Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Βουλή: Ψηφίστηκε και επί του συνόλου το νομοσχέδιο...


...του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'...


Ψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το...
νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης επειδή με αυτό ο Σάββας Ξηρός δύναται να ζητήσει την κατ’ οίκον κράτησή του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από το προεδρείο να ακυρώσει τη διαδικασία και να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς στην Ολομέλεια υπήρχαν ελάχιστοι βουλευτές.

Επικαλούμενος την απόφαση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, διέκοψε την συζήτηση λόγω μη απαρτίας, είπε: «Ο Κανονισμός επιβάλλει απαρτία μόνο όταν η Ολομέλεια λαμβάνει αποφάσεις όπως οι ψηφοφορίες και επειδή αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν 75 βουλευτές, η διαδικασία πρέπει να διακοπεί».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία» και την κάλεσε να επιδείξει «σοβαρότητα».

Υπερ της πρότασης του κ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Η αναταραχή ανάγκασε ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν σε επιτροπές ή στο καφενείο του Κοινοβουλίου να σπεύσουν στην Ολομέλεια και έτσι ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας ολοκλήρωσε ομαλά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

______________

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το είχαν καταψηφίσει ενώ Χ.Α. και ΚΚΕ είχαν ψηφίσει «παρών».

Σήμερα, ψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης με τις αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο. Δεκτές έγιναν επίσης κατά πλειοψηφία και οι 3 τροπολογίες. Για 7 ψηφοφορίες ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία: Πρόκειται για τα άρθρα 1,3,6,9, και 12 και για τις τροπολογίες 43 και 46.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν:

Άρθρο 1: 174 ναι, 75 όχι.

Άρθρο 3: 166 ναι, 75 όχι, 8 παρών.

Άρθρο 6: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Άρθρο 9: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Άρθρο 12: 152 ναι, 89 όχι, 8 παρών.

Τροπολογία υπ' αριθμ. 43 (για τους οικείους των κατηγορουμένων για τρομοκρατία): 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.

Τροπολογία υπ' αριθμ. 46 (για την κατάργηση του «κουκουλονόμου»): 166 ναι, 74 όχι, 9 παρών.

Αποδεκτή έγινε εν μέρει η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του «κουκουλονόμου», καθώς καταργείται αλλά διατηρεί τις επιβαρυντικές του διατάξεις μόνο για το αδίκημα της ληστείας.

Αντίθετα, δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία με την οποία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μην είναι υποχρεωτική η ΛΉΨΗ DNA από κατηγορουμένους, ωστόσο εφεξής θα πραγματοποιείται παρουσία τεχνικού συμβούλου με διαταγή εισαγγελέα ή ανακριτή και με διαδικασία που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Τέλος, για την απόλυση με κατ' οίκον περιορισμό που αφορά σε ισοβίτες όσοι δεν είναι έγκλειστοι για ανθρωποκτονια θα πρέπει να έχουν εκτίσει πρώτα τα 5 χρόνια της ποινής πριν κάνουν χρήση της διάταξης και όχι 10 όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: