Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τσουκαλάς: Κανένας επίορκος δεν πρόκειται να σταθεί στο δημόσιο...



Τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει διαφάνεια, προανήγγειλε μιλώντας στο "Κόκκινο", ο γγ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος τόνισε ότι κανείς επίορκος δεν πρόκειται να μείνει στο δημόσιο, ενώ...
είπε ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχει τεθεί σε διαβούλευση η αξιολόγηση

Αναφερόμενος στον έλεγχο των πειθαρχικών συμβουλίων που ανακοίνωσαν χτες, μετά από συνάντηση εργασίας ο Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Τσουκαλάς είπε:  «Τα πειθαρχικά συμβούλια δεν λειτούργησαν λόγω των εκλογών, αυτή η διαδικασία έληγε 15/12, αλλά τα πειθαρχικά ήδη εγκαθίστανται για να αποδώσουν δικαιοσύνη για τις 460 υποθέσεις. Εμείς μπορούμε να τους βάλουμε σε διαθεσιμότητα μέχρι να αποφασίσουν τα πειθαρχικά, να γίνει σωστος έλεγχος. Μέσα σε όσο πιο σύντομο, γίνεται, διάστημα να λειτυργήσουν όλα τα πειθαρχικά, ωστε να υπάρξει διαφάνεια. Να ξέρει ο κόσμος ότι κανένας επίορκος δεν πρόκειται να σταθεί στο δημόσιο».


Για την αξιολόγηση ο Δημήτρης Τσουκαλάς, είπε πως μέχρι 15/10 θα έχει τεθεί σε διαβούλευση και τόνισε:   «Η αξιολόγηση δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχε φέρει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έφερε στο δημόσιο την αξιολόγηση που χρησιμοποιούσαν οι αμερικάνικες πολυεθνικές με τα μπόνους στους εργαζόμενους. Θα είναι ένα αξιοκρατικό πλαίσιο, που θα αξιολογεί η ίδια η κοινωνία. Θα είναι και διαφανής, θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και θα διαμορφώσουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση των προισταμένων. Τέλος το πελατειακό κράτος. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση των προϊσταμένων.

Read more...

Βίντεο - Nτοκουμέντο από τις ρωσικές επιδρομές...


Βίντεο - ντοκουμέντο από τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία
...στη Συρία...
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα νέους στόχους στην Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία...
τελεί υπό τον έλεγχο του "Στρατού της Κατάκτησης", μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.



Από τους σημερινούς βομβαρδισμούς η Μόσχα έδωσε νέο βίντεο στη δημοσιότητα, διάρκειας ενάμιση λεπτού περίπου, όπου φαίνονται τα νέα χτυπήματα. Το βίντεο - ντοκουμέντο είναι τραβηγμένο από drone και δείχνει τους στόχους των Ρώσων.



Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Russia Today από τις επιδρομές των ρωσικών μαχητικών καταστράφηκαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους έξω από το Ιντλίμπ, μία αποθήκη πυρομαχικών και ένα ακόμα στρατηγείο των τζιχαντιστών κοντά στη Χάμα.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του "Στρατού της Κατάκτησης" προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

"Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Read more...

Φίλης: Από το κυνήγι της φοροδιαφυγής τα ισοδύναμα ...


Φίλης: Από το κυνήγι της φοροδιαφυγής τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
...για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση...
«Αγώνα δρόμου» κάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία, το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δίνουμε έμφαση στα σχολεία ειδικής αγωγής, επισημαίνοντας ότι...
έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα επιλυθούν τα προβλήματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα κερδίσουμε τη μάχη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν προσληφθεί περίπου 11.000 αναπληρωτές, παραδεχόμενος ότι το θέμα πρέπει να εξετασθεί από την αρχή. Συνολικά, θα γίνουν 19.000 προσλήψεις από ευρωπαικούς και εθνικούς πόρους, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για το νότιο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης επανέλαβε οτι είναι θέμα γενικότερα της οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αναζητούνται ισοδύναμα.

Συμπλήρωσε, δε, με νόημα, ότι, όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί το ΦΠΑ στα σχολεία, είπε ο κ. Φίλης.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση πάει για τα τέλη Νοεμβρίου, όπως είπε ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τις εύπορες, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες.

Σχετικά με το θεμα του βιβλίου της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ' Λυκείου, που εμφανίζει χάρτη με την περιοχή των Σκοπίων με την ονομασία «Μακεδονία», απάντησε ότι «δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό ειναι γνωστό».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων, τονίστηκαν οι επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή ΦΠΑ στα παιδιά τους, αλλά και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων, Ιωακείμ Καλλιβρούσης, αναμένεται να φύγουν περί τα 20.000 παιδιά, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για κατάργηση του ΦΠΑ. 

protothema.gr

Read more...

Υψώθηκε για πρώτη φορά η παλαιστινιακή σημαία...


 Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στον ΟΗΕ (βίντεο)
...στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Απείχαν από την τελετή οι ΗΠΑ...
με την Μαχμούντ Αμπάς να αφιερώνει την ιστορική στιγμή «στους μάρτυρες, τους φυλακισμένους και τους τραυματίες, και...
εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να υψώσουν αυτήν τη σημαία», και να υπόσχεται ότι σύντομα θα υψωθεί και στην Ιερουσαλήμ, «την πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Περισσότεροι από 300 υπουργοί και διπλωμάτες χειροκρότησαν στα λόγια του Αμπάς στον κήπο των ρόδων στην έδρα του ΟΗΕ, όπου στήθηκε προσωρινά ένας ιστός σημαίας για τις ανάγκες της τελετής.


Μεταξύ τους βρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και πρέσβεις από πολλές χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, δεν εκπροσωπήθηκαν στην τελετή.


Ο Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για ιστορική στιγμή στην πορεία προς την παλαιστινιακή ανεξαρτησία -η Παλαιστίνη έλαβε καθεστώς κράτους-μη μέλους με την ιδιότητα του παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη το Νοέμβριο του 2012 για να ακολουθήσει η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από πολλές χώρες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.


«Ειρήνη! Ειρήνη! Παλαιστίνη!» φώναξαν οι παριστάμενοι κατά την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.


Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν διπλωματική αγώνα για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε πανηγυρικά στις 10 Σεπτεμβρίου και επιτρέπει στις σημαίες των κρατών με καθεστώς παρατηρητή να κυματίζουν δίπλα σε αυτές των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.


Το Βατικανό και η Παλαιστίνη είναι οι μόνα δύο μη-κράτη μέλη με καθεστώς παρατηρητή.


Σε αντίθεση με την παλαιστινιακή, η σημαία της Αγίας Έδρας υψώθηκε έξω από την έδρα του ΟΗΕ δίπλα σε αυτές των 193 κρατών-μελών χωρίς να συνοδευτεί από επίσημη τελετή λίγο πριν φθάσει την περασμένη Παρασκευή ο Πάπας Φραγκίσκος για να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση.


Ο μόνιμος ιστός για την παλαιστινιακή σημαία έχει ήδη τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνον όπου κυματίζει η σημαία του Βατικανού.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μίλησε για ημέρα «περηφάνιας» και «ελπίδας» για τους Παλαιστινίους ανά τον κόσμο. Κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδιώξουν το στόχο του δικού τους κράτους ενώνοντας πρώτα τη Γάζα με τη Δυτική Όχθη, και ζήτησε παράλληλα από αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που κατέρρευσαν πέρυσι και να ολοκληρώσουν μία «επιτυχή ειρηνευτική διαδικασία».


Αυτό θα οδηγήσει στην έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας «στο σημείο που πρέπει, ανάμεσα στην οικογένεια των εθνών ως κυρίαρχο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε...

Read more...

Πως θα γίνουν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Η απόφαση...


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μετά τη διασταύρωση με τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως τις...20 Οκτωβρίου.
 
Απόφαση της ΓΓ Δημοσίων Έσοδων που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (π.χ. σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ.).

Η απόφαση ορίζει: 

Η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. 

«Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους, και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.

Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται το οικείο φορολογικό έτος, εννοείται το προηγούμενο του έτους για το οποίο εκδίδεται η δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. − πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. 

Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.

Read more...

«Ήμουν πάντα παρών» Υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε ο Β.Μεϊμαράκης


Υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε ο Β.Μεϊμαράκης
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τις απαραίτητες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ήμουν πάντα παρών στη ΝΔ, ακόμη και στα δύσκολα, ενώ άλλοι, αφού την εκεμταλλεύτηκαν, την εγκατέλειψαν, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην εισήγηση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του εμφανίστηκε αιχμηρός για στελέχη της ΝΔ που αποστασιοποιήθηκαν, αν και παράλληλα κάλεσε σε ενότητα για το χτίσιμο και όχι για το γκρέμισμα της παράταξης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ πιστεύω στο χτίσιμο, κι όχι στο γκρέμισμα, στη γοητεία της επανεκκίνησης» είπε απορρίπτοντας λογικές που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «γκρέμισέ τα όλα».

Αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρετεί τη ΝΔ, από τότε που ιδρύθηκε, όπως είπε, ήμουν παρών και στα εύκολα και στα δύσκολα, και στις νίκες και στις ήττες, σημείωσε και δήλωσε ταυτισμένος με το κόμμα.

«Δεν την παράτησα ποτέ. Ήμουν παρών, όπως κι αυτό το εκλογικό καλοκαίρι που δέχτηκα να την οδηγήσω στη μάχη, παρά την οργανωτική διάλυση» ανέφερε.

«Κάποιοι την εγκατέλειψαν»
Αφήνοντας αιχμές για άλλα στελέχη της ΝΔ είπε ότι άλλοι, αφού την εκμεταλλεύτηκαν παίρνοντας διάφορα αξιώματα, την εγκατέλειψαν. Κάποιοι έφτασαν να συγκυβερνούν σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έγιναν απολίτικοι, άλλοι έμειναν αμέτοχοι, γιατί το κομματικό χρώμα θάμπωσε, όπως είπε.

Χαρακτήρισε τη ΝΔ συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πυλώνα, που μπορεί να δώσει λύσεις και συμπλήρωσε: «Με την εμπειρία του χθες, τις ανάγκες του σήμερα και την προοπτική του αύριο όλοι μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία».

«Φιλοδοξώ να συνθέσω»
Στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί στρατόπεδα εντός του κόμματος, είπε ότι δεν φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει μέρος της ΝΔ με διαχωριστικές γραμμές.

«Φιλοδοξώ να συνθέσω με ενιαίο πολιτικό λόγο, να χτίσω, όχι να γκρεμίσω, χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα, με ανοχή στη διαφορετική άποψη» ανέφερε.

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα αποφασίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να υπάρχει πολύς χρόνος, όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε 20 εθνικές εκλογές.

Επανέλαβε ότι έχει ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής από τη βάση, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι να βρει η ΝΔ τον αντι-Τσίπρα, γιατί τότε δεν θα ήταν ΝΔ.

Σε ερώτηση αν είχε συνάντηση με τους κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά είπε: «Δεν με ζήτησαν, δεν τους είδα, δεν τους ζήτησα, δεν με είδαν. Αν μου ζητούσαν θα τους έβλεπα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γίνεται ο πρώτος που καταθέτει επισήμως υποψηφιότητα με την προθεσμία να λήγει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού.

Στην κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας θα προχωρήσει αύριο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όσο για τον Αδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε την Πέμπτη πως βρίσκεται κοντά στη συγκέντρωση των 50 υπογραφών.

«Πλησιάζω τον αριθμό 50. Δεν τον έχω φτάσει, αλλά είμαι κοντά. Είμαι πολύ αισιόδοξος» είπε στο Mega, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Θα τις μαζέψω, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Έτσι μπαίνουμε στη μάχη».

Την ίδια ώρα, συναντήσεις με τον τέως πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχαν την Τετάρτη η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ την Πέμπτη ακολούθησαν συναντήσεις με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολo Τζιτζικώστα, αναφέρουν ανεπίσημες πηγές. Οι βουλευτές ενημέρωσαν τον τέως πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στόχος η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς» από Κουβέλη


Στη συγκρότηση μίας νέας πολιτικής κίνησης, με στόχο την προσέγγιση και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο».
kouvelis
Ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την ίδρυση της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς», διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για πολιτική κίνηση. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ, στην εν λόγω κίνηση θα μετάσχουν όσα στελέχη αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ διαφωνώντας με την συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι υπολογίζει τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του άνω των 1.000 στελεχών και μελών της ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι στόχος της ύπαρξης αυτής της κίνησης θα είναι η προσέγγιση και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και «οργανική συνεργασία σε βάθος χρόνου».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κουρoυμπλής: Δεν θα επιστρέψουν οι επίορκοι...


Κουρoυμπλής: Δεν θα επιστρέψουν οι επίορκοι
Διάταξη που θα ρυθμίζει το ζήτημα της επιστροφής των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Στο ερώτημα αν είναι καλή η...
εικόνα που δημιουργήθηκε και τι θα γίνει στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε:

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Βερναδάκη και πρέπει αμέσως να περάσουμε μια διάταξη, να συνεχιστεί η κατάσταση η προηγούμενη. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πειθαρχικών ποινών».

Ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι. Δεν το συζητάω. Χθες εγώ ήμουν σε μία τετράωρη συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ και μου έθεσαν οι δήμαρχοι εκεί τέτοιες περιπτώσεις».

Read more...

Έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δις...



... ζητά το ΔΝΤ...
Τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δις ευρώ θέτει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, που...
επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους από το Βερολίνο.


Το αίτημα του ΔΝΤ, όπως γράφει η εφημερίδα, μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής του. Επιπλέον το Ταμείο φέρεται να ζητά επιπλέον μείωση των επιτοκίων.

«Πρόκειται για ένα κούρεμα χρέους», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, που σημειώνει πως το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, ωστόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συμφωνία με την Αθήνα είχε δηλώσει πως το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.

Η Rheinische Post σημειώνει πως σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ, τότε η απομείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα, αναμένεται να συμβεί στα μέσα Οκτωβρίου.

tvxs.gr

Read more...

Ο Μηταράκης στηρίζει Τζιτζικώστα...


Ο Μηταράκης στηρίζει Τζιτζικώστα - MediaΤη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ αν και είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε πολύ καλή δουλειά, τόνισε ότι...
η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έχει δυναμική στην κοινωνία.

«Θεωρώ ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια εκπληκτική δουλειά στις εκλογές και σίγουρα ως πρόσωπο σηματοδοτεί την ενότητα του κόμματος. Είναι μια σίγουρη, χαμηλού ρίσκου επιλογή. Το ερώτημα όμως είναι αν μιλάμε στους νέους ανθρώπους στις παραγωγικές ηλικίες και στους νέους ανθρώπους. Και απ’ ότι φάνηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, στο δημοψήφισμα και στις τελευταίες εκλογές δεν μιλάμε σε αυτόν τον κόσμο» είπε ο Νότης Μηταράκης.

«Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα» πρόσθεσε «είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα, έχει μεγάλη δυναμική στην κοινωνία και υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπο του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα…».

Ο Νότης Μηταράκης είπε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα συμμετέχει στη βουλή. «Εσείς θεωρείτε ότι τον τελευταίο χρόνο η ΝΔ πήγε άσχημα στη Βουλή; Κάθε άλλο. Προσωπικά θεωρώ ότι πήγαμε καταπληκτικά. Ο κ. Μειμαράκης ήταν πολύ καλύτερος του κ. Τσίπρα. Χάσαμε όμως με επτά μονάδες διαφορά γιατί δεν ήταν οι εντυπώσεις στη Βουλή που έκριναν το αποτέλεσμα αλλά η κοινωνία και οι πραγματικές της ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Read more...

Στο κλειστό του Γαλατσίου μεταφέρονται οι πρόσφυγες...


Μουζάλας: Η πλατεία Βικτωρίας θα αποφορτιστεί από τα βάρη που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα (ΒΙΝΤΕΟ)..
Πάνω από 3000 πρόσφυγες έχουν αρχίσει να μεταφέρονται από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου με πέντε λεωφορεία τα οποία πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή το Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκλήρωσε ένα ακομη δρομολόγιο μετφέροντας...
2000 άτομα από τα νησια στο λιμάνι του Πειρεα. Από εκεί οι πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στην πλατεία Βικτωρίας απ όπου θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου.


Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στο στρατόπεδο στα Άνω Λιόσια, ωστόσο ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διέψευσε αυτές τις πληροφορίες λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση χώρων χωρίς να έχει βρεθεί κάτι σίγουρο ακόμα. Επεσύμανε ότι η πλατεία Βικτωρίας θα αποφορτιστεί από τα βάρη που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα βοηθώντας έτσι και ο πληθυσμός να κρατήσει την αλληλέγγυα στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα και οι πρόσφυγες να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης και να μη γίνουν οι πληθυσμοί ευεπήφοροι σε ακροδεξιές, ρατσιστικές, ξενόφοβες απόψεις. «Θέλω υπομονή από τους κατοίκους και μεγάλη επιμονή από τις δικές μου υπηρεσίες και θα τα καταφέρουμε. Όχι θαύματα, καλυτέρευση» δήλωσε.

Σημειώνεται πως κλειστή θα παραμείνει η οδός η 3ης Σεπτεμβρίου για να διευκολυνθεί η διέλευση λεωφορείων που παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ...

Read more...

Η διοίκηση έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά...


Κατρούγκαλος για επίορκους: Η διοίκηση έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά
Κατρούγκαλος για επίορκους...
Στο θέμα που έχει προκύψει με την επιστροφή των επιορκων στις θέσεις τους στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Μιλώντας στο...
πρωινό του Παπαδάκη, είπε, πως, «είχε μπει μια προθεσμία πέντε μηνών ώστε όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν να κριθούν πράγματι στην ουσία τους. Δυστυχώς αυτή η προθεσμία έληξε στην μέση της προεκλογικής περιόδου, στις 15 Σεπτεμβρίου επειδή η διοίκηση έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά. O χρόνος επαρκούσε εάν λειτουργούσαν τα αντανακλαστικά της διοίκησης κανονικά».

«Ο νόμος λέει ότι από την στιγμή που υπάρχει μια κατηγορία, το μονοπρόσωπο όργανο που διοικεί δηλαδή για παράδειγμα ο διοικητής του νοσοκομείου, μόνο με την υπογραφή του βάζει τον υπάλληλο σε αργία χωρίς να γίνει πειθαρχικό συμβούλιο» συμπλήρωσε.  


Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν:

Υπαλλήλους οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκαν με εγγύηση
Υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Read more...

Από σήμερα τέλος στα φορολογικά προνόμια για έξι νησιά...



Πιο ακριβός από σήμερα ο τουρισμός, με δύο νέα φορολογικά μέτρα να τίθενται σε ισχύ: πρόκειται για την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, που από το 6% πάει στο 13% για όλα τα ξενοδοχεία, ενώ την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο...
"κύμα” κατάργησης των ειδικών εκπτώσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για τα έξι πιο δημοφιλή-"κοσμοπολίτικα” όπως έχουν χαρακτηριστεί- νησιά: Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ρόδος και Σκιάθος, στα οποία καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (5%, 9% και 16%), με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται πλέον στο 6%, 13% και 23% αντίστοιχα. 

Η διαμονή πλέον θα υπάγεται και αυτή στο 13%. Πρόκειται για τη πρώτη φάση της αύξησης συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα την 1η Ιουνίου το 2016 και τρίτο και τελευταίο την 1η Ιανουαρίου του 2017. 

Οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, οι οποίοι ήταν εξαρχής αντίθετοι στην περαιτέρω φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου μεγαλώνει, είναι έντονες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αγωνία για την έκβαση της επόμενης σεζόν. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά και παράλληλα η εκτίναξη του ΦΠΑ στη διαμονή διαμορφώνουν συνθήκες πτώσης τουριστικής ζήτησης το 2016. 

Το πόσο θα επηρεαστεί το τουριστικό πακέτο προκαλεί ανησυχία, κυρίως επειδή η τιμή του θα επηρεάσει τα συμβόλαια με τους ξένους tour operators. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει φορολόγηση "δύο ταχυτήτων” στα νησιά, ούτε όμως και στις ορεινές περιοχές. 

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι ξενοδόχοι, φοβούμενοι μείωση των κρατήσεων, προχώρησαν σε απορρόφηση του ποσοστού της αύξησης στα συμβόλαια με τα πρακτορεία του εξωτερικού ή κατάφεραν να μοιράσουν τη διαφορά με το πρακτορείο, ώστε να μείνει σταθερή η τιμή του πακέτου. 

Όπως όμως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, δεν καταφέρνουν όλα τα καταλύματα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση στην τιμή των δωματίων, κάτι που αναμένεται να πλήξει περισσότερο του Έλληνες τουρίστες.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν βέβαιο πως το τουριστικό προϊόν της Ελλάδα θα "κατρακυλήσει" σε ανταγωνιστικότητα. Και αυτό γιατί οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου κρατούν χαμηλούς τους συντελεστές φορολόγησης και μαζί τους και τις τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων: ενδεικτικά η γειτονική Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10%, η Κύπρος και η Ισπανία 9%, ενώ μόνο η Κροατία έχει συντελεστή στο 13%.

capital.gr

Read more...

Τσίπρας σε Κέρι: Σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια...


Τσίπρας σε Κέρι: Σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό - Media
...με γεωγραφικό προσδιορισμό...
Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα...
ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.  

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Read more...

Τσίπρας στον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό: «Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς»...


 Ευθύ μήνυμα ότι "δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών", ούτε...
το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στις ροές των τελευταίων μηνών, η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ που πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις. Υπογράμμισε ότι "αν κατορθώσουμε - ειδικά εδώ στον ΟΗΕ - να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται τώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
- "Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση.
- Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης.
- Επιπλέον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών". Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "στην ΕΕ, κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων".
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Τόνισε επιπλέον πως "είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης".
Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε θερμά "τη σημερινή πολύ επίκαιρη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, όπως και τη συμπερίληψη του μεταναστευτικού στην Αναπτυξιακή Ατζέντα 2030". Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι "τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα μου έχει βρεθεί στο κέντρο των μεταναστευτικών ροών με αφίξεις πάνω των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε μεταβαίνοντας αλλού, είτε με την πρόθεση να παραμείνουν".
Σημείωσε ότι "ωστόσο οι ροές των προηγουμένων ετών δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των πρόσφατων μηνών: από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες". Υπογράμμισε ότι "η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών - πάνω από 80% - είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις" και πως "αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις - ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους - που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά".
"Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς", τόνισε, "ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών". "Δεν έχουμε το περιθώριο", είπε, "να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν". Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι "πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο", για να συμπληρώσει: "αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν". "Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", συμπλήρωσε. "Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις", τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας τις προαναφερθείσες δράσεις.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έθεσε, ουσιαστικά, το διακύβευμα: "Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας". "Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε", είπε. Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι "αν κατορθώσουμε - ειδικά εδώ στον ΟΗΕ - να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε"...

Read more...

ΟΑΕΔ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα...


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος, όπως ανακοίνωσε...
ο Οργανισμός.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου 2015 στις 15.00, για όσους υποβάλουν αίτηση μέσω των ΚΠΑ 2 και στις 23:59 για όσους υποβάλουν αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ η παραλαβή των δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα (1/12/2015).

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες....

Read more...

Παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου για τον έλεγχο από τα ΚΤΕΟ


Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ...
Παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου δόθηκε στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2014, προκειμένου να...
ρυθμίσουν την εκκρεμότητά τους αυτή.

Συγκεκριμένα, με την παράταση των είκοσι ημερών που αποφάσισε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωση του αναφέρει, πως κατεύθυνση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, και καλεί τους πολίτες "να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους στα ΚΤΕΟ, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και οι δυσλειτουργίες της τελευταίας στιγμής". Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω ημερομηνίες εμπίπτουν στις δεσμεύσεις της χώρας, η εφαρμογή τους αποτελεί υποχρέωση της χώρας, και επομένως δεν μπορεί δυστυχώς να δοθεί νέα παράταση.

Σημειώνεται πως οι προθεσμίες για τον τεχνικό έλεγχο, έχουν οριστεί με το νόμο «Κύρωση του σχεδίου σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης». Η πρώτη εκ των τριών καταληκτικών ημερομηνιών που είχε οριστεί (η 30η Σεπτεμβρίου 2015) αφορά στα οχήματα για τα οποία το χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου, είχε παρέλθει έως τις 30-06-2014. Η προθεσμία αυτή έληξε σήμερα και παρατείνεται μέχρι την 20η Οκτωβρίου.

Για την κατηγορία αυτή των οχημάτων, μέχρι και την 20η Οκτωβρίου θα καταβάλλεται μειωμένο τέλος (33 ευρώ για ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και 20 ευρώ για δίκυκλα ), ενώ μετά την παρέλευση της νέας προθεσμίας, για το διάστημα από 21 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβάλλεται το πλήρες (αναλογούν) πρόσθετο ειδικό τέλος (65 ευρώ για ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και 40 για τα δίκυκλα).

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος (ν.4336/2015) προβλέπει ότι εφόσον παρέλθει και η προθεσμία της 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε από 1η Ιανουαρίου 2016 θα επιβάλλεται και το πρόστιμο των εκατόν πενήντα (150 ευρώ), το οποίο θα βεβαιώνεται στη Φορολογική Διοίκηση, θα εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - και μετά την προθεσμία καταβολής του, θα προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο.

Η δεύτερη καταληκτική προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αφορά όσα οχήματα είναι εκπρόθεσμα από 1/07/14 έως τέλος του '14, ενώ η τρίτη και τελευταία προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αφορά όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το δελτίο ΚΤΕΟ μέσα στο 2015...

Read more...

Προσωρινός χώρος φιλοξενίας Ανοίγει για πρόσφυγες το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση


Ανοίγει για πρόσφυγες το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια ανοίγει τις πύλες του για να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων. Η διαμόρφωση του στρατοπέδου έχει ξεκινήσει με στόχο να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας το συντομότερο δυνατόν.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, μέσα από την εύρεση χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων.
Στην λογική αυτή λειτουργεί και το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στον Δραγασάκη η εποπτεία των τραπεζών...


Στον Δραγασάκη η εποπτεία των τραπεζών, στον Παππά η προσέλκυση επενδύσεων
...στον Παππά η προσέλκυση επενδύσεων...
Στα χέρια δύο εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού περνούν δύο από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης. Ο λόγος....
για τον Γιάννη Δραγασάκη και το Νίκο Παππά, που αναλαμβάνουν την εποπτεία των τραπεζών και την προσέλκυση επενδύσεων, αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, διατηρεί την εποπτεία των τραπεζών και τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητα για το χρέος.

Στον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, περνά μεταξύ άλλων το «χαρτοφυλάκιο» της προσέλκυσης επενδύσεων. 

Ολόκληρη η απόφαση στο ΦΕΚ

Οι αρμοδιότητες των κ.κ. Δραγασάκη και Παππά περιγράφονται στην απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και έλαβε αριθμό ΦΕΚ με χθεσινή ημερομηνία, ενώ σε αυτή περιλαμβάνεται η ανάθεση αρμοδιοτήτων και σε πολλά άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Στον Δραγασάκη οι τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρεί  τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί και στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφορικά με την  εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, αλλά πλέον δεν αναφέρεται στο χαρτοφυλάκιό του το πεδίο της διαπραγμάτευσης περί χρέους.

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης παραμένει αρμόδιος για τον συντονισμό της  οικονομικής πολιτικής, ενώ προστίθεται και η αρμοδιότητα για το συντονισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στον Παππά οι επενδύσεις

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Αλέξης Τσίπρας αναθέτει στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, την αρμοδιότητα «της συνδρομής στον Πρωθυπουργό για το συντονισμό, παρακολούθηση και έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα».

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας θα έχει τις αρμοδιότητες:

που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,
της συνδρομής στον Πρωθυπουργό για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Read more...