Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Συνταγματική η περικοπή επιδομάτων και δώρων στους συνταξιούχους...


Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΓια λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίθηκαν νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και...
του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Αυτό κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ε΄τμήμα του ΣτΕ, με μειοψηφήσαντα ωστόσο, τον πρόεδρο του τμήματος Νίκο Σακελλαρίου. 

Ωστόσο, πρόκειται για επιδόματα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, έχει υποσχεθεί να επαναφέρει, όπως το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις. 

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με σειρά αποφάσεών του (1031-1035/2015) έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις περικοπές, με το σκεπτικό ότι αυτές έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Έκριναν, επίσης, οτι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της  ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του τμήματος που μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις είχε την άποψη ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010 κ.λπ. που είχαν υποβάλλει οι : 1) Πανελλήνια Ομοπσονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.

Όλα τα Σωματεία υποστήριζαν πέραν των άλλων πως το κράτος δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: