένη αµοιβή।
.tanea.gr
Read more...

Μετακόµισαν τα ξηµερώµατα Πολύωρες διαπραγµατεύσεις των εισαγγελέων µε τους µετανάστες µετά την άρση του ασύλου

Είναι λίγο µετά τις 03.00 όταν οι λαθροµετανάστες αρχίζουν να µαζεύουν τα πράγµατά τους προκειµένου να εγκαταλείψουν τη Νοµική και να µετεγκατασταθούν στο κτίριο της οδού Πατησίων
Στις 3.30 το πρωί άρχισε τελικά η αποχώρηση των 250 παράνοµων µεταναστών και δεκάδων υποστηρικτών τους από το κτίριο της Νοµικής Σχολής. Πραγµατοποιώντας πορεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο «Υπατία», στην Πατησίων, που τους παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, τον γνωστό δηµοσκόπο Ντ. Ρουτζούνη.

Προηγήθηκε έναπολύωρο θρίλερ, µε σκληρές διαπραγµα τεύσεις, ύστερα από την άρση του πανεπιστηµιακού ασύλου, που έγινε το απόγευµα, κατόπιν αιτήµατος του πρύτανη της Σχολής.

Μία ξαφνική εµπλοκή όσον αφορά το κτίριο όπου θα στεγάζονταν οι 250 παράνοµοι µετανάστες φρενάρισε τη νυχτερινή συµφωνία για αποχώρησή τους από τη Νοµική Σχολή. Λίγο πριν από τις 2 τα ξηµερώµατα ο εκπρόσωπος του ∆ικτύου για τα Πολιτικά ∆ικαιώµατα Ν. Γιαννόπουλος, ο οποίος µετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης των Μεταναστών, ανακοίνωσε ότι ο κ. Ρουτζούνης, ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού Πατησίων που παραχωρήθηκε στους απεργούς πείνας, είχε ενδοιασµούς για τη νυκτερινή τους µετακόµιση.

Είχε προηγηθεί εννιάωρη διαπραγµάτευση, µε τους εισαγγελείς να καλούν τους µετανάστες να αποχωρήσουν και τους εκπροσώπους τους να κρατούν σκληρή στάση. Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε κάτω από ασφυκτικά αστυνοµικά µέτρα, τα οποία είχαν καταστήσει απροσπέλαστο το κτίριο της Νοµικής, είχε πολλές διακυµάνσεις, καθώς οι λαθροµετανάστες άλλαζαν συνεχώς στάση. Αρκετές φορές η κατάσταση έφτασε στο παρά πέντε πριν από την αστυνοµική επέµβαση για την εκκένωση του κτιρίου, που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγµή µε την παρέµβαση διαφόρων διαµεσολαβητών – όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. ∆ρίτσας και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης.

Είχε προηγηθεί η επί τρία 24ωρα και πλέον ζητούµενη δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη προς τις εισαγγελικές αρχές για άρση του πανεπιστηµιακού ασύλου, που ουσιαστικά άναβε το πράσινο φως για την επέµβαση της Αστυνοµίας.

ή κυβέρνήςή είχε από νωρίς το απόγευµα καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους ότι «ο νόµος θα εφαρµοστεί προς κάθε κατεύθυνση» και πως «θα αποκατασταθεί η τάξη», ενώ είχε σπεύσει να ενηµερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να είναι σε συνεχή ενηµέρωση στο Νταβός, η υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σύσκεψη στη Βουλή κατέληξε στην απόφαση ότι δεν µπορούσε να παρέλθει χωρίς να υπάρξει αποτέλεσµα το τελεσίγραφο που ήδη από χθες είχε σταλεί στους λαθροµετανάστες. Η σύσκεψη, που έλαβε τη µορφή οµάδας διαχείρισης κρίσης, κατέληξε στην απόφαση ότι η παράταση του νόθου καθεστώτος που διαµορφωνόταν εγκυµονούσε σοβαρούς κινδύνους για τη διασάλευση της δηµόσιας τάξης.

Η κατάσταση έφθασε στο παρά πέντε πριν από την επέµβαση για εκκένωση

ΣΤΡΟΦΗ 180° ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Θεαµατική στροφή στο ζήτηµα της κατάληψηςτης Νοµικής έκανε χθες η Κουµουνδούρου: χθες το απόγευµα έπειτα από ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων, ο Συνασπισµός εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία ουσιαστικά πήρε αποστάσεις από την αρχικη απόφαση των µεταναστών να απορρίψουν την πρόταση για µεταφορά τους σε άλλο χώρο.

«Σεβόµαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώµης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται µε οριακές µορφές πάλης. Ωστόσο θεωρούµε ότι η σηµερινή τους στάση δεν βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει τηνκατάργηση του ασύλου.

Χρειάζεται µεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝµε την οποία καταγράφεται η διαφοροποίηση του επίσηµου κόµµατος από τους χειρισµούς που έγιναν στη Νοµική, και η οποίακινείται σε εντελώς διαφορετικούς τόνους από τις προηγούµενες ανακοινώσεις της Κουµουνδούρου αλλά και τις δηλώσεις του άλέξη τσίπρα για το ζήτηµα.

παρέµβαση για τα γεγονότα της Νοµικής, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.∆., έκανε χθες και ο επικεφαλής του Μετώπου άλέκος άλαβάνος, τονίζοντας ότι όποιος – όπως ο κ. Σαµαράς – ζητάει την κατάργηση του ασύλου, δεν είναι ελληνας.

άπαντώντας στον κ. άλαβάνο το Γραφείο τύπου τηςΝ.∆. τον κατηγόρησε ότι έφτασε στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να µοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας.


Ν.Δ. - ΛΑΟΣ: ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ςε µπρα ντε φερ ανάµεσα στη Ν.∆. και τον ΛάΟΣ εξελίχθηκε το ζήτηµα του πανεπιστηµιακού ασύλου, καθώς χθες το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη (αριστερά) έσπευσε να καταθέσει νοµοθετική πρόταση για την κατάργησή του. Η κίνηση Καρατζαφέρη προκάλεσε αµηχανία στο γαλάζιο επιτελείο, το οποίο εµµέσως πλην σαφώς επέκρινε τον ΛΆΟΣ ότι αντιγράφει τον σχεδιασµό της Ν.∆. «Χαιρόµαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του προέδρου της Ν.∆. για κατάργηση του απηρχαιωµένου θεσµού του ασύλου», ανέφερε ο γραµµατέας πολιτικού Σχεδιασµού της Ν.∆. Μάξιµος Χαρακόπουλος (δεξιά). Η διελκυστίνδα στη «δεξιά πολυκατοικία» συνεχίστηκε µε τον κ. Καρατζαφέρη να κατηγορεί τη Ν.∆. ότι εκείνη αντέγραψε τις θέσεις του ΛΆΟΣ, καθώς το κόµµα του είχε εισηγηθεί από το 2008, στο πλαίσιο της συνταγµατικής άναθεώρησης, την πλήρη κατάργηση του ασύλου, έχοντας τότε απέναντι τη Ν.∆. και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόµµατα.

tanea.gr
Read more...