Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Το Υπ. Πολιτισμού εξετάζει τις προσλήψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

"Αναφορικά με τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού από το ΥΠΠΟΤ -μετά από δημοσίευμα για τις προσλήψεις της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας- διευκρινίζουμε τα εξής:

Όπως ρητά αναφέρεται και στη σχετική προκήρυξη που είναι αναρτημένη μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ, οι προσλήψεις γίνονται με αυστηρή και απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3812/2009 και των κριτηρίων του άρθρου 21 του νόμου 2190/1994, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το νόμο 3812/2009. Εφαρμόζονται δηλαδή τα κριτήρια μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος περί ΑΣΕΠ και μόνο αυτά (εντοπιότητα, εμπειρία, ανεργία, βαθμός πτυχίου, πολύτεκνη οικογένεια, μονογονεϊκή οικογένεια).

Τα αποτελέσματα μαζί με τη μοριοδότηση κάθε υποψηφίου ανά κριτήριο μοριοδότησης είναι όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγχει το ΥΠΠΟΤ και τη διαδικασία και όποιος έχει έννομο συμφέρον να υποβάλλει ένσταση, η οποία εφόσον αποδειχθεί βάσιμη οδηγεί σε αναμόρφωση του πίνακα και σε απόδοση ευθυνών εφόσον υπάρχουν.

Το βράδυ της Παρασκευής, πληροφορούμενοι την ύπαρξη σχετικού δημοσιεύματος και για να διαπιστώσουμε αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του, δόθηκε εντολή από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο να μεταβεί κλιμάκιο του ΥΠΠΟΤ στην Πέλλα. Το κλιμάκιο θα βρίσκεται εκεί το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να διενεργήσει επισταμένο έλεγχο στο σύνολο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων, αλλά και για να διασταυρώσει τη μοριοδότησή τους. Το κλιμάκιο έχει εντολή να καταθέσει πόρισμα ως το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος θα κατατεθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν περαιτέρω έρευνας."

Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού

i-reportergr.
Read more...

Φ. Σαχινίδης: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα


nooz.gr
Εφόσον συνεχιστεί η αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων και κυρίως, η περικοπή ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, είπε από τη Λάρισα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν, επικαλούμενος τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από το Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

«Εάν δεν υπήρχε σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, η κυβέρνηση θα είχε την ευχέρεια να μην έπαιρνε όλα τα μέτρα, που πήρε. Εάν είχαμε πίστωση χρόνου, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Δυστυχώς, η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που τη συνόδευε, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών», είπε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς συμμάχους στην κοινωνία, κάνοντας λόγο για το «κίνημα των αποδείξεων», που αναπτύχθηκε από πολίτες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, υποστήριξε ότι μετά την διασφάλιση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης, πλέον ήρθε η ώρα ώστε να μπουν οι βάσεις και να ασκηθούν οι πολιτικές για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, που πρέπει να μπει σε νέα βάση, και κυρίως να μην στηρίζεται σε δανεικά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, εξέφρασε και την ικανοποίηση για την κοινωνική ευθύνη που επιδεικνύουν οι φορείς, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν την αλλαγή των όρων των δανείων και των πιστωτικών καρτών για τους δημοσίους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι τον δρόμο άνοιξε η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣRead more...

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ...


Τώρα εξηγείται γιατί ο Καραμανλής συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια τους Κοντό, Μπασιάκο και Κιλτίδη και δεν ακολούθησαν τον δρόμο των Βουλγαράκη, Δούκα και Ρουσόπουλου. Επειδή προφανώς...
εκβίασαν τον Αγγέλου ότι θα αποκαλύψουν τα πάντα. Τους έκαψε όμως η Μαντέλη...
/fimotro

Read more...

Διόρισαν και καθηγητή ...ιππασίας στη Βουλή!


Από τον Χαρίλαο Δυνατό

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ξέρετε ότι ανάμεσα σε αυτούς που μετατάχθηκαν (και ασφαλώς μονιμοποιήθηκαν) στη Βουλή στο πλαίσιο της προεκλογικής ... διακομματικής συνεννόησης (!) είναι και ένας ... καθηγητής ιππασίας; (Κάντε διπλό κλικ στο ΦΕΚ για να μεγαλώσει). Πρόκειται για τον Γεώργιο Λεβεντάκη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας, ο οποίος μετατάχθηκε από το...

υπουργείο Τουρισμού σε "πρωσοπαπαγή θέση" του κλάδου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Βουλής, ως μόνιμος υπάλληλος. Η προϋποηρεσία του; Περίπου 4 χρόνια. 'Αρα είχε προσληφθεί στο Κέντρο Ιππασίας, επί ΝΔ...

Read more...

H απάντηση της Τζάκρη για το δημοσίευμα με τους διορισμούς"ΘΑ ΚΙΝΗΘΏ ΝΟΜΙΚΆ"

Αυτή είναι η απάντηση της Τζάκρη για το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" που θέλει να έχει διορίσει σόι και συγχωριανούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Read more...

Σαν σήμερα, 22/05/1963: Η δολοφονική επίθεση στο Λαμπράκη


Σήμερα, έχουμε όλους αυτούς της γενιάς του Πολυτεχνείου, που τα έκαναν.....


Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1957 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Παρίσι, στη σημαντικότερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Ο Καραμανλής πρόβαλε με την ομιλία του την περιβόητη αρχή της καθολικότητας, απαλλάσσοντας έτσι την Ελλάδα από τη μονομερή δέσμευση για την εγκατάσταση πυραύλων, μέχρι να συμφωνήσουν στην εξάπλωση των πυραύλων όλες οι χώρες της συμμαχίας. Αυτή η κατάσταση άνδρωσε το φιλειρηνικό κίνημα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε...


ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.

Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ Αμπατιέλος. Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.Το βράδυ της 22 Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.


Read more...

Ιδού το ΦΕΚ! Διόρισαν 240 υπαλλήλους - συγγενείς και φίλους όλων των κομμάτων στην βουλήΈνα σκάνδαλο που θα συζητηθεί και προκαλεί σάλο δημιούργησαν τα ίδια τα κόμματα με τον διορισμό των 240 υπαλλήλων στην βουλή. Ο αριθμός του ΦΕΚ 324 26/4/2010 αναφέρει ότι
διόρισαν στην βουλή με 6 ημέρες προϋπηρεσία 240 υπαλλήλους που απαγορεύεται και οι περισσότεροι ήταν συγγενείς υπουργών από όλα τα κόμματα.
Σύμφωνα με το σύνταγμα απαγορεύει πλέον πρόσληψη και μονιμοποίηση (σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση).
Το σκάνδαλο είναι τεράστιο και διακομματικό αφού το κάθε...

κόμμα πήρε δικούς του ανθρώπους χωρίς να έχουν προϋπηρεσία!
Την ώρα που γινόταν μακελειό με τις περικοπές τα κόμματα πέρασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην βουλή.
Την αποκάλυψη είχε κάνει ο Γ.Αυτιάς στην εκπομπή του και ακόμα απάντηση δεν υπάρχει.


Read more...

«Μπουκώνουν» με μηνύσεις μάρτυρες που κατέθεσαν για SiemensΤο ρεκόρ της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, προς το παρόν, δεν είναι τα ευρήματα και οι αποδείξεις για λαδωμένους πολιτικούς.Ρεκόρ και μάλιστα θλιβερό έχει σημειωθεί ως προς τον αριθμό των αγωγών που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί σε βάρος συγκεκριμένων...


μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν και κατέθεσαν για ερευνώμενες συμβάσεις του ΟΤΕ και του ΟΣΕ. Μάλιστα, οι καταθέσεις αυτές κρίθηκαν σημαντικές από την εξεταστική επιτροπή, κάποιες άφησαν εμβρόντητα τα μέλη της, ενώ απ' αυτές δρομολογήθηκαν ενέργειες της επιτροπής (αναζήτηση θαμμένων δικογραφιών, συσχετισμός εγγράφων, κλήσεις μαρτύρων, αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών κ.ά.). Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τέσσερις αγωγές κατά τριών μαρτύρων. Η αρχή έγινε με τον πρώην υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια, που στράφηκε κατά του αρχιμηχανικού του ΟΣΕ Εμ. Παναγιώτου, ο οποίος ανέλυσε στην εξεταστική το σκάνδαλο του Προαστιακού και του GSM-R με βαριά παραστατικά. Ο κ. Ρόβλιας αξιώνει από το στέλεχος του ΟΣΕ 500.000 ευρώ για την άρση της προσβολής που θεωρεί ότι υπέστη, όταν ο κ. Παναγιώτου επικαλέστηκε άρθρο (προγενέστερο) σε εφημερίδα, το οποίο, με λογοπαίγνιο, εμφάνιζε το όνομα του πρώην υφυπουργού και του ίδιου σε ρόλο υποβολέα σε διοικητή ΔΕΚΟ για το πού πρέπει να πάει συγκεκριμένη εργολαβία του ΟΣΕ. Αγωγή κατά του κ. Παναγιώτου, με αξίωση για αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, κατέθεσε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κ. Γιαννακός, θεωρώντας και αυτός ότι εθίγη. Κατά την προσπάθεια ερμηνείας του ίδιου δημοσιεύματος οι βουλευτές ρωτούσαν τον μάρτυρα για τον υπαινιγμό που αναφερόταν και σε μυστικές μαγνητοφωνήσεις και σε ένα παρασκήνιο το οποίο ο μάρτυρας είπε πως γράφτηκε αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ομως με αγωγή ύψους 300.000 ευρώ στράφηκε ο κ. Γιαννακός και κατά του άλλου μάρτυρα για τον Προαστιακό και τις αμαρτωλές προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ με τη Siemens, του κ. Δ. Καραπάνου. Τα πρακτικά της επιτροπής έκαναν τη δουλειά τους και αίφνης δύο μάρτυρες κατηγορίας κατά του κ. Γιαννακού (με καταθέσεις τους σε εισαγγελείς και ανακριτές για τις προγραμματικές και την ολυμπιακή συμβάσεις του Προαστιακού) πρέπει να γίνουν εκατομμυριούχοι για να πληρώσουν... τους θιγόμενους. Είναι προφανές ότι αυτοί οι μάρτυρες της εξεταστικής... θα μαρτυρήσουν και οι επόμενοι θα σιωπήσουν, αν προτάξουν την αυτοπροστασία τους ως σοβαρότερο από τον σκοπό της εξεταστικής.

Ομως οι αγωγές συνεχίστηκαν και την Τετάρτη ο ΟΤΕ κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην διευθυντή του κ. Ν. Μπαριτάκη, αξιώνοντας 1 εκατ. ευρώ. Η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΕ υποστηρίζει ότι επλήγη, επειδή το πρώην στέλεχός της επικαλέστηκε έκθεση εσωτερικού ελέγχου (του ίδιου του οργανισμού) με την οποία επισημαίνονται κερκόπορτες στο δίκτυό του, εξαιτίας ευρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «κακόβουλες πράξεις».

Κατά σύμπτωση και ο κ. Μπαριτάκης είναι μάρτυρας κατηγορίας σε ποινική υπόθεση, με κατηγορούμενους τον πρόεδρο του ΟΤΕ και τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Τεχνολογίας για απιστία, που η ανακρίτρια υπολόγισε ότι ζημίωσε τον οργανισμό με 51,7 εκατ. ευρώ. Ηρθε η ώρα και αυτός να πληρώσει για τη μαρτυρία του, με αφορμή την επίκληση επίσημου εγγράφου του ΟΤΕ. Προφανώς και αυτός πρέπει να γίνει εκατομμυριούχος.

Αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν στο πλαίσιο της εξεταστικής της Siemens, από την οποία έχουν περάσει πολλοί που όμως ξέχασαν πολλά. Για παράδειγμα ο ανακριτής Δ. Οικονόμου αίφνης δεν θυμόταν τι είχε πει στους δημοσιογράφους για τη δικογραφία του Προαστιακού που ήθελε να στείλει στη Βουλή και έκλεισε τον περασμένο Μάιο. Αμνησία. Ή ο κ. Κώστας Γείτονας ο οποίος, ερωτηθείς για δύο τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι γράφονταν δίπλα στο όνομά του στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, ανέφερε ότι δεν τους γνωρίζει. Τι κι αν αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στο πολιτικό του γραφείο ακόμα και σήμερα!

Προφανώς θα «μαρτυρήσουν» όσοι θυμούνται και καταθέτουν στην εξεταστική και όχι όσοι έπαθαν αμνησία!

ENET


Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΖ!


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κατάργηση του εισιτηρίου στις οργανωμένες πλαζ και γκρέμισμα όλων των εμποδίων και των εξωτερικών περιφράξεων προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε...
όλες τις παραλίες είναι το νέο δόγμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ). Η πρόταση για την κατάργηση του... εισιτηρίου στις εκμισθωμένες-οργανωμένες πλαζ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ. Οι μελετητές θεωρούν ότι σε όλες τις εκμισθωμένες παραλίες η είσοδος πρέπει να είναι ελεύθερη για τους λουομένους, οι οποίοι θα πληρώνουν για τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και για ό,τι άλλο αγοράζουν...
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κατάργηση του εισιτηρίου θα επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων- που ισχύουν για τις εκμισθωμένες πλαζ- ή εάν θα ισχύσει μετά τη λήξη των συμβάσεων.
Η ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ (που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Μάρω Ευαγγελίου, Τζίνα Σταυράκη, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου και Πασχάλη Σαμαρίνη) έχει αναλάβει τον συντονισμό των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από φορείς του Δημοσίου (όπως είναι η Κτηματική Υπηρεσία) και τους δήμους για το θαλάσσιο μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και την Αγία Μαρίνα στο Κορωπί.
Για εφέτος τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία μόνο 3 ελεύθερων παραλιών- συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων- γύρω από το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία» που κατεδαφίστηκε.
Τα προτεινόμενα για την περιοχή σχέδια, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αφορούν, εκτός από την αφαίρεση όλων των εμποδίων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα (όπως είναι τα κάγκελα, τα συρματοπλέγματα και οι τσιμεντένιοι όγκοι), την ενίσχυση της τοπικής βλάστησης (κυρίως με αλμυρίκια) και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου και ξύλινου deck περιπάτου.
Από το 2011, όπως επισημαίνουν από τον ΟΡΣΑ, θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του κόλπου της Ελευσίνας, της Δραπετσώνας (με την αναβάθμιση των βιομηχανικών κτιρίων και τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων), των δυτικών συνοικιών του Πειραιά (κυρίως με τη σύνδεση του κέντρου της πόλης με το λιμάνι), του Φαληρικού Ορμου, του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού και το άνοιγμα στο κοινό των νοτίων ακτών του Σαρωνικού. Και στο... βάθος θάλασσα. Εξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννος Πολύζος, «η Αθήνα ποτέ δεν ήταν παραθαλάσσια πόλη, αν και η θάλασσα υπήρξε πάντα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της ιστορίας της. Ακόμη και η σύγχρονη ανάπτυξη της πόλης φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στη θάλασσα, ενώ η έμφαση δίνεται στις ζώνες γύρω από την Αττική Οδό και τα Μεσόγεια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αγνοείται ένα από τα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που είναι μια μεσογειακή παραθαλάσσια μητρόπολη...». Το «εργαλείο» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πολύζο, το Προεδρικό Διάταγμα του 2004- που υπεγράφη από την πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου- το οποίο προέβλεπε μέσα σε διάστημα 5 χρόνων την απομάκρυνση όλων των κέντρων από την παραλία. Το Π. Δ. ωστόσο παραμένει ανενεργό εδώ και 6 χρόνια...
Τριάντα χρόνια σχεδιάζουμε...
Πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004 όλες οι μελέτες που συντάχθηκαν για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου είχαν ως πρότυπο το μεταολυμπιακό θαύμα της Βαρκελώνης και το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο ήταν... σχεδόν βέβαιο. Σήμερα έξι χρόνια μετά συζητάμε και πάλι ότι πρέπει να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο...
Η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο συντηρείται-σύμφωνα με ειδικούς- τα τελευταία 30 χρόνια και δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Κάθε μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της έχει μέτωπο στο νερό είτε πρόκειται για ποτάμι είτε για λίμνη είτε για θάλασσα», λέει ο αρχιτέκτονας -δρ πολεοδόμος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος. «Εμείς είμαστε ακόμη στον σχεδιασμό... Χρειάζεται τόλμη κα γκρέμισμα όλων των εμποδίων-ακόμη και των κέντρων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Φθάσαμε στο σημείο σήμερα να μην υπάρχει ένας μεγάλος κάθετος δρόμος που να καταλήγει στη θάλασσα. Ακόμη και η Συγγρού πηγαίνει παράλληλα προς το παραλιακό μέτωπο».
Read more...

Άρον-άρον η αύξηση των απολύσεων

Επιστολές για διάλογο απέστειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος

protothema.gr
Με επείγουσες διαδικασίες υπό την πίεση της Τρόικας ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη εκκίνηση των διαβουλεύσεων για περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις .

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες προβλέπει αύξηση του ορίου απολύσεων για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων και μείωση του ποσού της αποζημίωσης. Οι αποζημιώσεις στους απολυμένους θα καταβάλλονται σε 6 μηνιαίες δόσεις ενώ η “τρόικα” των επιτηρητών ζητά να μειωθεί έως και 40% το ποσοστό της αποζημίωσης, αλλά και να καταργηθεί η μονομερής προσφυγή στην διαιτησίας μετά από διαβούλευση με εργοδότες και εργαζόμενους.

Όλα αυτά όμως θα αποφασιστούν με προεδρικό διάταγμα έως το τέλος του χρόνο μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα συνδικάτα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 31 Μαϊου στο υπουργείο Εργασίας .

Χωρίς κάλυψη από την εθνική συλλογική σύμβαση κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα ημερομίσθια , με δεδομένη την πρόταση των επιτηρητών για κατάργησή της και αντικατάσταση της από κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων εκτιμούν ότι εάν μέσα στις επόμενες 40 μέρες, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου δεν υπογραφεί η σύμβαση τότε από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η προηγούμενη και όσες νέες προσλήψεις γίνουν, μπορούν να γίνουν με μισθούς κάτω των 740 ευρώ.

Read more...

Φίλοι ξαδέρφια και λοιποί συγγενείς στο δημόσιο

Μπράβο σύμπτωση κυρία ΤζάκρηΑυτά μόνο στο ελλαδιστάς συμβαίνουν. Και αν ο Γιώργος Παπανδρέου ονειρεύται να δημιουργήσει μια άλλη Ελλάδα, μια χώρα που θα έχει όραμα και αξιοκρατία, οφείλει να ψάχνει καλύτερα το βιογραφικό των συνεργατών του.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΠΉΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ...ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Καραμούζα Πολυξένη - ξαδέλφη,

Ναίτ Ηλιάδου - ξαδέλφη,

Στόγιος Γεώργιο - ξάδελφος,

Τομπάζη Μαρία - συγγενής,

Τσιαφτάνη Χριστίνα - ξαδέλφη,

Βλαδίτση Χρυσάνθη - ξαδέλφη,

Δούλη Ευαγγελία - ξαδέλφη,

Τσαγκρή Βασιλική - ξαδέλφη.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις»"Αναφορικά με το δημοσίευμα του φύλλου της 22ης.05.2010 της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1551/07.04.2010 προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ ανακοινώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού μεταξύ...άλλων στην ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για χρονικό διάστημα έως 1320 ωρών για τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας 9 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 7 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ, καθώς επίσης και η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού για χρονικό διάστημα ως 990 ωρών 11 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 2 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ.
Η δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ διευκρίνιζε ρητά ότι για την πλήρωση των προκηρυχθεισών θέσεων εργασίας θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και η αντίστοιχη μοριοδότηση του αρ. 21 παρ.11 Ν. 2190/2004, ήτοι του ΑΣΕΠ και ότι ειδικότερα οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας, ενώ η σειρά κατάταξης μεταξύ όσων συγκέντρωναν τα ίδια προσόντα θα γινόταν με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία).
Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αφορά στην προκήρυξη ενός απολύτως διαφανούς διαγωνισμού για την πρόσληψη εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού, που διενεργείται αποκλειστικά με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με αυστηρή μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς την ανάμιξη κανενός άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΠΟ (πολλώ μάλλον χωρίς την ανάμιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ή εμού της ιδίας).
Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Άλλωστε οι πίνακες επιτυχόντων υπόκεινται σε ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο.
Είναι προφανές ότι τα άτομα που αναγράφηκαν στους πίνακες επιτυχόντων, είτε είναι συγγενείς μου, είτε τυχαίνει απλά να έχουν κοινό επώνυμο με μένα, έχουν κάθε δικαίωμα να μετέχουν σε διαγωνισμούς προσπαθώντας να πετύχουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση και έχουν κάθε δικαίωμα να πετυχαίνουν σε κάποιο διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.
Παρά τις ανωτέρω διευκρινίσεις όμως και επειδή είναι ανάγκη για όλους μας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρακαλώ προσωπικά και δημοσίως το ΥΠΠΟ να προβεί στην εν γένει διερεύνηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώθηκε και εποπτεύεται αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη για την συνολική νόμιμη και διαφανή διεξαγωγή του.
Μάλιστα μετά από αίτημα δικό μου και εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία περί δήθεν παρέμβασής μου στον διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν «καταγγελία» και δήθεν «αποκάλυψη», να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια.-"


Read more...

Καλοκαιρινό τσουνάμι με νέα μέτρα


Ψυχρολουσία μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη έκθεση για τα πεπραγμένα της στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης δεν θα επισημαίνεται απλώς η ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η καθυστέρησή της να...


υλοποιήσει βασικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει με το περίφημο μνημόνιο το οποίο είναι η νέα Βίβλος του υπουργείου Οικονομικών.

Η «καμπάνα» για την Ελλάδα- που προοιωνίζεται νέο γύρο σκληρών μέτρων- θα περιέχεται στην έκθεση που θα συντάξουν οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη μια μεριά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλληκι η οποία θα είναι κοινή λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει η Αθήνα για να λάβει το σύνολο των 110 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει επιβεβαίωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας με νόημα ότι «περάσαμε τις βασικές αρχές, όχι όμως όλα τα μέτρα του μνημονίου». Ετσι ο υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ήδη στους συναδέλφους του υπουργούς Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα, που- όπως φαίνεται - επεχείρησαν να ξεφύγουν κατά τι από τη γραμμή ΔΝΤ- Ε.Ε.: αυστηρότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ουσιαστικότερο άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών αυτοκινήτων και ριζικότερες λύσεις για την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Η έκθεση- καμπάνα για την Ελλάδα επρόκειτο αρχικά να παρουσιαστεί τον Ιούνιο. Λόγω καθυστέρησης όμως στην εφαρμογή του μηχανισμού θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο- και με αυτήν θα προειδοποιείται η ελληνική κυβέρνηση ότι εάν δεν συμμορφωθεί κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη δόση του δανείου.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ήδη έχουν εντοπιστεί καθυστερήσεις ή αθετήσεις δεσμεύσεων σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς: Από το 2012. Ο ένας είναι το περίφημο Ασφαλιστικό, όπου το δημοσιονομικό όφελος τοποθετείται για ύστερα από πέντε χρόνια- κάτι που δεν ικανοποιεί τους πιστωτές της Ελλάδας. Αυτοί θεωρούν τις δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα από τις κύριες αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων και άρα και του δημοσίου χρέους. Ως εκ τούτου απαιτούν δημοσιονομικό όφελος από το νέο Ασφαλιστικό πολύ νωρίτερα- ακόμη και από το 2012. Σημειώνεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Οι αποζημιώσεις. Το δεύτερο ζήτημα που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους «κηδεμόνες» της ελληνικής οικονομίας είναι οι... ντρίμπλες της κυβέρνησης όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Κι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως το ζήτημα τη μείωσης του ποσού που δίδεται ως αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης έχει παραπεμφθεί για προεδρικό διάταγμα- κάτι που στις Βρυξέλλες εκλαμβάνεται ως... ελληνικές καλένδες. Υστερα από την αντίδραση αυτή, χθες ο κ. Α. Λοβέρδος κάλεσε σε διαβούλευση τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ προσανατολίζεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στη σελίδα 6 του ενθέτου «Χρήμα»). Το τρίτο θέμα- για το οποίο ήδη χθες πραγματοποιήθηκε κυβερνητική στροφή- έχει να κάνει με τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Παρά τις εξαγγελίες περί απελευθέρωσης στις μεταφορές, μέχρι χθες η βούληση της κυβέρνησης ήταν να υποχωρήσει στα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών που εκτελούν μεταφορές και να διατηρήσει κατά το μάλλον ή ήττον το υπάρχον καθεστώς. «Σκοπός είναι να εξυπηρετηθεί ο ανταγωνισμός και όχι τα συμφέροντα των σημερινών ιδιοκτητών», σημείωσαν οι «κηδεμόνες», με αποτέλεσμα να αλλάξει στάση η κυβέρνηση (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στις σελίδες 2 -3 του ενθέτου «Χρήμα»).

Η εξυγίανση ΟΣΕ. Ακόμη, οι κοινοτικοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό που σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Παραδείγματος χάριν, για το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, που πρόκειται να παρουσιαστεί στην οριστική του μορφή τον Ιούνιο, δεν έχουν πειστεί ότι είναι αρκετά δραστικό. «Δεν έχουν καταλάβει», σημειώνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «ότι σύμφωνα με το μνημόνιο οι ζημιές του ΟΣΕ το 2011 πρέπει να είναι μηδέν, όχι απλώς μικρότερες από φέτος».
Καθυστερήσεις ή αθετήσεις δεσμεύσεων σε 4 τομείς

tanea


Read more...

Τον έκανε αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, τον Γ.ΝικητιάδηΧρέη υφυπουργού αρμόδιου για θέματα αθλητισμού αναλαμβάνει ο Γιώργος Νικητιάδης. Ο υφυπουργός πολιτισμού πήρε τις αρμοδιότητες από τον Παύλο Γερουλάνο που θέλει να ασχοληθεί με τον πολιτισμό και τον τουρισμό γιαυτό και ...


εκχώρησε όλες τις αρμοδιότητες στον Νικητιάδη. Άλλωστε ο αθλητισμός είχε μείνει ...ορφανός από υπουργείο το τελευταίο διάστημα και τα θέματα δεν μπορεί να τα βγάζει ένας ΓΓΑ που δεν έχει την δυνατότητα να νομοθετεί.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Οι τυχεροί των αλλαγών...


Εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στη φετινή χρονιά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 2010.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε ειδική ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους υπάγονται στα...
ειδικά ταμεία που πήραν τον δρόμο για το ΙΚΑ (δηλαδή τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα).Οι τυχεροί των αλλαγών
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων θεμελιώσουν μέσα στη χρονιά δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Τη σχετική πρωτοβουλία πήραν ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φυγής από τον δημόσιο τομέα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους περισσότεροι από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν αλλαγές. Για να μπει τέλος στη μαζική αυτή φυγή η σχετική ρύθμιση προηγήθηκε του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και περιλαμβάνεται στον νόμο 3847 (ΦΕΚ Α67/11-5-2010).

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 7 προβλέπεται πως διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 από δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, πυροσβέστες κ.ά. Το ίδιο ισχύει και για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι ανήκουν σε Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να παραμείνουν στην εργασία τους και μετά τη θεμελίωση του δικαιώματος, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες μεταβολές.

Επιλογή
Επιπλέον, με την παράγραφο 8 του ίδιου νόμου δίνεται το δικαίωμα σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης μέσα στο έτος να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή μέχρι τις 11 Ιουνίου).

Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον δημοσιεύονται πίνακες με τα όρια συνταξιοδότησης και αναλυτικά παραδείγματα.

Αναλυτικά παραδείγματα
Τι γίνεται με μητέρα ανήλικου, υπάλληλο με δύο χρόνια θητεία και στρατιωτικούς

Ερώτηση: Εργαζόμενη που έχει προσληφθεί στο Δημόσιο το 1980 έχει παιδί που γεννήθηκε το 1985. Η ίδια γεννήθηκε το 1955. Πώς θεμελιώνει δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Η συγκεκριμένη εργαζόμενη θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά τον χρόνο που συμπληρώνει 15 έτη υπηρεσίας. Επομένως το 1995 θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης, αφού είχε παιδί ανήλικο.

Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα που απέκτησε κατά τον χρόνο θεμελίωσης δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στη συνέχεια (ενηλικίωση παιδιού κ.ά.).

Για να καταβληθεί η σύνταξη στην εργαζόμενη θα πρέπει να συμπληρωθεί χρόνος υπηρεσίας 16,5 έτη και ηλικία 43,5 ετών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ίδια εργαζόμενη μπορεί επίσης να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 23,5 συντάξιμα έτη (από τα οποία τα 16,5 στο Δημόσιο) ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεμελίωση του δικαιώματος επήλθε με τη συμπλήρωση της 15ετίας. Το όριο ηλικίας, όπως επίσης και τα συντάξιμα χρόνια που απαιτούνται -και στην περίπτωση που η σύνταξη χορηγείται χωρίς όριο ηλικίας- «κλειδώνουν» με βάση αυτό που ισχύει κατά τον χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος.

Ερώτηση: Εργαζόμενος έχει προσληφθεί στο Δημόσιο το 1975 και έχει και δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας. Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος;

Απάντηση: Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 25 ετών στον δημόσιο τομέα. Στα 25 έτη συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, που αναγνωρίζεται με εξαγορά στη συγκεκριμένη περίπτωση (η 25ετία δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997).

Επομένως εάν αναγνωρίσει τη στρατιωτική θητεία ο εργαζόμενος, που είναι σωστή επιλογή, θεμελιώνει δικαίωμα το 1998 (συμπλήρωση 25ετίας). Εάν δεν αναγνωρίσει τη στρατιωτική θητεία του, το δικαίωμα θεμελιώνεται το 2000.Ο εργαζόμενος εφόσον θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 1998 παίρνει σύνταξη σε ηλικία 60,5 ετών ή εναλλακτικά παίρνει σύνταξη με συνολικά 32,5 συντάξιμα έτη (από τα οποία 25 στο Δημόσιο) χωρίς όριο ηλικίας.

Εάν ο εργαζόμενος δεν αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, οπότε θεμελιώνει το δικαίωμά του το 2000, για να πάρει σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσει ηλικία 61,5 ετών. Εναλλακτικά μπορεί να συμπληρώσει συνολικά 33,5 συντάξιμα έτη, οπότε αποχωρεί χωρίς όριο ηλικίας.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός, γεννηθείς το 1955, προσελήφθη στο Δημόσιο το 1981 και έχει υπηρετήσει πριν από την πρόσληψή του 2 έτη στρατιωτικής θητείας. Εχει συνεχή υπηρεσία μέχρι σήμερα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Εφόσον αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, θεμελίωσε δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2010, οπότε συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του και 30 συντάξιμα έτη.

Ερώτηση: Στρατιωτικός έχει 24 χρόνια και 6 μήνες υπηρεσία που συμπλήρωσε τον μήνα που διανύουμε. Επηρεάζεται από τα νέα μέτρα;

Απάντηση: Ο εν λόγω στρατιωτικός θεμελίωσε δικαίωμα για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το καθεστώς με το οποίο θα συνταξιοδοτηθεί.

Ερώτηση: Γυναίκα που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1978. Πότε θεμελιώνει δικαίωμα;

Απάντηση: Η εν λόγω εργαζόμενη αν είναι άγαμη έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 15ετίας. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60 ή αν συμπληρώσει 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Αν είναι έγγαμη μπορεί ήδη να συνταξιοδοτηθεί.

Ερώτηση: Γυναίκα που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1989. Πότε θεμελιώνει δικαίωμα;

Απάντηση: Και η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει θεμελιώσει δικαίωμα με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. Μόλις φτάσει το 60ό έτος της ηλικίας της θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί κανονικά.

Πώς θεμελιώνεται
Τα «κλειδιά» για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα

Πώς θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών, που προβλέπονται για κάθε κατηγορία.

Σε πολλές περιπτώσεις η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνατότητα συνταξιοδότησης του εργαζομένου, «κλειδώνει» όμως το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση μέχρι την πλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Ετσι ο εργαζόμενος μπορεί σε μετέπειτα χρόνο να κάνει χρήση του υπό αίρεση δικαιώματός του.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται, απλώς περιμένει προκειμένου να πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει αυτό το όριο.

Το ίδιο ακολουθείται και στην περίπτωση συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Οποτε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια που προβλέπονται μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ισχύουν τα εξής:

* Για προσληφθέντες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 οι χρόνοι που συνυπολογίζονται για θεμελίωση του δικαιώματος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
* Για τους προσληφθέντες από 1ης Ιανουαρίου 1983 και μετά, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται όλοι οι χρόνοι, αρκεί να υπάρχει πενταετής υπηρεσία στο Δημόσιο.

Διαφορετικές οι προϋποθέσεις
Οι μητέρες ανηλίκων

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις μητέρες ανηλίκων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μητέρων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η θεμελίωση δικαιώματος επέρχεται υπό διαφορετικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η μητέρα ανήλικου παιδιού, δημόσιος υπάλληλος, με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μπορεί όμως να ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα μόνον όταν κατά τη συμπλήρωση του ανάλογου προβλεπόμενου ορίου ηλικίας το παιδί εξακολουθεί να είναι ανήλικο.

Ετσι ενώ μπορεί να συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη ασφάλισης πολύ νωρίτερα, πρέπει κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας να υφίσταται σωρευτικά και η προϋπόθεση της ανηλικότητας του παιδιού.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη ΕΘΝΟΣ.

Read more...

ΑΚΡΙΒΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΤΕΜΠΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ


Από το Βήμα

Αρχισε να χορηγεί εγγυήσεις χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά...
πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες καθώς το επιτόκιο που ορίστηκε κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό.

Το Ταμείο εγγυάται μεγάλο μέρος των δανείων που συνάπτουν οι μικρομεσαίοι με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς διασφαλίζοντας παροχή ελαχίστων ή μηδενικών εξασφαλίσεων από τις επιχειρήσεις και ομαλό τρόπο αποπληρωμής των δανείων.
Ετσι επιμερίζεται ο επιχειρηματικός κίνδυνος ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη (επιχειρήσεις, πιστωτικά ιδρύματα, Ταμείο Εγγυοδοσίας).
Ωστόσο οι επαγγελματοβιοτέχνες θεωρούν ότι το κόστος είναι υψηλό χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας που επηρεάζουν όχι μόνο το δημόσιο αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους. Επίσης ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας χρήσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις ο προβλεπόμενος πρώτος ετήσιος κύκλος εργασιών δεν θα πρέπει να υπερβεί επίσης τα 10 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 700 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει στο ΤΕΜΠΜΕ μέσω τράπεζας ως έξι αιτήσεις.
Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ξεκινά από την ημερομηνία έγκρισής του ως το τέλος του 2011, εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού γίνει νωρίτερα. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες είναι η 31η Αυγούστου 2011, ενώ η παραλαβή αυτών των αιτήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ θα γίνεται το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011.
Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση στη δανειοδοτούσα τράπεζα μετά την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος.
Πρόσβαση
Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη οφειλών προς προμηθευτές αλλά και να ενισχυθεί η ρευστότητα των προμηθευτών που λειτουργούν στη χώρα μας, οι οποίοι πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Τέλος, σκοπός είναι να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των δανείων με την παροχή ευνοϊκών όρων (διετής περίοδος χάριτος και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων) και να απελευθερωθούν πόροι ή να αναζητηθούν στο μέλλον νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.
Read more...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ - ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ


Συνεχίζεται το γαϊτανάκι προσλήψεων από κυβερνητικά στελέχη σε μια περίοδο που η άγρια λιτότητα και οι απολύσεις δημιουργούν εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αποκαλύψεις η υφυπουργός Τζάκρη προσέλαβε...
36 ξαδέλφια και συγχωριανούς στο Μουσείο Πέλλας. Τελικά υπάρχει όπως είχε αναφέρει από την αρχή το NewsIt και άλλος υφυπουργός αγκάθι για την κυβέρνηση, για τον οποίο προκύπτει μείζον ηθικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα,
Ο λόγος για την υφυπουργό Εσωτερικών με έδρα την Μακεδονία, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αποκαλύψεις που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο, φέρεται να εμπλέκεται σε ένα όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων συγγενών και συγχωριανών της. Σύμφωνα με το δημοσιεύμα η Θεοδώρα Τζάκρη προσέλαβε 36 συγγενείς και συγχωριανούς της από τους συνολικά 300 υποψηφίους σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο της Πέλλας. Η εφημερίδα δημοσιεύει την λίστα της ντροπής με τους 36 συγγενείς και συγχωριανούς της υφυπουργού Εσωτερικών, από την οποία φαίνεται πως όλοι είναι γνωστοί της από συγγενείς εώς ξαδέλφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Τζάκρη κατάγεται από την Πέλλα όπου εκεί βρίσκεται το εν λόγω Μουσείο και κατοικεί στα Γιαννιτσά, ενώ έχει διατελέσει και αντινομάρχης Πέλλας.
Read more...

ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ε. Χρυσολωρά-Κ. Ντελέζος-Μ. Λίλα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε τέσσερις μήνες από σήμερα τίποτα δεν θα θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν από τη μεταπολίτευση και μετά οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές στην Ελλάδα. Και σε ακριβώς έναν χρόνο τίποτα δεν θα θυμίζει τους όρους...
άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή.

Το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων. Ετσι, ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν δύο προηγούμενες κυβερνήσεις επί μία δεκαετία θα γίνει τώρα μέσα σε έναν χρόνο και μάλιστα με ουσιαστικό τρόπο και χωρίς υπεκφυγές. Είναι βέβαιο ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ δεν θα επιτρέψουν υπαναχωρήσεις και η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη από τη στιγμή που η εφαρμογή του μνημονίου είναι προϋπόθεση για να εισπράττεται κάθε τρίμηνο η δόση του δανείου του Ελληνικού Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας σχεδίαζε να ανοίξει το επάγγελμα των οδικών μεταφορών, γιατί έκριναν ότι δεν αποτελεί ουσιαστικό άνοιγμα αλλά συνέχιση της προστασίας των σημερινών μεταφορέων. Ετσι, τώρα αναμένεται να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές.
Τι προβλέπει το μνημόνιο
Σύμφωνα λοιπόν με το περίφημο μνημόνιο, που καθορίζει πλέον τις ζωές όλων μας, η Ελλάδα πρέπει ώς το τέλος του τρίτου τριμήνου, δηλαδή ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχει ψηφίσει τον νόμο «για τις οδικές μεταφορές φορτίων που θα άρει τους περιορισμούς που δεν προβλέπονται στην Οδηγία 96/26/ΕΕ της 29ης Απριλίου 1996 σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές».

Ώς το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2010 πρέπει να έχει προτείνει τη νομοθεσία για τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές. Και ώς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011 πρέπει να την έχει υιοθετήσει.
Απολύτως ενήμεροι του καθεστώτος που διέπει τα εν λόγω επαγγέλματα, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προσδιορίζουν μάλιστα και τους συγκεκριμένους περιορισμούς που πρέπει να αρθούν σε καθένα από αυτά:
● Στους δικηγόρους, αυτοί που αφορούν την ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης και γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν να δρουν στην Ελλάδα.
● Στους φαρμακοποιούς, για τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
● Στους συμβολαιογράφους, για την ελάχιστη αμοιβή, τον αριθμό των συμβολαιογράφων και τους γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με την περιοχή δράσης τους, καθώς και την απαγόρευση διαφήμισης.
● Στους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.
Read more...

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΑΠΑΚΙΑ...Read more...