Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Σε 4.500 περιοχές Ελαφρύνσεις στον φόρο ακινήτων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους


Ελαφρύνσεις στον φόρο ακινήτων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Λιγότερο φόρο ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες αφενός διορθώνονται αδικίες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, με την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές από όλη τη χώρα που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δίνεται προθεσμία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9, ώστε να αποφύγουν χαράτσια.

Πρόκειται για αλλαγές, με τις οποίες ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Ιουλίου.

Έτσι, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail για τις οφειλές τους τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άλλες επτά χιλιάδες απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων για το 2014 και οι επικεφαλής της Τρόικα απέσυραν την απαίτηση για νέες απολύσεις από το 2015. Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι της Τρόικα ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014, κάτι που σημαίνει ότι με βάση το Μνημόνιο, απομένουν ακόμη 6.500- 7.000 έως το τέλος του έτους. Σε «αντιστάθμισμα», η Τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015. «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.
Η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.
Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα στο οποίο δεν υπάρχει πρόοδος λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.
Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφωνια με το iefimeeida, παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και Τρόικα. Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον περίπου 900 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.
Το ενιαίο μισθολόγιο
Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).
Εξάλλου, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».
Φωτογραφία: Eurokinissi
egiakoumis.gr

Read more...

Νέα ανακοίνωση απο τον Γ. Παπανδρέου με σκληρά λόγια

Από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Χθες, για ακόμη μία φορά, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του 2009, με το βλέμμα στραμμένο στο ανέξοδο αντιπολιτευτικό παρελθόν της και παριστάνοντας ότι, δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί στη χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε.
Όμως, τα ερωτήματα που ακολουθούν αναδεικνύονται αβίαστα, και απαιτούν άμεσα απαντήσεις και μάλιστα, χωρίς υπεκφυγές.
Πρώτον. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, συμφωνούν με τις δηλώσεις της κας Σοφίας Βούλτεψη;
Δεύτερον. Αν τις υιοθετούν, γιατί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο νυν Πρωθυπουργός και ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εψήφισαν τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα με τη ίδια την εισηγητική του έκθεση στηρίζεται στα στοιχεία που όλοι αποδέχονται ως τα μόνα αληθή και επικύρωσε έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2010, η Eurostat - για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους;
Τρίτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν ζήτησαν χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, αναθεώρηση των στοιχείων της οικονομίας;
Πως είναι δυνατόν τρεις Πρωθυπουργοί στη σειρά - Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος, Α. Σαμαράς -, αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια και το σύνολο των υπουργών αυτών των κυβερνήσεων, επτά υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, να συμφώνησαν να πάρουν δύσκολα μέτρα για να μειώσουν το έλλειμα βάση των στοιχείων που κατέγραψε η ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και η Eurostat. Δηλαδή, πως αποδέχτηκαν την ορθότητα των στοιχείων από τους δύο αυτούς φορείς, ενώ θα μπορούσαν με μια απλή αναθεώρηση αυτών των στοιχείων να μετριάσουν - τουλάχιστον - τα επώδυνα για τον Ελληνικό λαό μέτρα;
Τέταρτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν απαίτησαν από τους εταίρους μας, χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος προσαρμογής; Θα ήταν κάτι που θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους εταίρους μας διότι πολύ απλά θα σήμαινε ότι, η Ελλάδα, ο προϋπολογισμός και οι τράπεζές, θα χρειάζοταν πολύ λιγότερα χρήματα για τις δανειακές ανάγκες - χρήματα από τους εταίρους μας, δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Πέμπτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν προχωρούν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Και μάλιστα, αν δεν τους αρκεί το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε το 2012 για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, γιατί δεν προχωρούν στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο;
Παρεμπιπτόντως, στον δήθεν αφελή ισχυρισμό της κας Βούλτεψη, ότι ακολουθούν αυτά τα στοιχεία γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, θέτουμε το εξής ερώτημα:
Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς διότι όλοι όσοι κυβέρνησαν μετά την οικονομική κρίση αποδέχτηκαν να συμφωνήσουν με "ψεύτικα στοιχεία" ή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, διότι απλά, τα στοιχεία ήταν και τα αληθή; Δηλαδή, ουδείς μπορούσε με σοβαρότητα να τα αμφισβητήσει;
Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν, τα Ζάππεια και τα 18 δις Ευρώ ισοδύναμα μέτρα, ακολουθούσαν την πορεία των εξελίξεων ώστε να είναι αξιόπιστα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, πολύ περισσότερο σήμερα, που επίσης σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, τα πράγματα είναι κατά πολύ καλύτερα απ´ ότι τα παρέλαβαν!
Επομένως, θα έχουμε ως χώρα και επιπλέον οφέλη!
Ως εδώ, λοιπόν.
Ο Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει σήμερα εξηγήσεις στους Έλληνες.
Ή συμφωνεί με την κα Βούλτεψη, όποτε οφείλει να πράξει τα προεκτεθέντα και μάλιστα, σήμερα ή δεν συμφωνεί και πράττει σήμερα κιόλας τα δέοντα, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του.
Κανείς δεν προχωρά πατώντας σε δύο βάρκες.
Γιατί και τα ψεύδη, και η συκοφαντία, δεν έχουν απλά τα όριά τους. Στην περίπτωση αυτή, και επειδή αφορούν σε θεμελιακά στοιχεία που αποτελούν την βάση κάθε απόφασης στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, η συνεχής αμφισβήτησή τους βλάπτει βαθύτατα την αξιοπιστία των θεσμών μας.
Και προσθέτως, υπονομεύει κάθε δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης στην χώρα μας, καθώς μπορεί ο καθείς να ερμηνεύει κατά το δοκούν τα αίτιά της αλλά και τις δυνατότητες της χώρας μας.
Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες - και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη της Κυβέρνησης - υπονομεύουν συστηματικά την εικόνα αξιοπιστίας της Ελλάδας, για την οποία τα τελευταία χρόνια έχει παλέψει η χώρα μας - οι Έλληνες με τις θυσίες που κάνουν και αλλεπάλληλες κυβερνήσεις.
Ακόμη,
Έκτον. Στα παραπάνω, ευκόλως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς την διερεύνηση των σημαντικών πολιτικών ευθυνών της Κυβέρνησης που εξελέγη το 2004 και έκανε την λεγόμενη "απογραφή". Μια απογραφή που συνειδητά διόγκωσε τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών με την "ευφυή" μέθοδο της αλλαγής του τρόπου προσμέτρησης των αμυντικών δαπανών και δη των παραγγελιών οπλικών συστημάτων.
Η αλλαγή της μεθόδου προσμέτρησης συνίσταται στην καταγραφή του κόστους των παραγγελιών στο κρατικό προϋοπογισμό όχι κατά την ημερομηνία παραλαβής - που σήμερα πια είναι και ο κανόνας - αλλά κατά την ημερομηνία της παραγγελίας. Αυτήν την αλχημεία επέλεξε η τότε Κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το γεγονός δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Παρότι η τότε Κυβέρνηση αξιοποίησε ένα νομότυπο λογιστικό τερτύπι, η βλάβη για τη χώρα και τους Έλληνες, ήταν τεράστια.
Διότι με την εκ των υστέρων αλλαγή των στοιχείων των προϋπολογισμών, από το 1999 μέχρι το 2004, αμφισβητήθηκε η ένταξή μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Δηλαδή, διογκώθηκαν τεχνητά οι αμυντικές μας δαπάνες, άρα και ο συνολικός προϋπολογισμός της χώρας μας για έτη της ένταξής μας στην Ευρωζώνη. Επομένως, φάνηκε ξαφνικά η οικονομία μας να μην πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής μας στο ΕΥΡΩ.
Αυτή και μόνο η πράξη και έπληξε την αξιοπιστία μας και έθεσε την Ελλάδα υπό την κηδεμονία της παρακολούθησης από την ΕΕ κατά τα έτη 2004-2008.
Έτσι, η απόκρυψη και αλλοίωση των πραγματικών στοιχείων του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009, επέφερε το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας μας.
Αξιοπιστία που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε χώρας - όπως συμβαίνει και με την κάθε επιχείρηση, τον κάθε ιδιώτη στην αγορά. Η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πράξεις της είχε καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα μιας Ελλάδας αναξιόχρεης.
Τα γεγονότα αυτά και οι συνακόλουθες εξελίξεις, μαζί με τον παράγοντα του φόβου στις αγορές μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθόρισαν σημαντικά την αδυναμία της χώρας να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές για την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών, με τελική κατάληξη να βρεθούμε στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.
Το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας από τις ενέργειες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι και το 2009, συνέβαλε καθοριστικά στην δραματική απομείωση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας μας στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν.
Το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, είχε ως επακόλουθο να ανοίξει διάπλατα και η συζήτηση - στην ΕΕ και διεθνώς - περί του Grexit, δηλαδή, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και μόνο αυτή η συζήτηση, αποσταθεροποίησε την οικονομία, τις επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα και την δυνατότητα ανάκαμψης και προσαρμογής μας.
Έβδομον. Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, δεν έχουν τύχει διερευνήσεως οι μοναδικές επίσημες καταγγελίες που προέρχονται από αρμόδιες αρχές - Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat και Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για τα προγράμματα προσαρμογής και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - που αφορούν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή, σχετικά με τα στοιχεία της οικονομίας και αναδεικνύουν με σαφήνεια τους πραγματικούς υπευθύνους της όλης υπόθεσης. Και μάλιστα, με τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφιβολίας ή επιφύλαξης, καθώς χαρακτηρίζουν "εσκεμμένα εσφαλμένες" τις αναφορές των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα στοιχεία της οικονομίας και κάνουν λόγο για "λαθροχειρία".
Στοιχεία ευθυνών επομένως, παρέχονται από πραγματικά ουδέτερους κριτές.
Για να αποδειχθεί επιτέλους, ποιος έχει το βάρος της ευθύνης. Ποιος δημιούργησε και ποιος απέκρυψε ελλείματα και οδήγησε αναπόδραστα τη χώρα στο πρόγραμμα των μνημονίων.
Για να σιωπήσουν όσοι με το θράσος των ανάξιων επιχειρούν αποπροσανατολισμό και παραπλάνηση.
Προς τούτο επισημαίνονται και πάλι ενδεικτικά, καθώς σε προηγούμενη ανακοίνωση υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, τα ακόλουθα:
Πρώτον. Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, παραδίδεται η Έκθεση της Eurostat, που είχε ζητηθεί από το ECOFIN, το Νοέμβριο του 2009, η οποία απαντά στο ερώτημα: πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, διαφορά που παρουσιάζει θηριώδη απόκλιση, καθώς η πρώτη ανακοίνωση μιλά για 6% και η δεύτερη για 12,5%!
Στο 30 σελίδων κείμενο, αναφέρεται 8 (οκτώ) φορές η φράση:
"deliberate misreporting" - εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές
Από ποιον; Από τις αρμόδιες αρχές επί της κυβέρνησης Καραμανλή.
Σε άλλο σημείο, στη σελ. 15, όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από την Eurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006, για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται με απόλυτο τρόπο:
"Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009".
Γιατί; Γιατί όπως λέει παρακάτω "Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό".
Στη συνέχεια, στις σελίδες 22-27, η Έκθεση αναφέρεται 5 φορές σε "εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές", του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - 3 φορές και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής - 2 φορές, πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009.
Δεύτερον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση του για το ρόλο της Τρόικας και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει:
"Το Ευρωκοινοβούλιο ... είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος".
ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι να απορεί κανείς, πως είναι δυνατόν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ να έχουν αποσύρει από τα τέλη του 2010 τους αστερίσκους από τα στατιστικά στοιχεία, μετά από τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες και η Κυβέρνηση, δια της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, να επιδιώκει να τους ξαναβάλει.
.egiakoumis.gr

Read more...

Kερατέα: Απειλούνται σπίτια από τη φωτιά...

 

ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ...
Σε δύο μέτωπα ενεργούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κερατέα που εδώ και μερικές ώρες έχει...
ξεσπάσει δασική πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Το
ένα μέτωπο δημιουργήθηκε στην περιοχή Σάκκα όπου σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων του Σώματος έχει περιοριστεί αρκετά.Εκεί που έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβέστες είναι στο μέτωπο της Λάκιζας που είναι ενεργό και απειλεί κατοικημένη περιοχή.Στο σημείο επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστών ενισχύουν εθελοντές και οχήματα του Δήμου.










Read more...

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις...

forologikes-diloseis-slider
Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, 14 Ιουλίου, εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία που όρισε το υπουργείο Οικονομικών μετά την παράταση που δόθηκε.
Όπως...
προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη έχει υποβληθεί το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων (περίπου 5,25 εκατ.) και απομένουν ακόμα περίπου 500.000 δηλώσεις.

Το διάστημα έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θεωρείται επαρκές για την υποβολή των υπολοίπων δηλώσεων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Taxis λόγω του όγκου των δηλώσεων. Ηδη περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται αποθηκευμένες στο σύστημα και με ένα «κλικ» μπορούν να υποβληθούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για νέα παράταση της προθεσμίας, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια. Στις 30 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου (οι επόμενες δύο είναι τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

 Οσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης επισύρει πρόστιμα και προσαυξήσεις σύμφωνα με τον νόμο. Από τις 5.105.388 φορολογικές δηλώσεις που έχει εκκαθαρίσει το σύστημα, οι 2.163.828 ή το 42,38% του συνόλου είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε φόρο 2,95 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται στα 1.365 ευρώ.

Πιστωτικές είναι 1.046.965 δηλώσεις, ήτοι το 20,51% του συνόλου. Η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 255 ευρώ. Οι μηδενικές ανέρχονται σε 1.894.595 ή στο 37,11% του συνόλου των εκκαθαρισμένων Ε1.

Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά πρόκειται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς οι δηλώσεις που μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν στο σύνολό τους χρεωστικές, με αυξημένο μάλιστα φόρο.

Μέσα σ’ ένα 24ωρο, 67.182 φορολογούμενοι που υπέβαλαν δηλώσεις, καλούνται να πληρώσουν 136 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσο φόρο άνω των 2.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων (14 Οκτωβρίου ) λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).

efsyn.gr

Read more...

Τζάκρη: "Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι ...ανύπαρκτη"...



Τι είπε στα Παραπολιτικά 90,1...
«Δημοκρατική εκτροπή η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Βουλή και να περάσει σημαντικά νομοσχέδια στα Θερινά Τμήματα, όταν έχεις τη ΔΕΗ, αιγιαλό, την αλλαγή του τρόπου επιλογής των προϊσταμένων στο...
Δημόσιο Τομέα.» χαρακτήρισε η Θεοδώρα Τζάκρη τις εξελίξεις με το νομοσχέδιο της ΔΕΗ, μιλώντας στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην Κέλλυ Κοντογεώργη.
«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτη, είναι εξαφανισμένη δεν μιλάνε και δεν τοποθετούνται στα σημαντικά θέματα», συμπλήρωσε η κ. Τζάκρη, ενώ σχετικά με την αντιπολίτευση ανέφερε :«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέτυχε να μαζέψει 138 υπογραφές, απέτυχε με την χειραγώγηση που έγινε από την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ δεν ήρθε στην Ολομέλεια γιατί δεν θα περνούσε ».
Η Θεοδώρα Τζάκρη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Βαγγέλη Μειμαράκη υπογραμμίζοντας ότι: «Ο πρόεδρος της Βουλής είναι σε μια μορφή «εξορίας» επειδή τόλμησε να διαφωνήσει με τον τρόπο και στη διαδικασία με την οποία που θα ερχόταν το δημοψήφισμα προς συζήτηση. Δεν έγινε καν ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το θέμα. Οι χειρισμοί που έγιναν λάθος.»
Τέλος η κ. Τζάκρη προέβλεψε ότι:«Το νομοσχέδιο που θα έρθει για τον αιγιαλό θα έχει απέναντι του σύσσωμη την ελληνική κοινωνία και με τους χειρισμούς που θα κάνει πάλι η κυβέρνηση και τις αντικαταστάσεις βουλευτών, θα πουν πάλι ότι η αντιπολίτευση απέτυχε.»
Αναφορικά με τα σενάρια της μεταγραφής της στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τζάκρη αποκάλυψε ότι υπάρχει μια σύμπλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν μπορεί να υπάρχει συσπείρωση της Κεντροαριστεράς χωρίς τον ΣΎΡΙΖΑ στο κεντρικό κορμό της.»
 «Κομματικά δεν έχω ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως υπάρχει μια πολιτική σύμπλευση όσων αφορά τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και μια συνεργασία σε αυτό το επίπεδο…»  

Read more...

«Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα», λεει ο Βενιζέλος...

«Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα»
Mε ευχολόγια (εχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα κ.λπ, κ.λπ.) ξεκίνησε την ομιλία του ο Ευαγγελος Βενιζέλος, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αφού σημείωσε βεβαίως  ότι ...
το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης επέτρεψε να ανοίξει πλέον σε άλλη βάση ο διάλογος για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ».

«Αφού οι πολίτες αναγκάστηκαν σε τραγικές θυσίες για να αποφύγουμε το τρισχειρότερο, την ασύντακτη χρεοκοπία, την εξαέρωση καταθέσεων και περιουσιών, να αποφύγουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της λατινοαμαερικάνικης εμπειρίας, η χώρα συνεχίζει σταθερά και αποτελεσματικά την πορεία προς την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση» , είπε

«Το μεγάλο θέμα που έχουμε μπροστά μας, είναι ότι τώρα πρέπει να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα», ανέφερε επισης  και υπογράμμισε: «όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι τώρα πρέπει να ειπωθεί ότι η χώρα χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που, όμως, δεν υπάρχει χωρίς συναίνεση, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, χωρίς εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό.
«Είναι αστείο να μιλά κανείς για τα επόμενα χρόνια, για πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν το κούρεμα του χρέους». Συνεχίζοντας τις αιχμές προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2012, υποστηρίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει μια άλλη νοοτροπία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ριζικά διαφορετικό χάρη στις προσπάθειες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «αυτό το ζήτημα τρέχουσας πολιτικής που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής και με την ανοικτή σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα με την τρόικα μετατράπηκε σε επιχείρηση εγκλωβισμού των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή». Υποστήριξε δε, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», κάνοντας λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της ΧΑ». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό». Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσήλθε χτες στον κοινοβουλευτικό διάλογο και πως εφόσον θεωρούν ότι ήταν αναρμόδιο το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής θα έπρεπε να το πουν. Ακόμα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητούμενο για εκείνον ήταν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την παρεμπόδιση της προεδρικής εκλογής.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η στρατηγική της εφόδου και της έντασης που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αλλά η γραμμή της έντασης συνεχίζεται για να συγκαλύψει το γεγονός της στρατηγικής αποτυχίας του στις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, η δημοκρατική παράταξη άντεξε και ο διάλογος για την κεντροαριστερά, την ανασυγκρότηση της παράταξης άνοιξε» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εκλογικό ποσοστό ούτε επαρκές ούτε ικανοποιητικό είναι, αλλά είναι ποσοστό ανάγκης, το οποίο όμως «δεν είναι ευκαταφρόνητο, γιατί διαφύλαξε την προοδευτική σταθερότητα που θέλαμε, τις θυσίες των πολιτών, την πορεία της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και κυρίως είναι αυτή η επίδοση που άνοιξε το διάλογο για την κεντροαριστερά».

«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» ειπε ο   Βενιζέλος

 

Read more...

Κόλπο με τα πετρέλαια...

Κόλπο με τα πετρέλαια: Ιδιώτες "μεσίτες"  θα μοιράσουν το πετρέλαιο της Ελλάδας σε Ιόνιο και Κρήτη Το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να αναθέσει με "κλειστό" διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" τη μεγάλη δουλειά των πετρελαίων
Ιδιώτες "μεσίτες" θα μοιράσουν το πετρέλαιο της Ελλάδας σε Ιόνιο και Κρήτη...
Σε ιδιώτες "μεσίτες" μεθοδεύει να δώσει η κυβέρνηση τη διαχείριση των διαγωνισμών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τον δημόσιο φορέα που...
ιδρύθηκε το 2011 για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Όπως αποκαλύπτει η "Εφημερίδα των Συντακτών", λίγες μέρες πριν αρχίσει ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να αναθέσει με "κλειστό" διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" τη μεγάλη δουλειά των πετρελαίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ είχε προκηρύξει από τις 27 Ιουνίου κλειστό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία όχι μόνο θα αναλάβει την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον γύρο παραχωρήσεων αλλά παράλληλα θα έχει και ενισχυμένο ρόλο ως προς την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και αυτή καθεαυτή τη στελέχωση της δημόσιας Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο "Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου" και πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών στις 30 Ιουλίου 2014. Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ (950.000 με φπα), ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ο σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο για περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/11/2015.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα συμπίπτει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει πως ο γύρος παραχωρήσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και μέχρι Ιούνιο-Ιούλιου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη των αναδόχων.
Το ύψος της αμοιβής δε, είναι συμπτωματικά τόσο όσο υπολογίζουν να εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης 1.500 χλμ προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα.

Την εκτίμηση  πως η κυβέρνηση προτιμά να προσλάβει μια ιδιωτική "αντι-ΕΔΕΥ" αντι να βγάλει από τον πάγο τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό, ενισχύουν και οι όροι προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι "καρμπόν" με τις ανάγκες του δημοσίου φορέας.

Έτσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των 5 που θα αποσπαστούν από το δημόσιο.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως με βάση τους όρους του διαγωνισμού που δείχνουν να είναι φωτογραφικοί, η εταιρεία που θα προσληφθεί πρέπει να έχει κατ'ελάχιστο ετήσια έσοδα 1,5 εκατ ευρώ τα 3 τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργικά κέρδη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint Ventures , που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια σωρευτικά όλοι μαζί.


thebest.gr

Read more...