Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Αγ. Μάρκου
(από το Βήμα)


Νέο κύμα πιέσεων στις ελληνικές μετοχές και στους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους προκαλούν οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας ενίσχυσαν και οι προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στη Βουλή για τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στη χρηματοδότηση του Δημοσίου και των τραπεζών. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν τόσο δημοσίευμα των «Financial Τimes», το οποίο αναφερόταν εκ νέου τόσο στο ενδεχόμενο διάλυσης της...
ευρωζώνης εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και άλλες χώρες όσο και σε έκθεση της Deutsche Βank, στην οποία αναφέρεται ως πιθανό το σενάριο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν τους επόμενους μήνες διακοπούν οι γραμμές χρηματοδότησης από τις αγορές χρήματος προς το ελληνικό Δημόσιο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τις επισημάνσεις του για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων και των αναξιόπιστων στοιχείων. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ανέφερε ότι «χώρες που δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στο παρελθόν, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση» και ότι «θα πρέπει να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα ανάκαμψης». Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα είχε προβλήματα από την αρχή της εισαγωγής του ευρώ και στην ερώτησή του αν αυτό σημαίνει πως οι ποινές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αποτελεσματικές απάντησε ότι «το Εurogroup, η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα απ΄ όλα να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγονται τα στατιστικά στοιχεία, τον τρόπο που υπολογίζονταικαι τον τρόπο που επικυρώνονται» και ότι «το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και άτεγκτα για όλους».
Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού κρατικού ομολογιακού τίτλου 10ετούς διάρκειας σκαρφάλωσε στις 182 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ενδοσυνεδριακά προσέγγισε ακόμη και το επίπεδο των 190 μονάδων. Πρόκειται για επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την επίθεση που είχαν δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα το α΄ τρίμηνο του έτους από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια με αφορμή τις προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα. Την ίδια στιγμή σημειωνόταν νέο «κύμα» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.
Η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη ενδοσυνεδριακά σε επίπεδα της τάξεως του 7% προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπερβολική» τη φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως εν όψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι τραπεζίτες θορυβημένοι από τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και η οποία έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων αναζήτησαν συντονισμένη αντίδραση, ενώ την ίδια στιγμή προέβησαν σε αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ενεργώντας εκ μέρους των τραπεζιτών και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Αράπογλου σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «όσοι διακινούν τη σχετική φημολογία παραβλέπουν τα μέτρα που οι τράπεζες έχουμε ήδη λάβει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να θωρακίσουμε την κεφαλαιακή μας επάρκειακαι να δημιουργήσουμε αποθέματα ρευστότητας υποκαθιστώντας έγκαιρα την όποια ρευστότητα έχει αντληθεί από την ΕΚΤ». Ο κ. Αράπογλου κατέληξε σημειώνοντας ότι «η συνολική πορεία του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης,τα πρόσφατα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2009, η επιτυχημένη πρόσβαση όλων των μεγάλων τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο κ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε μιλήσει για ισορροπία τρόμου στην οποία κινδυνεύουν να βρεθούν η ελληνική οικονομία και τα πιστωτικά ιδρύματα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάρτισης και εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου, κύριοι άξονες του οποίου πρέπει να είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5%-2% ετησίως και η γρήγορη προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι αν δεν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεωρήσουν προς τα κάτω τη βαθμολογία τους για το δημόσιο χρέος ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των γραμμών χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι ακόμη βρισκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από αυτό το σημείο.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να ξεκινήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας. Χθες σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο οι νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες τον Δεκέμβριο να πραγματοποιηθούν με κυμαινόμενο επιτόκιο.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: