Σχέδιο για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες προωθεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε η Ισλανδία, με ένα «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ, που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.
Παράλληλα, παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με απόφαση του του υπουργείου Οικονομικών, περιορίστηκε η παρακράτηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 3/10 του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για τα δάνεια που έχουν λάβει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα
Έθνος της Κυριακής, το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν, λόγω ύφεσης.
Δεδομένου ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υπό νέο πρίσμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρώτη φάση το κρίσιμο για την ανάπτυξη είναι οι επιχειρήσεις, γιατί το πρόγραμμα είναι να στηριχθούν ώστε να έλθει η ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια αυτό θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση, δηλαδή στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των «κόκκινων», ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σημειώνει πως ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο ρύθμισής τους, κάτι που θα έδινε ανάσα στα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα τα είδη προσωπικών δανείων, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες, λογαριασμοί υπερανάληψης.
Η πρόταση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης είναι να ρυθμιστούν οι δόσεις των δανείων σε συνάρτηση με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, για παράδειγμα, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% έως 50% του οικογενειακού εισοδήματος.