Η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με οδηγία που υπογράφει η κα Αθηνά Δρέττα αποφάσισε να τινάξει στον αέρα τόσο το κλίμα συναίνεσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών και κράτους αλλά, και να φορτώσει στον ασθενή-ασφαλιζόμενο μέρος του κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών που έχει ανάγκη.
Προφανώς η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής των εντολών της Τρόικας ανατρέπει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους αυτούς που ενώ με τις ασφαλιστικές κρατήσεις μιας ολόκληρης ζωής έχουν πληρώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης σήμερα καλούνται να την πληρώσουν εκ νέου. Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους:
Με σκοπό τη μείωση τιμών προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία συγκροτήθηκε το Παρατηρητήριο Τιμών. Σε αυτό οι διοικητές των νοσοκομείων υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές των προμηθειών στις οποίες προβαίνουν.
Με δεδομένο ότι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών επείσθησαν μετά απο μακρές διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ότι το Ελληνικό δημόσιο θα εκπληρεί τις υποχρεώσεις του σε χρονικό διάστημα 60-90 ημερών οι νέες τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο, τόσο για την προμήθεια φαρμάκων όσο και για τα ιατρικά υλικά είναι ήδη 30 -40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές προμηθειών των νοσοκομείων των παλαιότερων χρόνων.
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Γραμματέα του υπουργείου υγείας κ. Πολύζου αλλά οι παροικούντες στην Ιερασουλήμ γνωρίζουν οτι αυτό επιτεύχθη στη βάση των πολιτικών πρωτοβουλιών του Γραμματέα εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού.
Την θετική αυτή εξέλιξη για το δημόσιο και τους ασφαλισμένους ανατρέπει η εκτός λογικής οδηγία της Γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης κα Αθηνάς Δρέττα την οποία απέστειλε σε όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και με την οποία τους ζητά να αποζημειώνουν τους ασφαλισμένους για τις αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ιατρικών υλικών από τα φαρμακεια, σύμφωνα με τις τιμές της υπέρ-χονδρικής αγοράς που αναρτώνται στο Παρατηρητήριο Τιμών.
Η συγκεκριμένη οδηγία μετα βεβαιότητας επιφέρει μια τις εξής δύο επιπτώσεις:
1. O ασθενής ασφαλιζόμενος θα πρέπει να πληρώνει με δική του επιβάρυνση μέρους του κόστους των φαρμάκων και υλικών καθώς το Παρατηρητήριο δεν περιλαμβάνει περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς.
2. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και υλικά δεν θα διατίθενται στα φαρμακεία καθώς ουδείς επαγγελματίας έχει λόγο να διαθέτει προϊόντα με μηδενικό περιθώριο κέρδους ή τουλάχιστον η διαθεσιμότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.
Επί της ουσίας. Ο τρόπος που λειτούργησε η γραμματέας κα Αθηνά Δρέττα παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι ενώ όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η κρατική δαπάνη στον τομέα της υγείας πρέπει στο σύνολο της να απομειωθεί, είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι αυτό θα συμβεί μηδενίζοντας τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα διανομής των φαρμάκων και υλικών.
Τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση προωθεί την πρακτική ο ασθενής-ασφαλιζόμενος να πρέπει να πληρώνει πλέον μέρους του κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Η εξέλιξη θα καταλήξει εκρηκτική εντός της προσεχούς εβδομάδας και χρήζει άμεσης κορυφαίας πολιτικής παρέμβασης.
Πηγή: Newscode.gr
Read more...