Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία για τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο διερυμένο Eurogroup

«Όχι» από τους Βρετανούς

Η Βρετανία αρνείται να συμμετάσχει, πρόθυμες προς το παρόν -αλλά υπό την αίρεση των Κοινοβουλίων τους- εμφανίζονται άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης
Η Βρετανία αρνείται να συμμετάσχει, πρόθυμες προς το παρόν -αλλά υπό την αίρεση των Κοινοβουλίων τους- εμφανίζονται άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ με κεφάλαια 150 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του κοινού νομίσματος κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί των «27».

Η Βρετανία όμως επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση, αναφέροντας πως θέλει να εξετάσει το θέμα στο πλαίσιο της G20.

Πρόθυμες να λάβουν μέρος εμφανίζονται Σουηδία, Δανία, Πολωνία και Τσεχία -αν και ορισμένες θα περάσουν την απόφαση από τα Κοινοβούλιά τους.

Για αυτό το λόγο, ο αρχικός στόχος των 200 δισ. ευρώ «κατεβαίνει» στα 150 δισ. ευρώ, καθώς μόνο το Λονδίνο θα συνεισέφερε περίπου 30,9 δισ. ευρώ.

Στην κοινή τους δήλωση για την ενίσχυση του ΔΝΤ μετά την τηλεδιάσκεψη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν πως η Βρετανία θα καθορίσει την στάση της «νωρίς τον επόμενο χρόνο» στο περιθώριο της G20.

Οι υπουργοί, στρεφόμενοι εκτός ΕΕ, αναφέρουν επίσης στη δήλωσή τους πως «θα καλωσόριζαν την στήριξη μελών της G20 και άλλων οικονομικά ισχυρών μελών του ΔΝΤ για την διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας συνεισφέροντας στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ».

Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της τρίωρης τηλεδιάσκεψης, έγινε γνωστό πως η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί στο θέμα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία είχαν ως αρχικό στόχο την αύξηση των των κεφαλαίων που «επιστρατεύονται» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη κατά 200 δισ. ευρώ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20». Πηγές από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο Reuters πως η Βρετανία «κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει».

Ο υπουργός Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι σε όσους συνεισφέρουν στο Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου.

Η εξειδίκευση των αποφάσεων, για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών, περιστράφηκε, σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο, γύρω από τη σχέση της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Λαγκάρντ: «Παγκόσμιος κίνδυνος η ευρωπαϊκή κρίση»

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας κίνδυνο για την ορμή της ανάκαμψης.

Σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Νιγηρία, η Κρ.Λαγκάρντ σηεμίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα».

«Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου» προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων στο επίκεντρο συνάντησης Παπαδήμου-Κουτρουμάνη

Ενόψει του Υπουργικού της Τετάρτης

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή νέου πακέτου μέτρων θα τεθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή νέου πακέτου μέτρων θα τεθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η νέα, τρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2012 και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία συζήτησαν εκτενώς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε πολύωρη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αφού -όπως εξηγούν οι ειδικοί- λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της συρρίκνωσης των αμοιβών και της υψηλής ύφεσης που ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, το Ασφαλιστικό επανέρχεται στο επίκεντρο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη θα τεθεί το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων περίπου κατά 25% από 1ης/1/2012 και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων.

Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Ταμείων, χωρίς να υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων.

Ωστόσο, σημειώνουν οι ειδικοί, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου ότι τα έσοδα των Ταμείων βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Τα Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών, αλλά και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2012, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, και παραλλήλως εξετάζει σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση των Ταμείων, όπως η επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες ή η καθιέρωση έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Μαχαίρι στις επικουρικές

Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στον ΒΗΜΑ 99,5 οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25% και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, πάντως, θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15%. Ωστόσο σε ορισμένα ταμεία, που εμφανίζουν σοβαρές ζημίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα επικουρικά Ταμεία κάποιων ΔΕΚΟ και τραπεζών, η μείωση θα φθάσει έως και το 45% - 50%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%.

Παράλληλα, με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης η προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση των επικουρικών θα προβλέπει και την εθελοντική ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε ένα.

Αυστηρά μέτρα για την εισφοροδιαφυγή

Στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία.

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται δε ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.

Αντιπολίτευση: όχι νέα επιδρομή στις συντάξεις

Για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης που είναι «να σώσει τις επικουρικές συντάξεις και να γίνουν, όσο το δυνατόν, μικρότερες περικοπές με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων» αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινείται η Αντιπολίτευση, εκφράζοντας οργή για την προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία για τους συνταξιούχους», λέει το ΛΑΟΣ δια του εκπροσώπου του Κωστή Αϊβαλιώτη και συμπληρώνει ότι «τα περήφανα γηρατειά του Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα τα εκλαμβάνουν ως υποζύγια».

«Μετά τα δύο πρώτα χτυπήματα, που επέφεραν στις επικουρικές συντάξεις με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα επιβάλλοντας δραστικές μειώσεις σε όσες απ' αυτές ξεπερνούν τα 300 ευρώ, έρχονται τώρα, με αφορμή τις συνταχθείσες αλλά και αμφιλεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, να τους δώσουν το τρίτο αποφασιστικό χτύπημα προχωρώντας από 1/1/2012 σε νέες μειώσεις τους μέχρι και 40%», σημειώνει ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει δε, ότι την ίδια στιγμή «αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες της αύξησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων» και αναφέρεται στην «ανεξέλεγκτη και γενικευμένη εισφοροδιαφυγή, στην επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην πρωτοφανή ανεργία που προκαλούν οι κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές κλπ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στρατούλης, «η κυβέρνηση με τη τρόικα έχουν βάλει στόχο να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων της χώρας μας σε απλά φιλοδωρήματα και τις επικουρικές συντάξεις σε αέρα κοπανιστό».

Την εκτίμηση ότι «η δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων» θα έχει συνέχεια με μειώσει στις κύριες διατυπώνει η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που απαιτείται ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, τα κυβερνητικά επιτελεία δυστυχώς σχεδιάζουν περικοπές πάντα στη βάση της πιο συντηρητικής και αδιέξοδης πολιτικής επιλογής».

«Μετά την οριζόντια επιδρομή στους μισθούς των δημοσίων, την επαπειλούμενη περικοπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικού τομέα, σειρά και πάλι έχουν οι συντάξεις», συμπληρώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκτός κυβέρνησης οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...
«Υπουργούς πλήρους απασχόλησης» επιθυμεί στην κυβέρνησή του ο Λουκάς Παπαδήμος και ως εκ τούτου επιδιώκει ασυμβίβαστο με την υποψηφιότητα για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συναρτά τον ανασχηματισμό με τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως οι ... υπουργοί του θα πρέπει να είναι “full time” και ως εκ τούτου, εκτιμά πως οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -αν προκηρυχθούν διαδικασίες αλλαγής του Γιώργου Παπανδρέου- θα πρέπει να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η θέση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αφήσει εκτός κυβέρνησης κορυφαίους υπουργούς, με πρώτο, τον σημαντικότερο υπουργό που είναι ο επί των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος (που έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με το PSI), αλλά και τον επί της Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και επί της Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, εκ των πραγμάτων, συμβάλλει ώστε η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ να μετατεθεί για μετά τις εκλογές, όπως πιθανόν να επιθυμεί ο νυν Πρόεδρός του, ή να πραγματοποιηθούν με ένα μόνο υποψήφιο, όπως επιδιώκει εξ αρχής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον… ίδιο δηλαδή. Στρατηγική του υπουργού Οικονομικών, πάντως, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, είναι να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, επίσης, ναι μεν επιθυμεί ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ώστε να διορθώσει το αρχικό του λάθος να κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών, αντί να επιβάλλει, με τα αδιέξοδα που υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή, τους δικούς του όρους, ωστόσο συνδέει τις αλλαγές με τη διάρκεια της κυβέρνησης. Γιατί είναι φανερό πως δεν μπορεί να αλλάξουν εκ νέου υπουργοί, για θητεία δυο μηνών, ώσπου –άλλωστε- να πληροφορηθούν το αντικείμενό τους, θα έχει… λήξει η θητεία τους!

Υπουργικό για αλλαγές στα εργασιακά

Εντός της εβδομάδας, πάντως, θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπου αναμένονται νέες συγκρούσεις υπουργών, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερο Υπουργικό εντός της εβδομάδας με θέμα την Δικαιοσύνη.

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Βασίλη Ράπανο και Απόστολο Ταμβακάκη.
real.grRead more...

Στη δημοσιότητα την Τρίτη τα πόθεν έσχες των πολιτικών...Στη δημοσιότητα θα δοθούν το πρωί της Τρίτης οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των 300 βουλευτών, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, καθώς και των... Ελλήνων ευρωβουλευτών, που αφορούν το οικονομικό έτος 2009.

Οι δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης θα αναρτηθούν και στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς «πράσινο φως» για τη σχετική ενέργεια άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξετάζει τη νομική δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να ζητήσει η ίδια απευθείας από τις αρμόδιες ελβετικές αρχές να της αποσταλούν όλα τα στοιχεία με καταθέσεις πολιτικών, ώστε να προχωρήσει στην διασταύρωση τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕRead more...

Ποιοι απαλλάσσονται από το «χαράτσι» στα ακίνητα...Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης...
Μειωμένο θα είναι το ειδικό τέλος ακινήτων για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ η πληρωμή του φόρου το 2012 θα γίνει σε πέντε ισόποσες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, σε...

περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά εφέτος και ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012.

Η διαφορά του φόρου θα επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό. Αυτό προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται κατά περίπτωση στον προϊστάμενο της εφορίας για το αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται μείωση του φόρου ή πλήρη απαλλαγή.

Οι τριμελείς επιτροπές που είχαν αρχικά εξαγγελθεί και προβλεφθεί στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνται μόνο από εφοριακούς και υπαλλήλους των Δήμων και αυτό διότι οι αστυνομικοί εξαιρέθηκαν από την εν λόγω διαδικασία.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011 προβλέπεται ακόμη παράταση για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το ποσό του χρέους μέχρι το οποίο μπορούν να εξαιρεθούν ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Οι τελικές αλλαγές στο χαράτσι στα ακίνητα

Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

Ακόμη, το ποσό του τέλους που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, επανυπολογίζεται με βάση γεγονότα που αποδεικνύονται από στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος ότι συνέτρεχαν κατά την ως άνω ημερομηνία και με βάση τα οποία, αν ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, θα υπολογιζόταν κατά την παραπάνω ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Αν το τέλος που προκύπτει με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του υπόχρεου κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Το τέλος βαρύνει για μεν το έτος 2011 τον κατά την 17.9.2011 κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για δε το έτος 2012 τον κατά την 31.3.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.

Ειδικά για το έτος 2012, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα οποία λογίζεται κατά την 31.3.2012 το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Εξαιρούνται του τέλους ακινήτων οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων στην περίπτωση που οι ίδιοι ή πρόσωπο που τους βαρύνει φορολογικά παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω, και προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από 67% και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους που ισχύει κατά τα ανωτέρω για τους ανάπηρους ή πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και σε πολύτεκνους, εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Τα ανωτέρω ισχύουν υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων της, υπό τον όρο ότι πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και επιπλέον ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν το χαράτσι των ακινήτων το 2012 να μην εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αναφέρεται, λοιπών, σαφώς ότι το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε 2 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και για το έτος 2012 σε 5 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών.

Το ειδικό τέλος ακινήτων γίνεται ληξιπρόθεσμο για το Δημόσιο και άρα μπορεί να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το υπουργείο Οικονομικών εφόσον έχουν περάσει 4 μήνες από τη λήξη προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού.

Η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται με πράξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, στις εξής περιπτώσεις:

α) Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους.

β) Αν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προθεσμίες που προβλέπονται θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαπίστωση αν ο φορολογούμενος που έχει πραγματοποιήσει αίτηση ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι πράξεις του προϊσταμένου της ΔΟΥ, θετικές ή απορριπτικές, κοινοποιούνται στον αιτούντα και στη Δ.Ε.Η. ή στον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπτωση.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.Read more...

Ποινική δίωξη στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ βρέθηκαν στους λογαριασμούς του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου. Ποινική δίωξη και κατά τριών συνεργατών του. "Για κόπους μιας ζωής" είχαν κάνει λόγο στο παρελθόν οι κατηγορούμενοι

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έγκλημα Λάμπρος Τσόγκας.

Διώξεις ασκήθηκαν και κατά του τότε γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος, κατά του πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη και ενός πρώην υπαλλήλου του δήμου.

Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που διατηρούσαν από κοινού με συγγενικά πρόσωπα, εντοπίστηκαν υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, για τη δεκαετία 1998-2008.

Σύμφωνα με τον "Αγγελιοφόρο", η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στο πολυσέλιδο πόρισμά της διαπίστωσε καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και των συζύγων τους, που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Ποσά που προκαλούν

Πιο αναλυτικά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως δημάρχου βρέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 1.000.040 ευρώ, ενώ τα ποσά στους λογαριασμούς του Μ. Ζορπίδη και του Μ. Λεμούσια είναι αντιστοίχως 6 εκατ. και 870.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ανώτερο υπάλληλο του δήμου βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 160.000 ευρώ.

Οι παραπάνω, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να απολογηθούν για την εν λόγω υπόθεση στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατά την ανωμοτί εξέτασή τους σε προανακριτικό στάδιο, φέρεται να είπαν ότι πρόκειται για τους "κόπους μιας ζωής", ενώ έκαναν, παράλληλα, λόγο για καταθέσεις που προέρχονται από επενδύσεις.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσίευσε, αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Μιχ। Λεμούσια, ο οποίος συμπλήρωσε το 6μηνο της προφυλάκισης.

http://news247.gr


Read more...

Στο υπουργικό της Τετάρτης οι μειώσεις των συντάξεων...Το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων, αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές των συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από ...

την 1η Ιανουαρίου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πάντως θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15% ενώ σε ορισμένα ταμεία, μεταξύ των οποίων κάποιων ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα φθάσουν έως και το 45%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%.
enet.grRead more...

Η αφίσα της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ για τον Πάγκαλο

Κάνει το γύρο του διαδικτύου


http://img.protothema.gr/2E06B2102961B00D7D501E203524AB8D.jpg
Σκληρή απάντηση της ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με την αφίσα που κάνει το γύρο του διαδικτύου αλλά και τους πίνακες ανακοινώσεων των δήμων και των περιφερειών.Δείτε σχετικό ρεπορτάζ και εδώ

Read more...

Σε τρεις μέρες η διακήρυξη των «τεσσάρων» - Τα παράκεντρα εξουσίας ευνοούν τον Βενιζέλο

Σε τρεις μέρες η διακήρυξη των «τεσσάρων» - Τα παράκεντρα εξουσίας ευνοούν τον Βενιζέλο
Εντός των προσεχών τριών ημερών θα δοθεί στην δημοσιότητα η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων στελεχών-Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλου- του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά τον διάλογο για την επόμενη μέρα του κόμματος τους.

«Η ομάδα αυτή είναι συμπαγής και έχουν ξεκαθαριστεί οι ρόλοι. Κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν διαφωνίες αλλά δεν πρόκειται να καταφέρουν ρήγμα ή διάσπαση» σημειώνει συνεργάτης του κ. Λοβέρδου αλλά ταυτόχρονα και συνομιλητής με τους υπολοίπους της «ομάδας».

Η ίδια πηγή επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν κάποια κέντρα- τα οποία απέφυγε να κατονομάσει -τα οποία πολύ θα ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων στελεχών ώστε ο κ. Βενιζέλος να έχει εύκολη δουλειά στην υπόθεση της διαδοχής.

Στο μεταξύ το «ΒΗΜΑ» χθες έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στον κ. Λοβέρδο και τους υπολοίπους στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στήριξης στον κ. Βενιζέλο. Αλλά και το MEGA δεν απέχει πολύ από αυτή την λογική. Η ιδιοκτησία του καναλιού έχει δείξει ήδη τις προθέσεις της ακόμα από την εποχή της αναμέτρησης Παπανδρέου- Βενιζέλου.

Οι ίδιοι κύκλοι μιλώντας στο Newpost.gr τονίζουν ότι «όλα αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια που έχουν μάθει να παίζουν τα παράκεντρα εξουσίας αλλά σήμερα ούτε ισχύ έχουν ούτε ο κόσμος τους εμπιστεύεται. Η κίνηση τους δεν θα έχει αποτέλεσμα.»


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Ενέκρινε το ΔΝΤ την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία

Συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ

(Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Την έγκριση της καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού 2,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά από τον περασμένο Μάιο, οπότε συμφωνήθηκε το δάνειο, έχουν καταβληθεί στη Λισαβόνα 13,6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ οι βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά

Μετά την κατακραυγή...


http://img.protothema.gr/492F3DA6B921C872D8B9510DAFA123E6.jpg
Την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος οι πρώην και νυν βουλευτές, που δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση των αναδρομικών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι «κανένας δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στις νομικές εκείνες διαδικασίες, με τις οποίες θα παραιτείται επίσημα και οριστικά από τη διεκδίκηση αναδρομικών».

«Είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε έναν που θέλει να συμπεριληφθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης.

Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι πήρε από την αρχή ξεκάθαρη θέση και προσθέτει: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε στο ακέραιο. Και το διασφαλίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα με τα αναδρομικά 117 βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πήρε μεγάλες διαστάσεις, συναντώντας σωρεία αντιδράσεων από συναδέλφους τους, και με δηλώσεις που έγιναν στο protothema.gr. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

«Ανοίγει» ο κλάδος των φορτηγών από 1 Ιανουαρίου του 2012

«Ανοίγει» ο κλάδος των φορτηγών από 1 Ιανουαρίου του 2012
Στην άμεση απελευθέρωση του επαγγέλματος των μεταφορών με φορτηγά δημόσιας χρήσης προχωρά με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η μεταβατική περίοδος για τη χορήγηση αδειών φορτηγών δημόσιας χρήσης μειώνεται δραστικά και λήγει την 1η Ιανουαρίου του 2012 αντί στις 30 Ιουνίου του 2013 που αρχικά προβλεπόταν.

Πηγή: skai।gr
http://newpost.gr

Read more...

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή έχει μανία κατανάλωσης...

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή έχει μανία κατανάλωσης...
Έντονη καταναλωτική... μανία παρατηρείται εν μέσω κρίσης στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή υπό την προεδρία του Δημήτρη Σπυράκου. Δαπάνες για νέους υπολογιστές, νέους εκτυπωτές, γραφικές ύλες, μελάνια αλλά και ... καινούργια πολυτελή έπιπλα εγκρίθηκαν τους τελευταίους μήνες από την προεδρία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Καθότι φαίνεται ο κ. Σπυράκος θέλησε να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στον τεχνολογικό και όχι μόνο εξοπλισμό των γραφείων της Γραμματείας. Με έξοδα των ελλήνων φορολογούμενων που ξεπερνούν συνολικά τα 30.000 ευρώ καθώς και με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε εταιρείες ο κ. Σπυράκος είχε ως μοναδικό σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων...

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, σύμφωνα με αναρτητέες δαπάνες στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ενέκρινε κονδύλι ύψους 4.392,58 ευρώ (!) για την προμήθεια επίπλων γραφείου για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με την διαδικασία της απευθειας ανάθεσης στην εταιρεία Μ. Παπαιωάννου- Γ. Καραμπίνας Ο.Ε. στις 16/09/11.Στις 31/10/11 η Γραμματεία ενέκρινε δαπάνη ύψους 5.972,88 ευρώ για την αγορά νέων υπολογιστών από την εταιρεία Π. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Ένα μήνα μετά, στις 8/11/11, ο κ. Σπυράκος υπέγραψε την έγκριση δαπάνης ύψους 4699,58 ευρώ για την αγορά μελανιών για εκτυπωτές από την ίδια εταιρεία ( Π. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ), ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το προγράμμα «Διαύγεια», με απευθείας ανάθεση η εταιρεία το ΠΛΑΙΣΟ έλαβε 3.024, 03 ευρώ για την προμήθεια χαρτιών εκτύπωσης Α4 στην Γενική Γραμματεία.

Για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κακοδιοίκηση και διαγωνισμούς «ημετέρων» προς ιδίον όφελος από τον γενικό γραμματέα καταναλωτή κάνει λόγο και ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος με ερωτησή του στη Βουλή κατηγορεί τον κ. Σπυράκο για δαπάνες εις βάρος του Δημοσίου για την επίπλωση του γραφείου του, για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους παχυλά αμειβόμενους εν μέσω κρίσης, αλλά και για την αγορά ενός τελευταίας τεχνολογίας τηλεφωνικού κέντρου στην Γραμματεία. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Ντινόπουλος, οι δικηγόροι αυτοί εργάζονται για λογαριασμό του προσωπικού δικηγορικού γραφείου του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, στο οποίο προΐσταται η... σύζυγός του.

Στην ερώτησή του ο κ. Ντινόπουλος, ζητά απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, για το κόστος της επίπλωσης του κ. Σπυράκου, για το ποιός είναι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που προσελήφθησαν στο γραφείο του κ. Σπυράκου μετά το 2009 και τέλος, πόσο κόστισε το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο εγκαταστάθηκε στις 21/11/11 στη Γραμματεία.

Φαίνεται ότι όταν οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα απαραίτητα για το οικογενειακό τραπέζι, ο φορέας που προστατεύει τους έλληνες καταναλωτές παροουσιάζει έναν... κατ' αντίφαση καταναλωτικό «οργασμό» (αφού μπορεί...!)

Αναστασία Γαλάνη
http://newpost.gr

Read more...

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ

Μετά την εκλογή πέντε νέων μελών


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη συγκρότηση σε σώμα, μετά την εκλογή πέντε νέων μελών, ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΕ.

Επίσης, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την εκλογή του Θέου Κωνσταντίνου, ως αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου και τον ορισμό του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Ουρανίας Αικατερινάρη, ως εκτελεστικού μέλους.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει, ως εξής:

 • Ζερβός Αρθούρος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας του στις 15.12.2012.
 • Θέος Κωνσταντίνος, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας του στις 29.06.2013.
 • Αικατερινάρη Ουρανία, σύμβουλος, (εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας της στις 29.06.2013.
 • Αλεξάκης Παναγιώτης, σύμβουλος (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος της μειοψηφίας). Λήξη θητείας του στις 17.12.2012.
 • Αντωνίου Ηλίας, σύμβουλος (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος της ΟΚΕ). Λήξη θητείας του στις 29.06.2013.
 • Βασιλογεώργης Χαρίλαος, σύμβουλος, (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας του στις 29.06.2013.
 • Βερνίκος Νικόλαος, σύμβουλος (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας του στις 29.06.2013.
 • Θεόκλητος Λεωνίδας, σύμβουλος (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος). Λήξη θητείας του στις 29.06.2013.
 • Καραβασίλης Ιωάννης, σύμβουλος (μη ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων). Λήξη θητείας του στις 01.03.2013.
 • Κατσουλάκος Ιωάννης, σύμβουλος (ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος της μειοψηφίας). Λήξη θητείας του στις 17.12.2012.
 • Μπουζούλας Ευάγγελος, σύμβουλος (μη ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων). Λήξη θητείας του (01.03.2013).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και στις πιστωτικές και στις χρεωστικές κάρτες η μείωση του ΦΠΑ

Νέα ρύθμιση στο τραπέζι


http://img.protothema.gr/E2664AB206A75B3639A3CF36272B8AAF.jpg

Ένα νέο σενάριο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και για την είσπραξη ΦΠΑ από το Δημόσιο επεξεργάζονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 3% στις αγορές με κάρτα, κάτι που αποτελεί πρόταση των τραπεζών η οποία είχε υποβληθεί στην κυβέρνηση πριν ένα χρόνο.

Δεν αφορά μόνο τις πιστωτικές αλλά και τις χρεωστικές, που χρησιμοποιούνται αντί μετρητών με απευθείας χρέωση λογαριασμού καταθέσεων και δεν έχουν επιβαρρύνσεις με τόκους. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο σε καταθετικό λογαριασμό.

Παρ’ ότι η πρόταση υπήρχε εδώ κι ένα χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να υιοθετήσει το μέτρο της φοροκάρτας, η οποία όμως δεν «περπάτησε» και τώρα επαναφέρει την αρχική πρόταση.

Στην περίπτωση που ένας καταναλωτής επιλέξει τη χρήση χρεωστικής κάρτας, μπορεί να ο ίδιος έχει όφελος από την αυτόματη μείωση του ΦΠΑ, το δε δημόσιο να εισπράττει εγκαίρως το φόρο ο οποίος, εφόσον θα παρακρατείται μέσω της κάρτας, θα αποδίδεται από τις τράπεζες.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, οι σχετικές πληροφορίες παραπέμπουν σε μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, ανάλογα με το προϊόν και την υπηρεσία.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Read more...

Διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την κρίση

Επί τάπητος οι αποφάσεις της 9ης Δεκεμβρίου

Το ποσό που θα δανείσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ΔΝΤ δύσκολα θα φθάσει τα 200 δισ. ευρώ
Το ποσό που θα δανείσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ΔΝΤ δύσκολα θα φθάσει τα 200 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση, που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς τα σύννεφα πιθανών υποβαθμίσεων πυκνώνουν ακόμη και πάνω από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν και υπουργοί Οικονομικών χωρών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ευρώ, θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, οι εξελίξεις με τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης -και κυρίως τον ESM η ενεργοποίηση του οποίου επισπεύδεται για τα μέσα του 2012-, καθώς και η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ, ύψους 200 δισ. ευρώ, για την οποία πάντως, ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι τα δάνεια προς το ΔΝΤ ίσως είναι λιγότερα από 200 δισ. ευρώ, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας.

Η Βρετανία -υποτίθεται ότι- θα έδινε έως 30,9 δισ. ευρώ από τα 200 συνολικά.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διαθέσουν το 75% του συνολικού πακέτου για την ενίσχυση του ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αρκετές χώρες δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα τα ποσά που θα διαθέσουν.

Η Γερμανία έχει πει ότι θα δώσει έως 45 δισ. ευρώ, μόνο, όμως, εφόσον υπάρξει συνεισφορά και από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ.

Το Βέλγιο θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, η Ολλανδία έως 17 δισ. ευρώ, η Σλοβακία 1,53 δισ. ευρώ και από τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι του ευρώ, η Πολωνία θα δανείσει 6,3 δισ. ευρώ και η Σουηδία έως 11,2 δισ. ευρώ περίπου.

«Τεχνικός» ο ρόλος της EKT

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, επέμεινε στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα περιοριστεί σε έναν τεχνικό ρόλο σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), χωρίς να το χρηματοδοτήσει.

«Θα απογοητεύσω εκείνους που έχουν ελπίδες σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε με την τεχνική μας ειδίκευση να βοηθήσουμε το EFSF να ολοκληρώσει την αποστολή του, αυτό είναι όλο», είπε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Το EFSF έχει πόρους που βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε, τέλος, ότι «το Ευρωσύστημα (σ.σ. η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης) έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τον ESM».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πιστώσεις 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011 επιστρέφει η Βουλή

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το ποσό των 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον περσινό προϋπολογισμό της επιστρέφει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Βουλή, με απόφαση του προέδρου της, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, «η εξοικονόμηση του ποσού αυτού προέρχεται από τις περικοπές τόσο των βουλευτικών αποζημιώσεων, όσο και των δαπανών μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες στην προσπάθεια του Κοινοβουλίου να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ηλεκτροσόκ στο ρεύμα αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο

Τετάρτη ή Πέμπτη η νέα λυπητερή Παπακωνσταντίνου για τους πολίτες


http://img.protothema.gr/A9964FAD2B94880BAE25BAA305E9BE17.jpg
Μια ακόμη λυπητερή για τους πολίτες βρίσκεται καθ' οδόν και, αυτήν την φορά, πιάνει, όπως φαίνεται, τους πάντες, μιας και μιλάμε για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το ζήτημα των αυξήσεων θα συζητηθεί σε μία από τις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ή την Πέμπτη, με τις εισηγήσεις να αναφέρονται σε επιβάρυνση σε όλο το πλέγμα των χρεώσεων που διαμορφώνουν έναν λογαριασμό. Δηλαδή, και στην κατανάλωση ρεύματος και στο τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα κόστη της ΔΕΗ από τις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και στις χρεώσεις για τη χρήση δικτύου!

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειιας πληροφορούμαστε ότι έχει αποστείλει την εισήγησή της στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αύξηση του προσδοκώμενου εσόδου της ΔΕΗ, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του αυξημένου, λόγω καυσίμων, κόστους που βαραίνει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση της τάξης του 12%, δηλαδή περίπου κατά 8 με 9 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Επιπλέον, αναμένεται η εισήγηση της Αρχής για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η οποία κατά πληροφορίες μπορεί να επιβαρύνει με περίπου 2 με 3 ευρώ μια κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, σε μία εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος καθώς από τον ΔΕΣΜΗΕ - τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ο οποίος αποπληρώνει τους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας - λείπει ένα ποσό που αγγίζει φέτος τα 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι εισηγήσεις παραπέμπουν σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΔΕΗ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και το οποίο, ως προς τις νησιωτικές πειροχές, συγκαταλέγεται στις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως τους μεσαίους και τους μεγαλύτερους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 10% για τους καταναλωτές, ενώ εξετάζονται τα σενάρια που θα οδηγούσαν, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για νέες σκληρές και δυσάρεστες για τον κόσμο εξελίξεις, κρίθηκε απαραίτητο αυτές να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις Παπακωνσταντίνου, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με επικρατέστερα τρία ή τέσσερα εργοστάσια στη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη.

Read more...

«Μη αναστρέψιμο» το ευρώ, λέει ο Ντράγκι, προβλέποντας σταδιακή ανάκαμψη το 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Σύμφωνο

«Δεν αμφιβάλλω για την ισχύ του ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Δεν αμφιβάλλω για την ισχύ του ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Το κοινό νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αποφάσεις της Συνόδου για το, «απαραίτητο» όπως το χαρακτήρισε, Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης στους ευρωβουλευτές τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2012, με πληθωρισμό που θα ξεπεράσει για μερικούς μήνες το 2% πριν αρχίσει να επανέρχεται στα όρια που η Φρανκφούρτη θεωρεί αποδεκτά.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ισχύ του ευρώ, το κοινό νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο» τόνισε o Ντράγκι, σημειώνοντας ωστόσο πως «αρκετοί ξοδεύουν πολύ χρόνο με εικασίες και καταστροφολογικά σενάρια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «αναγκαίο μήνυμα» που δείχνει την τροχιά που θα ακολουθήσει η εξέλιξη της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των Ευρωπαίων πολιτών όσο και των αγορών.

Ιδιαίτερα οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης -EFSF και ESM- γίνονται πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ως «αναχώματα» μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι συνεχώς εντεινόμενες φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στο «ΑΑΑ» του EFSF (το οποίο είναι εγγυημένο μόνο χάρη στην άριστη αξιολόγηση Βερολίνου και Παρισιού).

Ο Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναζητά τρόπους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί πως ο μηχανισμός θα μείνει λειτουργικός «σε όλα τα πιθανά σενάρια», συμπεριλαμβανομένης, όπως ανέφερε ρητά, μίας γαλλικής υποβάθμισης.

«Το ευρώ θα επιβιώσει» πιστεύει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα

Την πεποίθησή του πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, παρά το «δύσκολο δρόμο» που έχει μπροστά της, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

«Εκτιμούμε πως, σε κάθε περίπτωση, το ευρώ θα μείνει και η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υφίσταται» είπε ο Χίντλεμπραντ σε εκπομπή στην ελβετική τηλεόραση.

Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η επιστροφή στην σταθερότητα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες. «Η τελευταία δεκαετία ήταν γεμάτη σφάλματα» είπε χαρακτηριστικά ο Χίλντεμπραντ, «και τα σφάλματα αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε μία νύχτα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Δεν υπάρχει περιθώριο για υπουργούς μερικής απασχόλησης"

Μήνυμα Παπανδρέου μέσω Παντελή Καψήhttp://img.protothema.gr/D6E863313F5998B6374BD6E5A2D7E3A7.jpg
Δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου προγραμματίζονται εντός της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη στην ημερήσια διάταξη θα είναι οι εργασιακές σχέσεις και την Πέμπτη θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, ο κ. Καψής ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο όλα τα ανοικτά θέματα της Ευρωζώνης. "Το ευρώ για μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις μετά τις γιορτές", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τα όσα δήλωσε για τον χρόνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου κι απ΄αυτό θα κριθούν και οι υπουργοί. Από το πόσο δηλαδή θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα".

Στις επίμονες ερωτήσεις που διατυπώθηκαν για το θέμα, ο κ. Παντελής Καψής ήταν σαφής: "Υπάρχει συμφωνία κομμάτων που τηρείται. Δεν αναιρείται, αλλά ο χρόνος ορίζεται από το έργο που έχει αναλάβει και αυτό στη πορεία θα προσδιοριστεί επακριβώς. Ο πρωθυπουργός δεν είναι όμηρος κανενός και θα προχωρήσει η κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισαν τα τρία κόμματα. Δεν περιμένει τίποτα από κανέναν και η κυβέρνηση θα προχωρήσει βάσει της συμφωνίας των κομμάτων. Δεν θα σταματήσουμε τον βίο της κυβέρνησης, εάν δεν ολοκληρωθεί το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Στις προγραμματικές δηλώσεις αναφέρονται και οι κατευθύνσεις των μέτρων που χρειάζονται".

Με αφορμή διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη στάση υπουργών αλλά και των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καψής τόνισε πώς πρέπει "να είναι σαφές προς όλους ότι έχουμε πει. Ότι δηλαδή οι υπουργοί πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους και γι' αυτό αξιολογούνται και κρίνονται. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε κι αν χρειαστεί να παρέμβει ο πρωθυπουργός θα παρέμβει", συμπλήρωσε.

Ρωτήθηκε, δε, χαρακτηριστικά για το εάν θα καλέσει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος να παραιτηθούν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ: «Δεν έχει τεθεί θέμα ακόμη. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης είναι προφανές.». ήταν η χαρακτηριστική απάντηση, που ερμηνεύεται και ως μήνυμα Παπανδρέου προς τους δελφίνους.

Αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων ο κ. Καψής παρέπεμψε "στις προγραμματικές δηλώσεις για να διαπιστώσετε τις θέσεις του πρωθυπουργού", ενώ αποδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τις επικουρικές συντάξεις και ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να τις διασφαλίσει, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τέλος για τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ, υπουργείου και ΡΑΕ για το εύρος της αύξησης, με κριτήριο την προστασία των καταναλωτών, αλλά και τα συμφέροντα της ΔΕΗ.

Read more...