Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πληθαίνουν οι φήμες για παραίτηση Θαπατέρο υπέρ του υπουργού Εσωτερικών

Έρχονται αλλαγές στην Ισπανία


Φήμες θέλουν τον Χοσέ Θαπατέρο να παραδίδει τα ηνία έξι μήνες πριν από τις εκλογές
Φήμες θέλουν τον Χοσέ Θαπατέρο να παραδίδει τα ηνία έξι μήνες πριν από τις εκλογές (Φωτογραφία: Reuters )
Μαδρίτη, Ισπανία
Είναι το «καυτό» ζήτημα των ημερών, κι αυτό που συζητείται περισσότερο στους διαδρόμους της ισπανικής πολιτικής: ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα παραιτηθεί σε λίγους μήνες υπέρ του δεύτερου στην ιεραρχία της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα;

Ο προβληματισμός έγινε για πολλούς βεβαιότητα όταν ο τρίτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μανουέλ Τσάβες δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο ότι «θα προτιμούσε» να παραταθεί η θητεία του Θαπατέρο, γράφει η ιταλική Corriere della Sera.

Αμέσως μετά άρχισαν να κυκλοφορούν και ημερομηνίες: ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, στη διάρκεια του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Όλα άρχισαν ξαφνικά με μαγικό τρόπο να ταιριάζουν. Η αναγόρευση πριν από τρεις μήνες του υπουργού Εσωτερικών Ρουμπαλκάμπα σε δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Η πρωτοφανής αποφασιστικότητα του τελευταίου να προωθήσει μέτρα κατά της κρίσης, σαν να μην τον ενδιαφέρει η αντίδραση του εκλογικού σώματος.

Και η διαφαινόμενη δυσφορία της αντιπολίτευσης απέναντι σε μια τέτοια εναλλαγή. Ο χαρισματικός αντιπρόεδρος αντιπροσωπεύει πράγματι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μοναδικό αξιόπιστο εμπόδιο στην εκλογική ρεβάνς του Λαϊκού Κόμματος.

Αποτελεσματικός ρήτορας και πρώην αθλητής (έχει καλύψει τα 100 μέτρα σε χρόνο 10,9 δευτερολέπτων), ο Ρουμπαλκάμπα είναι ένας 59χρονος καθηγητής χημείας που ασχολείται με την πολιτική εδώ και 30 χρόνια.

Στα 40 του ήταν ήδη βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ, στη συνέχεια έγινε έμπιστος σύμβουλος του Χοακίν Αλμούνια, για να αναλάβει επί Θαπατέρο το πιο δύσκολο έργο απ' όλα: τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ. Μια αποστολή που φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει πριν από 20 ημέρες την πρόταση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης για «μόνιμη και επαληθεύσιμη» κατάπαυση του πυρός.

Μόνο ένα οικονομικό θαύμα θα μπορούσε να σώσει το πολιτικό μέλλον του Θαπατέρο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα έπαιρνε από 43% ως 49% και η διαφορά του με τους Σοσιαλιστές θα ήταν από 11 ως 19 μονάδες.

Το εκλογικό σώμα, ακόμη κι εκείνο που έχει προοδευτικές θέσεις, δεν συγχωρεί στον πρωθυπουργό την καθυστέρηση με την οποία αναγνώρισε την ύπαρξη της κρίσης και άρχισε να λαμβάνει μέτρα. Όπως δεν υποστηρίζει και τα ίδια αυτά επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που αποφασίστηκε την Πέμπτη.

Σχεδόν ολόκληρη η κοινωνική πολιτική του Θαπατέρο έχει κατεδαφιστεί από τον οικονομικό σεισμό: τέρμα τα 400 ευρώ στους ανέργους μακράς διαρκείας, τέρμα και τα 2.500 ευρώ στις γυναίκες που τεκνοποιούν.

Το Λαϊκό Κόμμα ρίχνει αλάτι στις πληγές, υπενθυμίζοντας ότι το 43% των Ισπανών κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, και ζητώντας την τιμωρία των σοσιαλιστών στις κάλπες. Οι τελευταίοι φαίνεται λοιπόν ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, που λέγεται Ρουμπαλκάμπα. Άλλωστε, για ένα δρομέα των εκατό μέτρων οι έξι μήνες ισοδυναμούν με την αιωνιότητα, καταλήγει το δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: