Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ομόλογα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Δύσκολο να συγκεντρωθούν τα 900 εκατ. ευρώ

protothema.gr
Με καλυμένα από το Κράτος δάνεια σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιλύσει -εν μέρει έστω- το πρόβλημα ρευστότητος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε περίπου 30.000 υπαλλήλους που ήδη έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει έως την ερχόμενη Παρασκευή το αργότερο, τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοπιστωτικοί φορείς που ελέγχονται από το Κράτος (όπως πχ Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα δανειοδοτήσουν το ΤΠΔΥ, έναντι ομολόγων ή εγγυήσεων που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο.

Και έτσι όμως, φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν τα 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ, πολλώ δε μάλλον για τα σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ που θα φτάσουν το Σεπτέμβριο, μετά και το κύμα φυγής εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο δοθεί σε δύο ή περισσότερες δόσεις το εφάπαξ, για να το πληρωθούν ένα μέρος του τουλάχιστον, όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: