Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τι είπε ο Μεξικάνος για την Ελλάδα

«Φιλόδοξο αλλά μπορεί να πετύχει…»



Την πεποίθησή του ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και το «φιλόδοξο» του εγχειρήματος η νέα προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μπορεί τελικώς να στεφθεί από επιτυχία εξέφρασε ο κύριος Ογκοστίν Κάρστενς, κεντρικός τραπεζίτης Μεξικού και οικοδεσπότης της Συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20).

Μιλώντας στη Wall Street Journal και στο MarketWatch ο Μεξικάνος τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως κομβικός παράγοντας επιτυχίας του νέου «ελληνικού προγράμματος» είναι η βούληση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ενώ δηλώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του νέου ελληνικού δανείου είναι μεν σημαντική, όμως δεν μπορεί παρά να έρθει επικουρικά των αντίστοιχων πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στην ερώτηση του κατά πόσον θεωρεί πως η νέα βοήθεια προς τη χώρα μας θα είναι τελικώς ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της κρίσης ο κύριος Κάρστενς τονίζει:

«Η νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας είναι μεν πολύ φιλόδοξη, πλην όμως εάν από ελληνικής πλευράς υπάρξει η θέληση να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε αυτή η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική».

Ενώ για τις «θυσίες» που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό λέει:

«Συνήθως όταν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι πολύ σκληρό στην αρχή και αυτός που το «δέχεται» πρέπει να αποδείξει την βούλησή του να το ακολουθήσει. Εάν όμως (οι Έλληνες) κινηθούν στη βάση των συμφωνηθέντων και κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους, τότε σταδιακά θα βελτιωθούν οι προσδοκίες, θα «πάρει μπρος» η αγορά και η ανάπτυξη και εν τέλει θα μπουν σε έναν ανοδικό οικονομικό κύκλο».

Και καταλήγει:

«Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να δώσουμε στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ένα παράθυρο αισιοδοξίας, πιστεύω πως τελικά μπορεί όντως να λειτουργήσει»।
protothema.gr
Read more...

Εντός του Μαρτίου η απόφαση για την ενίσχυση του ESM δήλωσε ο Β.Σόιμπλε

Σύνοδος της G20 στο Μεξικό


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Η απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα ληφθεί εντός του Μαρτίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μεξικό, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η και 2α Μαρτίου, καθώς η γερμανική αντίθεση παραμένει σθεναρή.

«Εξηγήσαμε σε όλους τους συναδέλφους μας ότι θα λάβουμε απόφαση τον Μάρτιο, όπως αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Όμως, ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του ESM επαρκεί, βάσει των τελευταίων δεδομένων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «κατάλληλο το χρονοδιάγραμμα» αυτό, εν όψει της απόφασης του ΔΝΤ για την ενίσχυση των δικών του κεφαλαίων, στις 20-22 Απριλίου.

Ορισμένοι μεγάλοι δανειστές της Ευρώπης πιέζουν τους εταίρους τους στην ΕΕ να ανακοινώσουν γρήγορα ενίσχυση του προβλεπομένου «τείχους προστασίας».

«Κάντε το γρήγορα και δυναμικά και φροντίστε οι δεσμεύσεις σας να έχουν αποτελέσματα» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε έλεγε το Σάββατο ότι το «τείχος προστασίας» δεν μπορεί να είναι απεριορίστου μεγέθους: «Δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης να εισακούσουμε τις εκκλήσεις και να διοχετεύουμε επ' αόριστον κεφάλαια στους μηχανισμούς στήριξης ούτε να θέσουμε σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Την ίδια ώρα, οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμηνύουν ότι σκοπεύουν να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα, οι κυβερνήσεις των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν ταυτόσημη άποψη σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και εξήγησε πως οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες θα δώσουν χρήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνον εάν πρώτον, η Ευρώπη διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την επίλυση της κρίσης και, δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ μέσω του ΔΝΤ, το οποίο θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των πόρων του.

Οι BRICS αμφισβητούν τον άγραφο νόμο για την Παγκόσμια Τράπεζα


Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 πως η εκλογή του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εθνικότητα του υποψήφιου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν.Αφρική) σχεδιάζουν να καταθέσουν μια κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον «άγραφο νόμο» έως σήμερα την ανώτατη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει Αμερικανός και στο ΔΝΤ Ευρωπαίος. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αναζητούν μια καλύτερη θέση στα κέντρα αποφάσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ριχνει καρφιά σε Βενιζέλο...




...και τάσσεται υπέρ της παραμονής Παπαδημου...
Η Αννα Διαμαντοπουλου σε συνέντευξη της στην REAL NEWS στηριζει την παραμονή Παπαδημου στην πρωθυπουργία, εφόσον μετά τις... εκλογές προκύψει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας. «Εφόσον προκύψει συνεργασία κομμάτων, δεν θεωρώ ότι προσφέρει η αλλαγή πρωθυπουργού», ειπε.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η Διαμαντοπούλου σημειώνει πως ως κυβέρνηση και ως κόμμα υπήρξε θύμα της συγκυρίας της κρίσης.
Ενώ για τη διαδοχή, τονίζει ότι «δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη διαδοχή και μάλιστα με υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών, που βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και με τεράστιο και κατεπείγον έργο στα χέρια του»...



Read more...

Αντικρούει το Ιράν πληροφορίες ότι αρνήθηκε να προμηθεύσει την Ελλάδα με πετρέλαιο

Διάψευση και από τα ΕΛΠΕ


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το Ιράν διέψευσε την πληροφορία ότι δεν εκτέλεσε παραγγελία της Ελλάδας για 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, παρά το όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα την Κυριακή το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Fars.

Ωστόσο αργότερα, το πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι δεν μπλόκαρε την μεταφορά πετρελαίου «στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα παραδόσεων, επισήμανε ο Πιρούζ Μουσαβί, στέλεχος της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Στην διάψευση της πληροφορίας είχαν προχωρήσει και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters: «Τα τάνκερ που έφθασαν για να μεταφέρουν 500.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε διυλιστήριο της Ελλάδας επέστρεψαν άδεια, καθώς το Ιράν αρνήθηκε να δώσει το πετρέλαιο».

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Άγγελος Στράνης, διέψευσε τις πληροφορίες περί άρνησης του Ιράν να τροφοδοτήσει την εταιρεία με πετρέλαιο, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν δεν σχολίασαν τις πληροφορίες, σημειώνει το Reuters.

Το Reuters σημειώνει ότι από την Παρασκευή είναι σε γνώση του ότι η ελβετική θυγατρική της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, καθώς και η εταιρεία εμπορευματικών συναλλαγών Mercuria βρίσκονται σε ανεξάρτητες διαπραγματεύσεις με τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ώστε να την βοηθήσουν να υποκαταστήσει τις ιρανικές προμήθειες αργού πετρελαίου με αντίστοιχες από άλλες χώρες.

Η Glencore, κορυφαία ελβετική εταιρεία εμπορευματικών συναλλαγών, επίσης μπορεί να συνδράμει προς την ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν ως μέτρο για την άσκηση πίεσης στη Τεχεράνη για να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Παπαδήμος γνωρίζει τον αντίπαλο του Βενιζέλου!

Ο Παπαδήμος γνωρίζει τον αντίπαλο του Βενιζέλου!
Μπορεί ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ να λένε ότι δεν γνωρίζουν αν ο Βενιζέλος θα έχει αντίπαλο στη διεκδίκηση της Προεδρίας και ποιον. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά τον αντίπαλο του υπουργού Οικονομικών στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, για τον απλούστατο λόγο ότι θα χρειαστεί να βρει τον αντικαταστάτη του.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε μια από τις πρόσφατες συναντήσεις τους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρόθεσή του να παραιτηθεί όταν έρθει η στιγμή ανακοίνωσης της υποψηφιότητας.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Παπουτσής δεν θα περιμένει ως τις 11 Μαρτίου για να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του και ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται να κάνει την κίνησή του την προσεχή εβδομάδα. Μάλιστα, προσθέτουν ότι έχει δεχθεί δεκάδες σχετικές εισηγήσεις που τον προτρέπουν να δημοσιοποιήσει, το ταχύτερο δυνατόν, τις προθέσεις του.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε και επιχείρησε να υπαχθεί στο άρθρο 99!

Το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε και επιχείρησε να υπαχθεί στο άρθρο 99!
Η οικονομική κατάσταση των κομμάτων θεωρείται αθλία. Και μάλλον όπως λένε πολλά κομματικά στελέχη ο όρος είναι επιεικής! Η κρίση έχει πλέον φέρει τους κομματικούς μηχανισμούς στα όρια της εξαθλίωσης και οι γνωστές πολυτέλειες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Το κουίζ στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σήμερα αφορά το ΠΑΣΟΚ το παραθέτουμε: «Ποιο πολιτικό κόμμα εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο άρθρο 99; Πάντως αυτό που εν τέλει έμαθα είναι ότι το αίτημα δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό. Δεν υπάρχει δηλαδή νομική φόρμουλα για τους πολιτικούς οργανισμούς!»

Μάλιστα στην ίδια στήλη (dark room) ο συντάκτης της εφημερίδας δίδει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος περιγράφοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη να περισώσει ότι μπορεί. Διαβάζουμε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

«Τηλεφωνική επικοινωνία, μαθαίνω, ότι είχε ο Μιχάλης Καρχιμάκης με τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να ρυθμιστεί το επείγον ζήτημα της επιχορήγησης των κομμάτων η οποία ως γνωστόν έχει προ καιρού «παγώσει».

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- όπως μου αποκάλυψε στενός του φίλος- είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι εντελώς στα κάγκελα αφού ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει. Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι και η Νέα Δημοκρατία είναι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση αλλά και ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για να λυθεί το θέμα με κάποια νομοθετική ρύθμιση την οποία ζήτησε ο κ. Καρχιμάκης.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν και χειρότερα στο ΠΑΣΟΚ। Λέγεται -και δεν είναι καθόλου φήμες αλλά μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα- ότι κάποιος ιδιοκτήτης από τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει ενοικιάσει ακίνητο για γραφεία έχει με δικαστική απόφαση δεσμεύσει τους λογαριασμούς του κόμματος στις τράπεζες. Αυτό έχει κάνει έξαλλους όλους στην Ιπποκράτους και μάλιστα βλέπουν ότι δύσκολα θα βρεθεί λύση αφού ο κ. Παπανδρέου αρνείται να εμπλακεί ώστε να βρεθεί φόρμουλα αποδέσμευσης των λογαριασμών».
http://newpost.gr
Read more...

"Τρικυμία" στο ΠΑΣΟΚ

Έξοδος από την αβεβαιότητα μετά την εκλογή νέου προέδρου στις 18 Μαρτίου



Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει για ακόμη μια εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ, αφού εκκρεμούν σειρά ζητημάτων που θα έπρεπε να είχαν αποσαφηνιστεί εδώ και μέρες. Πίσω από την αδιευκρίνιστη κατάσταση είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν να πλησιάζει ιστορική κρίση για το κόμμα, αφού κορυφαία στελέχη αδυνατούν να βρουν σημεία επικοινωνίας, τόσο με τον προς αποχώρηση πρόεδρο κ. Γιώργο Παπανδρέου, όσο και μεταξύ τους.

Τα θέματα που μένουν αδιευκρίνιστα και θα πρέπει τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, να αποσαφηνιστούν είναι:
- Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εκλογής
- Η ημερομηνία διεξαγωγής της Εθνικής Συνδιάσκεψης
- Η ημερομηνία διεξαγωγής του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία
- Ο τρόπος εκλογής νέου προέδρου
- Η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα
- Άλλες οικονομικές εκκρεμότητες που απειλούν με χρεοκοπία

Η πίεση του χρόνου είναι πλέον ασφυκτική, αν παραμείνει η 18η Μαρτίου ημέρα εκλογής νέου προέδρου. Απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες από αυτήν την ημερομηνία και όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον αέρα.
Την ίδια στιγμή πολλά στελέχη καλούν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να δώσει τέλος στις καθυστερήσεις και αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε ότι η προγραμματισμένη για το επόμενο Σαββατοκύριακο Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία θα αποτελούσε την επίσημη έναρξη της εσωκομματικής αναμέτρησης, πρόκειται να μετατεθεί μια εβδομάδα μετά. Ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν διασταυρώθηκε, ούτε διαψεύστηκε επίσημα.

Τέλος μετά το Τριήμερο αναμένεται παρέμβαση του κ। Ευάγγελου Βενιζέλου για τα εσωκομματικά, με την οποία πολλοί ευελπιστούν να μπει ένα τέλος στην ρευστότητα, η οποία έχει αρχίσει να αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα στην εικόνα του κόμματος.
protothema.gr

Read more...

Τη Δευτέρα η απόφαση των Γερμανών βουλευτών για το 2ο πακέτο στην Ελλάδα...



Τη βεβαιότητά του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη Δευτέρα υπέρ του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα παράσχει την ... «απαραίτητη υποστήριξη» στο νέο πακέτο για την Ελλάδα.

«Όχι» θα ψηφίσει η γερμανική Αριστερά (κοινοβουλευτική δύναμη 76 μελών, επί συνόλου 622), ενώ αντιθέτως οι Γερμανοί Πράσινοι (κοινοβουλευτική δύναμη 68 μελών) θα δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Emnid-Umfrage», για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», ενόψει της ψήφισης από την Ομοσπονδιακή Βουλή, οι Γερμανοί σε ποσοστό 63% δεν επιθυμούν την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Επιπλέον, το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 31%....



Read more...

Ενεργοποιημένος ήταν ο εμπρηστικός μηχανισμός στο μετρό

Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ο εμπρηστικός μηχανισμός που εντοπίστηκε σε συρμό του μετρό το απόγευμα του Σαββάτου ήταν ενεργοποιημένος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την αστυνομία. Το εύρημα έχει προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές, ιδιαίτερα επειδή δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο δείκτης του διακόπτη που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα του εμπρηστικου μηχανισμού για να γίνει η έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Για άγνωστο όμως λόγο, που ερευνάται από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, δεν σημειώθηκε η έκρηξη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να ξέρουν για ποια ώρα οι δράστες είχαν προγραμματίσει να γίνει η έκρηξη, αλλά εκτιμούν ότι στόχος ήταν ο σταθμός του Μετρό, όπου ήταν ακινητοποιημένος ο συρμός, μέχρι να έλθει η στιγμή να ξεκινήσει με προορισμό το Αεροδρόμιο. Ο συρμός του μετρό εισήλθε στο σταθμό Αιγάλεω στις 17:18.

Σε ότι αφορά στην συνδεσμολογία του μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ομοιότητες με άλλους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να καταλήξουν με βεβαιότητα σε κάποια οργάνωση που έχει δραστηριοποιηθεί σε τέτοιες ενέργειες.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα -αλλά ο μηχανισμός βρέθηκε τυχαία από τον μηχανοδηγό του τρένου-, καθώς στην περίπτωση που σημειωνόταν η έκρηξη και ξεσπούσε πυρκαγιά μέσα στο συρμό, αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές επιπτώσεις.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το οπτικό υλικό από τις κάμερες του σταθμού, αλλά και άλλων σταθμών, με την ελπίδα ότι μπορεί να έχει καταγραφεί ο άνθρωπος που μετέφερε το πακέτο και το άφησε πάνω στο κάθισμα του βαγονιού.

Παράλληλα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ερευνάται ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και άλλα στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τους επιβάτες του μετρό που μπορεί να αντελήφθησαν κάτι περίεργο να επικοινωνήσουν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Τον εμπρηστικό μηχανισμό είχε εντοπίσει πάνω στο κάθισμα βαγονιού στο σταθμό «Αιγάλεω» ο μηχανοδηγός του συρμού και αμέσως ειδοποίησε τις Αρχές. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τον μηχανισμό.

Ο μηχανισμός αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη. Το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ, ενώ όλος ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μια πράσινη χάρτινη τσάντα.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Mεγάλη ουρά για το εορταστικό συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων

Εθελοντές πρόσφεραν σάντουιτς


Όλο και μακρύτερες οι ουρές για το συσσίτιο του δήμου Αθηναίων
Όλο και μακρύτερες οι ουρές για το συσσίτιο του δήμου Αθηναίων (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Περίπου 500 άτομα εξυπηρετήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς, το οποίο πραγματοποίησε γιορτινό τραπέζι με μουσακά. Όμως το φαγητό δεν επαρκούσε για όλους, όπως συμβαίνει κι άλλες μέρες, και περίπου 100 άτομα έφυγαν κρατώντας μόνο ένα σάντουιτς.

«Υπολογίζουμε ότι προσέρχονται στα συσσίτια ακόμα και 1800 άτομα την ημέρα. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 15%. Δυστυχώς το φαγητό δεν επαρκεί πάντα για όλους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Αντώνης Ρόμπος, αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Την πρόσκαιρη λύση του σάντουιτς προσέφεραν εθελοντές με δική τους πρωτοβουλία. «Ερχόμαστε κάποιες μέρες, έπειτα από συνεννόηση με το ΚΥΑΔΑ και μοιράζουμε σάντουιτς ή λίγο φαγητό, όταν οι μερίδες του δήμου δεν επαρκούν για όλους» λέει ο Θοδωρής, ένας από τους εθελοντές.

Την Καθαρά Δευτέρα, το γεύμα θα είναι σαρακοστιανό, με ρύζι με γαρίδες και ταραμά.

«Σήμερα και αύριο μοιράζουμε πολύ καλό φαγητό, που το προμηθευτήκαμε από εταιρεία κέτερινγκ. Είμαστε κάθε μέρα κοντά στους άστεγους, αλλά θέλουμε και στις γιορτές να νιώθουν ότι οι εργαζόμενοι του Κέντρου είναι δίπλα τους» επισημαίνει ο κ. Ρόμπος.

Το φαγητό στο Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ διανέμεται δύο φορές ημερησίως, το μεσημέρι 12-1 μ.μ. και το απόγευμα 5-6 μ.μ.

Για την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει και παραδοσιακό γλέντι στο λόφο του Φιλοπάππου και στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ρύθμιση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση

Υιοθετείται το ισλανδικό μοντέλο



Αθήνα
Σχέδιο για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες προωθεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε η Ισλανδία, με ένα «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ, που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα, παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με απόφαση του του υπουργείου Οικονομικών, περιορίστηκε η παρακράτηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 3/10 του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για τα δάνεια που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν, λόγω ύφεσης.

Δεδομένου ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υπό νέο πρίσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρώτη φάση το κρίσιμο για την ανάπτυξη είναι οι επιχειρήσεις, γιατί το πρόγραμμα είναι να στηριχθούν ώστε να έλθει η ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια αυτό θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση, δηλαδή στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των «κόκκινων», ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σημειώνει πως ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο ρύθμισής τους, κάτι που θα έδινε ανάσα στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα τα είδη προσωπικών δανείων, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες, λογαριασμοί υπερανάληψης.

Η πρόταση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης είναι να ρυθμιστούν οι δόσεις των δανείων σε συνάρτηση με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, για παράδειγμα, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% έως 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...