Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ


Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα συνοδευόμενος από 30 μέλη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες...

Καλωσορίζοντας τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη «στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας», τις εμπορικές συμφωνίες και τη «συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Απαντώντας ο κ. Ντεγιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν και αναφέρθηκε στη «πολιτική βούληση της κινεζικής Κυβέρνησης, για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων». Επιπλέον, σε αναφορά στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι «με την ισχυρή ηγεσία σας, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει αυτές τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε. Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις».

Νωρίτερα, ο κ.Ντεγιάνγκ είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ενώ προγραμματίζονται και επαφές με υπουργούς.

Στόχος είναι η συνεργασία σε σειρά τομέων, με τις επενδύσεις σε λιμάνια και επεκτάσεις λιμανιών να ξεχωρίζουν. Υπογράφηκαν 14 συμφωνίες, μεταξύ τους η διακρατική συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και συμφωνίες με εταιρείες.

Read more...

ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΑΤΑΞΗ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ"


ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Η ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ".

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΑΤΟΜΑ

ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΤΟΥΣ -ΕΝΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ Ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΝΩ Ο ΕΞΑΡΧΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ

ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΕ

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ.



ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Η κ. ΖΕΡΒΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ,"ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ" ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΕΣ " ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ".





ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΕΣΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΜΑΖΙ ΤΗΣ,ΕΠΑΝΩ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.




Read more...

Ομόλογα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Δύσκολο να συγκεντρωθούν τα 900 εκατ. ευρώ

protothema.gr
Με καλυμένα από το Κράτος δάνεια σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιλύσει -εν μέρει έστω- το πρόβλημα ρευστότητος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε περίπου 30.000 υπαλλήλους που ήδη έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει έως την ερχόμενη Παρασκευή το αργότερο, τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοπιστωτικοί φορείς που ελέγχονται από το Κράτος (όπως πχ Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα δανειοδοτήσουν το ΤΠΔΥ, έναντι ομολόγων ή εγγυήσεων που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο.

Και έτσι όμως, φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν τα 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ, πολλώ δε μάλλον για τα σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ που θα φτάσουν το Σεπτέμβριο, μετά και το κύμα φυγής εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο δοθεί σε δύο ή περισσότερες δόσεις το εφάπαξ, για να το πληρωθούν ένα μέρος του τουλάχιστον, όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Read more...

Κόντρα στη Βουλή για το Βατοπέδι


Στην ανάγκη σύστασης προκαταρτικής επιτροπής για το Βατοπέδι συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ με ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής στη Βουλή, την Δευτέρα. Συμπολίτευση και κόμματα της ελάσσοντος αντιπολίτευσης συνέπεσαν στο ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός από το Μαξίμου για τις ανταλλαγές. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως ρίζα του σκανδάλου της υπόθεσης τις ενέργειες των κ. Δρύ και Φωτιάδη. Ο Αλέξανδρος Κοντός κατηγόρησε τον υπουργό για μεθόδευση με αφορμή την κατάθεση της Σταματίας Μαντέλη προκαλώντας την αντίδραση του Χαρη Καστανίδη.

.i-reportergr
Read more...

Τα πράσινα σχέδια της Τίνας


Το πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία στάθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα της χρονολογίας, το οποίο σηματοδοτεί τη δεκαετία της χαμένης ευκαιρίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ αφορούν




- την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με διέλευση μόνον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ και την κίνηση, ως μεταβατική φάση, των τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα. Επικαιροποιούνται οι μελέτες και δημοπρατείται το έργο εντός του 2010.

- την προετοιμασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης τραμ, ώστε να προκηρυχθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

- την προκήρυξη εντός του Ιουνίου του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου, ώστε να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός στον κάτοικο και επισκέπτη.

- την άμεση κήρυξη της οδού Ευρυπίδου σε οδό των «μπαχαρικών και των παραδοσιακών μαγαζιών», στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέτρου, το οποίο αν επιτύχει θα επεκταθεί σε άλλους δρόμους των Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

- τις μελέτες και την άμεση εκκίνηση των πρώτων έργων αναπλάσεων στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, και Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Επιπλέον, την άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για αναπλάσεις στις υποβαθμισμένες πλατείες και χώρους στον Κολωνό, τα Καμίνια και τα Άνω Λιόσια.

- στην προκήρυξη πιλοτικού χαρακτήρα διαγωνισμών για μετατροπή των ενδιάμεσων δρόμων τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

- στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Εξάλλου, στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται

- η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου σε παραθαλάσσιο πάρκο. Προβλέπεται η μετατροπή του γηπέδου του Tae Kwon Do σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.

- η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αναμένεται, εντός του 2010, η ολοκλήρωση της συνολικής πρότασης, η οποία θα αποκλείει τη λύση αξιοποίησης με κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων.

- η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

- η αναβάθμιση της περιοχής του Ελαιώνα με στόχο την ανάδυση μιας περιοχής, προνομιακής για την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

- η δημιουργία δύο ενοποιημένων μητροπολιτικών πάρκων, του πάρκου Γουδή και του πάρκου Ιλισίων. Ολοκληρώνεται εντός του 2010 η μελέτη για έργο ανάπλασης πιλοτικής περιοχής περίπου 70 στρεμμάτων.

- η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνη Τρίτση» ως ενιαίου χώρου πράσινου και αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

- η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο της ανάδειξης της σύνδεσης των κέντρων της Πόλης της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο την ανάσχεση της διάχυσης του αστικού ιστού.

Στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αττική, επιδιώκεται η υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα λιγότερο ρυπογόνα μέσα με

- έμφαση στο τραμ

- τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ. που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.

Για την αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών της Αττικής, προβλέπεται, τέλος, εντός του 2010

- η εκπόνηση δασικών χαρτών για τη Βόρεια και Νότια Αττική, που θα καλύπτουν το 70% σχεδόν τη περιφέρειας.

- η σύνταξη προδιαγραφών και η υπόδειξη περιοχών για προκήρυξη μελετών, στο πλαίσιο προγράμματος αναδασώσεων για τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

- δράσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.

- δράσεις για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και δράσεις οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης Κουμουνδούρου.

- η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγρότοπου Βουρκάρι στο Δήμο Μεγάρων.

(Γράφημα από "Τα νέα")


.i-reportergr
Read more...

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: «Άκου τι λέει ο λαός, τώρα που είναι νωρίς ακόμα»


Σχετικό: Έκτακτο συνέδριο ζητάει ο Παναγιωτακόπουλος
1. Πως νιώσατε με την απόφαση για αναστολή κομματικής ιδιότητας του κ. Τσοχατζόπουλου;
Ότι ήταν να νιώσω το έχω νιώσει από καιρό. Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι νιώθουν τώρα και όχι από όταν έπρεπε. Τέλος πάντων, πιστεύω ότι σε μια λογική κι ένα κλίμα τηλεοπτικού άρτου και θεάματος, δεν εκπλήσσομαι. Περιμένω, πως ότι συνέβει με τον Άκη τον Τσοχατζόπουλο θα συμβεί και σε άλλους. Πρέπει, όμως, να καταλάβει το σύστημα ότι καίγοντας το καμένο δεν γεννιέται πράσινο. Πράσινο γεννιέται με σπορά και πότισμα. Δείξτε μου ποιος σπέρνει και ποιος ποτίζει. Όλα τ' άλλα είναι για τηλεοπτική κατανάλωση. Δεν με αφορούν. Το προπέτασμα ομίχλης που παραμερίζει λίγο για να δούμε τ' αποκαΐδια του χθες, την ίδια ώρα καλύπτουν τις πυρκαγιές του σήμερα.2. Το «νόμιμο» είναι και «ηθικό» για την περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου ή στο ΠΑΣΟΚ έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά για δικά σας στελέχη; Γιατί στις περιπτώσεις Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου είχατε ασκήσει δριμεία κριτική

Ο πολιτικός δεν πρέπει να φαίνεται τίμιος πρέπει και να είναι. Η διάκριση “νόμιμου” και “ηθικού” αφορά την δικαιοσύνη και όχι την πολιτική και τη δημόσια γνώμη....
Η δημόσια ηθική είναι άτεγκτη και αμείλικτη και δεν σχετικοποιεί τα κριτήρια της. Δεν υπάρχουν λοιπόν οι δικοί μας και οι άλλοι. Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που παράγει, υποθάλπτει και καλύπτει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια φαινόμενα. Πολιτικοί καριέρας, αλεξιπτωτιστές, χωρίς αγώνες που εκτοξεύονται στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας. Πολιτικοί που βλέπουν την ενασχόληση τους με τα κοινά σαν επάγγελμα και όχι σαν προσφορά στην κοινωνία. Πολιτικές που παράγουν την εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα, που παράγουν τη διαφθορά, που εκκολάπτουν το «αυγό του φιδιού» σε κάθε κόμμα. Έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Την καθαρότητα στην πολιτική ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ.3. Εσείς τον είχατε υποστηρίξει σθεναρά στις εσωκομματικές αναμετρήσεις του 1996. Νιώθετε προδομένος από τα όσα αποκαλύφθηκαν;

Ας μην μπερδεύουμε διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικές εποχές. Εξηγούμαι στήριξα και ήμουν με τον Άκη τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν είμαι του Άκη και δεν απολογούμαι για κανέναν. Η ηθική πορεία του καθενός είναι ατομική και μοναχική και όχι συλλογική. Ας το πάρουν απόφαση όσοι προπαγανδίζουν την ιδέα της συλλογικής ευθύνης. Η μεταφορά της ευθύνης δηλώνει φασίζουσες πρακτικές και όχι λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα και το κομματικό σύστημα. Προδομένος νιώθω από τον ευτελισμό των αξιών της πολιτικής, λυπάμαι και αισθάνομαι οίκτο για το πρόσωπο που έδειχναν ότι θα γίνουν άλλοι. Προδομένος αισθάνομαι από όλους τους «συντρόφους» που εφορμούν στην εξουσία για να κυριαρχήσουν, να καταπιέσουν και να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό στο όνομα του λαού.

4. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα είχε στιγματιστεί από «σκάνδαλα». Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου; Υπάρχουν «λαμόγια» στη παρούσα κυβέρνηση;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ του Ανδρέα δεν στιγματίστηκε από “σκάνδαλα” όπως τα χαρακτηρίζετε. Σκανδάλισε την κοινή γνώμη σε μερικές περιπτώσεις. Όμως αυτές οι περιπτώσεις “κόπηκαν με το μαχαίρι”. Ακόμα και το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο σκέλος που αφορούσε τον Ανδρέα και τον Δημήτρη τον Τσοβόλα και άλλους συντρόφους κατέρρευσε απόλυτα και ο Ανδρέας ξανάγινε πρωθυπουργός το' 93.
Τί συγκρίνετε τώρα; Παραστρατήματα διαχρονικά υφισταμένων “ποντικών” της εξουσίας που τιμωρήθηκαν, με τα μέγα σκάνδαλα παράνομου πλουτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα. Σημειώστε το, ότι σε λίγα χρόνια θα μας απασχολούν σημερινά κατορθώματα αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν καθαρίσει “με το μαχαίρι” το τοπίο. Αν δεν κόψει το γόρδιο δεσμό εξουσίας – συμφερόντων. Σ' αυτό τον αγώνα είμαι ανυπόκριτα και ανεπιφύλακτα μαζί του.

5. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εξακολουθούν να επηρεάζουν – και σε ποιο βαθμό – την νέα κυβέρνηση;

Αυτό που ονομάζετε “διαπλεκόμενα” πάντα επηρεάζει. Τα συμφέροντα βρίσκουν χώρο δράσης όπου υπάρχουν κενά και δυστυχώς σήμερα η αποσάρθρωση της δομής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η συντήρηση του “επικοινωνιακού μοντέλου” ως μεθόδου διακυβέρνησης, αφήνουν τέτοια κενά. Πιστεύω, όμως, ότι τον Γιώργο Παπανδρέου τα διαπλεκόμενα τον αφήνουν αδιάφορο. “Αν δεν πιστεύεις στο μάτι, δε ματιάζεσαι”. Έτσι δε λέει ο λαός;

6. Ποια ήταν η χειρότερη περίοδος για το ΠΑΣΟΚ από πλευράς «ηθικής τάξης»; Πότε έγιναν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα;

Εξαρτάται πως ορίζεται το περιεχόμενο της “ηθικής τάξης”. Αν πρόβλημα είναι να βρεθούν 4 – 5 που υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα μπορείς να τους βρεις σε κάθε περίοδο διακυβέρνησης. Αν όμως ως αλλοτρίωση της “ηθικής τάξης” ορισθεί ο εκσυγχρονισμός για κάθετη διάβρωση της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, τότε αυτό συμβαίνει από το 1996 και μετά.
Δεν έχετε παρά να διερευνήσετε τα πεπραγμένα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχετε παρά να επανεξετάσετε το χρηματιστήριο, τις αγορές των οπλικών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών και τις πολιτικές που εκπονήθηκαν ή εκπονούνται για την ενέργεια, κ.τ.λ.

7. Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν επί διακυβέρνησης του; Πρέπει να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή;

Δεν έχει πολιτική ευθύνη ο Πρωθυπουργός; Ποιος έχει τότε. Όταν το σύστημα διακυβέρνησης παράγει φαινόμενα διαφθοράς προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Ένας πρωθυπουργός δεν προεδρεύει απλώς, αλλά κυβερνά και συνεπώς είναι υπεύθυνος για τις επιλογές των προσώπων γιατί υλοποιούν την πολιτική του. Σε κυβερνητικό επίπεδο οι ευθύνες μπορεί να εξειδικεύονται κατά την εκτέλεση της πράξης αλλά είθισται η ευθύνη να είναι συλλογική και πρώτος υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός που συγκροτεί την κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι είναι κακό να προσέλθει ο οποιοσδήποτε στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν σημαίνει ότι η προσέλευση είναι προοίμιο συνενοχής. Όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει τη διαλεύκανση των υποθέσεων. Και οι πρώην Πρωθυπουργοί θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Η υστεροφημία ενός ηγέτη δεν κρίνεται μόνο από το πως πραγματοποίησε έργα για την ανακαίνιση της χώρας αλλά και από τις σιωπές του. Και η ιστορία δεν ασπάζεται το δόγμα Μητσοτάκη “μετά από 3 χρόνια ποιος θα θυμάται”.

8. Σε μια περίοδο που ο Πρωθυπουργός έχει διακηρύξει «όλα στο φως και ας ματώσουμε» ποιοι πρέπει να στιγματιστούν και να εκδιωχθούν; Αρκεί αυτό; Ή πρέπει κάποιοι να πάνε και φυλακή;
Υπάρχουν οι πολιτικές, υπάρχουν και οι ποινικές ευθύνες. Αν υπάρχουν κάποιοι που διέπραξαν αδικήματα αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν όσο ψηλά και αν είναι. Όμως η πολιτική της δημόσιας διαπόμπευσης πρέπει να σταματήσει. Η πολιτική του τρόμου και του “εκβιασμού” δεν συνιστά πολιτικές ευνομούμενης πολιτείας. Ο λαός δεν είναι όχλος ρωμαϊκής αρένας που διψά για αίμα, ούτε γυρεύει ανθρωποθυσίες μετά από ανελέητο κυνηγητό, πολιτική βούληση για αποτελεσματική κάθαρση απαιτεί και πολιτικές που σέβονται τις επιλογές τους για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν θέλει πολιτικούς να τον εμπαίζουν και να τον κοροϊδεύουν γιατί η οργή του θα είναι ανεξέλεγκτη. Δικαιοσύνη ζητά ο λαός μας και αυτήν απαιτεί.

9. Είστε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Εσείς δεν είχατε ακούσει τίποτε για τα «μαύρα ταμεία της Siemens; Για χορηγίες σε βουλευτές; Για μίζες σε υπουργούς; Γιατί δεν τα καταγγείλατε;

Εκπλήσσομαι με όσους υποκριτικά εκπλήσσονται και δηλώνουν άγνοια και απορία. Δεν ζω σε άλλο πλανήτη. Αλλά έμαθα όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργώ μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στα όργανα του, στις διαδικασίες του. Δεν είμαι και δεν θα γίνω ο «αγαπημένος» των Μ.Μ.Ε. Εκεί που έπρεπε, αυτά που έπρεπε, ειπώθηκαν και με κάθε τρόπο. Για πολλά πράγματα μίλησα σε πολλές Κεντρικές Επιτροπές από το 1997 και λοιδορήθηκα. Τώρα ο λόγος ανήκει σε άλλους.

10. Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου – ως «Αριστερή Πρωτοβουλία» - ότι υιοθέτησε τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα από την μεταπολίτευση. Τι σας κρατάει σε ένα «νεοφιλελεύθερο κόμμα»; Γιατί δεν αποχωρείτε;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση. Όντως η κυβέρνηση υιοθέτησε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική για λόγους εθνικής ανάγκης «όπως υποστηρίζει». Αν κάποιος λοιπόν βρίσκεται εκτός της λογικής ΠΑ.ΣΟ.Κ αυτός είναι η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο και όχι εμείς. Εξ άλλου αυτό το έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Εμείς λοιπόν αγωνιζόμαστε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να επανέλθει η κυβέρνηση στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από δύο νεοφιλελεύθερα κόμματα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι καταδικασμένο λόγω της ιστορίας του ή να επανέλθει στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πατριωτισμού ή θα ξοφλήσει σύντομα ως μηχανισμός ανεπαρκούς κυβερνητικής διαχείρισης.

11. Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για εσάς προσωπικά σε σχέση με τις πολιτικές της κυβέρνησης;

Ήμουν και θα είμαι πάντα με την υπεράσπιση των δικαίων της πατρίδας και με τα αιτήματα των εργαζομένων, των μισθωτών και των ασφαλισμένων. Τα συμφέροντα του λαού είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν υποκύπτουν σε σκοπιμότητες και μόνο ένα δυνατό ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να τα υπερασπίσει αποτελεσματικά.
Το θέμα δεν είναι η κόκκινη δική μου γραμμή.
Το θέμα είναι η κόκκινη γραμμή για το λαό. Είμαι απλά ένα στέλεχος που έζησα και ζω για να υπηρετώ τις αρχές για τις οποίες στρατεύτηκα. Αν οι πολιτικές της Κυβέρνησης οδηγήσουν σε σύγκρουση με τις κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν και ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τότε το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τη μεγάλη του ευκαιρία. Αν σήμερα απογοητεύσουμε τον κόσμο δεν θα υπάρχει αύριο και η καταδίκη θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι αποφασίζουν και καθορίζουν πολιτικές.

12. Δεν ήταν μονόδρομος τα μέτρα που ελήφθησαν; Ποια είναι η εναλλακτική που προτείνετε; Να κηρύξουμε στάση πληρωμών; Να βγούμε εκτός ευρωζώνης;

Μονόδρομοι και εκβιαστικά διλλήματα στην πολιτική δεν υπάρχουν. Ούτε η κινδυνολογία της στάσης πληρωμών ή της εξόδου από την ΟΝΕ μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Οι εκ των υστέρων κρίσεις είναι ανώφελες. Το βέβαιο είναι ότι επί 8 και πλέον μήνες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντί να διερευνήσει λύσεις, τρομοκράτησε και συνεχίζει να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με το δίλλημα ή πληρώστε ή καταστρεφόμαστε και έτσι καταλήξαμε στο ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένη άσκηση πολιτικής που δυστυχώς τις κύριες κατευθύνσεις της τις αποφασίζουν άλλοι και όχι η κυβέρνηση. Η μόνη συνετή λύση που φαίνεται είναι η εξής: Επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπλήρωσης του χρέους. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να ανασάνει ο λαός και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πόροι για μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα τονώσει την αγορά και θα μειώσει την ανεργία. Μόνο με εισπρακτικά μέτρα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.

13. Πιστεύετε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και εκλογών;

Στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεις και για όλα να προετοιμάζεσαι.

14. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι αν παραστεί ανάγκη νέων μέτρων θα έχει αποτύχει ως υπουργός και θα παραιτηθεί. Τι θα σημαίνει αυτό για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

Αν αποτύχει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχουν αποτύχει όλοι τους. Το δυστύχημα είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα και ο λαός μας θα μπει σε τεράστιες περιπέτειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου καλά θα κάνει να εργάζεται περισσότερο και να μιλάει λιγότερο. Με δηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα απλά επιτείνονται. Και δυστυχώς για κείνον και νέα μέτρα θα πάρει και μένει να δούμε αν θα υλοποιήσει την διακήρυξή του.

15. Τι λέτε στον κόσμο που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ; Και κυρίως τι σας λένε;

Ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι οργισμένος και απογοητευμένος, έχει μια τάση αναχωρητισμού από τα κοινά. Υπάρχουν ερωτηματικά για τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τη σημερινή πρακτική. Υπάρχει ανησυχία για την πορεία της Κυβέρνησης αλλά και του κόμματος.
Νιώθει να τον προκαλούν και είναι έτοιμος να εκραγεί γιατί όπως λέει άκαπνοι πολιτικοί πειραματίζονται στις πλάτες του. Αυτό που λέω είναι ότι δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα. Αυτό ζητώ. Ενεργοποίηση και αγώνα. Σε όλα τα επίπεδα.

16. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τους «ανανεωτές» που αποχώρησαν από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ; Είτε ως ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο είτε μεμονωμένα;

Το ζήτημα της συνεργασίας με την αριστερά είναι μια πονεμένη ιστορία και μέχρι σήμερα δεν απέδωσε τίποτα. Οι άνθρωποι είναι αυτοαναφερόμενοι και διέπονται με μια διαλυτική λογική χωρίς στοιχειώδης συνείδηση της σύνθεσης. Θεωρούνται αποκλειστικοί κάτοχοι της «αλήθειας» και σπανίως αναγνωρίζουν την διαφορετική γνώμη. Αισθάνονται ότι η πολιτική ζωή τους χρωστάει στο όνομα δεν ξέρω τίνος πράγματος και μεταφέρονται για να ασκήσουν εξουσία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ανάγκη από ανασυγκρότηση του κόμματος του και όχι από συνεργασίες.

17. Τι θα συμβουλεύατε τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου αν του μιλούσατε κατ’ ιδίαν;

Να «πασοκοποιήσει» την κυβέρνηση και να πολιτικοποιήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να επιλέξει μια σφικτή κυβέρνηση 15-20 μελών και να βγουν αποφασισμένοι, ειλικρινείς και αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον για να βγει η χώρα σύντομα από την κρίση. Δεν υπάρχει καιρός για ολιγωρίες ούτε για δεύτερες σκέψεις.
Δεν υπάρχουν πλέον σωτήρες ή άλλοι που θα μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί. Η πραγματική σοφία βρίσκεται στο λαό. Η μόνη αλήθεια βρίσκεται στη φωνή του. Αυτή πρέπει να ακούσει και σήμερα. Εκεί θα πρέπει να στραφεί και για να νοιώσει την πραγματικότητα και για να πάρει δυνάμεις. Αυτό θα έλεγα:
«Άκου τι λέει ο λαός, τώρα που είναι νωρίς ακόμα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Α. ΜΟΣΧΟΒΑ,
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VETO 13/06/10
Αναρτήθηκε από Καπέλλας Δημήτρης

Read more...

FT: «Η Κίνα ετοιμάζεται να επενδύσει σε ελληνικά projects»

.nooz.gr
Επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική ναυτιλία, τα logistics και σε projects αεροδρομίων στη χώρα μας εξετάζει η Κίνα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Διευρυμένη συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Κινέζο ομόλογό του Ζανγκ Ντετζιάνγκ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή 14 συμφωνιών, πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνάντηση είναι παρόντες, από ελληνικής πλευράς, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη , ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Πάμπουκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Μεταφορών Λι Σεγκλίν, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού , των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Νωρίτερα, ο κ. Πάγκαλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου προσκεκλημένος του Έλληνα αντιπροέδρου.
Read more...

Συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ με την Κίνα

nooz.gr
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει, στις 15.00 το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhang Dejiang.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Μετά το πέρας των εργασιών, στις 11:15 π.μ., θα λάβει χώρα η τελετή υπογραφής δεκατεσσάρων (14) συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών.
Read more...

Υπουργικό Συμβούλιο στις 15:00 υπό τον Γ.Παπανδρέου

nooz.gr
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζει στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ατζέντα βρίσκονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια και την ίδρυση Φορέα Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς και νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ένα, επίσης, θέμα που αναμένεται να τεθεί από τον Πρωθυπουργό είναι οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, ενώ θα ζητήσει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang και θα έχει μαζί του γεύμα εργασίας.
Read more...

Στην ουρά 20.000 για το εφάπαξ...


Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου στοιβάζονται 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και αναζητούνται απεγνωσμένα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό απειλεί να τινάξει στον "αέρα" το Ταμείο, καθώς...
φέτος αναμένεται να ανοίξουν την...πόρτα εξόδου περίπου 40.000 άτομα. Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν ανακοπεί το κύμα φυγής, τον Σεπτέμβριο θα εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του βοηθήματος.Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ταμείου κρούει η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα έχει σήμερα συνάντηση για το καυτό αυτό θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος, σημειώνει στο "Eθνος" πως "μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη τροχιά στο Ταμείο Πρόνοιας.

Εκπέμπουμε ισχυρό σήμα κινδύνου, γιατί από εδώ και πέρα θα έχουμε τον πολλαπλασιασμό του αδιεξόδου με μεγάλη ταχύτητα". Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στους ασφαλισμένους είναι πως το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με πέρσι. Η μαζική αυτή έξοδος οφείλεται τόσο στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις περικοπές στους μισθούς (δώρα και επιδόματα) των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Μάλιστα εκτιμάται πως το 2010θα είναι το "έτος της μεγάλης φυγής", καθώς εκκρεμεί η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που μεταξύ άλλων αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης. "Πρωταθλήτριες" στη φυγή είναι οι γυναίκες, οι οποίες σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου για να αποφύγουν την επερχόμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Σημειώνεται πως περίπου 110.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των ασφαλισμένων, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτοξευτεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 250.000 άτομα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε μια προσπάθεια να μπει "φρένο" στη μαζική αυτή φυγή, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση με βάση την οποία δεν απειλούνται από τις αλλαγές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία (που πήγαν στο ΙΚΑ) θεμελιώσουν μέσα στη φετινή χρονιά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Απεβίωσαν πριν πάρουν το βοήθημα 440 συνταξιούχοι

Πρωτοφανής είναι η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ήδη 440 ασφαλισμένοι πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ προσεγγίζει τα δύο χρόνια και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα εκτοξευτεί στα τρία έτη.

Ουσιαστικά το ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και περιμένει κάθε μήνα να εισπράξει τα έσοδα από τις εισφορές για να καταβάλει το εφάπαξ. Το πρόβλημα είναι πως τα έσοδα αυτά είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και αρκούν για την καταβολή περίπου 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως το βοήθημα καταβάλλεται άτοκα, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν κάποια προσαύξηση για το διάστημα που περιμένουν την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Για να αρθεί το αδιέξοδο του ασφαλιστικού ταμείου και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση.

Σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που θα εξεταστούν στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είναι και ο "εσωτερικός δανεισμός" του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή το επικουρικό του Δημοσίου). Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει να καλύπτονται από το ταμείο και περίπου 50.000 άτομα που απασχολούνται στο δημόσιο με συμβάσεις και τώρα υπάγονται στο ΙΚΑ (προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές).

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και απαιτούνται 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 440 ασφαλισμένοι πέθαναν ενώ περίμεναν να πάρουν το βοήθημα.

Το φθινόπωρο αναμένεται να φτάσουν τις 30.000 οι αιτήσεις στο ταμείο και να... αναζητείται 1,2 δισεκατομμύριο.

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45%.

Φέτος λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό αναμένεται να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου 40.000 άτομα.

Υπολογίζεται πως 110.000 γυναίκες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.

Συνολικά 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.

Read more...

ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Έλενα Φυντανίδου
(από το Βήμα)

Σκληραίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων. Οι προμηθευτές «τραβούν το σκοινί» από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση από την άλλη, και τα νοσηλευτικά ιδρύματα «καταρρέουν» ημέρα με την ημέρα. Χθες το...
βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των κκ. Θ. Πάγκαλου , Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούση και Γ. Πεταλωτή, όπου αποφασίστηκε να επιμείνει η κυβέρνηση στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει. Συζητήθηκαν και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι προμηθευτές επιμείνουν στην άρνησή τους, μεταξύ αυτών η παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά και του ΣΔΟΕ. Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπη προθεσμία δύο ημερών για να διευθετηθεί το πρόβλημα και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Πάντως ως χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ενέμεναν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστή τη «στρόφιγγα» εφοδιασμού του ΕΣΥ. Η συνάντηση που είχαν με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας κκ. Ν. Πολύζο και Η. Πλασκοβίτη δεν έφερε αλλαγές. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες ότι στην περίπτωση που βαλτώσουν οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να εμπλακούν στη συζήτηση και οι ίδιοι οι υπουργοί. «Η δημόσια υγεία θα προστατευθεί με κάθε τρόπο» δήλωναν χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν οι προμηθευτές δεν δεχθούν αυτή τη λύση, θα... κινηθούν σε άλλα μονοπάτια. «Υπάρχουν και αλλού... προμηθευτές» έλεγαν ορισμένοι. Λίγες ώρες νωρίτερα η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε τους προμηθευτές για διπλό εκβιασμό και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τη στιγμή που εκτυλίσσεται η διαμάχη των δύο πλευρών, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από υλικά. Χειρουργεία προγραμματισμένα αναβάλλονται, τα επείγοντα καθυστερούν, ενώ δεν πραγματοποιούνται ακόμη και αιματολογικές εξετάσεις ελλείψει αντιδραστηρίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας η οποία νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κατάγματα. «Η κοπέλα περίμενε ένα εικοσιτετράωρο ώσπου να βρεθούν τα υλικά και να υποβληθεί σε επέμβαση» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας. «Τα τελευταία χρόνια γίνονταν προμήθειες χωρίς διαγωνισμούς, αλλά μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων. Ο καθένας έπαιρνε τα υλικά σε όποια τιμή ήθελε. Τώρα έρχονται και φωνάζουν» πρόσθεσε. «Η δημόσια Υγεία έχει πέσει στα γρανάζια της τρόικας, της κυβέρνησης και των πολυεθνικών. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση τώρα, προτού θρηνήσουμε νεκρούς» τόνισε ο κ. Η. Σιώρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Ναυάγιο και με τη νέα πρόταση
Ναυάγησε η χθεσινή συνάντηση των προμηθευτών με τους γενικούς γραμματείς Υγείας και Οικονομικών. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν συμφορότερη από την προηγούμενη, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι προμηθευτές. Και πάλι όμως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Συγκεκριμένα, οι κκ. Πολύζος και Πλασκοβίτης πρότειναν να πληρωθούν τοις μετρητοίς εντός του τρέχοντος μηνός τα χρέη των ετών 2005, 2006 και του πρώτου εξαμήνου του 2007 (244 εκατ. ευρώ). Τα χρέη του δεύτερου εξαμήνου του 2007 θα εξοφληθούν με ετήσια αντί διετή ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, του 2008 με διετή και του 2009 με τετραετή ομόλογα. Το ποσοστό έκπτωσης κυμαίνεται στο 14%.
«Το κράτος βρίσκεται σε στενό κορσέ. Αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή» φέρεται να είπε ο κ. Πλασκοβίτης στους εκπροσώπους των προμηθευτών. «Η πρόταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Και πάλι τα ομόλογα δεν είναι έντοκα, με αποτέλεσμα να χάσουμε τα μισά χρήματα από αυτά που μας οφείλει το κράτος» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κ. Δ. Σαργέντης .

Read more...

ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μέσα σε μία πενταετία (έως το 2015) ανατρέπονται εκ βάθρων τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, με μείωση συντάξεων και δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και για μητέρες με ανήλικα παιδιά. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας εγκρίνεται σήμερα και αύριο από την τρόικα και στη...
συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Οσον αφορά τις συντάξεις, επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:
Από 1/8/2010, για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα, επιβάλλεται ειδική εισφορά, η οποία διαμορφώνεται: Στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.700 ευρώ.
Στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως 2.300 ευρώ.
Στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως 2.900 ευρώ.
Στο 9% για συντάξεις από 2.901 ευρώ και πάνω.
Από το 2011 θα ισχύσουν οι νέοι, μειωμένοι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων με την επιβολή ενιαίου συντελεστή 2% (αφορά μεταξύ άλλων Δημόσιο, ΟΑΕΕ, φορείς Τύπου κ.ά.).
Μείωση στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, ώστε να είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε Ταμείου (για τον σκοπό αυτό θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες). Από το 2015 θα ισχύσει νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων (βασική και ανταποδοτική), με μείωση έως και κατά 30% σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας
Σαρωτικές θα είναι οι ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού προβλέπονται τα εξής:
Η καθιέρωση, από το 2011, του 60ού έτους ως ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 65ο έτος της ηλικίας. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Θίγονται και οι μητέρες, αφού το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα θα καταργηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία.
Εως το 2015 θα καταργηθεί (με την προσθήκη επιπλέον χρόνων) η 35ετία και 37ετία, και θα ισχύει η 40ετία και το 60ό έτος για πλήρη σύνταξη. Η τρόικα αποδέχεται τη δυνατότητα να συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας πάνω από τρία έτη πλασματικών χρόνων, όπως η περίοδος γέννας- λοχείας, η στρατιωτική θητεία, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως Ταμείου (σήμερα δεν συνυπολογίζονται χρόνια ασφάλισης σε Ταμεία μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών), ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και των σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η ηλικία συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει το 2011. Σημειώνεται ότι κατοχυρωμένοι είναι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010.

Read more...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS : "ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ"!...


Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «προσφέροντας» ακόμη και ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στον Μ.Χριστοφοράκο, θα επιχειρήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να τον...
κάνει να μιλήσει. Την ίδια στιγμή νέα παράταση των εργασιών της ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 έλαβε η Επιτροπή ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τη συνέχιση των ερευνών με στόχο να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές των διαδρομών του «μαύρου χρήματος» που διακινήθηκε από την εταιρεία με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα- και κυρίως ποια είναι αυτά.
Εν όψει του ταξιδιού στη Γερμανία κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής για να εξετάσει δύο βασικούς πρώην παράγοντες της μητρικής Siemens, τους Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ , που εμπλέκονται στην υπόθεση της διαχείρισης των «μαύρων ταμείων» και έχουν αναφερθεί στις καταθέσεις τους σε δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της θυγατρικής Siemens Ηellas. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, καταβάλλεται προσπάθεια να συμμετέχει στο κλιμάκιο και εφέτης ανακριτής ώστε να εξηγήσει στον κατηγορούμενο στη χώρα μας Μ. Χριστοφοράκο τα ευεργετήματα που προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί περί ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
Σύμφωνα με αυτό, ακόμη και για παραγεγραμμένα αδικήματα πολιτικών προσώπων μπορεί ο κατηγορούμενος διευκολύνοντας τη δικαστική έρευνα να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ενώ για μη παραγεγραμμένα αδικήματα πολιτικών προσώπων μπορεί να τύχει μέχρι και της πλήρους απαλλαγής του από τις όποιες κατηγορίες τον βαρύνουν. Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης , «η Επιτροπή δεν έχει κατηγορουμένους αλλά μάρτυρες και όποιος θέλει μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης». Επισήμανε ωστόσο ότι «δεν δίνουμε ανταλλάγματα», αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει η διάταξη για την ευνοϊκή ποινική μεταχείρισηη οποία θα τεθεί και μετά θα δούμε πού θα καταλήξει». Μάλιστα ανέφερε ότι «θέλουμε διαπραγμάτευση με διαφανή κριτήρια». Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει σχετικές διαβουλεύσεις με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας Ν. Συκέλλη, αλλά και την Εισαγγελία του Μονάχου, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση του Χριστοφοράκου ενδεχομένως στο ελληνικό προξενείο που βρίσκεται στη γερμανική πόλη.
Παράλληλα με το ταξίδι του κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής στη Γερμανία καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί μια απευθείας επαφή με την Εισαγγελία του Μονάχου διότι, όπως επισήμανε ο κ. Βαλυράκης, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα,καθώς αυτή η δικογραφία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μια πολύ περίεργη δικογραφία». Το ίδιο επιδιώκεται να γίνει και με τη μητρική Siemens, η οποία «γνωρίζει ποιος, πότε, πώς, γιατί και πόσα», όπως ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Ας μας δώσει,λοιπόν,τα σημειώματα που έχει. Εμείς δεν θέλουμε τίποτε άλλο, θέλουμε ονόματα πολιτικών προσώπων σε σχέση με παροχές κάθε είδους από τα μαύρα ταμεία».
Μάλιστα θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas κ. Π.Ξυνής απαντώντας στην επιστολή του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , με την οποία ζητείται- εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης- να δοθούν «άμεσα όλα τα στοιχεία που έχει η εταιρεία και ο όμιλος», καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα της Debevoise, διατυπώνει τη δέσμευσή του για «πλήρη συνεργασία και διαφάνεια», με τη συνδρομή και της μητρικής Siemens ΑG.
Εν τω μεταξύ χθες κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Β. Τσιμπίδης, εκπρόσωπος των απολυμένων εργαζομένων του ΟΣΕ στην επιχείρηση τροχαίου υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος κατήγγειλε ότι το 2006 ο ΟΣΕ ενοικίασε οκτώ ηλεκτράμαξες για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς 850.000 ευρώ μηνιαίως συν 250.000 ευρώ μηνιαίως τεχνική υποστήριξη (συνολικά 8,8 εκατ. ευρώ), ενώ το κόστος αγοράς τους ήταν 10 εκατ. ευρώ.

Read more...

ΔΙΠΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα)

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδοχικά κρούσματα ασυνεννοησίας και δημόσιων διαπληκτισμών μεταξύ των υπουργών. Μετά τη διαμάχη της... περασμένης Παρασκευής μεταξύ του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της κυρίας Λούκας Κατσέλη για τα... αίτια που προκαλούν την αύξηση του πληθωρισμού, χθες εκδηλώθηκαν άλλα δύο περιστατικά ενδοκυβερνητικού εμφυλίου. Το πρώτο και πάλι μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, που διαπληκτίστηκαν μέσω διαρροών σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την τρόικα, και το δεύτερο μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών, καθώς ο κ. Δ. Ρέππας δήλωνε άγνοια για τα νέα έργα στην Αθήνα που ανακοίνωσε η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να επιβάλει κλίμα ηρεμίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σκοπεύει να ζητήσει από τους υπουργούς στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να επιβάλει σιωπητήριο. Στόχος του είναι να «σβήσει» εγκαίρως τις εστίες έντασης στην κυβέρνηση ώστε να μην έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται θερμό πολιτικά.
Η δύσκολη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και της κυρίας Κατσέλη δεν μπόρεσε να μείνει κρυφή ούτε μπροστά στους επίμονους ελεγκτές της τρόικας. Οι δύο υπουργοί συνέχισαν χωρίς διακοπή τον καβγά για τον πληθωρισμό που μετρά διάφορα επεισόδια. Το κλιμάκιο των ελεγκτών επισκέφθηκε στην αρχή τον κ. Παπακωνσταντίνου και έπειτα συναντήθηκε με το προεδρείο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζαννιάς σε μια άτυπη συζήτηση με τους δημοσιογράφους είπε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας για πρώτη φορά έμειναν ικανοποιημένοι από όλα, πλην του πληθωρισμού. Εκείνη την ώρα οι ελεγκτές είχαν φύγει από τον 6ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου για να ανεβούν στον 7ο, στο γραφείο της κυρίας Κατσέλη. Λίγο αργότερα συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας έσπευσαν στους δημοσιογράφους με χαρτιά και στοιχεία που έδειχναν ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε εξαιτίας των έμμεσων φόρων που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Οικονομίας δούλεψε σκληρά για να πέσουν οι τιμές σε φρούτα, λαχανικά, γάλα και λοιπά αγαθά. Στη συνέχεια η αντιπαράθεση πέρασε στη φάση του χαρτοπόλεμου. Νon paper με στοιχεία, ποσοστά, δείκτες, πινακάκια κατέκλυσαν τα δημοσιογραφικά γραφεία όσο οι εκπρόσωποι των δύο υπουργών διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχέση τους.
Την ίδια... αρμονική σχέση έχουν και ο υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη. Γι΄ αυτό χθες αντήλλαξαν βελούδινες κατηγορίες- και οι δύο πλευρές έλεγαν ότι δεν θέλουν να δώσουν διαστάσεις στο θέμα- με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας. Φιλόδοξο σχέδιο, πλην όμως όταν έμαθαν τις ανακοινώσεις της κυρίας Μπιρμπίλη στο υπουργείο Υποδομών έγιναν... Τούρκοι.
Οπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, είχε συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον κ. Ν. Σηφουνάκη από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, ανάμεσα στα δύο υπουργεία και επεξεργαζόταν τις προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου. Προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, η κυρία Μπιρμπίλη πρόλαβε και τις «κατοχύρωσε» παρ΄ ότι, όπως μεταδίδεται από το υπουργείο Υποδομών, το 50% των έργων αφορά το δικό τους υπουργείο και δεν έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. τι θα γίνει με την κυκλοφορία των οχημάτων στις ώρες αιχμής των τρόλεϊ και των λεωφορείων ή η χρηματοδότηση των επεκτάσεων του τραμ.
Η σχέση των δύο υπουργών μοιάζει τόσο δύσκολη όσο και η εκτροπή του Αχελώου, ένα θέμα που τους δίχασε προ δύο μηνών, ενώ η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος κατά των επεκτάσεων της Αττικής οδού παραμονές του ανοίγματος των προσφορών που κατέθεσαν τεχνικές εταιρείες δεν βοήθησε στη βελτίωση της σχέσης τους.

Read more...

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΟΦΙΛΟΣ


ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ


Read more...

Σήμερα αποφασίζει η ΟΛΜΕ



Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να καθορίσει τη στάση του, ύστερα από τη νέα απόφαση που τροποποιεί προηγούμενη κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Παιδείας και με την οποία επιλύεται το ...


ένα από τα δύο αιτήματα των εκπαιδευτικών σχετικά με την πληρωμή εκείνων που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Λύνεται, δηλαδή, το ένα αίτημα της άμεσης καταβολής με Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ). Παραμένει όμως το θέμα του ύψους των αμοιβών, οι οποίες έχουν μειωθεί ιδιαίτερα για μία κατηγορία από τους εμπλεκόμενους που είναι το επικουρικό προσωπικό. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που καταχωρούν τις βαθμολογίες.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου).

Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

ENET


Read more...

Ψήφος εμπιστοσύνης από Κομισιόν και τραπεζίτες



ΠΡΟΟΔΟ στην ελληνική οικονομία «βλέπουν» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ, οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και την επίτευξη των δημοσιονομικών...



στόχων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, η αισιοδοξία ότι μπορεί να βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα προκάλεσε μίνι ράλι 3,8% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανοδικά κινήθηκε χθες και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα σκαρφάλωσε στα 1,228 δολάρια ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τετραετίας στα οποία είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Προς το παρόν είμαστε αισιόδοξοι. Η δουλειά είναι δύσκολη αλλά προχωρά καλά» είπε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει πως η χώρα μας θα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως έγραφε μάλιστα χθες το Βloomberg, οι δηλώσεις Ακερμαν αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για το μίνι ράλι που πραγματοποίησαν οι τιμές των μετοχών χθες στο Χ.Α. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 8 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 1.400 μονάδες, μέχρι και χθες το Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 9,7% φτάνοντας τις 1.540 μονάδες- άνοδος που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Μoody΄s πραγματοποιήθηκε αφού είχαν κλείσει το Χ.Α. και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ανοικτή στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Μιλώντας την Πέμπτη από τη Βιέννη, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. «Θεωρούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές προσαρμογές που φαίνονταν αρχικά ηράκλειος άθλος, ιστορικά πέτυχαν».

tanea


Read more...

Επαινοι και... σαμποτάζ



Μήνυμα αισιοδοξίας για την τύχη του ελληνικού προγράμματος έστειλαν χθες ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν και η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, με τις θετικές παρατηρήσεις τους για την πορεία εφαρμογής του, που ήρθαν να προστεθούν στις ...

αντίστοιχες ενθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ και του επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γ. Ακερμαν.

Το καλό κλίμα δυναμίτισε, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος αγνοώντας τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών προχώρησε σε «τετραπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κατέταξε έτσι τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) σύμφωνα με την ορολογία των αγορών.

Η κίνηση αυτή της Μoody΄s δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους. Εξάλλου, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στις αγορές, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Ωστόσο, η υποβάθμιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές (η χθεσινή απόφαση ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων) και να υπονομεύσει έτσι και την επιτυχία του ίδιου του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δίνει αφορμή να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η «τρόικα» ελέγχει τα εργασιακά



Τα εργασιακά, με έμφαση την περικοπή των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι Ε.Ε - Ε.Κ.Τ - Δ.Ν.Τ με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή του μνημονίου...




Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν διασφαλιστεί οι αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης και η διαπραγμάτευση γίνεται για μικρή βελτίωση των αποζημιώσεων των εργατών σε συνδυασμό με περικοπή τουλάχιστον 25% των αποζημιώσεων των υπαλλήλων.

Στις συναντήσεις που θα έχει το υπουργείο με την Τρόικα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις επικουρικές συντάξεις με στόχο την καταβολή τους τουλάχιστον στα εύρωστα ταμεία, τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα και τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι να δοθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας.

Επίσης την Τρίτη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Την Τετάρτη το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την Εθνική τράπεζα, την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ.

Την Πέμπτη θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας.

Την Παρασκευή αναχωρούν για να συντάξουν την πρώτη ενδιάμεση έκθεση και θα επιστρέψουν για νέο έλεγχο τον Ιούλιο.

ENET
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υποβάθμιση του οίκου Moody’s


Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την υποβάθμιση του οίκου Moody’s στην οποία αναφέρεται ότι "η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας."


Read more...

Υποβάθμιση της Ελλάδας από της MOODY'S



ΣΕ BA1 ΑΠΟ A3

Η MOODY'S υποβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΑ1 από Α3, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.





Αναρτήθηκε από troktiko



Read more...

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Read more...