Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Την Τρίτη αναρτώνται στο Taxis Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων



Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για μία ακόμη φορά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα ακόμη και αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ δεν θα απολαύσει καμία έκπτωση, ενώ και εφέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με έναν φόρο ο οποίος βασίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2007.

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και εφέτος θα έρθουν μέσω της ηλεκτρονικής οδού, δηλαδή θα πρέπει κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα του Taxis (www.gsis.gr) και να αναζητήσει - αφού εισέλθει στη σχετική εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης - τα νέα σημειώματα της Εφορίας.

Ως τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην προσωπική σελίδα του κάθε φορολογουμένου, ενώ η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Ετσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.

Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό.

Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες πολιτών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ άλλοι θα έχουν έκπτωση 50% ή 20% κατά περίπτωση.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους και στο έντυπο Ε2 που έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 το οποίο έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ)  Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

Παγίδα για ανέργους και πολυτέκνους
Ωστόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχει μια παγίδα που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς, ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους να χάσουν τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Ντίνος Σιωμόπουλος
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Τι αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα ΤτΕ: Κινδυνεύει με πλειστηριασμό η α' κατοικία δανειοληπτών


O χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» μπορεί να έχει ως συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής του κατοικίας, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεντολογίας για τα κόκκινα δάνεια, όπως αυτός τροποποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
polikatoikia-500x319
Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε ενημερωτικό της σημείωμα:
«Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.
Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.
Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».
Η ΤτΕ διευκρινίζει, πάντως ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες του Κώδικα ούτε μειώνονται προθεσμίες. Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει η ΤτΕ, η προθεσμία -διατήρηση στην πραγματικότητα- των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στη θέση της Βασιλική Θάνου Νέα πρόεδρος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων


Νέα πρόεδρος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα
Νέα πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επελέγη η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία διαδέχεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης τη σημερινή πρόεδρο του Αρείου Πάγου - και πρώην Πρωθυπουργός - Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου.

Η νέα σύνθεση του Προεδρείου της ΕΔΕ είναι η εξής:

Πρόεδρος Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης,
Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης,
Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Κασαλιάς, Αντεισαγγελέας Εφετών,
Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών,
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης και
Ταμίας Σταματία Γκαρά- Δημουλέα, Ειρηνοδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης ύστερα από πρόταση των μελών του Δ.Σ της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, προέδρων πρωτοδικών αποφασίστηκε η καταβολή ποσού 10.000 ευρώ σε λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με ΟΛΜΕ Φίλης: Από του χρόνου προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών


Φίλης: Από του χρόνου προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών
Μέτρα για μόνιμη επίλυση του προβλήματος των κενών προανήγγειλε ο Νίκος Φίλης  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Εικόνα εξομάλυνσης παρουσιάζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών μονάδων της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 14.000 αναπληρωτών και η διαδικασία αναμένεται, να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός έπειτα από συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

«Έχουμε μια εικόνα, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σύντομα και σε αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει ένα καθεστώς ευκαιριακών διορισμών αναπληρωτών κάθε χρόνο. Την επόμενη χρονιά, αναλόγως με τα δημόσια οικονομικά, θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» είπε ο κ. Φίλης. υπουργός μετά από συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ που είχε σήμερα.

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για 2.000 κενά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της χώρας, τα οποία θα παραμείνουν ακάλυπτα ακόμα και μετά τις προσλήψεις στις οποίες θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα το υπουργείο, καθώς δεν έχουν διασφαλιστεί πιστώσεις για την κάλυψη τους.

Από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, τα κενά αυτά θεωρούνται διαχειρίσιμα.

Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό σε διάλογο για να βρεθεί λύση για τα άμεσα λειτουργικά ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα διορισμών και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Για τα ζητήματα συνταξιοδότησης και μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών, η ηγεσία του υπουργείου παρέπεμψε το συνδικαλιστικό όργανο στα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τέλος, σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο μελετάται και για το οποίο θα υπάρξει σύντομα απόφαση από την κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κόντρα στις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σε τροχιά κινητοποιήσεων τα συνδικάτα, προς απεργία στις 12 Νοεμβρίου


Σε τροχιά κινητοποιήσεων τα συνδικάτα, προς απεργία στις 12 Νοεμβρίου
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε γενική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, όπως προέκυψε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίηκησης της Συνομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν για το ασφαλιστικό, μίλησε για θηριώδη και επώδυνα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση. Για το πόρισμα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι η επιτροπή πρότεινε μέτρα που απορυθμίζουν την κοινωνική ασφάλιση, τα οποία αν εφαρμοστούν επί της ουσίας οδηγούμαστε σε συντάξεις όχι στα 67 χρόνια, αλλά πάνω από τα 70.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, με «τόλμη και αποφασιστικότητα πρέπει να βγούμε στον κόσμο γιατί έρχονται πολύ χειρότερα. Δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα».

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη
Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 13:00 και στάση εργασία από τις 12.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

«Στις 12.10.2015 το ΔΣ του ΜΤΠΥ αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1.1.2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την ‘αδυναμία’ του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Σωτηρίας του ΜΤΠΥ, την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας.

Απεργία στους δήμους
Επίσης, σε καταλήψεις και απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι των δήμων αντιδρώντας σε μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση καταλήψεων σε όλα τα δημαρχεία και τους ΧΥΤΑ της χώρας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, καθώς και να μπει λουκέτο στους δήμους την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου με 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων καθώς και για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πανελλαδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας.

Ο κλάδος ζητεί να διατηρηθούν σε καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών οι υπάλληλοι στην καθαριότητα, ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις και σε επικείμενες αλλαγές στο μισθολόγιο, την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Τα συνδικάτα επιδιώκουν τη συμμετοχή των αγροτών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υπέρ του Κουτσούμπα ο Πεταλωτής!


Μπορεί να διαφωνεί πολιτικά με την «αρτηριοσκλήρωση», όπως λέει, του ΚΚΕ και να έχει έλθει επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με στελέχη του στη Βουλή, όμως ο Γιώργος Πεταλωτής παραδέχεται πως την καλύτερη απάντηση στους «ξεθαρρεμένους πλέον συμμορίτες και αποδεδειγμένα δολοφόνους της χρυσής αυγής» την έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
petalotis
Ασφαλώς, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου αναφέρεται στην φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα «κότες, δεν αξίζετε ούτε το σάλιο μας». Και εξηγείται. «Όταν στους μεθοδευμένους τραμπουκισμούς τους, ο προεδρεύων Βαρεμένος τα έχασε, τα άλλα κόμματα σχεδόν δεν έβγαλαν τσιμουδιά, όταν τα κανάλια με τις απανωτές προβολές ουσιαστικά τους διαφημίζουν ως ‘μάγκες κατά του συστήματος’, όταν ο Μπαλτάκος της κυβέρνησης Σαμαρά συνωμοτούσε μαζί τους, όταν ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας τους υπερασπιζόταν και η Κωνσταντοπούλου είχε αναχθεί μεταξύ των άλλων και σε εγγυήτρια των ‘δικαιωμάτων’ της συμμορίας», λέει, ε… τότε προφανώς κάποιος έπρεπε να τους βάλει στη θέση τους…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Διευκρινίσεις για την επιβολή νέας εισφοράς στον ΟΑΕΕ...


Διαμαρτυρία στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας
«Τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν...
καμία σχέση με την πραγματικότητα» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «Η πρόταση της Kυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.

«Δεν πρόκειται ούτε για εισφορές ούτε για φόρους. Είναι μια παλιά πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να υπάρχει σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, και ένας πρακτικός τρόπος που έλεγα από τότε που ήμουν διοικητής του ΟΑΕΕ για να εισπράττουμε τις εισφορές κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «ένας τρόπος είναι αυτός, και αν θα είναι ή όχι θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι θα είναι. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, με τα στελέχη που διαθέτει στο ΥΠΟΙΚ και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα είναι αποτελεσματική ως προς την ειλικρινή δήλωση των εισοδημάτων και δεν θα έχουμε πρόβλημα».

«Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Τους κυνηγούσε το Δημόσιο για να τους βάλει φυλακή. Όλων των ειδών οι οφειλές έχουν μαζευτεί. Τα μισά να είχαμε, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας και των αναγκών» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος και συμπληρωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που δεν θα δημιουργεί οφειλέτες που θα καταδιώκονται. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να είναι σύστημα καταδίωξης. Πρέπει να είναι ειλικρινές και αντικειμενικό, και βεβαίως θα πρέπει να έχει συνέπειες από εδώ και πέρα όποιος αποφεύγει να καταβάλλει».

Αναφερόμενος στις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπών είπε: «Θα προσπαθήσουμε και θα νοιαστούμε να μην υπάρχει καμία μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Κάθε μήνα υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις και την καταβολή τους... Είναι πολλά τα ελλείμματα, και γι' αυτό λέμε να φτιάξουμε το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι βιώσιμο και αποδοτικό στο μέλλον. Μας την "πέσανε" μόλις το αναφέραμε. Να μην κάνουμε τίποτα; Να φοβούνται αν δεν κάνουμε τίποτα! Να είναι έτοιμοι να δουν πώς θα ζήσουν μετά από κάποια χρόνια, αν τα αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι σήμερα».

Read more...

«Κόκκινα» δάνεια: Από τις 80.000 ευρώ αξία οι πλειστηριασμοί...


Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει το δίχτυ προστασίας σε επίπεδα που θα καλύπτουν 
και τα μεσαία νοικοκυριά, τα οποία είχαν πάρει στεγαστικό στις 
«καλές εποχές», αλλά πλέον αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. Στη φωτογραφία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «Τορπίλη» στην προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών βάζει η τρόικα και απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για ήπιες παρεμβάσεις προκειμένου να προστατεύονται από κατασχέσεις και τα...
σπίτια της μεσαίας τάξης.

Το πρώτο μέτωπο αφορά στον νόμο Κατσέλη, που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και αποτελεί ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές πιέζουν για δραστικές αλλαγές, με την υιοθέτηση πολύ χαμηλών ορίων εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία μόνο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ή κοντά σε αυτά. Η κυβέρνηση, αντίθετα, δίνει μάχη για να κρατήσει τον πήχη της προστασίας σε επίπεδα που θα προστατεύουν και τα μεσαία νοικοκυριά, τα οποία είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο τις «καλές εποχές», αλλά πλέον λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και για δανειολήπτες με μεσαία εισοδήματα, όπως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι είχαν πάρει δάνειο και ακίνητο με βάση τα παλιά εισοδήματά τους, αλλά σήμερα δεν μπορούν να το πληρώσουν, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να ορθοποδήσουν. Οι δανειστές, όμως, έχουν την άποψη ότι οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να χάσουν το σπίτι τους και να μετακομίσουν σε άλλο, χαμηλότερης αξίας, σε φθηνότερη περιοχή και στο πλαίσιο αυτό πιέζουν για ρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευρύτατα λαϊκά στρώματα, κατά κανόνα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Για να πετύχουν τον στόχο τους απαιτούν αφενός να γίνουν πολύ αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την προστασία από τον πλειστηριασμό με βάση τον νόμο Κατσέλη, ώστε να μείνουν εκτός τα περισσότερα νοικοκυριά. 

Επίσης, ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε εταιρείες-κοράκια (hedge funds, distress funds), οι οποίες ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό. 

Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει εκτός μεταβίβασης τα στεγαστικά δάνεια ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς εάν υπαχθούν σε τέτοιες διαδικασίες υπάρχει κίνδυνος για μαζικούς πλειστηριασμούς. Η αντιπρόταση είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας με συμμετοχή τραπεζών και Δημοσίου ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα στεγαστικά και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. 

Σχολιάζοντας σήμερα το ζήτημα των πλειστηριασμών η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εκτός αν πρόκειται για κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την πρώτη κατοικία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων «δεν θα την αγγίξει η κυβέρνηση».

Νομικοί και οικονομικοί παράγοντες που παρακολουθούν το θέμα τόνιζαν ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, καθώς είναι αμφίβολο αν η κοινωνία συνεχίσει να δέχεται παθητικά τα μέτρα στην περίπτωση που απειληθεί και το τελευταίο οχυρό, δηλαδή η κατοικία, στην οποία συμπυκνώνονται οι αποταμιεύσεις, οι προσδοκίες αλλά και το αίσθημα ασφάλειας του μέσου Ελληνα. «Πρέπει να σκεφτούν ότι όλα τα έμβια όντα αντιδρούν όταν τους πειράξεις τη φωλιά τους», έλεγε έμπειρος νομικός που ασχολείται με τα κόκκινα δάνεια. 

Ενδεικτικό των άγριων διαθέσεων των δανειστών είναι ότι για τον νόμο Κατσέλη ξεκινούν τη συζήτηση ζητώντας να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται περίπου στα 70.000-80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο. Απαιτούν δηλαδή να κατέβει το όριο σχεδόν στο 1/3, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να το διατηρήσει ή έστω να δεχτεί μεν μια μικρή μείωση, αλλά το βασικό όριο για τον άγαμο να μην υποχωρήσει κάτω από τα 200.000 ευρώ. Αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστούν τα όρια και για τις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως το όριο για το έγγαμο ζευγάρι που σήμερα είναι 375.000 ευρώ. 

Επίσης, οι δανειστές πιέζουν να τεθεί ένα όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα δικαιούται προστασία από τον πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση. Σήμερα δεν υπάρχει όριο εισοδήματος στον νόμο Κατσέλη, αλλά η πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης πρέπει να βρίσκεται σε «πραγματική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, οι δανειστές επιχειρούν να ορίσουν ως σημείο αναφοράς για τα όρια του εισοδήματος ή της αξίας του ακινήτου το στατιστικό όριο της φτώχειας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα στεγαστικά έχουν ληφθεί από μεσαία και λαϊκά νοικοκυριά τα οποία όμως δεν βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 ο νόμος που προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας (ανεξάρτητα από τον νόμο Κατσέλη, χωρίς δηλαδή προσφυγή σε δικαστήριο) είχε ως όριο το ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ και τελικά υπήχθησαν σε αυτόν μόνο πολύ λίγα νοικοκυριά, όχι περισσότερα από 5.000-6.000, αριθμός ελάχιστος σε σχέση με τα περίπου 300.000 νοικοκυριά που υπολογίζεται ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους. 

Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει ότι εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο δανειολήπτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τότε μπορεί να διατάξει τη ρευστοποίηση όλων των άλλων ακινήτων, εκτός από την πρώτη κατοικία, και να «κουρέψει» το δάνειο έτσι ώστε ο δανειολήπτης να το εξοφλήσει εντός τριετίας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας αυτή μπορεί να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό, αλλά εάν με το ποσό που θα εισπραχθεί δεν εξοφλείται τελείως το δάνειο, το δικαστήριο μπορεί να «κουρέψει» το υπόλοιπο για να εξοφληθεί εντός τριετίας, ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. 

Διότι χωρίς τέτοια προστασία υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί δανειολήπτες όχι μόνο να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά να παραμείνουν και εγκλωβισμένοι σε χρέη τα οποία θα ανακυκλώνονται χωρίς τέλος.

protothema.gr

Read more...

Στο υπουργικό Συμβούλιο οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών...


Στο υπουργικό Συμβούλιο οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό – Οι ανατροπές και τα σενάρια νέας έκτακτης εισφοράς - Media
...για το ασφαλιστικό.
 – Οι ανατροπές και τα σενάρια νέας έκτακτης εισφοράς...
Έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό με ριζικές τομές για να εξασφαλιστεί, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Εργασίας η βιωσιμότητα του Συστήματος.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα-σοκ της Επιτροπής Σοφών θα συζητηθούν σήμερα στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Στα βασικά...
σημεία του 30σέλιδου πορίσματος, όπως αναφέρει tovima.gr περιλαμβάνεται η θέσπιση εθνικής σύνταξης που θα συναπαρτίζεται από τη βασική σύνταξη και την ανταποδοτική, η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, η ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων και ο υπολογισμός των συντάξεων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. 

Η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών αναδιανεμητικού χαρακτήρα, που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετρήσιμου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτάσεων της Επιτροπής.

Η πρόβλεψη για ενιαίους κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους είναι μια αλλαγή που θα επιφέρει ένα μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους και συνεπώς έμμεση περικοπή των συντάξεων.

Επίσης προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).

Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται σε δύο σκέλη: 

Ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, που θα συσσωρεύονται εικονικά σε ατομικούς λογαριασμούς με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης (όσα δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του συν ένα επιτόκιο). 

Εθνική-κοινωνική σύνταξη (σήμερα 360 ευρώ) που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση. 

Για την Εθνική Σύνταξη, το πόρισμα της Επιτροπής αναφέρει πως με την καθιέρωσή της, το σύστημα θα αποκτήσει αυτοτέλεια και θα αποχωριστεί από το πλαίσιο των ασφαλιστικών παροχών του κάθε φορέα. Έτσι θα γίνει ευκολότερη η επικέντρωση στην αναδιανεμητική λειτουργία του κοινωνικού τμήματος της σύνταξης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της εκάστοτε οικογένειας. Έτσι, η εθνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

Και σε αυτό το σημείο έγκειται μία από τις βασικές ανατροπές που προτείνονται, καθώς η εγγυημένη βασική που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά. 

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.

Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.

Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με χαμηλότερους όμως συντελεστές. Δηλαδή από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.

Για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, προτείνεται η δημιουργία ενός αποθεματικού που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο.

Για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις:

α) να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ,

β) να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αναδιανεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες διορθωτικές παρεμβάσεις, το πόρισμα προτείνει για τις επικουρικές συντάξεις την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενου ελλείμματος αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ενοποιήσεις Ταμείων

Οι προτάσεις της επιτροπής σοφών στο Ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις Ταμείων. Ειδικότερα προτείνεται:

- Είτε να δημιουργηθεί Ταμείο-μαμούθ για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Το Ενιαίο Ταμείο προτείνεται ως εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης, με ένταξη σ’ αυτό, όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ παροχών. Ο στόχος αυτός προτείνεται να επιτευχθεί με την μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ σε έναν τέτοιο φορέα. Προτείνεται συγχρόνως η ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και ανακαθορισμό των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων.

- Είτε να δημιουργηθούν τρία υπερ-Ταμεία: Ταμείο για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα Ταμείο για τους αγρότες.

Σενάρια νέας έκτακτής εισφοράς

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας θα υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για δημιουργία αποθεματικού (buffer fund), όπου θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Σοφών αναφέρει στο πόρισμά της: «Ένας τέτοιος πόρος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί, λ.χ., να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους η ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί όπου συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος».

Πηγές του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για σχέδιο επιβολής κλιμακωτής εισφοράς, ενδεχομένως και σε μισθούς που ξεκινούν από 1.200 ευρώ, με το βάρος, ωστόσο, να πέφτει σε εργαζομένους που οι μισθολογικές τους απολαβές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. 

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου βλέπουν θετικά την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, πριν από την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών. Μηδαμινές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για την επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών. 

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δηλώνει στη Realnews ότι «με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων υπολογισμού εισφορών και συντάξεων θα εξορθολογιστεί το σύστημα από πρόδηλες ανισότητες και ανορθολογισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν μέχρι και δέκα συντάξεις». 

Πηγές: tovima.gr / real.gr

Read more...

Βίτσας: Τελειώνουμε τα «πάρτυ» των εξοπλιστικών...



«Τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν 'έβλεπαν' σε βάθος. Είμαστε σε περίοδο στενών οικονομικών, αλλά αυτό μας δίνει και καινούργιες...
δυνατότητες. Οι καινούργιες δυνατότητες είναι με λίγα χρήματα να παράξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Εμείς, αυτή τη στιγμή, προετοιμαζόμαστε μαζί με τα κεντρικά επιτελεία σε μια τολμηρή αλλά πολύ σταθερή ανασυγκρότηση του ίδιου του Στρατού· ήδη βρισκόμαστε σε πολύ προωθημένο επίπεδο ώστε να πάρουμε αποφάσεις και δεύτερον τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν έβλεπαν σε βάθος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, «Πρακτορείο  104,9 FM».

Ο Βίτσας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του συνεχούς εκσυχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας: «Εμείς έχουμε βάλει ως βασικό στοιχείο τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό τους και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -κρατικής και ιδιωτικής- σε αυτό το πράγμα. Κι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, γι' αυτό άλλωστε βρεθήκαμε στη διεθνή έκθεση στις ΗΠΑ. Δεν βρεθήκαμε ούτε για να αγοράσουμε ούτε για να πουλήσουμε. Βρεθήκαμε για να ανοίξουμε δρόμους, συνεργασίες της αμυντικής μας βιομηχανίας με μεγάλες εταιρείες κρατικές ή ιδιωτικές του εξωτερικού ώστε να παράγεται προστιθέμενη αξία και για την οικονομία, αλλά και συγχρόνως εκεί που είμαστε σε συμμετοχή στο 10% από την πλευρά της αμυντικής βιομηχανίας στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, να πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό».

Τέλος, αναφερόμενος στην έρευνα που πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού στα αρχεία της Βέρμαχτ, ο κ. Βίτσας τόνισε τη σημασία που θα έχει για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. «Υπάρχει το ζήτημα του κατοχικού δανείου π.χ. Τέτοια έγγραφα θα εμφανιστούν και σήμερα. Αξιώνουμε τα δικαιώματά μας και νομίζω ότι εδώ έχουμε μπροστά μας μια πληγή που πρέπει να κλείσει και όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να ενδιαφερθούν και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να το θέλει ώστε να κλείσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας, η οποία έχει πολύ ηθικό ζήτημα μέσα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως είπε και ο Μανώλης ο Γλέζος, κι ένα μάρκο να ήταν, εμείς θα έπρεπε να το διεκδικήσουμε».

Read more...

Στα 100 ευρώ το ελάχιστο «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες...


Στα 100 ευρώ το ελάχιστο «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπέρ του ασφαλιστικούΕλάχιστη οικονομική εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας με έλλειμμα...
530 εκατ. Ευρώ για το 2015. 

«Η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα κληθούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι  του ΟΑΕΕ, καθώς από τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος, οι αντασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. 

Αυτό που είπε στην ουσία δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. 

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο mega χθες ανέφερε και την εκδοχή γοα υπολογισμό των εισφορών ανάλογα με τον τζίρο. 

Το σχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα, και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. 

Σε κάθε περίπτωση τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς, θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμα και αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη, λόγω ζημιών! 

Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υλοποίησης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό άλλοι θα πληρώνουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα

Read more...

Απρόθυμη να παραιτηθεί η Σαββαΐδου...


 Επεδίωκε «ασυλία»...
Τροπολογία για να «αυτοπροστατευτεί» από τις δικαστικές περιπέτειες της είχε προτείνει η Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία κατηγορείται για απιστία περί την υπηρεσία, σε χρόνο σχεδόν παράλληλο με την κλήση της σε απολογία από την Εισαγγελία. Απρόθυμη να παραιτηθεί εμφανίζεται, παρά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον...
κ.Τσακαλώτο την περασμένη εβδομάδα που της ζητούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση. Ενοχλημένοι με την συμπεριφορά της κυβέρνησης οι δανειστές. Τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν την γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Η κ. Σαββαϊδου κατηγορείται για κακούργημα γιατί αντί να επισπεύσει την είσπραξη φόρων και προστίμων συγκεκριμένης εταιρείας, είχε ζητήσει δεύτερο επανέλεγχο

Δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς το Μαξίμου το σχέδιο της σχετικής τροπολογίας, σύμφωνα με τηνΕφημερίδα των Συντακτών

Αυτό προέβλεπε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας, που κάνουν τους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης, να μην παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, να μη διώκονται και να μην ενάγονται για γνώμη, εισήγηση ή απόφαση που εκδίδουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και μάλιστα αυτό να ισχύει και για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Η κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο τροπολογίας που επιχείρησε να προωθηθεί η κ. Σαββαΐδου ζητώντας το «ακαταδίωκτο» για πράξεις και αποφάσεις που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία αυτή ήταν παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι τέθηκε το θέμα της παραίτησης Σαββαϊδου,  η οποία είναι και η προτιμότερη κατά τον ίδιο, ώστε να μην υπάρχουν σκιές σε ένα τέτοιο πόστο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε από την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου να παραιτηθεί για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.

Στην κ. Σαββαϊδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της απόφασής της να παραχωρήσει στους τηλεοπτικούς σταθμούς περισσότερο του προβλεπομένου χρόνου, για να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Νομοσχέδιο, με το οποίο στη θέση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα δημιουργηθεί η Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά και το αίτημα που διατυπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προς την Κατερίνα Σαββαΐδου να παραιτηθεί λόγω δικαστικής εμπλοκής της.

Η νέα Αρχή θα έχει διοικητικό συμβούλιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το Euro2day

Η Κ. Σαββαϊδου διαμηνύει μέσω κύκλων της ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, την ώρα που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εντός της εβδομάδας θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της αποζημίωσής της.  

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να είναι ενοχλημένοι με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Κ. Σαββαϊδου, σύμφωνα με το in.gr, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν πάρει θέση επισήμως, έναντι όσων διαδραματίζονται.

Την ίδια ώρα «Τα Νέα» γράφουν ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου έμαθε για τη δίωξή της από «τα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ φύλλα καθώς η Εισαγγελία δεν της έχει καν διαβιβάσει κλήση για απολογία, για να ενημερωθεί για ποιο θέμα κατηγορείται...»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «όταν ο Ευκλείδης με τα κασκόλ κλπ. Τσακαλώτος της έθεσε θέμα ευαισθησίας της κυβέρνησης περί τα θέματα ηθικής, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να του αντέτεινε "δεν είδα η κυβέρνηση να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία για τους δύο υπουργούς της και τα πόθεν έσχες τους!"».

Τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν ξαφνικά την γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Το ΤΡΡ ήδη από το 2014 αποκάλυπτε ότι η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα 4 χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές. Αποκάλυψε ότι για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εργοδότης του οποίου επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks. Και αυτό δεν είναι παρά η άκρη του μίτου της διαπλοκής μεταξύ PwC και δημοσίου. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Το ΤΡΡ από τις 30 Ιουλίου είχε γράψει για την απόφαση της 12ης Ιανουαρίου και τις πράξεις της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη thepressproject.gr

Read more...

Ισόβια στον Ι. Σμπώκο για τις μίζες...


Ισόβια στον Ι. Σμπώκο για τις μίζες στα εξοπλιστικά Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, καταδικάστηκε ο Γιάννης Σμπώκος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Ελληνικού Στρατού "ΕΡΜΗΣ", επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
 Στους συγκατηγορουμένούς του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Δ/νσης Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα και τον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της ίδιας Διεύθυνσης, το δικαστήριο επέβαλε...
ποινή κάθειρξης 25 και 20 ετών αντίστοιχα, αφού τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και την καλής διαγωγής μετά την πράξη.
Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Οι κατηγορίες περιλάμβαναν άμεση συνέργια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ στον Αντώνη Κάντα αποδόθηκαν επίσης οι κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

avgi.gr

Read more...

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών...


  Τι προβλέπει...
Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ για τα κανάλια ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, ελάχιστο προσωπικό 400 εργαζομένων, ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου καθώς και...
φορολογική και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων. 


Ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση από τον υπουργό επικρατείας ενώ την προκήρυξη του διαγωνισμού θα κάνει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. 

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιοΕΔΩ 


Δείτε την αιτιολογική έκθεσηΕΔΩ


Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με βάση το νομοσχέδιο ο τελικός αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, μετά από γνωμοδότηση του ΕΣΡ. Σύμφωνα, δε, με σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ο αριθμός των αδειών αυτών θα είναι «μικρός». 

Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου

• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο

• Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα

Το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλουν οι μέτοχοι θα είναι:

• 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με γενικό περιεχόμενο

• 5.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού - θεματικού περιεχομένου

• 2.000.000 ευρώ για κανάλια με μη ενημερωτικό περιεχόμενο

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο θέτει ως ελάχιστα όρια τα εξής:

• 400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
• 200 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά θεματικού περιεχομένου
• 50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
• 20 εργαζόμενοι για μη ενημερωτικά κανάλια

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαφάνειας, προβλέπεται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, ενώ θα απαιτείται φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται ομαλά.


Στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν ανώνυμες εταιρίες, κοινοπραξίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και θα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.

πηγη tvxs.gr


Read more...