Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δημιουργούν τη γενιά των 400€


Με επίδομα ανεργίας θα μοιάζει ο μισθός των νέων κάτω των 25 ετών. Διαβάστε πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές με τα νέα μέτρα


Οι νέοι θα είναι για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα των νέων σκληρών μέτρων, που φέρνει δανειακή σύμβαση.

Ο μισθός των νέων κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται δραματικά, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις καθίστανται ουσιαστικά ανενεργές.

Ουσιαστικά περνάμε από τη γενιά των 700 και στη συνέχεια των 592 ευρώ, καταλήγουμε στη γενιά που θα πληρώνεται με... επίδομα ανεργίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22%, ενώ θα υπάρξει επιπλέον μείωση 10% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας νεοπροσλαμβανόμενος δικαιούται με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση 751,39 μεικτά τον μήνα.

Με την περικοπή 22% ο μισθός του θα μειωθεί κατά 150,28 ευρώ και θα περιοριστεί στα 586,08 ευρώ, κάτι που σημαίνει 487,45 ευρώ καθαρά.

Όμως για τους νέους κάτω των 25 ετών τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Μέσω των επιπλέον περικοπών 10%, οι μεικτές αποδοχές του νέου εργαζόμενου πέφτουν στα 510,94 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές θα είναι περίπου 400 ευρώ!

Μάλιστα, τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν τον Ιούλιο, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει πλήρη αναθεώρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι τότε, με στόχο να έχουμε ευθυγραμμιστεί με χώρες που θεωρούνται "ανταγωνιστικές".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του μισθού, θα επηρεάσει και το επίδομα ανεργίας, το οποίο από τα 461,5 ευρώ θα πέσει στα 359,97 ευρώ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το Μνημόνιο2

http://news247.gr


Read more...

Δήλωση Γ. Παναγιωτακόπουλου


«ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είμαστε εμείς!»Δήλωση Γ. Παναγιωτακόπουλου
Μέλους Π.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ
ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, αποτελεί την υπογραφή για την εξαθλίωση των πολιτών αυτής της χώρας, για τη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, για τη μετατροπή της χώρας σε μια ανυπόληπτη και αδύναμη αποικία των ισχυρών της Ευρώπης.

Αντί για τη «σωτηρία» οδηγούμαστε στην μετατροπή των Ελλήνων σε οικονομικούς μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα και στην επιστροφή τους σε συνθήκες της δεκαετίας του ‘50 και του ’60.

Η στράτευσή μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία μας όλα αυτά τα χρόνια και οι αγώνες που δώσαμε προκειμένου να υπηρετήσουμε το λαό, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στην έκφραση της πλήρους και κάθετης διαφωνίας με όσα συμφώνησαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί και ο Δοτός Πρωθυπουργός της χώρας με τους υπαλλήλους της Τρόικα.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,
Αρνούνται τη συνευθύνη και τη συνυπογραφή στο πιο αντιλαϊκό και καταστρεπτικό σχέδιο για τη χώρα.
Αρνούνται να γίνουν συμμέτοχοι στην καταστροφή του τόπου.
Αρνούνται τη συμφωνία για τη μετατροπή της χώρας σε Μπαγκλαντές της Ευρώπης.
Αρνούνται τη φτώχεια, την ανεργία, τον οικονομικό μαρασμό, τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Αρνούνται να υποβάλλουν τα σέβη τους στους τραπεζίτες και το μεγάλο παρασιτικό κεφάλαιο.

Θα είμαστε απέναντι με όλες μας τις δυνάμεις.
Κανένας μας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεσμεύσει, με οποιαδήποτε υπογραφή, αποφάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές μας, τα πιστεύω μας και τις ιδέες μας.
Δεν διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπειά μας και την ιστορία του κινήματός μας.

Δεν υποκύπτουμε στα ψευτοδιλήμματα περί σωτηρίας, γιατί δεν υπάρχει σωτηρία με την συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά υποταγή στο σχέδιο σταδιακής χρεοκοπίας αφού ένας ολόκληρος λαός οδηγείται στον οικονομικό θάνατο.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους καλούμε σε έναν αγώνα διαρκείας προκειμένου να ανατρέψουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν έχουν ούτε την κομματική ούτε τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του κινήματός μας και τα καλούμε να εκφράσουν, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, την αντίθεση τους, την οργή τους, την αγανάκτησή τους.

Απευθυνόμαστε στα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τους θυμίζουμε ότι εκπροσωπούν τους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν νομιμοποιούνται να αποφασίζουν για την καταστροφή τους, ούτε για την παράταση της θητείας μιας Κυβέρνησης της υποταγής, που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, βάζοντας το δικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού.

Όταν οι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι και η Τρόικα θα δίνουν τα χέρια τους και θα επικυρώνουν τη συμφωνία ξεπουλήματος του λαού και της χώρας, εμείς θα σφίγγουμε τις γροθιές μας με το λαό πού θα διεκδικεί την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και την ΤΙΜΩΡΙΑ των υπευθύνων για την καταστροφή της χώρας.

Είναι ιστορικό καθήκον κάθε δημοκράτη, κάθε σοσιαλιστή στο ΠΑΣΟΚ, να είναι μπροστά στον αγώνα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, της ανεξαρτησίας της χώρας, της απομάκρυνσης των δυναστών, της ήττας των συμβιβασμένων και ανίκανων.

Η ανοχή τελείωσε, η αγανάκτηση ξεχείλισε.
Η καθεμιά και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν πρόκειται να υπηρετήσει ούτε τους συμβιβασμένους, ούτε τους δοτούς, μόνο το λαό και τα συμφέροντά του.
Το ΠΑ।ΣΟ.Κ είμαστε εμείς.

http://papaioannou


Read more...

Συνεδρίαση Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ με φόντο τις... κάλπες! ...



Αύριο (στις 12.30 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), θα συνεδριάσει η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε αυτή την συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και θα καλέσει τους βουλευτές του κόμματος να... στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Πάντως, είναι σίγουρο πως για ακόμα μια φορά, οι βουλευτές του Κινήματος θα ζητήσουν και θα πάρουν το λόγο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι ομιλίες εκείνων των βουλευτών που έχουν πει πως θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και εάν θα επιμείνουν.

Πάντως, στο... παρασκήνιο, ακούγεται έντονα πως κάποιοι θα ανοίξουν και το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ίσως και... κάλπες, μέσα στην Κ.Ο. για την αλλαγή...


parapolitika.gr



Read more...

Με τη διαπραγμάτευση αποτρέψαμε τα χειρότερα, λέει ο Αντώνης Σαμαράς

«Γιατί είπα το 'ναι'»




Αθήνα
Απευθυνόμενος στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με μήνυμα του το βράδυ της Πέμπτης επιχείρησε να εξηγήσει γιατί αποδέχτηκε τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας -όπως εξάλλου και η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ- εν μέσω αναβρασμού των βουλευτών.

Με τη σκληρή διαπραγμάτευση «αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε ο κ.Σαμαράς, παραδέχτηκε πάντως ότι κάποιες άλλες από τις επώδυνες ρυθμίσεις δεν αποφεύχθηκαν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατά των νέων μέτρων διαμαρτυρήθηκε το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά των νέων μέτρων, που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από το Πεδίον του Άρεως.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ απηύθυναν κάλεσμα στους συγκεντρωμένους να «ξεσηκωθούν και να μετατρέψουν κάθε τόπο δουλειάς σε κάστρο του αγώνα» και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, κάλεσαν τον λαό να απαιτήσει «να μην ψηφιστεί καμία δανειακή σύμβαση, κανένα μνημόνιο και να μην περάσει κανένα μετρό».

«Να τιμωρηθούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και να πέσει τώρα η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο, Παρασκευή, ενώ έγινε κάλεσμα για συμμετοχή όλων στη 48ωρη απεργία, με την ευθύνη, όπως τονίστηκε, να βρίσκεται στα χέρια του λαού.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και βουλευτές του κόμματος.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος

«Δεν μπορώ να ψηφίσω τα μέτρα»

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με τον υφυπουργό Γ.Κουτσούκο (Α)
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με τον υφυπουργό Γ.Κουτσούκο (Α) (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Την παραίτησή του κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτσούκος, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί» να ψηφίσει και κατ' επέκταση να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στην αγορά εργασίας.

«Τα μέτρα που προκύπτουν [...] δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους» τονίζει ο κ. Κουτσούκος και επιτιθέμενος στην τρόικα προσθέτει ότι «με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων» σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η στάση δε του ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει, όπως τονίζει ο κ. Κουτσούκος, τους φόβους «για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση».

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στον κ. κουτσούκο σύμφωνα με πληροφορίες και το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόβλεψη του νέου μνημονίου περί κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, παρά το ότι αποτελούν θέματα αρμοδιότητάς του.

Η ανακοίνωση παραίτησης του κ. Κουτσούκου

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαπραγμάτευση για την περικοπή του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση έγινε με τους πλέον δυσμενείς όρους για τη χώρα μας.

»Δυστυχώς, τα μέτρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους.

» Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

»Έτσι, επιβεβαιώνονται οι αρχικοί μας φόβοι για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του Δ.Ν.Τ., το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση.

» Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη Διεθνή-Ευρωπαϊκή συγκυρία και το ρόλο των αγορών, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών γι’ αυτήν την τραγική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα και εγώ αναλαμβάνω αυτή που μου αναλογεί για τους λίγους μήνες (από τον Ιούνιο του 2011) που υπηρέτησα ως Υφυπουργός Εργασίας.

» Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω την άφρονα και καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009 που υπερχρέωσε τη Χώρα, καθώς και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό του επιτελείο δεν έθεσε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και δεν διαχειρίστηκε σωστά το μέγεθος του προβλήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

» Είναι προφανές ότι ως αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας δεν μπορώ να υλοποιήσω τα μέτρα που αποφασίστηκαν, γι’ αυτό και υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.

» Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουτρουμάνη για τη συνεργασία μας και να δηλώσω ότι δεν θα πάψω να προσπαθώ, όπως και όσο μπορώ, για τη διευθέτηση με το μικρότερο δυνατό κόστος των ανοιχτών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης.

» Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου στην πολύπαθη Ηλεία ότι, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα είμαι δίπλα τους, ανεξάρτητα από αξιώματα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για γερά νεύρα το Eurogroup μετά τη συμφωνία στο «παρά πέντε» στην Αθήνα

«Δεν περιμένουμε τελική απόφαση»


«Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία» λέει το Βερολίνο προ της συνάντησης
«Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία» λέει το Βερολίνο προ της συνάντησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βρυξέλλες
Δυσμενές για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε –έστω και στο παρά πέντε- στην Αθήνα για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να εγείρει αντιρρήσεις τόσο σχετικά με το νέο πρόγραμμα όσο και με το PSI. Προσερχόμενοι στη συνάντηση, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν πως δεν περιμένουν τελική απόφαση από το συμβούλιο.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε οριστική, τελική απόφαση απόψε, πρέπει να συζητήσουμε αρκετά σημεία» υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή».

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως «μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση, έχουμε τελικά τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, και αξιόπιστο πρόγραμμα». «Έχουμε επίσης μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους του PSI και τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση του Eurogroup για τα τελικά βήματα» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

Στη συνάντηση συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχουν σαφώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, και μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη» ανέφερε προσερχόμενη.

«Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς» σχολίασε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Στο Eurogroup της Πέμπτης δεν θα πάρουν μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ Μ.Μόντι και ο Κύπριος υπουργός Κ.Καζαμίας.

Αμφιβολία Σόιμπλε για τους στόχους του χρέους


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο». Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, συνέχισε, λέγοντας ωστόσο στους δημοσιογράφους πως «δεν χρειάζεται να περιμένετε σήμερα το βράδυ, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020.

Όσον αφορά μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις στην Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει, ατύπως, νέες μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί η έκθεση της τρόικας.

Η Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, επέμεινε στη σημασία των ελληνικών δεσμεύσεων, λέγοντας πως «οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε μερικές εβδομάδες, και πρέπει να είναι εγγυημένο μέχρι τότε πως, όποιος συνδυασμός δυνάμεων και εάν προκύψει, η συμφωνία θα τηρηθεί».

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε πως «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

O επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διάγγελμα Σαμαρά στις 20:00 - «Διαπραγματευθήκαμε για πρώτη φορά» τονίζει η ΝΔ









Διάγγελμα Σαμαρά στις 20:00 - «Διαπραγματευθήκαμε για πρώτη φορά» τονίζει η ΝΔ
Εν αναμονή της δήλωσης-διαγγέλματος Σαμαρά –η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 8 το βράδυ- και από την οποία αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις διά χειλέων του Προέδρου της ΝΔ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, από την Συγγρού επιχειρείται να αποσαφηνιστούν τα σημεία για τα οποία έγινε επίπονη συζήτηση ώστε τα μέτρα του νέου πακέτου να είναι ηπιότερα για τα ασθενέστερα στρώματα.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από την Συγγρού, κατόπιν της επιμονής Σαμαρά, η διαπραγμάτευση περιεστράφη γύρω από τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, η οποία αφορά μόνο στους νεοεισερχόμενους, χωρίς να επηρεάζονται τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός ενώ δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή (αύξηση στο χαράτσι της ΔΕΗ, σε 16 φόρους στα ακίνητα, στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών) και θα διέλυε ό,τι απέμεινε στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή. Ακόμη, από το κείμενο της συμφωνίας δεν προβλέπονται νέοι φόροι (πέραν φυσικά των προσυμφωνημένων για το 2012).

Τέλος, από το επιτελείο Σαμαρά επισημαίνεται ότι «περιορίζονται στο μισό της αρχικής απαίτησης οι μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Αυτό είναι προφανώς και το σημείο- κλειδί της πολύωρης χθεσινής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την οποία, από τις 7 ώρες συζήτησης οι 6 αναλώθηκαν στο θέμα των συντάξεων.

Κατά πληροφορίες, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε πολιτικούς αρχηγούς, κυβέρνηση και τους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΕ, και ΕΚΤ κατέληξαν σε μια μέση λύση, η οποία προφανώς περιλαμβάνει την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, από περικοπές σε συντάξεις, με τη διατήρηση όμως κάποιων πλαφόν, πιθανώς ενδιαμέσως των 100 ευρώ που πρότεινε ο κ। Κουτρουμάνης και των 300 στα οποία επέμενε η πλευρά της ΝΔ.
http://newpost.gr
Read more...

Αμφισβητούν οι δανειστές τη "συμφωνία" των αρχηγών!

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες


Το κλίμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν από το πρωί της Πέμπτης οι Γερμανοί είναι ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για το ελληνικό δάνειο. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετωπίζει κλίμα καχυποψίας για τη συμφωνία των αρχηγών.

Κωδικοποιώντας, τα βασικά σημεία της εξελισσόμενης διαβούλευσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και των δεκαέξι ομολόγων του από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Στις Βρυξέλλες, το κλίμα για την Ελλάδα είναι βαρύ

2. Αμφισβητούν οι δανειστές μας το ότι υπάρχει πραγματική συμφωνία των ελληνικών κομμάτων

3. Θεωρούν τις δεσμεύσεις αόριστες και "αδύναμες"

4. Στο working group που προηγήθηκε εκφράστηκαν προβληματισμοί ακόμη και για ανατροπή της συμφωνίας για την ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με νέα (πρόγραμμα PSI) Εγέρθηκαν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αμφισβητήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

5. Σκληρή στάση κρατά το Βερολίνο ζητώντας ουσιαστικές και έγγραφες δεσμεύσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία

6. Προβληματισμό εκφράζουν για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας ότι είναι αυτός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία.

7. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής πολιορκούνται από συναδέλφους των άλλων χωρών που μετέχουν στο Eurogroup, οι οποίοι τους ρωτούν: αν υπάρχει συμφωνία, ποια είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία και αν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα περάσει από τη Βουλή.
Read more...

Και η Vodafone βγάζει τα λεφτά της από την Ελλάδα

Μετά τους Γερμανούς του ΟΤΕ


Μετά την παραδοχή των Γερμανών του ΟΤΕ για έξοδο των χρημάτων του Οργανισμού σε τράπεζες του εξωτερικού, έρχεται σήμερα ένας ακόμη πολυεθνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός να παραδεχθεί ότι εφαρμόζει ανάλογες πρακτικές.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Andy Halford, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, ανέφερε πως «κάθε απόγευμα» τα λεφτά από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και άλλες αγορές μεταφέρονται στη Βρετανία, καθώς η εταιρεία φοβάται τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τιμολόγησης σε διαφορετικό νόμισμα, εάν χρειαστεί...

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι προ λίγων εβδομάδων η Vodafone επένδυσε ποσό 168,5 εκατ. ευρώ για επέκτασή της στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών της Deutsche Telekom - ελέγχει, ως γνωστόν, τον όμιλο του ΟΤΕ - Kevin Kopp είχε αναφέρει ότι, εκτός από το κεφάλαιο κίνησης που καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τα διαθέσιμα του ΟΤΕ βρίσκονται τοποθετημένα σε διεθνείς τράπεζες του εξωτερικού καθώς και σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου.

Ανάλογες πρακτικές ακολουθούν και άλλες μεγάλες πολυεθνικής που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον χώρο της λιανικής και των τροφίμων।
.protothema.gr
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για εξεταστική...




Κατατέθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της αποτύπωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους, ώστε να... πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια γι’ αυτό το πραγματικά κρίσιμο θέμα.

Στην πρόταση, που υπογράφεται από 111 βουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι είναι επιβεβλημένο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει:

-Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

-Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.
Ολοκληρο το κειμενο ...



Read more...

Περικοπές χωρίς τέλος (αλλά σε δόσεις) κρύβει η μετενέργεια









Περικοπές χωρίς τέλος (αλλά σε δόσεις) κρύβει η μετενέργεια
Με δόσεις θα χάνουν τα επιδόματά τους οι εργαζόμενοι. Το τελικό κείμενο του μνημονίου ορίζει το τι ακριβώς θα γίνεται μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων και η πρόβλεψη είναι εφιαλτική καθώς ανά τρίμηνο θα κόβεται και κάτι.


Στο μνημόνιο ορίζεται ότι όλες οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια τριών ετών. Αν υπάρχουν συμβάσεις με ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, τότε θα ψηφιστεί νόμος που θα ορίζει ότι οι συμβάσεις αυτές θα λήγουν μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου.

Μετά τη λήξη αρχίζει το μαρτύριο:

1. Τρεις μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης όλες οι ρήτρες θα παύουν να ισχύουν με την εξαίρεση του βασικού μισθού, των επιδομάτων εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας.

2. Έξι μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας θα παύουν επίσης να ισχύουν.

3. Εννέα μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης όλα τα επιδόματα θα παύουν να ισχύουν και θα διατηρείται μόνο ο βασικός μισθός έως ότου αντικατασταθεί από μια νέα συλλογική συμφωνία ή νέες ή τροποποιημένες ατομικές συμβάσεις.


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Αυτά είναι τα νέα μέτρα - μέγγενη

Και τον Ιούλιο νέα δόση με 13ο και 14ο μισθό


  • Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%. Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα υποστούν επιπλέον μείωση 10%. Επιπλέον προβλέπεται πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%, καταργείται η διαιτησία, ο χρόνος της μετενέργειας μειώνεται από έξι σε τρεις μήνες.
  • Η μονιμότητα καταργείται σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
  • Αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.
  • Μείωση του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015.
  • Περικοπή της κύριας σύνταξης ΟΤΕ, ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15%. Κάτω 7% και οι συντάξεις που δίνει το ΝΑΤ.
  • Μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Νέα περιστολή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ.ευρώ.
  • Μαχαίρι 300 εκατ.ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
  • Αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
  • Μαχαίρι 1,1 δισ ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες.
  • Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια ύψους 0,2% του ΑΕΠ ετησίως.
  • Παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια με σκοπό να γίνει οικονομία ποσών που ισούνται με το 1,5% του ΑΕΠ, την τριετία 2013-2015.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ.
  • Λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
  • Επιπλέον μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από το 2013.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
  • Τέλος στο καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στη νησιωτική Ελλάδα.


Νέα χαράτσια-σοκ στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με καταργήσεις των φοροαπαλλαγών, προβλέπει το νέο φορολογικό πακέτο που περιγράφεται στο «προμνημόνιο» με τις απαιτήσεις της Τρόικα.

Αντιδρώντας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται σε έξι κατευθύνσεις:

1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2) Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.

3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

4) Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.

5) Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων!

6) Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Η μείωση του κατώτερου μισθού έως και 22% οδηγεί σε σημαντικές περικοπές/ Η μείωση του κατώτατου μισθού και το ψαλίδι στη μετενέργεια θα συμπαρασύρουν και τις αμοιβές που ορίζονται έως σήμερα από τις κλαδικές συμβάσεις καθώς μετά τη λήξη του προστατευτικού τριμήνου , εργοδότες και εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται από το σημείο μηδέν . Ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ μικτά και θα παγώσει έως το 2015 ενώ για τους νέους έως 25 ετών , η μικτή αμοιβή δε θα υπερβαίνει τα 527 ευρώ. Έτσι , για παράδειγμα ο έγγαμος υπάλληλος με δύο τριετίες από 963,13 ευρώ , θα εισπράττει 751,24

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ

Όλα αυτά, όταν το καλοκαίρι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο οτι θα έρθει και πάλι στο τραπέζι ζήτημα περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό καθώς και στο αφορολόγητο।
protothema.gr
Read more...

Το «κούρεμα» στις έδρες, η κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές που σηκώνουν το αντιμνημονιακό λάβαρο









Το «κούρεμα» στις έδρες, η κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές που σηκώνουν το αντιμνημονιακό λάβαρο
Οι αρχηγοί συμφώνησαν σχεδόν σε όλα. Το «πρόβλημα» είναι ότι στη Βουλή, δεν ψηφίζουν μόνον αυτοί και οι βουλευτές -πράσινοι και γαλάζιοι, δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως πρόθυμοι για να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που περιλαμβάνει.


Στη Βουλή, κοινός τόπος είναι πλέον η εκτίμηση ότι η πολιτική διαχείριση του νέου Μνημονίου θα είναι προσπάθεια απείρως δυσκολότερη από την διαπραγμάτευση που έφερε τη συμφωνία των αρχηγών.

Οι εκλογές βλέπετε, είναι επί θύρας -ας μαζεύει υπογραφές ο Νιώτης για την επιμήκυνση του βίου της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Όταν οι αρχηγοί δυσκολεύονται να συναποφασίσουν για τα μείζονα, στην καθημερινότητα με τα ελάσσονα θα γίνει του κουτρούλη το πανηγύρι. Αν είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να πούμε ότι ουδείς επιθυμεί διακαώς και ξεκάθαρα την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς ορισμένοι (βουλευτές) ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία. Όπου «ανάγκη» η προσπάθεια διατήρησης της βουλευτικής έδρας.

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό της Βουλής, γνωρίζει ότι στις επικείμενες εκλογές θα υπάρξει… άνεμος ανανέωσης. Θα είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -εδώ θα έχουμε το μεγάλο… κούρεμα, ορισμένοι εκτιμούν ότι ένα «όχι», έπειτα από δύο χρόνια συνεχών «ναι» και γονυκλισίας στις επιταγές της τρόικας, ενδεχομένως θα αποτελέσει εφαλτήριο επιστροφής στη Βουλή.

Αντιστοίχως, συνάδελφοί τους στη ΝΔ εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχίσουν την αντιμνημονιακή πολιτική και να καρπωθούν τα οφέλη. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αν και είναι ο μόνος αρχηγός που μπορεί κάτι να χάσει, επέλεξε τη στάση της ευθύνης αποδεικνύοντας ότι είναι υπεύθυνος, σοβαρός και ο μόνος που μπορεί να διαπραγματεύεται. Ο μόνος που μπορεί να πει αύριο στο λαό, ψήφισέ με για να αγωνιστώ για τη βελτίωση της ζωής σου», σχολίαζε στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ.

Λόγω του κλίματος στην ΚΟ της ΝΔ, το πιθανότερο είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ όπου ο Γιώργος Παπανδρέου με την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πλειοψηφία σκέφτεται να αφήσει την ψήφο στη συνείδηση των βουλευτών. Ωστόσο, το απόγευμα σήμερα άρχισαν να διατυπώνονται και στο ΠΑΣΟΚ σκέψεις για κομματική πειθαρχία.

Μεταξύ μας, αν σκεφτεί κανείς τις δηλώσεις του Βουδούρη, του Αμοιρίδη, του Καρύδη, του Μαγκούφη, αλλά και του Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος ζητάει διεξοδική συζήτηση και όχι ψήφιση… fast track, η κομματική πειθαρχία δεν θα είναι και το ευκολότερο πράγμα στο σημερινό ΠΑΣΟΚ…

Θέμης Δάγκλης
http://newpost.gr
Read more...

Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

«Σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»


Σε όλα όσα αποφασίζονται δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης, δηλώνει ο Κ.Μίχαλος
Σε όλα όσα αποφασίζονται δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης, δηλώνει ο Κ.Μίχαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλούν τα μέτρα που περιέχονται στο κείμενο που προωθεί η τρόικα, και όπως όλα δείχνουν θα επιβληθούν τελικά στη χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν κοινωνική εξαθλίωση, αφανισμό της επιχειρηματικότητας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά προοπτική για το μέλλον, αφού σε όλα όσα αποφασίζονται δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήδη, η ανεργία στη χώρα μας άγγιξε το 21%, γεγονός που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τσουνάμι των λουκέτων που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να σημειώσω, δε, ότι στο δείκτη της ανεργίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες χιλιάδες πλέον κατεστραμμένοι επιχειρηματίες» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε τέλος την ανάγκη «έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξουμε πορεία».

«Ας δώσουμε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να επιλέξει αυτός την τύχη του», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολόκληρο το κείμενο του νέου Μνημονίου - Μέτρα «φωτιά» για τους εργαζόμενους

Το έγγραφο με τις ανατροπές ώς το 2015




Αθήνα
Αυστηρή λιτότητα, σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, νέα φορολογική επιδρομή και δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που η τρόικα θεωρεί αναγκαία προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να υλοποιηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI).

Το in.gr δημοσιεύει το κείμενο του Μνημονίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην τελική φάση της επεξεργασίας του, με κάθε επιφύλαξη για τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο τελικό κείμενο προτού αυτό υπογραφεί.

Η διάρκεια του προγράμματος στήριξης επεκτείνεται κατά ένα χρόνο, ώς το 2015, με την ελπίδα ότι έως τότε η ελληνική οικονομία θα σταθεί ξανά στα πόδια της και θα κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Στην εισαγωγή του κειμένου αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τρεις βασικές προκλήσεις: Πρώτον, η απουσία ανταγωνιστικότητας, δεύτερον η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τρίτον η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος.

Για να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία σε αυτές τις προκλήσεις, επισημαίνεται στο κείμενο, πρέπει να μειωθούν οι ονομαστικοί μισθοί και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να μειωθεί το μέγεθος της παρέμβασης της κυβέρνησης στην οικονομία μέσω και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και να ενισχυθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόζει πολιτικές μέσω μίας ευρείας μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Για το ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπεται σωρευτική συρρίνωση του ΑΕΠ κατά 4% με 5% την περίοδο 2012-2013, ενώ για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναφέρεται ότι θα πάρει καιρό μέχρι να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει τη σταθετή μείωση του δημοσίου χρέους.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 10 δισ. ευρώ) έως το 2015.

Για το 2012, αναθεωρείται ο στόχος για πλεόνασμα και πλέον εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, ενώ επεκτείνεται η περίοδος της προσαρμογής (του προγράμματος στήριξης δηλαδή) έως το 2015 (κατά ένα έτος).

Για τα πρόσθετα μέτρα, αναφέρεται ότι χρειάζονται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ το 2012 και επιπλέον μέτρα 5% του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ώς το 2015.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, αναφέρεται ότι στόχος είναι η μισθολογική δαπάνη να διαμορφωθεί πέριξ του 9% του ΑΕΠ και αυτό θα περιλαμβάνει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,5% του ΑΕΠ ώς το 2015.

Προβλέπεται ακόμα η επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων (το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης), ώστε να εξοικονομηθούν δαπάνες 0,2% του ΑΕΠ ετησίως.

Στο κείμενο τίθεται ο στόχος για αποχωρήσεις τουλάχιστον 150.000 δημοσίων υπάλλήλων έως το 2015 και υποχρεωτικές αποχωρήσεις (απολύσεις) 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.

Προβλέπονται ακόμα περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, νέες προσαρμογές (μειώσεις) στις συντάξεις και περικοπές στις δαπάνες υγείας.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αναθεωρηθούν οι κοινωνικές δαπάνες.

Για την επίτεξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου, προτείνεται η μείωση τω αμυντικών δαπανών (κατά 0,15% του ΑΕΠ) και των επενδύσεων κατά 0,2% σε σύγκριση με όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2012.

Έμφαση δίνεται και στην κατάργηση φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Στο κομμάτι που αφορά τα φορολογικά, συνιστάται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του ΚΒΣ, η μείωση αρκετών φοροπαλλαγών και «προνομιακών καθεστώτων (αναφορά στον μειεμένο κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά), μία περισσότερο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων από κεφάλαιο (ακίνητα, τόκοι).

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να παίρνει πρόσθετα μέτρα, όταν τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται υποαποδίδουν. Αυτά τα μέτρα θα προβλέπουν νέες μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, τις κοινωνικές δαπάνες (επιδόματα) και τις αμυντικές δαπάνες.

Στο κείμενο, αφού γίνεται αναφορά στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τονιζεται ότι είναι αναγκαίο να γίνει μία βαθιά αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνεται ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) 9% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και 10% μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες, τις επιπτώσεις από το PSI και τη μελέτη της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια τους.

Με βάση το πόρισμα της ΤτΕ, οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να καταθέσουν τα σχέδια τους για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώς τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, η ΤτΕ σε συνεργασία με την τρόικα θα αξιολογήσει ξεχωριστά κάθε τράπεζα με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Αυτή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην Αγροτική Τράπεζα, όπου επισημαίνεται ότι θα κατατεθεί μελέτη για το πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν στην τράπεζα.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν κεφάλαια από την αγορά και η ΤτΕ θα ορίσει συγκεκριμένες προθεσμίες για κάθε τράπεζα ξεχωριστά ώστε τα τέλη Απριλίου. Η προθεσμία αυτή θα λήξει το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι τράπεζες που θα υποβάλουν αξιόπιστα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων (contingent convertible bonds - CoCo's). Τα CoCo's μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές όταν ο δείκτης των εποπτικών κεφαλαίων μία τράπεζας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο, προκαθορισμένο επίπεδο,

Οι τράπεζες θα έχουν de facto και de jure επιχειρηματική αυτονομία. Τα δικαιώματα ψήφου των κοινών μετοχών θα είναι αυστηρά περιορισμένα και θα ασκούνται μόνο σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διακρατεί αυτές τις μετοχές για 2-4 χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για 5 έτη.

Αλλαγές θα γίνουν και στο ΤΧΣ, καθώς θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια και θα αλλάξει η διοικητική του δομή, συμπεριλαμβάνοντας ένα Γενικό Συμβούλιο και μία Εκτελεστική Επιτροπή.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση προεξοφλεί έσοδα 50 δισ. ευρώ καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να ορισθούν όλοι οι σύμβουλοι για 13 σχέδια της περιόδου 2012/2013, όπου δεν υπάρχουν ακόμα.

Την ίδια περίοδο, θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εξαιρουμένων τραπεζικών μετοχών και ζημιογόνων στοιχείων. Στο Ταμείο θα μεταφερθούν οι εναπομείνουσες μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα διατεθούν οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και το IBC (Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο) και στο β΄εξάμηνο τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και η Εγνατία Οδός.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, συνιστάται η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% έως το 2015. Αν ο κοινωνικός διάλοφος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου δεν συμφωνήσει πάνω σε αυτό το στόχο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, τονίζεται.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν μέγιστη διάρκεια 3 ετών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με μείωση της μετενέργειας σε 3 από 6 μήνες. Μετά απ' αυτή την περίοδο αν δεν υπάρχει συμφωνία για νέα σύμβαση, τότε θα επιστρέφουμε στο βασικό μισθό και ορισμένα επιδόματα (αρχαιότητας, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας). Αυτά θα εφαρμόζονται έως ότου (τυχόν) αντικασταθούν από νέους όρους σε μία συλλογική ή ατομική σύμβαση.

Ακόμη προβλέπεται το πάγωμα των ωριμάνσεων, μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10% (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο 2011 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 20,9%).

Για τον κατώτατο μισθό ορίζεται ότι θα μειωθεί κατά 22% για όλους τους εργαζόμενους, ενώ για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών επιπλέον μείωση 10% (συνολικά 32%), ώστε να μειωθεί η διαφορά που υπάρχει συγκριτικά με τους ανταγωνιστές, δηλαδή όπως αναφέρεται στο κείμενο την Πορτογαλία, και τις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συμφώνησαν οι αρχηγοί για όλα τα μέτρα- Ανυπόστατες φήμες τα περί παραίτησης Παπαδήμου









Συμφώνησαν οι αρχηγοί για όλα τα μέτρα- Ανυπόστατες φήμες τα περί παραίτησης Παπαδήμου
Kαι ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο 15 ημερών για μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρω ξαφνικά κόντεψε να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι εταίροι μας δεν δέχονται την παράταση και απαιτούν ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Ταυτοχρόνως, υπήρχαν φήμες ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος απειλεί με παραίτηση στη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τελική συμφωνία και μάλιστα ότι θα παραιτηθεί στις 19:00 το απόγευμα, ώρα που αρχίζει το Eurogroup.
Tο Μέγαρο Μαξίμου διέψευε τη φημολογία και διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει λόγος δραματικών τόνων.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να επικοινωνήσει με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά σε μία προσπάθεια να υπάρξει τελική συμφωνία πριν το Eurogroup φοβούμενος ότι σε άλλη περίπτωση η Ελλάδα να έχει ενδεχομένως αρνητική αντιμετώπιση.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, επήλθε συμφωνία μεταξύ Παπαδήμου, Παπανδρέου και Σαμαρά και το εκκρεμές θέμα των επικουρικών συντάξεων έκλεισε.
Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Aναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου και πιθανότατα δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.

Tέλος, την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος νωρίτερα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.

O ίδιος, όμως, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ το χαρτοφυλάκιό της των ελληνικών ομολόγων.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν λίγα λεπτά μου τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με ενημέρωσε ότι υπήρξε συμφωνία, την οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα। Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης και θα ενημερωθούμε εκτενώς για για τη συμφωνία, ενώ θα συζητήσουμε και για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Ντράγκι.
http://newpost.gr
Read more...

«Παραμονή στο ευρώ, χωρίς αποδοχή των εκβιασμών» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης

«Να μην τρομοκρατούν οι κυβερνητικές ευθύνες»


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη συμπόρευση με τη Δημοκρατική Αριστερά, στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε το κόμμα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου Φώτη Κουβέλη.

«Αποφασίσαμε στις ερχόμενες εκλογές να στηρίξουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, προσδοκώντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να αναλάβει τις τύχες της χώρας μας και να την οδηγήσει και πάλι στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης» αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Την υπογράφουν οι: Παύλος Αθανασόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Σωτήρης Βαλντέν, Σπύρος Βάρελης, Στέφανος Διαμαντής, Κλειώ Ευαγγελάκου, Μιχάλης Κυριακίδης, Λέλα Κωστούλα, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιώργος Πιτουρόπουλος, Ριχάρδος Σωμερίτης, Μάνος Τρανταλίδης, Ηλίας Φιλιππόπουλος και Νίκος Χιωτάκης.

Κοινός στόχος όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά χωρίς «παθητική αποδοχή της παρούσας κατάστασης και των εκβιασμών, που οι κυρίαρχοι συντηρητικοί κύκλοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Πρότεινε έναν «αριστερό ευρωπαϊσμό, που θα αντιστέκεται στις επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο του πολίτη και τα δικαιώματα της κοινωνίας», αλλά και «δεν θα τρομοκρατείται στην προοπτική ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών».

Σε μια μαχόμενη αριστερά, η οποία «δεν θα ανατριχιάζει μπροστά στην πιθανή ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, με βάση ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια οι ιδέες μας στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό διωγμόν».

Η ΔΗΜΑΡ, πρόσθεσε ο κ. Μπίστης, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός της κυβέρνησης του Κ.Σημίτη, πρέπει να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όλων των δυνάμεων που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον δημοκρατικό σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή τη μεγάλη παράταξη της σύγχρονης κεντροαριστεράς.

Υπέρ της συμπαράταξης με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, τάχθηκε ο Σωτήρης Βαλντέν, «με τον Σμίτ (τον Γερμανό, πρώην καγκελάριο) τον Ολάντ (τον Γάλλο σοσιαλιστή ηγέτη) ακόμη και τον Μόντι (τον Ιταλό πρωθυπουργό)» και συνοψίζοντας είπε: «μέσα στην Ευρώπη, κατά της Μέρκελ και με τους αντιπάλους της».

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, που διετέλεσε επί πολλά χρόνια επικεφαλής της ΕΡΤ, ανέπτυξε αναλυτικά την οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη. Ότι η ένταξη στην ΟΝΕ επέβαλε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, αλλά ακόμη και το φθινόπωρο του 2009, αν υπήρχε πολιτική ωριμότητα, θα είχαμε μικρότερο κόστος.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση, επέμεινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί από έναν μηχανισμό δανεισμού για όλες τις χώρες και ένα, επίσης συνολικό, αναπτυξιακό σχέδιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συμφώνησαν σε όλα στο ...91' οι αρχηγοί!

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφή στο Eurogroup


Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες βάρυναν στην τελική στάση των αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Το υπογράμμισαν από το πρωί με δηλώσεις τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Οι δανειστές δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν μαύρες τρύπες και γκρίζες ζώνες στη συμφωνία.

Στο τραπέζι μπήκε και η κατάρρευση της κυβέρνησης (διαβάστε εδώ τι έγραφε το πρωί το protothema.gr). Η λέξη εκλογές ανέβηκε στην πολιτική ατζέντα ενώ οι βουλευτές στη Βουλή απειλούν με καταψήφιση της συμφωνίας.

Προ αυτού του κινδύνου υπήρξε νέος κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Λουκά Παπαδήμο. Συμφώνησαν 300 εκ. ευρώ να περικοπούν από κύριες και επικουρικές συντάξεις και άλλα τόσα από άλλες δαπάνες του κράτους. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς πρέπει τώρα να συγκαλέσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα περάσει. Αρχικά ως ένα άρθρο και μετά από 15 μέρες στην αναλυτική της μορφή, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς.

Προκειμένου να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της ΝΔ οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνισαν και το σημείο της εμπλοκής. Στο σχέδιο του μνημονίου η τρόικα επέμενε σε 625 εκ. ευρώ από συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έπεισαν τους απεσταλμένους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το ποσό να καλυφθεί μόνο 300 εκ. ευρώ από συντάξεις και τα άλλα 325 από άλλες πηγές πχ μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του ΠΔΕ.

Μόλις αυτό ανακοινώνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ λέει: «ωραία ας τους πούμε ότι από άμυνα και ΠΔΕ θα βρούμε και αλλά 200, δηλαδή 525 εκ. ευρώ». Αυτό όμως σημαίνει συνολική περικοπή από άμυνα και επενδύσεις 1225 εκ. ευρώ, γιατί είχε προηγηθεί περικοπή άλλων 425 από άμυνα και 600 από ΠΔΕ με απόλυτη άρνηση της τρόικας να θεωρήσει αξιόπιστες τις περικοπές αυτές χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα.

Περικόπτονται δε κονδύλια επενδύσεων την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από το κράτος, αν δεν γίνει η σχετική μεταρρύθμιση .

Δηλαδή, σύμφωνα με συνομιλητές του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα τριπλό ψέμα:

• Ένα στους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν κόβονται συντάξεις, ενώ αυτό θα γίνει αναγκαστικά λόγω κινδύνου κατάρρευσης των επικουρικών ταμείων. Μάλιστα, η καθυστέρηση στις επικουρικές θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπούν αρχικά οι κυρίες και μετά να έρθει και περικοπή των επικουρικών .
• Ένα για την ανάπτυξη ,ενώ προτείνει μεγάλη περικοπή του προγράμματος επενδύσεων .
• Ένα στην τρόικα που ξέρει ποιες περικοπές είναι αληθινές και ποιες εικονικές .
Σε κάθε περίπτωση, στην τελική συμφωνία προβλέπονται 300 εκ. ευρώ από συντάξεις και 325 που θα προσδιοριστούν επακριβώς σε δυο εβδομάδες χωρίς γενικολογίες περί ΠΔΕ και άμυνας.

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η δανειακή σύμβαση βρισκόταν στον αέρα, ακριβώς λόγω της αδυναμίας των πολιτικών αρχηγών - και για επικοινωνιακούς λόγους - να καταλήξουν.

Διαβάστε εδώ σχετικά

Μέχρι πριν από λίγη ώρα, τα μηνύματα για την χώρα ήταν πολύ αρνητικά, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, καθώς ουσιαστικά παρέπεμπαν στο ότι δεν θα υπήρχε απόφαση σήμερα στο Eurogroup για το ελληνικό πρόβλημα

Και, προφανώς, η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κατά τις οποίες "η Ε.Ε, δεν γνωρίζει να έχει δοθεί 15ήμερη παράταση στην Ελλάδα".

Διαβάστε εδώ σχετικά

Όλα αυτά, με φόντο και το "κράξιμο" της χώρας (διαβάστε εδώ σχετικά) από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης।
.protothema.gr
Read more...

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Σαμαράς και Βενιζέλος- Ο διάλογος «φωτιά» τα μεσάνυχτα στο Μαξίμου!









Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Σαμαράς και Βενιζέλος- Ο διάλογος «φωτιά» τα μεσάνυχτα στο Μαξίμου!
Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν χτες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Αφορμή για το επεισόδιο μεταξύ των δύο πολιτικών ήταν η διαφωνία τους σχετικά με το ποιός , η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, διαπραγματεύτηκε πραγματικά τους όρους της τρόικας.

Όλα άρχισαν όταν, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος είχε έντονο διάλογο με τον κ. Σαμαρά για το πώς πρέπει να γίνεται η διαπραγμάτευση. Γρήγορα ο εκνευρισμός εξελίχθηκε σε οξύ φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών. Σημειώνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δύο πολιτικοί διαπληκτίζονται με τόσο έντονο τρόπο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παρολίγον να πιαστούν στα χέρια.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά ήταν ο εξής:

-Ευ. Βενιζέλος: Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία.

Α. Σαμαράς: Ποιός είσαι εσύ που μιλάς; Με την διαπραγμάτευση που κάνεις δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να «συμμορφώσει» τον κ. Βενιζέλο, λέγοντας «κύριε αντιπρόεδρε σας παρακαλώ αφήστε μας μόνους με τον κ. Σαμαρά».

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, πάντως, χάρη στην επιμονή και στις σθεναρές διαπραγματεύσεις του κ. Σαμαρά βγήκε από την συζήτηση των περικοπών ο 13ος και 14ος μισθός. Μάλιστα, στη Συγγρού, υποστηρίζουν ότι η «επιτυχία του κ. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις», αποδεικνύεται από το γεγονός πως στο μεταφρασμένο κείμενο που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης υπήρχε σχετική αναφορά.

Επίσης τονίζεται ότι χάρη στον πρόεδρο της ΝΔ, αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Από την λεωφόρο Συγγρού αντικρούουν κάθε κατηγορία του ΠΑΣΟΚ για εμμονή του κ. Σαμαρά με τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετέθεσε το πρόβλημα της περικοπής στις κύριες συντάξεις. «Το πρόβλημα πια είναι στα 250 εκατομμύρια που λείπουν για τα οποία ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να προέλθουν από ισοδύναμα μέτρα».

Κατά την διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων ο κ. Παπαδήμος διέκοψε αρκετές φορές και μίλησε με διάφορους παράγοντες ακόμη και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όμως τον παρέπεμψε στους εκπροσώπους της Τρόικας. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το ειδικό ταμείο διαχείρισης του χρέους που ζητούν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα εκλογών.
http://newpost.gr
Read more...

Συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πακέτο των μέτρων

Με συμφωνία ο Βενιζέλος στο Eurogroup


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία και για το εκκρεμές θέμα των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να προχωρήσει το νέο δανειακό πακέτο και το PSI. Η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε λίγη ώρα αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Όλη την ημέρα η ηγεσία της χώρας βομβαρδιζόταν από αρνητικά μηνύματα, πως χωρίς οριστική συμφωνία σε όλα τα σημεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα περνούσε δύσκολες ώρες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Reuters επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο μετέδιδε πως το Eurogroup δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει βάση.

Επιπλέον, η Κομισιόν διεμήνυε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση περί 15νθήμερης προθεσμίας στην ελληνική πλευρά, για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...