Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΝΕΟΙ «ΤΡΙΓΜΟΙ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας



i-dimar-aporriptei-to-sxedio-athina-toy-ypoyrgeioy-paideias 
«Επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος και χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, το σχέδιο «Αθηνά», προκαλώντας νέους «τριγμούς» στην τρικομματική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «κανένα θεσμικό όργανο δεν γνωμάτευσε, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων, τον οποίο, ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων, προτείνει το "Αθηνά"».

Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν, είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση στηριγμένη σ' αυτά τα κριτήρια.

Πρότεινε συγκεκριμένα, τη διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων με τη δημιουργία κοινοπραξιών ΑΕΙ και ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων, με τη δημιουργία μεγάλων σχολών, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ «καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, να προχωρήσει σ' έναν πρώτο εξορθολογισμό, εφαρμόζοντας την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10. Να περάσει στη συνέχεια στη δημιουργία των Κοινοπραξιών που θα επιτρέψουν στα Ιδρύματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωροταξικού και επιστημονικού χαρακτήρα».

Εξάλλου, κατά του σχεδίου «Αθηνά» είχε ταχθεί και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, η οποία με δηλώσεις της είχε ταχθεί κατά των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

«Εμείς, η ΔΗΜΑΡ, είπαμε στον υπουργό Παιδείας ότι θα στηρίξουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε μέσα στα πανεπιστήμια τη μεταρρύθμιση αυτή, αρκεί να γίνει με κριτήρια ακαδημαϊκά και όχι πελατειακά ή τοπικιστικά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεπούση.
http://newpost.gr

Read more...

Επιστολή - σοκ διευθύντριας δημοτικού: Στην αίθουσα καταρρέουν παιδιά. Θα θρηνήσουμε θύματα λόγω υποσιτισμού

Δραματική έκκληση διευθύντριας δημοτικού για οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην για να επιβιώσουν. Τι αναφέρει για τα "σκελετωμένα" παιδιά. Αναλυτικά η επιστολή της
Συγκλονιστικά είναι τα λόγια της διευθύντριας του Δ.Σ. Γομφών στα Τρίκαλα, Αικατερίνης Νικολαΐδου.
Μέσω επιστολής της, αναφέρεται στα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και απευθύνει έκκληση για βοήθεια, προτού "θρηνήσουμε θύματα, καθώς στις σχολικές αίθουσες καταρρέουν τα ίδια μας τα παιδιά".
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της,  "μιλά για τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδύνατο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.
Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι, τους.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται.
Ζητά άμεσα την παρέμβαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής", αναφέρει.
Αναλυτικά η δραματική επιστολή της, όπως δημοσιεύεται στο trikalavoice.gr.
"Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Η οικονομική πτώχευση και η κρίση της πατρίδας μας, έχει χτυπήσει εδώ και καιρό τις πόρτες όλων μας και έχει μπει μέσα στη ζωή μας άγρια, αδυσώπητη, στιβαρή, απάνθρωπη.
Οι κυβερνώντες μας βλέπουν ως αριθμούς. Ως πηγή εσόδων μονάχα. Η αξιοπρέπεια , η δικαιοσύνη, η ισότητα, είναι ανύπαρκτες στο μυαλό και στις πράξεις τους.
Επενδύουν μονάχα εκεί απ΄ όπου μπορούν να απορροφήσουν έσοδα και κέρδη. Εκεί όπου τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.
Γι΄ αυτούς λοιπόν, η εκπαίδευση δεν μετρά. Τα αποτελέσματά της είναι ποιοτικά. Δεν είναι ποσοτικά. Η εκπαίδευση δεν είναι στους στόχους τους.
Εδώ και χρόνια οι μισθοί μας μειώνονται συνεχώς. Είμαστε η εύκολη λεία του φοροεισπρακτικού κράτους μας. Από την άλλη γίνεται συστηματική απαξίωση του έργου μας. Ζητούν την αξιολόγησή μας. Αδιαφορούν για τα σχολειά που κρυώνουν. Για τους μισθούς πείνας.
Για τη συνεχή επιμόρφωσή μας. Για την ανυπαρξία ικανού κοινωνικού δικτύου που θα βοηθά στο δύσκολο έργο μας( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές κ.λπ.).
Ναι, γνωρίζω πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα με τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Με την πληρωμή των φόρων.
Εδώ και λίγες μέρες όμως ενημερώθηκα από φίλη Νηπιαγωγό για το οικογενειακό δράμα που παίχτηκε και παίζεται στην τάξη της, τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση.
Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.
Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται. Πολλά ακόμη παιδάκια που φοιτούν σε σχολεία και Νηπιαγωγεία, κυρίως του κέντρου των Τρικάλων, ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες.
Φίλοι μου, ήρθε νομίζω η ώρα να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα δικά μας προβλήματα και να "δούμε" πιο προσεκτικά αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν είμαστε απλοί υπάλληλοι που κάνουμε τη γραφική δουλειά μας και κάπου εκεί τελειώνουμε.
Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο πια.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο πια.
Είμαστε δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν αυτά τα παιδιά; Θα επιτρέψουμε να χαθεί το μέλλον της πατρίδας μας; Θα αδιαφορήσουμε;
Προτείνω κάποιες δράσεις σ΄ αυτό το σημείο. Όμως θεωρώ ότι εδώ καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να παίξει ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών του νομού μας.
Έτσι: 1). Να γίνει με απόλυτη εχεμύθεια και προσοχή μια πρώτη καταγραφή και διασταύρωση πληροφοριών για όλα τα παιδιά που κυριολεκτικά πεινούν, μετά από συνεργασία Διευθυντών – Συλλόγων Διδασκόντων.
2). Οι Σύλλογοι Δασκάλων – Νηπιαγωγών να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία να μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και οργανισμούς για τη συνεχή βοήθεια αυτών των παιδιών. Π.χ, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τους εμπορικούς συλλόγους, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, την Εκκλησία, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Νομαρχία, τους Δήμους, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
Ο καθένας μας μόνος του ΔΕΝ μπορεί να σηκώσει το βάρος της βοήθειας που χρειάζεται να δοθεί προς αυτούς τους συνανθρώπους μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όμως, οργανωμένα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πετυχημένο και αποτελεσματικό δίκτυο παροχής, φροντίδας και συναισθηματικής στήριξης αυτών των παιδιών.
Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις και σκέψεις. Περιμένω όμως και τις δικές σας.
ΠΟΛΛΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Με εκτίμηση
Νικολαϊδου Αικατερίνη
Διευθύντρια Σχολείου Γόμφων". 
http://news247.gr

Read more...

Είμαστε ύποπτοι από... σύμπτωση, λένε τα ξαδέλφια του Παπακωνσταντίνου...





Σε γραπτά υπομνήματά τους προς την Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι τέσσερις στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις...υποψίες που τους βαραίνουν για τέλεση αξιόποινων πράξεων, κάνουν λόγο για ατυχείς συμπτώσεις, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί τους υπερκαλύπτονται και εξηγούν ότι δεν θα παρουσιαστούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής, καθώς έχουν, ήδη, καταθέσει ως ύποπτοι στους οικονομικούς εισαγγελείς και κάθε απάντησή τους δυνατόν να δώσει λαβή κατηγορίας εναντίον τους.

Η Προανακριτική θα συνεδριάσει το απόγευμα και θα εξετάσει πώς θα χειριστεί την υπόθεση εφ΄εξής.

Τα υπομνήματα των στενών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, συνοδεύονται και από τις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο γαμπρός της Ανδρέας Ρωσσώνης προς τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Σημειώνεται ότι κατηγορούνται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση δημοσίου εγγράφου, με σκοπό προσπορισμό αθέμιτου οφέλους, με ζημιά σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος της φοροδιαφυγής με φόρο άνω των 150.000 ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έγγραφες καταθέσεις τους προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίες έχουν σταλεί και στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Συμεών Σικιαρίδης και η σύζυγος του Ελένη Παπακωνταντίνου αναφέρουν μεταξύ άλλων:
- «Όπως προκύπτει από τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα της ελληνικής φορολογικής αρχής, από το έτος 1987 που υποβάλουμε κοινή δήλωση, τα εισοδήματά μας ανέρχονται μέχρι την 31.12.11 σε 5.725.441 ευρώ συνολικά και μέχρι τη χρήση του έτους 2007 σε 4.172.816 συνολικά. Υπερκαλύπτουν, δηλαδή, το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα. Διευκρινίζεται δε ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνεται και ποσό 70.946.330 δρχ. που εισεπράχθη από την πώληση της "REX".
- Η τροφοδότηση του λογαριασμού έγινε από κεφάλαια τα οποία σωρεύσαμε με το πέρασμα των ετών από αμοιβές διεθνών δικηγορικών υποθέσεων.
- Προκύπτει ότι το νομίμως φορολογηθέν εισόδημά μας καλύπτει πολλαπλασίως το ποσό της κρίσιμης αποτίμησης του επίμαχου λογαριασμού».
Σε άλλο σημείο αναφέρονται στις σχέσεις τους με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Δεν διατηρούσαμε δεσμούς συντροφιάς μαζί του, συνδέθηκε με πολιτικό χώρο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η ανάμειξή του στην πολιτική και μάλιστα στην περιφέρεια της Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να κρατηθούν σε απόσταση. Δεν τον στηρίξαμε πολιτικά εκεί».
Και σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι: «Ο ξάδελφός μας είχε αυτοδυνάμως προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας λόγο να μη θέλει να συνδέεται το όνομά του με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Μάλιστα δε, σήμερα σε εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανέχεια. Συνεπώς και να ήθελε υποτεθεί ότι - πράγματι- ο πρώην υπουργός Οικονομικών νόθευσε κείμενο που εξέθεσε σε αρνητική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται προς παρακίνησή του οποιαδήποτε παραίνεση οιουδήποτε».
Ο Ανδρέας Ρωσσώνης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ότι από τα παραστατικά της ALPHA Bank, με ημερομηνία 1.2.05, αποδεικνύεται ότι μετέφερε τα ποσά που είχε στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και δη 715.112,47 ευρώ και 113.581,94 δολλάρια ΗΠΑ στην ALPHA Bank στην Ελλάδα και από τότε ο λογαριασμός του έκλεισε.
«Άρα, το γενικώς θρυλούμενο, ως περίεργο, ότι ο λογαριασμός αυτός άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές», τονίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

Αποκρατικοποιήσεις και φυσικό αέριο στο επίκεντρο συνάντησης Σαμαρά-Μίλερ ...



Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, και ειδικότερα της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αλεξέι Μίλερ, αναπληρωτή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, και στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καμία...
εκ των δύο πλευρών δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είναι ένας εκ των πέντε «μνηστήρων» για επενδύσεις στο ελληνικό φυσικό αέριο, έχοντας υποβάλει πρόταση για αγορά της ΔΕΠΑ, αλλά όχι της ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της Gazprom είναι η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και με βασικό ζητούμενο την οικονομική προσφορά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σημειώνεται ωστόσο πως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, η επίσης ρωσική εταιρεία Negusneft (Όμιλος Sintez) είναι ο μνηστήρας που έχει υποβάλει έως τώρα την υψηλότερη προσφορά, προσφέροντας 1,8 - 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αμφότερων των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ...


Read more...

Εισαγγελέας στον Δήμο Λάρισας!...




Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των περίεργων ελλειμμάτων που εμφανίζει το κεντρικό ταμείο του Δήμου Λαρισαίων στα τρία πρώτα τρίμηνα των ισολογισμών του έτους 2012.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η...
προϊσταμένη της Εισαγγελίας Λάρισας κυρία Νίκη Μπόλη άσκησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναθέτοντας την διερεύνηση της υπόθεσης σε εισαγγελέα!

Υπενθυμίζουμε ότι αφορμή για τις τελευταίες αποκαλύψεις περί των οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων αποτέλεσε η αιφνίδια παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου κ. Γιώργου Φακή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα ελλείμματα που φιγουράρουν στο ταμείο του Δήμου, και για τα οποία η δημοτική αρχή αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί, είναι:

Στο Ά τρίμηνο 5.761.364,69 ευρώ , στο Β΄τρίμηνο 3.809.167,92 ευρώ, και στο Γ΄1.895.607,80.

Τα ποσά αυτά εμφανίζονται ως ταμειακά διαθέσιμα χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί ποτέ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Λαρισαίων...
 thessalianews.gr


Read more...

Προέβλεπε μείωση έως 80% Αποσύρθηκε η διάταξη για τις εκπτώσεις στα φορο-πρόστιμα


Χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της διάταξης θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, που δεν  δικαιολογούν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία
Χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της διάταξης θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, που δεν δικαιολογούν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία   (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διάταξη που προέβλεπε μείωση των προσαυξήσεων έως και 80% σε όσους φορολογούμενους υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής φόρου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι φορολογούμενοι μπορούσαν, πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, γνωρίζοντας τα αποτελεσμάτων του ελέγχου και καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Εφόσον οι φορολογούμενοι κατέθεταν συμπληρωματική δήλωση, τότε οι προσαυξήσεις και πρόστιμα μειωνόντουσαν έως και 80% για τις υποθέσεις από το οικονομικό έτος 2008 και παλαιότερα.

Σημειώνεται ότι χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της διάταξης θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συγκεκριμένη διάταξη διαφώνησε η τρόικα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία Επί ξυρού ακμής η είσπραξη της δόσης του Μαρτίου


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ του κλιμακίου της τρόικας και των επίσημων ελληνικών οικονομικών αρχών, σύμφωνα με το vima.gr.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ορισμένες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, θεωρούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση και είναι διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή, μέχρι να πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση.

Σημαντικά θεωρούνται από την τρόικα τα εξής σημεία:

  • Η τρύπα των ασφαλιστικών εισφορών και η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων.
  • Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κρίνεται μη ικανοποιητική.
  • Θέτει θέμα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Επιμένει στην είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων από τη ΔΕΗ
  • Η κινητικότητα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, μάλλον δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Και έτσι, κατά τα φαινόμενα, δεν θα καταβληθεί η δόση του Μαρτίου, αναμένοντας ελληνικές πρωτοβουλίες αλλά και καλύτερη αποτύπωση των δημοσιονομικών συνθηκών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με τον γγ Μεταφορών Έλεγχος στις άδειες ταξί και επανέκδοση σε ηλεκτρονική μορφή


Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την τήρηση του κανονισμού στις πιάτσες και την ασφάλεια των οδηγών
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την τήρηση του κανονισμού στις πιάτσες και την ασφάλεια των οδηγών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
H διενέργεια ελέγχου στις ειδικές άδειες οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης -Ταξί αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του γενικού γραμματέα Μεταφορών Νίκου Σταθόπουλου και του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Σε επόμενη φάση θα οριστεί και ο χρόνος επανέκδοσης των αδειών σε ηλεκτρονική μορφή.

Όσον αφορά στα φαινόμενα βίας και της μη εφαρμογής του κανονισμού για την προτεραιότητα στις πιάτσες ταξί, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Ναυτιλίας, προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες σύσκεψη για την πάταξη της παραβατικότητας, την αστυνόμευση, την προστασία των επαγγελματιών αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών και του τουρισμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις Αναβάλλεται για την Τετάρτη η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό


O πρωθυπουργός έχει νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο
O πρωθυπουργός έχει νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Για την Τετάρτη, στις 19:00, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Επί τάπητος παραμένουν ανοικτά πολλά θέματα, με αποτέλεσμα η καταβολή της δόσης του Μαρτίου να είναι ακόμα στον «αέρα».

Όπως ανέφερε νωρίτερα το vima.gr, οι τροϊκανοί αμφισβητούν πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, εκτιμούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση και είναι διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή.

Συγκεκριμένα, θεωρούν σημαντική την «τρύπα» των ασφαλιστικών εισφορών και προβλέπουν δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων.

Για τον ΕΟΠΥΥ πιστεύουν ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ενώ επιμένουν στο θέμα της παρακολούθησης των οικονομικών των ΟΤΑ.

Ακόμη, επιμένουν στην είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων από τη ΔΕΗ και στις διεκδικήσεις τους για κινητικότητα και απολύσεις προσωπικού στο κράτος.

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η ανακοίνωση της διοίκησης Λουκέτο στην Delica Ελλάδας

Το κλείσιμο του εργοστασίου χαρτοποιίας στην Πάτρα ανακοίνωσε η SCA Hellas (πρώην Georgia Pacific) με το σήμα Delica. Η διοίκηση πρότεινε μειώσεις μισθών στο πλαίσιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013 έως 60%, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Οι εργαζόμενοι δε συμφώνησαν και η εταιρεία αποφάσισε να προτείνει σε όλους πακέτο εθελουσίας εξόδου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παρουσία της στην ελληνική αγορά», τονίζει στην ανακοίνωση της η εταιρεία και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της SCA Hellas, δυστυχώς δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να προσφέρουν σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να κλείσουν το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Πάτρα.

Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαίο να ληφθούν, ώστε η εταιρεία να παραμείνει βιώσιμη, ανταγωνιστική και σε θέση να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος για τους πελάτες και τους καταναλωτές».

Η SCA Hellas, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει για τους συναδέλφους που επηρεάζονται όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, μέσω ενός πλάνου εθελουσίας εξόδου, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποζημιώσεις, από αυτές που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος SCA Σουηδίας εξαγόρασε το καλοκαίρι του 2012 τον ευρωπαϊκό βραχιόνα της Georgia Pacific, μεταξύ των οποίων και την ελληνική εταιρεία SCA Hellas. 

Read more...

«Μίνι Μνημόνια» για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου...




Προωθούν μόνιμους δείκτες για την αξιολόγηση του προσωπικού ανά φορέα
Νικολέττα Μουτούση 
Νέα χαρτιά ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μία προσπάθεια να κλείσει οριστικά το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα και να πείσει για την...
υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και για ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού.
Μετά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού κατά το τρέχον έτος, που θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2014, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει τώρα ένα βήμα πιο πέρα.
Με εγκύκλιό του ενεργοποιεί παλαιότερο νόμο σχετικά με την κατάρτιση συγκεκριμένων στόχων ανά υπηρεσία και χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους, καθώς και θέσπιση δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του προσωπικού.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. «Φέτος λόγω περιορισμένου χρόνου θα προχωρήσουμε σε μία ad hoc αξιολόγηση των πλεοναζόντων υπαλλήλων, που θα στηριχθεί στους φακέλους τους και κυρίως τα δηλωμένα προσόντα και στο πειθαρχικό τους προφίλ», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου. «Πρέπει όμως να δημιουργηθεί μία βάση αξιολόγησης του προσωπικού με στόχους και να εγκαθιδρυθούν δείκτες για ένα μόνιμο σύστημα», διευκρίνιζαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εγκύκλιος για την καθιέρωση του μοντέλου που θα ισχύσει το επόμενο διάστημα και θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές κρίσεις υπαλλήλων το 2014.
Ειδικότερα, έως τις 22 Μαρτίου οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες θα ορίζουν συγκεκριμένους στόχους και οι οποίες εν συνεχεία θα εξειδικευθούν ανά διεύθυνση και τμήμα. Παράλληλα, έως το τέλος Απριλίου θα δημοσιευθούν και οι δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, τόσο για την επίτευξη των στόχων υπηρεσιών όσο και για εκείνους που θα οριστούν για τους υπαλλήλους.
Δεν έλειπαν, ωστόσο, και οι επισημάνσεις στελεχών του Δημοσίου ότι ενδέχεται να μην καταστεί δυνατόν να προσδιοριστούν ουσιαστικοί δείκτες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και για άλλη μία φορά να περιοριστεί η διαδικασία σε μέτρηση υλοποίησης αρμοδιοτήτων και όχι πραγματικών στόχων. «Για παράδειγμα, να εξετάσουν εάν κάναμε όλες τις μετατάξεις που προβλέπονταν. Αλλά αυτό δεν είναι στόχος, είναι περιγραφή υποχρέωσης», σημείωναν.
Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο που έστειλε στους επικεφαλής της τρόικας έδωσαν στο μεταξύ χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. Εμφαση δόθηκε και στην υπαγωγή σε διαθεσιμότητα έως τον Ιούνιο 12.500 υπαλλήλων, από τους 25.000 που έχουν συμφωνηθεί για όλο το 2013. Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο στόχος θα επιτευχθεί από τους πλεονάζοντες των υπουργείων, που θα είναι περίπου 2.000, από την αξιολόγηση των πρώτων φορέων κάτω από την κεντρική κυβέρνηση (υπολογίζονται σε 3.000), καθώς και από όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανέλθουν σε 3.500.
12.500
υπάλληλοι θα υπαχθούν έως τον Ιούνιο σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο..
NEA


Read more...

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος...




Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στις 3:30 το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών και...
για τις απολύσεις.

«Η επιμονή της τρόικας για 25.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του έτους και η παθητική στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση δρομολογούν νέα βίαιη συρρίκνωση των Δημοσιών Υπηρεσιών με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την ελληνική κοινωνία» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, που διοργανώνει η Συνομοσπονδία...


Read more...

Ποιά είναι τα πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να γίνουν υπουργοί ...




Δυναμικά ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ να μετέχει στην κυβέρνηση στον επερχόμενο ανασχηματισμό όπως άφησε να διαφανεί ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη φράση «θα βγούμε μπροστά» κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο...
Realfm. Ο ίδιος επιθυμεί να γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός.

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει έτοιμη πρόταση στον Πρωθυπουργό. Η πρότασή του περιλαμβάνει πέντε στελέχη: Τον Γιάννη Μανιάτη, τον Πάρι Κουκουλόπουλο, την Φώφη Γεννηματά, την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος να αποδεχθεί και ο ίδιος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει ο άλλος εταίρος της κυβέρνησης Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναλάβει θέση αντιπροέδρου και ένα υπουργείο. «Την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν και ιδίως δεν τη χαρίζουμε στη ΝΔ» είναι η φράση του κ. Βενιζέλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ώστε «να γίνει μια κυβέρνηση μεγάλης αποτελεσματικότητας που θα αναμετρηθεί με το ιστορικό πρόβλημα της χώρας»...


Read more...

"Λερναία ύδρα" η διαφθορά στο Δημόσιο: Σκότωσαν τον Δήμαρχο Παγγαίου, αλλά παίρνουν ακόμα μισθό

Ακόμη και καταδικασθέντες σε ισόβια πληρώνει το Δημόσιο. Το "φαγοπότι" στην ΕΡΤ δεν έχει ακόμη προσέλθει στη Δικαιοσύνη, ενώ ξεσκεπάστηκε "μαύρη" σοδειά από αγρότες, ύψους 222,5 εκατομμυρίων ευρώ. Περιπτώσεις που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, στο "έπος" της διαφθοράς στο Δημόσιο
Καταιγιστική μορφή παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Οι δικαστικές αρχές αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση σκανδαλωδών υποθέσεων στο κύκλωμα των φαρμάκων και στην ΕΡΤ, ενώ διαπιστώνεται και ανεξέλεγκτη χορήγηση συντάξεων.
Το "Έθνος" σε δημοσίευμά του φέρνει στο φως ορισμένες μόνο, από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ατιμώρητων επίορκων υπαλλήλων, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα.
Υπόθεση Παγγαίου: Σκότωσαν τον δήμαρχο, αλλά πληρώνονται
Πρόκειται για το πιο τρανταχτό παράδειγμα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, αφού τρία και πλέον χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, από δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι δολοφόνοι του, αν και έχουν καταδικαστεί ο ένας σε ισόβια και ο άλλος σε 17 χρόνια κάθειρξη, συνεχίζουν να εισπράττουν στη φυλακή το 50% του μισθού τους.
Οι δύο ταμίες, Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος, 50 και 51 ετών αντίστοιχα, δολοφόνησαν τον Δήμαρχο τα Χριστούγεννα του 2009, για να του φορτώσουν τη "μαύρη τρύπα" 710.000 ευρώ στο ταμείο, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαν ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη τους και τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκαν ο πρώτος σε ισόβια κάθειρξη και ο δεύτερος σε 17ετή κάθειρξη.
Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, παραμένουν σε καθεστώς αργίας, λόγω ανυπαρξίας των πειθαρχικών οργάνων.
Το πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο τους επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης, αλλά άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα της έφεσης και περιμένουν να εκδικαστεί από το δευτεροβάθμιο όργανο.
Αυτό όμως δεν έχει συνεδριάσει έως σήμερα, με αποτέλεσμα οι δύο καταδικασθέντες για κακούργημα δημοτικοί υπάλληλοι, να συνεχίζουν να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων για όσους βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αργίας.
Μάλιστα, οι δύο δράστες της δολοφονίας δεν δίστασαν να κάνουν μήνυση στον επόμενο δήμαρχο, Απόστολο Τσακίρη, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος και την προφυλάκισή τους, είχε ζητήσει την διακοπή της μισθοδοσίας τους, για προφανείς λόγους ηθικής τάξεως.
Άντεξε έξι μήνες και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αποδεσμεύσει τη μισθοδοσία τους, εν όψει του κινδύνου να συρθεί και ο ίδιος στα δικαστήρια, για παράβαση καθήκοντος.
Γιατρός απέκρυπτε εισοδήματα 2,47 εκατ. ευρώ
Γιατροί που απέκρυβαν εισοδήματα, επιχειρήσεις που εξέδιδαν ή ελάμβαναν πλαστά και εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας, περιπτώσεις υπεξαίρεσης χρημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ, όπως και λαθρεμπόριο χρυσού, είναι μερικές από τις υποθέσεις που καταγράφονται σε αναλυτική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα οι υποθέσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου το ΣΔΟΕ Αττικής αποκάλυψε ότι 11 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 88.240.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων, κλωστοϋφαντουργία, τεχνική εταιρεία, εμπόριο χημικών.
- Ένας συνταξιούχος που εξέδωσε 365 εικονικά στοιχεία ύψους 4.081.000 ευρώ και μια ομοσπονδία ατομικού αθλήματος που εξέδωσε 15 πλαστά στοιχεία και δύο εικονικά τιμολόγια ύψους 150.000 ευρώ.
- Είκοσι μία επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.220.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους, ώστε να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Στους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων από το ΣΔΟΕ προέκυψε ότι στην Αθήνα:
- Ιατρός - ΩΡΛ απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.472.000 ευρώ.
- Ιατρός- καθηγητής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 188.000 ευρώ.
- Σε έλεγχο προγραμμάτων Κονδυλίων Ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 129 δικαιούχα πρόσωπα απέκρυβαν αμοιβές 1.693.000 ευρώ.
- Στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης το ΣΔΟΕ αποκάλυψε, μετά από εισαγγελική παραγγελία, ότι υπάλληλος υπεξαίρεσε κατά το διάστημα 2006- 2011, από μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων και μη απόδοση μερισμάτων, το ποσό του 1.160.000 ευρώ.
- Στη Θεσσαλονίκη το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προέβη σε έλεγχο πρώην αστυνομικού που διατηρούσε ιστοσελίδα στοιχημάτων από το διαδίκτυο με έδρα την Αυστρία. Διαπιστώθηκε ότι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.190.000 ευρώ. Ο ελεγχόμενος προσήλθε και υπέβαλε συμπληρωματική φορολογική δήλωση.
- Το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε τους ελέγχους στους 48 αγρότες, με τις σημαντικότερες υποθέσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ποσό των 222.515.063 ευρώ.
- Το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου συνεχίζει τις έρευνες για τη μεταβίβαση ακινήτων από υπεράκτιες εταιρείες, σε φυσικά πρόσωπα. Διαπιστώθηκε ότι αγοραστές -φυσικά πρόσωπα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δηλώσει την μεταβίβαση- αγορά του ακινήτου και καλούνται σε υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Οι έλεγχοι γίνονται σε 187 υπεράκτιες εταιρείες εγγεγραμμένες στην πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου.
Επίσης, διεξάγονται έρευνες σε 27 υπεράκτιες. Εταιρείες αρμοδιότητας ΔΟΥ Κύμης.
- Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας κατέσχεσε 19,5 τόνους χαλκού σε σκραπ, σε δύο επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά αγοράς. Ερευνάται αν η προέλευση του χαλκού είναι προϊόν κλοπής από εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και εργοστασίων.
- Το ΣΔΟΕ ΠΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη συνεργασία του Τελωνείου Κήπων κατέσχεσε ποσότητα περίπου 5 κιλών χρυσού αξία 111.000 ευρώ και συνελήφθη για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ένας Έλληνας υπήκοος, ο οποίος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.
Ο χρυσός από τη συσκευασία του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν προϊόν τήξης κοσμημάτων στην Ελλάδα.
- Ποσότητα 68 κιλών κάνναβης κατασχέθηκε από υπαλλήλους του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ ΑΤΤΙΚΗΣ, σε εταιρεία αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων ( LOGISTICS) στον Ασπρόπυργο.
Η ποσότητα κάνναβης κατασχέθηκε τις νυχτερινές ώρες της 09/03/2013 και ήταν κρυμμένη σε ψυγείο οικιακής χρήσεως, το οποίο είχε μεταφερθεί στον χώρο με προορισμό την Ιταλία.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το ψυγείο είχε αγορασθεί προ ολίγων ημερών από την περιοχή της Κορίνθου από δύο αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας οι οποίοι και αναζητούνται.
http://news247.gr/

Read more...

Ποιες αποδείξεις "περνούν" στην Εφορία...




Διευκρινίσεις σχετικά με τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις εφορίες ενόψει της...
υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Ειδικότερα στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι:

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών.

Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλέον Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ. καταβολή των εισφορών.

ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Έξοδα ιατρικής περίθαλψης

Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή σε ιατρούς φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι αμοιβές σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.

Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης

Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται οι πιο κάτω δαπάνες: Σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου, έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα, έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά, ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Για την απόδειξη της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ακόλουθα:

α) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 Euro.


Read more...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Ρεπορτάζ : Σόνια Χαϊμαντά
(από το Έθνος)
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι καταγγελίες περί υπερτιμολόγησης εκπομπών της ΕΡΤ και υψηλών αμοιβών συντελεστών εκπομπών του προγράμματός της, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα... 
του «Εθνους της Κυριακής». 
Με αφορμή το δημοσίευμα με τίτλο «Μαύρο στην οθόνη αξίας 235 εκατ.», η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Τζώνης, ο οποίος θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες να καλεί μάρτυρες.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, η διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης «σπαταλά προς όφελος ημετέρων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ... την ίδια στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία η ΕΡΤ δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει δεδουλευμένα (υπερωρίες και αποζημίωση κυριακάτικης απασχόλησης), ενώ με μπαράζ αποφάσεων της διοίκησης ανατίθενται με τρόπο σκανδαλώδη εξωτερικές και μεικτές παραγωγές, αμφιβόλου ποιότητας και με ανύπαρκτη εμπορικότητα»...
Ανακριτής
Πιο συγκεκριμένα, ο ανακριτής που παρέλαβε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Φάκου το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», καλείται να διαπιστώσει αν πράγματι γίνεται ορθή διαχείριση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλει σε καιρό βαθιάς κρίσης ο Ελληνας καταναλωτής της ΔΕΗ (235,5 εκατ. ευρώ ετησίως).
Ο ανακριτής θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του άρτι παραιτηθέντος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Νίκου Σίμου, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές όπως το «Επτά» και το «Μεσογείων 136» με παρουσιάστρια την Ανθή Σαλαγκούδη.
Για τη συγκεκριμένη εκπομπή μάλιστα έχουν αποστείλει νέα στοιχεία εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που με δεύτερη -μέσα σε μία εβδομάδα- αποκαλυπτική καταγγελία τους προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και με κοινοποίηση στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περιγράφουν «πώς έχει στηθεί το «πάρτι» των μεικτών παραγωγών στην ΕΡΤ και ποιοι ωφελούνται».
Ο ανακριτής θα καλέσει μάρτυρες προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως το «Μεσογείων 136» στοιχίζει 1 εκατ. ευρώ ετησίως και για ποιους λόγους η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εκταμιεύει 3.500 ευρώ τον μήνα για την παρουσιάστρια Ανθή Σαλαγκούδη και άλλα 3.200 ευρώ ανά επεισόδιο (πολύ περισσότερα από το κόστος του). Επιπλέον θα εξετάσει τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος περί εκταμίευσης 27.000 ευρώ για τους τρεις μήνες κατά τους οποίους η ομάδα του «136» πραγματοποιούσε δοκιμαστικά προκειμένου να βγει στον αέρα.
Στην έρευνα του ανακριτή αναμένεται να συμπεριληφθεί και η μεικτή παραγωγή «Επτά» στην οποία απασχολούνται δημοσιογράφοι αορίστου χρόνου ενώ συνεισφέρει και εταιρεία παραγωγής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», στην εν λόγω εκπομπή εκτελεί χρέη αρχισυντάκτη συνταξιούχος δημοσιογράφος με δεσμούς φιλίας με τον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιο Λιάτσο, ενώ επισήμως στους τίτλους της εκπομπής φαίνεται και πληρώνεται -πάντα κατά τους καταγγέλλοντες- ο νεαρός γιος του.
Παράλληλα, ο ανακριτής θα εξετάσει πώς διανέμονται τα κονδύλια για το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων και τους Ειδικούς Συμβούλους, τη νέα μόδα της διοίκησης της ΕΡΤ με την τοποθέτηση 20 αναπληρωτών γενικών διευθυντών. Προφανώς για να χωρέσουν όλοι οι «ημέτεροι» και να γίνουν όλα τα χατίρια.

Read more...