Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση 200 εκατ. από τον Σεπτέμβριο Στα 9,45 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο δεκάμηνο


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)  

Αθήνα
Στα 9,45 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο τέλος Οκτωβρίου, έναντι 9,238 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τις οφειλές, τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούσαν υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και 755 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν χρέη υπουργείων και 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων.

Σχετικά με το ζήτημα, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι: «τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 καταδεικνύουν ότι η λελογισμένη δημοσιονομική διαχείριση που ακολούθησε το υπουργείο Οικονομικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αποδίδει καρπούς.

» Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (χωρίς δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

» Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του 10μήνου 2012 είναι βελτιωμένο κατά 887 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο 2012, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 133 εκατ. ευρώ.

» Τα αποτελέσματα αυτά δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες ούτε επιτρέπουν εφησυχασμό», καταλήγει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: