Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την κρίση

Επί τάπητος οι αποφάσεις της 9ης Δεκεμβρίου

Το ποσό που θα δανείσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ΔΝΤ δύσκολα θα φθάσει τα 200 δισ. ευρώ
Το ποσό που θα δανείσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ΔΝΤ δύσκολα θα φθάσει τα 200 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση, που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς τα σύννεφα πιθανών υποβαθμίσεων πυκνώνουν ακόμη και πάνω από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν και υπουργοί Οικονομικών χωρών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ευρώ, θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, οι εξελίξεις με τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης -και κυρίως τον ESM η ενεργοποίηση του οποίου επισπεύδεται για τα μέσα του 2012-, καθώς και η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ, ύψους 200 δισ. ευρώ, για την οποία πάντως, ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι τα δάνεια προς το ΔΝΤ ίσως είναι λιγότερα από 200 δισ. ευρώ, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας.

Η Βρετανία -υποτίθεται ότι- θα έδινε έως 30,9 δισ. ευρώ από τα 200 συνολικά.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διαθέσουν το 75% του συνολικού πακέτου για την ενίσχυση του ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αρκετές χώρες δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα τα ποσά που θα διαθέσουν.

Η Γερμανία έχει πει ότι θα δώσει έως 45 δισ. ευρώ, μόνο, όμως, εφόσον υπάρξει συνεισφορά και από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ.

Το Βέλγιο θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, η Ολλανδία έως 17 δισ. ευρώ, η Σλοβακία 1,53 δισ. ευρώ και από τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι του ευρώ, η Πολωνία θα δανείσει 6,3 δισ. ευρώ και η Σουηδία έως 11,2 δισ. ευρώ περίπου.

«Τεχνικός» ο ρόλος της EKT

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, επέμεινε στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα περιοριστεί σε έναν τεχνικό ρόλο σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), χωρίς να το χρηματοδοτήσει.

«Θα απογοητεύσω εκείνους που έχουν ελπίδες σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε με την τεχνική μας ειδίκευση να βοηθήσουμε το EFSF να ολοκληρώσει την αποστολή του, αυτό είναι όλο», είπε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Το EFSF έχει πόρους που βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε, τέλος, ότι «το Ευρωσύστημα (σ.σ. η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης) έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τον ESM».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: