Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Κατσέλη: Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων

nooz.gr
Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού, η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Κίνα, καθώς και η επέκταση της συνεργασίας στη ναυτιλία, είναι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με αξιωματούχους και επιχειρηματικούς φορείς, κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη.

Η υπουργός επισκέφτηκε τη Σαγκάη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα, ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Captain Wei, στην ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Τη Δευτέρα, η υπουργός θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς, που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών (που) πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο», είπε η κ. Κατσέλη, στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας.

Σημειώνοντας επίσης ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης.

Μιλώντας για τα προϊόντα της χώρας μας που είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος για εξαγωγή στην Κίνα, ειδική μνεία έκανε στο ελαιόλαδο, το κρασί, τις γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά.

Σε ό,τι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η υπουργός σημείωσε ότι τομείς όπως ο εφοδιασμός (logistics), η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές είναι τομείς προτεραιότητας για συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας Weng Mengyong, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η «επιχειρηματική θερμοκρασία'» των συναλλαγών με την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία του Invest in Greece, το e-book, το οποίο αποτελεί το εργαλείο ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για όσα προγράμματα μετοχοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ Αλ. Χολέβας ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στο ελληνικό περίπτερο είναι εντυπωσιακή, καθώς έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. επισκέπτες και συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή περίπτερα μεταξύ των 192 χωρών που συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: