Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αντίθετο στην αύξηση των φόρων Με καταψήφιση πέντε διατάξεων του φορολογικού απειλεί το ΠΑΣΟΚ



Αθήνα
Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργεί στην κυβέρνηση η κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, απειλώντας μάλιστα να καταψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις.

Ειδικότερα, εκφράζεται η αντίθεση της Ιπποκράτους σε πέντε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες, αν δεν αλλάξουν, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μη στηρίξει τις σχετικές διατάξεις.

Οι διατάξεις αφορούν στη φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, στην κατάργηση των επιδομάτων για τα παιδιά, στη φορολόγηση των νέων επαγγελματιών από τον πρώτο χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους, στο λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, η οποία χαρακτηρίζεται «αύξουσα και προοδευτική». Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στην ισχύουσα κλίμακα, η φορολόγηση με 45% ισχύει για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση της κυβέρνησης για τα παιδικά επιδόματα  οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέση ελληνική οικογένεια. Τονίζεται, επίσης, ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 2,5 χρόνων, επιβάλει ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών.

Για τους νέους επαγγελματίες, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι στα πέντε πρώτα  χρόνια της δραστηριότητάς τους  να ενταχθούν στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών και εναλλακτικά να φορολογούνται ως επαγγελματίες με 13%.

Για τους αγρότες τονίζει ότι πρέπει να τεθεί ελάχιστο όριο για την τήρηση  βιβλίων εσόδων-εξόδων με βάση την επιστροφή ΦΠΑ που έλαβαν τον προηγούμενο χρόνο ή εναλλακτικά με βάση την επιδότηση που έλαβαν ή με συνδυασμό των δύο, με στόχο να απαλλαγούν όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

Τέλος, ζητεί να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων στο 5%.

Κύκλους της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι ο τόπος θα μπορέσει να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη «μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και την προστασία της μεσαίας τάξης».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι υπάλληλοι της Βουλής ζητούν να βγουν στη σύνταξη για να μην περικοπούν οι μισθοί τους



oi-ypalliloi-tis-voylis-zitoun-na-vgoyn-sti-suntaksi-gia-na-min-perikopoun-oi-misthoi-toys 
Στους 115 έφθασαν οι υπάλληλοι της Βουλής, που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα από την ημέρα που τους γνωστοποιήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία από 1/1/2013 μπαίνουν στο ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους εργαζομένων της Βουλής, η πλειονότητα των υπαλλήλων που έχουν σπεύσει να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να μην εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις με τις περικοπές, είναι διευθυντικά στελέχη ή προϊστάμενοι τμημάτων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
http://newpost.gr

Read more...

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ Δέκα χρόνια με αναστολή στον πρώην νομάρχη Ηλείας για τις φονικές πυρκαγιές του 2007



deka-xronia-me-anastoli-ston-proin-nomarxi-ileias-gia-tis-fonikes-pyrkagies-toy-2007
eurokinissi
Βαρύτατες ποινές επέβαλε το Πρωτοδικείο Πύργου στους πέντε κατηγορούμενους για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, που στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν 10 χρόνια με αναστολή επιβλήθηκαν στον πρώην νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα (φωτό) καθώς και στους Σοφία Νικολοπούλου, Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα. Στον Νίκο Μιχαλόπουλο, τον διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων, επιβλήθηκαν πέντε χρόνια με αναστολή.

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.

To δικαστήριο επέβαλε τις ανώτετες ποινές που προβλέπονται σε βαθμό πλημμελήματος.
 

Νωρίτερα, για τον πρώην νομάρχη και την ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου προτάθηκαν:
 
42 μήνες για εμπρησμό δάσους
30 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας
30 μήνες για κάθε θάνατο (30x36=1080 μήνες)

(Συνολικά 96 χρόνια)
 
Στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Τσούρα:
 
48 μήνες για εμπρησμό δάσους
36 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας
36 μήνες για κάθε θάνατο (36x36=1296 μήνες)

(συνολικά 115 χρόνια)
 
Στον Νίκο Μιχαλόπουλο:
30 μήνες για τον θάνατο τριών πυροσβεστών
 
Στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. 

Ο Εισαγγελέας πρότεινε ποινές που φτάνουν έως και τα 190 χρόνια φυλάκισης.

Συγκεκριμένα πρότεινε 5 χρόνια ποινή φυλάκισης για κάθε πράξη και 5 χρόνια για κάθε έναν θάνατο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για «εξοντωτικές ποινές που αφανίζουν ανθρώπους» και ζήτησαν οι ποινές να κριθούν με βάση το «προσήκον μέτρο».
 
Το δικαστήριο διέκοψε και ανακοίνωσε την τελική απόφαση λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Καφύρας: Είμαι αθώος, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

Μετά το τέλος της δίκης ο καταδικασθείς αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε τα εξής: 

«Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επιμένω ότι είμαι αθώος και αυτή μου η αθωότητα θα αποδειχθεί στο Εφετείο, διότι άλλωστε με την ίδια απόφαση του δικαστηρίου έχουν εκπέσει οι περισσότερες των εναντίον μου κατηγοριών.
Εγώ, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, πιστεύω ότι έκανα και κάνω ότι μπορώ για τον Νομό αυτόν που αγαπώ, έκανα το καθήκον μου, πάλεψα όσο μπορούσα με τις δυνάμεις που είχε η τότε Νομαρχία και ότι έκανα το ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές είτε μας αρέσουν είτε όχι. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι έργο ανθρώπων. Επειδη "ανθρώπινον το σφάλλειν", στα κράτη δικαίου προβλέπεται επανέλεγχος της πρωτόδικης απόφασης για να διορθώνονται τα ενδεχόμενα δικαστικά σφάλματα και δικαστικές πλάνες. Θα συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα και πιστεύω ότι στο Εφετείο θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια και θα αποδειχτεί η αθωότητα μου».
http://newpost.gr

Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Πιθανές οι βελτιώσεις στο φορολογικό



pithanes-oi-veltioseis-sto-forologiko- 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνηςδιαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους έλληνες πολίτες. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν και οι προτάσεις, που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, όπως είπε, το φορολογικό θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αύριο, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής ήταν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να καταρτισθεί ένα φορολογικό σχέδιο με «μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του.
http://newpost.gr/

Read more...

Αύξηση 200 εκατ. από τον Σεπτέμβριο Στα 9,45 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο δεκάμηνο


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)  

Αθήνα
Στα 9,45 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο τέλος Οκτωβρίου, έναντι 9,238 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τις οφειλές, τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούσαν υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και 755 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν χρέη υπουργείων και 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων.

Σχετικά με το ζήτημα, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι: «τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 καταδεικνύουν ότι η λελογισμένη δημοσιονομική διαχείριση που ακολούθησε το υπουργείο Οικονομικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αποδίδει καρπούς.

» Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (χωρίς δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

» Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του 10μήνου 2012 είναι βελτιωμένο κατά 887 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο 2012, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 133 εκατ. ευρώ.

» Τα αποτελέσματα αυτά δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες ούτε επιτρέπουν εφησυχασμό», καταλήγει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνελήφθη ο Βιολίδης για χρέη προς το Δημόσιο...



Συνελήφθη το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην παράγοντας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ηλίας Βιολίδης. Ο 44χρονος...
που είναι διαχειριστής δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το ύψος της οφειλής ανέρχεται σε 47.830,76€ για την πρώτη εταιρεία, ενώ για τη δεύτερη στο ποσό των 92.996,23€ για το φορολογικό έτος 2011 και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα...
www.thesstoday.com


Read more...

Ο Αηδόνης ακολουθεί τον Λοβέρδο;...



Να περιορίσει τις απώλειες προς την κίνηση Λοβέρδου επιδιώκει η Ιπποκράτους, καθώς με τον πρώην υπουργό αναμένεται να συμπορευτεί...
ένας τουλάχιστον βουλευτής, με τις φήμες να επιμένουν για τον πρώην υφυπουργό από τη Δράμα, Χρήστο Αηδόνη.

 Με εντολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, το απόγευμα χθες, ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Κυκλάδων Τάκης Ρήγας, πραγματοποίησαν… έρευνα μεταξύ των συναδέλφων τους βουλευτών για το εάν κάποιος εξ αυτών προτίθεται να ακολουθήσει τον επικεφαλής της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας).

Tα συμπεράσματα που ανακοίνωσαν στην ηγεσία, ανακούφισαν την Ιπποκράτους, καθώς μόνος «ύποπτος» για αποχώρηση και συμπόρευση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, φέρεται ο στενός του φίλος Χρήστος Αηδόνης. Άλλες πηγές, ωστόσο, εκτιμούν πως στην πορεία δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ένας ακόμη βουλευτής από επαρχιακό νομό, ενώ δύσκολα στη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. θα συμμετάσχει κάποιος από τους έως τώρα διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα ακούγονται τα ονόματα υποψηφίων βουλευτών, όπως ο Μιχάλης Τιμοσίδης και η Αθηνά Δρέττα.

Αποστασιοποιημένοι από το εγχείρημα του πρώην υπουργού είναι και ο Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και οι άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο Α. Λοβέρδος θα κατορθώσει να μετατρέψει τη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. σε κόμμα. ίσως να επιθυμεί να βγει «εκτός κάδρου» των δυνάμεων που συγκυβερνούν, θέτοντας παρακαταθήκη με την κίνησή του για τις μετέπειτα εξελίξεις.

 Το σίγουρο είναι πως από την κίνηση βγαίνει περαιτέρω λαβωμένο το ΠΑΣΟΚ, ενώ γενικότερα ο χώρος της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση. Ήδη οι αιχμές που άφησε η Ιπποκράτους με την «άτυπη ενημέρωση», όπως και το προηγούμενο «μπες βγες» στο ΠΑΣΟΚ του επικεφαλής της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. οδηγούν σε πολιτικό, αλλά και σε προσωπικό πόλεμο τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και αν τα δυο κορυφαία στελέχη είναι αρκετά έμπειρα για να αποφύγουν το «κουτσομπολιό».

Επίσπευση 

 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι φανερό πως θα απαντήσει με κινήσεις για την κυβέρνηση και με πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών του Συνεδρίου, όπως η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ...
real.gr



Read more...

77χρονη...χρωστούσε στο Δημόσιο 5,3 εκατομμύρια ευρώ...



Στη Πάτρα συνελήφθη σήμερα μία 77χρονη, η οποία κατηγορείται για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη γυναίκα δραστηριοποιείται...
επιχειρηματικά στους χώρους μεταφορών, διανομών, εμπορίας βιομηχανικών σιδηρικών και διαχείρισης ακινήτων.

Το ύψος της οφειλής της ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 5.307.524,53 ευρώ.

 Κατηγορείται για «μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο»...


Read more...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ανοίγει ο δρόμος για την ρύθμιση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ που θα διευκολύνει σημαντικά και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για θέματα μεταφορών και ταχυδρομείων.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η βούληση της κυβέρνησης και η προτεραιότητα του υπουργείου, να προχωρήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα και η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αποκρατικοποίησης για τις εμπορικές δραστηριότητες του οργανισμού.

Ακόμη, εκτιμάται ότι με την προώθηση των σχετικών διατάξεων που είναι σε απόλυτη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα ρυθμιστούν τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ -ζήτημα ανοιχτό μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, καλύπτεται νομικά η σύσταση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου (ROSCO) σε συνδυασμό με την απόσχιση της σχετικής δραστηριότητας, των μισθώσεων τροχαίου υλικού και της ΓΑΙΑΟΣΕ, από τον ΟΣΕ.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, οι ανακοινώσεις, μαζί με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού πλάνου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την τοποθέτηση συμβούλων αποκρατικοποίησης «πολύ σύντομα, δημιουργούν τις βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα των κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ με τις Βρυξέλλες. Έτσι ώστε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, έχοντας προχωρήσει εν τω μεταξύ αυτές τις αλλαγές, να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης».

Πιο αναλυτικά εισάγονται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Ίδρυση εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.
    Κύριες δραστηριότητες της νέας εταιρείας (ROSCO) θα είναι να παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και η διαχείριση και η εκμίσθωση τροχαίου υλικού σε τρίτους.
    Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας θα απορροφήσει τον κλάδο συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (Γενική Διεύθυνση Συντήρησης Τροχαίου Υλικού) όπως αυτή ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καθοριστούν λεπτομέρειες ως προς τις υπάρχουσες συμβάσεις που αφορούν στον προσδιορισμό του τροχαίου υλικού καθώς και θέματα προσωπικού με μέριμνα για τους εργαζόμενους.
  • Μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στο Δημόσιο ή σε φορέα του Δημοσίου, τους επόμενους δύο μήνες, για εμπορική εκμετάλλευση. Τροχαίο υλικό μπορεί να παραμείνει στον ΟΣΕ, εφόσον συνδέεται με τη δραστηριότητα του διαχειριστή υποδομής.
  • Μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών της ΓΑΙΑΟΣΕ, της εταιρείας διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την περιουσία ως αντάλλαγμα για την ανάληψη του χρέους του ΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να καθοριστούν ακίνητα που εξυπηρετούν λειτουργικά την Εθνική Σιδηροδρομική Υποδομή και άρα πρέπει να παραμείνουν στο διαχειριστή (ΟΣΕ).
    Η λειτουργική απόσχιση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
  • Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ έχει κριθεί απαραίτητος ο διαχωρισμός του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου των ΕΛΤΑ από την οργανωτική δομή της εταιρείας, προκειμένου το εν λόγω μουσείο να παραμείνει στο δημόσιο. Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται μεταφέρεται το Φιλοτελικό Μουσείο ως υπηρεσία από τα ΕΛΤΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προσωρινά εκτελεστή η απόφαση Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, έκρινε το Δικαστήριο



Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών
Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

«Στο παρά πέντε» Για κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στην Ελλάδα προειδοποιεί η ΕΕ


Η Ελλάδα βρίσκεται «στο παρά πέντε» στη μάχη κατά των ανθεκτικών λοιμώξεων
Η Ελλάδα βρίσκεται «στο παρά πέντε» στη μάχη κατά των ανθεκτικών λοιμώξεων  

Λονδίνο
Με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα γάντια, το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα έχει πέσει και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, δήλωσε έπειτα από επίσκεψή του στην Αθήνα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)

«Είδα μέρη [...] όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα» είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο Reuters.

Οι δηλώσεις του έρχονται μάλιστα λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του ECDC για επιδείνωση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω αυτών των ελλείψεων, ο διευθυντής του ECDC αναφέρθηκε επίσης στην εξάπλωση πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

To πρόβλημα που χρονολογείται πριν την οικονομική κρίση, αφού η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών, των οποίων η κατάχρηση ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων.

Τώρα, όμως, η κατάσταση λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις: «Γνωρίζαμε από πριν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση με τις ανθεκτικές λοιμώξεις, έπειτα όμως από τις επισκέψεις μας σε νοσοκομεία είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε σε αυτή τη μάχη» ανέφερε ο Σπρένγκερ.

Στην απειλή των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρθηκε και ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπρόσωπος του οργανισμού στην Ευρώπη.

Όπως είπε στο Reuters, οι περικοπές στο προσωπικό και στους πόρους των νοσοκομείων καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ελέγχου των ασθενειών.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές [...] στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι γιατροί στα 133 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλουν ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά είδη, από το βαμβάκι και τους καθετήρες μέχρι τα υποστρώματα των κρεβατιών.

Ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δήλωσε ότι, λόγω της μείωσης του προσωπικού, ενενήντα με εκατό ασθενείς την ημέρα αναγκάζονται να περιμένουν στους διαδρόμους, σε πολλές περιπτώσεις μάταια.

«Αν μια νοσοκόμα πρέπει να φροντίσει δέκα ασθενείς αντί για πέντε χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι σίγουρα ότι ο ρυθμός μετάδοσης λοιμώξεων θα αυξηθεί ταχύτατα» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Βενιζέλος πρέπει να θέσει θέμα αρχηγίας...



H Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως ο Βενιζέλος θα πρέπει στο συνέδριο του κόμματος να θέμα ο ίδιος θέμα αρχηγίας.

Η... κ. Μπατζελή τόνισε πως δεν προβλέπεται στο καταστατικό να τεθεί θέμα ηγεσίας, ωστόσο αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος «θέλει να τιμήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση του πρέπει να θέσει ο ίδιος θέμα αρχηγίας».

Αναφερόμενη στη πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου τη χαρακτήρισε αναμενόμενη λέγοντας χαρακτηριστικά «ένας χώρος σαν το ΠΑΣΟΚ που βάλλεται από όλες τις πλευρές πρέπει να κρατήσει την ενότητα όχι στα λόγια αλλά και στην πράξη. Ο πολιτικός λόγος και η συμπεριφορά όλων μας θα πρέπει να είναι συνθετικός».



Read more...

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Θέμου...



Για τα 5,5 εκατομμύρια στηνB.N.P Paribas...
Δίωξη ασκήθηκε εναντίον του ΘεμουΑναστασιάδη από την εισαγγελία γιαφοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Ειναι ... η γνωστή υπόθεση με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ , που είχε μαζί του στην έρευνα που του έγινε στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας .
Μεχρι τώρα έχει δικαιολογήσει τα 2 εκατομμύρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσόν θα κληθεί  να απολογηθεί από τον ανακριτή ...


Read more...

Σε ανοικτή γραμμή με Χρυσοχοΐδη - Διαμαντοπούλου, o Λοβέρδος...





«Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Αννα Διαμαντοπούλου και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», δήλωσε στο ρ/σ Α989 ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, μία μέρα μετά την... ανακοίνωσή της και τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

«Είναι ζητούμενο αν θα υπάρξουν συγκλίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο ανεξάρτητος βουλευτής ανοίγοντας παράθυρο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Για μία ακόμη φορά, ο πρώην υπουργός διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξή του προς την κυβέρνηση στη Βουλή, λέγοντας πως «είναι εθνικός στόχος να έχουμε κυβέρνηση και θα την στηρίξω».

naftemporiki.gr


Read more...

Γ. Παπανδρέου: Μου κόστισε, αλλά η συνείδησή μου λέει ότι έκανα το σωστό ...





Για την ορθότητα της πολιτικής που ακολούθησε - στην ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος ως προβλήματος της Ευρώπης - αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο έκανε λόγο χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου στο JFKJr Forum, όπου συζήτησε με τον Mike Doukakis.
O...
πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε πως στο τελωνείο δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την ταυτότητα του Harvard που έχει μαζί του παρά για το διπλωματικό διαβατήριο, όπου αναφέρεται ότι είναι πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και παραδέχθηκε ότι επί της πρωθυπουργίας του ήθελε να συνδυάσει δύο θέματα: την οικονομική κρίση αλλά και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

«Όταν είσαι στην πολιτική, σε θέση ευθύνης, είσαι εκεί για να κάνεις κάτι. Για να αλλάξεις κάτι», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για να προσθέσει «όσο κι αν μου κόστισε, η συνείδησή μου μού λέει ότι έκανα αυτό που έπρεπε". Αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνησή του σε υγεία και εκπαίδευση χρησιμοποιώντας τη λέξη «ανανέωση» και στο γεγονός ότι ανέβαζε όλες τις αποφάσεις στο διαδίκτυο για να υπάρχει διαφάνεια. «Αν ζεις στην Ελλάδα σήμερα, μπορείς να νιώσεις τον πόνο, όμως είμαι αισιόδοξος» δήλωσε στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα- μάλιστα κάποιες θέσεις είχαν βγει σε λοταρία για φοιτητές. «Θα αποκτήσουμε μια ισχυρότερη Ελλάδα» ήταν η πεποίθηση-μότο στην χθεσινοβραδινή ομιλία του.

Η Ευρώπη φλέγεται- χρειάζεται έναν πρόεδρο

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ακροατήριό του στη Βοστώνη, πέμεινε πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η κρίση στην ίδια την Ευρώπη. «Μερικές φορές βλέπουμε την Ελλάδα σαν την φωτιά μέσα στην κουζίνα, αλλά αν δεις την Ευρώπη θα καταλάβεις ότι αυτή είναι η φωτιά μέσα σε όλο το σπίτι... Όσα μέτρα κι αν πήραμε εμείς για το έλλειμμα, παρέμενε πρωταρχικά ένα πρόβλημα της Ευρώπης».Πρόσθεσε πως ακόμα και η Πορτογαλία που έκανε ακριβώς ότι της ζήτησε η Ε.Ε., 4 χρόνια μετά εξακολουθεί να παλεύει με την κρίση. «H λιτότητα δεν είναι η λύση» τόνισε για να προσθέσει ο Mike Doukakis από την πλευρά του: «Η λιτότητα ποτέ δεν έβγαλε μια χώρα από την ύφεση».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρώπης, παρατήρησε ότι «είναι ένα πείραμα για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση» και έθεσε θέμα εκλογής προέδρου «είναι κάτι που αρχίζουμε να συζητάμε».

Η νέα «γεωγραφία» της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι το κοντινότερο έθνος στην Αραβική Άνοιξη» ανέφερε σε ένα άλλο σημείο ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Νοτιανατολική Ευρώπη. «Εμείς (η Ελλάδα) είμαστε οι πλησιέστεροι στην Βεγγάζη» ανέφερε επίσης, για να καταλήξει πως «θα γίνουμε πρότυπο για τη νέα γενιά στον Αραβικό κόσμο». Τέλος επανέλαβε πως το στοίχημα της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.


Read more...

Τριφασικές αυξήσεις...




Αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα γίνουν σε τρεις δόσεις μέσα στο 2013, φέρνει η μνημονιακή υποχρέωση για πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων η οποία θα συνοδευτεί από... τη σταδιακή εκποίηση της περιουσίας της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών της.



Η ΔΕΗ ήδη ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να υποβάλει επισήμως στη ΡΑΕ πρόταση για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μεταξύ 35-40% μέσα στο 2013, προκειμένου να καλύψει το κόστος παραγωγής που υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί υπέρμετρα λόγω των φόρων στην ηλεκτροπαραγωγή, το κόστος του πετρελαίου και τις έμμεσες επιδοτήσεις των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.



Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως ώστε μέχρι να αποφασιστεί πώς θα εκποιηθεί η ΔΕΗ (στρατηγικός επενδυτής, πώληση μονάδων κ.ά.), ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας να αποκτούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ 1.600 MW ετησίως μέσω δημοπρασιών, την οποία θα μεταπωλούν στους τελικούς καταναλωτές.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση των αυξήσεων που θα ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ για τον Ιανουάριο θα είναι ύψους 15-18%, η δεύτερη δόση, από τον Μάιο, θα είναι περίπου 9% και η τρίτη δόση τον Ιούλιο του 2013 θα είναι 10%.



Ακόμη και αν, όπως υποστηρίζεται τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ ψαλιδίσουν σημαντικά το αίτημα της ΔΕΗ, το τελικό ποσοστό αύξησης που θα περάσει τελικά στους καταναλωτές το 2013 δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 20-25%, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που χωρίζει σήμερα τις τιμές χρέωσης των χαμηλών τιμολογίων από το πραγματικό κόστος παραγωγής ρεύματος.



Από την 1η Ιουλίου και μετά άλλωστε τα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση (οικιακά και εμπορικά) απελευθερώνονται πλήρως (όρος του Μνημονίου) και ως εκ τούτου η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και πολύ περισσότερο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.



Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις της για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες είναι ορατή η αγωνία να ληφθούν μέτρα για την «πολιτική διαχείριση» των αυξήσεων που θα υποστούν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες.



Μεταξύ άλλων η ΡΑΕ προτείνει:



1. Να καταργηθεί πλήρως η κλιμακωτή χρέωση που υπάρχει σήμερα και ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια. Να αντικατασταθεί από μια κατηγορία τιμολογίων με ενιαία τιμή κιλοβατώρας για όλες τις ώρες κατανάλωσης και άλλη μια για την κατανάλωση στη διάρκεια της νύχτας.



Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος ρεύματος για όσους καταναλώνουν λίγες κιλοβατώρες καθώς ενώ και σήμερα η χρέωση είναι ενιαία, η τιμή εξαρτάται από την ποσότητα της κατανάλωσης.



2. Να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ώστε να χωρέσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις επερχόμενες αυξήσεις. Ουσιαστικά, κατά τη ΡΑΕ, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΚΟΤ θα αποτελεί πλέον το κύριο μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών.



3. Να απεμπλακεί πλήρως η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων όπως τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακινήτων, το τέλος ΕΡΤ, το ΔΕΤΕ και άλλες χρεώσεις που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.



4. Να αποσυνδεθεί η απειλή διακοπής ρεύματος από τη μη αποπληρωμή αυτών των χρεώσεων, εφόσον ο πελάτης πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος.



5. Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς να αναλάβει ειδικός φορέας στα πρότυπα των εισπρακτικών εταιρειών, όπως λ.χ. μια κοινοπραξία τραπεζών.



6. Να μειωθεί οι ειδικοί φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την ηλεκτροπαραγωγή (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.).



7. Να μειωθούν οι χρεώσεις και ο τρόπος κατανομής στους καταναλωτές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ώστε να μην περιλαμβάνουν κόστη τα οποία δεν σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.



8. Να μειωθούν από 13 σε μόλις 4 οι κατηγορίες χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας


efsyn.gr 


Read more...

Αναβαθμίζεται το ΣΕΠΕ

Την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε προσωπικό και μέσα (με αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης για τους επιθεωρητές κ.α.) θα προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα για το ΙΚΕΑ - για το οποίο ο βουλευτής ανέφερε ότι παρότι κερδοφόρα επιχείρηση «εκβιάζει για ατομικές συμβάσεις και προχωρά σε μειώσεις μισθών και απολύσεις» -, ο υφυπουργός είπε ότι μόνο μέσω του ΣΕΠΕ μπορεί να ασκεί έλεγχο το υπουργείο Εργασίας. Και με αφορμή αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Σώματος.

Πάντως, ως προς το θέμα του ΙΚΕΑ ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει δηλώσει πως δεν έχει κάνει απολύσεις, αλλά έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί μέχρι τέλος του έτους σε απολύσεις.

Read more...

ΣΤΑ 4.000.000 ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Στο φως μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων



sto-fos-megali-ypothesi-lathremporias-kaysimon
Φωτό αρχείου
Έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, με οργανωμένες ομάδες που δραστηριοποιούνταν κατά βάση στη Δυτική Αττική.

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας για τησύλληψη των εμπλεκομένων, που υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 16 άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα και αναμένεται η σύλληψη και άλλων δύο στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ οι υπόλοιποι θα συμπεριληφθούν στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίζεται.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρία άτομα, τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έχει αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο και συμπεριέλαβε παρακολουθήσεις τηλεφώνων, εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες φόροι, τέλη, κ.λπ., από το λαθρεμπόριο, ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση της θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από την Αστυνομία.
http://newpost.gr/

Read more...

Βάσει ευρωπαϊκού προγράμματος Δωρεάν γάλα και φρούτα στα σχολεία από το Φεβρουάριο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από το Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Παιδεία.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών που έχει καταγραφεί, ο κ. Αρβανιτόπουλος συμφώνησε πως το φαινόμενο «θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έχει πολλές κοινωνικές παραμέτρους».

«Πέραν του γεγονότος ότι όποιοι φορείς θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν (και αυτό δεν αποτελεί επαιτεία σε μια χώρα που έχει παράδοση στη χορηγία και τη φιλανθρωπία), και πέραν του αυτοτελούς έργου της Εκκλησίας, υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Εμείς διασφαλίσαμε προσφάτως την ένταξή μας στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αρχίζει απ' τον Φεβρουάριο και είναι ένα σημαντικό βοήθημα» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Η επερώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφορούσε τη συνολική εικόνα της Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί από το Μνημόνιο. Οι επερωτώντες βουλευτές, με επικεφαλής την Σταυρούλα Ξουλίδου, επεσήμαναν σωρεία ελλείψεων συνεπεία της υποχρηματοδότησης, για να καταλήξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, στο συμπέρασμα πως «όσο θα υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Μνημονίου, με μειώσεις στις δαπάνες για την Παιδεία, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα της εκπαίδευσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σόιμπλε: «Για την ελληνική κρίση ευθύνεται η αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας»...




Σε αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας, και μάλιστα επί δεκαετίες, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το...
ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι «θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα». Ο κ.Σόιμπλε βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί για να εξηγήσουν, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, σε ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν για να ξεπεράσει η ευρωζώνη την κρίση. Εκεί ο γερμανός πολιτικός επέμενε ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα υποβάλλεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας της παρόμοια με αυτή των πρώην σοβιετικών χωρών» τόνισε.

ΟΙ κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας «οι οποίες εφάρμοσαν τα προγράμματα ορθά και βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής τους στις αγορές».

«Η Ελλάδα που μας έχει απασχολήσει πολύ βρίσκεται σε καλό δρόμο και εξήγησα και στους Γερμανούς βουλευτές πόσα πολλά έχει κάνει η Ελλάδα. Αλλά πλέον γνωρίζουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε τρία χρόνια πριν. Δηλαδή το πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Aπαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για τα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπο για την Ελλάδα τόνισε πως «και εγώ είχα την «τιμή» να εμφανιστώ σε ελληνικές εφημερίδες με στολή των SS. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που έχει αποτύχει πλήρως στη χώρα είναι η ίδια η ελληνική ελίτ».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως οι προτεραιότητες της ευρωζώνης είναι να επιλυθούν τα προβλήματα σε χώρες με δυσχέρειες.

«Η συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup ήταν ένα σημείο καμπής και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Θα επανέλθει η εμπιστοσύνη αλλά δεν αποτελεί την οριστική λύση» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης και στα μελλοντικά βήματα, όπως η τραπεζική ένωση και ένα σύμφωνο ανάπτυξης αποκλειστικά για την ευρωζώνη, ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης θέτει το ζήτημα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών και ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση για μια εκτελεστική εξουσία της ευρωζώνης άμεσα εκλεγμένης από τους πολίτες των κρατών – μελών, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων τόνισε πως πρέπει να γίνει γρήγορα και αποφασιστικά.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να προχωρούν μαζί. Δεν γίνεται μόνο με μέτρα σταθερότητας να πάμε μπροστά» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Μοσκοβισί πρότεινε επίσης και λύσεις για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωζώνης στο πλαίσιο της μελλοντικής της ενοποίησης με μια εκτελεστική εξουσία άμεσα εκλεγμένη από τους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να κρατήσει η Ευρώπη χαμηλούς τόνους για την τραπεζική εποπτεία καθώς πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Στο σημείο που και οι δύο υπουργοί ένωσαν τη φωνή τους ήταν πως παρά την απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα, η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση και κάλεσαν τις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να μην διανοηθούν να κάνουν τα βήματα που έκανε η Ελλάδα...
NEA 


Read more...

Ν. Αλιβιζάτος Να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική συμμορία, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...



...και ως ηθικός αυτουργός, ο αρχηγός της... 
Δεν ξέρετε το θέμα κύριε Πρετεντέρη. Και δεν το είπατε καλά και στο δελτίο ειδήσεων, είπε ο καθηγητής τουΣυνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος και υπογράμμισε ότι:
 Αν καταδικαστούν για ποινικά εγκλήματα οι βουλευτές της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και τους αφαιρεθούν και τα πολιτικά δικαιώματα, θα εκπέσουν του βουλευτικού τους αξιώματος και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι ούτε τις επόμενες εκλογές.
Και συνέχισε: Έχουν διαπράξει ήδη σωρεία εγκλημάτων ανάμεσα στα οποία και... η ρατσιστική βία, για τα οποία μπορεί να  διωχθούν αυτεπάγγελτα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου , ο αρχηγός της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ θα πρεπει να διωχθεί ως ηθικός αυτουργός. Κατά τον κύριο Αλιβιζάτο εκεί ακριβώς - στην αντιμετώπιση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως εγκληματικής συμμορίας - βρίσκεται η ουσία του θέματος .
Και κατεληξε λέγοντας πως αυτό πρότεινε σήμερα και ο κύριος Βενιζέλος και πρέπει να επαινεθεί γι΄αυτό...


Read more...

Κλειστά χαρτιά για την επαναγορά Ραντεβού στις 13 Δεκεμβρίου για εκταμίευση και επαναγορά δίνει το Eurogroup


Η συνεδρίαση ήταν συντομότερη από τις δύο προηγούμενες
Η συνεδρίαση ήταν συντομότερη από τις δύο προηγούμενες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, παρέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Γιούνκερ δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει, όπως και ο επίτροπος Όλι Ρεν, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που άρχισε τη Δευτέρα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι το πρόγραμμα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η εκτίμηση της πορείας του προγράμματος και οι λεπτομέρειες της εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα συζητηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Σε ερώτηση αν το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ο κ.Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Όλι Ρεν αστειεύτηκαν με την μικρή διάρκεια της συνεδρίασης, μετά τα δύο απανωτά και ολονύχτια θρίλερ των συνεδριάσεων του Eurogroup που αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Όλι Ρεν κάλεσε τις κυπριακές Αρχές και την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να συμφωνηθεί το πακέτο βοήθειας εν ευθέτω χρόνω.

Τέλος, ο Ζ. K. Γιούνκερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup περί το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αποφασίσουν ποιός εξ' αυτών θα είναι ο διάδοχός του.

Κρίσιμη η επαναγορά

Η επαναγορά των ομολόγων θεωρείται κρίσιμη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ η επιτυχής έκβαση της θα ανοίξει και το δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης από τα δάνεια διάσωσης της τρόικας.

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος και ότι θα επιτύχει τους προσδοκώμενους στόχους, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τις οποίες άφηνε «ανοιχτό παράθυρο» για ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους στο μέλλον, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση, ούτε νέο στοιχείο στις δηλώσεις της Α. Μέρκελ, σε σχέση με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου.

«Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους δεν θα πετύχει», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν. Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να ληφθούν και για την Ιρλανδία αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας, ο κ. Νούναν απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι το ελληνικό πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρές και πολλαπλές προϋποθέσεις. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάει η χώρα και πόσο δύσκολη ήταν η προεκλογική περίοδος», ανέφερε.

Η διαδικασία της επαναγοράς

Οι ελπίδες ότι η επαναγορά θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από τους επενδυτές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του χρέους κατά 20 δις ευρώ (περίπου 11% του ΑΕΠ) αυξήθηκαν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσφέρεται να επαναγοράσει τα ομόλογα σε τιμές ανώτερες της αγοράς. Η είδηση αυτή οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα.

Η επαναγορά των ομολόγων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της ολλανδικής δημοπρασίας (Dutch auction), η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιολογήσει τη ζήτηση πριν ορίσει την τελική τιμή για την συναλλαγή και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους επενδυτές προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή.

Σε αυτού του τύπου τη δημοπρασία στην περίπτωση που ο ομολογιούχος προσπαθήσει να πετύχει τιμή κοντά στο ανώτατο όριο κινδυνεύει να μείνει εκτός δημοπρασίας εάν το ποσό της επαναγοράς συμπληρωθεί σε χαμηλότερες τιμές. Για κάθε σειρά ομολόγων θα υπάρχει διαφορετική τιμή διακανονισμού.

Η κυβέρνηση όρισε το ελάχιστο εύρος τιμής επαναγοράς στα 30,2 έως 38,1 σεντς ανά ευρώ ονομαστικού χρέους, και το ανώτατο στα 32,2 έως 40,1 σεντς, ανάλογα με τις λήξεις της κάθε μιας από τις 20 σειρές των υφιστάμενων ομολόγων.

Αυτό αντιστοιχεί σε spread δυο ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της ελάχιστης και ανώτατης τιμής.

Οι τιμές που προσφέρονται ξεπερνούν σημαντικά τα επίπεδα τιμών στα οποία έκλεισαν τα ελληνικά ομόλογα που θα μπορούσαν δυνητικά να συμμετάσχουν στην επαναγορά στις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι δανειστές της Ελλάδας εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα ξεπεράσει την τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 63 δις ευρώ, κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ 25,15 και 34,41 σεντς ανά ευρώ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι τιμές αυτές είναι ξεπερασμένες, καθώς αργότερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά αυξήθηκαν, υποχρεώνοντας την Αθήνα να προσφέρει υψηλότερο εύρος τιμών για να διασφαλίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η χώρα δεν θα διαθέσει περισσότερα από 10 δις ευρώ για την επαναγορά. Οι επενδυτές πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Δεκεμβρίου ενώ η αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την συνολική αξία των ομολόγων που ελπίζει να επαναγοράσει, αλλά αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν πει πως ελπίζουν να καταφέρει η Ελλάδα να επαναγοράσει χρέος ύψους τουλάχιστον 40 δις ευρώ.

Η τιμές των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ και ο τραπεζικός δείκτης άλμα 6%.

Παρά τους καλύτερους του αναμενόμενου όρους που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Οι ελληνικές τράπεζες - που διακρατούν ομόλογα αξίας περίπου 17 δις ευρώ - πιέζονται να συμμετάσχουν στην επαναγορά, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσοι ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν.

«Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ορόσημο στην πορεία της Ελλάδας προς την κόλαση, η οποία φυσικά είναι στρωμένη με καλές προθέσεις. Η επιτυχία αυτής της επαναγοράς εξαρτάται από τα hedge funds και σε μεγάλο βαθμό από το εάν (τα funds) εκτιμήσουν ότι κρατώντας τα (ομόλογα) θα κερδίσουν εντέλει περισσότερο, ή αν θα υποστούν haircut στον επόμενο γύρο», είπε σχετικά ο Στούαρτ Τόμσον του fund Ignis Strategic Bond.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...