Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για εταιρείες επενδύσεων

Με απόντες τους εκπροσώπους των τραπεζιτών, διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών η ακρόαση των φορέων επί του νομοσχεδίου για τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και κινητών τίτλων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτζος, απείχαν απ' την συνεδρίαση επικαλούμενοι ειλημμένες υποχρεώσεις αλλά και μη επαρκή μελέτη των διατάξεων για το Ταμείο. Δέχθηκαν, ωστόσο, να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη, «αφού μελετήσουν τις σχετικές διατάξεις ενδελεχώς».
Η απουσία των εκπροσώπων των τραπεζιτών προκάλεσε δυσφορία στην αίθουσα, ενώ και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμπερίληψη των διατάξεων για το ΤΧΣ σε ένα νομοσχέδιο, που επί της ουσίας, ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις κινητές αξίες.
«Τα άρθρα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έρχονται εμβόλιμα. Έχουμε τονίσει πολλές φορές, πως τέτοιες ρυθμίσεις δεν πρέπει να συζητούνται κατ' αυτόν τον τρόπο. Όλες αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να συζητηθούν ενιαία, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που ζητούν οι πάντες και να στηρίξουν οι τράπεζες την ανάπτυξη» υποστήριξε η κ. Ξυροτήρη, επιφυλασσόμενη για τη στάση του κόμματός της απέναντι στα σχετικά άρθρα. Όσον αφορά την απουσία των εκπροσώπων των τραπεζών, «αυτή δεν είναι τυχαία. Υπάρχει μια δυστοκία στο να μας ενημερώσουν - και έχει κάποια αίτια» σημείωσε.
 «Η δυστοκία των Ελλήνων τραπεζιτών έχει ολοφάνερα αίτια. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναγοράς χρέους και δεν έχουν καμία διάθεση να έρθουν εδώ και να τους στριμώξουν οι βουλευτές με ερωτήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ενώ την άλλη Πέμπτη, η διαδικασία θα έχε ολοκληρωθεί» παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη, από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της αφιέρωσης μιας ξεχωριστής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τάχθηκε ο Μάκης Βορίδης.
«Η βούληση της κυβέρνησης για ενημέρωση της Βουλής δεν έχει αλλάξει. Αντιλαμβάνεστε όμως τους περιορισμούς και τη χρονική στενότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Από Δευτέρα έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη διαδικασία επαναγοράς χρέους. Να συνεκτιμήσουμε τα γεγονότα, και να τα αξιολογήσουμε όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία» πρότεινε ο υπουργός.
Τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για μια τέτοια συνεδρίαση εξέφρασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς, όπως υποστήριξε, «διαπιστώνονται περίεργες μεταλλάξεις και συμπτώσεις: Κάποιοι μάς κατήγγειλαν τον Φλεβάρη όταν ψηφίζαμε την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά τις εκλογές, κάποια κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν προσχωρήσανε στην πρωτοβουλία Μόντι, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό διοικήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και τώρα είναι υπέρ των κρατικών διοικήσεων γιατί φοβούνται τον αφελληνισμό».
«Μας λένε διάφοροι συνάδελφοι ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, τις διοικήσεις θα τις ορίζει ο Ντράγκι. Τώρα δηλαδή ποιος τις ορίζει; Το ΤΧΣ έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως το ορίζει η κυβέρνηση;» απάντησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Όλα τα πακέτα στήριξης πριν από την κεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 200 δισ., συν τα 50 δισ. που δίνονται τώρα. Για να γίνει τι; Να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις που είναι σήμερα 250 δισ. Επί της ουσίας κοινωνικοποιούνται οι ζημίες των τραπεζών και απ' την άλλη έχουμε ανέργους και αυτοκτονίες» σχολίασε ο βουλευτής.
«Μην λέτε μεγάλα λόγια, κ. Κουκουλόπουλε, πως τελείωσε η ανακεφαλαιοποίηση. Το άρθρο που δίνει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιούνται χωρίς καινούργιο business plan και χωρίς χρονοδιάγραμμα, λέει πολλά…» παρενέβη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης. «Αντί να ζητήσουμε καινούργιο επενδυτικό σχέδιο, εναποθέτουμε στον κεντρικό τραπεζίτη να δώσει νέα χρήματα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Διασώζονται οι τραπεζίτες (όσο διασώζονται) και όχι οι τράπεζες» επισήμανε και η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).
«Το βασικό κριτήριο δεν είναι το επενδυτικό σχέδιο (business plan) αλλά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο καλύπτει το επενδυτικό» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική στάθμιση συμφερόντων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), τονίζοντας: «Οι τράπεζες πίεζαν πάρα πολύ για μία ανακεφαλαιοποίηση, η οποία ουσιαστικά θα γινόταν όλη από το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς συμμετοχή τους και με δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων απολύτως διασφαλισμένη σε ύψη με συγκεκριμένες ωφέλειες. Δεν μπορώ να κατανοήσω λοιπόν την επιχειρηματολογία περί προστασίας των τραπεζιτών».
«Ακούμε πως το κράτος διαρκώς ενισχύει τις τράπεζες την ώρα που η ΔΕΗ κόβει στις οικογένειες το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσαν το παράνομο χαράτσι. Ως πού θα φτάσει αυτό, κ. Βορίδη;» ρώτησε ο Ηλίας Παναγιώταρος. «Κι εσείς, κ. υπουργέ, ενόψει των Χριστουγέννων, κάντε κάτι» προέτρεψε τον Χρήστο Σταϊκούρα ο βουλευτής.
Σε ό,τι αφορά στο  νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η δυνατότητα μεταφοράς εταιρειών κινητών αξιών σε χώρες της αλλοδαπής με μικρότερη φορολογία, θα οδηγήσει σε αποεπένδυση. «Η ενσωμάτωση της Οδηγίας με τις νέες τροποποιήσεις, επιτρέπει όρους ανταγωνισμού μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την προστασία των μεριδιούχων. Διαμορφώνεται ένα συνεπές και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών αγορών» υποστήριξε ο υπουργός.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Σαμαράς ο Μεγαλοπρεπής...




"Καταφέραμε σε 2 μήνες περισσότερα από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών"...
Διαβάζω στο ρεπορτάζ του in.gr για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα «Bild»:

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Φιλοδοξία μας είναι να... αλλάξουμε θεαματικά την Ελλάδα και να την κάνουμε από ένα άσχημο παράδειγμα γεμάτο με...



...προβλήματα υπόδειγμα οικονομίας». Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, «καταφέραμε περισσότερα από όσα προσπάθησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες [οι προηγούμενες κυβερνήσεις]»



Σχόλιο : Σεμνά και ταπεινά, η επιστροφή.

Λογική εξέλιξη ενός πρώην περιθωριακού ηγέτη ακροδεξιού μορφώματος. Περιμένουμε να ακούσουμε και κάτι τύπου «Η Ελλάδα, είμαι εγώ».


parapolitiki.com 


Read more...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «6 ΜΕΡΕΣ» Εισαγγελική έρευνα διέταξε η Παναγιώτα Φάκου για τον «ξαφνικό πλουτισμό» 1.747 προσώπων



eisaggeliki-ereyna-dietakse-i-panagiota-fakoy-gia-ton-ksafniko-ploytismo-1747-prosopon 
Την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτας Φάκουπροκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «6 ΜΕΡΕΣ» που αποκάλυπτε την ύπαρξη λίστας του υπουργείου Οικονομικών η οποία περιέχει 1.747 ονόματα που επιδεικνύουν «αιφνίδιο και μεγάλο πλουτισμό».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η λίστα έχει καταρτιστεί πριν από περίπου 1,5 έτος αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες έρευνες. Η κ. Φάκου διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος την οποία θα διενεργήσει το τμήμα οικονομικού εγκλήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα περιλαμβάνονται βουλευτές, πρώην αρχηγός κόμματος, μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές, , έμποροι όπλων, δημοσιογράφοι, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί, κ.α. Όλοι τους εμφανίζουν «περίεργο και αδικαιολόγητο πλουτισμό». 

Read more...

Με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες θα μεταβιβαστεί τη λίστα Λαγκάρντ


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής θα μεταβιβαστεί -με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων- το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, ή για παρένθετα πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το εάν θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ακροάσεις προσώπων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αν. Νεράντζης -στη συνεδρίαση προγραμματισμού του έργου της Επιτροπής- ανακοίνωσε ότι προ τεσσάρων ημερών ζήτησε εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής να εφοδιασθεί η Επιτροπή με αντίγραφο της δικογραφίας καθώς, όπως είπε, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό μεν να δοθούν αντίγραφα σε βουλευτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για θεσμικό όργανο της Βουλής.

Νωρίτερα το θέμα των αντιγράφων της δικογραφίας απασχόλησε και τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και η Βουλή δεν αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα.

«Όσα λέγονται περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης τάχθηκε κατά της χορήγησης αντιγράφων μεμονωμένα σε βουλευτές επικαλούμενη την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αντιρρήσεις εξέφρασε μόνον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων
Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, όταν τέθηκε το θέμα για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή αν θα τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε μάλιστα εκ νέου να δοθούν στους βουλευτές αντίγραφα των δικογραφιών. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους για τη στάση του κόμματος ανέφερε: «Εμείς λέμε ναι να δοθεί στα κόμματα η δικογραφία με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Κρατάμε επιφύλαξη αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαδικασία να παραδίδεται η δικογραφία σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αυτό θα το συζητήσουμε ίσως και αύριο στο κόμμα. Υπάρχουν λεπτές πλευρές. Μπορεί, για παράδειγμα, στη λίστα Λαγκάρντ να υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Η Βουλή πρέπει να κινηθεί βάσει του Κανονισμού και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από εμάς».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πάντως ζήτησε ακόμη να κληθούν ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ξανά ο Ευ. Βενιζέλος «γιατί είπε από το βήμα της Βουλής ότι πρόσωπο που είχε στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε ψευδώς στην Επιτροπή», καθώς και ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Ζήτησε ακόμη η Επιτροπή να ασχοληθεί με την υπόθεση της Siemens ώστε να χυθεί άπλετο φως, υποστηρίζοντας ότι γερμανική δικηγορική εταιρία αμείφθηκε με 900.000 ευρώ για ένα αποτέλεσμα που καταλήγει σε παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τις αξιώσεις του, ύψους δύο δισ. ευρώ.

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, γνώριζε ότι, χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει στην επόμενη συνεδρίασή της τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, δεχόμενη το σχετικό αίτημα του Απόστολου Κακλαμάνη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Λοβέρδος... Πινόκιο στην Ιπποκράτους

Σε γραφείο της οδού Ιπποκράτους στο ΠΑΣΟΚ είναι αναρτημένη φωτογραφία σε στιλ αφίσας που εμφανίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο σε ρόλο... Πινόκιο. Το συγκεκριμένο γραφείο είναι πολυσύχναστο καθώς από εκεί κάθε μέρα περνάνε διάφορα κομματικά στελέχη.



Πηγή: egiakoumis.com
enikos.gr

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ-Μολότοφ και δακρυγόνα στη Στουρνάρη

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα και στην οδό Στουρνάρη. Ομάδα διαδηλωτών εκτοξεύει μολότοφ προς τις Αστυνομικές Δυνάμεις και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απαντούν με ρήψεις δακρυγόνων. Μάλιστα όπως σημειώνει αναγνώστης μας, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε φαίνεται ένας αστυνομικός να στοχεύει , σε ευθεία βολή, με το πιστόλι των χημικών, τους νεαρούς που πετούν πέτρες και μολότοφ





enikos.gr


Read more...

Ο Ιατρικός Σύλλογος για τη Χρυσή Αυγή

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο «το ιατρικό λειτούργημα ασκείται σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας».
«Οι ελλείψεις του Κράτους δεν μπορεί να γίνονται πεδίο εκμετάλλευσης από κομματικούς σχηματισμούς, οι οποίοι θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος», καταλήγει ο σύλλογος.

Read more...

Αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου θα ζητήσει το Δημόσιο...



Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για το τέλος ακινήτων θα καταθέσει το Δημόσιο, παράλληλα με αίτηση έφεσης κατά της απόφασης. Αυτό αποφασίσθηκε σε...
σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και επέβαλε στη ΔΕΗ να σταματήσει την είσπραξη του τέλους.

 Πάντως, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χρεώνει στους καταναλωτές το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς που εκδίδονται στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από τώρα μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Για το θέμα αυτό αναμένεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 Βέβαια, όπως έγινε γνωστό χθες, η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα υποκαταστήματα ότι μπορούν να δέχονται από τους καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς χωρίς το τέλος ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλές από το τέλος μεταφέρονται στις ΔΟΥ, οι οποίες ενημερώνονται από τη ΔΕΗ για τις δόσεις που εκκρεμούν...
naftemporiki.gr


Read more...

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ ομάδας νεαρών και αστυνομικών, κατά τη διάρκεια της πορείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή την επέτειο τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Μία ομάδα νεαρών, κατέβαινε από την οδό Ρήγα Φεραίου με κατεύθυνση τα Προπύλαια. Στο ύψος της Ακαδημίας, συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες εκεί.
Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί πέταξαν μία μολότοφ και έκαναν χρήση χημικών. Στο σημείο έφτασαν και άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

 .enikos.gr

Read more...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ



Τις νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και την μια επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται για τους φοιτητές επι πτυχίω, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο...
του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνονται διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς που θα έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

 Το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας τους, εαν έχουν αδέλφια που φοιτούν ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα μ' αυτό που πέρασαν αρχικά. Οι λεπτομέρειες για τις μετεγραφές θα συμπεριλυηφθούν σε τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του Βουλή.

Παράλληλα καθιερώνεται από εφέτος η έκτακτη εξεταστική, καθώς οι φοιτητές επι πτυχίω θα μπορούν να δώσουν κάποια μαθήματα που «χρωστούν» ώστε εάν το θέλουν να τελειώσουν νωρίτερα και πιο ευέλικτα τις σπουδές τους.

«Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δίνεται η δυνατότητα  στους φοιτητές  που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης τους», αναφέρεται στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την υπό κατάργηση βαθμίδα του λέκτορα στα ΑΕΙ. Έτσι όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το ίδρυμα».

Παράλληλα, «επίκουροι με θητεία καθηγητές που έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διορίζονται για τετραετή θητεία μετά το πέρας της οποίας υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τετραετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». «Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και καταλαμβάνουν έως την εξέλιξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξη τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους», αναφέρεται στο κείμενο.
  
Ακόμη σε άλλη διάταξη αναφέρεται ότι «οι μόνιμοι λέκτορες που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούν τις θέσεις τους, είτε μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία, είτε με την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, για την οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τη συμπλήρωση τριετούς υπηρεσίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές καταργούνται».

Για τους καθηγητές των ΑΕΙ αναφέρεται ακόμη στο νομοσχέδιο ότι «οι τελούντες σε αναστολή καθηγητές δύνανται να διατηρούν τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά τους αμισθί».

Read more...

Το Κίνημα της Βάρης...





Χθες βράδυ ο Καραμανλής με 30 βουλευτές της ΝΔ σε ταβέρνα της περιοχής...
kourdistoportocali

Πολλά είναι τα δείπνα και οι συναντήσεις που γίνονται τελευταία από γαλάζιους βουλευτές.

Η εσωτερική αυτή κινητικότητα κορυφώθηκε και χθες το βράδυ, όπου... σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν σε ταβέρνα στη Βάρη, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο λόγος ήταν η πρόσκληση που απεύθυνε στους συναδέλφους του ο βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας προκειμένου να τους κεράσει για την ονομαστική του γιορτή. Σαφώς η παρουσία όλων, αλλά και ο συμβολισμός της παρουσίας του Καραμανλή είναι σημαντική, αφού όπως έγινε γνωστό, στη συγκέντρωση το μενού ήταν άκρως πολιτικό.

Σε όσους σπεύσουν να μιλήσουν για επαναδραστηριοποίηση του Καραμανλικού μπλοκ, να σημειώσουμε ότι στο τραπέζι βρέθηκαν και υπουργοί, αλλά και πολλοί … σαμαρικοί.


http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/525605/-Mystikos-Deipnos-toy-Karamanli-me-30-boyleftes-sti-Bari.aspx


Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ Νέα συγκέντρωση στα Εξάρχεια στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου



nea-sygkentrosi-sta-eksarxeia-sti-mnimi-toy-aleksandroy-grigoropoyloy 
Προς την Ομόνοια κατευθύνεται η πορεία που διοργανώνουν ΣΥΡΙΖΑΑΝΤΑΡΣΥΑ καιεξωκοινοβουλευτική Αριστερά στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ορισμένοι διαδηλωτές προχωρούν προς τα Εξάρχεια, όπου στις 21:00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας. Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιοκαι Σύνταγμα.


Λ
ίγο μετά την έναρξη της πορείας σημειώθηκε ένταση στα Προπύλαιαόταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ διήλθαν από το σημείο και έγιναν αντιληπτοί από τους συγκεντρωμένους. 

Ομάδα ατόμων εκτόξευσε εναντίον τους πέτρες και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Στο σημείο έσπευσαν και δυνάμεις των ΜΑΤ. 
Ξεχωριστή συγκέντρωση  πραγματοποιεί η Αντι-εξουσιαστική Κίνηση στα Προπύλαια. 


Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή.  
Η συγκέντρωση των μαθητών στα Προπύλαια που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και ΜΑΤ. Τριάντα πέντε προσαγωγές έχουν γίνει από το πρωί από διάφορα σημεία των Αθήνας, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Οι άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών ως απάντηση στις πέτρες, τα μπουκάλια και τα αυγά που πετούσε για αρκετή ώρα μικρή ομάδα σπουδαστών. Εγκαύματα στο πόδι υπέστη μια γυναίκα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έπειτα από ρίψη μολότοφ.
Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητών για την επέτειο του «Αλέξανδρου». Ορισμένοι από τους μαθητές κατευθυνόμενοι προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς και εκείνοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία.



Σχετικές φωτογραφίες:



1866734.jpg186679832.jpg1866737.jpg186673876546.jpg18667514422.jpg18667512127.jpg186671258.jpg186675122.jpg186678798.jpg186678096.jpg18667898.jpg18667889.jpghttp://newpost.gr/

Read more...

Το ΣΔΟΕ κάνει κουτσομπολιό...





«Το ΣΔΟΕ αντί να κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις ελέγχων, κάνει κουτσομπολιό», έλεγε σε φίλους του ο κ. Νίκος Παπανδρέου με αφορμή την ανάμειξη της μητέρας του στη Λίστα Λαγκάρντ και κυρίως στη ... δικογραφία που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή. Αποκάλυψε μάλιστα ότι (κατά πάσα πιθανότητα) σήμερα η μητέρα του θα αποστείλει έγγραφο προς τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο με το οποίο θα του ζητεί να διερευνήσει εγγράφως εάν πράγματι το όνομά της ελέγχεται.

"ΒΗΜΑτοδότης"


Read more...

Συνάντηση με τη διακοματική επιτροπή Μείωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% θα προτείνει ο Στουρνάρας



Αθήνα
Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% για εισοδημάτα από 40.000 ευρώ και άνω, μείωση των συντελεστών σε τρεις (αντί των οκτώ σήμερα), αυτοτελή φορολογηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 10%, αύξηση φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων και αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες στα 650 ευρώ είναι μεταξύ των προτάσεων που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικων Γ.Στουρνάρας στη διακοματική των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό στη νέα συνάντησή τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για απλούστερο και δικαιότερο σύστημα μιλά η κυβέρνηση προτάσσοντας την αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την διεύρυνση του επιδόματος τέκνων και την επέκταση του αφορολόγητου ορίου.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή. Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις, επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΟΚ.

Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.

Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω, ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, ενώ 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια (με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%).

Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).

Φορολογούμενοι με παιδιά:

Α) Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.

Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό [450 επί 3 παιδιά] και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών [40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο] αντί των 1.584 σήμερα [528 ανά παιδί]).

Β) Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Αυξάνεται η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%. Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο, από 30 ευρώ σήμερα.

Φορολόγηση αγροτών: από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα).

Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια.

Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο, που συνιστά κατά την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά, που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 32,8% από το 40% σήμερα.

Για δικαιότερο φορολογικό μιλά η κυβέρνηση

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το νέο φολογικό σύστημα που προτείνει είναι απλούστερο δικαιότερο και με αναπτυξιακή κατεύθυνση, καθώς μειώνει τις φορολογικές κλίμακες και επεκτείνει το αφορολόγητο, εντάσσει στη φορολογητέα μάζα όσους έως σήμερα δεν φορολογούνταν (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα, μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Με το νέο σύστημα, λένε οι εμπνευστές του, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων.

Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, θα μειώσει επιτέλους την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Τέλος, ευνοούνται, μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας, οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ενώ αυξάνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Πιστοποιητικό φορολογικών φρονημάτων ζητούν οι ελβετικές τράπεζες...



Την ώρα, που η ελβετική κυβέρνηση καλείται να κλείσει άμεσα τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, που έχει με πολλές χώρες -όπως και με την Ελλάδα για τη φορολόγηση των καταθέσεων αλλοδαπών στις τράπεζές της, όλο και περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα εκεί γίνονται διαρκώς και ... πιο προσεκτικά σχετικά με τα χρήματα, που δέχονται για καταθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη υπάρχουν τράπεζες στη Γενεύη, στη Ζυρίχη και στα υπόλοιπα 21 καντόνια, οι οποίες ζητούν από τους αλλοδαπούς πελάτες τους τα σχετικά έγγραφα από την εφορία, που να πιστοποιούν ότι τα χρήματα έχουν ήδη φορολογηθεί στη χώρα κατοικίας τους. Δηλαδή, στην ουσία, ζητούν να μάθουν αν τα ποσά αυτά είναι δηλωμένα στην εφορία.

Στον πιο γνωστό τραπεζικό παράδεισο της κεντρικής Ευρώπης, οι τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις διαρκείς επιθέσεις, που δέχεται η χώρα σχετικά τόσο με το απόρρητο, όσο και με τη φορολόγηση των καταθέσεων ξένων υπηκόων.

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Ελβετία εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα γενικευθεί και θα επεκταθεί στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν είτε συμφωνίες δυσβάσταχτης φορολόγησης των ξένων καταθετών – εξ ου και η άρνηση της ελβετικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τη Γερμανία -, είτε πιέσεις για άρση του τραπεζικού απορρήτου, που πιθανότατα θα προκύψουν αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση της χώρας - σε απόλυτη συμφωνία με τους τραπεζίτες - επιχειρεί με κάθε τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι πρωτοστατεί εναντίον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών.

Επιδιώκει, μάλιστα, να οριστικοποιήσει διμερείς συμφωνίες με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες - στο πρότυπο αυτών με Αυστρία και Βρετανία -, οι οποίες να είναι προσαρμοσμένες στους φορολογικούς συντελεστές της κάθε χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για τις αντιδράσεις των ξένων καταθετών. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσουν σε μαζική απόσυρση των χρημάτων τους από τα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα.


Read more...

Σκάνδαλο με την ΕΥΔΑΠ...




Μόλις ο νέος ιδιοκτήτης της ΕΥΔΑΠ βάλει το "κλειδί στην πόρτα", αυτόματα θα βάλει στην τσέπη του και καθαρό κέρδος ύψους τουλάχιστον 232 εκατομμυρίων ευρώ. Το κέρδος, μάλιστα, μπορεί να περάσει και το...μισό δισ. ευρώ.

Την αποκάλυψη του σκανδάλου έκανε η Κομισιόν, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Oι οφειλέτες της εταιρείας, δημόσιο και δήμοι, θα πληρώσουν άμεσα τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος μόνο με την αγορά θα κερδίσει καθαρά 550 εκατ. ευρώ.


Πηγή "6 μέρες"


Read more...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ Από την Παρασκευή οι ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς

Αποφασισμένη να εφαρμόσει και μάλιστα από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου την παράλληλη σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους παρόχους- φαρμακοποιούς, είναι η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), παρά την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών οι οποίοι έκαναν λόγο για πραξικόπημα, καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια διάσπασης του ενιαίου μετώπου τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ προέβη στη λήψη της παραπάνω απόφασης, διότι για 4η συνεχή φορά μέσα στο έτος 2012 οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προχώρησαν στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού συνεκτιμώντας ότι με τις παρούσες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει το αντίτιμο της αξίας φαρμάκων ακόμη και για συνήθεις φαρμακευτικές θεραπείες (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες κ.ά.), γεγονός που προκαλεί τη γενικευμένη δυσμενή επίπτωση στην υγεία των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει άμεσα σε ανάρτηση σχεδίου ξεχωριστής ατομικής σύμβασης των φαρμακοποιών, στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.eopyy.gov.gr), η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους για τη σύναψη ατομικής σύμβασης με τον Οργανισμό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εισαγγελέας για την κατάληψη της γεωπονικής

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η επιστολή των πρυτανικών αρχών της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών με την οποία ενημέρωνε πώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη εδώ και μέρες.

Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία θα διενεργήσει η αστυνομία η οποία θα διαπιστώσει αν πράγματι παρακωλύεται η λειτουργία της σχολής ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες των αρχών. 

Πηγή:capital.gr

Read more...

ΠΑΣΟΚ:Σταματήστε το κακόγουστο πινγκ πονγκ

Το ΠΑΣΟΚ ανήρτησε πριν από λίγο ένα σχόλιο στο Twitter το οποίο αναφέρεται στον "χαρτοπόλεμο" της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ:
"Με εμπρηστικές ανακοινώσεις, ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ προσπαθούν να συντηρούν μια ψευδαίσθηση διπολισμού. Σταματήστε επιτέλους το κακόγουστο πινγκ πονγκ".


Read more...

Δεν ενεργοποιεί τη δικαστική απόφαση Να μην απολύσει τους 445 υπαλλήλους αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ


Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να μην ενεργοποιήσει τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου οι οποίες ακυρώνουν τις προσλήψεις 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ, ενώ ταυτόχρονα ασκεί έφεση κατά της απόφασης, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, «να δοθεί ο εύλογος χρόνος στην κυβέρνηση να σχεδιάσει και να επεξεργαστεί το πλαίσιο της αιτούμενης νομοθετικής διάταξης και να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις με την τρόικα».

Η διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι προέβη στην ενέργεια αυτή με στόχο «την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του και την απρόσκοπτη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες».

Εξάλλου, με υπόμνημά της που υπεβλήθη στις 4 Δεκεμβρίου, η Διοίκηση του ΙΚΑ ζητά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικής διάταξης, η οποία να διασφαλίζει τη μη απομάκρυνση των 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων της σειράς 9Κ του ΑΣΕΠ και την άμεση πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των 883 επιτυχόντων στο διαγωνισμό της 8Κ του ΑΣΕΠ.

Ακόμη, επικαλείται ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη μερική έστω κάλυψη των 2.138 κενών οργανικών θέσεων του Ιδρύματος και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πρόβλεψης των αντίστοιχων δαπανών μισθοδοσίας η οποία έχει κατοχυρωθεί στον Προϋπολογισμό του 2012 σε αντίστοιχους κωδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ προορίζονταν για την Αγροτική Τράπεζα, όμως με κυβερνητική απόφαση ορίστηκε η μεταφορά τους στο ΙΚΑ.

Κατά της δικαστικής απόφασης οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ προχωρούν την Παρασκευή σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ από χθες (Τρίτη) έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΥΠΕΚΑ προς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων: Πούλησε το για να το σώσεις!



ypeka-pros-idioktites-aythaireton-poulise-to-gia-na-to-soseis 
Τη μεταβίβαση αυθαιρέτου χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου (όπως ίσχυε έως σήμερα) αλλά μόνο του 30% αυτού έως τις 31/01/2013, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Παράλληλα, προβλέπεται εκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου για τακτοποίηση αυθαιρέτου θα παρέχεται σε όσους καταβάλλουν το 30% έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Επίσης, όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237 / 5 Δεκεμβρίου 2012 - άρθρο 14), για δηλώσεις οι οποίες παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναστέλλονται έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 τόσο οι προσαυξήσεις (1% για κάθε μήνα καθυστέρησης) όσο και η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου 4014/11 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Πρόκειται για ρύθμιση που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν είχε ανακοινώσει την παράταση του νόμου για τα αυθαίρετα έως τα  τέλη Ιανουαρίου του 2013. 
http://newpost.gr

Read more...

Για να λυθεί η εμπλοκή στις διαβουλεύσεις Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα για το φορολογικό

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κυρίως η οριστικοποίηση της πρότασης που θα παρουσιαστεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση απετέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

Είχε προηγηθεί το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον κ. Στουρνάρα, πάντα με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εταίρους της αλλαγές και ως προς την ανώτατη κλίμακα του 45% αλλά και ως προς τη φορολόγηση των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Συγκεκριμένα, θα προταθεί ο συντελεστής του 45% να επιβληθεί στα εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά στη φορολογία των παιδιών υπάρχει σκέψη να βρεθεί «ισοδύναμο» με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι στο οποίο, όμως, αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να εξαιρεθούν τουλάχιστον οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι να βρεθεί φόρμουλα απεμπλοκής στο φορολογικό, κάτι προς το οποίο εξάλλου στόχευαν και οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν συντελεστές της τάξης του 45% για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Μιλώντας χθες στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τους άξονες της φορολογικής του πολιτικής και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην στρατηγική του   για το φορολογικό υπογράμμισε: “Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή. Το φορολογικό σύστημα συνέχισε θα πρέπει να είναι σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό”. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως,  θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Στην ίδια ομιλία ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι το 2013 είναι έτος καμπής και ότι θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. 

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην επίλυση του θέματος που προέκυψε με το φορολογικό είναι και το γεγονός πως και χθες συγκάλεσε μαραθώνια σύσκεψη με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκκρεμεί η σύσκεψη των στελεχών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πιθανότατα μεθαύριο.

Πάντως οι ατυχείς χειρισμοί της εβδομάδας που πέρασε εξακολουθούν να δημιουργούν παρενέργειες καθώς προκαλούν τριβές στις σχέσεις των τριών αρχηγών ενώ προκαλούν και τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης. Από τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης διαμαρτύρονται ότι “για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου τους αιφνιδίασε καθώς επίσης ότι δεν ακούνε τις απόψεις τους και τις εισηγήσεις τους”. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ενώ είναι αρκετοί και οι βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι “σε μία κοινωνία που έχει γονατίσει από τις περικοπές και την ήδη υψηλή φορολογία δεν μπορείς να επιβάλλεις ακόμη μεγαλύτερους φόρους”. Πάντως το πρόβλημα παραμένει καθώς είναι στις υποχρεώσεις της χώρας η αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα επιβαρύνει κυρίως την μεσαία τάξη όπως κι αν κατανεμηθούν τα νέα βάρη. Το αν θα εισπραχθούν τα προϋπολογισθέντα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο καθώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η κυβέρνηση επείγεται να ξεπεραστεί η εμπλοκή προκειμένου να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο ακόμη και αν δεν έχει ψηφιστεί μέχρι την συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε να του προσάψουν την μομφή ότι δεν τηρεί τα υπεσχημένα ούτε να δημιουργηθεί η εντύπωση μεταξύ των εταίρων ότι δεν ελέγχει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και πολύ περισσότερο στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται.

Read more...