Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ιερά Σύνοδος: "Ναι" στην έκτακτη φορολογία για φέτος

"Ναι" στην καταβολή - μόνο για φέτος ωστόσο- του φόρου για την ακίνητη περιουσία που ζητά το κράτος, είπαν οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως. Οι ιεράρχες αναφέρουν ότι, προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε εκτάκτως , για το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας, μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:

α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ’ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα".
nooz.gr

Read more...

Τα βρήκαν Ραγκούσης και Εκκλησία


Τα βρήκαν Ραγκούσης και Εκκλησία

Του Ανδρέα Μπελεγρή

Πριν από λίγα λεπτά έγινα γνωστό από την κυβέρνηση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συμφωνεί με τις προτάσεις Ραγκούση περί ΑΣΕΠ και εκκλησιαστικών οχημάτων.

Συγκεκριμένα από τη γραμματεία της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «η διαρκής ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ’ αρχήν με το εν λόγω νομοσχέδιο ώστε σε αρμονία με τον καταστατικό της χάρτη (νόμος 590/77) οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ εφ’ όσων η μισθοδοσία του βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει καλυφθεί από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης υπό τον όρο ότι αφορά σε όσα οχήματα η προμήθεια τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».


protothema.gr

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου- Μιλόσοσκι

Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Μιλόσοσκι


Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση με τον Δ. Δρούτσα και την ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παραμένουν οι ίδιες.

Ο κ. Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις σε ΜΜΕ των Σκοπίων, πρόσθεσε ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναμένει από την Ελλάδα να σκεφθεί τα βήματά της και να επιδείξει πραγματισμό όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

Σχετικά με το ενδεχόμενο, ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ, να μην βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο της συνόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία, πλην των θεμάτων του ΟΑΣΕ, να συζητήσουμε και τα δικά μας θέματα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα ημέρες.

Στη συνέχεια υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του κ. Δρούτσα και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και των ταχυδρομείων των δύο χωρών.

Κατόπιν συνεχίστηκαν οι επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί, αρχής γενομένης από τις ομιλίες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Ζοάο Σοάρες.
nooz.gr

Read more...

Μπιρμπίλη: Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή

Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Ευρώπη, θα αναλάβει η κυβέρνηση μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ν/σ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου η Τίνα Μπιρμπίλη επισήμανε ότι η περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί μόνο με την πράσινη ανάπτυξη.

Περιέγραψε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν "υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65%, αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού λιγνίτη, αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου, νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, ενημέρωση - πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των επιλογών των πολιτών στο περιβάλλον".

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νομικά δεσμευτική συνθήκη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα συνέλθει αυτό το μήνα.

Ομιλία Σταύρου Δήμα

Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει μελλοντικά τη μόνη βιώσιμη μορφή οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

"Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο", είπε ο κ. Δήμας, το οποίο θα πρέπει να δίνει αποτελεσματικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας που είναι η κλιματική αλλαγή, η δραματική μείωση των πρώτων υλών, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα και αποκλεισμός.

Ξεπερασμένη είναι η αντίληψη του παρελθόντος ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης, επεσήμανε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις βασίζουν τη στρατηγική τους στην "οικολογική επινοητικότητα".
nooz.gr


Read more...

Ρέππας: "Oι υποδομές πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις επενδύσεων"

Η συνδρομή των μεγάλων έργων υποδομής στην ανάπτυξη των επενδύσεων, ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, επισημαίνοντας παράλληλα, τη σημασία τους τόσο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και τη συμβολή τους σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Ο κ. Ρέππας αφού αναφέρθηκε στην επίδραση των Έργων Υποδομής στην συνολική ανάπτυξη της χώρας και στην κατεύθυνση του συνόλου της επενδυτικής δραστηριότητας, σημείωσε ότι οι υποδομές πρέπει κατά κανόνα να δημιουργούν προϋποθέσεις επενδύσεων και να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες. Ταυτόχρονα πρέπει να επιδιώκονται βασικοί πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι, όπως η ανάπτυξη των μειονεκτουσών περιφερειών, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων και η προώθηση νέων δραστηριοτήτων που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Σε ότι αφορά τον τομέα των μεταφορών ο κ. Ρέππας είπε πως είναι ένας από τους κλάδους με την μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομία, καθώς στις χώρες της ΕΕ παράγει το 10% του πλούτου ως ποσοστό του Α.Ε.Π. και εξασφαλίζει περισσότερες από δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, ο τομέας των επικοινωνιών γνωρίζει αλματώδη άνοδό τα τελευταία χρόνια και οι ανάγκες σε υποδομές δικτύων είναι τεράστιες και επιτακτικές.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που παρατηρούνται από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες, προσφυγές και άλλα. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων, πανάκριβες υποδομές, κατασπατάληση πόρων και αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό ο κ. υπουργός ΥΜΔ περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη των επενδύσεων, μέσα από τα δεδομένα που προκύπτουν εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυξάνουμε, είπε, στο 4,2% το ποσοστό για τις δημόσιες επενδύσεις, ανοίγουμε πόλεμο με την σπατάλη του δημόσιου χρήματος που προέρχονται κυρίως από υπερκοστολογήσεις και διαφθορά και παρεμβαίνουμε στο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των έργων και ιδιαίτερα στη διαδικασία προγραμματισμού, ανάθεσης, παρακολούθησης και αξιολόγησής τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου στον στρατηγικό σχεδιασμό των Υποδομών, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα από τους περιορισμένους πόρους που μπορούν να διατεθούν λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Καταλήγοντας ο κ. Ρέππας, αφού υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής και ιδιωτών στην κατασκευή των μεγάλων έργων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 14 δις ευρώ με κλασσικά έργα και υγιείς συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο ολοκλήρωσης το 2013.
nooz.gr

Read more...

Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Α. Σαμαρά ο Κ. Αρβανιτόπουλος

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ορίζεται διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου ο μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Κόμματος παραμένει ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ορίζεται ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας, τ. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
nooz.gr


Read more...

"Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα"

"Παραλάβαμε την οικονομία μας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης στις πρώτες 50 ημέρες είναι θετικός. Το έργο μας είναι πολλαπλάσιο από αυτό της ΝΔ στα πέντε χρόνια", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τα προβλήματα, αλλά έχει "βάλει στο τραπέζι" όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. "Η εντολή των πολιτών είναι ξεκάθαρη και η βούλησή μας αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στιγμή για μεγάλες αποφάσεις και τομές", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει και ο ελληνικός λαός έχει εγκρίνει το σχέδιό της για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Τις στρατηγικές επιλογές μας τις έχουμε, επιζητούμε όμως τον κοινωνικό διάλογο, τη συμμετοχή", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι "θέλουμε την κοινωνία ολόκληρη σύμμαχο στην προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο διάλογος δεν είναι "προσχηματικός", αλλά διάλογος ουσίας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι το διάλογο, δεν απεμπολεί την ιδεολογία και τις αξίες της, αλλά στη σημερινή κρίσιμη φάση ο διάλογος είναι απαραίτητος.

Για τα εργασιακά θέματα

Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα "πολύπλοκο" και "δύσκολο" και "θα πρέπει να ρυθμιστεί", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν οι αποφάσεις του συμβουλίου Απασχόλησης της Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, για "περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις" σχετίζονται με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα ανοίξει διάλογος και δημόσια διαβούλευση κατά την οποία θα εκφραστούν πολίτες και φορείς, ώστε να υπάρξει νομοθέτημα.

Για την τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη

Κληθείς να σχολιάσει εάν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποτελούν "υποδείξεις για διαφορετική τροχιοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας", ο Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι "εμείς είμαστε που χαράσσουμε την οικονομική μας πολιτική και έχουμε δεσμευτεί τόσο προεκλογικά όσο και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις πάνω στους άξονες που κινούμαστε".

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, συγκρότησε επιτροπή γενικών γραμματέων για τη "μαύρη" εργασία και τις "ανεπίτρεπτες" μορφές εργασίας που επιβαρύνουν και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς επίσης και πως αργότερα θα υπάρξει ειδικό νομοθέτημα για τις σχέσεις εργασίας.

Για τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά

Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός έκρινε αναγκαίο να προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο αρχηγό της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι "είμαστε μια κυβέρνηση ανοιχτή και δημοκρατική και πολλά από αυτά που κάνουμε δεν έχουν ξαναγίνει". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξουν οι πολιτικές σχέσεις και δεν πρέπει να ξενίζει καμία πρόσκληση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "εμείς ζητήσαμε και ζητάμε συναίνεση από όλον τον ελληνικό λαό, από κόμματα, φορείς, πολίτες" και πως "δεν θα μπορούσε να λείψει αυτή η έκφραση της προσπάθειας διαλόγου και συναίνεσης με τον νέο αρχηγό της Ν.Δ.".
nooz.gr

Read more...

Ελυσαν προσωρινά τα "μπλόκα" σε Πέλλα και Ημαθία οι ροδακινοπαραγωγοί

Κανονικά διεξάγεται από τις 5:30 μμ η κίνηση των οχημάτων στον κόμβο Κουλούρας και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, από και προς τη Βέροια, αλλά και στους κόμβους Γυψοχωρίου και Μαυροβουνίου στην Πέλλα, καθώς οι ροδακινοπαραγωγοί έλυσαν προσωρινά τα μπλόκα τους, εν αναμονή των αποφάσεων της σύσκεψης, που πραγματοποιείται από τις 3 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάντως, οι παραγωγοί δεν έχουν μετακινήσει τα τρακτέρ τους, τα οποία παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος.

nooz.gr

Read more...

Ναι, στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, αλλά με σωστό σχεδιασμό και για το κοινό όφελος

Επειδή πάντα στη Δημοκρατία το ισχυρότερο όπλο είναι ο διάλογος, ώστε η γνώμη του λαού να ακούγεται και φυσικά να γίνεται σεβαστή, προσπαθούμε, γνωστοποιώντας τις απόψεις μας, να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων απασχολεί χρόνια τώρα το Δήμο μας - όπως και πολλούς άλλους Δήμους της χώρας. Ήταν και παραμένει άλυτο για το Γαλάτσι και το σημαντικότερο, δε βλέπουμε να γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις για την επίλυσή του.

Πρόσφατα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το «επιχειρηματικό σχέδιο» για τα υπόγεια πάρκινγκ στην Ηνιόχου και τη Λυσίου. Ο Δήμος θα διαθέσει «ειδικό κονδύλι», ώστε να μετατραπούν τα υπάρχοντα πάρκα σε πάρκινγκ, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό υποστηρίχτηκε, τουλάχιστον.

Το ότι υπάρχει ανάγκη χώρων στάθμευσης δε χρειάζεται να το συζητήσουμε. Το γνωρίζουμε όλοι. Συμφωνούμε και θέλουμε να επιλυθεί το θέμα, και μάλιστα άμεσα. Προς όφελος, όμως, των δημοτών του Γαλατσίου και αφού έχουν παρθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη σωστή κατασκευή των χώρων στάθμευσης, χωρίς να εξαφανίζονται τα δέντρα και γενικά το πράσινο.

Κατ’ αρχάς, η μελέτη στοίχισε πολλά, σε σχέση με αυτά που προσέφερε, αφού δεν έδινε και καμία σπουδαία λύση και όπως συνηθίζεται και λέγεται, ήταν αντιγραφή περασμένων μελετών. Μια γενική μελέτη που δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα προβλήματα και ιδιαιτερότητες της πόλης μας και που θα μπορούσε να αφορά το θέμα της στάθμευσης και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Το Γαλάτσι, όμως, έχει τις δικές του ανάγκες και όποια μελέτη θα κατατεθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτές τις συγκεκριμένες ανάγκες και να δίνει λύσεις σε αυτές ακριβώς. Ίσως, μια μελέτη που θα πρότεινε καινοτόμες ιδέες να στοίχιζε περισσότερα χρήματα, αν όμως προσέφερε τις ιδανικές για την περιοχή μας λύσεις, θα την αποδεχόμαστε. Η συγκεκριμένη μελέτη χωλαίνει, ενώ κοστίζει.

Δεύτερον, το θέμα της μίσθωσης των θέσεων στάθμευσης. Αφού ο Δήμος δε θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση του γκαράζ, ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει ελεύθερα - και χωρίς περιορισμό και έλεγχο από την δημοτική αρχή - όποια τιμή θέλει για την ενοικίαση των θέσεων από τους δημότες. Άρα και όσοι «τυχεροί» καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες στους δημότες θέσεις θα τη χρυσοπληρώσουν. Αν αυτό το συνδυάσει κανείς και με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που προγραμματίζεται για όλη τη γύρω περιοχή, καταλαβαίνουμε ότι και τα πρόστιμα που θα έρθουν, θα είναι ένας παραπάνω πονοκέφαλος για τους κατοίκους, που αντί για λύση βλέπουν το πρόβλημα να διογκώνεται.

Ύστερα, ας μην ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις να μετατραπεί το πάρκο σε οικοδομήσιμο οικόπεδο δεν έχουν ανακληθεί μέχρι τώρα. Με δεδομένο ότι στο σχέδιο προβλέπεται η ανάπλαση της πλατείας η μελλοντική κατασκευή κτίσματος, αλλά και εκτεταμένα πλακόστρωτα, έξοδοι των κλιμακοστασίων και των ασανσέρ, απολήξεις αεραγωγών, ράμπες για είσοδο και έξοδο των οχημάτων, εκφράζουμε το φόβο ότι δε θα μείνει αρκετός χώρος για να γίνει η «καταπράσινη πλατεία» που υποσχέθηκε η δημοτική αρχή, στην οποία θα φυτευτούν «ακόμα περισσότερα δέντρα».

Για αυτό είπαμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει καινοτομία στο σχέδιο που ακριβοπληρώσαμε, ούτε εγγύηση ότι αυτό που θα παραδοθεί στο δημότη θα είναι ένα έργο για δικό του όφελος. Χρειαζόμαστε καινοτόμα έργα που θα ανακουφίσουν το δημότη μας και θα αναδείξουν την περιοχή μας και όχι άλλη μια επανάληψη πελατειακής συνεργασίας προς ίδιον όφελος.

Προτεραιότητα έχει ο δημότης και το Γαλάτσι και προς αυτή την κατεύθυνση δε θα σταματήσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε.


Read more...

Παπούλιας: Οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό

Την έναρξη των εργασιών της 17ης υπουργικής Σύνοδος του ΟΑΣΕ, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στη 17η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους και να καταλήξουμε σε απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, εορτάσαμε την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απολαμβάνει σήμερα πρωτόγνωρη ασφάλεια και σταθερότητα. Καθώς ανατρέχουμε τα σχεδόν 35 χρόνια από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Τα επιτεύγματα είναι σαφή και σημαντικά. Τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ επικαλούμαστε για να προασπίσουμε τη διεθνή νομιμότητα, την ειρηνική συνύπαρξη, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό και επανάπαυση. Η Ελλάδα επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε αυτό το πνεύμα εγκαινιάσαμε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Η διαδικασία αυτή, έχει ως στόχο την πιο αποτελεσματική ανταπόκριση του Οργανισμού στις προκλήσεις ασφάλειας στον 21ο αιώνα.

Παρά την πρόοδο, το έργο μας παραμένει ανολοκλήρωτο. Οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, παλιές διενέξεις δεν έχουν επιλυθεί, νέες απειλές αναδεικνύονται εντός και εκτός των συνόρων μας. Εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, οφείλουμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και για να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Στον ΟΑΣΕ μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν ευρύ, ουσιαστικό, στρατηγικό διάλογο για την κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Η Υπουργική Σύνοδος της Αθήνας μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για ένα νέο διάλογο, για κοινές δράσεις. Τούτο θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΟΑΣΕ και θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για την
ασφάλεια της Ευρώπης.

.nooz.gr

Read more...

"Κοινός μας στόχος μία μεγάλη κεντροδεξιά"

"Είμαι στρατιώτης αυτής της παράταξης και θα παραμείνει στρατιώτης", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση της με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θέλησε να συμβολίσει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος, μετά την εκλογική διαδικασία.

"Είχαμε μία πρώτη, πολιτική συζήτηση για τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σύγχρονη, μεγάλη κεντροδεξιά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί", είπε κ. Μπακογιάννη.

Αποχωρώντας, η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε: "Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε".

Στις 20.30 η πρώτη επίσημη ομιλία του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

"Με την κυβέρνηση, σε άλλα θέματα θα είμαστε μαζί, σε άλλα απέναντι" επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι προσβλέπει σε ευρύτερες προσπάθειες διαλόγου και συναινέσεων.

Στον απόηχο της συνάντησης των δύο ανδρών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Flash 96 ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα λεγόμενα εθνικά θέματα προς άγρα ψήφων.

"Στη Νέα Δημοκρατία συνυπάρχουν και πρέπει να συνυπάρξουν δύο τάσεις. Η λαϊκή η οποία πλειοψήφησε και η κεντρώα", τόνισε στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Προϋπόθεση της ενότητας είναι να σεβαστούν αλλήλους νικητές και ηττημένοι, ενώ σημείωσε ότι η διαφορετική άποψη δεν συνιστά αμφισβήτηση του αρχηγού", πρόσθεσε.

"Το όλοι μαζί δεν λέει τίποτα- πρέπει να μείνουν εκτός όσοι προσέβαλλαν τον κόσμο", σημείωσε στον Flash 96 ο γαλάζιος συνδικαλιστής των αγροτών Θανάσης Κοκιννούλης, προσθέτοντας: "Τα Ι5 στο στρατό μένουν παραπίσω".

Τη Δευτέρα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ άλλων, με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Αποτέλεσμα

Με τα ενσωματωμένα τμήματα να φτάνουν στο 98% το αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ έχει ως εξής: Ψήφισαν 770.683 πολίτες.

Σαμαράς: 381.863 ψήφους (50,20%)
Μπακογιάννη: 300.605 ψήφους (39,51%)
Ψωμιάδης: 78.282 ψήφους (10,29%)
nooz.gr

Read more...

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης από τη Φραγκφούρτη πέρασε τις VΙΡ πύλες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» χωρίς να γίνει αισθητή η παρουσία του από το πολύβουο πλήθος των ταξιδιωτών. Τον παρέλαβε μια αστραφτερή λιμουζίνα και τον μετέφερε ταχέως στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το βαρύ αυτοκίνητο εισήλθε από την πλαϊνή είσοδο της οδού Ομήρου... στο πάρκινγκ της κεντρικής τράπεζας και από εκεί ο υψηλός επισκέπτης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο, κατευθείαν στο γραφείο του κ. Γ. Προβόπουλου, όπου και ενημερώθηκε πάραυτα για τις πιέσεις των αγορών επί των ελληνικών τίτλων και για τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Δεν ήταν άλλος από τον δικό μας αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο .
Ο στενότερος συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, ταξίδεψε ινκόγκνιτο στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει σήματα και μηνύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις απόψεις και τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου.
Τα πράγματα τις προηγούμενες ημέρες εξελίσσονταν κατά τρόπο ιδιαιτέρως προβληματικό για την Ελλάδα και την οικονομία της, τα δυσμενή σχόλια και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο είχαν πυκνώσει επικίνδυνα και οι αγορές από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έπαιζαν με το σενάριο μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Ειδικώς την περασμένη Πέμπτη, όταν οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και επιχειρήθηκε συσχέτιση με τις εξελίξεις στο Ντουμπάι, πολλοί στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη άρχισαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως και να αναζητούν επαφή με την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης. Τότε ετέθη το ζήτημα μιας απευθείας συνάντησης με τις ελληνικές αρχές. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε όλα τα εχέγγυα για μια τόσο κρίσιμη και λεπτή αποστολή. Είναι αξιόπιστος, χαίρει εκτιμήσεως εδώ και στο εξωτερικό, γνωρίζει το ελληνικό πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα και επιπλέον συνδέεται με τα κρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ολοι θυμήθηκαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με απώτερο σκοπό να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας.
Κάπως έτσι αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε, με άκρα μυστικότητα, το ταξίδι του κ. Παπαδήμου στην Αθήνα. Ερχόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις, πρώτα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθως σε άγνωστους χώρους με ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Επειδή όλα έγιναν γρήγορα και σε κλειστό κύκλο, δεν υπάρχει γνώση για το περιεχόμενο των συζητήσεων και των επαφών. Θεωρείται βέβαιον πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε και συζήτησε εξαντλητικά, ίσως αργά την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο το πρωί, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο κ. Παπαδήμος είχε πολύωρη συνάντηση στο Καστρί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών. Εικάζεται ότι ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε αναλυτικά στον κ. Παπανδρέου τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων μας για τη θέση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Και εκτιμάται ότι μετέφερε τις απόψεις όχι μόνο της οικονομικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της πολιτικής, η οποία ως γνωστόν είναι ευρύτερη έννοια και ορίζεται κυρίως από τον γαλλογερμανικό άξονα του κ. Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ. Απ΄ όσα είχαν μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες λογικώς ο κ. Παπαδήμος θέλησε να περιγράψει την κρισιμότητα των περιστάσεων και βεβαίως να λάβει διαβεβαιώσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια της προσαρμογής, η ένταση της οποίας ως γνωστόν αμφισβητείται από τους ξένους και τις αγορές και είναι αυτή τελικά που προσφέρει και την ευκαιρία εκδήλωσης των κερδοσκοπικών πιέσεων. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε σ΄ αυτή τη μυστική πολύωρη συνάντηση στο Καστρί και τι μπορεί να μετέδωσε ο κ. Παπανδρέου στην ευρωπαϊκή ηγεσία μέσω του κ. Παπαδήμου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπαδήμος την επομένη το πρωί συνέχισε τις επαφές του στην Αθήνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για τη Φραγκφούρτη.
Ωστόσο ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών υποδηλώνουν συμφωνία ή, καλύτερα, σύμπλευση και κατανόηση και σε κάθε περίπτωση καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της μυστικής συνάντησης στο Καστρί, συγκεκριμένα την Κυριακή, ο κ. Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν με τους κκ. Τρισέ και Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα είναι προστατευμένη από το ευρώ και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει».
Αλλαγή κλίματος από την περασμένη Κυριακή
Α πό την περασμένη Κυριακή το κλίμα των επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας υποχώρησε, όπως υποχώρησαν και τα κύματα κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα χθες η διαφορά επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας από τα αντίστοιχα γερμανικά να πέσει στις 178 μονάδες βάσης, από σχεδόν 225 όπου είχε ανέλθει κάποια στιγμή το πρωί της περασμένης Παρασκευής.
Αλλά και τα σήματα που μεταδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά την Κυριακή φανερώνουν πιο δυναμικές διαθέσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το εύρος και την ταχύτητα της προσαρμογής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε χθες με καθαρό τρόπο το πρόβλημα των συντάξεων και επιπλέον επιτάχυνε τη διαδικασία έναρξης του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου επίσης μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μετέδωσε αντίστοιχα σήματα. Και στην πρώτη συνάντησή του με τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά μετέδωσε τη βούλησή του για τομές και αλλαγές ζητώντας τη συναίνεσή του, επικαλούμενος ακριβώς την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Θα έλεγε κανείς ότι οι καθησυχαστικές αναφορές των Βρυξελλών και η πιο καθαρή γλώσσα των Αθηνών είναι πιθανώς αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε μυστικά στην Αθήνα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οπως και αν έχει, ο κ. Παπαδήμος εξετέλεσε μια δύσκολη αποστολή στην Αθήνα, τα μυστικά της οποίας αν δεν μάθουμε, σίγουρα θα προσεγγίσουμε στο άμεσο μέλλον.
fimotro


Read more...

ΔΙΕΤΕΣ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Προτάσεις - σοκ, με διετές πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο, σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτήν του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση εκατοντάδων «άχρηστων» δημόσιων οργανισμών και έναρξη φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τα βιβλία εσόδων- εξόδων, εισηγείται το ΙΟΒΕ. Πρόκειται για δεκαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...
η υλοποίηση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε όφελος 10% του ΑΕΠ ή περίπου 24 δισ. ευρώ ετησίως στην ολοκλήρωσή του, όπως εκτίμησε χθες ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», μόνο από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το όφελος θα είναι της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή 2,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η παραοικονομία στην Ελλάδα φτάνει στο 25% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε απώλεια εσόδων 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, την ώρα που η μείωση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει τους φόρους (στο 12,5%, από 13,8% που ήταν πριν από λίγα χρόνια) οδηγεί σε απώλεια εσόδων επιπλέον 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πλάνο δεκαετίας
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «ένα μακροχρόνιο και σταθερό πλάνο σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον δεκαετίας, και με σκοπό όχι την επόμενη πολιτική εκλογή αλλά τη μεταρρύθμιση αυτή καθαυτή». Στις βασικές συνιστώσες της «συνταγής» ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται, ακόμα, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά, η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η σύγκλιση όλων των αναλογιστικών παραμέτρων όλων των Ταμείων με αυτών του ΙΚΑ και η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που εκτιμήθηκε στο ύψος του δημοσίου χρέους (ή 240 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τους στόχους του 10ετούς σχεδίου προσαρμογής, θα μπορούσαν να είναισύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα- η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 100% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, η αύξηση της εθνικής αποταμίευσης στο 20% του ΑΕΠ, από 10% το 2009, η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών στο 2% του ΑΕΠ το 2020, από 11% το 2009, και η μείωση της ανεργίας στο 5% από περίπου 10% σήμερα.

fimotro

Read more...

ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ...


Με όπλο την «καθαρή» εντολή από τη βάση της Ν.Δ., που δεν αφήνει περιθώριο εσωκομματικών αμφισβητήσεων, ο κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από χθες αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της ανασύνταξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη δεινή ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εκ των πραγμάτων ως προτεραιότητες την επούλωση των εσωκομματικών πληγών από τις έντονες αντιπαραθέσεις των... προηγούμενων εβδομάδων και την άρθρωση αποτελεσματικού και αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου. Ο κ. Σαμαράς σε μια συμβολική, αλλά ενδεχομένως και ουσίας, κίνηση συναντάται σήμερα με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη που αποδέχθηκε με γενναιότητα την ήττα στην κάλπη της Κυριακής και δεν προτίθεται να θέσει προσκόμματα στις πρωτοβουλίες του νέου αρχηγού. Επίσης, σύμμαχο στην προσπάθεια αποκατάστασης εσωκομματικής «νηνεμίας», ο κ. Σαμαράς θα έχει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή που χθες στη Ρηγίλλης τον διαβεβαίωσε πως «είναι αυτονόητο ότι όλοι μας, όπου χρειαστείς, θα είμαστε δίπλα σου».
Στόχος του νέου προέδρου της Ν.Δ. είναι να εκπέμψει σήμα αλλαγής όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και προς την κοινωνία, αρχής γενομένης από τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Δείγμα γραφής της τακτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Ανάλογα με τα θέματα, θα είμαστε πότε μαζί, πότε απέναντι. Μαζί, γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία και απέναντι, γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, όταν ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε στην αναζήτηση συναινέσεων.
fimotro


Read more...

Σε ισχύ από σήμερα η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η συνθήκη της Λισαβόνας τίθεται από σήμερα 1η Δεκεμβρίου σε ισχύ, με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου προέδρου της ΕΕ, του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, της Βρετανίδας Κάθριν 'Αστον.

Η συνθήκη που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα θα δώσει στην ΕΕ "τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του.

"Η ΕΕ θα διαθέτει στο εξής περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Θα είναι επίσης σε θέση να μιλά με δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή", τόνισε ο Μπαρόζο.

Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών) την οποία αναλαμβάνει ο 62χρονος Βέλγος Ρόμπεϊ για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια.

Η Βρετανίδα Κάθριν 'Αστον, 53 ετών, αναλαμβάνει σήμερα τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αντικαθιστά τον Ισπανό Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος παρέμεινε επί 10 χρόνια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η βαρόνη 'Αστον θα διαθέτει σε σχέση με τον προκάτοχό της ενισχυμένα προνόμια και μια αμιγώς διπλωματική υπηρεσία δύναμης αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων.

Μια σύντομη τελετή που διοργανώνεται από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει χώρα απόψε στην πορτογαλική πρωτεύουσα για να εορταστεί η έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας.
nooz.gr

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...



fimotro

Read more...

Συμφωνίες και... ασυμφωνίεs...

«Προσωπικά άριστα, πολιτικά θα δείξει»... Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου σχολίασε στο «Εθνος» το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. «Προσβλέπω, λόγω και των μεγάλων θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, σε ευρύτερες προσπάθειες διαλόγου και συναινέσεων» ήταν τα πρώτα του λόγια μετά τη θερμή χειραψία, «είναι το απαραίτητο για να προχωρήσει η χώρα» προσέθεσε. Σύμφωνα με ...



πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, κοινές δράσεις για την ανάταξη της οικονομίας, συνεργασία για την πάταξη της διαφθοράς και αρραγές εθνικό μέτωπο».

Είπε πως «η αλήθεια για τα σκάνδαλα πρέπει να λάμψει» και σημείωσε με νόημα πως «όλοι θα κριθούμε από τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας».

Συγκρατημένος
Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. «Ο δικός μου, συνταγματικά, θεσμικός ρόλος, μας υποχρεώνει να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως. Του εύχομαι επίσης κάθε επιτυχία για το καλό του τόπου» δήλωσε και τόνισε ότι, «ανάλογα με τα θέματα, θα είμαστε πότε μαζί, πότε απέναντι. Μαζί, γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία, και απέναντι γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία. Και αυτό επιβάλλει και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε και την προεκλογική περίοδο της προχθεσινής εκλογής. «Ηταν εσωτερική άμιλλα, δεν ήταν προεκλογικός αγώνας» απάντησε σε σχετική επισήμανση του πρωθυπουργού «διήρκεσε περίπου 40 μέρες, δημιούργησε μια εσωστρέφεια, την οποία και πρέπει να ξεπεράσουμε». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Συμφοιτητές, συγκάτοικοι, τώρα αντίπαλοι» του επισήμανε ένας δημοσιογράφος. «Το να είσαι φίλος με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και -πιστέψτε με- όταν χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι, ως Νέα Δημοκρατία, θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι» είπε προκειμένου να δώσει το δικό του στίγμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τον νέο αρχηγό της ΝΔ στη μέγγενη της συναίνεσης και της πόλωσης. Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου από τη μία θα καλεί τον Α. Σαμαρά σε κοινές πρωτοβουλίες και από την άλλη η κυβέρνηση θα του χρεώνει το παρελθόν της ΝΔ. Στόχος είναι από τη μία να εμφανιστεί πως ακολουθεί τον πρωθυπουργό και από την άλλη ότι είναι συνέχεια των ίδιων αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών.

Το ένα σκέλος θα εξυπηρετηθεί με πρωτοβουλίες όπως η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφάνεια και η επανεκλογή του Κ. Παπούλια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα (δεν αποκλείεται και η επίσπευση της σχετικής διαδικασίας) και το άλλο από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει τη μονομαχία με τον αντίπαλό του στη Βουλή, στον Α. Σαμαρά όμως θα απαντούν τακτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι υπουργοί.

Η προσπάθεια σε αυτό το σημείο θα είναι να εμφανιστεί η εξής εικόνα: «Ο Γιώργος αγωνίζεται για τα εθνικά θέματα και την οικονομία και ο Σαμαράς εκφράζει την αγωνία της δεξιάς να ξαναπάρει την εξουσία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο απόψεις για τον «αντίπαλο» Σαμαρά

Τα σημεία που προβληματίζουν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι τέσσερα:

* Η ανταπόκριση του κόσμου στην εκλογή προέδρου της ΝΔ.
* Η εκλογή του Α. Σαμαρά από τον πρώτο γύρο.
* Οτι σε σχέση με την Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται ως άφθαρτος.
* Πως μπορεί να περιορίσει έως και να αφομοιώσει τον ΛΑΟΣ.

«Αυτά είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Α. Σαμαρά ισχυρό και υπολογίσιμο παίχτη», σημείωσε χθες στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με δημοσιογράφους συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη, είναι πολλοί στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι «η ΝΔ του Α. Σαμαρά θα είναι μια μικρότερη ΝΔ».

«Το πολιτικό παιχνίδι κρίνεται στο κέντρο και ο Σαμαράς δεν μπορεί να το παίξει» είναι μία εκτίμηση στην οποία συμφωνούν αρκετοί εκ των επιτελών του πρωθυπουργού. Πιστεύουν πως ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα θελήσει να επιβεβαιώσει την εικόνα του σκληρού στα εθνικά, ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολίτευση στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επιλογές που θα συσπειρώσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά θα βάλουν «ταβάνι» στην εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως συμπέρασμα όλων αυτών των προβληματισμών από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια μας». «Από την επιτυχία ή την αποτυχία των δικών μας πολιτικών θα κριθεί το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας και του Α. Σαμαρά». «Κριθήκαμε πριν από 50 ημέρες και είμαστε κυβέρνηση με μια πολύ ισχυρή εντολή» σημείωσε στην πολιτική ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

«Όλα τώρα στο τραπέζι»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Κάλεσμα Παπανδρέου για συναίνεση, αλλά και μήνυμα για ρήξεις όπου χρειαστεί...
Πρόσκληση για συναίνεση προς όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου από την ερχόμενη εβδομάδα για να βρεθούν κοινές λύσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Προειδοποίησε πάντως ότι αν η συναίνεση αυτή δεν επιτευχθεί, είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε το ...

βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ξεκάθαρα ότι προσβλέπει και στη δική του συναίνεση για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, πρόσκληση που αποδέχθηκε ο κ. Σαμαράς, φροντίζοντας όμως να δηλώσει και ο ίδιος ξεκάθαρα ότι «θα είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι».

Η συνάντηση που περιγράφεται ότι πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικό κλίμα» δεν κατέληξε πάντως σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί του διαλόγου που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού διατυπωθούν με σαφήνεια οι κυβερνητικές προτάσεις επί της θεματολογίας που θα περιλαμβάνει ο διάλογος.

«Στην εντατική»
Ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο αίτημα της κυβέρνησης για συναίνεση, ο Πρωθυπουργός επισημοποίησε χθες κατά τη διάρκεια δημόσιων παρεμβάσεών του ότι από την προσεχή εβδομάδα ανοίγει ο ίδιος τον διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας. Μάλιστα, λίγο μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου που εκφώνησε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στην εντατική» και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει προσωπικά τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους πολίτες και την κοινωνία σε έναν ευρύ διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα. Όπως είπε «στόχος μας δεν είναι ο διάλογος για τον διάλογο αλλά να χτίσουμε συμμαχίες και συναινέσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Ο ίδιος προσδιόρισε τη θεματολογία από την οποία μπορεί να εξαγάγει κανείς το συμπέρασμα ότι δεν απουσιάζει κανένα από τα μεγάλα θέματα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αλλά και κοινωνικών εταίρων είναι: αλλαγές στο κράτος, στη φορολογία και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και στην Υγεία.

«Θα μείνουν πίσω»
Προειδοποίησε ότι ορισμένοι- υποδεικνύοντας έμμεσα το ΚΚΕ, αλλά ίσως και τον ΣΥΡΙΖΑ, που αρνούνται τον διάλογο- ενδέχεται να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και να την υπονομεύσουν. Αυτούς, είπε, «θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνους τους και εκτεθειμένους στα μάτια των πολιτών». Υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο απαρέγκλιτα θα βαδίσουμε, γιατί δεν θα γίνουμε όμηροι κανενός συμφέροντος, κανενός προβλήματος».

Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του στο οποίο περιλαμβάνονταν και πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μιλάει για τα ελληνικά προβλήματα, όχι για να αποφύγει ευθύνες αλλά γιατί έχει τη βούληση να τα δει κατάματα και να συγκρουστεί με αυτά, να τα λύσει». Τόνισε όμως «αλλά δεν θα το κάνω, ούτε μπορώ μόνος. Γι΄ αυτό ζητώ όχι ανοχή αλλά συμμετοχή. Συμμετοχή όλων! Όποιος πιστεύει ότι μόλις βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία όλα θα είναι καλά, απλώς αναζητά ένα άλλοθι για να μην κάνει τίποτα».

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση τόσο προς την Κομισιόν, όσο και τους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας και ουσιαστικά τόνισε- ειδικά προς τις Βρυξέλλες- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τους. Όπως είπε «αυτοί που επί τόσα χρόνια ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια, τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης που τόσο ζημίωσαν τους Έλληνες πολίτες, ζητούν τώρα από αυτούς να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα υιοθετήσουμε κοντόθωρες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, διότι το μετακύλισαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογουμένους που ουδεμία ευθύνη φέρουν». Και πρόσθεσε με έμφαση «κάποιοι επιμένουν να μην εξάγουν κανένα συμπέρασμα από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Με τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης είναι έτοιμοι να συνεχίσουν ξανά στον δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών».
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Μαύρη εικόνα για τα Ταμεία

ΒΗΜΑ:Παπανδρέου και Σαμαράς: καλή αρχή...
Συναίνεση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου ζήτησε χθες από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός στην πρώτη τους...

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΤΑ ΝΕΑ: Άνοιγμα Γιώργου για συναίνεση
Πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε χθες ο Γ. Παπανδρέου και ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
ΕΘΝΟΣ:Συμφωνίες και... ασυμφωνίεs
Πρόταση για διάλογο και συναίνεση με έμφαση στα εθνικά θέματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον νέο αρχηγό της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς: Σε άλλα θα είμαστε μαζί, σε άλλα απέναντι. Υπηρετούμε διαφορετικές ιδεολογίες

nonews-news


Read more...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS




Η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από το 1988, ως παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και αυτό δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αμέτοχους.

Έχοντας κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος, ότι δηλαδή το AIDS έναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και ότι αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ άλλοι τόσοι είναι φορείς του ιού HIV, το goalexandroupolis θέλει να τονίσει, ότι καμία επιδημία δεν

πολεμήθηκε ποτέ με εξορκοσμούς, πανικό και με την επιστροφή στον συντηρητισμό και τη σεμνοτυφία, αλλά μόνο με τη γνώση και την πρόληψη!

Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με το κυρίαρχα συνθήματα "Πολεμήστε το aids και όχι τους ανθρώπους με aids", "ο ρατσισμός είναι ο πολιτισμός των ηλιθίων" και "η σιωπή είναι θάνατος, η γνώση είναι δύναμη, η δράση είναι ζωή".
Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να σταματήσουμε να ερωτευόμαστε, αλλά θα μπούμε στη διαδικασία να ενημερωνόμαστε σωστά και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις!

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και μέσω των χώρων διασκέδασης της πόλης μας, επιχειρήθηκε να τονισθεί το μέγεθος του προβλήματος και να ενημερωθεί ο κόσμος και ιδιαιτέρως η νεολαία, σχετικά με τον ιό!
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009, το Muziq Bar διοργάνωσε ένα πάρτυ με την ονομασία CONDOM PARTY - WORLD AIDS DAY και εμείς ώς οδηγός διασκέδασης αισθανόμαστε την ανάγκη να το συγχαρούμε, όπως και όλες τις υπόλοιπες σχετικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας!


Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες τόπους με πληροφορίες για το HIV/AIDS.
Το www.hiv.gr σας προτείνει τους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους, τους οποίους εμπιστεύεται για την ενημέρωσή σας:

www.goalexandroupolis.gr


Read more...

Ευρύς διάλογος με "αιχμή" την οικονομία

Κληθήκαμε να αλλάξουμε ριζικά τον ρου των πραγμάτων για να κτίσουμε μια κοινωνία αξιών και να τιμήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ριζικές αλλαγές που απαιτείται να γίνουν στη χώρα δεν είναι υπόθεση ούτε πενήντα, ούτε εκατό ημερών, αλλά ούτε μόνο της κυβέρνησης και χρειάζεται να διαμορφωθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.

Προς το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός θα καλέσει ο ίδιος μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την κοινωνία σε ένα ευρύ διάλογο για όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές που θα προωθηθούν και τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, αφορούν στο κράτος, στη φορολογία και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στη νέα αρχιτεκτονική, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και την υγεία.

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο θα κληθούν όλοι να αναλάβουν ευθύνες και δεσμεύσεις και πρώτα από όλα η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα εκτελεστούν άμεσα.

"H χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου"

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα σχεδόν τα μέτωπα στην οικονομία. Πρόσθεσε πως όσοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορούν ή δεν καταλαβαίνουν ούτε το πρόβλημα, ούτε τη λύση που προωθείται. Και αναφέρθηκε επικριτικά σε όσους είναι έτοιμοι μόλις παρουσιαστούν κάποια σημάδια ανάκαμψης να συνεχίσουν το δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών.

Πρόκειται, τόνισε, για αυτούς οι οποίοι ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης και οι οποίοι ζητούν τώρα από τους πολίτες να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής.

"Δεν θα υιοθετήσουμε συνταγές που οδήγησαν στην κρίση"

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει κοντόθωρες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, το οποίο μετακύλησαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Δεν θα υιοθετήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συνταγές οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν, είναι να βυθίσουν την οικονομίας μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τα προβλήματα, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει γρήγορα να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο υιοθετώντας την Πράσινη Ανάπτυξη, η οποία είναι όρος επιβίωσης, αλλά και χρυσή ευκαιρία για μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, όπως είπε, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα οποία, όπως είπε, προσπάθησε να κουκουλώσει με την ρητορεία της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 12,7% του ΑΕΠ, είπε, είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσμα αυτού είναι να χάσει η χώρα με πρωτοφανή ταχύτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο δανεισμό και αξιοπιστίας.

Τα σημερινά αδιέξοδα, πρόσθεσε, είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών με πολιτικές προτεραιότητες διαφορετικές από αυτές που θα υπηρετούσαν το συλλογικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Έτσι, όπως τόνισε, η χώρα οδηγήθηκε αναπόφευκτα στις περασμένες εκλογές και σήμερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και πολλαπλή κρίση.

Η σημερινή κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν θέλει να είναι άλλη μία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά μία κυβέρνηση ασυνέχειας και ρήξης με το κακό παρελθόν.

Ήδη, τόνισε, η κυβέρνηση στις πρώτες 57 ημέρες της θητείας της έχει δώσει σαφή δείγματα της αποφασιστικότητας αλλά και της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Κάποιες αλλαγές, πρόσθεσε, μπορεί να χρειαστούν χρόνο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις προχωρήσουμε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτός σηματοδοτεί μόνο την αρχή της νέας πορείας για την οικονομία, πορεία η οποία έχει ως κεντρική επιλογή να υπηρετηθούν τρεις στόχοι: η αναθέρμανση της οικονομίας, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των αδύναμων και τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.
nooz.gr

Read more...