Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πυρά από τον Γκάμπριελ του SPD Με άδειασμα στη Σοσιαλιστική Διεθνή η πρεμιέρα της Προοδευτικής Συμμαχίας


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ιδρυτικό συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ιδρυτικό συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λειψία, Γερμανία
Σε σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τα τελευταία χρόνια -ασκώντας εμμέσως κριτική και στον πρόεδρό της Γιώργο Παπανδρέου- προχώρησε ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Alliance - PA) στη Λειψία, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως δήλωσε ο Γκάμπριελ, πρέπει κανένας να διαπιστώσει νηφάλια ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είχε τα τελευταία χρόνια κάποια ουσιαστική συνεισφορά, ούτε έναντι των υπερβολών των αγορών, ούτε έναντι των άλλων προκλήσεων, όπως η πείνα και η κλιματική αλλαγή.

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είναι εδώ και καιρό η οργάνωση του Βίλι Μπραντ και του Όλαφ Πάλμε. Η ΣΔ είναι σήμερα οργανωτικά διαλυμένη. Ζει -εάν ζει- περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν. Ακόμη χειρότερα. Ανέχτηκε στους κόλπους της αντιδημοκρατικά κόμματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του SPD και τάχθηκε υπέρ μιας οργάνωσης που θα κάνει νέα αρχή, με περισσότερη διαφάνεια.

Δεν είναι αρκετό να εξασφαλίζουμε ειρήνη, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στις χώρες μας, αλλά πρέπει να μην μένουμε αδιάφοροι όταν υπάρχει πόλεμος, πείνα και καταπίεση σε άλλα μέρη του πλανήτη, είπε ο πρόεδρος του SPD. «Η ευρωπαϊκή και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Είναι καθήκον μας να τιθασεύσουμε για δεύτερη φορά τον καπιταλισμό», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

Βενιζέλος: Έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού

Προσερχόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο της Συμμαχίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής». «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διαλύουν, με την κίνησή τους αυτή, την Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως τους κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΣΔ Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «κανένα από τα κόμματα που μετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων» του.
«Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας της Λουίς Αγιάλα απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα της Διεθνούς, του SPD συμπεριλαμβανομένου, απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει το γερμανικό κόμμα εναντίον της Οργάνωσης και κάνουν λόγο για απόπειρα «διαίρεσης του διεθνούς προοδευτικού κινήματος».

Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε να παραστεί στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν μετέβη στη Λειψία.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Alliance - PA) δημιουργείται με πρωτοβουλία του SPD ως μία συμμαχία σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Πέμπτη, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD, οργανώνεται η κεντρική εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μία η πρόσκληση η οποία δίχασε τα στελέχη του SPD, καθώς τον Σεπτέμβριο διεξάγονται εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: