Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Άρον-άρον η αύξηση των απολύσεων

Επιστολές για διάλογο απέστειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος

protothema.gr
Με επείγουσες διαδικασίες υπό την πίεση της Τρόικας ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη εκκίνηση των διαβουλεύσεων για περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις .

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες προβλέπει αύξηση του ορίου απολύσεων για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων και μείωση του ποσού της αποζημίωσης. Οι αποζημιώσεις στους απολυμένους θα καταβάλλονται σε 6 μηνιαίες δόσεις ενώ η “τρόικα” των επιτηρητών ζητά να μειωθεί έως και 40% το ποσοστό της αποζημίωσης, αλλά και να καταργηθεί η μονομερής προσφυγή στην διαιτησίας μετά από διαβούλευση με εργοδότες και εργαζόμενους.

Όλα αυτά όμως θα αποφασιστούν με προεδρικό διάταγμα έως το τέλος του χρόνο μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα συνδικάτα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 31 Μαϊου στο υπουργείο Εργασίας .

Χωρίς κάλυψη από την εθνική συλλογική σύμβαση κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα ημερομίσθια , με δεδομένη την πρόταση των επιτηρητών για κατάργησή της και αντικατάσταση της από κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων εκτιμούν ότι εάν μέσα στις επόμενες 40 μέρες, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου δεν υπογραφεί η σύμβαση τότε από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η προηγούμενη και όσες νέες προσλήψεις γίνουν, μπορούν να γίνουν με μισθούς κάτω των 740 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: