Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο για 20η Επέτειο από την πτώση του Τείχους

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20η Επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του έχει ως εξής:

12:30 Αναχώρηση από Αθήνα

14:00 Άφιξη στο Βερολίνο

14:30 Άφιξη σε Ξενοδοχείο Intercontinental Hotel Berlin

17:20 Αναχώρηση από Intercontinental για Bellevue

17:30- 18:25 Ανάκτορο Bellevue- Δεξίωση από Προεδρικό ζεύγος

18:40 Αναχώρηση για την Πύλη του Βρανδεμβούργου - τις αντιπροσωπείες συνοδεύει ο Πρόεδρος Köhler, η Καγκελάριος Merkel και ο καθηγητής Sauer.

18:50 Άφιξη σε Πύλη Βρανδεμβούργου

19:05-19:25 Συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Βερολίνου

19:25-19:35 Οι Αρχηγοί Κρατών/Κυβερνήσεων διέρχονται πεζοί την Πύλη του Βρανδεμβούργου και λαμβάνουν θέση για οικογενειακή φωτογραφία

19:35-20:00 Ομιλίες, Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Horst Köhler, Καγκελάριος, Angela Merkel, Δήμαρχος Βερολίνου, Klaus Wowereit, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλίας, Dmitry Anatolyevich Medvedev και Nicola Sarkozy αντίστοιχα, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton

20:00-20:40 Εορταστικές εκδηλώσεις - συμβολική «κατεδάφιση» ομοιώματος του Τείχους

20:40 Δεύτερη οικογενειακή φωτογραφία

20:50 Αποχώρηση από Πύλη Βρανδεμβούργου, μέσω της παρακείμενης Γαλλικής Πρεσβείας.

21:10- 23:00 Άφιξη στη Καγκελαρία - παρατίθεται δείπνο στους Αρχηγούς Κρατών/Κυβερνήσεων από την Καγκελάριο και τον σύζυγό της καθηγητή κ. Sauer
nooz.gr

Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Πρωτοβουλία φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον

διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη»

το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, στις 6.00 μ.μ.

στο Δημαρχείο του Γαλατσίου

(Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους),

Κεντρικός ομιλητής ο κ. Ιωάννης Μυλόπουλος,

Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,

Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση

με πρωταγωνιστές τα παιδιά, και τίτλο:

«Το μικροτσίπ του νερού»

Πληροφορίες:
Έλενα Ζέρβα



Read more...

Την Αριστερά «δείχνει» ο Θ.Πάγκαλος για την απεργία των λιμενεργατών


Την Αριστερά «δείχνει» ο Θ.Πάγκαλος για την απεργία των λιμενεργατών

Έμμεσες πλην σαφείς ευθύνες αποδίδει στην Αριστερά ο Θόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα για τη συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών.

Μήνυμα απευθύνει και στους stageres, χαρακτηρίζοντάς τους θύματα που θυσιάζονται στο βωμό των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση της φαυλοκρατίας.

Ο κ. Πάγκαλος προειδοποιεί τους πλούσιους ότι "θα πληρώνουν περισσότερο, προς όφελος των φτωχότερων", ενώ εκτιμά για τα stage ότι "ήρθε η ιστορική στιγμή να τελειώσει η φαυλοκρατία, καθώς οι συμβάσεις που υπεγράφησαν μετά την προκήρυξη των εκλογών είναι ανυπόστατες και άκυρες.

"Ιστορία χωρίς θύματα δεν γράφεται", τόνισε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις διαδικασίες διαδοχής στη Ν.Δ σημείωσε: "Δεν θέλω εύκολο αντίπαλο, αλλά ισχυρή, ενωμένη και σοβαρή αντιπολίτευση, που δεν θα διευκολύνει με αυτογκόλ το ΠΑΣΟΚ".

Τα κόμματα της Αριστεράς "δείχνει" ο κ. Πάγκαλος για να αιτιολογήσει τη στάση των απεργών λιμενεργατών, που επιμένουν να κρατούν κλειστό το λιμάνι του Πειραιά. "Η επαναδιαπραγμάτευση σε ορισμένα σημεία της σύμβασης ουδόλως αιτιολογεί το κλείσιμο του προβλήτα, που ματαιώνει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε:. "Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, κυρίως όσοι τυχόν έχουν ανομολόγητους σκοπούς, όπως αυτοί που διαβάζω στον "Ριζοσπάστη» και την "Αυγή". Αν διαπραγματευτικός στόχος των λιμενεργατών είναι να ακυρώσουν τη σύμβαση, ή και άλλες ανομολόγητες αξιώσεις, να βρουν το θάρρος να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

protothema.gr


Read more...

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για ανάκαμψη

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι στα όρια της χρεοκοπίας, πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε, αλλά οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ομιλίας στην Κομοτηνή.

Αρκετές φορές ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «είμαστε αισιόδοξοι, τα καλύτερα έρχονται».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι όλα τα μέτρα που θεσπίζονται είναι προς όφελος των πολιτών, με μεγάλο στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος.

Για το έργο των πρώτων ημερών της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για ν’ αλλάξουν την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι αρκετά, εν τούτοις όμως αποτελούν το πρώτο δείγμα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στις προσλήψεις των 88 γενικών γραμματέων των υπουργείων και των περιφερειών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες δημιούργησε πρότυπα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς στο μέλλον.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί με ενίσχυση και τόνωση της αγοράς μέσω της προστασίας των μικρομεσαίων και την ενίσχυση των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν πολλά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βραβεύτηκε από το νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη και τον υπερνομάρχη Ροδόπης-Έβρου, Γιώργο Μηνόπουλο, για την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου.
nooz.gr

Read more...

Συμφωνία «στρατηγικής σημασίας» λέει η κυβέρνηση

Θέμα στρατηγικής σημασίας η συμφωνία με την Cosco, διαμηνύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η υπουργός Οικονομίας, σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο. Η Λούκα Κατσέλη επισημαίνει πως περιθώρια για άλλη αναβολή στην εγκατάσταση των Κινέζων στον Πειραιά «δεν υπάρχουν». Ο Θ. Πάγκαλος αξιώνει από τους λιμενεργάτες «να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά τους αιτήματα».

«Η προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την παρούσα μορφή της σύμβασης ήταν δικαιολογημένη. Δεν ξέρω αν πάντα πήρε τη σωστή μορφή ή αν πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι σωστές διατυπώσεις. Οπως και να έχει όμως, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που έχουν συναφθεί νομίμως από την προηγούμενη», λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση με έναν κινεζικό κολοσσό, ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου. Για να καταλάβετε τι μπορούν να μας προσφέρουν οι ταχύτατα αυξανόμενες εξαγωγές της Κίνας, αρκεί να πω ότι το σύνολο των εξαγωγών της το 1989 είναι οι σημερινές κινεζικές εξαγωγές μιας ημέρας!», αναφέρει, τονίζοντας ότι «πέραν τούτου, η Κίνα έχει δείξει τη φιλική της διάθεση σε όλα τα διεθνή μας θέματα. Επομένως, η συμφωνία με την Cosco είναι θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής επιλογής».

Επίσης, ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει ότι «η επαναδιαπραγμάτευση σε ορισμένα σημεία της σύμβασης ουδόλως αιτιολογεί το κλείσιμο του προβλήτα που ματαιώνει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας».

«Και αυτό πρέπει να το καλαλάβουν όλοι, κυρίως όσοι τυχόν έχουν ανομολόγητους σκοπούς, όπως αυτοί που διαβάζω στον ΄΄Ριζοσπάστη΄΄ και την ΄΄Αυγή΄΄», τονίζει.

«Αν διαπραγματευτικός στόχος των λιμενεργατών είναι να ακυρώσουν τη σύμβαση ή και άλλες ανομολόγητες αξιώσεις, να βρουν το θάρρος να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», διαμηνύει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει: «Διαπραγμάτευση με αδιέξοδους ή ανομολόγητους πόθους δεν θα κάνουμε, πόσω μάλλον αν αρχίσει η οικονομία να υφίσταται βαρύτατες συνέπειες».

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αναφέρει ότι «η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά και, επιπλέον, θα έδινε ένα κακό σήμα στις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους».

«Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα», υπογραμμίζει η Λ. Κατσέλη, η οποία όμως δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».
Παράλληλα, σημειώνει πως περιθώρια για άλλη αναβολή στην εγκατάσταση των Κινέζων στον Πειραιά «δεν υπάρχουν».

Εντός της ημέρας θα αποφασίσουν οι λιμενεργάτες για την κινητοποίησή τους. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι από την κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και του δημοσίου ελέγχου του λιμανιού. Ζητούν το «πάγωμα» της σύμβασης με την Cosco μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Την ερχόμενη Τρίτη, όποτε και θα επικυρωθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη στην ηγεσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ξεκινάει ο διάλογος για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης με την COSCO.
nooz.gr


Read more...

Παράδοση οικίας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Το παραχωρητήριο και τα κλειδιά της οικίας παρέδωσαν την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος του ΟΕΚ Θωμάς Στάμου στη μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Έλενα Ντέτσεβα.

«Είναι ελάχιστες οι φορές που νιώθουμε χαρά και μία τέτοια στιγμή είναι η σημερινή. Πέρα από την παράδοση της συγκεκριμένης οικίας θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και τον ΟΕΚ αντιληφθήκαμε, ότι όλη αυτή η πράξη χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση για να διεκπεραιωθεί και να μην βασανίζει τους ανθρώπους μετά», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι συνεννοήθηκε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «στο σχέδιο νόμου για το επίδομα αλληλεγγύης να υπάρχει ρύθμιση, η οποία θα τακτοποιεί όλα τα ιδιοκτησιακά θέματα για να μην έχει πρόβλημα η κ. Κούνεβα».

Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «ταυτοχρόνως επιλύει ένα θέμα, να θεωρείται αυτό που έπαθε η κ. Κούνεβα, αυτό που απευχόμαστε να πάθουν άλλοι και θα παλέψουμε να μην πάθει κανένας άλλος, εργατικό ατύχημα. Γιατί η γραφειοκρατία παίδευε την κ. Κούνεβα και ως προς αυτό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός απάντησε ότι «στις ενέργειες που κάνουμε, συμπεριλαμβάνεται εντός του 2009 να θεσπίσουμε περαιτέρω εγγυήσεις». «Πρέπει, επίσης, στη συνέχεια να επανασυστήσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ουτώς ώστε να μπορεί να ελέγχει αν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, δηλώνει ότι θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση Κούνεβα. «Η Κούνεβα είναι ένα σύμβολο. Δεν έχουμε αντιληφθεί τον αντίκτυπο, που είχε και διεθνώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
nooz.gr

Read more...

Δ. Δρούτσας: Στην ΕΕ δεν χωρούν τείχη

Με την επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου μάς έρχεται στο μυαλό «ότι υπάρχει άλλη μια χώρα, που έχει ένα τέτοιο τείχος να τη χωρίζει. Στην ΕΕ δεν χωρούν ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής, που υπάρχουν ακόμη στην Κύπρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απευθύνοντας χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση της Ελληνογερμανικής Αγωγής και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών να χαιρετίσει την εκδήλωση.

«Η πτώση του τείχους, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το δρόμο της επανένωσης της Γερμανίας και όχι μόνον», τόνισε και πρόσθεσε: «Tαυτόχρονα άνοιξε και το δρόμο της Ευρώπης προς άλλες χώρες, που τότε ήταν απομονωμένες. Το τείχος αυτό έγινε σύμβολο ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την συμβολική πτώση ενός αυτοσχέδιου «τείχους» από μαθητές των δύο σχολείων. Επάνω στο τείχος αυτό αναγραφόταν και η φράση-μήνυμα «η ιστορία είναι γεμάτη από ισχυρά τείχη που έπεσαν και από αδύναμους ανθρώπους που στάθηκαν όρθιοι», του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Wolfank Sultheis.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ, που αφορούσαν τη ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ταινίες της εποχής, ενώ παρουσίαστηκαν έκθεση φωτογραφίας και έκθεση ζωγραφικής των μαθητών.
.nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Σπ. Βούγια στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων

Τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Προτασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, και συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Μιχάλη Τρεμόπουλο, και στελέχη.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα των Οικολόγων Πράσινων και στη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη λαθρομενάστευση, την εμπορία ανθρώπων και το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τρεμόπουλος παρουσίασε τις θέσεις και τα αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων για τα παραπάνω ζητήματα.

Ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ήδη σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και θα ενισχύσει τους ξενώνες, που λειτουργούν, για τη φιλοξενία θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, τονίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη και να «απελευθερωθούν» οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια.
nooz.gr

Read more...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΕ "ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ" ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Σε ολική σύγκρουση της Ντόρας με τις καθεστωτικές νοοτροπίες της Ν.Δ. οδηγήθηκε το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήπια πρώτη ημέρα και τις συναινετικές ομιλίες Καραμανλή και υποψηφίων διαδόχων. Η Ντόρα Μπακογιάννη για να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη συνεδριακή κυριαρχία της «έριξε το γάντι» στον Αντ. Σαμαρά και την επιχειρηματολογία του. «Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλημμα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι... είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα». «Ένα είναι το δίλημμα. Θέλουμε ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές; Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας. Ο δικός μου αγώνας είναι να ξανακάνω τη ΝΔ να πιστέψει στον εαυτό της. Έχει δυναμικό αξιόλογο. Μπορει και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Τα καταστατικά υπάρχουν για να διασφαλίζουν τη λειτουργία των κομμάτων. Όταν μιλώ για συμβούλιο δεοντολογίας, εκλεγμένο, δεν το λέω τυχαία. Αυτό θα εξετάζει στελέχη, που δημιουργούν πρόβλημα. Δεν θα είναι το μακρύ χερι του αρχηγού, αφου θα το έχετε εσείς εκλέξει. Η ΝΔ μπορεί, από την ώρα που θα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τα στελέχη μας», κατέληξε η κα Μπακογιάννη
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν θέλει να χαΐδέψει αυτιά «για να με ψηφίσετε και μετά να ξαναφτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται δομές, που θα δώσουν δύναμη στη βάση», είπε και κάλεσε τους συνυποψηφίους της να παρουσιάσουν πριν τις 29 Νοεμβρίου το πλαίσιο των προτάσεών τους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της για ριζικές αλλαγές στη ΝΔ.
«Δεσμεύομαι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές θα επιλέγονται από εσάς, δεσμεύομαι ότι τους εκπροσώπους της ΤΑ δεν θα τους αποφασίζει η Ρηγίλλης, αλλά η βάση της ΝΔ. Τα κομματικά όργανα θα εκλέγονται από τα μελη μας. Ο πρόεδρος θα έχει θητεία. Πώς θα αποδείξω εγώ ότι θα ακούω τη βάση και θα έχω ανοιχτές τις πόρτες, αν δεν ξέρω ότι θα δώσω λογαριασμό και σε εσάς και στον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε.

fimotro

Read more...

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ...


Ρεπορτάζ : Β. Κώτσης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς προσείλκυσε ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας καθώς ανήκει στην οικογένεια του σημερινού υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου και διευθύνεται από τη σύζυγό του, τη συριακής καταγωγής κυρία Λάρα Γερουλάνου-Μπαραζί. Την εμπειρία του στη συγκεκριμένη εταιρεία επικαλέστηκε ο υπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην 25η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Ρhiloxenia, στη Θεσσαλονίκη, όταν απευθυνόμενους σε επιχειρηματίες του τουρισμού ανέφερε ότι γνωρίζει από management... εταιρειών, από γραφειοκρατία, από φέσια και από σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που σου τραβάνε το χαλί, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η εταιρεία ήταν πνιγμένη στα δάνεια. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο, με τις πωλήσεις κάτω του κόστους να αποτελούν κανόνα, και λάθη στο management την είχαν οδηγήσει στην «αγκαλιά» των τραπεζών. Ο πατέρας του σημερινού υπουργού κ. ΜαρίνοςΓερουλάνος, ιδρυτής της εταιρείας το 1981, εξαγόρασε τα μερίδια των άλλων δύο συνεργατών του, έβαλε λεφτά από την προσωπική περιουσία του, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε να σώσει το δημιούργημά του, για το οποίο ήταν υπερήφανος αφού επρόκειτο για την πρώτη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
▅ Αρχή για χόμπι
Ο κ. Μ. Γερουλάνος ξεκίνησε από χόμπι τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά εξελίχθηκε σε σκαπανέα του κλάδου στην Ελλάδα αφού στην Κεφαλλονιά, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, παρήχθη ο πρώτος ελληνικός γόνος. Η εταιρεία αποτέλεσε και ένα είδος σχολείου αφού αρκετοί managers που σήμερα κινούν τα νήματα του κλάδου είχαν δουλέψει στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.
Το 1994 αναλαμβάνει την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας ο Παύλος, που προσπαθεί να οδηγήσει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Η εταιρεία αλλάζει σελίδα το 1998, όταν το τιμόνι αναλαμβάνει η γυναίκα του Λάρα. Γεννημένη στο Λονδίνο, με σπουδές στα οικονομικά και ειδικότητα στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων, έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα για την ανάκαμψη της εταιρείας.
Τρεις ήταν οι κινήσεις της ώστε σήμερα η εταιρεία να έχει περάσει στην κερδοφορία, να έχει ικανοποιητική ρευστότητα και κυρίως να έχει επανέλθει την αίγλη του παρελθόντος: Πρώτον, έβγαλε μεγαλύτερο σε βάρος ψάρι από τον ανταγωνισμό, δεύτερον, το διακινούσε απευθείας σε εστιατόρια ή σε gourmet παντοπωλεία ενώ μόνο ένα ποσοστό 10% στη χονδρική (π.χ. ιχθυόσκαλες) και, τρίτον, ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που παρήγε βιολογικό ψάρι, γεγονός που ώθησε τη φήμη της στο εξωτερικό. Εχει λάβει την πιστοποίηση της Νaturland και έχει δεχθεί θετικά σχόλια από την Greenpeace για την αγνότητα των προϊόντων της. Σήμερα το 80% της παραγωγής της εξάγεται, κυρίως σε εστιατόρια σε Ιταλία και Γαλλία και σε εξειδικευμένες βιολογικές αλυσίδες. Μάλιστα πολλές ελληνικές εταιρείες επεδίωξαν να πωλούν την παραγωγή τους μέσω της «Κεφαλλονιάς» ώστε να μπουν σε ακριβές και προσοδοφόρες αγορές. Η εταιρεία απασχολεί περί τους 80 εργαζομένους και το 2008 είχε τζίρο 16,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 500.000 ευρώ.
▅ Το ΣτΕ και η ακύρωση των αδειών
Τον Μάιο του 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να ακυρωθούν προσωρινά οι άδειες λειτουργίας της εταιρείας που είχαν εκδοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ρυπογόνο δραστηριότητα στην περιοχή όπου λειτουργεί το ιχθυοτροφείο. Στην απόφαση του ΣτΕ καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε σε χωροθετημένη περιοχή, αν και οι ληφθείσες άδειες ανέφεραν πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι κατάλληλη για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε στην εταιρεία δύο χρόνια διορία για να μετεγκατασταθεί σε χωροθετημένη περιοχή. Ετσι, ώσπου να ψηφιστεί χωροταξικό σχέδιο, η εταιρεία βρίσκεται «στον αέρα». Η έλλειψη ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί πρόβλημα ολόκληρου του κλάδου, με συνέπεια αρκετές εταιρείες (υπάρχουν τουλάχιστον 10 προσφυγές) να δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς αβεβαιότητας, ενώ πλέον δεν χρηματοδοτούνται και από το ΕΣΠΑ ύστερα από απόφαση της ΕΕ, ώσπου να αποκτήσει ο κλάδος τέτοιον σχεδιασμό.

fimotro

Read more...

Η ΜΑΚΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ...


Του Γιώργου Α. Λεονταρίτη
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Ουσιαστικά, η «Δεξιά» ξεκινά με το Λαϊκόν Κόμμα που ίδρυσε ο Δημήτριος Γούναρης το 1920. Το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του οποίου ηγείτο μέχρι τότε ο Γούναρης, άλλαξε εκείνη τη χρονιά την ονομασία του και έγινε «Λαϊκόν». Η απόφαση της αλλαγής του τίτλου, αντικατόπτριζε μια πραγματικότητα. Το Λαϊκόν Κόμμα επίστευε πάντοτε στον κοινοβουλευτισμό, και ουδέποτε ανήλθε ή επεδίωξε να ανέλθει στην εξουσία άνευ της λαϊκής εγκρίσεως. Και με τον Γούναρη επικεφαλής, βρέθηκε τον Μάρτιο του 1921 έξω από την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Θύμα των δολοπλοκιών των «Συμμάχων» μας, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο...
Γούναρης με τον Νικ. Στράτο, τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, τον Νικ. Θεοτόκη, τον Γεώργ. Μπαλτατζή και τον Αρχιστράτηγο Χατζηανέστη, ύστερα από μία παρωδία δίκης στο έκτακτο Στρατοδικείο, εθεωρήθησαν υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και εκτελέστηκαν το 1922 στο Γουδί.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, προηγουμένως, στην περίοδο 1917 - 1920, στον χώρο της συντηρητικής παρατάξεως, συναντούμε σημαντικές προσωπικότητες, όπως ήταν ο Δημήτριος Ράλλης, ο Γ. Θεοτόκης, ενώ ο Νικόλαος Στράτος είχε ιδρύσει το Συντηρητικόν Κόμμα, το οποίο φιλοδοξούσε να καταλάβει τη θέση του δευτέρου σε δύναμη κόμματος. Οπωσδήποτε, με την εκτέλεση των «Εξι», το Λαϊκόν Κόμμα υπέστη μεγάλο πλήγμα. Παρέμεινε ακέφαλο, ενώ πολλά στελέχη του απογοητευμένα είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν από την ενεργό πολιτική. Την ανασύσταση του κόμματος αποφάσισε ο Παναγής Τσαλδάρης.

Στις εκλογές του 1926, ο λαός ενίσχυσε τους μετριοπαθείς των δύο πλευρών. Δηλαδή, τη δεξιά πτέρυγα των Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος) και το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιω. Μεταξά. Το 1932 ο Βενιζέλος βλέπει ότι χάνει την πλειοψηφία. Και στις εκλογές του 1933, το Λαϊκόν Κόμμα παίρνει την εξουσία.

Δικτατορία - Πόλεμος

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας για συνεργασία του Κόμματος των Φιλελευθέρων με το Λαϊκόν Κόμμα, και αφού είχαν ξεσπάσει ταραχές και διαδηλώσεις, με υποκίνηση του νεαρού τότε ΚΚΕ, επεβλήθη η δικτατορία της «4ης Αυγούστου».

Τσαλδάρης και Κονδύλης έχουν φύγει από τη ζωή το 1936. Ο νέος ηγετικός παράγων των «Λαϊκών», ο Ιω. Θεοτόκης, παίρνει και αυτός τον δρόμο της εξορίας. Με την κήρυξη του πολέμου, και κυρίως μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, οι ηγετικές φυσιογνωμίες του Λαϊκού Κόμματος ήλθαν σε επαφή και σε συνεργασία με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφούλη και με άλλους πολιτικούς, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τον αγρίως δοκιμαζόμενο από τα δεινά λαό. Στο μεταξύ, ο Στέφανος Στεφανόπουλος βρισκόταν σε επαφή με τον Σοφούλη, τον Καφαντάρη, αλλά και με τις αντιστασιακές οργανώσεις του Ψαρρού και του Ζέρβα.

Μετά την Απελευθέρωση κατεβλήθησαν προσπάθειες για ανασυγκρότηση του Λαϊκού Κόμματος, με προϋπόθεση τη συνένωση όλων των πτερύγων της ιστορικής παρατάξεως. Τη διοικούσα επιτροπή αποτελούσαν οι: Ιω. Θεοτόκης, Πέτρος Μαυρομιχάλης, Περ. Ράλλης, Στέφανος Στεφανόπουλος και Κων. Τσαλδάρης. Στις 15 Νοεμβρίου του 1945 εδόθη στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των αρχών του Λαϊκού Κόμματος, ενώ αρχηγός εξελέγη ομοφώνως ο Κων. Τσαλδάρης. Η κυβέρνηση Σοφούλη - Καφαντάρη προκήρυξε εκλογές -τις πρώτες μετά τη δικτατορία και τον πόλεμο- για την 31η Μαρτίου 1946. Πανίσχυρος νικητής βγήκε ο Τσαλδάρης με το Λαϊκόν Κόμμα.

Η εποχή Παπάγου

Η κάθοδος του Στρατάρχου Παπάγου στον πολιτικό στίβο, με τον «Ελληνικό Συναγερμό» το 1951, θα μετατοπίσει τις μάζες της Δεξιάς προς το μέρος του Στρατάρχου. Τον Παπάγο στηρίζουν και τα παραδοσιακά βενιζελικά έντυπα, του Δημητρίου Λαμπράκη («Βήμα» - «Νέα») και το «Εθνος» του Κων. Νικολόπουλου.

Συνήθως, οι περισσότεροι ταυτίζουν το Στέμμα με τη Δεξιά. Εκείνη όμως την περίοδο, ο βασιλεύς Παύλος και η Φρειδερίκη εστήριζαν σχεδόν ανοιχτά το Κέντρο και δεν επιθυμούσαν μία αυτοδυναμία του Στρατάρχου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1951, ο «Ελληνικός Συναγερμός» ήλθε πρώτος σε ψήφους, αλλά η ΕΠΕΚ του Πλαστήρα, οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου και ο Παπανδρέου ενώθηκαν και σχημάτισαν κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα διαρκούσε πολύ, ενώ υπήρξαν και διενέξεις μεταξύ των αρχηγών του Κέντρου. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σπονδυλική στήλη του «Συναγερμού» απετέλεσαν το «Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα» των Παν. Κανελλοπούλου και Στέφ. Στεφανοπούλου (σε αυτό μετείχε και ο Κων. Καραμανλής) και το «Νέο Κόμμα» του Σπ. Μαρκεζίνη.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1952, ο «Ελληνικός Συναγερμός» εσημείωσε σαρωτική νίκη. Επί 300 εδρών έλαβε τις 240, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου 1953, στον Πειραιά και στο Ρέθυμνο, εκέρδισε 7 ακόμη έδρες. Με τον Παπάγο συνεργάσθηκε στις εκλογές του 1952 και ο Γ. Παπανδρέου, κατόπιν μεσολαβήσεως της Ελένης Βλάχου, του Δημ. Λαμπράκη, του Μαρκεζίνη, αλλά και του συμβούλου της Αμερικανικής Πρεσβείας, του Μέμινγκερ. Μια νέα εποχή άρχιζε για τη χώρα. Το κύρος του Στρατάρχου ήταν αναμφισβήτητο. Η παλαιά ψυχρότης με το Στέμμα είχε ξεπερασθεί. Και τότε ξέσπασε ξαφνικά η απρόσμενη κρίση... Στις 2 Απριλίου 1954, παραιτήθηκε ο Μαρκεζίνης από την κυβέρνηση!

Η άνοδος του Καραμανλή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνοδος του Κων. Καραμανλή, οφείλετο στην εύνοια των Ανακτόρων. Φυσικοί διάδοχοι του Παπάγου ήσαν ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Παν. Κανελλόπουλος.

Τελικώς, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές του «Συναγερμού» είχαν ήδη ταχθεί υπέρ του Στεφανοπούλου, σταθμίζοντας το γεγονός ότι αυτή ήταν η επιθυμία του βασιλέως, υπέρ δηλαδή του πρώην υπουργού Δημ. Εργων, εστήριξαν τον Καραμανλή. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ποτέ δεν συγχώρησε τη στάση του Καραμανλή. Ο Καραμανλής δεν ήθελε να αποτελεί ο ίδιος συνέχεια του «Συναγερμού» και σε λίγες μέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως», στην οποία προσεχώρησαν και στελέχη των Φιλελευθέρων, όπως οι Κων. Τσάτσος, Ευάγγ. Αβέρωφ και Γρηγ. Κασιμάτης. Για να αντιμετωπίσουν τον Καραμανλή, τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως ενώθηκαν σε ένα σχήμα, τη «Δημοκρατική Ενωση» υπό τον Γεώργιον Παπανδρέου. Σ' αυτό το σχήμα μετείχε και η ΕΔΑ, αλλά και το Λαϊκόν Κόμμα του Κων. Τσαλδάρη.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1956 η «Δημοκρατική Ενωσις» ήλθε πρώτη σε ψήφους, αλλά χάρις στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα και στην ανισότητα του μέτρου, η ΕΡΕ επλειοψήφησε σε έδρες. Κι όταν προσετέθησαν και τα αποτελέσματα των στρατιωτικών τμημάτων, η δύναμη της ΕΡΕ ενισχύθηκε. Η νέα κυβέρνηση Καραμανλή ορκίσθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1956.

Η «αποστασία» στην ΕΡΕ

Από το 1957 είχαν αρχίσει επαφές κυβερνήσεως με την ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων, για τη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου, που να ευνοεί το Κέντρο έναντι της Αριστεράς. Η συμφωνία ΕΡΕ - Φιλελευθέρων, τελικά μονογραφήθηκε το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου 1958. Ο Καραμανλής έχοντας πληροφορίες ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις μέσα από το κόμμα του, ανεκοίνωσε αιφνιδιαστικά το νέο εκλογικό σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής, σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Ράλλης και ο Παν. Παπαληγούρας, κατηγόρησαν τον Καραμανλή για αυταρχικές τάσεις, προειδοποίησαν ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο, δεύτερη θα ερχόταν η Αριστερά και υπέβαλαν τις παραιτήσεις των. Την 1η Μαρτίου 1958 απεχώρησαν άλλοι 15 βουλευτές. Ο αρχηγός της ΕΡΕ παραιτήθηκε και οδήγησε τη χώρα στις κάλπες. Τότε σχηματίσθηκε και η «Ενωσις Λαϊκού Κόμματος» με αρχηγούς τους: Κων. Τσαλδάρη, Παν. Κανελλόπουλο και Στέφ. Στεφανόπουλο. Σ' αυτή την περίοδο ο Κανελλόπουλος ήσκησε έντονη αντιπολίτευση κατά του Καραμανλή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Μαΐου 1958 απετέλεσαν οδυνηρή έκπληξη για το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που ήλθε τρίτο κόμμα. Εντύπωση προεκάλεσε η άνοδος της ΕΔΑ που ανεδείχθη σε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Καραμανλής εσημείωσε την πλέον αδιαμφισβήτητη νίκη σε όλη του την πορεία. Η ΕΡΕ εκέρδισε 171 έδρες, η ΕΔΑ 79, οι Φιλελεύθεροι 36.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1961, ο Γεώργιος Παπανδρέου ανήγγειλε την ίδρυση της Ενώσεως Κέντρου. Η χώρα βάδιζε τώρα εκ νέου στις κάλπες, με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Κων. Δόβα. Οι εκλογές αυτές προκάλεσαν αίσθηση και έμειναν στην Ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Πράγματι, υπό την κάλυψη του αρχηγού του ΓΕΣ, Στρατηγού Βασ. Καρδαμάκη, ο «νέος ΙΔΕΑ», με πυρήνα τα πρόσωπα που πρωταγωνίσθησαν κατά την 21η Απριλίου, ήσκησεν πίεση στην επαρχία για να μην επαναληφθεί η άνοδος της Αριστεράς του 1958. Τα αποτελέσματα έδωσαν την πλειοψηφία στην ΕΡΕ με 176 έδρες, ποσοστό 58,66 και στην Ενωση Κέντρου που είχε συνεργαστεί με τον Μαρκεζίνη 100 έδρες, ποσοστό 33,33, ενώ το ΠΑΜΕ της Αριστεράς έλαβε 24 έδρες.

Κέντρο και Αριστερά κατήγγειλαν το «εκλογικόν πραξικόπημα», το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε και τότε άρχισε ο ανένδοτος αγών της Ενώσεως Κέντρου. Οι συνεδριάσεις στη Βουλή, υπήρξαν θυελλώδεις.

Η δολοφονία του συνεργαζομένου με την ΕΔΑ βουλευτή Γρηγ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, θα οξύνει στο έπακρον την πολιτική ατμόσφαιρα. Με τον πολιτικό σάλο που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση άρχισε να κλονίζεται. Μετά την άρνηση του Βασιλέως Παύλου να αποδεχθεί τη σύσταση του πρωθυπουργού για αναβολή της επισήμου επισκέψεως των βασιλέων στην Αγγλία, ο Καραμανλής υπέβαλε την παραίτηση της κυβερνήσεώς του.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1963, ο Καραμανλής έφυγε με τη σύζυγό του Αμαλία αιφνιδιαστικά από την Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο τον συνόδευσαν ο Παν. Κανελλόπουλος και λίγοι συνεργάτες του. Τότε ο ιδρυτής της ΕΡΕ ανεκοίνωσε στον Κανελλόπουλο ότι με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ανέθετε την αρχηγία σε εκείνον.

Ο Παν. Κανελλόπουλος δεν αρκέσθηκε στην υπόδειξη του Καραμανλή προς τους βουλευτές της ΕΡΕ να τον δεχθούν ως νέο αρχηγό. Σε μεγάλη σύσκεψη, εζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα να εγκρίνει ή να απορρίψει την εκλογή του ως αρχηγού της ΕΡΕ. Τελικώς, ο Κανελλόπουλος εψηφίσθη ομοφώνως. Ο Γ. Παπανδρέου, επειδή δεν ήθελε να στηρίζεται στις ψήφους της ΕΔΑ κατέφυγε εκ νέου στις κάλπες το 1964. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε τη νίκη στην Ενωση Κέντρου με το 53%. Η αποκάλυψη της οργανώσεως ΑΣΠΙΔΑ και οι διασυνδέσεις της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, προκάλεσαν πολιτικό σάλο, και τελικά οδήγησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου σε παραίτηση. Η χώρα μεταβλήθηκε σε πολιτικό καμίνι.

Η ΕΡΕ εστήριξε τις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις από τον χώρο του Κέντρου (Νόβα, Τσιριμώκου, Στεφανόπουλου). Η Βουλή είχε μεταβληθεί σε πεδίο συγκρούσεων. Σε συναντήσεις στο Καστρί Γ. Παπανδρέου - Π. Κανελλόπουλου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι δύο ηγέτες μπορούσαν να συζητούν διαφορετικά. Η κομματική αντιπαράθεση, δεν είχε επισκιάσει ποτέ την παλαιά προσωπική τους φιλία.

Με τις μυστικές συναντήσεις στο Τατόι μεταξύ Βασιλέως Κωνσταντίνου - Γ. Παπανδρέου - Παν. Κανελλοπούλου γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Οι σχέσεις Βασιλέως - αρχηγού του Κέντρου αποκαθίστανται και συμφωνούν για ανατροπή της κυβερνήσεως Στεφανοπούλου και υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στις 3 Απριλίου 1967, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ανέθεσε τον σχηματισμό κυβερνήσεως στον αρχηγό της ΕΡΕ για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Μάιο του ιδίου έτους. Αντί τα κόμματα εκείνη την κρίσιμη στιγμή να στηρίξουν τον ηγέτη της ΕΡΕ τον επολέμησαν, επιταχύνοντας τοιουτοτρόπως την πτώση της Δημοκρατίας.
fimotro


Read more...

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Πρ. Χατζηνικολάου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Την ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εξετάζει η κυβέρνηση, αλλάζοντας ριζικά το έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) στο οποίο οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώσουν στοιχεία για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων πιθανόν και για τις καταθέσεις. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα αντικειμενικά κριτήρια αφορούν τους...
ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους και επί της ουσίας πρόκειται για την επιβολή δήλωσης ελάχιστου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και εμπόρων δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» που μόλις μετά βίας ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το μέσο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το μέσο εισόδημα των μισθωτών.

Οσον αφορά τον έλεγχο του πόθεν έσχες ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία μηχανισμού που θα διενεργεί ελέγχους για να αποκαλύψει κυκλώματα που ξεπλένουν «μαύρο χρήμα», τη διαφθορά εντός και εκτός του δημοσίου τομέα καθώς και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Η νέα μονάδα κρούσης θα υπάγεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και θα στελεχωθεί με την πρόσληψη 100 αστυνομικών με ειδικές γνώσεις πάνω σε θέματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τεχνολογίας με έμφαση στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του Διαδικτύου. Η επίλεκτη μονάδα θα έχει υπερεξουσίες, θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό και θα έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ δεν θα δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο.

Η νέα μονάδα θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να γνωρίζει τα τεχνάσματα των επιχειρήσεων ή των κυκλωμάτων που είτε φοροδιαφεύγουν είτε ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα, ενώ θα γνωρίζουν πώς διενεργείται ο φορολογικός έλεγχος σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης υπολογίζεται να εφαρμοσθεί από τις αρχές του έτους, ενώ σύντομα θα προκηρυχθούν οι θέσεις για την πρόσληψη των 100 επίλεκτων αστυνομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό βέβαια και με μέτρα που θα ληφθούν, προς την κατεύθυνση αυτή, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς και με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας. Οπως περιέγραψε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στόχος είναι η είσπραξη επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, δημόσιοι υπάλληλοι και διάφορες άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων από την κατάργηση της αυτοτελούς και τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών. Επίσης, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν από την αναπροσαρμογή κατά 10% των φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα καθώς και από τις προσπάθειες είσπραξης τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περικοπή δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και η μείωση των ποσοστών έκπτωσης σε άλλες περιπτώσεις. Το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 7 δισ. ευρώ ή αλλιώς αποτελούν το 2,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών όλες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση.

Αυτοτελής φορολόγηση

Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στοχεύοντας αφενός στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, αφετέρου στην αύξηση των εσόδων, δεδομένου ότι τα αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά προσεγγίζουν τα 17 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, τα επιδόματα των οποίων φορολογούνται με συντελεστές από 5 έως 20%, θα υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Υπό εξέταση βρίσκονται τα εξής εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς: Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ), οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων, οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, τα ποσά που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ, ωστόσο μόλις έξι δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι αυτά προέρχονται από ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, εταιρείες «μαϊμού» και φτωχούς οφειλέτες.

Για το 2010 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βάζει τον πήχυ χαμηλά και ευελπιστεί να εισπράξει οφειλές που θα κυμαίνονται μεταξύ 700 εκατ. ευρώ έως ένα δισ. ευρώ.

Ποτά και τσιγάρα

Την αναπροσαρμογή των φόρων κατανάλωσης κατά 10% περίπου σε ποτά και τσιγάρα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής υπολογισμού των φόρων κυρίως στα τσιγάρα.

Το Δημόσιο από την αναπροσαρμογή υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ

Εκτακτη εισφορά

Ποσό ύψους 840 εκατ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση το 2010 από 300 κερδοφόρες επιχειρήσεις με κέρδη άνω των πέντε εκατ. ευρώ. Τον σχετικό φόρο που θα προκύψει θα τον καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε οκτώ δόσεις. Από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα για τους κατέχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον 180 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στην ΕΣΥΕ

Σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) -στα πρότυπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- μετατρέπεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε την ΕΣΥΕ, όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους γενικούς διευθυντές και με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία.

Οπως δήλωσε μετά τις συναντήσεις, το νέο Δ.Σ. της ΕΣΥΕ θα είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, της ΟΚΕ, στατιστικολόγων και εργαζομένων, ενώ στόχος της ανεξάρτητης ΕΣΥΕ θα είναι να παρεμβαίνει σε όλα τα υπουργεία και να μπορεί να αμφισβητεί ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.

Για να καταστήσει σαφές το μέγεθος της αμφισβήτησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από την Κομισιόν, ο υπουργός ανέφερε ότι του προτάθηκε κατά την παρουσία του στο τελευταίο Eurogroup και Ecofin να προχωρήσει ακόμα και στην ανεξαρτητοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Κάτι πάντως που δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε προς τους υπαλλήλους της ΕΣΥΕ ότι από τις προωθούμενες αλλαγές δεν θα θιγούν οι αποδοχές και τα επιδόματά τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι θα στείλει στο σωματείο τους τη σχετική πρόταση νόμου για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, η ΕΣΥΕ θα έχει και τον νέο γενικό της γραμματέα, ενώ ζητήθηκε από τον υπουργό να υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση στα στοιχεία για την ανεργία, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι στους κόλπους της Ευρώπης υπάρχει οργή και για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) που αποδέχθηκε τα ελληνικά στοιχεία χωρίς να τα εξετάσει.
fimotro


Read more...

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ : ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ απεμπλοκής της κυβέρνησης από το πρόβλημα του (κλειστού) Λιμανιού τείνει να μετατραπεί σε προσπάθεια αποδέσμευσης του Μεγάρου Μαξίμου από τους χειρισμούς της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Εναν και πλέον μήνα μετά την εκλογική
νίκη του ΠαΣοΚ, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την κινεζική Cosco και ουσιαστικά με την κινεζική κυβέρνηση είναι μηδενική. Το ΠαΣοΚ μπορεί...
κατά γενική ομολογία (είτε της αντιπολίτευσης είτε και των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά) να έχει εγκλωβιστεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις
του για αναθεώρηση των όρων της σύμβασης, όμως οι χειρισμοί της υπουργού Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας προκαλούν πλέον εκνευρισμό στο Λιμάνι και στο περιβάλλον του Μαξίμου, καθώς η διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση καρκινοβατεί. Το πρόβλημα όχι μόνον δεν έχει λυθεί, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει
η διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την κινεζική πλευρά. Στην κυρία Κατσέλη καταμαρτυρείται ότι έχει δώσει υποσχέσεις στους εργαζομένους για διευθέτηση εργασιακών ζητημάτων τα οποία όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να διευθετηθούν, αλλά δεν έχουν καν τεθεί στην κινεζική πλευρά.
Η δυσφορία ανώτατων κυβερνητικών κλιμακίων είναι γνωστή από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν σε μια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Θ. Πάγκαλος κατηγόρησε την κυρία Λούκα Κατσέλη ότι είχε ήδη καθυστερήσει πολύ μια διαδικασία που όφειλε να είχε εκκινήσει την επομένη των εκλογών. Εκτοτε η κυβέρνηση και η υπουργός εγκλωβίστηκαν μεταξύ συνδικαλιστικών απαιτήσεων και εκβιασμών και της αδυναμίας να προσεγγίσουν τους εργαζομένους, οι οποίοι εν πολλοίς έχουν και τη στήριξη τοπικών βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ.
Προ δεκαημέρου το Μέγαρο Μαξίμου είχε λάβει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από στελέχη που συνδιαλέγονταν με τους απεργούς και σύμφωνα με αυτές η προκήρυξη νέας απεργίας ήταν θέμα ημερών. Παρά ταύτα η κυβέρνηση εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη στις αρχές της εβδομάδας, όταν ξεκίνησε το δεύτερο απεργιακό κύμα.
Εναν μήνα μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, ενώ στον ΟΛΠ τοποθετείται στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γ. Ανωμερίτης, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες διαπραγματευτή μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, αλλά και βαρύνοντα λόγο σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης στα λιμάνια της χώρας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο κ. Ανωμερίτης θα αναλάβει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της κυρίας Κατσέλη, η οποία καλείται να συμβιβαστεί με μια πρώτη, σημαντική, προσωπική πολιτική ήττα.
Συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου
Οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης και οι εσπευσμένες αλλαγές μετά την κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για το Λιμάνι σημειώνονται μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής της Cosco κ. Γουέι Ζιανφού. Πρόκειται για το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας και ένα από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας- στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ελληνοκινεζική συζήτηση προσλαμβάνει πλέον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την παραμονή του ο κ. Γουέι θα συναντηθεί όχι μόνο με κυβερνητικό κλιμάκιο, όπου επικεφαλής πιθανότατα θα είναι ο κ. Πάγκαλος, αλλά και με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Εν όψει αυτών των επαφών η κυβέρνηση σπεύδει να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες για το Λιμάνι, να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στη συζήτηση με την κινεζική πλευρά και να διασφαλίσει τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να μην απειληθεί περαιτέρω με μια δραματική υποβάθμιση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και περιορισμό των όποιων οικονομικών και κυρίως γεωπολιτικών ωφελημάτων προσφέρει η ελληνοκινεζική συμφωνία για το Λιμάνι. Μέσω αυτής ο Πειραιάς αποκτά το αδιαμφισβήτητο status του σημαντικότερου και πιο νευραλγικού εμπορικού λιμένος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είτε με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στην Ευρασία είτε προς τις νέες εμπορικές οδούς της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ενόχληση που έχει προκληθεί στο Μαξίμου από τους χειρισμούς της κυρίας Κατσέλη επιβεβαιώνεται και από μια πληροφορία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει την υπουργό Οικονομίας για το ενδεχόμενο να είναι εκείνη η νέα επίτροπος στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παπανδρέου αναζητεί τρόπο να αποφύγει μια «βίαιη» απομάκρυνση κορυφαίας υπουργού από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, αναζητώντας μια διέξοδο για την κυρία Κατσέλη και μια δυνατότητα να μη δώσει λαβές για πρώιμη κριτική στις επιλογές του για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Από πλευράς της κυρίας Κατσέλη η πρόταση δεν αντιμετωπίζεται ως ιδιαιτέρως κολακευτική και παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τελική εξέλιξη. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει υπογραμμιστεί πως είναι προτιμότερο να σταλεί γυναίκα ως επίτροπος στις Βρυξέλλες και υπ΄ αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι μια τέτοια επιλογή θα διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας κατά τη διαδικασία μοιρασιάς των νέων χαρτοφυλακίων.
Ενα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την προτροπή του κ. Μπαρόζο. Σε αυτό συνηγορούν και κάποιες παράμετροι που σχετίζονται με τις πολιτικές ισορροπίες εντός της Επιτροπής, εν αναμονή της απόφασης για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ όταν επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο, καθώς όλα δείχνουν ότι (με βάση και την αναδιάρθρωση εντός Επιτροπής) πολύ δύσκολα θα παραμείνει η ευθύνη για το κλίμα σε έλληνα επίτροπο- αν και λέγεται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί σε περίπτωση που παρέμενε στις Βρυξέλλες ο κ. Στ. Δήμας.
Η αρχική επιλογή και σκέψη του κ. Παπανδρέου να στείλει στην Επιτροπή τον κ. Στ. Λαμπρινίδη φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και αυτό για δύο αλληλένδετους λόγους: ο κ. Λαμπρινίδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία μετώπου κατά του κ. Μπαρόζο και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο κάποιας βαρύτητας. Ετσι, και ο ίδιος δεν δείχνει να επιθυμεί πλέον τη μετακίνησή του από το Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή και προτιμά την προοπτική μιας δεύτερης θητείας στις Βρυξέλλες προτού πολιτευθεί στην Ελλάδα.
Κατόπιν αυτών, όλα δείχνουν ότι αναζητείται γυναίκα για τη θέση του επιτρόπου και πιθανώς αυτή να εξευρεθεί εντός της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για την κυρία Κατσέλη είτε για κάποια άλλη υπουργό.
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Τ. Μαντικίδης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Με την ελληνική οικονομία στο «κόκκινο» και τις ανάγκες δανεισμού του Δημοσίου στα ύψη, ο προβληματισμός- ενίοτε και οι πιέσεις- των αγορών αυξάνουν, επηρεάζοντας τόσο το κόστος δανεισμού όσο και την πορεία των ελληνικών μετοχών, καθώς ύστερα από πολύ καιρό οι ξένοι του ΧΑ εστιάζουν και στο μακροοικονομικό τοπίο της χώρας. Οι αναλυτές Σ. Ανδρεόπουλος και Μichelle Βradley π.χ. της Μorgan Stanley σε...
ειδική τους έκθεση θεωρούν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, εξαιτίας κυρίως του δημογραφικού προβλήματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ότι είναι εξασφαλισμένη.
Καθώς ο πληθυσμός τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα φθίνει, η δημογραφική μετάβαση θα περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η αύξηση των δαπανών στην Υγεία και στις συντάξεις σημαίνει ότι η χώρα θα έχει πολύ λίγα περιθώρια για λάθη, τη στιγμή που ούτως ή άλλως οι δυνατότητες ελέγχου του τεράστιου δημοσίου χρέους θα περιορίζονται. ▅ Τα τρία σενάρια της Μorgan Stanley
Στα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε πάντως η Μorgan Stanley υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνει η ελληνική οικονομία στο «κόκκινο».

Με σταθερό το κόστος δανεισμού για τη χώρα στο εύλογο 5%, στο πρώτο σενάριο, που υποθέτει ότι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ και θα περιορίσουν την ανεργία, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται το 2050 στο 158% του ΑΕΠ, ενώ στο δεύτερο, που λαμβάνει υπόψη τις παραδοχές του ΔΝΤ, φθάνει στο 223,9% του ΑΕΠ.

Στο τρίτο επίσης, που θεωρεί ότι η οικονομία «χάνει» την επόμενη δεκαετία, λόγω κοινωνικών αναταράξεων και προβληματικών εργασιακών σχέσεων, που έχουν ως συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, φθάνει στο 218,1% του ΑΕΠ.

Αν, τώρα, το κόστος δανεισμού αυξηθεί στο 7%, στο πρώτο σενάριο το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 350% του ΑΕΠ και στο δεύτερο και τρίτο το 450% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά μάλιστα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας, από 3,4% σε μέσα επίπεδα την περίοδο 2000-2009, ο μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ υποχωρεί στο 0,7% με βάση το πρώτο σενάριο, στο 0,6% με βάση το δεύτερο και στο 1% με βάση το τρίτο σενάριο την περίοδο 2040-2049.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτήσει τα επόμενα χρόνια, όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (ως ποσοστό του ΑΕΠ), δημοσιονομική πειθαρχία και συνέπεια στις αναγκαίες πολιτικές (π.χ. στα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια δημοσιονομική προσαρμογή ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ), παράμετροι στους οποίους ως χώρα δεν έχει καλή παράδοση.

Σε μια έρευνα της Αlpha Βank επισημαινόταν πάντως, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, αναμένεται να καταστεί αρνητικός από την 5ετία 2015-2020, ενώ για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού μπορεί να είναι ακόμη πιο καταλυτικές για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων τους.

Καθώς πάντως στις μεγάλες οικονομίες οι αποδόσεις της αγοράς διαχείρισης διαθεσίμων υποχώρησαν σήμερα κάτω από το 1%, ακόμη και τα κρατικά ομόλογα αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική επένδυση, και αυτό καθιστά κάπως «ελεγχόμενες», τουλάχιστον για μια περίοδο, τις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Χωρίς δραστικά μέτρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα μπορούσε να παρουσιάσει περαιτέρω εκρηκτική αύξηση τα επόμενα 3-4 έτη, εκτίμησε και η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Εurobank ΕFG, σημειώνοντας και την αυξημένη ευαισθησία των ελληνικών ομολόγων στις μεταβολές των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και στην ψυχολογία των επενδυτών.

▅ Νοικοκύρεμα οικονομίας
Το συνεχές «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει πάντως, σύμφωνα με τον Λ.Παπαδόπουλο, υπεύθυνο για την ελληνική αγορά της Citigroup, κάποια στιγμή να λάβει ένα τέλος, καθώς πλήττει την αξιοπιστία της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που η πορεία της οικονομίας έχει μπει στο στόχαστρο όλων. Οι ελπίδες στρέφονται πάντως και στο ενδεχόμενο η επικείμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης να «σπρώξει» μακροπρόθεσμα ανοδικά και την Ελλάδα.

Καθώς πάντως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας τα ερχόμενα τρίμηνα θα υστερήσει έναντι αυτού της ευρωζώνης, ίσως και οι ελληνικές μετοχές να υποαποδώσουν. Η υπεραπόδοσή τους εξάλλου κατά το «γύρισμα» των αγορών τους τελευταίους μήνες ήταν απόρροια της ανάκαμψης όχι μόνο των αναδυομένων αγορών της περιοχής αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά, κλάδος που στην Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ευρώπη) καθορίζει την πορεία συνολικά της αγοράς, εξαιτίας του μεγάλου ειδικού βάρους (46% στο ΧΑ, έναντι 16% στην Ευρώπη).

Ετσι, μια παράμετρος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των ξένων επενδυτών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της ρευστότητας ρεκόρ που απορρόφησαν από την ΕΚΤ αγόρασαν το 50% των εκδόσεων του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει ότι, αν κάτι πάει στραβά στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, τότε θα μπορούσαν να μην αντέξουν έναν πιθανό δεύτερο γύρο κρίσης. Συνολικά σήμερα, με βάση ορισμένους δείκτες αποτίμησης, η ελληνική αγορά από πλευράς ελκυστικότητας βρίσκεται στο μέσον των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι ξένοι θεσμικοί διατηρούν μειωμένες θέσεις σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Τα περιθώρια ανόδου που «βλέπει» πάντως η Citi για τις ελληνικές μετοχές κινούνται στο 20% για τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι άνω του 25% στην Ευρώπη.

fimotro

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Τα υψηλά εισοδήματα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το 2010 τα πρόσθετα έσοδα των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αμέσως μετά την κατάθεσή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης προετοιμάζουν τον κοινωνικό διάλογο όπου θα ανακοινώσουν τις κυβερνητικές θέσεις για ριζική...
αλλαγή του φορολογικού συστήματος και θα περιμένουν τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές για όλους, ενώ σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που κατηγορούνται από τον ΣΕΒ για «όργιο φοροδιαφυγής». Στις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι είναι η επαναφορά του point system στις ελεγκτικές διαδικασίες και η καθιέρωση νέου συστήματος προσδιορισμού εισοδημάτων και κερδών 800.000 επιτηδευματιών. Το μέτρο της αυτοπεραίωσης, δηλαδή του αυτόματου κλεισίματος των φορολογικών χρήσεων από τον ίδιο τον φορολογούμενο, καταργείται και το έργο των ελέγχων θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο που θα υποδείξουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που καλούνται για βοήθεια.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα φορολογική κλίμακα θα στοχεύει να επιφέρει ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή σε εκείνα που βρίσκονται κάτω από 30.000 ευρώ ετησίως, και επιβαρύνσεις σε όσα ξεπερνούν τις 50.000-60.000 ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νέο φορολογικό κλιμάκιο πάνω από τις 100.000 ευρώ, εισόδημα το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 42% ή ακόμη και με 45%.

Παράλληλα στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου θα πέσουν προτάσεις για μειωμένο φορολογικό συντελεστή 15% από 25% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ ή και παραπάνω. Παράλληλα συζητείται να υπάρξει νέο κλιμάκιο το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000-25.000 ευρώ. Από το ύψος του εισοδήματος αυτού ως και τα 50.000 ευρώ δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφορές, αλλά από εκεί και πάνω αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, από το ποσό των 50.000 ευρώ και άνω αναμένεται ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 40%, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος συντελεστής (42% ή 45%) για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προέρχεται από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κλίμακα με την καθιέρωση νέων συντελεστών και κλιμακίων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων και την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα επιπλέον έσοδα από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων θα είναι 480 εκατ. ευρώ, ενώ η επαναφορά του ΦΜΑΠ και του φόρου κληρονομιών θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα το 2010 σε σύγκριση με εφέτος 390 εκατ. ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει «ψαλίδισμα», ακόμη και κατάργηση δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή από τον φόρο, καθώς θεωρούνται χαριστικές φοροαπαλλαγές με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού ότι θα καταργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φοροαπαλλαγές.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Προς το παρόν αυξήσεις στην έμμεση φορολογία έχουμε στα τσιγάρα και στα ποτά, ενώ σε βάθος χρόνου και πιθανότατα μέσα στο 2010 θα αναπροσαρμοστούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στις αντικειμενικές αξίες. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη επιπλέον εσόδων 336 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, από τα οποία 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον οι εταιρείες καπνικών προϊόντων θα περάσουν την όποια αύξηση της έμμεσης φορολογίας στις τιμές λιανικής. Αυτό διότι η φορολογία των τσιγάρων εξαρτάται κυρίως από την τελική τιμή, αφού υπάρχει τόσο αναλογικός φόρος (συντελεστής 57,5% επί της λιανικής τιμής συν ΦΠΑ 19%) όσο και ελάχιστος πάγιος (5,51 ευρώ στα χίλια τσιγάρα). Το κράτος κάνει τους υπολογισμούς με την υπόθεση ότι οι τιμές των τσιγάρων θα ανεβούν.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΠΟΤΑ
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αλκοολούχων ποτών αναμένεται η αύξηση του ΕΦΚ κατά 10% να επιφέρει αύξηση στην τιμή πώλησης της φιάλης ουίσκι, βότκας και άλλων υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ποτών από 1 ως 2 ευρώ. Αυτό διότι στα αλκοολούχα ποτά η φορολογία είναι απολύτως πάγια και όχι αναλογική (δηλαδή, βάσει ποσοστού), οπότε μια αύξηση της τάξεως του 10% θα επηρεάσει το ίδιο όλα τα παραπάνω προϊόντα.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός με την κατάθεση του προσχεδίου θα φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟFFSΗΟRΕ
Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (οffshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων. Αλλαγές στον τρόπο που φορολογούνται οι offshore εταιρείες και ειδικότερα εκείνες που διατηρούν στην κατοχή τους ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση. Σήμερα οι υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα φορολογούνται ετησίως με συντελεστή 3%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό και παράλληλα να προχωρήσει σε ελέγχους «πόθεν έσχες». Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων η αγορά ενός ακινήτου στο όνομα κάποιας οffshore εταιρείας γίνεται, πρώτον, για να μην εμφανιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης και, δεύτερον, για να γίνει με χρήματα τα οποία προέρχονται από δραστηριότητες που δεν έχουν φορολογηθεί.

/fimotro

Read more...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ - ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ...


Ρεπορτάζ : Διον. Σταμπόγλης

ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ στάση των ομολόγων του για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο υπουργών της ευρωζώνης (Εurogroup) και στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, και την Τρίτη, αντιστοίχως, στις Βρυξέλλες. Με ορατό τον κίνδυνο να τεθεί υπό διαρκή επιτήρηση η ελληνική οικονομία, από την... Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το eurogroup και το Εco/Fin, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε κάθε ευκαιρία θα αποδώσει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα δεσμευθεί (με βάση και τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010) για «γενναία μείωση του ελλείμματος». Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη επιτήρηση; Τι σημαίνει; Γιατί μας ενοχλεί και από ποιους επιβάλλεται; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που διατυπώνονται. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί μια απλουστευμένη προσέγγιση στο θέμα.

1. Τι είναι η επιτήρηση;
Πρόκειται ουσιαστικά για την παρακολούθηση της πορείας μιας οικονομίας ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι της Συνθήκης αλλά και η παροχή συστάσεων στη χώρα που παρεκκλίνει από τους στόχους.

2. Δηλαδή τι ακριβώς παρακολουθείται και από ποιους;
Παρακολουθείται κυρίως η πορεία του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο πρέπει να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ, και η πορεία του ύψους του δημοσίου χρέους, που πρέπει να είναι κάτω του 60% του ΑΕΠ. Η παρακολούθηση γίνεται κατ΄ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποβάλλει εκθέσεις στο Εurogroup και στο Εco/Fin, για τα περαιτέρω...

3. Η Ελλάδα τι έλλειμμα και τι χρέος έχει;
Ελλειμμα ρεκόρ και χρέος ρεκόρ, μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Το έλλειμμα για το 2009 θα είναι 12,7% του ΑΕΠ και το χρέος 125,3% του ΑΕΠ.

4. Αρα είμαστε υπό επιτήρηση;
Φυσικά. Ηδη η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο άρθρο 104&7 της Συνθήκης το οποίο ορίζει ότι αν το Εco/Fin αποφασίσει ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα απευθύνει συστάσεις στο εν λόγω κράτος-μέλος προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση αυτή εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος.

5. Το ίδιο δεν ισχύει και για άλλες χώρες-μέλη;
Ναι. Από τις 27 χώρες-μέλη, έχουν ενταχθεί επισήμως ή θα ενταχθούν οι 20 στο άρθρο 104&7.

6. Τότε γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Εurogroup και το Εco/Fin είναι ιδιαίτερα αυστηρά για την Ελλάδα περισσότερο απ΄ ό,τι για άλλες χώρες-μέλη;
Κυρίως διότι η Ελλάδα έχει κατ΄ επανάληψη παραποιήσει τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αλλά και γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οφείλεται σε πολύ μικρότερο βαθμό στη διεθνή κρίση και πολύ περισσότερο στην κακή διαχείριση των οικονομικών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους εταίρους μας.

7. Αρα έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας;
Ναι. Για μία ακόμη φορά. Ωστόσο φαίνεται ότι τώρα είναι χειρότερα, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε παρακάνει, και στην παραποίηση στοιχείων και στην κακή διαχείριση των οικονομικών.

8. Και τώρα τι περιμένουμε;
Περιμένουμε να μας εντάξουν στο άρθρο 104&8 της Συνθήκης που αποτελεί τον προθάλαμο για το άρθρο 104&9.

9. Ενα ένα. Τι ορίζει το 104&8 και τι ορίζει το 104&9;
Το 104&8 αναφέρει ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως. Συνεπώς είναι θέμα χρόνου η ένταξη στο άρθρο αυτό.

10. Και το 104&9 τι ορίζει;
Ορίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει το κράτος-μέλος- που ξέφυγε, όπως λένε- να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή. Επίσης ορίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από το κράτος-μέλος να υποβάλλει εκθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει το κράτος αυτό.

11. Δηλαδή από τις Βρυξέλλες θα μας επιβάλλουν μέτρα και θα υποβάλλουμε και εκθέσεις για το τι κάναμε;
Κάπως έτσι. Ούτως ή άλλως, εμείς θα υποβάλλουμε εκθέσεις, αυτοί θα μας απαντούν αν έχουν γίνει ή όχι οι δέουσες και προσήκουσες προσπάθειες προσαρμογής και εν πάση περιπτώσει η όλη κατάσταση δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.

12. Υπάρχουν και χειρότερα;
Δυστυχώς ναι, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να μας συμβούν. Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική, μπορεί να καταλήξουμε στο άρθρο 104&11 που επιβάλλει στο κράτος-μέλος που ξέφυγε ακόμη και την επιβολή προστίμου. Μην ανησυχείτε όμως, σας επαναλαμβάνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Δεν το θέλουν ότι οι χειρότεροι εχθροί μας στην ΕΕ, διότι σε αυτή την περίπτωση εκτίθεται όλη η Κοινότητα.

13. Και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα;
Η συνταγή είναι γνωστή. Χρειάζονται τομές και ανατροπές. Απαιτείται κατ΄ αρχήν αυστηρή, πραγματική, περικοπή δαπανών σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και τους ευρύτερου δημόσιου τομέα.

14. Και αύξηση των εσόδων, όπως ακούσαμε...
Φυσικά, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η ΕΕ είναι αντίθετη με νέους φόρους και μάλιστα προτρέπει τα κράτημέλη να μειώνουν τους συντελεστές άμεσης φορολόγησης για να υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες που να το διαθέτουν στην αγορά ώστε να κινηθεί και αυτή με τη σειρά της.

15. Οπότε γυρνάμε στις δαπάνες και τις μειώνουμε;
Αυτό μάς ζητούν και ταυτόχρονα μας ρωτούν, με ειρωνική διάθεση, πώς μπορούμε και έχουμε 1 εκατομμύριο και πλέον δημοσίους υπαλλήλους όταν η Πορττογαλία με τον ίδιο πληθυσμό έχει 300.000 και η Αυστρία 150.000.
//fimotro


Read more...

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Καδδάς

Αν η κυβέρνηση καταφέρει, πρώτη φορά από το 1960, οπότε υπάρχουν στοιχεία, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, τότε έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το στοίχημα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Αν όχι, θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Αυτό είναι το ένα από τα μεγάλα ζητήματα που τίθενται με το φετινό προϋπολογισμό. Το άλλο είναι να καταφέρει...
να αντλήσει περισσότερα έσοδα (4,5 δισ. ευρώ) από μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και δημιουργεί υψηλότερη ανεργία. Ο γρίφος έχει και άλλες παραμέτρους: η αντιπολίτευση στον προϋπολογισμό υποστηρίζει ότι είναι λάθος να αυξάνεις τους φόρους σε μια χειμαζόμενη οικονομία. Ο αντίλογος από την κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση θα προέλθει από τους έχοντες και από όσους διαφεύγουν.
Συμπληρώνεται, δε, με το επιχείρημα ότι στην οικονομία θα μπει «φρέσκο» χρήμα: από τις δημόσιες επενδύσεις που θα είναι αυξήμένες, από τα επιπλέον κονδύλια σε υγεία και παιδεία και από τις παροχές στους αδύνατους, οι οποίοι ως επί το πλείστον καταναλώνουν το σύνολο των επιπλέον χρημάτων που παίρνουν (σε αντίθεση με τους έχοντες, οι οποίοι κυρίως αποταμιεύουν).
Αύριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συνοδεία του νέου προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Ζαννιά, θα ξεκινήσει σειρά διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ώστε να την «πείσει» για την αναγκαιότητα των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και για τη δυνατότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού χωρίς τις γνωστές αποκλίσεις.
Η κυβέρνηση, όμως, υποχρεούται (για τελευταία φορά, όπως η ίδια υποσχέθηκε) να υλοποιήσει έναν προϋπολογισμό που δεν βασίζεται στην εξαρχής καταγραφή των πραγματικών δαπανών αλλά στις προσθαφαιρέσεις των περσινών κονδυλίων.
Ετσι, μοιραία, η εκτέλεσή του κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί: αν δεν πεισθούν όλοι οι υπουργοί για το μέγεθος του προβλήματος και δεν πετύχουν όλους τους στόχους, ο προϋπολογισμός δεν θα είναι βιώσιμος.
Υπάρχει, βέβαια, μία εφεδρεία: οι υπό σκέψη φόροι (όπως στο πετρέλαιο), η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το 2010 για να καλύψουν «τρύπες».
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους;
*Περιορισμό κατά 3,3 δισ. ευρώ στις δαπάνες (ποσό ίσο με την ετήσια δαπάνη συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων). Η μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο πρέπει να αποδώσει 1,6 δισ. ευρώ, η περικοπή στις εξοπλιστικές δαπάνες θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο περιορισμός των χρεών των νοσοκομείων 1,4 δισ. ευρώ.
*Επιδιώκει παράλληλα να αυξήσει κατά 4,5 δισ. ευρώ τα κρατικά έσοδα, υπό συνθήκες ύφεσης. Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν από είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (1,2 δισ. ευρώ), το νέο φορολογικό πακέτο και 10% αύξηση στη φορολογία ποτών και καπνού (1,5 δισ. ευρώ) και από τις έκτακτες εισφορές από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (1 δισ. ευρώ).
Οσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τελικά έχουν αρκετές «εκπτώσεις»: Ο προϋπολογισμός αποκάλυψε το πάγωμα του κονδυλίου για το ΕΚΑΣ στα 1,14 δισ. ευρώ και το 2010 (δηλαδή στην αναβολή της τιμαριθμοποίησης και της διεύρυνσης των κλιμακίων του), αλλά και τη μείωση του επιδόματος αλληλεγγύης από το 1,6 σε 1 δισ. ευρώ, λόγω των «έκτακτων συνθηκών» που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.
Τι θετικό περιλαμβάνει τελικά ο νέος προϋπολογισμός;
*Αυξήσεις μισθών κατά 1,5% (1,4% προβλέπεται ο πληθωρισμός), δηλαδή κατά 10 ευρώ τον μήνα.
*Αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% δηλαδή κατά 250 ευρώ επιπλέον το χρόνο ανά δικαιούχο.
*Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων (50 εκατ. ευρώ).
*Αύξηση των αγροτικών συντάξεων (300 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 30 ευρώ φέτος και κατά 20 ευρώ από τον Ιούλιο του 2010), αλλά και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (κόστος 150 εκατ. ευρώ).
*Χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, αξίας από 300 έως 1.300 εκατ. ευρώ (θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ φέτος και τα υπόλοιπα το 2010 σε 2,5 εκατ. δικαιούχους).
*Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία (με κόστος 70 εκατ. ευρώ).
*Επιπλέον αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ.
*Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση κατά 1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικά κονδύλια, δηλαδή υποδομές, υπολογιστές κ.λπ.).
fimotro


Read more...

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ...


Ισχυρές επιφυλάξεις αναμένεται να διατυπώσει η Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή που «υπόσχεται» το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος επιτυγχάνεται από μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, κυρίως... μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και σχεδόν καθόλου από το σκέλος των δαπανών. Οι ενστάσεις της Κομισιόν αναμένεται να διατυπωθούν από τον κ. Χοακίν Αλμούνια στο αυριανό Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την έγκριση του προσχεδίου και να εξασφαλίσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μέτρα για ενίσχυση των εσόδων και συγκράτηση των δαπανών.
fimotro


Read more...