Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

76.444 oι φετινοί εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ...



Oριστικοποιήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Την είσοδο των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα περάσουν φέτος 76.444 σπουδαστές, από τους οποίους 1.300 στις Στρατιωτικές Σχολές, 416 στις Εκκλησιαστικές, 68 στις Τουριστικές. Το υπουργείο Παιδείας συνυπολόγισε τα...
νέα δεδομένα του σχεδίου «Αθηνά» και τις πρυτανικές προτάσεις.

Τον τελικό αριθμό εισακτέων του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους, μετά την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών, παρουσιάζει το «Έθνος - Παιδεία».

Συγκεκριμένα, 76.444 φετινοί υποψήφιοι θα ανοίξουν τις «πύλες» των ΑΕΙ-ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Τουριστικών και Εκκλησιαστικών Σχολών.
76.444 oι φετινοί εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους-Παιδεία»


Read more...

Απόρρητα έγγραφα: Η αρχική άρνηση Καραμανλή να ηγηθεί και το στενό μαρκάρισμα σε Παπανδρέου



Πώς περιέγραφε η πρεσβεία τους Έλληνες πολιτικούς μετά την πτώση του Χούντας. Τι αναφέρουν τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών, σύμφωνα με το WikiLeaks

Αρνητική ήταν, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεγράφημα, που αποκαλύπτει το Wikileaks η αρχική απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρόταση του Ευάγγελου Αβέρωφ, στις 23 Ιουλίου 1974, για άμεση επιστροφή του, μέσα σε λίγες ώρες, στην Αθήνα, προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Σε συνάντηση, που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Τάσκα, ο Αβέρωφ, εξιστόρησε όλο το παρασκήνιο της συγκρότησης της μεταβατικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο Αβέρωφ υποστήριζε αρχικά για τη θέση του πρωθυπουργού, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, λόγω της πολύχρονης απουσίας του Καραμανλή.
Τελικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", ανέλαβε ο ίδιος να ειδοποιήσει τηλεφωνικά, τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό της Ελλάδας.
"Η αρχική αντίδραση του Καραμανλή ήταν αρνητική" είπε ο Αβέρωφ στον Αμερικανό διπλωμάτη.
"Ζήτησε τουλάχιστον ένα 48ωρο, αλλά του ξεκαθάρισα ότι η άμεση επιστροφή του ήταν απαραίτητη", πρόσθεσε.
Η πίεση είχε αποτέλεσμα, με τον Καραμανλή να φτάνει μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.
Καραμανλής, ένα σύγχρονος Κένεντι
Μία εβδομάδα αργότερα, σε άλλο τηλεγράφημα οι Αμερικανοί σχολιάζουν τη δημοτικότητα του Καραμανλή έπειτα από ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
"Μάλιστα τον συγκρίνουν με τον Τζον Κένεντι για τις χειρονομίες του, οι οποίες "δεν θύμιζαν τη συνήθη τακτική των Ελλήνων πολιτικών που σφίγγουν τις γροθιές τους".
Όπως φαίνεται και από άλλα τηλεγραφήματα, για τους Αμερικανούς ο Καραμανλής είχε πλάι του έναν σημαντικό γεφυροποιό, τον Αβέρωφ, ο οποίος μπορούσε να ενώσει Στρατό και πολιτικούς.
Πριν από την επιστροφή Καραμανλή, ο Αβέρωφ είχε έρθει σε επαφή με τους δικτάτορες ζητώντας μετάβαση στη δημοκρατία.
Η Deutsche Welle είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 1974, αυτή την κίνηση, αλλά ο Αβέρωφ είχε διαψεύσει τότε τον γερμανικό σταθμό με δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο.
Αμερικανικά τηλεγραφήματα όμως, από τον Φεβρουάριο του '74, επιβεβαιώνουν τις επαφές του Αβέρωφ με τον Φαίδωνα Γκιζίκη, πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Χούντας.
Η προσέγγισή του απέτυχε, καθώς η χούντα "ήθελε να παραμείνει κράτος εν κράτει" και ζητούσε μεταβατικές εκλογές προκειμένου να οργανωθεί σε κόμμα και να εξασφαλίσει τη νίκη.
Υπέρ της επιστροφής Καραμανλή, είχε ταχθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για το πολιτικό φλερτ Μητσοτάκη - Καραμανλή γράφει τον Οκτώβριο του 1974 ο Αμερικανός  Τζακ Κούμπις.
Όπως τονίζει ο διπλωμάτης, μετά τη φυγή του στο Παρίσι το 1968, ο Μητσοτάκης έγινε θερμός υποστηρικτής του Καραμανλή παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Σε άλλο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1973, όταν προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Καραμανλής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη -για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - λύση.
Ο Κιούμπις χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη δημοφιλή πολιτικό με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο οποίος ωστόσο "έχει φήμη καιροσκόπου στην παλαιά φρουρά της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης.
Η τελική κρίση του διπλωμάτη είναι ότι ο Μητσοτάκης "παρότι αμφιλεγόμενος, είναι ένας ασυνήθιστα αξιόλογος πολιτικός.
Έγιναν σκιά του Παπανδρέου
Στο αντίθετο άκρο είναι τα σχόλια Κιούμπις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε τηλεγράφημα στις 15 Νοεμβρίου 1974 περιγράφει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως "πολιτικό που θυμίζει περισσότερο υποψήφιο για εκπρόσωπο φοιτητών στο Μπέρκλεϊ, με την επιλογή του να μη φοράει γραβάτα και με τα αραιά μαλλιά του να ανεμίζουν καθώς ξιφουλκεί κατά των ΗΠΑ και της οικονομικής ολιγαρχίας".
Αρκετό καιρό πριν από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Παπανδρέου.
Ενδεικτικά, στις 30 Ιουλίου 1974, σε τηλεγράφημα με τίτλο "η νέα πολιτική κατεύθυνση Παπανδρέου", ένας "στενός φίλος πληροφορεί αξιωματούχο της πρεσβείας για τις κινήσεις του Έλληνα πολιτικού.
Λέει ότι ο Παπανδρέου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος τελευταία, τηλεφωνώντας σε πρώην μέλη της Ένωσης Κέντρου και αναζητώντας συμμαχίες.
Εκτιμά παράλληλα ότι θα παρατείνει για λόγους ασφαλείας, την παραμονή του στη Σκανδιναβία, ενώ έχει ζητήσει να ετοιμαστεί το πατρικό του σπίτι στο Καστρί για την επιστροφή του.

Read more...

Βία στη βία της εξουσίας...


Αστυνομικοί μπούκαραν σπάζοντας με λοστούς τις πόρτες σε 2 σπίτια. Τα'καναν λίμπα οι κάτοικοι στο αστυνομικό τμήμα...


Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια και «άρπαξαν» δύο 40χρονους. Αυτή την ώρα έχει σημάνει συναγερμός σε όλο το χωριό που βρίσκεται στους δρόμους.

Σύμφωνα με...
το thesstoday.gr, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, δύο ομάδες αστυνομικών προχώρησαν σε συλλήψεις δύο ανδρών, από τους 20 κατοίκους, που κατηγορούνται για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι αστυνομικοί στην πρώτη περίπτωση προσπάθησαν να εισβάλουν σπάζοντας την είσοδο του σπιτιού με λοστό, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη ο οποίος άνοιξε την πόρτα, εκείνη τη στιγμή τον συνέλαβαν μπροστά στην οικογένεια του.

Στην δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού με μια κλωτσιά αρπάζοντας επίσης τον ιδιοκτήτη μπροστά στα μάτια των παιδιών του.

Οι κάτοικοι μαζεύτηκαν στο Α.Τ. της Ιερισσού, το οποίο όπως λένε βρήκαν κλειστό, χωρίς κανέναν αστυνομικό.

Στη συνέχεια μπήκαν μέσα και σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν ζημιές....


Read more...

Δημοσίευμα: Αποχωρεί η Αλέκα Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ



Πολύ κοντά στην απόφαση για αποχώρηση από την ηγεσία του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή". Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι να τη διαδεχθούν
Έτοιμη να αφήσει το τιμόνι του ΚΚΕ, είναι η επί 22 χρόνια Γενική Γραμματέας του, Αλέκα Παπαρήγα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, αλλά και συνεντεύξεις της κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει αποφύγει να απαντήσει με σαφήνεια αν θα συνεχίσει.
Η ίδια η κα Παπαρήγα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο MEGA ότι "ουδείς αναντικατάστατος" και προσθέτοντας ότι "στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια ικανότατη γενιά στελεχών".
Η εκλογή νέου γραμματέα, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα προκύψει από το συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκινά στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, με την εισήγηση της Αλέκας Παπαρήγα.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της, φέρονται οι κ. Δ. Κουτσούμπας, Γ. Μαρίνος και Ν. Σοφιανός.
Το αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, μένει να αποδειχθεί το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι φήμες για αποχώρηση της Α. Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ, επαναλαμβάνονται, ωστόσο παραμένει στη θέση της από το 1991.

Read more...

Δεν είχε 25 € να πληρώσει την εξέταση και... έχυσαν το αίμα!...




Καταγγελία από το ΙΝΚΑ Αιτωλ/νίας: 
Έχυσαν αίμα σε επείγουσα εξέταση ασθενούς γιατί δεν είχε να πληρώσει!
Kαταγγελίες από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δέχετε το ΙΝΚΑ , οι οποίοι υποχρεώνονται σε πληρωμή για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων σε κρατικά νοσοκομεία, και μολονότι είχαν παραπεμπτικό από τα ασφαλιστικά τους ταμεία δεν...
αποζημιώθηκαν από τον οργανισμό με την αιτιολογία -εκ των υστέρων- ότι οι εξετάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στον κρατικό τιμοκατάλογο.
Το ΙΝΚΑ έστειλε υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας και ζήτησε άμεση αναμόρφωση του κρατικού τιμοκαταλόγου, ενώ σημειώνει ότι "είναι αδιανόητο ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις στα κρατικά νοσοκομεία χωρίς πληρωμή, ειδικά στη σημερινή εποχή, με τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών".
Η καταγγελία για τον ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο
Για τους λόγους που δεν είχε να πληρώσει, με παραπεμπτικό ΕΟΠΠΥ, ενώ όμως του είχαν πάρει αίμα από την ασφαλισμένη σύζυγό του, το ΕΧΥΣΑΝ !!! .
Αυτά παρότι, οι εφημερεύοντες ιατροί τους είχαν επιστήσει την προσοχή για την σοβαρότητα της κατάστασής της και το επείγον της εξέτασης.

Χαρακτηριστικά : Πρέπει να γίνει η εξέταση, να βγουν τα αποτελέσματα και εγώ αρμόδιος γιατρός να κρίνω αν θα κάνει εισαγωγή, διότι αν φύγει και επιδεινωθεί είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Όταν επισκοπήθηκε τον Διοικητή του Νοσοκομείου μετά από ένταση και υπογραφή Υ.Δ. 105 πως θα τους πληρώσει την εξέταση μόλις πάρει την σύνταξη, πήραν νέα λήψη αίματος και πραγματοποίησαν την εξέταση.

Για τον κο Υπουργό υγείας, πρώτον δεν πετάνε το αίμα λήψης ασθενούς αλλά το φυλάνε στο ψυγείο, και κυρίως δεν αφήνουμε να κινδυνεύει συνάνθρωπός μας αν δεν έχει να πληρώσει 25 € την εξέταση αίματος.
cityvoice.gr


Read more...

Παρελθόν οι Πανελλήνιες όπως τις ξέραμε. Επιστροφή στις δέσμες



Δείτε το σχέδιο του υπ. Παιδείας για τις Πανελλαδικές. Καταργούνται οι κατευθύνσεις και δημιουργούνται κύκλοι σπουδών. Τα μαθήματα γενικής μειώνονται σε 4. Μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας

Τείχη που παραπέμπουν στο παλιό Λύκειο των δεσμών χτίζει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη Γ' Τάξη του Γενικού Λυκείου.  Οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.
Τα μαθήματα μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα. Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής Παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής μεταξύ των κύκλων που να επιτρέπουν την κινητικότητα των μαθητών.
Σύμφωνα με εκπαιδευτικό ένθετο στον "Ελεύθερο Τύπο", τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.
Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται "Θρησκεία και Κόσμος".
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον πρώτο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20.
Για τα μαθήματα επιλογής, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά το υπουργείο αναφέρει μέχρι στιγμής μόνο 5.

Read more...

ΕΛ.ΑΣ. για Σκουριές: Σπάσαμε τις πόρτες επειδή αρνήθηκαν να ανοίξουν



Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στην κριτική που δέχεται για την επιχείρηση που οδήγησε σε δύο συλλήψεις και σε νέα ένταση στις Σκουριές. Αντιδράσεις για τη νυχτερινή έφοδο σε σπίτια (Vid+Pics)

Η αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό για τη σύλληψη δύο ατόμων, μετά από την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων σύλληψης για την υπόθεση της επίθεσης στις Σκουριές, έγινε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα στις 3 τα ξημερώματα απάντησε πως εκτιμήθηκε επιχειρησιακά ότι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος.
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια των συλληφθέντων, δήλωσε ότι υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες.
"Υπήρχε άρνηση στις εκκλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν τη νόμιμη είσοδο στις οικίες τους. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν όπως ορίζει ο νόμος", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επισήμανε πως δεν είναι βίαιη είσοδος και πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διατυπώσεις και έγιναν όλες οι ενέργειες, αναφέροντας πως σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
* Οι φωτογραφίες είναι από τα επεισόδια που προκάλεσαν πολίτες στο ΑΤ

Read more...

"Γιατί μέσα στη νύχτα;" (BINTEO)...




Συγκλονιστική μαρτυρία από τη νυχτερινή εισβολή αστυνομικών σε σπίτια στην Ιερισσό... 
Aυτό αναρωτιέται η μητέρα ενός από τους δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό.
Περιγράφει στην κάμερα το πως αντέδρασαν τα... τρία ανήλικα παιδιά της οικογένειας από την εισβολή στο σπίτι.
Δείτε το βίντεο:


Read more...

Nτου στα δικαστήρια του Πολυγύρου...





Δειτε τις φωτογραφίες...
Κάτοικοι της Ιερισσού, αλλά και από άλλα μέρη της Χαλκιδικής έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στα δικαστήρια Πολυγύρου και έχουν κάνει "επιδρομή".

Σύμφωνα με ... πληροφορίες έχουν μπεί μέσα στα δικαστήρια, στις αίθουσες, στα γραφεία και διαμαρτύρονται για τις 2 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες τα ξημερώματα στην Ιερισσό. Οι συλληφθέντες αρχικά μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

seleo.gr


Read more...

Ελεύθερος ο Ανδρέας Κουρής...




Eλεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στον ... ανακριτή, για χρέη στο δημόσιο, ο Ανδρέας Κουρής, γιος του εκδότη Μάκη Κουρή.

Ο 38χρονος, που συνελήφθη τη Δευτέρα στο Χαλάνδρι, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για οφειλή περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας δισκοπωλείων «Μετρόπολις». Το ποσό αφορά μη καταβολή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.


Read more...

Σύμφωνα με έρευνα της Hay Group Αμετάβλητους θα διατηρήσουν τους μισθούς 7 στις 10 εταιρείες το 2013


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την πρόθεση να διατηρήσουν σταθερούς του μισθούς του προσωπικού τους το 2013 εκφράζει η πλειοψηφία μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «2013 Getting the market pulse» που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Hay Group και στην οποία συμμετείχαν 126 κορυφαίες εταιρείες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς, το 67% των επιχειρήσεων προτίθεται να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους μισθούς το 2013, ενώ το 30% έχει πρόθεση να αυξήσει τους μισθούς κατά 2%.

Σημειώνεται πως περίπου το 58% των εν λόγω εταιρειών διατήρησαν αμετάβλητους τους μισθούς το 2012 , το 11% προχώρησαν σε μειώσεις  ενώ μόνο το 31%  προέβη σε αυξήσεις της τάξης του 2,6% . Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:
-Το 52% των εταιρειών του δείγματος μείωσε τον αριθμό του εργατικού δυναμικού μέσα στο 2012 κατά μέσο όρο 9% κυρίως στις χαμηλόβαθμες θέσεις, ενώ το 29% δήλωσε ότι θα προβεί σε μειώσεις μέσα στο 2013 κατά μέσο όρο 7%, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων και restructuring. Οι βασικοί τρόποι μείωσης είναι μέσω απολύσεων (51%) και μέσω της μη αναπλήρωσης κενών θέσεων (46%), ενώ το 27% υλοποίησε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και 19% προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σχετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 57% των εταιρειών έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα κρατήσουν αμετάβλητο το εργατικό δυναμικό τους μέσα στο 2013 και 14% θα το αυξήσει (έναντι 9% το 2012).
-Μόνο 6% των εταιρειών έχουν εφαρμόσει ευέλικτες μορφές εργασίας που αφορούν κυρίως τη μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
-Το 48% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα αφήσουν αμετάβλητους τους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονταν σε κλαδικές συμβάσεις που έληξαν, ενώ το 21% δήλωσε ότι θα κρατήσει αμετάβλητους τους μισθούς των υφιστάμενων εργαζόμενων ενώ θα εφαρμόσουν χαμηλότερους μισθούς σε νεοπροσλαμβανόμενους. Μόνο 4% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα μειώσουν τους μισθούς ενώ περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις κρατάει στάση αναμονής.
-Το 45% των εταιρειών προτίθεται να ενσωματώσει στο βασικό μισθό  ή να δώσει με μορφή μπόνους (10%) τα επιδόματα που καταργούνται από το νόμο (π.χ. γάμου) ενώ μόνο 8% προτίθεται να τα καταργήσει τελείως. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 2% των εταιρειών προτίθεται να αποζημιώσει στους εργαζόμενους μέρος της απώλειας των εσόδων τους λόγω των νέων φορολογικών μέτρων.
-Περίπου 2 στις 3 εταιρείες έδωσαν μπόνους το 2012 ενώ πάνω από 50% έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα χορηγήσουν μπόνους μέσα στο 2013. Όμως σημαντικός αριθμός εταιριών (35%) δεν παρείχαν μπόνους το 2012 λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε εταιρικό επίπεδο και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης κόστους, οι εταιρείες μέσα στους επόμενους μήνες προσανατολίζονται στην επανεξέταση των πολιτικών των εταιρικών αυτοκινήτων (39%), του επιδόματος κίνησης και της υγειονομικής περίθαλψης (27%), ενώ ήδη, το 56% των εταιρειών έχει προβεί στην αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων επιλέγοντας μοντέλα με ΕΤΑ μικρότερο των 15.000 ευρώ.
Τέλος, οι επιχειρήσεις έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα την τελευταία διετία στην αποτελεσματική διοίκηση της απόδοσης, καθώς και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, στην αύξηση της εργασιακής δέσμευσης, στην ανάπτυξη αποτελεσματικής ηγεσίας και στη διαχείριση των ταλέντων. Οι τομείς αυτοί αναμένονται να αποτελέσουν τα κύρια σημεία εστίασης και το 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού η Σεούλ Επί ποδός πολέμου η Κορεατική Χερσόνησος


Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ
Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Σεούλ, Νότια Κορέα
Ένα βήμα πριν από τον πόλεμο φαίνεται πως βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος. Την Τετάρτη η Νότιος Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού επιτήρησης, εν μέσω ενδείξεων ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με αμερικανικές και νοτιοκορεατικές πηγές, τουλάχιστον ένας πύραυλος με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Ο πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει το αμερικανικό νησί Γκουάμ, αλλά και την Ιαπωνία. Μάλιστα, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε πυραύλους Πάτριοτ στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πιθανό κορεατικό χτύπημα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της πόλης Νταντόνγκ προς τη Βόρειο Κορέα για τους τουρίστες.

Εκπρόσωπος τουριστικού πρακτορείου στη Νταντόνγκ δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσει το πέρασμα της Νταντόνγκ για τους τουρίστες ελήφθη από τη Βόρειο Κορέα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τελωνειακών αρχών της πόλης, τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για εμπορικές δραστηριότητες.

«Τα τουριστικά πρακτορεία δεν μπορούν να οργανώσουν ταξίδια εκεί γιατί η βορειοκορεατική κυβέρνηση ζήτησε από τους ξένους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Απ' όσο γνωρίζω οι επιχειρηματίες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα» τόνισε ο αξιωματούχος.

Η Πιονγιάνγκ έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο πολέμου νοτιοκορεατικές, ιαπωνικές και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες στη Νότιο Κορέα να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε περίπτωση πολέμου.

Την Τρίτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση που αποδίδεται στη βορειοκορεατική Επιτροπή Ειρήνης Ασίας-Ειρηνικού αναφέρει ότι «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο οδεύει προς θερμοπυρηνικό πόλεμο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων Ολοκληρώθηκε η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Κέρκυρα
Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κέρκυρας, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα του δημάρχου Κέρκυρας -και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων- Γιάννη Τρεπεκλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων των Ιονίων νήσων.

Στην εισήγησή του, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.

«Από τον Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης» σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανταποδοτικά οφέλη και οι ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού» είπε ο δήμαρχος. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα ακολουθήσει σειρά ενημερωτικών συσκέψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αστυνομική επιχείρηση στις 03:30 Νέα αναταραχή στην Ιερισσό - Δύο συλλήψεις για την επίθεση στις Σκουριές



(φωτ. αρχείου)
(φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Ένταση επικρατεί από τις 03:30 στην Ιερισσό, μετά την σύλληψη δύο κατοίκων που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες των δύο σπιτιών για να προχωρήσουν στις συλλήψεις, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων.

Οι κάτοικοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και εν συνεχεία έξω από το αστυνομικό τμήμα. Όταν διαπίστωσαν ότι το αστυνομικό τμήμα είχε εκκενωθεί, εισέβαλαν και προκάλεσαν φθορές, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και έπιπλα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται αυτήν την ώρα στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι της Ιερισσού σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας τόνισε ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα δύο σπίτια επειδή οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να παραδοθούν. Επισήμανε, δε, ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, πολλές από τις οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ώρα σύλληψης (περίπου 03:30 τα ξημερώματα), ο Ν.Δένδιας τόνισε: «Εκρίθη, κι αν θέλετε την άποψή μου μάλλον καλώς εκρίθη, ότι αν αυτό το ένταλμα εκτελείτο χθες το απόγευμα, δεδομένης της πιθανολογούμενης και προφανούς εκ του αποτελέσματος αντίδρασης των κατοίκων, θα γινόταν μακελειό. Κρίθηκε λοιπόν ότι το σωστό είναι να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι και ορθώς αιφνιδιάστηκαν».

Σε ό,τι αφορά την εισβολή των κατοίκων στο αστυνομικό τμήμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε αστυνομικό τμήμα χωριού. Επιβεβαίωσε, δε, ότι την ώρα της εισβολής των κατοίκων δεν υπήρχε αστυνομικός μέσα στο τμήμα, καθώς επίσης ότι είχαν απομακρύνει όλα τα όπλα και τα αρχεία.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου τηςΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης δήλωσε: «Όλες οι ενέργειες έγιναν όπως προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης και με την παρουσία εισαγγελέα».

Όσον αφορά στις πόρτες που έσπασε η αστυνομία για να μπει στα δύο σπίτια, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως αυτό έγινε καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι ύποπτοι αρνήθηκαν να ανοίξουν οι ίδιοι.
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι για τους δύο συλληφθέντες έχει ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό τους με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης και σε μία καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.

Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.

Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το γενετικό υλικό ενός εξ αυτών ταυτοποιήθηκε με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Επιπλέον, για έναν ακόμη προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση σε καραμπίνα που κατείχε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο εργοτάξιο.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Το ΤΧΣ αποφασίζει για Εθνική και Eurobank Απολύτως προστατευμένες όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα λέει ο Γ. Προβόπουλος


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται παρέσχε πριν λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Προβόπουλος ενημερώνει τη Βουλή για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία μεταφοράς του ενεργητικού και του παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σ6την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε σύντομη αναφορά στο πώς η Κεντρική Τράπεζα προστάτευσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από γεγονότα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο.
Τόνισε πως όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται. Σημείωσε, δε, πως το ελληνικό πρόγραμμα περιέλαβε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών.
«Το ποσό αυτό το υπολογίσαμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που σε μια μη συστημική τράπεζα χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης, οι καταθέσεις στο σύνολό τους μεταβιβάζονται σε καλή τράπεζα, όπως άλλωστε έχει γίνει σε όλες τις έως τώρα εξυγιάνσεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά με όσα συνέβησαν στην Κύπρο», είπε ο κ. Προβοπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, τη συνέχιση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων και τη σταδιακή επάνοδο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία γενικότερα και για την πελατεία των τραπεζών ειδικότερα.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα έχει προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί. Είπε, δε, πως αυτό μαρτυρούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες Εθνική και Eurobank.
Όπως υπογράμμισε οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει -σε όποιο βαθμό απαιτηθεί- τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
«Τα απαιτούμενα για το σκοπό αυτό κεφάλαια αποτελούν τμήμα των 50 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.  Στη συνέχεια, το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών», ξεκαθάρισε ο Γ. Προβόπουλος.
Ο ίδιος είπε πως οι μη συστημικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013.
Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο -σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης- αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό, καθώς εξαλείφεται η πλεονάζουσα δυναμικότητα και αξιοποιούνται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια», τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...