Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Αριστερά ξεκινά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Ιβάν Σαββίδης πανηγυρίζει


27.3.15


Βράδυ Παρασκευής και τι καλύτερο από μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων;

Πριν από λίγο, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η πρώτη τέτοια πράξη αυτή της κυβέρνησης με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε κάποτε δεσμευτεί ότι δεν θα κυβερνά με τέτοιον τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζε να χρησιμοποιεί τη λέξη «πραξικόπημα» για κάθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Ήδη στα αθλητικά site η είδηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα μεγάλο δώρο στον ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη εκδώσει ευχαριστήρια ανακοίνωση. Θα μας εξηγήσει άραγε κάποιος γιατί δεν πέρασε η συγκεκριμένη ρύθμιση από τη Βουλή; Τι τόσο επείγον περιέχει αυτή η ρύθμιση;

Δεν υποστηρίζω ότι πρόκειται αναγκαία για μια κακή απόφαση αλλά ο τρόπος που λήφθηκε σηκώνει ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και μένει να δούμε αν υπάρχει και φωτιά...
http://www.parapolitiki.com/

Read more...

Μετά το Πάσχα η δανειακή σύμβαση στη Βουλή...


Μπαράζ νομοσχεδίων καταθέτει η κυβέρνηση...

Μετά το Πάσχα αναμένεται να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως αποφασίστηκε κατά την...
συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη μια σειρά νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων και αυτό για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει, περιμένοντας ανάλογη στάση και από την πλευρά των δανειστών...

parapolitika.gr

Read more...

Ευνοϊκότερη η ρύθμιση για τις 100 δόσεις…


Τροποποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου…

Αλλάζει η ρύθμιση των 100 δόσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία υπέγραψε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι...
τροποποιείται προς το ευνοϊκότερο για συγκεκριμένους οφειλέτες η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ενώ πλέον δεν θα εντάσσονται προς διαγραφή στη ρύθμιση μόνο οι προσαυξήσεις αλλά και οι πρόσθετοι φόροι και τα τέλη του Ν. 2523/1997, τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή.

Όμως, με την ίδια πράξη καλείται παράλληλα η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα να καταβάλλει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ειδικότερα η ΠΝΠ προβλέπει: «1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα Βιβλία Εισπρακτέων Εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν»...

Read more...

Αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ «Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, συνεδριάζει το Brussels Group


«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, συνεδριάζει το Brussels Group
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:
  • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
  • αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
  • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
  • αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται).
Πάντως, σε επικοινωνία του in.gr με τον κ. Φίλη δεν επιβεβαίωσε ότι μίλησε για αυξήσεις στο ΦΠΑ.
    Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επαναβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Τονίζουν ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
    Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
    Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει το Σαββάτο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν «ανεπισήμως» το Brussels Group.

    Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.

    Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει το ψυχολογικό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές.

    Νένα Σώκου
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Έφτασε στο λιμάνι της Κάσου Αποκολλήθηκε το Βιντσέντζος Κορνάρος


    Αποκολλήθηκε με ιδία μέσα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», που είχε προσαράξει από προχθές το βράδυ σε αμμώδη περιοχή, κοντά στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου.
    kornaros
    Το πλοίο εισήλθε με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού και ξεκίνησε η αποβίβαση των, περίπου, 80 επιβατών που είχαν προορισμό το συγκεκριμένο νησί, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει τεχνικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές του παρακολουθούντα νηογνώμονα και από ιδιώτες δύτες.
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    «Δεν βλέπουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση» Κίνημα: Λεφτά υπάρχουν αλλά χάνονται στις γκρίζες διαδρομές που συνδέουν το πελατειακό κράτος με τα συμφέροντα


    Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», που φέρει τον τίτλο «Λεφτά υπάρχουν», σχολιάζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
    giorgos
    «Πράγματι, λεφτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά θα χάνονται όσο δεν αντιμετωπίζονται οι παθογένειες που διοχετεύουν χρήματα σε γκρίζες διαδρομές, που συνδέουν το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως μικρά και μεγάλα συμφέροντα . Όλα αυτά δηλαδή, τα οποία ξεκινήσαμε και επιχειρήσαμε να εξαλείψουμε κατά την κυβέρνησή μας», υποστηρίζει το Κίνημα.
    «Χαιρόμαστε λοιπόν που σήμερα ως αρχή τουλάχιστον υιοθετούν όσα προσπαθήσαμε και προωθήσαμε και τα οποία εάν στήριζαν όταν έπρεπε και δεν τα πολεμούσαν, θα φθάναμε σε μια λειτουργική δημοκρατία πολύ πιο σύντομα και σίγουρα. Το ερώτημα, λοιπόν, έρχεται αβίαστα: Γιατί τόσα χρόνια δεν ακούσαμε τίποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ για μεταρρυθμίσεις; Γιατί εξαντλούνταν, μαζί με πολλούς άλλους, στην λασπολόγηση της αρχής μιας άκρως μεταρρυθμιστικής παραγράφου του Γιώργου Παπανδρέου; Και γιατί, έστω και τώρα, δεν βλέπουμε ένα σχέδιο πραγματικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση;», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Βόμβα από το Reuters: Γίνεται συζήτηση για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα!


    acropoli
    Τα αλλεπάλληλα «ναυάγια» των διαπραγματεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τους εταίρους να βγάλουν από τα συρτάρια τους τα… εναλλακτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα ενώ μέχρι πρότινος τα συγκεκριμένα σενάρια δεν επιβεβαιώνονταν, πλέον και λόγο της αδυναμίας επίτευξης ουσιαστικής συμφωνίας βγαίνουν στο προσκήνιο.
    Μόνο τυχαίες δεν είναι άλλωστε οι «διαρροές» στον τύπο, οι οποίες συνέπεσαν χρονικά με το «non paper» του Μαξίμου το οποίο απειλούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα σταματήσει να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσει αν δεν δοθεί το πράσινο φως για εκταμίευση της επόμενης δόσης.
    Οι απειλές έπεσαν στο κενό και το «χαστούκι» ήρθε μέσω του πρακτορeίου Reuters.
    Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις στο εσωτερικό αν δεν εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους, ανέφεραν στο πρακτορείο αξιωματούχοι στην ευρωζώνη.
    «Κάποια στιγμή όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να αρχίσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοι τους θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ποσό Χ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.
    «Οι υποσχετικές αυτές θα άρχιζαν να κυκλοφορούν γρήγορα στην δευτερογενή αγορά μια μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα”, όποια και αν είναι το όνομα του, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ» πρόσθεσε.
    «Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση καθώς θα ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθέρωναν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος.
    Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιοδήποτε ζήτημα για παράλληλο νόμισμα, λέγοντας ότι αναμένει σύμφωνα μια συμφωνία με τους πιστωτές.
    \«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup και θα απελευθερωθεί χρηματοδότηση μετά από αυτό, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    Η παιδική χαρά του Μαξίμου φλερτάρει ξανά με την Χρεοκοπία και την Δραχμή


    tsipras-maximou
    Απίστευτα πράγματα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο την παιδική χαρά του Μεγάρου Μαξίμου.
    Αφού αντί για λίστα για μεταρρυθμίσεις, που – υποτίθεται – υποσχέθηκε στους εταίρους ο Τσίπρας μέχρι την Δευτέρα, από το πρωί τα κυβερνητικά ‘παπαγαλάκια” επαναφέρουν ξανά  στο προσκήνιο  σενάρια ρήξης που οδηγεί νομοτελειακά στην χρεοκοπία.
    Μάλιστα σε  non paper που διένειμε το μεσημέρι το Μαξίμου για πρώτη φορά γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει άλλες υποχρεώσεις της και δάνεια εάν δεν εκταμιευθούν άμεσα δόσεις από το Μνημόνιο.
    Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την συγκεκριμένη αναφορά, υπήρξε και δεύτερο διευκρινιστικό σημείωμα του Μαξίμου που επιχείρηση να “μαζέψει” το θέμα.
    Ανεπιτυχώς βεβαίως αφού ήδη τις ψευτομαγκιές Τσίπρα – Βαρουφάκη αναπαραγάγουν πλειάδα διεθνών μέσων ενημέρωσης.
    Το ερώτημα πάντως που τίθεται εάν πρόκειται απλά για ακόμη μια γελοία απόπειρα (υποτίθεται) “διαπραγμάτευσης” της κυβέρνησης Τσίπρα την παραμονή της υποχρέωσης της να παραδώσει κοστολογημένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
    Ή τελικά η κυβέρνηση “εκτελεί” συμβόλαιο εξόδου της χώρας από το Ευρώ, υπέρ του ισχυρού  “λόμπι της Δραχμής” που επένδυσε τα μάλα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία…
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    H Lufthansa αποζημιώνει τις οικογένειες...


    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως θα αποζημιώσει με...
    50.000 ευρώ για κάθε θύμα τις οικογένειες των επιβαινόντων στην μοιραία πτήση της Germanwings. 

    Tα χρήματα αυτά ενδεχομένως δεν θεωρούνται οι τελικές αποζημιώσεις, αλλά δίνονται σαν μορφή έκτακτης παροχής ανακούφισης στους συγγενείς. 

    "Αυτό το ποσό δίνεται για να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα" ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. 

    Νομική πηγή αναφέρει στην εφημερίδα πως οι τελικές αποζημιώσεις οι οποίες θα καθοριστούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα αναμένεται να κυμανθούν σε ποσά πολύ μεγαλύτερα που μπορεί να φτάσουν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα από τα 50.000...

    Read more...

    Κουτσούμπας: Αρνητικές συνέπειες για το λαό η συμφωνία...



    ... που υπέγραψε η κυβέρνηση...
    Νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα της ΚΝΕ για τον σχολικό εκφοβισμό.
    Ο ...
     Κουτσούμπας  ανέφερε  πως: «αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της και μαζί με αυτήν και τον λογαριασμό στη λαϊκή οικογένεια που θα πληρώσει τελικά πάλι το κόστος της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση».

    Παράλληλα, αρνητικό θεώρησε το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή και για ενημέρωση και για ονομαστική ψηφοφορία. 

    Read more...

    Συνταγματική η περικοπή επιδομάτων και δώρων στους συνταξιούχους...


    Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΓια λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίθηκαν νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και...
    του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

    Αυτό κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ε΄τμήμα του ΣτΕ, με μειοψηφήσαντα ωστόσο, τον πρόεδρο του τμήματος Νίκο Σακελλαρίου. 

    Ωστόσο, πρόκειται για επιδόματα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, έχει υποσχεθεί να επαναφέρει, όπως το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις. 

    Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με σειρά αποφάσεών του (1031-1035/2015) έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις περικοπές, με το σκεπτικό ότι αυτές έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Έκριναν, επίσης, οτι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της  ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του τμήματος που μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις είχε την άποψη ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010 κ.λπ. που είχαν υποβάλλει οι : 1) Πανελλήνια Ομοπσονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.

    Όλα τα Σωματεία υποστήριζαν πέραν των άλλων πως το κράτος δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων...
    efsyn.gr

    Read more...

    Αυστηρές ποινές στο ν/σ για την καταπολέμηση της βίας...


    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, δημοσιοποίησε την Παρασκευή (27/3) το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει...
    άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την πρόεδρο της Βουλής, θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του.

    «Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

    Στα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, είναι σαφής η πρόθεση του νομοθέτη για αυστηροποίηση των ποινών με στόχο την πρόληψη των φαινομένων βίας στον αθλητισμό και την αποτροπή ρατσιστικών συμπεριφορών εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Για το λόγο αυτό προβλέπονται υψηλά πρόστιμα από τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού σε σωματεία και αθλητικούς φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικούς συνδέσμους και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δύναται να απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων, τη διεξαγωγή αγώνων, πρωταθλημάτων ή άλλων διοργανώσεων, ακόμη και τη συμμετοχή ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

    Επίσης υψηλά πρόστιμα (από 5.000 μέχρι 500.000 ευρώ) θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και από το διαδίκτυο, πέραν των άλλων τυχόν ποινικών και λοιπών συνεπειών. Τα ποσά από την είσπραξη των προστίμων θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό για την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.
    Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ...
    efsyn.gr

    Read more...

    Κυβέρνηση: Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος ...




    ...αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις.

    -«H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό».
    Απολογισμός διμήνου από το Μαξίμου...
    Σε απολογισμό της κυβέρνησης σε 11 σημεία προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, που συμπληρώνονται δύο μήνες από τη συγκρότησή της. 
    Στη σχετική άτυπη ενημέρωση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στέκονται κατ' αρχήν, στην...


    προετοιμασία που είχε γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και στο συντονισμό των ενεργειών που έγιναν αμέσως μετά. 

    Υπογραμμίζεται, επίσης, η συχνή σύγκληση κυβερνητικών οργάνων, όπως το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ γίνεται αναφορά και στις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας. 


    Σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό έργο, γίνεται ειδική μνεία στο νομοσχέδιο που πέρασε την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, την αντιμετώπιση των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών, την επανασύσταση της ΕΡΤ και την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'.


    Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι έχει ξεκαθαρίσει «σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014». 


    Μάλιστα δεν παραλείπεται να τονιστεί πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό».


    Η άτυπη ενημέρωση ολοκληρώνεται ως εξής: «Σήμερα Παρασκευή ξεκινά το Brussels Group στις Βρυξέλλες, το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης».


    Αναλυτικότερα:


    1. Η Κυβέρνηση συγκροτήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο των δύο ημερών, με διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, γεγονός που δείχνει καλή προετοιμασία και συντονισμό ενεργειών. 


    2. Στο διάστημα των δύο μηνών έχει συνεδριάσει δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ συγκροτήθηκαν και συνεδρίασαν κατ’επανάληψη τα ακόλουθα Κυβερνητικά συλλογικά όργανα. 

    α) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο (ΚΥ.ΣΥΜ.)
    β) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συστήθηκε από τη νέα Κυβέρνηση
    γ) Το ΚΥΣΕΑ το οποίο ολοκλήρωσε τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Αστυνομίας - Πυροσβεστικής. Οι ρυθμοί συνεδρίασης των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων εντείνονται, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η συλλογική λειτουργία της Κυβέρνησης. 

    3. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε (Υπουργικό Συμβούλιο /27-2-2015) το νομοθετικό έργο το οποίο υλοποιεί σε πλήρη συνέπεια προς τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή. 


    4. Κατατέθηκε, εγκρίθηκε και έγινε δεκτός με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για  την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις». Υλοποιήθηκε έτσι η βασική προτεραιότητα του Κυβερνητικού Προγράμματος έναντι των δοκιμαζομένων από την οικονομική κρίση πολιτών και την Μνημονιακή λιτότητα. Ρυθμίστηκαν ακόμη ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων με κύρια δράση θεσμοθέτηση της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς για την επικουρία του έργου του Υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς. 


    5. Κατατέθηκε, συζητήθηκε και έγινε δεκτό το Σχέδιο Νόμου για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις, που ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και της ταχύτερης είσπραξης των φορολογικών εσόδων κάθε κατηγορίας και είδους. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος, παράλληλα όμως, λόγω της άρσης του συνόλου των μέτρων καταστολής λόγω οφειλών, αναμένεται να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, με την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που θα λάβουν τώρα, λόγω της ρύθμισης, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, άρση κατασχέσεων λογαριασμών και ποινικών διώξεων. 


    6. Με τη ρύθμιση κατά των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών αναμένεται άμεση μείωση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων πρώτης ανάγκης και σύλληψη φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.


    7. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ακολούθων σ/ν που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα:

    (α) Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
    (β) Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
    (γ) Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας  και την προώθηση της αξιοκρατίας.
    (δ) Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

    8. Το ίδιο χρονικό διάστημα με σειρά αποφάσεων των αρμοδίων Υπουργών και τροπολογιών στα ψηφισθέντα νομοσχέδια, λύθηκαν σειρά σοβαρών ζητημάτων και εκπληρώθηκαν ή εκπληρώνονται βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

    (α) Διατήρηση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και  του εφάπαξ  στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31/12/2014 ώστε να μην μειωθούν περεταίρω στα πλαίσια των μνημονιακών ρυθμίσεων. Η νέα κυβέρνηση, δηλαδή, ανέστειλε μνημονιακούς νόμους που προβλέπουν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του εφάπαξ που το μειώνει κατά πολύ, μη εφαρμογή του μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις (ουσιαστικά θα τις μηδένιζαν…), καθώς και μη εφαρμογή του τριμηνιαίου δείκτη βιωσιμότητας των κύριων συντάξεων. Νόμους που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά και η νέα κυβέρνηση δεν εφαρμόζει! 
    (β) Απαλλαγή από αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης  όσων στερούνται εισόδημα και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, για τη φορολογική ελάφρυνση των πολύ οικονομικά αδύναμων.

    9. Κεντρικό ζήτημα, βέβαια, της κυβερνητικής πολιτικής το δίμηνο αυτό, υπήρξε η διαπραγμάτευση  με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Ειδικότερα: 


    α) Η απόφαση του Eurogroup  της 20/2/2015 καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.


    β) Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα τερμάτισε οριστικά την προκλητική παρουσία της τρόικα στα υπουργεία και τα δημόσια κτήρια της χώρας, απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την Κυβέρνηση σ/ν προς ψηφίσει και το περιεχόμενό τους (νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών).


    γ) Έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.


    δ) Ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.


    ε) Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.


    στ) Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.


    10. Η Κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση. Οι δανειστές ESM, IMF (ΔΝΤ) και  ECB (ΕΚΤ), έχουν αναπτύξει από το πρώτο εξάμηνο 2014 το σύνολο των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότηση της χώρας, ποσά που είχαν σκοπό αποκλειστικά να εξυπηρετήσουν την πληρωμή του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα συνέχισε να καταβάλλει στη λήξη τους ομόλογα του IMF, τόκους και δόσεις προς την ECB  και ESM. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (T. Bills).


    11. Σήμερα Παρασκευή ξεκινά το Brussels Group στις Βρυξέλλες, το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.



    protothema.gr

    Read more...

    ANEΛ: Ερχεται η ώρα διερεύνησης της υπόθεσης Βενιζέλου με τα υποβρύχια...


    «Ενημερώνουμε ότι μετά την εποχή Παπαντωνίου, έρχεται η ώρα της διερεύνησης της υπόθεσης του κ. Βενιζέλου με τα υποβρύχια…».

    Αυτό αναφέρεται στη...
    σύντομη, σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Μαρίνα Χρυσοβελώνη...

    Read more...

    Δραγασάκης: Στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων...


    Δραγασάκης: Να αναβαθμιστούν οι στρατηγικές μας σχέσεις με την ΚίναΣε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεκίνο η συνάντηση των Γ. Δραγασάκη και Ν. Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.

    Η...
    συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. 

    Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

    Στην παρέμβαση του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων: 

    «Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. 

    Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών.

    Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας.

    Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ειρηνικός και επιδιώκουμε σταθερές και φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής μας. 

    Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας με σημαντικές εστίες έντασης στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ. και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ' όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες. 

    Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο τον διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:

    Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

    Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων. 

    Ακριβώς, γι' αυτό κύριε αντιπρόεδρε, υπογραμμίζω ότι εδώ έχουμε μια στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις χώρες μας.

    Δεύτερον, η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μία πολιτική σημασία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος και τον στόχο αυτόν ακριβώς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

    Τέλος, η ανάπτυξη των σχέσεων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία από την άποψη του πολιτισμού, όπως ήδη ανέφερα».

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αντιπρόεδροι κ.κ Δραγασάκης και Μα Και εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».

    Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων: 

    «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας».

    Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.



    Read more...

    Επρεπε να περνάει «ειδική ιατρική εξέταση»...


    «Ακατάλληλος για πτήση» ο Λούμπιτς
     Αποκαλυπτικό το ιατρικό πιστοποιητικό του Lubitz...
    Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings, Andreas Lubitz, είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό, τη σημείωση "SIC", που σημαίνει...
    "ειδική τακτική ιατρική εξέταση", σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

    Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση "ειδική τακτική ιατρική εξέταση" αφορούσε στην ψυχική, ή τη σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal".
    Η τελευταία ιατρική εξέταση του Andreas Lubitz χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Κασπέρσκι, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

    Ο Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη "SIC" είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές...

    Read more...

    Σταθάκης: Έτοιμος ο νόμος για τους πλειστηριασμούς...



    ...αναζητούνται ισορροπημένες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια...
    Το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους - το οποίο μεταφέρεται χρονικά - πρέπει να λυθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα και είμαστε έτοιμοι να  το πράξουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο...
    συνέδριο “Banking and Insurance Forum: The day after”.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα στο capital.gr:

    Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr είπε ότι το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών είναι έτοιμο και δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το νομοσχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια είναι σύνθετο, θα απαιτήσει τουλάχιστον 6 μήνες προτού ολοκληρωθεί. 

    Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, εφόσον η οικονομία υπέστη μια τόσο σημαντική κατάρρευση με απώλεια 25% του ΑΕΠ, η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους ήταν αναπόφευκτη και δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής πρακτικής των δανειοληπτών. Όπως σημείωσε, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων το 2008-2009 ήταν στο 5%, ένα χρόνο μετά στο 12%, δύο χρόνια μετά στο 23% και 4 χρόνια μετά στο 33%. 

    Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα αναζητήσει λύσεις που να είναι ισορροπημένες: να εξυπηρετούν δηλαδή τον κοινωνικό στόχο που είναι η αναδιάρθρωση των δανείων νοικοκυριών που έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα ώστε να απαιτηθεί νέα κεφαλαιοποίηση. 

    Παράλληλα με τις λύσεις που επιδιώκουμε θέλουμε να μην δημιουργηθούν ανωμαλίες στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων από αυτούς που μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, αλλά και αυτοί που θα μπουν στην διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων τους να μπορέσουν μελλοντικά να τα εξυπηρετήσουν και να τα κάνουν από… κόκκινα, “πράσινα”. 

    Με ένα τέτοιο πνεύμα πρέπει να επιλυθούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα και στον επιχειρηματικό δανεισμό και να σωθούν πάση θυσία μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας. 

    Στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, υπάρχει μεγάλη πίεση να αλλάξει ο πτωχευτικός νόμος που προστατεύει τις επιχειρήσεις έναντι των τραπεζών, είπε ο κ. Σταθάκης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να διατηρηθούν ισχυροί προστατευτικοί θεσμοί για τις επιχειρήσεις και να δοθεί ίσως μια μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για να έχουν πιθανώς μεγαλύτερο λόγο στις αναδιαρθρώσεις των δανείων των επιχειρήσεων. 

    Οι λύσεις, όμως, πρέπει να δοθούν ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτική και δυναμικότητα και να εξυπηρετήσουν τον κύριο σκοπό του τραπεζικού συστήματος που είναι η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.


    Το συνέδριο “Banking and Insurance Forum: The day after" διοργανώνεται από την Symeon G. Tsomokos, το Capital.gr και την Εφημερίδα “Κεφάλαιο», σε συνεργασία με το Forbes. 

     

    Read more...

    Η Α. Σακελλαρίου παραδέχεται "λάθος" του ΤΧΣ...



    ... αλλά δεν παραιτείται...
    Απαντώντας ουσιαστικά στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έκανε λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα για το 1,2 δισ. ευρώ», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προέβη σε «διευκρινίσεις» αναφορικά με ...
    το ζήτημα της επιστροφής των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του EFSF.

    H διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων ήταν μια ρητή απαίτηση του Eurogroup, η οποία μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα για δανεισμό εκ νέου του ποσού αυτού για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών».

    Υπενθυμίζεται πως στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστέςένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ...».

    Σημειώνεται πως η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) έστειλε ήδη το μήνυμα, δηλώνοντας αναρμόδια για το θέμα και παραπέμποντας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

    Σε κάθε περίπτωση, το ποσό του 1,2 δισ. που... ξενιτεύτηκε θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα ακόμα στοιχείο τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων και κυρίως από τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.



    Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

    «Το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, με αρχικό κεφάλαιο 1.500 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 το EFSF εισέφερε στο ΤΧΣ το συνολικό ποσό 48.200 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων του EFSF.


    Πέραν των κεφαλαιακών εισφορών, το ΤΧΣ είχε εισροές σε μετρητά ύψους 2.124 εκατ. ευρώ από αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες, τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF, εξάσκηση των Warrants από επενδυτές, (v) έσοδα από εκκαθαρίσεις και εφάπαξ καταβολή από τις συστημικές τράπεζες.

    Στο πλαίσιο του σκοπού του, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών το συνολικό ποσό των 39.952 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα: 37.267 εκατ. ευρώ σε ομόλογα, 1.500 εκατ. ευρώ σε μετρητά από το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο και 1.185 εκατ.ευρώ σε μετρητά από ταμειακές του εισροές.

    Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 αποφασίστηκε ότι όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα του EFSF, τα οποία κατείχε το ΤΧΣ, επιστρέφονται άμεσα στον EFSF. Τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα ανέρχονταν στο ποσό των 10.933 εκατ. ευρώ (δηλαδή η διαφορά μεταξύ 48.200 εκατ. ευρώ που έλαβε το ΤΧΣ από τον EFSF αφαιρουμένων των 37.267 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΧΣ).

    Σε υλοποίηση της ως άνω απόφασης του Eurogroup η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) τροποποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 βάσει της τρίτης Τροποποιητικής Σύμβασης. Το ΤΧΣ είχε επομένως την υποχρέωση να επιστρέψει όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα στον EFSF μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015. Η επιστροφή ποσού μικρότερου από το συνολικό ποσό των 10.933 εκατ., ευρώθα αποτελούσε ουσιώδη παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup».



    Η δήλωση της A. Σακελλαρίου

    Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωση της επισημαίνει ότι «η χρήση των πόρων του ΤΧΣ ήταν η δέουσα, βάσει των ενδεδειγμένων πρακτικών συνετούς διαχείρισης διαθεσίμων, λαμβανομένων υπόψη των πληρωμών τοκομεριδίων που λάμβανε το ΤΧΣ από τα ομόλογα του EFSF σε αντίθεση με τα χαμηλά ή μηδενικά έσοδα από τους τόκους των καταθέσεών του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων ήταν μια ρητή απαίτηση του Eurogroup, η οποία μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα για δανεισμό εκ νέου του ποσού αυτού για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών.

    Δεδομένης της αποκλειστικής τους χρήσης, η επιστροφή των ομολόγων δεν περιόρισε τους συνολικά διαθέσιμους πόρους για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής επιστροφής των ομολόγων, και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, αναδείξαμε προς τον EFSF ότι τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα υπερέβαιναν σε αξία τη διαφορά του συνόλου των εισφερθέντων κεφαλαίων από το συνολικό χρησιμοποιηθέν ποσό για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών.

    Ετέθη συνεπώς το εύλογο αίτημα διαφοροποίησης και επιστροφής του ποσού των Euro1.185 εκατ. ώστε να διαμορφωθεί η κατάσταση όπως θα ήταν εάν για τις σχετικές εκταμιεύσεις είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ομόλογα του EFSF».

    stokokkino.gr

    Read more...