Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

3,5% ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ...



Θυμάστε που σας λέγαμε ότι στις πρώτες τηλεφωνικές μετρήσεις το νέο κόμμα (που δεν έχει δημιουργηθεί και κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά δημιουργηθεί) της Ντόρας δεν ξεπερνά το 3,5%; Αυτό επιβεβαιώνει η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Real News... για το υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Μην...


κοιτάτε το 10,8%. Το 3,5% να κοιτάτε γιατί αυτοί δηλώνουν σίγουρα ότι θα ψηφίσουν. Σε συνθήκες πόλωσης κατά την προεκλογική περίοδο μην σας φανεί περίεργο εάν το 3,5% γίνει... 1,5%!!!
Read more...

"Κίνημα" μέσα στο ΠΑΣΟΚ


Δέκα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας δηλώνουν στη "R"τη διαφωνία τους για τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά. Ανταρσία στη Βουλή για το ασφαλιστικό και τον εκλογικό νόμο φοβάται το Μαξίμου.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Eπιχείρηση "Αρετή" απο το ΣΔΟΕ



Βρήκαν 8 εκ. ευρώ στην κόρη του Άκη.Η Αρετή Τσοχατζοπούλου κλήθηκε να δικαιολογήσει απο που προήλθαν τόσα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της. Έρευνα και απο την Αρχή και για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ακόμη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, συνοδοί πολυτελείας των 300 ευρώ στο γλέντι του Θωρηκτού, καταρρέουν οι ισχυρισμοί της οικογένειας Πατίτσα-Χρουσαλά.




Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"Η λιτότητα θα καταστρέψει τις ελπίδες για ανάπτυξη"

protothema.gr
«Τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ρισκάρουν να καταστρέψουν κάθε ελπίδα για ανάπτυξη», δηλώνει αποκλειστικά στο protothema.gr ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων κ. Τζον Μονκς (John Monks), εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των κεκτημένων των ευρωπαίων εργατών που καταστρατηγούνται μέσα στη λαίλαπα της περικοπής δαπανών που σαρώνει όλη την ήπειρο.

Ο Τζον Μονκς, γεννημένος στο Μάντσεστερ, διετέλεσε επί χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνδικάτων της Μεγάλης Βρετανίας.. Με οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Νότιγχαμ, ο κ. Μονκς βρέθηκε επικεφαλής της ένωσης των ευρωπαϊκών συνδικάτων, το 2003

Μιλώντας στο protothema.gr, ο κ. Μονκς τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδικάτων είχε προειδοποιήσει ότι η περικοπή των δαπανών, τη στιγμή που η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία ταλανίζουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μία τρέλα. Είναι το ίδιο πράγμα που έκαναν οι πολιτικοί ηγέτες το 1931»

Ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, πέρα από τους φόβους του για την απώλεια μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργατών, εκφράζει και την απαισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων άγριας λιτότητας.

«Τα μέτρα αυτά, δεν θα έχουν παρά ελάχιστο αποτέλεσμα στους προϋπολογισμούς, καθώς μια ολοένα και πιο αδύναμη οικονομία θα παρουσιάζει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να μειώνουν διαρκώς τις δαπάνες τους.»

«Ζοφερός εργασιακός χειμώνας»

Ο κ. Μονκς τονίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με σκοπό να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, προκαλούν ουσιαστικά περισσότερη απαισιοδοξία στις αγορές και εκφράζει την πεποίθησή του πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγωνιστούν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι για μια κοινωνική Ευρώπη, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα απειλούνται από την ελευθερία της αγοράς.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης» δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Μονκς. «Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα προωθεί τα επενδύσουμε χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε πράσινες τεχνολογίες καθώς και σε μέτρα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την μείωση της ανεργίας των νέων ανθρώπων. Χρειαζόμαστε κοινωνική πρόοδο, όχι κοινωνικές περικοπές και υπανάπτυξη. Αυτός είναι ο δρόμος για την αριστερά αλλά και για όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους.»

Ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, προαναγγέλλει ακόμα μέσα από το protothema.gr, πως τα ευρωπαϊκά συνδικάτα κινητοποιούνται για την αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και πως προς αυτόν τον σκοπό θα διοργανωθεί και συνέδριο στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης.

Read more...

Μίνι-χρεοκοπία αναμένει η Μόσχα για την Ελλάδα


O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας εκτίμησε το Σάββατο ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές» δήλωσε . "Θα ανέμενα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα ήταν ευχάριστη» είπε Αλεξέι Κουντρίν στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Διευκρίνισε πάντως ότι θα ήταν λάθος να περιγραφεί μια τέτοια κίνηση ως χρεοκοπία. «Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μίνι-χρεοκοπία, δεν θα έλεγα όμως ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξης. Θα είναι πιο πολύπλοκο» εκτίμησε.

»Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών. Με τις εκτιμήσεις του Κουντρίν δεν φαίνεται πάντως να συμφωνεί Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάθρωση του χρέους της, επισήμανε. Η ελληνική κυβέρνηση «ξεκινά να μεταρυθμίζεται και να αλλάζει βαθιά την ελληνική οικονομία» είπε στο Φόρουμ η Λαγκάρντ. «Επομένως, για εμένα τουλάχιστον, αυτό είναι που μετράει» πρόσθεσε.

.i-reportergr
Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: « Δεν θα καθήσω να με εκβιάζουν. Θα πάω σε εκλογές...»

Σε μια δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου πριν αναχωρήσει για την Ν.Υόρκη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου βλέποντας οτι «δεν περνάει το ασφαλιστικό» και οτι θα πρέπει να διαγράψει και άλλους...βουλευτές εξερράγη: «Δεν μπορώ να κυβερνήσω με 153-154 βουλευτές.

Δεν θα καθήσω να με εκβιάζουν. Θα πάω σε εκλογές μαζί με τις περιφερειακές τον Νοέμβριο». Μια αποστροφή που...έφερε σε απόγνωση τους συνεργάτες και αρκετούς υπουργούς που το πληροφορήθηκαν γιατί δεν θέλουν με...τίποτα να χάσουν θέσεις, καρέκλες, πολύ χρήμα και εξουσία. Αυτές οι εκλογές θα έχουν «ούτως ή άλλως πολιτικό περιεχόμενο» τους είπε ο Γ.Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι ο ίδιος θα ήθελε να επιβεβαιώσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, ακριβώς επειδή αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις και μέτρα για τα οποία δεν προετοίμασε τους πολίτες προεκλογικά (το αντίθετο ακριβώς έκανε... λέγοντας «λεφτά υπάρχουν...» και τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια»).
«Το ΠΑΣΟΚ θα σπάσει....δεν αντέχει...η κοινοβουλευτική ομάδα διαλύεται...πολλοί υπουργοί θέλουν να...αποδράσουν» ήταν το συμπέρασμα ενός εκ των συμμετεχόντων στην σύσεψη απο όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν. Για να...απαλύνουν τον προβληματισμό του Γ.Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι υποστηρικτές της συνέχισης της σημερινής κυβέρνησης του λένε ότι τα οικονομικά μέτρα ήταν μονόδρομος και ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία το περασμένο φθινόπωρο (κάτι που βέβαια ΔΕΝ ισχύει, είναι ψέμμα ολκής κι αν τυχόν επιμείνουν ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ψέμμα και στη συνέχεια ή σε μια ενδεχόμενη προεκλογική περίδο, τότε «θα καταστραφούμε» έλεγαν στο i-R κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος).
Ορισμένοι άλλοι είπαν στον Πρωθυπουργό ότι το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών το Νοέμβριο (ή και νωρίτερα – άλλοι μίλησαν και για Σεπτέμβριο) μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τελικά να αναγκαστεί η κυβέρνηση να στήσει κάλπες χωρίς ουσιαστικά να το επιθυμεί. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διέρρεαν στη συνέχεια της σύσκεψης οτι την ημέρα που ψηφίστηκε το μνημόνιο στη Βουλή, τον Μάιο δηλαδή, πριν μερικές ημέρες, έφθασε ο Γιώργος Παπανδρέου «στο παρά πέντε» από το να πάρει την απόφαση να πάμε «τωρα σε εκλογές, μέσα στον Ιούνιο». Οπως πρόσθεταν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού «ήταν οργισμένος με τη στάση της Ν.Δ. και απογοητευμένος από την αντίδραση των τριών βουλευτών που τελικά διέγραψε». Η κίνηση του Α.Σαμαρά να μην ψηφίσει το μνημόνιο ήταν η...πιο ευφυής τελικά πολιτική κίνηση του μεσσήνιου πολιτικού, αφού τον έβγαλε έξω απο το κάδρο της κατάργησης του συντάγματος και της βουλής και δεν χρεώνεται το παραμικρό απο όσα συμβαίνουν σήμερα. Οπως προσθέτουν τώρα οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού «είχε αποφασίσει να πει από το βήμα της βουλής, ψηφίζουμε για το καλό της χώρας και πάμε σε εκλογές» κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ, δεν ειπώθηκε ποτέ. Αντίθετα ειπώθηκαν άλλα, έγιναν διαγραφές και συνεχίζει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της σύμβασης του μνημονίου...
Ο Γ.Παπανδρέου και το Μαξίμου γνωρίζουν οτι μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πατήσει κι άλλο γκάζι για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την τρόικα. Σε πρώτη φάση πρέπει να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ. Να δημιουργηθεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χρηματοδοτεί κατά περίπτωση τις τράπεζες με το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του δανεισμού. Να τροποποιηθεί ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού και να γίνεται δημοσίευση των στοιχείων του σε μηνιαία βάση. Θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανάρτηση των υπογραφών των υπουργών στο Διαδίκτυο του υπουργείου Εσωτερικών. Μετά...είναι οι διακοπές του Αυγούστου και στη συνέχεια ο επόμενος δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ο Σεπτέμβριος. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για κάθε κυβέρνηση αφού συμπίπτει με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της επετείου για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη και την 4η Οκτωβρίου, δηλαδή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει βαρύγδουπες εξαγγελίες στη φετινή ΔΕΘ και θα φροντίσει να μη «σηκώσει» την εμφάνιση του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ (να περάσει...σχεδόν απαρατηρητος θέλουν). Και προσθέτουν οτι ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει κυρίως σε εναν χλιαρό απολογισμό των πεπραγμένων και σε εναν γενικό προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά!
Μεχρι τότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εφαρμογή:
* Του κανόνα της εξόδου με αναλογία 1/5 προσλήψεις από το Δημόσιο.
*Της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
*Της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών.
*Του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων παράλληλα με τη νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές φορτίων, που θα άρει τους περιορισμούς σε σχέση με την είσοδο στο επάγγελμα.
*Της λειτουργίας ενιαίας αρχής στο Δημόσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αν όλα αυτα γίνουν και δεν υπάρξουν...διαγραφές και «κινδυνος» άμεσης προσφυγής στις κάλπες και μόλις οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για μεγάλους δήμους και περιφέρειες (που θέλουν να «κατέβουν» υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές) τότε «δεν αποκλείεται κάπου εκει στις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει ανασχηματισμός» αλλά χωρίς να αποκλείετε αυτό να γίνει και μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο – εαν φυσικά δεν έχουημε και εθνικές εκλογές ταυτόχρονα (που είναι πλέον κάτι περισσότερο απο πιθανό). Λογικά λοιπόν ο Γ.Παπανδρέου θα πάει σε ενα εκλογικό κυβερνητικό σχήμα μόλις «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες δημάρχων και περιφερειαρχών.
Αν και οι...συμβουλές και οι εισηγήσεις προς τον Γ.Παπανδρέου για να μην πάει σε εκλογές είναι να προχωρήσει σε ενα νέο κυβερνητικό σχήμα με ελάχιστους πολιτικούς-βουλευτές που θα ξέρουν τη «δουλειά» και θα υλοποιήσουν τάχιστα τις μεταρρυθισεις χωρις να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

i-reportergr


Read more...

Κατσέλη: Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων

nooz.gr
Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού, η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Κίνα, καθώς και η επέκταση της συνεργασίας στη ναυτιλία, είναι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με αξιωματούχους και επιχειρηματικούς φορείς, κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη.

Η υπουργός επισκέφτηκε τη Σαγκάη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα, ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Captain Wei, στην ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Τη Δευτέρα, η υπουργός θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς, που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών (που) πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο», είπε η κ. Κατσέλη, στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας.

Σημειώνοντας επίσης ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης.

Μιλώντας για τα προϊόντα της χώρας μας που είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος για εξαγωγή στην Κίνα, ειδική μνεία έκανε στο ελαιόλαδο, το κρασί, τις γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά.

Σε ό,τι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η υπουργός σημείωσε ότι τομείς όπως ο εφοδιασμός (logistics), η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές είναι τομείς προτεραιότητας για συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας Weng Mengyong, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η «επιχειρηματική θερμοκρασία'» των συναλλαγών με την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία του Invest in Greece, το e-book, το οποίο αποτελεί το εργαλείο ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για όσα προγράμματα μετοχοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ Αλ. Χολέβας ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στο ελληνικό περίπτερο είναι εντυπωσιακή, καθώς έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. επισκέπτες και συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή περίπτερα μεταξύ των 192 χωρών που συμμετέχουν.

Read more...

Κρίσιμο τεστ το Ασφαλιστικό

nooz.gr
Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση η ψήφιση του Ασφαλιστικού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σε περίπτωση που υπάρξει ανταρσία στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αντέξει» τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό αλλά και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να επαναληφθούν «διαρροές» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα γίνει έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου, γράφει ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θελήσει να προκηρύξει εκλογές ταυτόχρονα με τις περιφερειακές εκλογές. Ωστόσο, το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι σκέψεις του κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να βρίσκουν υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είχε την Παρασκευή συνάντηση με επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι του μετέφεραν το κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητήσει σχετικά με το διάταγμα για την περικοπή των αποζημιώσεων και τη διευκόλυνση των απολύσεων.

Η Καθημερινή, επισημαίνοντας το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, γράφει ότι οι αλλαγές που εξετάζονται, αφορούν τη διαιτησία, το όριο και τον χρόνο προειδοποίησης για τις απολύσεις και το ύψος της αποζημίωσης.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ απέστειλε υπομνήματα με πλήρη ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές στους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας εξέφρασε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» την προτίμησή του τα προεδρικά διατάγματα για τις εργασιακές σχέσεις να είχαν τη μορφή νόμου: «Για να σας πω την αλήθεια, και εγώ θα προτιμούσα ένα νομοσχέδιο, δεν σας το κρύβω. Και θα προτιμούσα νομοσχέδιο για να γίνει και σοβαρή κουβέντα δηλαδή. Δεν είναι κακό να γίνεται κουβέντα στη Βουλή και να παίρνει και ο καθένας τις ευθύνες του. Και να βγαίνουν και βελτιώσεις, όπως είπατε, γιατί κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων».

«Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά έχουν έρθει ως αποτέλεσμα μίας συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα για να μην πάει στη χρεοκοπία. Δεν εκφράζουν το αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Καλώ από την πλευρά μου τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να συνεννοηθούν προκειμένου να λυθούν όσα ανορθόδοξα πάει να λύσει το Προεδρικό Διάταγμα», είπε ο Μ. Παπαϊωάννου.

ΚΚΕ


«Η κυβέρνηση, όσοι ψήφισαν τον Μνημόνιο και στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν θα διστάσουν να διαπράξουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του λαού στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο να πάρει θέση στο αγώνα, στη πανεργατική απεργία στις 23 Ιούνη».

ΛΑΟΣ


«Η επιβολή μέτρων μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων δεν συνιστά πολιτική γενναιότητα για το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον βάζει στο κάδρο της δυσαρέσκειας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου το κύρος οφείλει να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα της χώρας», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Read more...

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός

nooz.gr
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από το βράδυ της Παρασκευής, για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα την Ηνωμένων Εθνών, από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, θα έχει επίσης συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας.

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Read more...

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

ΚΡΙΣΗ - ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΚΥΜΑ ΦΟΡΟ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)

Η φοροδιαφυγή έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι καταγγελίες δεν έχουν τελειωμό στην Ελλάδα. Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά των απανταχού φοροφυγάδων, μια ημέρα μετά την αναχώρηση της τρόικας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους «ράμπο» του Σώματος Δίωξης...
Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών αναζητούνται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στον εντοπισμό μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. 6.000 τηλεφωνήματα στο 1517 Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει «οργιάσει» τα τελευταία χρόνια, αλλά και της αγανάκτησης των πολιτών, είναι η σημαντική αύξηση των καταγγελιών. Περισσότεροι από 6.000 πολίτες κατήγγειλαν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517 ανάλογο αριθμό επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2009 οι καταγγελίες ήταν 4.000. Γεγονός που υποβοηθεί το κίνημα των αποδείξεων, όπως είχε υποστηρίξει και ο υπουργός Οικονομικών. * Τα 1.200 άτομα που απασχολούνται στις διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα έχουν λάβει αυστηρές εντολές να περάσουν από κάθε γωνιά και δη τα νησιά και τα τουριστικά θέρετρα λόγω καλοκαιριού, με μοναδικό στόχο τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Από τους έως τώρα ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώνεται ότι: Οι πιο «άτακτες» περιοχές 1 Εκρηξη της φοροδιαφυγής σε Αττική και κεντρική Μακεδονία, όπου βεβαιώθηκαν τα υψηλότερα ποσά προστίμων και απόκρυψης φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιποί παρακρατούμενοι) 677,36 εκατ. ευρώ και 455,42 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τις μη αποδόσεις φόρων και στην οικονομική κρίση. Στη μη απόδοση φόρων πρώτη έρχεται η Αττική με 143,66 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Κρήτη με 17,72 εκατ. ευρώ. Στις παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων πρωτιά έχει η Αττική με 515,94 εκατ. και έπεται η κεντρική Μακεδονία με 408,84 εκατ. Στο πρώτο πεντάμηνο βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,5 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. το 2009. Λίστα με άλλους 153 γιατρούς 2 Σύντομα θα δοθεί και δεύτερη λίστα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 153 γιατρών, κυρίως χειρουργών, που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 14 διαγνωστικά κέντρα με ουσιαστικές παραβάσεις. Εχει ήδη δοθεί εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους. 3 Από το πάρτι της φοροδιαφυγής δεν απέχουν ούτε καν οι συμβολαιογράφοι, καθώς 6 στους 10 βρέθηκαν να εμφανίζουν αποκλίσεις εσόδων και δηλωθέντων κερδών άνω των 100.000 ευρώ. Οι εικονικές δαπάνες στα βιβλία τους ήταν το βασικό παράπτωμά τους. 4 Εντοπίστηκαν μέσω του Google earth και των επιχειρήσεων κατασκευής πισινών ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που δεν τις είχαν δηλώσει. 5 Μόνο από τους ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, εντοπίστηκαν 279 επιχειρήσεις στην Αττική να φοροκλέπτουν 33,29 εκατ. ευρώ από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ). 35 «σκαφάτοι» με ζημιές 6 35 μεγαλοεπιχειρηματίες με σκάφη αναψυχής άνω των 30 μέτρων κατάφερναν να τα συντηρούν, αν και στις επιχειρήσεις τους δήλωναν ζημιές. 7 Διερευνάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε πάνω από 200 περιπτώσεις ακινήτων off shore. 8 Σε υψηλά επίπεδα κινείται η φοροδιαφυγή για κέντρα διασκέδασης και χώρους μαζικής εστίασης. Από τους 802 (501 πέρυσι) ελέγχους μόνο στην Αττική το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου εντοπίστηκαν 449 παραβάτες (210 πέρυσι) και καταγράφηκαν 23.021 παραβάσεις (μόλις 860 το 2009). Δόθηκε εντολή για κλείσιμο καταστημάτων. 9 Ελέγχονται 333 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου που αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο την περίοδο 1998-2002 για τυχόν εμπλοκή και αξιόποινες πράξεις σχετιζόμενες με τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens. 0 Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή έχει εντοπιστεί από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών που υποβάλλουν κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ ελέγχονται για λαθρεμπόριο αποστολές 9.500 βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία, καθώς και τα συμβόλαια αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.
Read more...

ΕΣΥ : ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ...


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ: αυτός ήταν ο λογαριασμός νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας για την αγορά αιμοστατικών το 2005. Πόσο πλήρωσε το ίδιο νοσοκομείο το 2009, για το ίδιο υλικό; 529.000 ευρώ. Μήπως...
οι γιατροί έκαναν περισσότερες επεμβάσεις; Μήπως, τα περιστατικά ήταν πιο βαριά; Οχι, απαντούν εκείνοι που γνωρίζουν, απλά οι αιμοστατικές σκόνες, οι γάζες ή τα σπρέι κοστίζουν ακριβά στο ΕΣΥ και άρα το περιθώριο κέρδους για τους γιατρούς που τα χρησιμοποιούν είναι μεγάλο!
Για κάποιον που δεν έχει σπουδάσει Ιατρική, τα αιμοστατικά φαντάζουν ως ακόμη μία μεγάλη ανακάλυψη: ελέγχουν την αιμορραγία και προστατεύουν το τραύμα. Οι ελεγκτές μεγάλου ασφαλιστικού ταμείου, όμως, έχουν αντίθετη άποψη: μερίδα γιατρών χρησιμοποιεί τα αιμοστατικά όχι επειδή αυτό επιτάσσει η επιστήμη, αλλά επειδή έτσι θα αυξήσουν τα έσοδά τους.

Τα «ΝΕΑ» τους συνάντησαν, χρειάστηκαν όμως ώρες έως ότου να αρχίσει να παίρνει τη μορφή εκατομμυρίων ευρώ το καλά μπλεγμένο κουβάρι των υπέρογκων προμηθειών και των ανεξέλεγκτων δαπανών για το οποίο μιλούσαν. Επί χρόνια «σκανάρουν» τους λογαριασμούς που τους στέλνουν τα νοσοκομεία για να αποπληρωθούν από το ασφαλιστικό ταμείο και έτσι έχουν μάθει πια να «διαβάζουν» την υπέρχρηση υλικών πίσω από τις γραμμές. Ελεγκτές και χειρουργοί περιγράφουν πώς ένα παραφαρμακευτικό προϊόν έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε χειρουργεία και απλές ιατρικές πράξεις, η πιθανή αιμορραγία είναι όμως πρόφαση και όχι πραγματικότητα. «Χρησιμοποιούνται παντού: σε λαπαρασκοπική αφαίρεση χολής, σε χολοκυστεκτομές, στις καισαρικές τομές, σε ινομυώματα, ακόμη και σε μικροεπεμβάσεις όπως είναι η κύστη κόκκυγος».

Πάνε στα σκουπίδια. Η καθεμιά συσκευασία κοστίζει 560 ευρώ συν το ΦΠΑ, αλλά μερίδα χειρουργών ανοίγουν κατά την επέμβαση το ένα αιμοστατικό προϊόν μετά το άλλο. Η σκόνη όμως δεν μπαίνει στην ανοιχτή πληγή. Πετιέται στον κάδο των αχρήστων. Το σημαντικό είναι ότι έχουν καταγραφεί στο εξοδολόγιο του νοσοκομείου ως χρησιμοποιημένα, ο προμηθευτής είναι ικανοποιημένος με την (κατα)χρήση του εμπορεύματός του και ο γιατρός με το «δώρο» που πήρε από τον προμηθευτή.

Πώς αποδεικνύεται η σπατάλη; Στο νοσοκομείο που δαπανήθηκαν το 2009 529.000 ευρώ για αιμοστατικά, όταν το 2005 είχε καταβάλει στους προμηθευτές μόλις 15.000 ευρώ, δεν καταγράφηκε και ανάλογη μείωση στις μεταγγίσεις. Ετσι εξηγείται πώς νοσοκομείο της Αττικής ξόδεψε 1 εκατομμύριο ευρώ σε αιμοστατικά, σε διάστημα 12 μηνών! Κάπως έτσι αιτιολογείται και η εγκύκλιος την οποία απέστειλε πρόσφατα το ΙΚΑ στα νοσοκομεία και αφορά καθορισμό ανώτατης τιμής σε αγγειακό μόσχευμα Ρ.Τ.F.Ε., που χρησιμοποιείται στους νεφροπαθείς. Οπως αναφέρεται: «Εχουμε διαπιστώσει ότι κατά την τοποθέτηση ή αλλαγή του μοσχεύματος (σε περιπτώσεις θρόμβωσης μοσχεύματος) γίνεται χρήση αιμοστατικών ουσιών αξίας έως και 1.700

ευρώ ανά περιστατικό».

Οι ιδιωτικές κλινικές. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως οι γιατροί κάνουν χρήση ακόμη και τριών αιμοστατικών! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν και τα όσα αναγράφονται στη συνέχεια της εγκυκλίου, που περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το «πάρτι» στο ΕΣΥ: «Η χρήση αιμοστατικών στις περιπτώσεις αυτές αφορά κυρίως κρατικά νοσοκομεία, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους οι ιδιωτικές κλινικές δεν χρησιμοποιούν αιμοστατικά για τοποθέτηση αγγειακού μοσχεύματος ή, αν χρησιμοποιήσουν, το κόστος δεν ξεπερνά τα 40-60 ευρώ».

Ομως, οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών που τροφοδοτούν τις ιδιωτικές κλινικές είναι οι ίδιοι που τροφοδοτούν και τις δημόσιες. Συνεπώς ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν ανάλογα με τον αγοραστή.

Η αποκάλυψη; Οπως παραδέχθηκαν ελεγκτές ασφαλιστικού ταμείου στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Προμήθειες και εφοδιαστική αλυσίδα νοσοκομείων», που διοργάνωσε το Επιστημονικό Κέντρο Μanagement Νοσοκομείων, κατά την προσπάθειά τους να μειώσουν τις δαπάνες στα αναλώσιμα υλικά διαπίστωσαν πως οι ιδιωτικές κλινικές είναι αυτές που προσαρμόζονται περισσότερο, δεδομένου πως στην αντίθετη περίπτωση το ασφαλιστικό ταμείο δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Το χρέος στους πολίτες. «Αντίθετα, τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων- ακόμη κι όταν αυτά οφείλονται σε σπατάλη και άρα τα Ταμεία κάνουν ενστάσεις- τα πληρώνει τελικά το κράτος. Δηλαδή, το χρέος γυρνά πίσω στους πολίτες», εξηγεί στέλεχος ασφαλιστικού ταμείου.

Μοιραία, στα δημόσια νοσοκομεία το «πάρτι» συνεχίστηκε εν απουσία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα έβαζε «φρένο» στη σπατάλη υλικών. Ο όρος «κουβάτα» είναι ένα σύντομο ανέκδοτο που ανταλλάσσουν συχνά οι γιατροί του ΕΣΥ: στεντ, ορθοπεδικά μοσχεύματα και αναλώσιμα υλικά πετιούνται στον κουβά, φουσκώνοντας έτσι τον λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και τα κέρδη γιατρών και προμηθευτών.

Είναι ενδεικτικό πως η ίδια προμηθεύτρια εταιρεία πωλούσε τον απινιδωτή τη μία χρονιά 26.000 ευρώ και τη δεύτερη χρονιά εμπορευόταν το ίδιο υλικό προς 34.400 ευρώ. Ομως, εκείνοι που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα, δίνουν «ελαφρυντικά» στους προμηθευτές, αφού τα χρέη συσσωρεύονται και αποπληρώνονται ύστερα από χρόνια. «Αντί όμως να αρμέγουν την αγελάδα, τη σφάζουν», καταλήγουν.

Read more...

ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΗΛΩΤΟ ΠΛΟΥΤΟ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από το Βήμα)


Ειδική ομάδα ελέγχου φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα συστήνει το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπίσει εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Το...
σχέδιο έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο τα... έχασε μπροστά στον τεράστιο αδήλωτο πλούτο στη χώρα μας. Ετσι αποφασίστηκε να συσταθεί μια ειδική ομάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες οι οποίες δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότη- τές τους και ποιοι όχι.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι γιατροί, οι συμβολαιογράφοι, οι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία, σκαφών αναψυχής κτλ. Μάλιστα σε ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε συμβολαιογράφους διαπίστωσε ότι 6 στους 10 εμφάνιζαν αποκλίσεις από τα δηλωθέντα κέρδη τους άνω των 100.000 ευρώ.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ.
Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους ελεγκτές ότι «η καρδιά του κράτους είναι το σύστημα εσόδων και πρέπει να ξανακάνουμε τον έλληνα πολίτη να εμπιστευθεί το κράτος σε σχέση με τη φορολογία, να μπορεί να πει ότι έχει απέναντί του ένα κράτοςτο οποίο επιμερίζει τα βάρη με δίκαιο τρόπο και κυνηγά αλύπητα αυτούς που προκλητικά και κατάφωρα φοροδιαφεύγουν. Δεν μπορεί πια ο έλληνας πολίτης να αποδεχθεί ότι υπάρχουν πολίτες που ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο γύρω μας και δηλώνουν εισοδήματα που παραπέμπουν σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων με τέτοια προκλητική διάσταση ανάμεσα στο πώς ζουν και στο τι δηλώνουν». Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να διαφυλάξουν το κύρος της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν.
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.
Ι. Καπελέρης, τους τελευταίους πέντε μήνες υπήρξαν 6.000 καταγγελίες στο ΣΔΟΕ, όταν πέρυσι όλο τον χρόνο υπήρχαν 4.000 καταγγελίες, ενώ μέσα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.
Στο ΣΔΟΕ δημιουργούνται ειδικά τμήματα για τον έλεγχο της επώνυμης φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, Χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. και καθιερώθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι με κριτήρια κινδύνου, διασταυρώσεις στοιχείων και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης στο Δημόσιο πληροφορίας οικονομικού ενδιαφέροντος.
Οι καθημερινοί έλεγχοι εκτελούνται σε πάσης φύσεως εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωση εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Παράλληλα το ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στην υπηρεσία μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη (π.χ. γιατροί). Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 έχουν φθάσει στο ΣΔΟΕ περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009.

Read more...