Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Τ. Μαντικίδης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Με την ελληνική οικονομία στο «κόκκινο» και τις ανάγκες δανεισμού του Δημοσίου στα ύψη, ο προβληματισμός- ενίοτε και οι πιέσεις- των αγορών αυξάνουν, επηρεάζοντας τόσο το κόστος δανεισμού όσο και την πορεία των ελληνικών μετοχών, καθώς ύστερα από πολύ καιρό οι ξένοι του ΧΑ εστιάζουν και στο μακροοικονομικό τοπίο της χώρας. Οι αναλυτές Σ. Ανδρεόπουλος και Μichelle Βradley π.χ. της Μorgan Stanley σε...
ειδική τους έκθεση θεωρούν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, εξαιτίας κυρίως του δημογραφικού προβλήματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ότι είναι εξασφαλισμένη.
Καθώς ο πληθυσμός τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα φθίνει, η δημογραφική μετάβαση θα περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η αύξηση των δαπανών στην Υγεία και στις συντάξεις σημαίνει ότι η χώρα θα έχει πολύ λίγα περιθώρια για λάθη, τη στιγμή που ούτως ή άλλως οι δυνατότητες ελέγχου του τεράστιου δημοσίου χρέους θα περιορίζονται. ▅ Τα τρία σενάρια της Μorgan Stanley
Στα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε πάντως η Μorgan Stanley υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνει η ελληνική οικονομία στο «κόκκινο».

Με σταθερό το κόστος δανεισμού για τη χώρα στο εύλογο 5%, στο πρώτο σενάριο, που υποθέτει ότι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ και θα περιορίσουν την ανεργία, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται το 2050 στο 158% του ΑΕΠ, ενώ στο δεύτερο, που λαμβάνει υπόψη τις παραδοχές του ΔΝΤ, φθάνει στο 223,9% του ΑΕΠ.

Στο τρίτο επίσης, που θεωρεί ότι η οικονομία «χάνει» την επόμενη δεκαετία, λόγω κοινωνικών αναταράξεων και προβληματικών εργασιακών σχέσεων, που έχουν ως συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, φθάνει στο 218,1% του ΑΕΠ.

Αν, τώρα, το κόστος δανεισμού αυξηθεί στο 7%, στο πρώτο σενάριο το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 350% του ΑΕΠ και στο δεύτερο και τρίτο το 450% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά μάλιστα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας, από 3,4% σε μέσα επίπεδα την περίοδο 2000-2009, ο μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ υποχωρεί στο 0,7% με βάση το πρώτο σενάριο, στο 0,6% με βάση το δεύτερο και στο 1% με βάση το τρίτο σενάριο την περίοδο 2040-2049.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτήσει τα επόμενα χρόνια, όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (ως ποσοστό του ΑΕΠ), δημοσιονομική πειθαρχία και συνέπεια στις αναγκαίες πολιτικές (π.χ. στα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια δημοσιονομική προσαρμογή ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ), παράμετροι στους οποίους ως χώρα δεν έχει καλή παράδοση.

Σε μια έρευνα της Αlpha Βank επισημαινόταν πάντως, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, αναμένεται να καταστεί αρνητικός από την 5ετία 2015-2020, ενώ για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού μπορεί να είναι ακόμη πιο καταλυτικές για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων τους.

Καθώς πάντως στις μεγάλες οικονομίες οι αποδόσεις της αγοράς διαχείρισης διαθεσίμων υποχώρησαν σήμερα κάτω από το 1%, ακόμη και τα κρατικά ομόλογα αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική επένδυση, και αυτό καθιστά κάπως «ελεγχόμενες», τουλάχιστον για μια περίοδο, τις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Χωρίς δραστικά μέτρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα μπορούσε να παρουσιάσει περαιτέρω εκρηκτική αύξηση τα επόμενα 3-4 έτη, εκτίμησε και η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Εurobank ΕFG, σημειώνοντας και την αυξημένη ευαισθησία των ελληνικών ομολόγων στις μεταβολές των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και στην ψυχολογία των επενδυτών.

▅ Νοικοκύρεμα οικονομίας
Το συνεχές «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει πάντως, σύμφωνα με τον Λ.Παπαδόπουλο, υπεύθυνο για την ελληνική αγορά της Citigroup, κάποια στιγμή να λάβει ένα τέλος, καθώς πλήττει την αξιοπιστία της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που η πορεία της οικονομίας έχει μπει στο στόχαστρο όλων. Οι ελπίδες στρέφονται πάντως και στο ενδεχόμενο η επικείμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης να «σπρώξει» μακροπρόθεσμα ανοδικά και την Ελλάδα.

Καθώς πάντως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας τα ερχόμενα τρίμηνα θα υστερήσει έναντι αυτού της ευρωζώνης, ίσως και οι ελληνικές μετοχές να υποαποδώσουν. Η υπεραπόδοσή τους εξάλλου κατά το «γύρισμα» των αγορών τους τελευταίους μήνες ήταν απόρροια της ανάκαμψης όχι μόνο των αναδυομένων αγορών της περιοχής αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά, κλάδος που στην Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ευρώπη) καθορίζει την πορεία συνολικά της αγοράς, εξαιτίας του μεγάλου ειδικού βάρους (46% στο ΧΑ, έναντι 16% στην Ευρώπη).

Ετσι, μια παράμετρος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των ξένων επενδυτών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της ρευστότητας ρεκόρ που απορρόφησαν από την ΕΚΤ αγόρασαν το 50% των εκδόσεων του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει ότι, αν κάτι πάει στραβά στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, τότε θα μπορούσαν να μην αντέξουν έναν πιθανό δεύτερο γύρο κρίσης. Συνολικά σήμερα, με βάση ορισμένους δείκτες αποτίμησης, η ελληνική αγορά από πλευράς ελκυστικότητας βρίσκεται στο μέσον των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι ξένοι θεσμικοί διατηρούν μειωμένες θέσεις σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Τα περιθώρια ανόδου που «βλέπει» πάντως η Citi για τις ελληνικές μετοχές κινούνται στο 20% για τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι άνω του 25% στην Ευρώπη.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: