Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Ρωγμές» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Την Τετάρτη κρίνεται το θέμα Μουζάλα


Προφανώς και είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση ή για ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι έχει αλλάξει. Και η «μακεδονική κρίση» με επίκεντρο τον Γιάννη Μουζάλα, ήταν μόνο η αφορμή.
tsipraskammenos
του Γιώργου Μελιγγώνη
Αμέσως μετά το «σαρδάμ» Μουζάλα με την «Μακεδονία», στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκμυστηρεύονταν στους συνομιλητές τους ότι «δεν μπορούν να πιστέψουν» την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανιζόταν αμετάπειστος, ενώ ώρα με την ώρα και μέρα με την μέρα, κλιμάκωνε την πίεσή του κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, καίτοι έβλεπε ότι ένας-ένας, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν προς υπεράσπισή του, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη για τον πρωθυπουργό τυχόν απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα –ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σκεφτόταν να «υποκύψει» στις πιέσεις Καμμένου.
Συνεχίζονται οι «κακοφωνίες»
Σε κάθε περίπτωση, οι μέρες πέρασαν και στο Μαξίμου ήλπιζαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα υπόκειτο στην κατηγορία του «πανδαμάτορος» χρόνου και θα άφηνε πίσω του την «μακεδονική κρίση». Ωστόσο, αντιθέτως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι ζητεί την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν είναι πια τόσο «βολικός» και «εύκολος» κυβερνητικός εταίρος για το Μαξίμου όσο ήταν στο παρελθόν. Αντιθέτως, στην ίδια συνέντευξη, «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το
θέμα της σίτισης των προσφύγων στην Ειδομένη, διαμηνύοντας ότι «ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ», ενώ μία ημέρα μετά φρόντισε να… ταξιδέψει στην Αίγυπτο, προκειμένου να μην μετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική-Μεταναστευτική Πολιτική και να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιάννη Μουζάλα.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι «αρρυθμίες» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων συνεχίστηκαν, καθώς ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη για το μήνυμα που εξέδωσε ο τελευταίος σχετικά με την… επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Αβέβαιο μέλλον
Βεβαίως, στελέχη με γνώση των συνομιλιών που έχουν γίνει σε ανώτερο επίπεδο, μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα ή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ρήξης στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τα σενάρια περί «στρατηγικής αποχώρησης» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ουδόλως σκοπεύει να φύγει από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό που αντιλαμβάνονται όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι πως οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Αλέξη
Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, αλλά και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν είναι το ίδιο «θερμές» όσο στο παρελθόν. Μάλιστα, με δεδομένα τα νέα μέτρα που θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται αν ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα αντέξουν την πολιτική πίεση, αλλά και πώς θα επενεργήσει στην «συμπεριφορά» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η πίεση που θα δεχθεί ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος από το νέο δεξιό κόμμα Καρατζαφέρη-Μπαλτάκου.
Κοντολογίς: το γυαλί της συγκυβέρνησης δεν έχει σπάσει. Ωστόσο, τα πρώτα ρήγματα έχουν εμφανιστεί και τώρα μένει να φανεί αν Τσίπρας-Καμμένος θα «μπαλώσουν» τα ρήγματα αυτά ή αν θα γίνει το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, το ραντεβού που θα έχουν μάλλον μεθαύριο, Τετάρτη, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το θέμα Μουζάλα, θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της κυβέρνησης. Και, μπορεί αμφότεροι να προσέλθουν στο ραντεβού αυτό με αντίθετες θέσεις –αφού ο μεν πρωθυπουργός θέλει ενίσχυση Μουζάλα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την… παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής- ωστόσο το έδαφος για την συνάντηση έχει στρωθεί: μερικές ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν εμφανιστεί στη Βουλή σαν «μία γροθιά», στη συζήτηση για την Δικαιοσύνη και
την διαφθορά, εξαπολύοντας πυρ ομαδόν κατά της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: