Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Το «κούρεμα» στις έδρες, η κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές που σηκώνουν το αντιμνημονιακό λάβαρο









Το «κούρεμα» στις έδρες, η κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές που σηκώνουν το αντιμνημονιακό λάβαρο
Οι αρχηγοί συμφώνησαν σχεδόν σε όλα. Το «πρόβλημα» είναι ότι στη Βουλή, δεν ψηφίζουν μόνον αυτοί και οι βουλευτές -πράσινοι και γαλάζιοι, δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως πρόθυμοι για να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που περιλαμβάνει.


Στη Βουλή, κοινός τόπος είναι πλέον η εκτίμηση ότι η πολιτική διαχείριση του νέου Μνημονίου θα είναι προσπάθεια απείρως δυσκολότερη από την διαπραγμάτευση που έφερε τη συμφωνία των αρχηγών.

Οι εκλογές βλέπετε, είναι επί θύρας -ας μαζεύει υπογραφές ο Νιώτης για την επιμήκυνση του βίου της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Όταν οι αρχηγοί δυσκολεύονται να συναποφασίσουν για τα μείζονα, στην καθημερινότητα με τα ελάσσονα θα γίνει του κουτρούλη το πανηγύρι. Αν είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να πούμε ότι ουδείς επιθυμεί διακαώς και ξεκάθαρα την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς ορισμένοι (βουλευτές) ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία. Όπου «ανάγκη» η προσπάθεια διατήρησης της βουλευτικής έδρας.

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό της Βουλής, γνωρίζει ότι στις επικείμενες εκλογές θα υπάρξει… άνεμος ανανέωσης. Θα είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -εδώ θα έχουμε το μεγάλο… κούρεμα, ορισμένοι εκτιμούν ότι ένα «όχι», έπειτα από δύο χρόνια συνεχών «ναι» και γονυκλισίας στις επιταγές της τρόικας, ενδεχομένως θα αποτελέσει εφαλτήριο επιστροφής στη Βουλή.

Αντιστοίχως, συνάδελφοί τους στη ΝΔ εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχίσουν την αντιμνημονιακή πολιτική και να καρπωθούν τα οφέλη. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αν και είναι ο μόνος αρχηγός που μπορεί κάτι να χάσει, επέλεξε τη στάση της ευθύνης αποδεικνύοντας ότι είναι υπεύθυνος, σοβαρός και ο μόνος που μπορεί να διαπραγματεύεται. Ο μόνος που μπορεί να πει αύριο στο λαό, ψήφισέ με για να αγωνιστώ για τη βελτίωση της ζωής σου», σχολίαζε στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ.

Λόγω του κλίματος στην ΚΟ της ΝΔ, το πιθανότερο είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ όπου ο Γιώργος Παπανδρέου με την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πλειοψηφία σκέφτεται να αφήσει την ψήφο στη συνείδηση των βουλευτών. Ωστόσο, το απόγευμα σήμερα άρχισαν να διατυπώνονται και στο ΠΑΣΟΚ σκέψεις για κομματική πειθαρχία.

Μεταξύ μας, αν σκεφτεί κανείς τις δηλώσεις του Βουδούρη, του Αμοιρίδη, του Καρύδη, του Μαγκούφη, αλλά και του Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος ζητάει διεξοδική συζήτηση και όχι ψήφιση… fast track, η κομματική πειθαρχία δεν θα είναι και το ευκολότερο πράγμα στο σημερινό ΠΑΣΟΚ…

Θέμης Δάγκλης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: