Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Την Πέμπτη συγκροτείται η νέα Βουλή Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου συγκροτείται η νέα Βουλή και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Θα λύνει μια για πάντα το ελληνικό θέμα» Βαρουφάκης: Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα


Βαρουφάκης: Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωσή του σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

«Θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα [...] που θα επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μια για πάντα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4 News σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μέσο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε, ακόμη, ότι συμφώνησε με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν πως είναι απαραίτητο να δώσουμε «τέλος στο μύθευμα» που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία» επισήμανε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Όζμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα».

«Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Για εποικοδομητική συζήτηση μίλησε και ο Τζ.Όσμπορν προειδοποιώντας πως «είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια Οικονομία» και απευθύνοντας συστάσεις και προς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

«Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Όζμπορν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Όχι» σε Αβραμόπουλο για Πρόεδρο λένε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


avramop
Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί επικείμενης προτεινόμενης, από το κόμμα, υποψηφιότητας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ηδη, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει δημοσίως τις διαφωνίες τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζητώντας από την Κουμουνδούρου να μπει τέλος στη συγκεκριμένη φημολογία. Ειδικότερα, ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook αναφέρει ότι «καλό είναι η συζήτηση περί Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει!» σημειώνοντας ότι «το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία» για να προσθέσει:
«Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!».
Τη σκυτάλη πήρε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία με σημερινό της άρθρο με τον τίτλο, «Όχι σε Πρόεδρο της Δεξιάς ή της κεντροδεξιάς», ζητά «οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Η κυρία Γαϊτάνη επισημαίνει ότι μια τέτοια προοπτική θα ενισχύσει τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ και θα αποδυναμώσει την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς τονίζοντας: «Είναι επίσης λαθεμένο το επιχείρημα ότι η ανάδειξη ενός Προέδρου Δημοκρατίας, όπως ο μνημονιακός αντιπρόεδρος…της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, θα ενισχύσει την κοινωνική «συναίνεση» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: η «συγκατοίκηση» θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση μας, ενώ θα προσφέρει όχι αμελητέα πολιτικά όπλα (π.χ. δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων) στους αντιπάλους μιας πολιτικής που πρέπει να επιδιώξει σταθερά την ανατροπή της λιτότητας».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η διαπραγμάτευση είμαστε εμείς...


 Όταν επί υπουργείας του ρωτήθηκε το εγκληματικό Στουρνάρι αν μπορούσε να...
ζήσει ο ίδιος με 500 ευρώ τον μήνα, απάντησε αυθόρμητα ''όχι βέβαια!''.

     Ακριβώς!
     Νομίζει κανείς ότι ο υπήρχε κάποιος από τον εμετικό συρφετό των μνημονιακών που να πίστευε ότι μπορεί να ζήσει κανείς με 500, 380, ή και 600 ευρώ τον μήνα; Και μάλιστα όταν ταυτόχρονα αυξάνεται η φορολογία και τα κάθε λογής χαράτσια;
     Όχι βέβαια! Το ήξεραν πολύ καλά.
     Παρ' όλα αυτά, αυτό μας ετοίμαζαν για τα επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια!
     Εν γνώσει τους, με σχέδιο και συγκροτημένα! 
     Αυτό εννοούσαν όταν τάχα θλιμμένοι έλεγαν ''να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού''!
     Το ''πιάσιμο τόπου'' κατά τους τσάτσους των δανειστών ήταν η αέναη φτωχοποίηση και δαιμονοποίηση για όλα τα δεινά, του ελληνικού λαού.
     Έτσι, σ' έναν λαό χειμαζόμενο, ταπεινωμένο και εκφοβισμένο για τα χειρότερα (ποιά χειρότερα;), αυτοί θα κυβερνούσαν διαρκώς.

     Τώρα, έχουν πιάσει στασίδι στα καταχρεωμένα κανάλια των εργολάβων-μηντιαρχών και περιμένουν πώς και πώς την πτώχευση της χώρας.
     Ποιά ''πτώχευση'',  ώ παλιάνθρωποι;
     Ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Το ίδιο και η πραγματική οικονομία.
     Εσείς μας πτωχεύσατε!

     Εσείς, που με τον όρο και την φοβέρα ''πτώχευση'' εννοείτε την πτώχευση των τραπεζών, και τον εξαναγκασμό των εργολαβικών-μηντιαρχικών-''επιχειρηματικών'' και πολιτικών παρασίτων, να πληρώσουν και αυτοί επί τέλους αυτά που τους αναλογούν, και που είναι τεράστια!

     Εμείς όμως ως λαός αδιαφορούμε πλήρως για το αν πτωχεύσουν οι τράπεζες. Έτσι κι αλλοιώς σε εμάς άχρηστες είναι! Ένας ακόμη δυνάστης είναι για μάς, που εξυπηρετεί μόνον το σύστημα.
     Εξίσου αδιαφορούμε για τον αν πτωχεύσουν τα βοθρολυματοκάναλα και οι εφημερίδες των ''εθνικών νταβατζήδων''! Έτσι κι αλλοιώς τα χρέη τους και τα δάνειά τους που κάθε τόσο διαγράφουν οι τράπεζες,
     ..στην δική μας πλάτη φορτώνονται, έμμεσα, ως ''ανάγκη'' ανακεφαλαιοποίησης και ξανα-μανα-επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος!

     Γι αυτό και η αλλαγή που επιχειρείται αυτές τις μέρες είναι δική μας υπόθεση.
     Η πραγματική διαπραγμάτευση που τώρα αρχίζει, αφορά την δική μας επιβίωση.
     Όχι των τραπεζιτών ούτε των υπόλοιπων υψηλών και προνομιούχων της οικονομίας. Αυτοί δεν κινδυνεύουν στ' αλήθεια, παρά να μην αυξήσουν κι άλλο τον ήδη υπεραρκετό τους πλούτο.

    Η διαπραγμάτευση είμαστε εμείς!
    Πρέπει, αν χρειαστεί, να το επιβεβαιώσουμε και έμπρακτα, 
    ..με ένα μεγαλειώδες, δυναμικό και ειρηνικό συλλαλητήριο συμπαράστασης,
    ..της προσπάθειας, της μάχης, του ''πολέμου'' που ήδη ξεκίνησε!...
mandatoforos.blogspot.gr

Read more...

Π. Καμμένος: “Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι...


...των εξοπλιστικών και των προμηθειών"...



Το άνοιγμα των υποθέσεων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και...
τις προμήθειες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Καμμένος τόνισε ότι "όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν εξοπλιστικά θα ανοίξουν. Θα επανεξετάσουμε όλους τους φακέλους, θα επανεξετάσουμε και παλαιότερες προμήθειες".
"Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, δεν πρόκειται να μείνει κανένας φάκελος κλειστός. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα, θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Δεν μπορεί να αιμορραγεί ο ελληνικός λαός και εδώ κάποιοι να έχουν κάνει πάρτι με τους εξοπλισμούς. Ξεκάθαρα πράγματα. Αν κάποιες προμήθειες πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, θα πάνε", πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την άποψη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να τα διαχειρίζονται τα Γενικά Επιτελεία, γιατί "δεν είναι δυνατόν οι σύμβουλοι του εκάστοτε υπουργού να γίνονται οι διαχειριστές των οπλικών συστημάτων. Εξάλλου οι μισοί είναι στη φυλακή".
Αναφερόμενος στα υποβρύχια και τη σχετική σύμβαση είπε ότι "τα θέλουμε, τα έχουμε ανάγκη" αλλά, διευκρίνισε ότι "από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάρουμε τα υποβρύχια δεν θα αναζητήσουμε τις ευθύνες εκείνων που έκαναν το ελληνικό δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Βεβαίως δεν θα σταματήσουμε στον Τσοχατζόπουλο...Ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε για ό,τι έκανε, υπάρχουν και άλλοι. Καμία ασυλία, αυτό σας το διαβεβαιώνω".
Τέλος ο υπουργός επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων και η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, η επαναφορά της Δημοκρατίας, η λειτουργία του Συντάγματος και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Όπως είπε, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος δεξιός ή αριστερός και επισήμανε την ανάγκη εθνικής ενότητας, προκειμένου "να πάμε με μία φωνή προς τους δανειστές, να τους εξηγήσουμε το απλό, το οποίο είπε χθες και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ότι δεν μπορεί να πιέζουν ένα κράτος το οποίο έχει 25% ύφεση, έχει φτωχοποιηθεί, έχει εξαντληθεί η μεσαία τάξη. Δεν είναι θέμα δεξιού και αριστερού, είναι θέμα που αφορά όλο το έθνος, είναι θέμα που αφορά όλο τον ελληνικό λαό και αυτό δημιούργησε τούτη την κυβέρνηση"...
avgi.gr

Read more...

Τετ-α-τετ Τσίπρα - Γιούνκερ στις 4 Φεβρουαρίου...




Στις 4 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως... είπε, η συνάντηση κανονίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, το Σάββατο.
 
Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τις δεσμεύσεις Γιούνκερ για αντικατάσταση της τρόικας από ένα σχήμα που θα είναι περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένο, λέγοντας πάντως παράλληλα ότι το μοναδικό όργανο για να αποφασίσει περί πολιτικής συμφωνίας είναι το Eurogroup, στον απόηχο των δηλώσεων Δραγασάκη περί πιθανής τέτοιας συμφωνίας.

topontiki.gr

Read more...

Βαρουφάκης: «Θα εξυπηρετήσουμε κανονικά το χρέος μας»...


ΒΙΝΤΕΟ...
Τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς καμία ζημία για τους ιδιώτες πιστωτές της θα δώσει σε τραπεζίτες και στελέχη επενδυτικών οίκων του City του Λονδίνου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Την...
πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον έλληνα υπουργό. «Θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με όρους που δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση σε ομολογιούχους, ειδικά ιδιώτες», φέρεται να δήλωσε, προσθέτοντας πως ο κ. Βαρουφάκης σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους περίπου 100 τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμα θα είναι ότι είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις, ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακούσουν τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, παρά τα όσα ακούγονται», τόνισε.
 Σύμφωνα με το Reuters, o βρετανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη και ανέφερε ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. O Τζορτζ Όσμπορν προέτρεψε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να δράσει υπεύθυνα αλλά και την ευρωζώνη να διαμορφώσει ένα καλύτερο σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.   

Read more...

Ανοίγει η ΕΡΤ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο;...


ΕΡΤ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα γίνει μετά τις ...
προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα για τη μετάδοση του σήματος, το ενδεχόμενο μεταβατικό διάστημα λειτουργίας και την επανασύστασή της. Το πολιτικό μήνυμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν πληρώσει πολλά για κρατική ραδιοτηλεόραση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κυβερνητική ραδιοτηλεόραση.
Η ΕΡΤ θα εκπέμψει ξανά και η ΝΕΡΙΤ θα σταματήσει τη λειτουργία της, με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, θα επαναπροσληφθούν όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013 ενώ θέση θα έχουν όσοι εργάστηκαν για τη ΔΤ και αργότερα για τη ΝΕΡΙΤ, καθώς και όσοι προσελήφθησαν με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ. Τα συνολικά έσοδα της ΕΡΤ, με το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, λένε ότι αρκούν για να καλύψουν την είσοδο και των απολυμένων. Σήμερα, με τον ισχύον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ για το 2015 παραμένουν αδιάθετα, ως «ισοζύγιο», 95 εκατ. ευρώ. Η επαναφορά της ΕΡΤ θα δημιουργήσει ξανά έναν σταθερό πυλώνα στον χώρο των ΜΜΕ
Προς το παρόν αναζητείται η νομική φόρμουλα για την εκπομπή της ΕΡΤ. Η σοβαρή πρόταση που έχει κατατεθεί, περιλαμβάνει τρία στάδια:
-Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, με την οποία θα καταργείται η προηγούμενη ΚΥΑ των Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα. Με τη νέα ΚΥΑ επανέρχεται σε ισχύ ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ (1730/1987) και τίθεται σε άμεση λειτουργία η ΕΡΤ.
-Με τροπολογία ή με νόμο ακυρώνεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ.
-Μέσα σε διάστημα έξι μηνών κατατίθεται το νέο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ως δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης. Στο σχέδιο αυτό θα υπάρχει πρόβλεψη για την αξιολόγηση του προσωπικού.

typologies.gr

Read more...

«Καρότο και μαστίγιο» από το Βερολίνο...



Να μην παρεκκλίνει από το δρόμο των μνημονίων καλεί την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον έλληνα ομολογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το...
Βερολίνο εξακολουθεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο τονίζοντας πως δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Τα παραπάνω ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο ο Αλ. Τσίπρας

Νωρίτερα, η Κριστίν Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» συνάντησης αυτήν τη στιγμή, τόνισε ωστόσο η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε η Κριστίν Βιρτς.

efsyn.gr

Read more...

Έβρος: Άρχισαν τα προβλήματα...


...από την εισχώρηση νερών από τη Βουλγαρία...

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον Έβρο, από την...

εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκρατς στη γειτονική Βουλγαρία που είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν αρχικά στον ποταμό Άρδα και εν συνεχεία στον Έβρο.

Έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλο μέρος της Εθνικής Οδού Ορεστιάδας – Ορμενίου που οδηγεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επειδή τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο τελωνείο στις Καστανιές που έχει προσωρινά αναστείλει τη λειτουργία του. Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν και μέσα στον οικισμό των Καστανιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες ή καταστήματα, ενώ από τα νερά που έχουν εισχωρήσει στην ελληνική πλευρά καταστράφηκε σε μήκος εκατό περίπου μέτρων και ένα μέρος του αποτρεπτικού φράχτη στον βόρειο Έβρο. 

Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ και όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «παρατηρούμε την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όποτε χρειαστεί»...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΠΑΣΟΚ: Στηρίζουμε την κυβέρνηση...


...υπό όρους...

"Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο για...
τα επόμενα βήματα", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά στη στάση του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι "ο ελληνικός λαός ψήφισε ότι θέλει να συνεχίσουμε εντός του ευρώ με μια νέα διαπραγμάτευση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε την κυβέρνηση στη νέα αυτή διαπραγμάτευση, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας. Και δε θέλουμε να ξέρουμε το plan b. Θέλουμε να ξέρουμε ξεκάθαρα τo plan a".

Επίσης, τόνισε πως "δε θα βοηθήσει η μετάβαση χωρίς περιεχόμενο από το success story του Σαμαρά στο success story του Τσίπρα".

Σχετικά με την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως πρωταρχικός στόχος είναι να γίνει συνέδριο και να βρεθεί ο προσανατολισμός της παράταξης, πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τα πρόσωπα, αφού διαφαίνεται η ανάγκη για αναθεώρηση των πολιτικών θέσεων. "Αν νομίζουν κάποιοι ότι αλλάζοντας μόνο τον αρχηγό κι αφήνοντας τις ίδιες πολιτικές, το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει, για μένα είναι μια λάθος αντίληψη και δε με αφορά", καταλήγει...
efsyn.gr

Read more...

Υποβάθμισε τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας


ÄÅÇ ÁÈÇÍÁ ÊÅÍÔÑÉÊÏ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ
Σε αναθεώρηση και υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της ΔΕΗ από Buy (20 Οκτωβρίου 2014) σε Neutral, προχώρησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου.
Η αλλαγή της σύστασης αλλά και της τιμής στόχου από 7,9 ευρώ σε 4,8 ευρώ αιτιολογείται από τους αναλυτές της εταιρείας ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις εκτιμήσεις του οίκου για: 1) διατήρηση των αρνητικών περιθωρίων στην προμήθεια και 2) υψηλότερο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίων που αντανακλά το αυξημένο μακροοικονομικό ρίσκο στην Ελλάδα.
Επίσης οι αναλυτές της GS είναι οι πρώτοι που πλέον αποδέχονται στις εκτιμήσεις τους τις αλλαγές στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που περιλάμβανε πωλήσεις (ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ).
Στην ανάλυση σημειώνεται δεν συμπεριλαμβάνεται πιθανή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το μέτρο. Ωστόσο εάν αυτό συμβεί με δεδομένη τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η επίπτωση θα μπορούσε να είναι αρνητική, ουδέτερη ή ακόμη και θετική ανάλογα με το εάν θα συνοδευτεί με μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και άλλων παραγόντων κόστους (φόροι, επιδοτήσεις κλπ).
Παρ’ όλα αυτά μια μείωση της τάξης του 1% στα τιμολόγια χωρίς άλλη αλλαγή στα κόστη του συστήματος θα οδηγούσε σε μείωση της αποτίμησης της ΔΕΗ κατά τη GS κατά 31%.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Εξ οικείων τα βέλη: Εγώ δεν θα πήγαινα να διαπραγματευτώ με κίτρινο φουλάρι!


Balafas1
«Εγώ πάντως δεν θα πάω με κίτρινο φουλάρι αν χρειαστεί να πάω οπουδήποτε», είπε με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, σχολιάζοντας τις στυλιστικές επιλογές των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του.
Μιλώντας στον Real Fm, ερωτώμενος για το ντύσιμο των Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεκαθάρισε  πως δεν είναι ο κατ” εξοχήν αρμόδιος”…
Αναφορικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι και ο ίδιος προσβλέπει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ακολουθώντας τη γραμμή του Μαξίμου που κάνει λόγο για μια «αμοιβαία, επωφελή λύση» με τους εταίρους.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η πρώτη ανοικτή προς τα ΜΜΕ συνεδρίαση του ΚΚΕ!


koutsoumpas1
Από το 13ο συνέδριό του,εκείνο που οδήγησε στη διάσπαση του κόμματος, το 1991, είχε ν’ ανοίξει το ΚΚΕ τις πόρτες των συνεδριάσεών του στους δημοσιογράφους!
Κι όμως, ανακοίνωσε μέσω του γραφείου Τύπου ότι την Τετάρτη (1 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή ανοικτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, παρουσία τηλεοπτικών καμερών κι εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Τις εργασίες της Κ.Ο. του ΚΚΕ θα ανοίξει με ομιλία του ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και την εμπλοκή των ΗΠΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης είναι ενταγμένη στον πόλεμο ισχυρών συμφερόντων στην ΕΕ, με την ενεργό εμπλοκή και των ΗΠΑ, για το ποιος θα βγει κερδισμένος απ’ την κρίση και τη διαχείριση του χρέους, με θύματα όμως πάντα τους λαούς. Γι’ αυτό ο λαός χρειάζεται να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και τη διεκδίκηση πραγματικών αλλαγών για την ικανοποίηση των αναγκών του».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σκοτώνονται! Βαρουφάκης κατά Δρίτσα, Λαφαζάνη για ιδιωτικοποιήσεις


6F067684AFA92B5C5CF15E274D3157AF
Έχοντας προφανώς και τις «πλάτες» του Τσίπρα ο Βαρουφάκης, κόβει, από το εξωτερικό, τις διαθέσεις των Λαφαζάνη, Δρίτσα και λοιπών για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
Με την κίνησή του αυτή από τη μια «βάζει τα πράγματα στη θέση τους» αλλά, από την άλλη, επιβεβαιώνει και την εκτίμηση ότι η προεκλογική πολυγλωσσία των τάσεων και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερόταν και στην κυβέρνηση!
«Δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί» λέει στον  Monde ο υπουργός Οικονομικών και χαρακτηρίζει την επένδυση της Cosco «πολύ θετική».
lafdri
Σε γενικότερη βάση, ο κ. Βαρουφάκηςδηλώνει πως «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα. Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας» εξηγεί τονίζοντας, ότι θεωρεί «τις ξένες επενδύσεις, και κυρίως τις κινεζικές, σημαντική πηγή ελπίδας για τη βελτίωση των υποδομών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».
 «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα» καταλήγει.
Ως προς το σε τι συνοψίζεται η στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει «να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο».
«Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου» λέει σε μία μεταφορά που παραπέμπει στην αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους.
«Δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της. Αυτή δεν ήταν καλή ιδέα» 
εξηγεί και επισημαίνει: «Πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τους εταίρους μας. Δεν θα ενεργήσουμε κατά μονομερή τρόπο» διαβεβαιώνει και πάλι ο κ. Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται «να κάνει “επανεκκίνηση” του προγράμματος που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στηριζόταν σε μία εσφαλμένη λογική».
«Τα δύο κύρια σφάλματα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες είναι η διαρκής προσφυγή στον δανεισμό χωρίς σκέψη για το μέλλον και η απουσία μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το σταματήσουμε» προειδοποίησε.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Οι ΗΠΑ άκουσαν, τελικά, τον ΓΑΠ Το άρθρο - κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου: «Ομπάμα, σώσε την Ελλάδα»


Έστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα αποφάσισε να στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα. Λέμε δύο χρόνων γιατί με άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy, ο  Γιώργος Παπανδρέου, είχε καλέσει, από τον Ιανουάριο του 2013, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να πιέσουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη για να σωθεί η Ελλάδα και κατά συνέπεια να σωθεί και η ίδια η Ευρώπη. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της», αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του ο Γιώργος Παπανδρέου.
papandreou1
Ο πρώην πρωθυπουργός έγραφε ότι οι αγορές δεν θεωρούν ποτέ αρκετές τις περικοπές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο πρέπει η Ευρώπη να πει ότι «η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης. Τελεία και παύλα».
Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούσε ότι πρέπει να παρέμβει ο Ομπάμα και η αμερικανική διπλωματία αναφερόμενος «στην σημαντική επιτυχία των ΗΠΑ στο να ορθοποδήσει η Γερμανία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
«Να διασαφηνίσουν την εμπιστοσύνη τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες σε μια ενωμένη Ευρώπη» ενώ «ο Πρόεδρος πρέπει να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να σώσει την Ευρώπη και να τις καταστήσει σαφές ότι ο αμερικανικός λαός θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης για ακόμη μια φορά».
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αντιμετώπισαν ως υποκριτές τους Αμερικανούς όταν πίεσαν την Ε.Ε. να λάβει δραστικά μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Τότε οι Ευρωπαίοι είπαν ότι οι Αμερικάνοι εξήγαγαν την κρίση τους στην Ευρώπη», σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας τον Ομπάμα να αρχίσει επιχειρηματικές συζητήσεις ώστε να δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον στις χώρες τις Νότιας Ευρώπης.
Επίσης τον καλούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα ως ένδειξη καλής πίστης. «Για να βοηθηθεί η ανόρθωση μιας χώρας που έχει τόσο βαθιά ιστορία με τις ΗΠΑ, μια επίσκεψη στην Ελλάδα σε ένδειξη υποστήριξης προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, θα ήταν μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στις ικανότητες της χώρας και της Ευρώπης να λύσουν την κρίση στην ευρωζώνη», γράφει.
«Ο Ομπάμα θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ένας Πρόεδρος που άλλαξε τα πράγματα», σχολιάζει ο Παπανδρέου συμπληρώνοντας ότι «τι καλύτερο από το να εξασφαλίσει την κληρονομιά του από το να συνδεθεί με τους Προέδρους των Δημοκρατικών που εμπνεύστηκαν το Ευρωπαϊκό Όραμα, όπως ο Τρούμαν, ο Κένεντι και ο Ρούσβελτ;».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κατάλαβε η κυβέρνηση τι είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας;



Η χθεσινή δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα και η συνάντηση Σαπέν-Βαρουφάκη στο Παρίσι παρουσιάζονται από τα ελληνικά ΜΜΕ ως δυο θετικά γεγονότα υπέρ της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εύχομαι πράγματι να αποδειχθούν τέτοια.

Μόνο που δεν είμαι σίγουρος. Αν διαβάσετε με προσοχή το τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Γαλλίας, θα παρατηρήσετε ότι μάλλον νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει άμεσα ρεαλιστικές προτάσεις, αφήνοντας τις εξαλλοσύνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής δήλωσε:
- Οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
-Το ζήτημα του χρέους είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Συνοπτικά, ο «φίλος» Σαπέν είπε όχι στο κούρεμα, ναι σε νέο Μνημόνιο («συμβόλαιο») ενώ ουσιαστικά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ακόμα χρόνο για να προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να μπορέσει να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να είναι κάτι τέτοιο.

Πώς θα τα περάσει όλα αυτά από τη Βουλή ο Τσίπρας που ορκίζεται ότι δεν θα κάνει καμία κωλοτούμπα;
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/02/katalavan-ti-tous-eipe-o-gallos-ypoik-stin-kyvernisi.html#more

Read more...

"Απασφάλισε" ο Βενιζέλος...


benizΑκόμα και με τον αξιοπρεπέστατο Κώστα Τριαντάφυλλο τα έβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην...
πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Εκεί που τα «έριχνε» στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για την επιλογή του να παραστεί και στις δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κακλαμανισμό», «απασφάλισε» τελείως και τα «έχωσε» και στον πρώην βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, που προτίμησε να μην θέσει καν υποψηφιότητα για να μη διχάσει το νησί του. «Είδαμε και φαινόμενα μικροκακλαμανισμού, όπως στην Χίο», είπε.

Για την Ιστορία, να θυμίσουμε στον κ.Βενιζέλο, ότι τα ίδια επιχειρήματα –περί μη διχασμού των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα- είχε προβάλει η πρώην υπουργός του Άντζελα Γκερέκου, η οποία προτίμησε να κατέβει στις εκλογές με τα χρώματα της ΝΔ. Εκτός αν αυτή την συμπεριφορά, τη θεωρούν πιο …fair στην Χαριλάου Τρικούπη...
matrix24.gr

Read more...

Εγκαταλείπουν τον Σταύρο, στηρίζουν τον Αλέξη...


Πρώην στελέχη στο "Ποτάμι" στηρίζουν την κυβέρνηση...
Επτά πρώην στελέχη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, Το "Ποτάμι", στηρίζουν με επιστολή τους την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δηλώνοντας το παρών ως...
απλοί πολίτες στην προσπάθεια αυτή. Καταγγέλλουν παράλληλα την αντιπολίτευση για καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας είς βάρος του ελληνικού λαού και τονίζουν ότι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου είναι βασική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.


Ολόκληρη η επιστολή:

Στις εκλογές της 25ης Γενάρη, οι Έλληνες πολίτες έδωσαν με την ψήφο τους την εντολή για την εφαρμογή του προγράμματος του πολιτικού σχηματισμού που πλειοψήφησε σε αυτές. Με διαφοροποιημένο ενδεχομένως ύφος και –όπως είχε προεκλογικά ανακοινωθεί- διαφοροποιημένη στόχευση διαπραγμάτευσης σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση.
Έδωσαν εντολή απαλλαγής από την λιτότητα, ριζικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του κράτους, πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, η οποία διασπαθίζει επί δεκαετίες το δημόσιο χρήμα.

Έδωσαν εντολή αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα, της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, της κοινωνικής συνοχής, και μια εντολή για μια πιο πετυχημένη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας.

Η νέα κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή της πολιτικής που εξήγγειλε προεκλογικά,  σε μία στιγμή που αναμένονται πολλά από αυτή, τόσο από εμάς τους Έλληνες πολίτες όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Η παραμονή δύο μόνο πολιτικών κομμάτων στην εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, δύο κομμάτων που στο τέλος έπεισαν τους πάντες ότι οι πολιτικές τους συγκλίνουν σε όλους σχεδόν τους τομείς, είχε σαν αποτέλεσμα έναν κρατικό μηχανισμό προσαρμοσμένο στον παλιό τρόπο διακυβέρνησης.

Τόσο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και σήμερα, κέντρα εξουσίας  συνδεδεμένα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά , εθνικά και άλλα συμφέροντα εκτελούν μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον κάθε   προσπάθειας εφαρμογής οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Είναι φανερό, ότι πρόθεση τους είναι να μην προχωρήσει η νέα κυβέρνηση στην εκτέλεση του προγράμματος της, τιμωρώντας τους Έλληνες ψηφοφόρους και τρομοκρατώντας τόσο αυτούς όσο και τους πολίτες άλλων χωρών.

Μέχρι εδώ τα πράγματα ήταν αναμενόμενα.

Αυτό που ξεπερνάει όμως τα όρια είναι η ανελέητη, δημόσια επίθεση στην οποία επιδίδονται πολιτικοί σχηματισμοί και ΜΜΕ της Ελλάδας κατά της νέας κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα της εκλογής της, προκαταλαμβάνοντας την αποτυχία σε κάθε τι που ανακοινώνεται.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τα κοινωνικά μέσα, αφήνουν κάποιους «λαγούς» να εκφράζονται ακραία υπέρ των αντιπάλων  της χώρας μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας διαπραγμάτευσης, τορπιλίζοντας την ορμή της ομάδας που αγωνίζεται.

Όταν ο όποιος αντίπαλος πληροφορείται ότι στην απέναντι πλευρά δεν υπάρχει ομόνοια και αλληλεγγύη, οι απαιτήσεις του μεγιστοποιούνται, όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Πιο σημαντικό από το τι θα κάνουν οι άλλοι, είναι τι θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ για τη λύση των τεράστιων προβλημάτων . Και πρέπει να αρχίσουμε σταματώντας τη φαγωμάρα μεταξύ μας εν μέσω «μάχης».
Οι διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον όλων των κινήσεων της νέας κυβέρνησης, είναι άραγε προς όφελος της χώρας μας ή για τη δημιουργία εντυπώσεων και καλλιέργεια κλίματος ρήξης στο εσωτερικό της χώρας; Eξυπηρετούν το συμφέρον της Ελλάδας αυτή την καίρια στιγμή των διαπραγματεύσεων ή όχι;

Προεκλογικά, υπήρξαν σειρά από προτροπές των κομμάτων για την ανάγκη συνεννόησης του πολιτικού κόσμου σε θέματα καίριας εθνικής σημασίας. Είναι η στιγμή που η ειλικρίνεια των προεκλογικών προτροπών μένει να αποδειχτεί έμπρακτα!

Κατά τη διάρκεια μιας σύνθετης διαπραγμάτευσης, είναι αναγκαίο να γίνουν πολλοί ελιγμοί και δεν έχει νόημα να ελέγχεται ο διαπραγματευτής για κάθε έναν από αυτούς. Κάποιοι πρέπει να γίνουν για λόγους μη προφανείς και σε κάθε περίπτωση ίσως και όχι δημόσια.

Πρέπει ως χώρα να δούμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές. Ειρωνείες και άσκοπες επιθέσεις δεν ωφελούν σε τίποτε. Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει σε αυτή την ανηφόρα να κάνουμε όλοι μαζί ορθοπεταλιά, με ομόνοια και κοινή υπεύθυνη στάση.

Ας στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα ας απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει τα πολιτικά επιτεύγματα των τελευταίων 40 ετών.

Απέναντι σε όλη αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση, σε μια κυβέρνηση η οποία δείχνει να σέβεται τους πολίτες που την εξέλεξαν, και δεν κάνει κάτι άλλο από το να επαναλαμβάνει  τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δείχνοντας την πρόθεση να τις τηρήσει, εμείς παίρνουμε την ανθρώπινη και σύμφωνη με την στοιχειώδη αίσθηση δικαίου απόφαση να δηλώσουμε τη στήριξή μας σ’ αυτή την διαφορετική πολιτική και οικονομική πρόταση.

Καταγγέλλουμε δε το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται εις βάρος του Ελληνικού Λαού, και δηλώνουμε το παρόν ως απλοί πολίτες  στην μεγάλη προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλει  η νέα Κυβέρνηση, με την ελπίδα  να  επιστρέψουν οι αξίες της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, και της αξιοπρέπειας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε τέλος , ότι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου είναι βασική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας καθώς επίσης ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για λογαριασμό όλων των Ελλήνων.

Α. Βανταράκης, Αν.Καθηγητής Παν.Πατρών
Δ. Δουράκης, Εκπαιδευτικός
Α. Κάτσικα, Ψυχοθεραπεύτρια
Δ. Κουρέτας, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
Κ. Λουλάκης, Ιδ. Υπάλληλος
Α. Ραμαντάς, Εκπαιδευτικός
Π. Σαμαράς, Μηχανολόγος-Αεροναυπηγός
( Ολοι πρώην στελέχη στο ΠΟΤΑΜΙ)

tvxs.gr

Read more...

Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ...




...έρχεται το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας...
Η αρχή του τέλους του ΤΑΙΠΕΔ ήταν οι παραιτήσεις των στελεχών της διοίκησής του. Ο νέος φορέας που αναμένεται να προκύψει το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, θα επανεξετάσει τα...
σχέδια αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου σε εταιρείες. Στόχος να διατηρηθεί υψηλό ποσοστό σε περιπτώσεις όπως η Ενέργεια, το νερό και ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, ήταν μέσω της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη να ζητηθούν οι παραιτήσεις των μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που αναμένεται πλέον, είναι με νόμο να μεταφερθεί η περιουσία του προηγούμενου Ταμείου, στο νέο, το «Ταμείο Κρατικής Περιουσίας».

Στόχος να διατηρηθεί υψηλό ποσοστό σε περιπτώσεις όπως η Ενέργεια, το νερό και ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ενός μέρος των εσόδων που θα προκύψουν –σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη βάση αυτή εξετάζονται δράσεις σε δύο άξονες:

- Λίστα με νέες αποκρατικοποιήσεις, από το περιουσιολόγιο του σημερινού Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου –ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι να προσφερθούν προς πώληση «ανώδυνα» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ενώ για τα πλέον «ευαίσθητα» θέματα, όπως πχ η Ενέργεια, θα επιδιωχθούν συνέργιες με ξένους μεγάλους «παίκτες» ή και διακρατικές συμφωνίες. Οι κινήσεις σχεδιάζονται προσεκτικά για να μην συναντήσουν την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

- Επανεξέταση αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ως προς τη νομιμότητα των συμβάσεων και το εύλογο του τιμήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως να επέλθει σύγκρουση με τους επενδυτές στα διεθνή δικαστήρια, ενώ στην κυβέρνηση λέγεται πως "υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές" και "ας πρόσεχαν όσοι ..."αγόρασαν Σαμαρά"!

 newmoney.gr 

Read more...