Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

STOP στα σενάρια αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ



STOP στα σενάρια αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ

του Σωτήρη Χιωτάκη

Κατηγορηματική εμφανίζεται η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ως προς το ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τουλάχιστον για το προβλέψιμο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση, ούτε μέσω της εφαρμογής ρήτρας καυσίμων ούτε μέσω της αύξησης του τέλους που καταβάλλεται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πάντως η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί δεδομένο ότι εντός του 2010 θα πρέπει να συνεξετασθεί με τα συναρμόδια υπουργεία η δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές λαμβάνουν με το ταχυδρομείο μαζί και τις χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για τέλη υπέρ της ΕΡΤ, των Δήμων κ.α.

Ενδεχομένως μία μελλοντική αναδιάρθρωση των λογαριασμών να επέτρεπε την αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ, αφού η αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από τα διάφορα τέλη θα αποκάλυπτε στους καταναλωτές μία κατά πολύ χαμηλότερη χρέωση για την ΔΕΗ.

Αλλά αυτή η αποσύνδεση είναι κάτι το οποίο συζητείται επί …χρόνια και λύση δεν βρίσκεται αφού οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν «καταξιωθεί» ως ο προσφορότερος τρόπος για την είσπραξη των συγκεκριμένων τελών. Το υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., πάντως, με δεδομένες της προτεραιότητες για την «πράσινη» ανάπτυξη και τις εισηγήσεις αρμόδιων παραγόντων που δείχνουν ως μονόδρομο την αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, δείχνει διατεθειμένο να αναζητήσει μάι αποτελεσματική φόρμουλα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πάντως, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στο οποίο μεταξύ άλλων (ενεργειακοί επιθεωρητές, κέντρα ελέγχου κτιρίων – ΚΕΝΑΚ) θα περιλαμβάνεται και το περίφημο, πλέον, και πολυαναμενόμενο από την αγορά και τους πολίτες πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, γνωστό και ως «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος από κοινοτικούς π΄ροους αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσηξς της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τέως ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Χατζηδάκης – Μουσουρούλης) και τελικά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος περί τα ενεργειακά υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης σε πρώτη φάση θα «πέσει» στην αγορά ένα κονδύλι της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του protothema. gr, μεταξύ των κριτηρίων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται η παλαιότητα (κατοικίες προ του 1980), η περιοχή (σε ζώνες με τιμές έως 1.500 ευρώ/τ.μ.), αλλά και το εισοδηματικό κριτήριο (πιθανότατα δικαιούχοι θα είναι όσοι κινούνται κάτω από το αφορολόγητο).

Οι δε εργασίες που σε πρώτη φάση θα επιδοτηθούν θα είναι οι …βασικές (λ.χ. βαψίματα, κουφώματα κλπ).

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι συνολικά η δράση θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας και παρέπεμψε σε …ευθετότερο χρόνο για την ανακοίνωση λεπτομερειών, όπως για παράδειγμα ποιος θα το παρακολουθήσει, ποιος θα το υλοποιεί, ποιος θα το ελέγξει κλπ.

Κατέστησε δε σαφές ο υπουργός ότι για την χρηματοδότησή του θα δεσμευθούν πόροι από άλλες ενεργειακές δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

protothema.gr


Read more...

Γερουλάνος: Μητρώα Χρηματοδοτούμενων Φορέων στο υπ. Πολιτισμού

Τη δημιουργία Μητρώων Χρηματοδοτούμενων Φορέων στο υπουργείο Πολιτισμού με την καθιέρωση κριτήριων βάσει των οποίων θα γίνεται η ένταξη των φορέων και η χρηματοδότησή τους, ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Παύλος Γερουλάνος.

Με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχου για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να σταματήσει το καθεστώς του «εθισμού στην ευκολία των χρημάτων των φορολογούμενων, στο οποίο βρισκόταν ο χώρος του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού και της κρατικής τηλεόρασης».

«Αντιμετωπίσαμε αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διατίθεντο τα χρήματα» είπε και υπογράμμισε ότι αυτό θα σταματήσει με τα Μητρώα Χρηματοδοτούμενων Φορέων, καθώς θα καθιερωθούν κριτήρια με βάση τα οποία ο κάθε φορέας που θα εντάσσεται και θα χρηματοδοτείται, θα αξιολογείται κάθε χρόνο σύμφωνα με την διαχείριση των χρημάτων που έκανε για να επανενταχθεί ή όχι.

Σχετικά με την ολοκλήρωση διαδικασιών συντήρησης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας - έργο για το οποίο ο ερωτών βουλευτής ζήτησε να επισπευτεί γιατί αποτελεί σύμβολο της πόλης και μεγάλης σημασίας έργο - ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί σε ένα νέο ολοκληρωμένο τομεακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, καθώς αποτελεί έργο ειδικής σημασίας και συνδέεται άμεσα με του Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
nooz.gr


Read more...

Συμφωνία στο ν/σ για την αποζημίωση θυμάτων βίας

Σύμφωνα επί της αρχής βρίσκει τα κόμματα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης δεσμεύθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ισχύς του νομοθετήματος και στα βαριά πλημμελήματα και να επανεξετασθεί διεύρυνση της προθεσμίας για καταγγελία εγκλήματος που προκαλεί απαίτηση αποζημίωσης.

Το νομοσχέδιο, που συνιστά μεταφορά κοινοτικής νομοθεσίας, καθιερώνει υποχρέωση της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με σωματική βία και επισύρουν ποινές κάθειρξης, δηλαδή αφορά σε κακουργήματα.

Η υποχρέωση αυτή του κράτους, που εισάγεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα θα υπάρχει σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή, αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Η αποζημίωση καλύπτει μόνον την άμεση προκληθείσα από το έγκλημα περιουσιακή ζημία, ιατρικά έξοδα και νοσήλια την απώλεια εισοδήματος και τα έξοδα κηδείας, αλλά σε καμία περίπτωση ηθική βλάβη. Επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψή του ο ΛΑΟΣ, αν και δεν διαφωνεί, ενώ παρών δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός με αντικείμενο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αφορούν στην αναδιατύπωση κριτηρίων επιβολής ή διατήρησης της προσωρινής κράτησης, ενώ προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά προκειμένου να μη προφυλακίζονται οι χρήστες και να αποφυλακίζονται υπό όρους χρήστες και διακινητές.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα υφ’ όρων απόλυσης για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 χρόνια. Τέλος, κρατούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής θα μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται με τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους.
nooz.gr


Read more...

Απάντηση Ρέππα σε Α. Βγενόπουλο

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υποδομών, Δ. Ρέππα, προκάλεσαν όσα υποστήριξε έξω από τα δικαστήρια, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση των άγονων αερογραμμών, ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.

"Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί η πολιτική και οι πολιτικοί να είναι υπηρέτες στα μέτρα κάποιων. Έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός να αλλάξουν και τα πράγματα", τόνισε ο κ. Ρέππας.

Η δήλωση του κ. Ρέππα έχει ως εξής:

"Είναι προφανές ότι αν θα υπέβαλα ποτέ σχετικό αίτημα ο κ. Βγενόπουλος δεν θα με προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του σαν ανεπαρκή, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μου. Έχω επιλέξει χρόνια τώρα να απευθύνομαι στον ελληνικό λαό που με "προσλαμβάνει" να τον εκπροσωπώ υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα σκανδαλωδώς ανεπαρκής σε θέματα διαφάνειας διαγωνισμών και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Παραλάβαμε μια χώρα σε κρίση, ένα κράτος σε διάλυση. Δεν πάει άλλο. Και ας ξεβολευτούν όσοι διατυμπανίζουν ότι μετά από έντονες πιέσεις τους κατάφερναν να αναβάλουν διαγωνισμούς. Ασφαλώς όπου πρέπει, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ας καταλάβουν όμως όλοι ότι δεν μπορεί η πολιτική και οι πολιτικοί να είναι υπηρέτες στα μέτρα κάποιων. Έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός να αλλάξουν και τα πράγματα".
.nooz.g

Read more...

Αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού από ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο της Κουλούρας (λίγο πριν τη Βέροια), προχώρησαν, λίγο μετά τη 1 μ.μ, οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση την υλοποίηση μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας, περί τα 130 τρακτέρ βρίσκονται πάνω στο δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και άλλα 70 τρακτέρ και αγροτικά, καθώς και περίπου 200 άτομα δίπλα στον κόμβο. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Βέροια εκτρέπεται (παράκαμψη περίπου 5 χλμ) από άνδρες της Τροχαίας, μέσω της εθνικής οδού στο ύψος της Αλεξάνδρειας.

Οι αγρότες της Ημαθίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που έγινε η πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους εμπλεκόμενους φορείς για συνάντηση, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή. Οι ίδιοι λένε ότι το υπουργείο δεν απέστειλε πρόσκληση στους αγροτικούς συλλόγους, παρά μόνο στις βιομηχανίες και σε μεγάλες ομάδες παραγωγών, τα συμφέροντα των οποίων, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι ταυτόσημα με των απλών αγροτών.

Ο κ. Λιλιόπουλος επισήμανε πως «παρ' όλα αυτά, αν στη συνάντηση της Τρίτης υπάρξει αποτέλεσμα, δεν έχουμε λόγο να κλείνουμε τους δρόμους, θα πάμε σπίτια μας, όμως αυτό που ζητάμε είναι λύσεις άμεσα και όχι ένα νέο κύκλο συζητήσεων και προτάσεων».

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, εξάλλου, έπειτα από διευκρινίσεις που έλαβαν σχετικά με τη συνάντηση της Τρίτης, αποφάσισαν ότι θα συμμετάσχουν, και στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εκπροσώπων τους στο Δήμο Μενηίδας, προκειμένου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μενηίδας Παναγιώτης Γιώγας «να ενημερώσουμε τον κόσμο και να καθορίσουμε τη στάση μας για τη σύσκεψη με την κα. Μπατζελή».
nooz.gr

Read more...

"Δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου"

Κλείνει το θέμα της διαφαινόμενης αντιδικίας με τον διοικητή της ΤτΕ η κυβέρνηση. "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Γιώργου Προβόπουλου", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κόντρα με την κ. Προβόπουλο, προσθέτοντας ότι "οι ρόλοι της κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι διακριτοί". Συμπλήρωσε ότι στις χθεσινές του δηλώσεις για τον κ. Προβόπουλο δεν υπάρχει καμία απόκλιση με όσα είπε την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Τεντωμένο σχοινί"


"Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί για να βάλουμε μια τάξη. Είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνές αγορές από τις οποίες δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά σπρεντς και υψηλά επιτόκια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους", είπε ο υπ. Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του πρόσφατου συμβουλίου Eco/Fin.

Όσον αφορά το ζήτημα που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί προεκλογικά σχετικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και ότι αυτό θα έφθανε σε διψήφια νούμερα.

Κληθείς από βουλευτές να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία του με τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: "Ο υπουργός Οικονομικών, συστηματικά, ποτέ δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντα του μέχρι τώρα".

.nooz.gr

Read more...

"Πράσινο" φως για τον εμβολιασμό παιδιών έως 4 ετών

Συναγερμός στα νοσοκομεία από το κύμα πανδημίας καθώς τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Δραματική προειδοποίηση των επιστημόνων να γίνει άμεσα το εμβόλιο από τον γενικό πληθυσμό.

"Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης θεωρείται ασφαλές και για τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών", δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, Ελένη Γιαμαρέλου.

Από την 1η Δεκεμβρίου θα εμβολιάζονται τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών, και από 7 Δεκεμβρίου όσοι είναι πάνω από 50 ετών.



Την πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές σε νοσοκομεία όλης της χώρας, κατήγγειλε η υπουργός Υγείας. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν τα "κλειστά" κρεβάτια.

"Πλημμύρισαν τα εξωτερικά ιατρεία, πληθαίνουν καθημερινά οι εισαγωγές" τονίζει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής πανδημίας.

Πρώτη προτεραιότητα οι έγκυες επισημαίνει ο κ. Λαζανάς καταλογίζοντας ανακρίβειες στον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Από την Πέμπτη αρχίζει ο εμβολιασμός των κρατουμένων κατά της νέας γρίπης, από τις φυλακές Κορυδαλλού. Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.200 κρατούμενοι.
.nooz.gr

Read more...

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού πραγματοποιήθηκε έστω και καθυστερημένα σήμερα, παρά την αποκλεισμένη από οικοδόμους οδό Πειραιώς, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ηγεσία του υπουργείου υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς αυτή τη φορά δεν υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια να εμποδιστεί η είσοδός τους στο κτίριο. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, κατέθεσε την... πρόταση της κυβέρνησης για την μέθοδο του διαλόγου και τα συνδικάτα δεσμεύτηκαν να συνεδριάσουν από κοινού για να την εξετάσουν. Τα κύρια σημεία των προτάσεων Λοβέρδου. Ο διάλογος να διεξαχθεί μέσω εννεαμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από ειδικούς, με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας. Θα αποτελείται από τέσσερα μέλη των κοινωνικών εταίρων (δύο από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, δύο από τους εργοδότες), τέσσερα της κυβέρνησης και πρόεδρο που θα ορίσουν από κοινού. Ολα τα μέλη θα πρέπει να είναι αποδεκτά από τις άλλες πλευρές. Οι προτάσεις για τα μέλη πρέπει να καταθετούν ως την Παρασκευή 4/12, ώστε την Τρίτη 8/12 να γίνει η παρθενική συνεδρίαση. Σε αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση θα προτείνει τα επιμέρους κεφάλαια που συνθέτουν τα βασικά ζητούμενα, για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, καθώς και το περίγραμμα της προτεινόμενης λύσης τους, βάσει των αρχών του δημόσιου χαρακτήρα, της βιωσιμότητας, της εξυγίανσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση θα ενημερώνει κάθε μήνα τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την εξέλιξη του διαλόγου, μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής εάν είναι απαραίτητο. Στόχος είναι η υποβολή του τελικού πορίσματος να γίνει την Παρασκευή 40/4 του 2010, δηλαδή εντός τετραμήνου, συνυπολογιζόμενων των αργιών. Η πρόταση αυτή θα περιέχει μία κύρια εκδοχή για τη λύση του ασφαλιστικού και κατά προτίμηση μόνο μία εναλλακτική. Η επιτροπή θα αναθέσει σε κατάλληλο φορέα και την εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης για να στηρίξει το πόρισμά της. Η κυβέρνηση προτείνει ένα μέλος της Επιτροπής να είναι διακεκριμένος επιστήμονας, ειδικός στις αναλογιστικές μελέτες. Με το πόρισμα ανά χείρας, θα ακολουθήσει η νομοθετική πρωτοβουλία, που θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο εντός και εκτός Βουλής, πάντα σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

fimotro

Read more...

ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Αγ. Μάρκου
(από το Βήμα)


Νέο κύμα πιέσεων στις ελληνικές μετοχές και στους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους προκαλούν οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας ενίσχυσαν και οι προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στη Βουλή για τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στη χρηματοδότηση του Δημοσίου και των τραπεζών. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν τόσο δημοσίευμα των «Financial Τimes», το οποίο αναφερόταν εκ νέου τόσο στο ενδεχόμενο διάλυσης της...
ευρωζώνης εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και άλλες χώρες όσο και σε έκθεση της Deutsche Βank, στην οποία αναφέρεται ως πιθανό το σενάριο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν τους επόμενους μήνες διακοπούν οι γραμμές χρηματοδότησης από τις αγορές χρήματος προς το ελληνικό Δημόσιο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τις επισημάνσεις του για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων και των αναξιόπιστων στοιχείων. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ανέφερε ότι «χώρες που δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στο παρελθόν, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση» και ότι «θα πρέπει να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα ανάκαμψης». Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα είχε προβλήματα από την αρχή της εισαγωγής του ευρώ και στην ερώτησή του αν αυτό σημαίνει πως οι ποινές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αποτελεσματικές απάντησε ότι «το Εurogroup, η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα απ΄ όλα να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγονται τα στατιστικά στοιχεία, τον τρόπο που υπολογίζονταικαι τον τρόπο που επικυρώνονται» και ότι «το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και άτεγκτα για όλους».
Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού κρατικού ομολογιακού τίτλου 10ετούς διάρκειας σκαρφάλωσε στις 182 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ενδοσυνεδριακά προσέγγισε ακόμη και το επίπεδο των 190 μονάδων. Πρόκειται για επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την επίθεση που είχαν δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα το α΄ τρίμηνο του έτους από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια με αφορμή τις προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα. Την ίδια στιγμή σημειωνόταν νέο «κύμα» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.
Η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη ενδοσυνεδριακά σε επίπεδα της τάξεως του 7% προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπερβολική» τη φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως εν όψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι τραπεζίτες θορυβημένοι από τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και η οποία έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων αναζήτησαν συντονισμένη αντίδραση, ενώ την ίδια στιγμή προέβησαν σε αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ενεργώντας εκ μέρους των τραπεζιτών και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Αράπογλου σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «όσοι διακινούν τη σχετική φημολογία παραβλέπουν τα μέτρα που οι τράπεζες έχουμε ήδη λάβει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να θωρακίσουμε την κεφαλαιακή μας επάρκειακαι να δημιουργήσουμε αποθέματα ρευστότητας υποκαθιστώντας έγκαιρα την όποια ρευστότητα έχει αντληθεί από την ΕΚΤ». Ο κ. Αράπογλου κατέληξε σημειώνοντας ότι «η συνολική πορεία του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης,τα πρόσφατα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2009, η επιτυχημένη πρόσβαση όλων των μεγάλων τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο κ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε μιλήσει για ισορροπία τρόμου στην οποία κινδυνεύουν να βρεθούν η ελληνική οικονομία και τα πιστωτικά ιδρύματα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάρτισης και εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου, κύριοι άξονες του οποίου πρέπει να είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5%-2% ετησίως και η γρήγορη προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι αν δεν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεωρήσουν προς τα κάτω τη βαθμολογία τους για το δημόσιο χρέος ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των γραμμών χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι ακόμη βρισκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από αυτό το σημείο.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να ξεκινήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας. Χθες σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο οι νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες τον Δεκέμβριο να πραγματοποιηθούν με κυμαινόμενο επιτόκιο.
fimotro.


Read more...

ΜΕ ΒΕΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στεφ. Στεφάνου, το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η Κύπρος ζητεί από την...Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, διαφορετικά έστω και μόνη θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της.
Στην Τουρκία, η εφημερίδα «Χουριέτ» μιλά για επιστολή-σοκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως η κίνηση του Προέδρου Χριστόφια έγινε σε μια στιγμή που η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει (σήμερα) συνομιλίες στην Άγκυρα και σε αυτές αναμένεται να τεθεί το θέμα της συμμόρφωσης στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή Χριστόφια, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον όταν αρθούν οι περιορισμοί εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, εννοώντας το λεγόμενο εμπάργκο. Η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Έργα, όχι λόγια
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία, κυρίως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά σκάφη, και την καλεί να συμμορφωθεί με έργα και όχι με λόγια. Και τονίζει, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Εάν δεν υπάρξει κοινή θέση των 27, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξει αναλόγως υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της». Καθιστά επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε η Κύπρος θα αναγκαστεί να μην της επιτρέψει να περάσει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις χώρες-μέλη, αλλά σημείωσε ότι «υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις της Λευκωσίας». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία από τις υπόλοιπες χώρες δεν επιθυμεί να διαταράξει αυτή την περίοδο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει την κατάσταση αυτή από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού και προβαίνει σε συνεχή διαβήματα.
Το θέμα για τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου υπήρξε συναίνεση. Αντίθετα, διαφωνίες υπήρξαν ως προς τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στις απευθείας συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ. Τα μικρότερα κόμματα, δηλαδή ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, ζήτησαν από τον κ. Χριστόφια να αποσύρει την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που ο Πρόεδρος απέκλεισε.
Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται δύο εκθέσεις για την Κύπρο, μία για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και μία για την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, που αφορά την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Στη Νέα Υόρκη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, οπότε και θα συμπληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

fimotro

Read more...