Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Βερολίνο: Πενταμερής με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ...



... Ντράγκι και Λαγκάρντ για την Ελλάδα...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα, όσο τα 24ωρα περνούν και η Αθήνα με τους δανειστές φαίνεται να έρχονται, σταδιακά, πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Το «παιχνίδι» φαίνεται πλέον πως...
διεξάγεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

Έτσι, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

 


πηγη protothema.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ...




Ούτε κουβέντα για την Ελλάδα, στη κοινή συνέντευξη Τύπου...
Στην ανάγκη ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα...
πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης των Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists, ERT) Μπενουά Ποτιέ, πριν από το δείπνο εργασίας που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Βερολίνο.

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αποκλείεται μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αυτό το αντικείμενο.


Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 


Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού». Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών. Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ. Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


πηγη newsbeast.gr

Read more...

Σχόλιο του ΚΚΕ για το άρθρο του πρωθυπουργού στη "Le Monde"...


Σχόλιο για το άρθρο του πρωθυπουργού στη "Le Monde" και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η...
ανακοίνωση:

"Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών δεσμεύσεων, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, κάτι το οποίο παραδέχεται με τον πιο επίσημο τρόπο και ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στην εφημερίδα Λε Μοντ", αναφέρει το ΚΚΕ.


"Όσο δε για την αναφορά του στις 'δυο στρατηγικές που συγκρούονται εντός της ΕΕ', στην ουσία πρόκειται για αποχρώσεις της ίδιας μιας στρατηγικής, που με διαφορετικούς τρόπους επιδιώκουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πάντα σε βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων", τονίζουν από τον Περισσό...
left.gr

Read more...

La Tribune: Μάθημα στρατηγικής για τους Ευρωπαίους...


La Tribune: Μάθημα στρατηγικής για τους Ευρωπαίους η σθεναρή αντίσταση Τσίπρα...η σθεναρή αντίσταση Τσίπρα...
Στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει σταθερός στις "κόκκινες γραμμές" και να αντιστέκεται στην "παράλογη...
στρατηγική της θηλιάς" των πιστωτών, δείχνοντας έτσι το παράδειγμα στους Ευρωπαίους, αναφέρεται ο αρχισυντάκτης της οικονομικής «Λα Τριμπύν», Ρομαρίκ Γκοντέν.

Αναλύοντας τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως ξεκάθαρα διατυπώνονται με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ο Ρ. Γκοντέν καταλήγει:

Πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι: είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άγγελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως για τον Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό...».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», με αναφορά στη «στρατηγική της θηλιάς», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τη στρατηγική των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα.

Οι πιστωτές ήλπιζαν, λέει ο συντάκτης, ότι «ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο η ελληνική αντίσταση θα μειωνόταν. Να όμως που συνέβη το αντίθετο.

Με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασιστικός: Ξεκινάει καταγγέλλοντας το αδιέξοδο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβλήθηκαν από την τρόικα, αναφέρει τις υποχωρήσεις που αποδέχθηκε να κάνει η κυβέρνησή του και καταλήγει λέγοντας ξεκάθαρα, ότι διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές"».

Με τη στάση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «έχει εντελώς ανατρέψει την κατάσταση» εκτιμά ο Ρ. Γκοντέν. «Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει «να ζητιανέψει» μια συμφωνία (...) αλλά θα πρέπει αυτοί (οι πιστωτές) να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και την πραγματικότητα μιας οικονομίας που «έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα».

(...) Αυτή η κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Από εδώ και στο εξής, είναι αυτός που βάζει τους κανόνες του παιγνιδιού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σταθερά στις θέσεις του όπως και εάν έχουν τα πράγματα. Ο χρόνος τώρα λειτουργεί κατά των πιστωτών που υποχρεούνται να επιλέξουν και που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει: Μια υποχώρηση μπρος στην Αθήνα θα είναι μια πολιτική ήττα και αυτό παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, μια ώθηση προς ένα Grexit θα είναι καταστροφή».

Ο συντάκτης τεκμηριώνει τη θέση του αυτή θεωρώντας ότι τα συστήματα προστασίας της ευρωζώνης είναι «αδοκίμαστα» και δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα ρισκάρουν θέτοντας σε κίνδυνο «τη μη αναστρεψιμότητα» του ευρώ».

Για τον αρχισυντάκτη της «Λα Τριμπύν», το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα κατευθείαν κάλεσμα προς την Άγγελα Μέρκελ:

«Η κριτική για την αδιαλλαξία των πιστωτών είναι στην πραγματικότητα μια κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για Grexit», λέει ο συντάκτης και προσθέτει:

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Βερολίνο είναι: «Ο Β. Σόιμπλε μπορεί να κερδίσει, μπορεί να πετύχει τους στόχους του εάν δεν τον σταματήσει η καγκελάριος, διότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό. Δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί (ο Σόιμπλε) ως μια απλή απειλή προς εκφοβισμό. Εξ ου και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.

Εάν η Άγγελα Μέρκελ δεν αναλάβει το θέμα, εάν αφήσει τον Σόιμπλε να αποφασίσει, τότε θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο (όραμα), πράγμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η καγκελάριος δεν θέλει» καταλήγει το δημοσίευμα...
enikos.gr

Read more...

Ο γαλλικός Τύπος για το άρθρο του πρωθυπουργού στη "Le Monde"...


«H Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να δυσκολεύονται»
Το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα Le Monde βρήκε άμεση απήχηση στον γαλλικό Τύπο, με αναδημοσίευση μεγάλων αποσπασμάτων με τις θέσεις του Αλ.Τσίπρα.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη...
συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, σε αναμονή και των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την ερχόμενη Τετάρτη.

«Με άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κάθε αδιαλλαξία και προειδοποιεί κατά μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων», τιτλοφορεί η οικονομική Λεζ Εκό.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την εμμονή ορισμένων θεσμών να προτείνουν λύσεις που κατά την άποψή του είναι "παράλογες"» υπογραμμίζει η εφημερίδα και προσθέτει: «H Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να δυσκολεύονται στο να βρουν τη βάση για μια συμφωνία». Στο δημοσίευμα αναπαράγονται αποσπάσματα από το άρθρο, η δε εφημερίδα εκτιμά ότι «την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει την αυστηρότητά της απέναντι στην Αθήνα».

Η Λεζ Εκό αναφέρεται παράλληλα στην πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη στην Αυγή, με την οποία ζητά να επιτραπεί στην Ελλάδα η εξαγορά ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης, αναφέρεται και στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», σύμφωνα με τον οποίο, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει για εξάμηνο ή ακόμα ένα έτος την υλοποίηση ορισμένων προγραμματικών υποσχέσεων αντι- λιτότητας.

Ως «άρθρο-προειδοποίηση» αντιμετωπίζει η συντηρητική Φιγκαρό τη δημοσίευση του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde. «Είναι άραγε η τελευταία προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα;» τιτλοφορεί η Φιγκαρό και υπογραμμίζει : «O Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία να την καθοδηγούν οι ιδρυτικές χώρες και κατ' εξοχήν η Γαλλία και η Γερμανία. Αρνείται επίσης στο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την παράλυση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες». Με άρθρο του στη «Monde», προσθέτει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Σχετικά με την απόρριψη από τον Αλέξη Τσίπρα της ιδέας για μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε έχοντας υπ' όψιν του τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην εφημερίδα της Κυριακής «JDD» υπέρ μιας «ιδανικής Ευρώπης» που θα μπορούσε να είναι «δύο ταχυτήτων».

Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τους «σκληρούς κανόνες λιτότητας» που θα μπορούσε να επιβάλλει ο «κεντρικός πυρήνας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σε χώρες με πρόγραμμα».

Σχετικά με τις επιλογές που επιβάλλονται πλέον στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια στρατηγική "ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας" ή σ’ αυτήν "της ρήξης και τελικά της διαίρεσης"».

Συνοψίζοντας τη στάση και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα καταλήγει: «Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στη διαίρεση, που είναι προφανής όσο ποτέ άλλοτε» λέει η Φιγκαρό.

«H Ελλάδα στην καρδιά μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές στρατηγικές» τιτλοφορεί η κομμουνιστική «Ουμανιτέ» και προσθέτει : «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδίδει το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Ευρώπη: το ένα αποδέχεται τη δημοκρατία, το άλλο αποσκοπεί στη θέσπιση μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων με έναν κεντρικό πυρήνα που θα επιβάλλει τη λιτότητα. Η εφημερίδα αναπαράγει σχεδόν ολόκληρο το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Read more...

Παναρίτη: Δεν αποδέχομαι τον διορισμό μου στο ΔΝΤ...


Επιστολή Παναρίτη για ανάκληση τοποθέτησής της στο ΔΝΤ
Τι αναφερει στην ανακοίνωση της...
Την απόφασή της να μην αποδεχθεί «εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» τον διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ανακοίνωσε με δήλωσή της το μεσημέρι της Δευτέρας, η Έλενα Παναρίτη.

Η...
επιστολή της κυρίας Παναρίτη έχει ως εξής: 

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του. 

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.

protothema.gr

Read more...

O «χρυσός» μισθός των $200.000 το χρόνο...


Προς αντικατάσταση η Παναρίτη μετά τη «θύελλα» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση
Και τα benefits...
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ υπογράφει ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο που προβλέπει ότι θα λαμβάνει αποδοχές περίπου 18.000 δολαρίων το μήνα, συνολικά δηλαδή πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο. 
Στις αμοιβές αυτές δεν συνυπολογίζονται οι...
παροχές, τα λεγόμενα benefits, που απολαμβάνει ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων εισιτήρια για αεροπορικές μετακινήσεις μόνο «first class», κάτι που εκτοξεύει τις ετήσιες απολαβές της κυρίας Παναρίτη (ή, όποιου άλλου την αντικαταστήσει εφ'όσον τελικώς ο διορισμός της στο Ταμείο ακυρωθεί) σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 200.000 δολαρίων το χρόνο...

πηγη protothema.gr 

Read more...

Ομολογία αποτυχίας...


Ομολογία αποτυχίας από τον οικονομολόγο Μ. Κολμάν για την Ελλάδα
...από τον οικονομολόγο Μ. Κολμαν για την Ελλάδα
-"Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες"...

Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την επανεξέταση των...
όρων αποπληρωμής του, σύμφωνα με το Βέλγο πανεπιστημιακό του Solvay Business School και οικονομολόγο, Μπρούνο Κολμάν, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Βελγικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTBF.

Ο Βέλγος οικονομολόγος επισημαίνει ότι όλοι όσοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γνωρίζουν ότι η χώρα έχει χρέος που αντιστοιχεί σε περίπου 175% του ΑΕΠ της και ότι το ΑΕΠ αυτό μειώθηκε τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο, από το 2008. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως η χώρα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη, αν δεν το κάνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι «μέσα σε 5 χρόνια, καμία συγκροτημένη, ομογενής και πολιτικά αποδεκτή λύση δεν έχει βρεθεί για την Ελλάδα», η οποία βρίσκεται σε μια αμφίσημη κατάσταση, όπως επίσης και η ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Μπρούνο Κολμάν, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιπροσώπευε πολιτική και νομισματική ήττα. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε ένα έλασσον πρόβλημα και να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες», αναφέρει ο ίδιος. 

Για να αποφευχθεί μια επιζήμια για όλους έκβαση, ο Μπρούνο Κολμάν εισηγείται εναλλακτικό σενάριο με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διαγραφή ή σοβαρή επανεξέταση των όρων αποπληρωμής.

«Πρέπει να αποδεχτούμε μια διαγραφή του χρέους, να αναγνωρίσουμε μια οικονομική πραγματικότητα. Να μετατρέψουμε το ελληνικό χρέος σε αιώνιο χρέος, δηλαδή σε χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, απαιτώντας όμως από την Ελλάδα τακτική αποπληρωμή επιτοκίων», δηλώνει ο Βέλγος οικονομολόγος.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει νέο νόμισμα, υποτιμημένο, κινδυνεύοντας να δημιουργήσει μαύρη αγορά για το ευρώ και μεγάλο πληθωρισμό...
newsbeast.gr

Read more...