Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Με παρέμβαση του Α.Σαμαρά Επανεξετάζεται η πρόταση για φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Προς απόσυρση της πρότασης για φόρο 45% για κάθε ευρώ πάνω από 26.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η εν λόγω πρόταση, ενώ το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ήδη τεταμένο για την πρόθεση κατάργησης του αφορολόγητου για κάθε παιδί, ξεχείλισε το ποτήρι με τον πρωθυπουργό να καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει της νέας συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, την Τετάρτη.

Προς εκτόνωση της κατάστασης όλες οι πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει επαναφορά της προηγούμενης πρότασης, που προβλέπει φορολόγηση 45% σε εισοδήματα από 48.000 και άνω, αλλά και κλιμακωτή μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ.

Ωστόσο και η κλίμακα αυτή φέρνοντας επιβαρύνσεις κυρίως στους φορολογούμενους με παιδιά, προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές και αντιδράσεις βουλευτών ακόμη και της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το MEGA, η λύση στην οποία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ενίσχυση των επιδομάτων για 3 και περισσότερα παιδιά, με πόρους που θα προέλθουν κυρίως από τη μείωση των αντίστοιχων επιδομάτων για 1 και 2 παιδιά.

Τρίτεκνοι με 10.000 ευρώ εισόδημα θα δουν το φόρο τους να αυξάνεται κατά 150 ευρώ, με 15.000 εισόδημα κατά 660 ευρώ, με 27.000 ευρώ εισόδημα κατά 790 ευρώ, με 40.000 ευρώ εισόδημα κατά 2.090 ευρώ.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σύσκεψη της Τετάρτης, τις οριστικές αποφάσεις για το φορολογικό θα κληθούν να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με δεδομένο ότι τουλάχιστον οι βασικές διατάξεις του φορολογικού σχεδίου πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή έως την επόμενη Τρίτη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας σήμερα το στίγμα του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό, είπε ότι αντί για υπερφορολόγηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτά που φοροδιαφεύγουν.

«Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το μείζον ζήτημα είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής διοίκησης. Να μην αρκεστούμε στην υπερφορολόγηση ή εν πάση περιπτώσει στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».

Παρέμβαση για το φορολογικό κάνει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, μέσω της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά τα έσοδα να αναζητηθούν μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: