Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αλλαγή στάσης Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει και η Γερμανία


Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει και η Γερμανία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο
Η γερμανική κυβέρνηση υπαναχώρησε τη Δευτέρα από τη σταθερή μέχρι τώρα άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν από εκατό χρόνια, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών.

Σε μία σημαντική μεταστροφή του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ζουν εκατομμύρια Τούρκοι, η Γερμανία εντάσσεται στην ομάδα των χωρών και των θεσμών που περιλαμβάνουν τη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον πάπα Φραγκίσκο στη χρησιμοποίηση του όρου που καταγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο που την ορίζει ως γενοκτονία.

Η Γερμανία είχε αντισταθεί επί μακρόν στο να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» αν και η Γαλλία και άλλα κράτη τον χρησιμοποιούν. Όμως η κυβέρνηση συνασπισμού δέχθηκε πιέσεις από βουλευτές που ανήκουν στα ίδια τα κόμματα που τον απαρτίζουν οι οποίοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη σε ένα ψήφισμα.

«Η κυβέρνηση στηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος... στο οποίο η τύχη των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμεύει ως παράδειγμα στην ιστορία μαζικών δολοφονιών, εθνοκαθάρσεων, εκτοπίσεων και, ναι, των γενοκτονιών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Η Τουρκία αρνείται πως οι δολοφονίες, σε μία εποχή που τα τουρκικά στρατεύματα πολεμούσαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, συνιστούν γενοκτονία. Υποστηρίζει πως δεν υπήρξε οργανωμένη εκστρατεία για την εξόντωση των Αρμενίων και καμία απόδειξη ότι δόθηκαν τέτοιες εντολές από τις οθωμανικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, σε μία συνέντευξη που έδωσε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι ARD TV, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια πως αποφεύγεται για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. «Η ευθύνη δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σε έναν μόνο όρο» είπε.

Βουλευτές της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών συμμάχων τους επέβαλαν την αλλαγή.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η μέχρι τώρα απροθυμία της Γερμανίας οφειλόταν στους φόβους ότι θα ενοχληθεί η Τουρκία και τα 3,5 εκατομμύρια Γερμανών τουρκικής καταγωγής ή Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει τη λέξη λόγω ανησυχιών για τις σφαγές των Χερέρο που διέπραξαν το 1904 και το 1905 γερμανικά στρατεύματα στη σημερινή Ναμίμπια και θα μπορούσε επίσης να αποκληθεί γενοκτονία – οδηγώντας σε αιτήματα για επανορθώσεις.

«Είναι μια εντυπωσιακή αντίφαση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Γερμανία αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε η Αγιάτα Μπιλγκίν, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

«Η έρευνα έχει δείξει πως η εξωτερική πίεση σε χώρες μπορεί να έχει μία σημαντική επίδραση και η Γερμανία μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση στην Τουρκία», είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Read more...

Ανάγκη άμεσων μέτρων Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης δέκα σημείων για το προσφυγικό


Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης δέκα σημείων για το προσφυγικό
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ.Αβραμόπουλος, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ.Μογκερίνι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ.Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Ο έλληνας επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:
  • Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

  • Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

  • Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

  • Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

  • Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

  • Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

  • Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

  • Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

  • Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.
Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιμένει η κυβέρνηση, διαψεύδει τα περί «φωτογραφικής διάταξης» Απάντηση Μαξίμου στις ΗΠΑ για τον Ξηρό


Με μία διαρροή, κυβερνητικές πηγές απαντούν στις αυστηρές προειδοποιήσεις του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα πως τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια» και προαναγγέλλουν ότι απόφαση της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί κανονικά.
maximou
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή «δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών», παρότι παραδέχονται πως ο καταδικασμένος για τρομοκρατία Ξηρός «πληροί τις προϋποθέσεις για κατ'οίκον κράτηση με βραχιολάκι».
Το non paper της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.
Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου.
Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων–και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».
Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν
αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Απειλεί με κατασχέσεις σε όσους δεν μπουν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις η Βαλαβάνη


valavani
«Μικρό μπόνους» στους συνεπείς φορολογούμενος που θα σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου και αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των μεγαλοοφειλετών που δεν θα φροντίσουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση τρέφει μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και δεσμεύτηκε πως «μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα υπάρξουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».
Πρόσθεσε, όμως, ότι «ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για όσους δεν ανταποκριθούν για μετά τέλος της ρύθμισης», ενώ αποκάλυψε ο επικαιροποιημένος κατάλογος μεγαλοοφειλετών που δεν έχουν φροντίσει να ενταχθούν σε τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους περιλαμβάνει:
-10 Δήμους
-Ποδοσφαιρικές ομάδες
-ΔΕΚΟ
-Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς
-60 ναυτιλιακές εταιρίες
-200 βιομηχανίες
-Εκατοντάδες εμπορικές επιχειρήσεις»
Ακόμη, είπε ότι οι οφειλέτες ποσών άνω των 150.000 ευρώ είναι 10.500 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν περίπου 20 δισ. ευρώ και 13.000 νομικά πρόσωπα που χρωστούν 47,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κυρία Βαλαβάνη τόνισε ότι τα χρέη προς το κράτος ανέρχονται συνολικά σε 77 δις ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 2,2 δισ ευρώ έχουν μπει σε ρύθμιση!
http://lykavitos.gr/

Read more...

Πρωτοφανής ενέργεια! Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “άρπαξαν” τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ


APOTHEMATIKA
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.  
Ωστόσο, εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες. Επίσης, εθελοντική είναι η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.
Επιπλέον, εξαιρούνται από την ΠΝΠ οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι θυγατρικές τους καθώς και για όσες εταιρείες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά (Παρ. 5, Αρθου 1, Ν. 3429/2005).
Στόχος είναι τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημοσίου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και για την ικανοποίηση των δόσεων προς τους δανειστές.
Κυβερνητικές πηγές με ανεπίσημο σημείωμα αναφέρουν πως “με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους”.
Αναλυτικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο Πρώτο
Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης
ζ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α΄ 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015.
Αθήνα, 20 Απριλίου 2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ − ΝΙΚΟΛΑΟΣ − ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ,
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ,
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ,
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΟΛΓΑ− ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ,
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα


state_department_visa_passport_authenticate
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να είναι «σκληρή» και… αμείλικτη.
Η απόφαση της κυβέρνησης, να… κλείσει τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Ξηρού που έφτασαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε., αντί να δημιουργεί γέφυρες προκαλεί… ρήξη.
Μετά το σκληρό τελεσίγραφο που έστειλε προς την κυβέρνηση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος χαρακτήρισε «μη φιλική πράξη» την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Μόλις λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυρία Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ’ και τον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού που ψηφίστηκε και επί του συνόλου του, ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ’ -η αμερικανική πρεσβεία έσπευσε να στείλει το μήνυμά της μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταφέρει αυτόν τον προβληματισμό στον Νίκο Κοτζιά.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Βουλή: Ψηφίστηκε και επί του συνόλου το νομοσχέδιο...


...του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'...


Ψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το...
νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης επειδή με αυτό ο Σάββας Ξηρός δύναται να ζητήσει την κατ’ οίκον κράτησή του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από το προεδρείο να ακυρώσει τη διαδικασία και να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς στην Ολομέλεια υπήρχαν ελάχιστοι βουλευτές.

Επικαλούμενος την απόφαση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, διέκοψε την συζήτηση λόγω μη απαρτίας, είπε: «Ο Κανονισμός επιβάλλει απαρτία μόνο όταν η Ολομέλεια λαμβάνει αποφάσεις όπως οι ψηφοφορίες και επειδή αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν 75 βουλευτές, η διαδικασία πρέπει να διακοπεί».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία» και την κάλεσε να επιδείξει «σοβαρότητα».

Υπερ της πρότασης του κ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Η αναταραχή ανάγκασε ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν σε επιτροπές ή στο καφενείο του Κοινοβουλίου να σπεύσουν στην Ολομέλεια και έτσι ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας ολοκλήρωσε ομαλά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

______________

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το είχαν καταψηφίσει ενώ Χ.Α. και ΚΚΕ είχαν ψηφίσει «παρών».

Σήμερα, ψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης με τις αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο. Δεκτές έγιναν επίσης κατά πλειοψηφία και οι 3 τροπολογίες. Για 7 ψηφοφορίες ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία: Πρόκειται για τα άρθρα 1,3,6,9, και 12 και για τις τροπολογίες 43 και 46.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν:

Άρθρο 1: 174 ναι, 75 όχι.

Άρθρο 3: 166 ναι, 75 όχι, 8 παρών.

Άρθρο 6: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Άρθρο 9: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Άρθρο 12: 152 ναι, 89 όχι, 8 παρών.

Τροπολογία υπ' αριθμ. 43 (για τους οικείους των κατηγορουμένων για τρομοκρατία): 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Τροπολογία υπ' αριθμ. 46 (για την κατάργηση του «κουκουλονόμου»): 166 ναι, 74 όχι, 9 παρών.

Αποδεκτή έγινε εν μέρει η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του «κουκουλονόμου», καθώς καταργείται αλλά διατηρεί τις επιβαρυντικές του διατάξεις μόνο για το αδίκημα της ληστείας.

Αντίθετα, δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία με την οποία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μην είναι υποχρεωτική η ΛΉΨΗ DNA από κατηγορουμένους, ωστόσο εφεξής θα πραγματοποιείται παρουσία τεχνικού συμβούλου με διαταγή εισαγγελέα ή ανακριτή και με διαδικασία που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Τέλος, για την απόλυση με κατ' οίκον περιορισμό που αφορά σε ισοβίτες όσοι δεν είναι έγκλειστοι για ανθρωποκτονια θα πρέπει να έχουν εκτίσει πρώτα τα 5 χρόνια της ποινής πριν κάνουν χρήση της διάταξης και όχι 10 όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους...
left.gr

Read more...

Ν. Παρασκευόπουλος: Στις φυλακές Κορυδαλλού θα συνεχιστεί η δίκη της Χ.Α...


Στην αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας...
στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα.

«Δεν υπάρχει άλλη αίθουσα διαθέσιμη αυτή την στιγμή, τα μεγέθη της δίκης είναι πρωτοφανή», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στον αριθμό των κατηγορουμένων και το διεθνές ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η δίκη.

«Πρόκειται για λύση ανάγκης. Δεν είναι μία λύση που θα λύσει όλα τα προβλήματα», παραδέχθηκε.

«Η Δικαιοσύνη και το Υπουργείο να αποφασίζουν με βάση το κοινωνικό κριτήριο. Σήμερα είχαμε τραμπουκισμούς σε γειτονιές», απάντησε η Ε. Καρακώστα ζητώντας από τον Ν. Παρασκευόπουλο «να μεταφέρουμε την δίκη. Αν είχατε την σημερινή εικόνα της περιοχής δεν θα καθυστερούσατε ούτε δευτερόλεπτο».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για διοικητική απόφαση και ο Υπουργός έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να αποφασίσει επ‘ αυτού, ενώ εκτίμησε ότι και και η Εισαγγελέας άφησε ένα τέτοιο περιθώριο κατά την σημερινή διαδικασία.

Η εναλλακτική λύση, δηλαδή η μεγάλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, δεν ήταν δυνατόν να δοθεί, διότι υπήρξε απόφαση του Εφετείου που έλεγε ότι θα διαταραχθούν οι δίκες και δεν είχε γίνει τεχνική προεργασία, υπογράμμισε ο Ν. Παρασκευόπουλος...
naftemporiki.gr

Read more...

Ε.Ε.: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής...


... συγκαλεί ο Τουσκ για το μεταναστευτικό...

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να...
λάβουν αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Η απόφαση ελήφθη μετά και τις εκκλήσεις κυβερνήσεων του Νότου της Ε.Ε, πρωτοστατούντων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα...
left.gr

Read more...

ΚΚΕ: Ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστεί από τον ίδιο τον λαό...


"Ο φασισμός, ο ναζισμός, πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση αναφορικά με τη...
δίκη της Χρυσής Αυγής.

"Η δίκη των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε σήμερα και αναβλήθηκε για τις 7 Μαΐου, πρέπει να ολοκληρωθεί με την καταδίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και των συνεργών τους, όσων συμμετείχαν στη  δολοφονική επίθεση κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, αλλά και κατά των Αιγύπτιων ψαράδων. Για όλα αυτά τα εγκλήματα, αλλά και για δεκάδες άλλα, την ευθύνη έχει η ίδια η ηγεσία της, γιατί η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ακριβώς γιατί είναι ναζιστική τόσο στη δομή της, όσο και στην οργάνωσή της. Ωθεί, καθοδηγεί τα μέλη της, στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

"Το αποκρουστικό, εγκληματικό της πρόσωπο έδειξε και σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, όταν επιτέθηκε και ξυλοκόπησε νέα παιδιά, μάρτυρες κατηγορίας και φίλους του Παύλου Φύσσα".

"Ο φασισμός, ο ναζισμός, πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα που θα απομονώνει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ...
enikos.gr

Read more...

Στρατούλης: Βάζουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων...


Ακυρώνονται με τροπολογία οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεωνΑκυρώνονται με τροπολογία...


Την κατάργηση ή την τροποποίηση διατάξεων των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων προωθεί η κυβέρνηση.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να...
νομοθετηθούν άμεσα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης τις έχει ήδη κοινοποιήσει τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας. 

Με τις αλλαγές αυτές καταργείται, μεταξύ άλλων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1-1-2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί. 

«Η κυβέρνησή μας βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1η Ιανουαρίου 2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ' άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και τόνισε: 

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διέλυσαν το ήδη ετοιμόρροπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και εξαθλίωσαν τους συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έχουμε ήδη δρομολογήσει την αναστολή τής εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865/2010 και 4052/2012, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και για να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης»...
newsbeast.gr

Read more...

Συνάντηση Τσίπρα και Λαφαζάνη, με τον επικεφαλής της Gazprom...



Στην Αθήνα φτάνει αύριο Τρίτη (21/4) ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, o οποίος θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού στις 14:00 θα έχει...

προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Read more...

SOS από τρία πλοιάρια με πρόσφυγες στη Μεσόγειο...


 
Δεκάδες νεκροί, από το νέο ναυάγιο...
 Tη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, ενα νέο ναυάγιο βρίσκεται σε εξέλιξη στα νερά της Μεσογείου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι...
έλαβε έκκληση για βοήθεια από πλοιάριο με περισσότερους από 300 μετανάστες που βυθίζεται στη Μεσόγειο. 

Το άτομο που επικοινώνησε υποστήριξε ότι συνολικά τρία πλοιάρια χρειάζονται βοήθεια σε διεθνή ύδατα, ενώ τουλάχιστον 20 από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο ίδιο πλοιάριο με αυτόν είναι νεκροί.

Ο ΙΟΜ επισήμανε ότι υπάρχουν τρία πλοία που μεταφέρουν μετανάστες δίπλα -δίπλα στη Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποια ύδατα πλέουν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Λιμενικό «δεν διαθέτει τα μέσα για να τους διασώσει αυτή τη στιγμή», καθώς υπάρχει έλλειψη πόρων εξαιτίας της βύθισης του αλιευτικού τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου υπάρχουν φόβοι για 700 έως και 950 νεκρούς.

Όπως σημείωσε ο ΙΟΜ, «το Λιμενικό είναι πιθανό να προσπαθήσει να στείλει εμπορικά πλοία» προς το σημείο όπου βρίσκεται το πλοιάριο που βυθίζεται. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, διότι, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, κάποια εμπορικά πλοία «δεν επιθυμούν να συνεργαστούν».

Read more...

Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση με την Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί...


Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση με την Ελλάδα μπορεί να απομονωθείΤην άποψη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον «η Ελλάδα αντιπροσωπεύσει "μόνο" το...
2% της ευρωπαϊκής οικονομίας» συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος πιέζει την Αθήνα. Το ίδιο το ευρώ πιέζεται λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».  

Σε ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων. «Όσον αφορά το περιεχόμενο είμαστε ακόμα μακριά. Ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία το παραδέχονται όλοι. Χάθηκε αρκετός χρόνος, όπως για παράδειγμα όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει το όνομα της τρόικας».

Όσον αφορά την ύπαρξη ή μη τελεσιγράφου «υπάρχει μια ντε φάκτο ημερομηνία λύσης γιατί σε κάποιο σημείο τα χρήματα θα τελειώσουν για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο τα χρήματα που θα έχουν αντληθεί από τις τράπεζες θα είναι πολλά. Και σε κάποιο σημείο δεν θα είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση. Η συμφωνία έχει παραταθεί για τέσσερις μήνες, οπότε υπάρχει το τέλος Ιουνίου».

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται και στη συμφωνία Αθήνας-Μόσχας για τους αγωγούς φυσικού αερίου λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα με το να αναζητούν λύσεις εκτός της Ευρώπης. Το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη».

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι να υπάρξει ένα αποδεκτό πακέτο. Δεν έχει σημασία για μένα τι μέτρα θα περιλαμβάνει το πακέτο αρκεί στο τέλος να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» προσθέτει.

protothema.gr

Read more...

Μάχη με τα κύματα...





Νέες εικόνες-σοκ από το ναυάγιο στη Ρόδο...
Λίγα μόλις μέτρα μακριά από την ακτή της Ρόδου. Δεκάδες μετανάστες έδωσαν μάχη με τα κύματα. Για ...
την ζωή τους. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους...




Read more...

Στο σκοτάδι οι έρευνες στη Μεσόγειο ...



Ρέντσι: Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων...
 To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι πιθανόν η "χειρότερη τραγωδία" αυτού του είδους στη Μεσόγειο με...
τουλάχιστον 700 αγνοουμένους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνια δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti μετέφερε στη Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου, ενώ, επίσης, στην Κατάνια θα αποβιβασθούν οι 27 από τους 28 διασωθέντες.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων "μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους".

Θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης (Frontex) πρότεινε, ανάμεσα στις λύσεις για την αποτροπή ναυαγίων με πρόσφυγες, το άνοιγμα "νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης" για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.

Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των "εγκληματιών" διακινητών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας έκανε έκκληση «να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα» μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, «φέρνοντας την ειρήνη» στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπως η Συρία και καταπολεμώντας την παράνομη διακίνηση προσφύγων.

Η Ευρώπη είναι συλλογικά ένοχη επειδή αφήνει εκατοντάδες μετανάστες να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, υπογράμμισε σήμερα ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή και θα έχει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Read more...

Ρόδος: Ένα αγοράκι 4 ετών, μεταξύ των θυμάτων...


Τρεις νεκροί μετανάστες στη Ρόδο - Το δουλεμπορικό προσάραξε στα βράχια- Λεπτό προς λεπτό οι προσπάθειες διάσωσης (Συγκλονιστικό Video και Photos) - Media
ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ από το ναυάγιο...
Δυστυχώς τις δυσάρεστες εικόνες που αντίκρισε η κοινωνία της Ρόδου, σήμερα το πρωί με δεκάδες συνανθρώπους μας να δίνουν μάχη με τα κύματα, ακολούθησαν...
ακόμη πιο δυσάρεστα νέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Rodosreport", ένα αγοράκι μόλις 4 ετών είναι το πρώτο θύμα της τραγωδίας και δυο ακόμα μετανάστες ενήλικες.

Αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, λίγα μόνο μέτρα μακριά από τη στεριά δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν νεκροί.



Read more...