Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Και ο Διώτης «καρφώνει» τώρα τον Παπακωνσταντίνου...


Μετά το «άδειασμα» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ, ο Ιωάννης Διώτης με τη σειρά του «καρφώνει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «απεκρύβη από...
εμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με συνέπεια μια επίσημη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων και εγγράφων μεταξύ Κρατών να μετατραπεί σε μια άτυπη διαδικασία διακίνησης στοιχείων χωρίς κανένα δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα», ενώ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ προσθέτει ότι «με την απόκρυψη συγκεκριμένων γεγονότων και εγγράφων, οδήγησε στον από μέρους μου τότε σχηματισμό βεβαίας πεποίθησης ότι το υλικό είναι προϊόν αξιόποινης συμπεριφοράς και για ειδικότερους λόγους, που ήδη έχω εξηγήσει, μη αξιοποιήσιμο».

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του, ότι η εξέλιξη με την αποστολή του εγγρφου των γαλλικών αρχών για τη λίστα Λαγκάρντ «αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των χειρισμών μου και συντριπτική απόδειξη εις βάρος εκείνων που δε θέλησαν ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά με την πάταξη της φοροδιαφυγής»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωάννη Διώτη:

"Πληροφορήθηκα χθες 21/05/2013 από δημοσιεύματα, ότι οι Γαλλικές Αρχές απέστειλαν εκ νέου το συνοδευτικό έγγραφο του αρχικώς παραδοθέντος CD με τα στοιχεία καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC τον Σεπτέμβριο του 2010.

Έχω διατυπώσει επανειλημμένως και έχω καταθέσει ενώπιον των κ.κ. Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Προκαταρκτική Επιτροπή) ότι:

α) Το USB stick εστάλη από τον κ. Παπακωνσταντίνου σε εμένα άτυπα και εξωυπηρεσιακά χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο,

β) Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της Ε.Υ.Π. για τη λήψη των συγκεκριμένων στοιχείων,

γ) Ο κ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε μου ανέφερε οτιδήποτε περί συνδρομής του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών και της τότε ομολόγου του κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση.

Αντιθέτως, απεκρύβη από εμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με συνέπεια μια επίσημη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων και εγγράφων μεταξύ Κρατών να μετατραπεί σε μια άτυπη διαδικασία διακίνησης στοιχείων χωρίς κανένα δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα.

Η ανωτέρω μεταφερθείσα σε εμένα εξιστόρηση σε συνδυασμό με την απόκρυψη συγκεκριμένων γεγονότων και εγγράφων, οδήγησε στον από μέρους μου τότε σχηματισμό βεβαίας πεποίθησης ότι το υλικό είναι προϊόν αξιόποινης συμπεριφοράς και για ειδικότερους λόγους, που ήδη έχω εξηγήσει, μη αξιοποιήσιμο.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να απευθυνθώ στον τότε Διοικητή της ΕΥΠ; Έχω καταθέσει επανειλημμένα και έχω αποδείξει ότι κατευθύνθηκα εκεί λόγω της υποτιθέμενης διαδρομής της λίστας που μου παρουσιάστηκε.

Έχω εξ' αρχής πει και σταθερά επανέλαβα σε όλους τους τόνους ότι αν ο κατάλογος των καταθετών μου εδίδετο συνοδευόμενος με τα επίσημα έγγραφα των Γαλλικών Αρχών και όχι ως προϊόν δράσης υπηρεσιών πληροφοριών, δε θα είχα κανένα λόγο να μην προχωρήσω αυτομάτως στην έρευνα και την αξιοποίησή του, όπως αυτονοήτως έπραξα σε σειρά άλλων υποθέσεων.

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζομαι σκόπιμα και δόλια από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. ως ανακόλουθος, αυτοαναιρούμενος και αναξιόπιστος σε μια οργανωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησής μου, απαξίωσης του έργου μου και αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από την χαμηλής διαβάθμισης ιεράρχηση της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σήμερα μάλιστα, μερίδα του Τύπου παρουσιάζει την εκ νέου αποστολή του συνοδευτικού εγγράφου ως διάψευση των ισχυρισμών μου. Αντιθέτως, αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των χειρισμών μου και συντριπτική απόδειξη εις βάρος εκείνων που δε θέλησαν ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όλοι αυτοί που οψίμως κόπτονται για τη φοροδιαφυγή, ας απευθυνθούν στους νυν αρμοδίους για την πορεία της μεγαλύτερης έρευνας που διετάχθη ποτέ στην Ελλάδα για την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό με στόχο τη φοροδιαφυγή. Έρευνα που διέταξα λίγες μέρες προτού αντικατασταθώ από το Σ.Δ.Ο.Ε. και αφορούσε την περίοδο 2000-2012. Επίσης ας ρωτήσουν να πληροφορηθούν το στάδιο των εδώ και τρία χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Ελβετικές Αρχές για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις καταθέσεις, η οποία αν και όποτε επέλθει θα προσφέρει πολλαπλάσια από την όποια λίστα.

Όλα τα ανωτέρω τα γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που σήμερα εκτός των άλλων με χαρακτηρίζουν «ψεύτη» και «προστάτη φοροφυγάδων», χαρακτηρισμούς για τους οποίους θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη"...
crimenet.gr

Read more...

Ακόμα και με τις δυνάμεις κατοχής πάει, για να πλήξει τον Γιώργο...




 crimenet.gr

Στο πλευρό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας μάλιστα ότι η...


«Προοδευτική Συμμαχία» που ιδρύουν δεν είναι ανταγωνιστική.

Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσερχόμενος στη συνάντηση των σοσιαλιστών για την ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στην Λειψία.

Όπως υποστήριξε πρόκειται για ένα δίκτυο κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων, και όχι ένας οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους.

Όσο για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον διασπάται έτσι η Σοσιαλιστική Διεθνής, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, απαντώντας ότι κανένα από τα κόμματα που μετέχουν στην νέα οργάνωση δεν έχει διασπαστική διάθεση.

Κάλεσε δε Σοσιαλιστές, Δημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Προοδευτικούς από όλο τον κόσμο να προχωρήσουν ενωμένοι, προκειμένου να αλλάξουν τους «πολιτικά συντηρητικούς» και «οικονομικά νεοφιλελεύθερους» συσχετισμούς διεθνώς.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι «μόνο πάνω στη θεσμική ισοτιμία και τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και το κοινωνικό κράτος, μπορούμε να οργανώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Σήμερα γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD και αυτό είναι ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό πολιτικό γεγονός ενόψει των γερμανικών εκλογών και με βάση το ρόλο που παίζει ούτως ή άλλως η Γερμανία.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την περιδίνηση, τη συνεχή ανακύκλωση της κρίσης.

Τώρα, στο πλαίσιο της επετείου έχουμε και τη δεύτερη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας της Progressive Alliance. Αυτό είναι ένα Δίκτυο κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων, σοσιαλιστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών, εργατικών, σε όλες τις ηπείρους. Δεν είναι ένας Οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως είναι για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής. Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατηγορεί τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ότι με την κίνηση αυτή διασπούν την Σοσιαλιστική Διεθνή. Συμφωνείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Κανένα από τα Κόμματα που μετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση και όπως αντιλαμβάνεστε το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας.

Γιατί φυσικά η Ευρώπη είναι το καλύτερο γήπεδο που έχουμε, οτιδήποτε εκτός Ευρώπης θα ήταν καταστροφικό. Αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και 20 χρόνια, η Ευρώπη είναι ένα συντηρητικό και σκληρό γήπεδο, όπου κάποιοι αποφασίζουν, όπως είναι η Γερμανία και οι χώρες του τριπλού «Α» στην πιστοληπτική ικανότητα, οι χώρες οι οποίες είναι συνεπείς και βέβαια επιβάλλουν την άποψή τους στις «άσωτες» χώρες.

Αλλά όλοι οι λαοί είναι ίσοι. Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν δημοκρατικά και η θεσμική ισοτιμία των κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Γιατί μόνο πάνω στη θεσμική ισοτιμία και τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και το κοινωνικό κράτος, μπορούμε να οργανώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης...

Read more...

Σε πρώτο βαθμό Η Επιτροπή Αδειοδότησης «έκοψε» τη... μισή Σούπερ Λίγκα


  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Η... μισή Σούπερ Λιγκ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα! Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα χωρίς να χορηγηθεί άδεια - τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό - στους Πανιώνιο, Άρη, Παναθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικό, ΟΦΗ και για τυπικούς λόγους σε ΑΕΚ και Κέρκυρα.
Ο φάκελος του Πανιωνίου χαρακτηρίστηκε ελλιπέστατος, ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τον Πανθρακικό, για τον οποίο η εισήγηση του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης, Γιώργου Δημητρίου ήταν αρνητική. Οι «ακρίτες», πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουν «μπλεξίματα», αφού δεν χρωστούν.
Οι ομάδες που δεν αδειοδοτούνται έχουν στη διάθεσή τους διάστημα πέντε ημερών για να ασκήσουν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης. Οι τελεσίδικες αποφάσεις αναμένονται έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός δεν ανατρέψουν την απόφαση σε δεύτερο βαθμό, τότε το ευρωπαϊκό εισιτήριο θα το κερδίσει οριστικά η Ξάνθη.
Άδεια χορηγήθηκε στους Αστέρα Τρίπολης, Βέροια, Ξάνθη, Ατρόμητο, Λεβαδειακό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Πλατανιά. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά την διήμερη συνεδρίασή του εξέτασε όλους τους φακέλους των ΠΑΕ της Α' Εθνικής Κατηγορίας (Super League) και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Χορηγεί την άδεια στις ΠΑΕ: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΓΣ, ΒΕΡΟΙΑ ΓΑΣ, SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο., ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΑΠO, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π., Π.Α.Ο.Κ., ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΑΟ.

Δεν χορηγεί την άδεια στις ΠΑΕ: Α.Ε.Κ., ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο., ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, Ο.Φ.Η., ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΟ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ ΑΠΣ.

Κατά των ανωτέρω αποφάσεων μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών». 
Οι ΠΑΕ που δεν εξασφάλισαν άδεια, αποκλείονται από την Ευρώπη και τους επιβάλλεται ποινή περιορισμού απόκτησης παικτών. Θα μπορούν να αποκτήσουν μόνο τρεις ποδοσφαιριστές άνω των 24 ετών (Έλληνες ή ξένους) και να προχωρήσουν μόνο σε τέσσερις ανανεώσεις-επεκτάσεις ποδοσφαιριστών άνω των 24 ετών (Έλληνες ή ξένους). Θα μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό παικτών κάτω των 24 ετών, αλλά μόνο Έλληνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ Ολοκληρώνονται τα σχέδια νόμου για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο


Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Ολοκληρώνουμε την επεξεργασία των νομοθετικών μας προτάσεων για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο με συναντήσεις εργασίας με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, ο υπουργός Παιδείας, «τα Σχέδια Νόμου για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, απόρροια του εθνικού διαλόγου των τελευταίων πέντε ετών», ενώ προσέθεσε πως «εν συνεχεία θα υποβληθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους, πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και κατατεθούν στη Βουλή».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα της κατάθεσης σχεδίου νόμου για το νέο γενικό και τεχνολογικό λύκειο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι βάση της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αποτελεί προϊόν ευρύτατου διαλόγου και διακομματικής συναίνεσης. Δεσμεύθηκε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σχέδιο νόμου θα δοθεί για διαβούλευση, ώστε να υπάρξουν επιμέρους βελτιώσεις, και θα κατατεθεί στη Βουλή».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή, «ζήτησε, από τον υπουργό την άρση της επιστράτευσης των καθηγητών και την άμεση έναρξη διαλόγου με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ».

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Επισημάνθηκαν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις του, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αντί να λύσουν προβλήματα και ζητήθηκαν οι αναγκαίες διορθώσεις».

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελείτο από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Εύη Χριστοφιλοπούλου,τον Χρήστο Πρωτόπαπα, μέλος της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού  Έργου, και τον Γραμματέα του Τομέα Παιδείας για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Νικηφόρο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πυρά από τον Γκάμπριελ του SPD Με άδειασμα στη Σοσιαλιστική Διεθνή η πρεμιέρα της Προοδευτικής Συμμαχίας


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ιδρυτικό συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ιδρυτικό συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λειψία, Γερμανία
Σε σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τα τελευταία χρόνια -ασκώντας εμμέσως κριτική και στον πρόεδρό της Γιώργο Παπανδρέου- προχώρησε ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Alliance - PA) στη Λειψία, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως δήλωσε ο Γκάμπριελ, πρέπει κανένας να διαπιστώσει νηφάλια ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είχε τα τελευταία χρόνια κάποια ουσιαστική συνεισφορά, ούτε έναντι των υπερβολών των αγορών, ούτε έναντι των άλλων προκλήσεων, όπως η πείνα και η κλιματική αλλαγή.

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είναι εδώ και καιρό η οργάνωση του Βίλι Μπραντ και του Όλαφ Πάλμε. Η ΣΔ είναι σήμερα οργανωτικά διαλυμένη. Ζει -εάν ζει- περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν. Ακόμη χειρότερα. Ανέχτηκε στους κόλπους της αντιδημοκρατικά κόμματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του SPD και τάχθηκε υπέρ μιας οργάνωσης που θα κάνει νέα αρχή, με περισσότερη διαφάνεια.

Δεν είναι αρκετό να εξασφαλίζουμε ειρήνη, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στις χώρες μας, αλλά πρέπει να μην μένουμε αδιάφοροι όταν υπάρχει πόλεμος, πείνα και καταπίεση σε άλλα μέρη του πλανήτη, είπε ο πρόεδρος του SPD. «Η ευρωπαϊκή και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Είναι καθήκον μας να τιθασεύσουμε για δεύτερη φορά τον καπιταλισμό», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

Βενιζέλος: Έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού

Προσερχόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο της Συμμαχίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής». «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διαλύουν, με την κίνησή τους αυτή, την Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως τους κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΣΔ Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «κανένα από τα κόμματα που μετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων» του.
«Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας της Λουίς Αγιάλα απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα της Διεθνούς, του SPD συμπεριλαμβανομένου, απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει το γερμανικό κόμμα εναντίον της Οργάνωσης και κάνουν λόγο για απόπειρα «διαίρεσης του διεθνούς προοδευτικού κινήματος».

Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε να παραστεί στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν μετέβη στη Λειψία.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Alliance - PA) δημιουργείται με πρωτοβουλία του SPD ως μία συμμαχία σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Πέμπτη, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD, οργανώνεται η κεντρική εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μία η πρόσκληση η οποία δίχασε τα στελέχη του SPD, καθώς τον Σεπτέμβριο διεξάγονται εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιμένουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Στο «ψυγείο» βάζει το Μαξίμου το αντιρατσιστικό, τριγμοί στην κυβέρνηση



«Καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα» δήλωσε ο Φ.Κουβέλης
«Καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα» δήλωσε ο Φ.Κουβέλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κραδασμούς στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μπει στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατήρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες, Τρίτη, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), η οποία αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προσέγγιση των όρων γενοκτονία, μίσος κ.ά. που αναφέρονται σε αυτό. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη να προωθήσει το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π.Μπαλτάκος, ο οποίος αναφέρει ότι χθες, Τρίτη συνεδρίασε η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου.-

Σύμφωνα με τα Νέα, πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του. Όπως λένε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «αντί να στριμώξει τη Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψει σε τιμητή».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να αναθεωρήσει τη θέση του, δηλώνοντας ότι «καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ νέου με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι δεν θα υποχωρήσει «σε αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Οι όροι και οι προϋποθέσεις Οι τελικές αποφάσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, με βάση νέα κριτήρια και προϋποθέσειςΜε ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 -υπό αυστηρούς όμως όρους- θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην εφορία 2.500.000 οφειλέτες. Στα εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη στη ρύθμιση η δήλωση του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής). Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Οι εφορίες και τα τελωνεία θα δέχονται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για τη ρύθμιση των παλιών χρεών έως τις 18 Ιουλίου 2013, ενώ η πληρωμή των δόσεων θα γίνεται μέσω των τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, με την πρώτη δόση- για το πρόγραμμα των 48 δόσεων- να καταβάλλεται «το αργότερο μέχρι την 31.07.2013». Ο αριθμός των δόσεων για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορεί να φθάσει έως και τις 100 στις περιπτώσεις των φορολογουμένων που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο πρόγραμμα των 48 δόσεων. Οι αιτήσεις υπαγωγής στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν έως και τις 31-12-2013. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ. Αναλυτικά οι προβλέψεις και οι όροι Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής οφειλετών του Δημοσίου στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών. Με την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου. Η απόφαση ισχύει για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης από 14 Ιουνίου 2013 και για την εξόφληση σε δόση από τις 20 Ιουνίου 2013. Ειδικότερα, η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ/ Τελωνείο / Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (τράπεζες κλπ), με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή. Ειδικά για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στα Τελωνεία, η είσπραξη μέσω πάγιας εντολής θα πραγματοποιείται μετά τη θέση σε παραγωγική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISNET) και την εντολή ανάθεσης στους φορείς είσπραξης. Η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχων λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η αρμόδια ΔΟΥ/Τελωνείο/Υπηρεσία δύναται να προσδιορίζει τον λογαριασμό, με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης. Η πάγια εντολή πιστοποιείται από το φορέα είσπραξης. Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση Α) Υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Β) Δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη: α) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, β) βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013, γ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και την ανωτέρω ημερομηνία μη ρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών, δ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομεινασών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) και δεν εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών. Γ) Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση: α) οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013. β) οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια ΔΟΥ/Τελωνείο/Υπηρεσία σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ή δειγματοληπτικά κατά την κρίση της. Μέχρι 31/7 η πρώτη από τις 48 δόσεις Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οπότε ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων αυτής και μέχρι τον έλεγχο των δηλουμένων ή και προσκομιζόμενων στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ/Τελωνείο/Υπηρεσία. Εάν, εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης δεν προκύψει απώλεια αυτής, η χορηγηθείσα ρύθμιση θεωρείται οριστική με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 6 της παρούσας. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31.07.2013. Προϋποθέσεις υπαγωγής - Προσκομιζόμενα στοιχεία α) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού. β) Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής, καθώς και να είναι ενήμεροι για τις οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής από την 01.01.2013. γ) Ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986: ι) να δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του. ιι) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (75.000€), να προσκομίζει και βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού. H προαναφερθείσα βεβαίωση–μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα–αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντα. iii) για ποσό βασικής οφειλής άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000€), πέραν των ανωτέρω υπό (i) και (ii) στοιχείων, απαιτείται διασφάλιση της οφειλής, η οποία μπορεί να συνίσταται (διαζευτικά ή σωρευτικά) σε προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων, πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές . δ) Η αρμόδια Δ.Ο.Υ/Τελωνείο/Υπηρεσία μπορεί να ζητεί διασφάλιση της οφειλής σύμφωνα με το ανωτέρω υπό (iii) στοιχείο και σε περιπτώσεις συνολικής βασικής οφειλής κάτω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000€), μετά την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων σε περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο. Η μη προσκόμισή της αποτελεί λόγο απώλειας της ρύθμισης. Απώλεια της ρύθμισης Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, τηρουμένων και των διατάξεων περί δημοσιοποίησης ληξιπροθέσμων οφειλών του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’ 66) εάν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, ε) έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση, στ) δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες. Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 και της παρούσας απόφασης, η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις. Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης α) Ως αρμόδια Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία για τη χορήγηση της ρύθμισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 της παρούσας, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων της, την απώλεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται η Δ.Ο.Υ/Τελωνείο/Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συναρμοδιότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης, αρμόδια ορίζεται η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης. β) Σε περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/90 (ΦΕΚ 43 Α) και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134-11/0016/24.11.99 ΠΟΛ. 1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β), όπως ισχύουν. Σε έκτακτες περιπτώσεις που για την οποιαδήποτε αιτία δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα των Δ.Ο.Υ. οι σχετικές πληρωμές ο αιτών οφείλει να προσκομίζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το σχετικό παραστατικό πληρωμής, για την αξιολόγηση του αιτήματος. γ) Ως ανεξάρτητοι εκτιμητές ορίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές–λογιστές, οι λογιστές φοροτεχνικοί και οι κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος. Η βεβαίωση της παραγράφου 5 (ii) από τους ως άνω εκτιμητές επαληθεύει τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, πιστοποιεί όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το κράτος και προς τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη για την χορήγηση ρύθμισης τμηματικής καταβολής, καθώς και τα αποτελέσματα επί της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το δημόσιο ή με τρίτους φορείς. Η ίδια βεβαίωση πιστοποιεί την παροχή επαρκών εγγυήσεων και το είδος αυτών για τη διασφάλιση της οφειλής. Σε περίπτωση προσφερόμενου για υποθήκη ακινήτου δύναται να υπάρχει εκτίμηση της τρέχουσας αξίας του από κατέχοντα άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού. Σε περίπτωση προσκόμισης της ανωτέρω βεβαίωσης-μελέτης βιωσιμότητας από ορκωτούς ελεγκτές–λογιστές δεν απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων εκτός εάν κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία. Κατά τα λοιπά αξιολογούνται ελευθέρως τα προσκομισθέντα στοιχεία. Η δαπάνη για την αμοιβή των ανωτέρω εκτιμητών βαρύνει αποκλειστικά τον οφειλέτη. δ) Το ισχύον επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται η βασική ληξιπρόθεσμη υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή από 01.01.2013, προσδιορίζεται στην περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Α1, παρ. Α πρώτου άρθρου του ν.4152/2013. Το ανωτέρω επιτόκιο παραμένει σταθερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να συμπεριλάβει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με την παράγραφο 3 της παρούσας αυτές επιβαρύνονται με το ανωτέρω επιτόκιο υπολογιζόμενο από την ημερομηνία της αίτησης και μετά. ε) Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκαπέντε (15) ευρώ. Δυνατότητα αλλαγής της ρύθμισης α) Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, ή σε περίπτωση εξόφλησης του συνόλου της οφειλής κατόπιν χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας με παρακράτηση ή μέσω συμψηφισμού (ΚΕΔΕ), ο οφειλέτης θα τύχει απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ρύθμισης. β) Ο οφειλέτης που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Α1 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 δύναται να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα ρύθμισης της ίδιας περίπτωσης με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή δικαιούται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για το εναπομείναν ποσό σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ρύθμισης. Προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα αριθμού δόσεων άνω των 48 Κατ' εξαίρεση, οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και πέρα από τα οριζόμενα σε πρόγραμμα ρύθμισης της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Α1 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/13, χωρίς απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όταν αποδεικνύουν αδυναμία συμμόρφωσης στα ανωτέρω προγράμματα, αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητας αυτής. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται μόνο οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί. Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για την ανωτέρω περίπτωση (α) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των εκατό (100), με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31.12.2013. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως: - 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και πάντως όχι κάτω των δέκα πέντε (15) ευρώ, - 6%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ και μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, - 7%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, - 10%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, - 20%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και μέχρι τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ - και 30%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. - Για ποσά βασικής οφειλής της ανωτέρω περίπτωσης (α) άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ./Τελωνείου/Υπηρεσίας όπου προσκομίζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οφειλέτες δεν δύνανται να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων έως σαράντα οκτώ (48) αλλά μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Τα προβλεπόμενα στις παραπάνω παραγράφους στοιχεία, για βασική οφειλή συνολικού ύψους άνω των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ προσκομίζονται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία, εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ώστε να ελεγχθούν, με την εξαίρεση της παραγράφου 9δ). Για ποσά βασικής οφειλής συνολικού ύψους κάτω των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ η αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, ζητώντας από τους οφειλέτες να αποστείλουν τα ανωτέρω δηλωθέντα στοιχεία. Η παρούσα απόφαση ισχύει για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης από 14.06.2013 και για τις λοιπές περιπτώσεις από 20.06.2013. Έως την 18.07.2013 η αίτηση υποβάλλεται και οι καταβολές διενεργούνται στην αρμόδια υπηρεσία. Τι θα γίνει με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013: Επίσης στην εγκύκλιο προβλέπεται η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης 12 δόσεων για ποσά που καθίστανται ληξιπρόθεσμα μετά την 1 Ιανουαρίου του 2013. Οι δόσεις μπορούν να φτάσουν έως και τις 24, εφόσον η οφειλή έχει βεβαιωθεί εκτάκτως. Δυνατότητα πάγιας ρύθμισης οφειλών του 2013 Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2: «Διατάξεις για την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών» της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./ Τελωνείο/Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες κλπ), με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή. Ειδικά για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στα Τελωνεία, η είσπραξη μέσω πάγιας εντολής θα πραγματοποιείται μετά τη θέση σε παραγωγική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISNET) και την εντολή ανάθεσης στους φορείς είσπραξης. Η ανωτέρω πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχων λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων – ΕΛΤΑ Α.Ε.. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία δύναται να προσδιορίζει τον λογαριασμό με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης. Η πάγια εντολή πιστοποιείται από το φορέα είσπραξης. Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση Α) Υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την ημερομηνία της αίτησης οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Β) Δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη: α) οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, β) μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης. Γ) Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ή δειγματοληπτικά κατά την κρίση της. Οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των δώδεκα (12) και μέχρι τις εικοσιτέσσερις (24). Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες έως δώδεκα (12) και άλλες έως εικοσιτέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οπότε ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων αυτής και μέχρι τον έλεγχο των δηλουμένων ή και προσκομιζόμενων στοιχείων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία. Εάν, εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης δεν προκύψει απώλεια αυτής, η χορηγηθείσα ρύθμιση θεωρείται οριστική με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 7 της παρούσας. Προϋποθέσεις υπαγωγής – Προσκομιζόμενα στοιχεία-πληροφορίες α) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού. β) Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής. Οφειλές βεβαιωμένες έως και τις 31.12.2012 δύναται να ρυθμιστούν, παράλληλα, και με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. γ) Ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986: ι) να δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του. ιι) Επιπλέον για ποσό βασικής οφειλής άνω των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000€), να προσκομίζει και βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού. H προαναφερθείσα βεβαίωση – μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα – αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντα. iii) για ποσό βασικής οφειλής άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000€), πέραν των ανωτέρω υπό (i) και (ii) στοιχείων, απαιτείται διασφάλιση της οφειλής, η οποία μπορεί να συνίσταται (διαζευτικά ή σωρευτικά) σε προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων, πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές . δ) Η αρμόδια Δ.Ο.Υ / Τελωνείο / Υπηρεσία μπορεί να ζητεί διασφάλιση της οφειλής σύμφωνα με το ανωτέρω υπό (iii) στοιχείο και σε περιπτώσεις συνολικής βασικής οφειλής κάτω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ μετά την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων σε περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο. Η μη προσκόμισή της αποτελεί λόγο απώλειας της ρύθμισης. Απώλεια της ρύθμισης: Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, τηρουμένων και των διατάξεων περί δημοσιοποίησης ληξιπροθέσμων οφειλών του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), εάν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, ε) έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση, στ) δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες. Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 και της παρούσας απόφασης, η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις. Λοιπά στοιχεία της ρύθμισης α) Ως αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία για την χορήγηση της ρύθμισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 της παρούσας, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων της, την απώλεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται η Δ.Ο.Υ / Τελωνείο / Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συναρμοδιότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης, αρμόδια ορίζεται η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης. β) Σε περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/90 (ΦΕΚ 43 Α) και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134-11/0016/24.11.99 ΠΟΛ. 1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β), όπως ισχύουν. Σε έκτακτες περιπτώσεις που για την οποιαδήποτε αιτία δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα των Δ.Ο.Υ. οι σχετικές πληρωμές ο αιτών οφείλει να προσκομίζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το σχετικό παραστατικό πληρωμής, για την αξιολόγηση του αιτήματος. γ) Ως ανεξάρτητοι εκτιμητές ορίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές, οι λογιστές φοροτεχνικοί και οι κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος. Η βεβαίωση της παραγράφου 6 (ii) από τους ως άνω εκτιμητές επαληθεύει την βιωσιμότητα του διακανονισμού, πιστοποιεί όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το κράτος και προς τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη για την χορήγηση ρύθμισης τμηματικής καταβολής, καθώς και τα αποτελέσματα επί της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το δημόσιο ή με τρίτους φορείς. Η ίδια βεβαίωση πιστοποιεί την παροχή επαρκών εγγυήσεων και το είδος αυτών για τη διασφάλιση της οφειλής. Σε περίπτωση προσφερόμενου για υποθήκη ακινήτου δύναται να υπάρχει εκτίμηση της τρέχουσας αξίας του από κατέχοντα άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού. Σε περίπτωση προσκόμισης της ανωτέρω βεβαίωσης-μελέτης βιωσιμότητας από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές δεν απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων εκτός εάν κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία. Κατά τα λοιπά αξιολογούνται ελευθέρως τα προσκομισθέντα στοιχεία. Η δαπάνη για την αμοιβή των ανωτέρω εκτιμητών βαρύνει αποκλειστικά τον οφειλέτη. δ) Το ισχύον επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται η βασική υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή από 01.01.2013, προσδιορίζεται στην περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Α2, παρ. Α πρώτου άρθρου του ν.4152/2013. Το ανωτέρω επιτόκιο παραμένει σταθερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να συμπεριλάβει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με την παράγραφο 3 της παρούσας αυτές επιβαρύνονται με το ανωτέρω επιτόκιο υπολογιζόμενο από την ημερομηνία της αίτησης και μετά. ε) Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκαπέντε (15) ευρώ. Τα προβλεπόμενα στις παραπάνω παραγράφους στοιχεία, για βασική οφειλή συνολικού ύψους άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ προσκομίζονται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία, εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ώστε να ελεγχθούν. Για ποσά βασικής οφειλής συνολικού ύψους κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ η αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, ζητώντας από τους οφειλέτες να αποστείλουν τα ανωτέρω δηλωθέντα στοιχεία. Η παρούσα απόφαση ισχύει από 01.07.2013. Έως την 25.07.2013 η αίτηση υποβάλλεται και οι καταβολές διενεργούνται στην αρμόδια υπηρεσία. Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ελεγκτικό Συνέδριο: Χιλιάδες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ζητούν εκτέλεση



Αδυναμία εκτέλεσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων δηλώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αγγίζουν τις 30.000 οι εφέσεις και αγωγές που έχουν ασκηθεί από στρατιωτικούς συνταξιούχους για αναπροσαρμογή σύνταξης
Αδυναμία στην εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχει εκδώσει δηλώνει στην παρούσα φάση το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού.
Την ίδια ώρα είναι χιλιάδες οι εφέσεις και αγωγές που έχουν ασκηθεί από στρατιωτικούς συνταξιούχους και εκκρεμεί η εκδίκασή τους. Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρει ότι οι εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους άγγιξαν τις 30.000.
Όπως ειδικότερα εξηγεί ο κ. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος έγγραφο του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους (30.000 περίπου), οι οποίοι ζητούσαν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 3016/2002, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων».
Όπως, όμως προσθέτει ο υπουργός, «μετά την ισχύ του Ν. 4055/2012 για τη Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής, με τον οποίο εισήχθη και λειτουργεί ο θεσμός της πρότυπης δίκης στη δικονομική διαδικασία ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει εκδικασθεί από τα ανωτέρω Τμήματα σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων». Ο κ. Ρουπακιώτης ενημερώνει περαιτέρω ότι από 1.1.2013 μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής…» και των περικοπών που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις αυτές στους συνταξιούχους, έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα ενώπιον του ΙΙ Τμήματος, περίπου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος 2.288 εφέσεις.
Για την εκτέλεση πάντως των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρος. «Η εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή ο κανονισμός της σχετικής σύνταξης των ως άνω αποφάσεων, είναι αδύνατον να γίνει στην παρούσα φάση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού», αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης και επισημαίνει ότι επί 1.078 οργανικών θέσεων υπηρετούν, βάσει στοιχείων του Μαρτίου, μόνο 614 δικαστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων για συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το ΙΙ και το ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών που αναφύονται μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Δημοσίου σε σχέση πάντα με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ειδικά για το ΙΙΙ Τμήμα, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις στρατιωτικών συνταξιούχων, ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο προσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Ένας από τους λόγους που καθυστερεί η εκδίκαση, όπως έχει επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι και ο μεγάλος αριθμός των προδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση από τον βουλευτή ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρωτοκολλούνται μετά από 4 με 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκτέλεσης των οριστικών αποφάσεων των Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι δικαστές σηκώνουν ασπίδα προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



Πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ πολιτών, με μεγάλα χρέη σε τράπεζες. Τρεις δικαστικές αποφάσεις με διαγραφή που φτάνει το 95%
Ανάσα αισιοδοξίας προκαλούν οι συνεχιζόμενες θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων σε υποθέσεις υπερχρεωμένων μελών τής ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών. Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, προβλέπουν διαγραφή χρέους μέχρι και 95%!
Στην πρώτη περίπτωση που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών, ο αιτών, 57 ετών, διαζευγμένος, συνταξιούχος αστυνομικός με μηνιαίο εισόδημα 1.475,00 ευρώ, με παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καλείται να καταβάλει σε συνολικό διάστημα 4 ετών το συνολικό ποσό των 9.600 ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 171.031,81 ευρώ. Συνεπώς, διαγράφεται το 95% των οφειλών του, δηλαδή 161.431,81 ευρώ, μεταξύ των οποίων και οφειλή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σημαντικό στοιχείο της εν λόγω απόφασης είναι το γεγονός ότι ο μεγάλος δανεισμός του αιτούντος, που αφορούσε αποκλειστικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, δεν θεωρήθηκε ότι συνιστά από μόνος του λόγο στοιχειοθέτησης δόλιας περιέλευσής του σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών, όπως πρότειναν με τις ενστάσεις τους οι πιστώτριες Τράπεζες.
Στη δεύτερη περίπτωση, που κρίθηκε από το ίδιο Ειρηνοδικείο, οι αιτούντες ηλικίας 60 και 59 ετών, παντρεμένοι, με μια εξ αδιαιρέτου κατοικία, εμπορικής αξίας 85.000 ευρώ, καλούνται να καταβάλουν για 24 έτη το ποσό των 150,00 ευρώ κάθε μήνα έκαστος.
Παράλληλα, απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των οφειλών τους, ύψους 202.640,03 ευρώ, δηλαδή διαγράφεται το 78,69% των οφειλών τους. Το εισόδημα της οικογένειας προέρχεται μόνο από τη σύνταξη του συζύγου, ύψους 1.154,49 ευρώ, καθώς η σύζυγος είναι άνεργη.
Η τρίτη υπόθεση, η οποία κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, αφορούσε δανειολήπτρια ηλικίας 58 ετών, διαζευγμένη χωρίς προστατευόμενα τέκνα, εν αναμονή έκδοσης της σύνταξής της, με συνολικό ποσό οφειλών ύψους 147.633,62 ευρώ.
Βάσει της απόφασης, που έλαβε υπόψη και την αξία της κατοικίας της (60.000 ευρώ), η δανειολήπτρια θα καταβάλει 350 ευρώ κάθε μήνα και για 4 έτη, μόλις αρχίσει η καταβολή της σύνταξής της, ενώ στη συνέχεια 252,14 ευρώ για 15 έτη. Συνολικά, δηλαδή, θα καταβάλει στους πιστωτές της σε διάστημα 19 ετών το ποσό των 62.185,2 ευρώ και θα διαγραφεί ποσοστό 57,88% του χρέους της.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Read more...

Αμοιβές εκτός ορίων στην Alpha...



Τα Golden boys της τράπεζας το 2012 έλαβαν 400 χιλ. ευρώ το καθένα, ενώ ο Διοικητής της ΤτΕ 300 χιλ...

Τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank λαμβάνουν μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που προβλέπονται. Σύμφωνα με το...

ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες, οκτώ στελέχη έλαβαν μεικτές αποδοχές από 360 έως 434 χιλιάδες ευρώ και καθαρές από 190 έως 260 χιλιάδες ευρώ το έτος 2012.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 3723/2008 (γνωστός ως νόμος Αλογοσκούφη), ο οποίος προβλέπει ότι «οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεικτές αποδοχές του διοικητή κυμάνθηκαν για το ίδιο έτος γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ και οι καθαρές δεν ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες ευρώ.

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να βοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, προβλέποντας συμμετοχή του Δημοσίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Τοποτηρητές του νόμου και του ορίου που ετέθη είναι οι διορισμένοι από το ελληνικό Δημόσιο επίτροποι, οι οποίοι πρέπει να μας πουν, τελικώς, τι ελέγχουν.

Το πιο ωραίο είναι ότι στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank υπάρχει αναφορά στο όριο των αμοιβών. Στο σχετικό μάλιστα κεφάλαιο (σελ. 203) αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, εφαρμοζόμενες από 1.4.2009, η ετήσια αποζημίωση για τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους, δεν δύναται να ξεπερνά τη συνολική ετήσια αμοιβή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος»...

Ομως στη σελίδα 202 αναγράφονται τα εξής:

* Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος, έλαβε αμοιβές διοικητικού συμβουλίου 400.000 ευρώ (260.000 ευρώ οι καθαρές αμοιβές).

* Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτριος Μαντζούνης, έλαβε 434.231 ευρώ (230.319 καθαρές αμοιβές).

* Ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Σπύρος Φιλάρετος, έλαβε το ποσό των 426.989 ευρώ (ή καθαρά 226.450 ευρώ) .

* Ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, επίσης εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, 427.459 ευρώ (226.756 καθαρά).

* Επίσης, ο Γεώργιος Αρώνης, εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, έλαβε 423.573 ευρώ (227.943 καθαρά).

* Ο Αλέξης Πιλάβιος, γενικός διευθυντής, 426.977 ευρώ (226.305 καθαρά).

* Ο Σπυρίδων Ανδρονικάκης, επίσης γενικός διευθυντής, 360.754 ευρώ (190.267 καθαρά) και τέλος

* Ο Βασίλειος Ψάλτης 412.532 (ή 212.195 καθαρά). Ο συγκεκριμένος κύριος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στο τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Επίσης δύο εκ των μελών της διοίκησης έχουν ενταχθεί σε Αποταμιευτικό Πρόγραμμα, για τα οποία κατεβλήθησαν εισφορές 18.335 ευρώ.

Τέλος, στα εκτελεστικά μέλη και τους γενικούς διευθυντές χορηγείται το δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου και πιστωτικής κάρτας...

enet.gr

Read more...

Νόμιμα ακόμη 3 Διατάγματα για το σχέδιο "Αθηνά"

Νόμιμα ακόμη 3 Διατάγματα για το σχέδιο Αθηνά
Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τρία ακόμη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν στο σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Έτσι ο αριθμός των νόμιμων διαταγμάτων ανέβηκε στα 13.
Σημειώνεται ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν στα ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα, τα τρία αυτά νέα διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν: 1) Τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη συγχώνευση Τμημάτων και ίδρυση - συγκρότηση Σχολών, 2) Τη μετονομασία Τμήματος, συγχώνευση Τμήματος και ίδρυση - συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και 3) Τη μετονομασία του ΤΕΙ Καβάλας σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μετονομασία Σχολής και Τμημάτων - συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση παραρτημάτων και Τμημάτων, καθώς και ίδρυση Σχολής - συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τριών επίμαχων διαταγμάτων, εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα, ενώ έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν κριθεί νόμιμα και τα εξής διατάγματα που αφορούν: 1) ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 4) ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 5) ίδρυση Σχολών, κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 6) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 7) κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση Σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, 8) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος, μετονομασία Τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 9) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος και μετονομασία Τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 10) Κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων και ίδρυση Σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΣΠΑΤΕ).  
enikos.gr

Read more...

"Έφυγε" ο Τόμας Πρωτόπαπας

Έφυγε ο Τόμας Πρωτόπαπας
Την τελευταία του πνοή άφησε ο ηθοποιός Τόμας Πρωτόπαπας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, όπως μετέδωσε το Star.

Καλό ταξίδι Τόμας
Ήταν Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, όταν ο Τόμας Πρωτόπαπας, κατευθυνόταν προς τα Σπάτα, για να συμμετάσχει στα γυρίσματα της εκπομπής του Mega "Dr Cook".
Δεν έφτασε όμως ποτέ. Στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου της Δουκίσσης Πλακεντίας, κι ενώ το αυτοκίνητό του ήταν ακινητοποιημένο, ένα βαν έπεσε πάνω του.
Ο Τόμας μεταφέρθηκε αμέσως στο ΚΑΤ και υπεβλήθη αμέσως σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Οι γιατροί τον κράτησαν σε καταστολή και του άλλαζαν συνεχώς τη φαρμακευτική αγωγή, με την ελπίδα, ότι ο οργανισμός του θα αντιδράσει.
Η οικογένειά του, η σύντροφός του και οι φίλοι του δεν έφυγαν λεπτό από το πλευρό του. Οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν όλες τις εξετάσεις σε ειδικά κέντρα στην Αγγλία και στην Αμερική. Οι απαντήσεις δεν ήταν εκείνες που περίμεναν. Οι γιατροί μιλούσαν για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το μόνο θετικό στοιχείο ήταν η ηλικία του. Ήταν μόλις 26 ετών και αθλητής.
Οι μέρες περνούσαν μέσα στη σιωπή, χωρίς κανένα σημάδι ανάκαμψης. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε σε καμία θεραπεία, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Η ελπίδα χάθηκε σήμερα, λίγο πριν από τις 20:00. Ο Τόμας Πρωτόπαπας έχασε τη μάχη με το θάνατο, σκορπίζοντας τη θλίψη, όχι μόνο στην οικογένειά και τους γιατρούς που καρδιοχτυπούσαν στο πλευρό του, αλλά και σε όλους όσοι τον επισκέπτονταν για να του δώσουν τη θετική τους ενέργεια.
Καλό ταξίδι Τόμας.
enikos.gr

Read more...

Μέγαρα:Τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί

Μέγαρα:Τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί
Σήμερα το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις διατέθηκαν για παροχή συνδρομής στα Μέγαρα, για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή Βλυχός Μεγάρων. Αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεδάφισης, οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού, όταν δέχθηκαν πυρά με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έξι αστυνομικοί.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο και κατόπιν αποχώρησαν. Από το χώρο του περιστατικού περισυλλέγησαν δώδεκα κάλυκες κυνηγετικού όπλου.
Στο πλαίσιο αναζήτησης των δραστών οι αστυνομικοί, με την παρουσία Εισαγγελέα, διενήργησαν πέντε κατ’ οίκον έρευνες και προσήγαγαν είκοσι τρία άτομα.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.
enikos.gr

Read more...