Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Ρωγμές» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Την Τετάρτη κρίνεται το θέμα Μουζάλα


Προφανώς και είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση ή για ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι έχει αλλάξει. Και η «μακεδονική κρίση» με επίκεντρο τον Γιάννη Μουζάλα, ήταν μόνο η αφορμή.
tsipraskammenos
του Γιώργου Μελιγγώνη
Αμέσως μετά το «σαρδάμ» Μουζάλα με την «Μακεδονία», στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκμυστηρεύονταν στους συνομιλητές τους ότι «δεν μπορούν να πιστέψουν» την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανιζόταν αμετάπειστος, ενώ ώρα με την ώρα και μέρα με την μέρα, κλιμάκωνε την πίεσή του κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, καίτοι έβλεπε ότι ένας-ένας, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν προς υπεράσπισή του, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη για τον πρωθυπουργό τυχόν απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα –ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σκεφτόταν να «υποκύψει» στις πιέσεις Καμμένου.
Συνεχίζονται οι «κακοφωνίες»
Σε κάθε περίπτωση, οι μέρες πέρασαν και στο Μαξίμου ήλπιζαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα υπόκειτο στην κατηγορία του «πανδαμάτορος» χρόνου και θα άφηνε πίσω του την «μακεδονική κρίση». Ωστόσο, αντιθέτως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι ζητεί την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν είναι πια τόσο «βολικός» και «εύκολος» κυβερνητικός εταίρος για το Μαξίμου όσο ήταν στο παρελθόν. Αντιθέτως, στην ίδια συνέντευξη, «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το
θέμα της σίτισης των προσφύγων στην Ειδομένη, διαμηνύοντας ότι «ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ», ενώ μία ημέρα μετά φρόντισε να… ταξιδέψει στην Αίγυπτο, προκειμένου να μην μετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική-Μεταναστευτική Πολιτική και να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιάννη Μουζάλα.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι «αρρυθμίες» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων συνεχίστηκαν, καθώς ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη για το μήνυμα που εξέδωσε ο τελευταίος σχετικά με την… επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Αβέβαιο μέλλον
Βεβαίως, στελέχη με γνώση των συνομιλιών που έχουν γίνει σε ανώτερο επίπεδο, μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα ή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ρήξης στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τα σενάρια περί «στρατηγικής αποχώρησης» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ουδόλως σκοπεύει να φύγει από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό που αντιλαμβάνονται όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι πως οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Αλέξη
Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, αλλά και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν είναι το ίδιο «θερμές» όσο στο παρελθόν. Μάλιστα, με δεδομένα τα νέα μέτρα που θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται αν ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα αντέξουν την πολιτική πίεση, αλλά και πώς θα επενεργήσει στην «συμπεριφορά» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η πίεση που θα δεχθεί ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος από το νέο δεξιό κόμμα Καρατζαφέρη-Μπαλτάκου.
Κοντολογίς: το γυαλί της συγκυβέρνησης δεν έχει σπάσει. Ωστόσο, τα πρώτα ρήγματα έχουν εμφανιστεί και τώρα μένει να φανεί αν Τσίπρας-Καμμένος θα «μπαλώσουν» τα ρήγματα αυτά ή αν θα γίνει το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, το ραντεβού που θα έχουν μάλλον μεθαύριο, Τετάρτη, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το θέμα Μουζάλα, θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της κυβέρνησης. Και, μπορεί αμφότεροι να προσέλθουν στο ραντεβού αυτό με αντίθετες θέσεις –αφού ο μεν πρωθυπουργός θέλει ενίσχυση Μουζάλα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την… παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής- ωστόσο το έδαφος για την συνάντηση έχει στρωθεί: μερικές ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν εμφανιστεί στη Βουλή σαν «μία γροθιά», στη συζήτηση για την Δικαιοσύνη και
την διαφθορά, εξαπολύοντας πυρ ομαδόν κατά της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν τις αλλαγές στο φορολογικό...


Ποιοι θα πληρώσουν τις αλλαγές στο φορολογικό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τις 4 ως 12 Απριλίου αναμένεται να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης, καθώς αμέσως μετά οι...
επικεφαλής των δανειστών θα αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στις 22 Απριλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, με στόχο να λάβει το πράσινο φως και να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο δόσεις του τρίτου προγράμματος, τουλάχιστον 5,5 δις.

Για να γίνουν όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει άλλο ένα δις μέτρα για να συμπληρωθεί ο μίνιμουμ λογαριασμός των 5,4 δις. Το 1,8 δις θα προέλθει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το άλλο 1,8 δις από την αύξηση των συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για να κλείσει η τρύπα είναι:

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται τώρα στη βενζίνη. Μέχρι τώρα, το πετρέλαιο επιβαρύνεται με ειδικό φόρο 330 ευρώτο χιλιόλιτρο και η βενζίνη με 670 ευρώτο χιλιόλιτρο.

-η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ

-η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

– η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

–η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση

-η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία

-η αύξηση του ΦΠΑ σε εφημερίδες και περιοδικά

Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να υπογράψει από τώρα ότι θα καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6% ΦΠΑ και θα γίνει η μετάταξη των προϊόντων στο 13 και 23% από το 2018, όπου πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

enikonomia.gr

Read more...

Και ο Ελ-Μπακρουί «πέρασε» από την Ελλάδα Repubblica: Στην Αθήνα σχεδίασαν οι τρομοκράτες τις επιθέσεις των Βρυξελλών;


Repubblica: Στην Αθήνα σχεδίασαν οι τρομοκράτες τις επιθέσεις των Βρυξελλών;
Ο Χαλίντ ελ-Μπακραουί φέρεται να πέρασε από την Ιταλία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ρώμη, Ιταλία
Από την Ιταλία με προορισμό την Ελλάδα φέρεται να πέρασε το καλοκαίρι του 2015 ο Χαλίντ ελ-Μπακραουί, εκ των καμικάζι που αιματοκύλισαν την 22α Μαρτίου το μετρό των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.

Λίγες ημέρες αργότερα είχε περάσει από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Αθήνα και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που συνελήφθη στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες πριν χτυπηθούν το μετρό και το αεροδρόμιο.

Η εφημερίδα Repubblica σημειώνει σε σχετικό της δημοσίευμα και τον εντοπισμό χαρτών του αεροδρομίου του Ζάβεντεμ σε διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου διέμενε ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ, οργανωτής των επιθέσεων στο Παρίσι, και διατυπώνει εικασίες πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών μπορεί να σχεδιάστηκαν το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντα με το δίκτυο Sky Italia, στις 8.25 της 23ης Ιουλίου ο Χαλίντ ελ-Μπακραουί έφθασε στο αεροδρόμιο του Τρεβίζο με πτήση της Ryanair προερχόμενη από τις Βρυξέλλες. Το αεροπορικό εισιτήριο είχε αγοραστεί με πιστωτική κάρτα στο όνομα Αμντεραχμάν Μπεναμόρ. Στο check in των Βρυξελλών ο Ελ Μπακραουί έδωσε βελγική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Την επόμενη ημέρα, 24 Ιουλίου, το όνομα του Χαλίντ ελ-Μπακραουί βρίσκεται στη λίστα επιβατών πτήσης που αναχωρούσε στις έξι το πρωί από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας με προορισμό την Αθήνα. Την νύχτα της 23ης προς 24η Απριλίου διέμεινε στο ξενοδοχείο Courtyard Marriott στο αεροδρόμιο της Βενετίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Αυγούστου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ περνούσε από το λιμάνι του Μπάρι προς την Πάτρα, επισημαίνει η Repubblica θεωρώντας ότι ίσως το καλοκαίρι του 2015 γεννήθηκε το σχέδιο των επιθέσεων που αιματοκύλισαν στις 22 Μαρτίου τις Βρυξέλλες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ηρεμία μετά τον αναβρασμό στην Ειδομένη...


Ηρεμία μετά τον αναβρασμό στην Ειδομένη - Παραμένει η «ασφυξία» στον Πειραιά

«Καραβάνια» προσφύγων πήραν την Κυριακή το δρόμο της επιστροφής στην Ειδομένη, εξαιτίας ανυπόστατων φημών που διακινούνταν ότι θα...
ανοίξουν τα σύνορα.

Στις γραμμές δημιουργήθηκαν δύο «στρατόπεδα»: αυτοί που ήθελαν να περάσουν και αυτοί που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα.

Απέναντι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν από το πρωί επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές για να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ύστερα από συζητήσεις και αρκετή ένταση, επικράτησε ηρεμία.

Νωρίς το απόγευμα, δύο λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη για την Πιερία. Μεταξύ των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ειδομένη είναι και η οικογένεια της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α' . Όπως εξήγησε η μητέρα της, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον ανυπόφορη. 

«Θέλω καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μου και να μπορέσω να δω πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Γερμανία» δήλωσε.

Στην περιοχή επικρατεί ηρεμία μέχρι και αυτή την ώρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο για τις ροές, το σύνολο των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα φτάνει τους 50.256.

Πηγή protothema.gr

Read more...

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 7 Απριλίου...



Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη (7 Απριλίου) συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις αντιδράσεις της ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενώ την ίδια μέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει...
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καλεί για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της 7ης Απριλίου και προειδοποιεί για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.
Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι δεν θα περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "μέτρα-σφαγείο" που δεν συνιστούν μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που συνεπάγονται περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, αναφέρεται: «Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη "μεταρρύθμιση" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κ.λπ.), στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ.
Παράλληλα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά.
Στις "διαπραγματεύσεις" το κουαρτέτο των δανειστών θέτει το δίλημμα "είτε απελευθερώνεται η πώληση όλων των κόκκινων δανείων στα funds είτε θα βρεθείτε προ του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων" και η Κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως».

Read more...

Μπαλαούρας: Δεν θα απέρριπτα το «Μακεδονία»...



Δεν θα απέρριπτε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας την ονομασία «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του...
στον ρ/σ Παραπολικά.
«Το ζήτημα είναι τριτεύων ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το "Βόρεια Μακεδονία" ή το "Σλαβομακεδονία". Το "Μακεδονία" δεν θα το απέρριπτα προσωπικά» ανέφερε.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της παρουσίας του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του.
Διαφώνησε τέλος με την πρόταση του Δημήτρη Μάρδα περί των επενδυτών Σύρων προσφύγων λέγοντας πως «πρέπει να προσέχουμε όλοι και κυρίως οι υπουργοί τι λέμε, πότε το λέμε και κυρίως γιατί το λέμε».

Read more...

Την Τετάρτη κατατίθεται το νομοσχέδιο Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό


Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, αυτήν την ώρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Επίσης, ότι προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον, θα προχωρήσει η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.

Το Κυβερνητική Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία, εντός 20 ημερών, 30.000 θέσεων φιλοξενίας, πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας.

Βίτσας: Προσπαθούμε να ελέγξουμε κάποιες ΜΚΟ στην Ειδομένη


Ο επικεφαλής του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάποιες ΜΚΟ στην Ειδομένη, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο.
«Καταγραφή και πιστοποίηση των περισσότερων ΜΚΟ έχει γίνει. Από εκεί και πέρα ξεφυτρώνουν κάποιες που αυτή τη στιγμή όχι μόνο προσπαθούμε να τις ελέγξουμε αλλά να πάρουμε και επιπλέον μέτρα» τόνισε.

«Τα επιπλέον μέτρα είναι να απαγορεύσουμε σε αυτές τις ΜΚΟ να μπαίνουν σε οργανωμένους χώρους και το δεύτερο είναι ότι μέσω της πειθούς θα πρέπει να τελειώσει το φαινόμενο Ειδομένη», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού, Γ. Κυρίτσης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η απευθείας επικοινωνία με τους πρόσφυγες χωρίς διαμεσολαβητές. «Προσπαθούμε να εντείνουμε την επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απευθυνόμαστε αδιαμεσολάβητα στους πρόσφυγες και μετανάστες στη γλώσσα τους. Είναι μια προσπάθεια με δυσκολίες, λόγω έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών. Ήδη στέλνουμε ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη και σχεδιάζουμε να στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...