Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS : "ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ"!...


Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «προσφέροντας» ακόμη και ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στον Μ.Χριστοφοράκο, θα επιχειρήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να τον...
κάνει να μιλήσει. Την ίδια στιγμή νέα παράταση των εργασιών της ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 έλαβε η Επιτροπή ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τη συνέχιση των ερευνών με στόχο να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές των διαδρομών του «μαύρου χρήματος» που διακινήθηκε από την εταιρεία με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα- και κυρίως ποια είναι αυτά.
Εν όψει του ταξιδιού στη Γερμανία κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής για να εξετάσει δύο βασικούς πρώην παράγοντες της μητρικής Siemens, τους Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ , που εμπλέκονται στην υπόθεση της διαχείρισης των «μαύρων ταμείων» και έχουν αναφερθεί στις καταθέσεις τους σε δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της θυγατρικής Siemens Ηellas. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, καταβάλλεται προσπάθεια να συμμετέχει στο κλιμάκιο και εφέτης ανακριτής ώστε να εξηγήσει στον κατηγορούμενο στη χώρα μας Μ. Χριστοφοράκο τα ευεργετήματα που προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί περί ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
Σύμφωνα με αυτό, ακόμη και για παραγεγραμμένα αδικήματα πολιτικών προσώπων μπορεί ο κατηγορούμενος διευκολύνοντας τη δικαστική έρευνα να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ενώ για μη παραγεγραμμένα αδικήματα πολιτικών προσώπων μπορεί να τύχει μέχρι και της πλήρους απαλλαγής του από τις όποιες κατηγορίες τον βαρύνουν. Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης , «η Επιτροπή δεν έχει κατηγορουμένους αλλά μάρτυρες και όποιος θέλει μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης». Επισήμανε ωστόσο ότι «δεν δίνουμε ανταλλάγματα», αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει η διάταξη για την ευνοϊκή ποινική μεταχείρισηη οποία θα τεθεί και μετά θα δούμε πού θα καταλήξει». Μάλιστα ανέφερε ότι «θέλουμε διαπραγμάτευση με διαφανή κριτήρια». Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει σχετικές διαβουλεύσεις με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας Ν. Συκέλλη, αλλά και την Εισαγγελία του Μονάχου, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση του Χριστοφοράκου ενδεχομένως στο ελληνικό προξενείο που βρίσκεται στη γερμανική πόλη.
Παράλληλα με το ταξίδι του κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής στη Γερμανία καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί μια απευθείας επαφή με την Εισαγγελία του Μονάχου διότι, όπως επισήμανε ο κ. Βαλυράκης, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα,καθώς αυτή η δικογραφία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μια πολύ περίεργη δικογραφία». Το ίδιο επιδιώκεται να γίνει και με τη μητρική Siemens, η οποία «γνωρίζει ποιος, πότε, πώς, γιατί και πόσα», όπως ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Ας μας δώσει,λοιπόν,τα σημειώματα που έχει. Εμείς δεν θέλουμε τίποτε άλλο, θέλουμε ονόματα πολιτικών προσώπων σε σχέση με παροχές κάθε είδους από τα μαύρα ταμεία».
Μάλιστα θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas κ. Π.Ξυνής απαντώντας στην επιστολή του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , με την οποία ζητείται- εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης- να δοθούν «άμεσα όλα τα στοιχεία που έχει η εταιρεία και ο όμιλος», καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα της Debevoise, διατυπώνει τη δέσμευσή του για «πλήρη συνεργασία και διαφάνεια», με τη συνδρομή και της μητρικής Siemens ΑG.
Εν τω μεταξύ χθες κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Β. Τσιμπίδης, εκπρόσωπος των απολυμένων εργαζομένων του ΟΣΕ στην επιχείρηση τροχαίου υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος κατήγγειλε ότι το 2006 ο ΟΣΕ ενοικίασε οκτώ ηλεκτράμαξες για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς 850.000 ευρώ μηνιαίως συν 250.000 ευρώ μηνιαίως τεχνική υποστήριξη (συνολικά 8,8 εκατ. ευρώ), ενώ το κόστος αγοράς τους ήταν 10 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: