Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Τα υψηλά εισοδήματα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το 2010 τα πρόσθετα έσοδα των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αμέσως μετά την κατάθεσή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης προετοιμάζουν τον κοινωνικό διάλογο όπου θα ανακοινώσουν τις κυβερνητικές θέσεις για ριζική...
αλλαγή του φορολογικού συστήματος και θα περιμένουν τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές για όλους, ενώ σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που κατηγορούνται από τον ΣΕΒ για «όργιο φοροδιαφυγής». Στις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι είναι η επαναφορά του point system στις ελεγκτικές διαδικασίες και η καθιέρωση νέου συστήματος προσδιορισμού εισοδημάτων και κερδών 800.000 επιτηδευματιών. Το μέτρο της αυτοπεραίωσης, δηλαδή του αυτόματου κλεισίματος των φορολογικών χρήσεων από τον ίδιο τον φορολογούμενο, καταργείται και το έργο των ελέγχων θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο που θα υποδείξουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που καλούνται για βοήθεια.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα φορολογική κλίμακα θα στοχεύει να επιφέρει ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή σε εκείνα που βρίσκονται κάτω από 30.000 ευρώ ετησίως, και επιβαρύνσεις σε όσα ξεπερνούν τις 50.000-60.000 ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νέο φορολογικό κλιμάκιο πάνω από τις 100.000 ευρώ, εισόδημα το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 42% ή ακόμη και με 45%.

Παράλληλα στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου θα πέσουν προτάσεις για μειωμένο φορολογικό συντελεστή 15% από 25% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ ή και παραπάνω. Παράλληλα συζητείται να υπάρξει νέο κλιμάκιο το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000-25.000 ευρώ. Από το ύψος του εισοδήματος αυτού ως και τα 50.000 ευρώ δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφορές, αλλά από εκεί και πάνω αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, από το ποσό των 50.000 ευρώ και άνω αναμένεται ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 40%, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος συντελεστής (42% ή 45%) για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προέρχεται από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κλίμακα με την καθιέρωση νέων συντελεστών και κλιμακίων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων και την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα επιπλέον έσοδα από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων θα είναι 480 εκατ. ευρώ, ενώ η επαναφορά του ΦΜΑΠ και του φόρου κληρονομιών θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα το 2010 σε σύγκριση με εφέτος 390 εκατ. ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει «ψαλίδισμα», ακόμη και κατάργηση δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή από τον φόρο, καθώς θεωρούνται χαριστικές φοροαπαλλαγές με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού ότι θα καταργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φοροαπαλλαγές.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Προς το παρόν αυξήσεις στην έμμεση φορολογία έχουμε στα τσιγάρα και στα ποτά, ενώ σε βάθος χρόνου και πιθανότατα μέσα στο 2010 θα αναπροσαρμοστούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στις αντικειμενικές αξίες. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη επιπλέον εσόδων 336 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, από τα οποία 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον οι εταιρείες καπνικών προϊόντων θα περάσουν την όποια αύξηση της έμμεσης φορολογίας στις τιμές λιανικής. Αυτό διότι η φορολογία των τσιγάρων εξαρτάται κυρίως από την τελική τιμή, αφού υπάρχει τόσο αναλογικός φόρος (συντελεστής 57,5% επί της λιανικής τιμής συν ΦΠΑ 19%) όσο και ελάχιστος πάγιος (5,51 ευρώ στα χίλια τσιγάρα). Το κράτος κάνει τους υπολογισμούς με την υπόθεση ότι οι τιμές των τσιγάρων θα ανεβούν.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΠΟΤΑ
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αλκοολούχων ποτών αναμένεται η αύξηση του ΕΦΚ κατά 10% να επιφέρει αύξηση στην τιμή πώλησης της φιάλης ουίσκι, βότκας και άλλων υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ποτών από 1 ως 2 ευρώ. Αυτό διότι στα αλκοολούχα ποτά η φορολογία είναι απολύτως πάγια και όχι αναλογική (δηλαδή, βάσει ποσοστού), οπότε μια αύξηση της τάξεως του 10% θα επηρεάσει το ίδιο όλα τα παραπάνω προϊόντα.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός με την κατάθεση του προσχεδίου θα φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟFFSΗΟRΕ
Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (οffshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων. Αλλαγές στον τρόπο που φορολογούνται οι offshore εταιρείες και ειδικότερα εκείνες που διατηρούν στην κατοχή τους ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση. Σήμερα οι υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα φορολογούνται ετησίως με συντελεστή 3%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό και παράλληλα να προχωρήσει σε ελέγχους «πόθεν έσχες». Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων η αγορά ενός ακινήτου στο όνομα κάποιας οffshore εταιρείας γίνεται, πρώτον, για να μην εμφανιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης και, δεύτερον, για να γίνει με χρήματα τα οποία προέρχονται από δραστηριότητες που δεν έχουν φορολογηθεί.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: