Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ


Ίσως ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που εμφανίζεται αισιόδοξος για την Οικονομία. Σήμερα, από την Ύδρα, στο Πασχαλινό διάγγελμά του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα! Το διάγγελμα έγινε στα...
επικοινωνιακά πρότυπα του διαγγέλματος από το Καστελόριζο για το μνημόνιο. Από την Τρίτη όμως επιστροφή στα δύσκολα. Αγώνας δρόμου ενόψει της επίσκεψης της Τρόικας...
Read more...

Ορίζεται διεθνής σύμβουλος για αξιοποίηση στρατοπέδων


Διεθνής σύμβουλος, που αναμένεται να οριστεί σύντομα, θα επικουρήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα ζητήματα αξιοποίησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των στρατοπέδων που πλέον δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τούτο προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα ανήμερα του Πάσχα το Α' ΚΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας στον Χορτιάτη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Βασίλειο Κλόκοζα και στη συνέχεια την 181 ΜΚΒ ΧΩΚ στο Πανόραμα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης των στρατοπέδων και με αφορμή την πρόσφατη παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι "η παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου Παύλου Μελά ήταν μία παλαιά προγραμματική δέσμευση της Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης. Χαίρομαι γιατί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, δώσαμε μία λύση με την παραχώρηση της χρήσης για πολιτιστικές, κοινωνικές και οικολογικές δράσεις και αν αναπτυχθούν οποιεσδήποτε εμπορικές δραστηριότητες, αυτές θα είναι προς όφελος και του ελληνικού Δημοσίου. Κυρίως όμως, το κοινωνικό όφελος θα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα που αποκτά έτσι έναν νέο χώρο αναφοράς, ένα μητροπολιτικό πάρκο που μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει υποδειγματικά".

Αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα λοιπά στρατόπεδα, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι "όλα τα στρατόπεδα τα έχουμε ταξινομήσει σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: αυτά που είναι ενεργά στρατόπεδα και τα χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, αυτά που είναι μέσα στον αστικό ιστό και τα ζητούν οι Δήμοι για κοινωνικές, κοινωφελείς ή εμπορικές χρήσεις -και εκεί θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε- και η τρίτη κατηγορία είναι τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αναμένουμε να οριστεί ο διεθνής σύμβουλος ο οποίος θα μας υποστηρίξει στην δράση αυτή. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τις υποδομές που χρειάζονται, οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει αυτά που πρέπει να πάρει για κοινωνικές χρήσεις και ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιεί την τεράστια περιουσία που έχει".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους, τονίζοντας ότι "το Πάσχα είναι ημέρα γιορτής για όλον τον ελληνικό λαό αλλά ιδιαίτερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις। Επισκέπτομαι σήμερα μονάδες μαζί με την στρατιωτική ηγεσία για να ευχηθώ εκ μέρους του ελληνικού λαού Χρόνια Πολλά σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό -μόνιμα στελέχη και κληρωτούς- και να μεταφέρω τις ευχές των Ενόπλων Δυνάμεων στον ελληνικό λαό, που έχει ανάγκη από ευχές, έχει ανάγκη από αντοχή, έχει ανάγκη από ελπίδα και προοπτική. Νομίζω ότι το μήνυμα της σημερινής ημέρας φέτος, μέσα σε μία περίοδο κρίσης, το αντιλαμβανόμαστε όλοι με πολύ πιο συγκεκριμένο και χειροπιαστό τρόπο", κατέληξε στο μήνυμά του ο κ.Βενιζέλος.

newpost.gr

Read more...

Αναδιάρθρωση: oι ανατροπές που έρχονται στη ζωή μας

Οδηγός επιβίωσης για το αύριο των Ελλήνων


http://img.protothema.gr/E39C597BEDDD0C372D9EEDAD9BDA72B1.jpg
Οταν λέμε αναδιάρθρωση εννοούμε την αλλαγή των όρων του χρέους μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει:

1 Μονομερώς. Δηλαδή με δική μας απόφαση και ανακοίνωση.


2 Σε συμφωνία με τους πιστωτές. Αν υποθέσουμε ότι την αποφασίζουμε και την ανακοινώνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η στάση των πιστωτών μας θα γίνει εξαιρετικά εχθρική. Οι ξένες τράπεζες που δεν μας δανείζουν ούτε σήμερα φυσικά θα συνεχίσουν να μη μας δανείζουν. Ομως θα σταματήσει να μας δανείζει και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ - εφόσον θα τους έχουμε αιφνιδιάσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μα στήσουν στον τοίχο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για τη φυσική μας υπόσταση ως κράτος, αφού θα έχουμε χάσει κάθε σύμμαχο - που κατά σύμπτωση είναι και πιστωτής μας.

Στην περίπτωση που συναποφασίσουμε την αναδιάρθρωση με την τρόικα, θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωσή της. Αρχικά -και αυτό μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα- σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πακέτο προσφοράς που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με όλους τους πιστωτές, με τον καθένα ξεχωριστά, και να ερωτηθούν αν δέχονται τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους με βάση το πακέτο προσφοράς.

Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε ποιες εκδόσεις δέχονται την αλλαγή των όρων, αλλά και να αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτούς που δεν τη δέχονται.

Μιλάμε δηλαδή για μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ε.Ε. να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα χρειαστεί πολύς καιρός και διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί.

Στο διάστημα αυτό, η μόνη χρηματοδότηση που θα έχου- με θα είναι από την τρόικα, αφού ασφαλώς κανένας άλλος δεν θα μας δανείζει.


Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα, σελ. 14-18

Read more...

Παπούλιας: «Ο ελληνικός λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις»

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για το Πάσχα


http://img.protothema.gr/E70C5F1A339D1FFA23CB252535FDCC3D.jpg
Την βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες ημέρες, καθώς όπως είπε, «διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την Κέρκυρα, όπου γιόρτασε την ημέρα Πάσχα στο Ναυτικό Σταθμό.

Αντιφωνώντας στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Δημήτρη Ελευσινιώτη και τον Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Θανάση Ράπτη, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συγκυρίες λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι δύσκολες ημέρες, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες μας. Η Ανάσταση του Χριστού θα μας βοηθήσει, ο ελληνικός λαός να περάσει τον δικό του Γολγοθά. Είμαι βέβαιος, πιστεύω σε αυτό, ο ελληνικός λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Ναυτικό και την Αεροπορία, τονίζοντας ότι, είναι αυτές ,που προασπίζουν τα σύνορα και αποθαρρύνουν τον οποιονδήποτε να σκεφτεί κάτι ενάντια στην ακεραιότητα της πατρίδας μας. Μάλιστα, έστειλε θερμό μήνυμα συμπαράστασης και πατρικής αγάπης, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα παιδιά που ταξιδεύουν και βρίσκονται σε αποστολές, γιατί σήμερα μεγάλη μέρα που όλοι βρίσκονται στα σπίτια τους, εκείνα αγωνίζονται εκτελώντας το καθήκον που επιτάσσει η πατρίδα μας.

Νωρίτερα κατά την άφιξη του στο Ναυτικό Σταθμό ο κ. Παπούλιας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μεγάλη μέρα σήμερα. Η Ανάσταση του Κυρίου να μας βοηθήσει όλους μας, να μας γεμίσει πίστη και ελπίδα να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που έχει ο λαός μας».


Γ. Παπανδρέου: «H Eλλάδα αλλάζει και ξαναγεννιέται»

«Το Πάσχα συμβολίζει το ξεκίνημα μίας νέας ζωής, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα σήμερα αλλάζει και ξαναγεννιέται», δήλωσε νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ύδρα, όπου γιορτάζει το Πάσχα.

«Μέσα από τις προσπάθειες όλων μας, αλλάζουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας μάλιστα την πεποιήθησή του ότι «θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι». Δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

«Αισιόδοξα, αποφασιστικά, φτιάχνουμε την Ελλάδα της δημιουργίας», κατέληξε.


Αντ. Σαμαράς: «Mε τη δύναμη του Θεού όλα θα πάνε καλά»

Στην 124η Πτέρυγα βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντάλλαξε ευχές με αξιωματικούς και οπλίτες.

«Στα μάτια των νέων παιδιών βλέπω την αγωνία για το μέλλον τους αλλά και τη δική μας ευθύνη να τους δώσουμε χειροπιαστή όχι θεωρητική ελπίδα. Ελπίδα η οποία θα είναι εφαρμόσιμη , ώστε να ξαναποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το αύριο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε «σε κάθε σπίτι να ξαναέρθει η αισιοδοξία», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη δύναμη του Θεού όλα θα πάνε καλά».

Χτες το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Ναυπλίου και ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη, υγεία και δύναμη από τον Θεό σε όλους».

«Ο θρίαμβος της Ανάστασης φέρνει την ελπίδα που δεν είναι γραμμένη πάνω στην άμμο ή στον αέρα, αλλά είναι δεμένη στο στέρεο βράχο του ρεαλισμού, της αυτοπεποίθησης και της ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Read more...

Φορτωμένη ατζέντα για την κυβέρνηση με επίκεντρο την οικονομία

Επιστροφή στα δύσκολα


Η κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας όπου κυριαρχούν οι φήμες περί αναδιάρθρωσης
Η κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας όπου κυριαρχούν οι φήμες περί αναδιάρθρωσης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Ύδρα
Με φορτωμένη ατζέντα επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων ένα χρόνο μετά το διάγγελμα από το Καστελόριζο που σήμανε την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Το Πάσχα συμβολίζει το ξεκίνημα μίας νέας ζωής, η Ελλάδα ξαναγεννιέται παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ύδρα, όπου γιόρτασε το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι μέσα από τις δυσκολίες αλλάζουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες. «Σκεφτόμαστε υπεύθυνα το κοινό καλό, τα παιδιά μας, το αύριο. Παρά τις δυσκολίες, περπατάμε μαζί αυτόν τον δρόμο, σπάμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία, παίρνουμε την αλλαγή στα χέρια μας» ανέφερε.

«Και θα πετύχουμε. Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Αισιόδοξα, αποφασιστικά, φτιάχνουμε την Ελλάδα της δημιουργίας» ανέφερε.

Από Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δρομολογηθούν κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Κατ' αρχάς θα πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά ανά τομέα και υπουργείο οι περικοπές στο πλασίιο του προγράμματος των 26 δισ. ευρώ, καθώς και τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και τα συνδικάτα προειδοποιούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί ώς τα μέσα Μαΐου στη Βουλή ώστε να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στις 26 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Από το ύψος του ελλείμματος του 2010, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα καθορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πριν το Πάσχα, θα είναι 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ κ.ά.

Τέλος, στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εξειδικεύσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό, καθώς ενισχύονται οι φωνές που στρέφονται κατά ευθέως της κοινοτικής αλληλεγγύης, όπως φάνηκε και στη Φινλανδία με τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...