Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αστυνομική επιχείρηση στις 03:30 Νέα αναταραχή στην Ιερισσό - Δύο συλλήψεις για την επίθεση στις Σκουριές



(φωτ. αρχείου)
(φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Ένταση επικρατεί από τις 03:30 στην Ιερισσό, μετά την σύλληψη δύο κατοίκων που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες των δύο σπιτιών για να προχωρήσουν στις συλλήψεις, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων.

Οι κάτοικοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και εν συνεχεία έξω από το αστυνομικό τμήμα. Όταν διαπίστωσαν ότι το αστυνομικό τμήμα είχε εκκενωθεί, εισέβαλαν και προκάλεσαν φθορές, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και έπιπλα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται αυτήν την ώρα στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι της Ιερισσού σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας τόνισε ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα δύο σπίτια επειδή οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να παραδοθούν. Επισήμανε, δε, ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, πολλές από τις οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ώρα σύλληψης (περίπου 03:30 τα ξημερώματα), ο Ν.Δένδιας τόνισε: «Εκρίθη, κι αν θέλετε την άποψή μου μάλλον καλώς εκρίθη, ότι αν αυτό το ένταλμα εκτελείτο χθες το απόγευμα, δεδομένης της πιθανολογούμενης και προφανούς εκ του αποτελέσματος αντίδρασης των κατοίκων, θα γινόταν μακελειό. Κρίθηκε λοιπόν ότι το σωστό είναι να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι και ορθώς αιφνιδιάστηκαν».

Σε ό,τι αφορά την εισβολή των κατοίκων στο αστυνομικό τμήμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε αστυνομικό τμήμα χωριού. Επιβεβαίωσε, δε, ότι την ώρα της εισβολής των κατοίκων δεν υπήρχε αστυνομικός μέσα στο τμήμα, καθώς επίσης ότι είχαν απομακρύνει όλα τα όπλα και τα αρχεία.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου τηςΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης δήλωσε: «Όλες οι ενέργειες έγιναν όπως προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης και με την παρουσία εισαγγελέα».

Όσον αφορά στις πόρτες που έσπασε η αστυνομία για να μπει στα δύο σπίτια, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως αυτό έγινε καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι ύποπτοι αρνήθηκαν να ανοίξουν οι ίδιοι.
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι για τους δύο συλληφθέντες έχει ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό τους με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης και σε μία καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.

Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.

Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το γενετικό υλικό ενός εξ αυτών ταυτοποιήθηκε με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Επιπλέον, για έναν ακόμη προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση σε καραμπίνα που κατείχε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο εργοτάξιο.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: