Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα


state_department_visa_passport_authenticate
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να είναι «σκληρή» και… αμείλικτη.
Η απόφαση της κυβέρνησης, να… κλείσει τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Ξηρού που έφτασαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε., αντί να δημιουργεί γέφυρες προκαλεί… ρήξη.
Μετά το σκληρό τελεσίγραφο που έστειλε προς την κυβέρνηση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος χαρακτήρισε «μη φιλική πράξη» την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Μόλις λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυρία Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ’ και τον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού που ψηφίστηκε και επί του συνόλου του, ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ’ -η αμερικανική πρεσβεία έσπευσε να στείλει το μήνυμά της μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταφέρει αυτόν τον προβληματισμό στον Νίκο Κοτζιά.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: