Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΕΤΕΣ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Προτάσεις - σοκ, με διετές πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο, σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτήν του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση εκατοντάδων «άχρηστων» δημόσιων οργανισμών και έναρξη φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τα βιβλία εσόδων- εξόδων, εισηγείται το ΙΟΒΕ. Πρόκειται για δεκαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...
η υλοποίηση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε όφελος 10% του ΑΕΠ ή περίπου 24 δισ. ευρώ ετησίως στην ολοκλήρωσή του, όπως εκτίμησε χθες ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», μόνο από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το όφελος θα είναι της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή 2,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η παραοικονομία στην Ελλάδα φτάνει στο 25% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε απώλεια εσόδων 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, την ώρα που η μείωση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει τους φόρους (στο 12,5%, από 13,8% που ήταν πριν από λίγα χρόνια) οδηγεί σε απώλεια εσόδων επιπλέον 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πλάνο δεκαετίας
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «ένα μακροχρόνιο και σταθερό πλάνο σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον δεκαετίας, και με σκοπό όχι την επόμενη πολιτική εκλογή αλλά τη μεταρρύθμιση αυτή καθαυτή». Στις βασικές συνιστώσες της «συνταγής» ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται, ακόμα, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά, η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η σύγκλιση όλων των αναλογιστικών παραμέτρων όλων των Ταμείων με αυτών του ΙΚΑ και η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που εκτιμήθηκε στο ύψος του δημοσίου χρέους (ή 240 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τους στόχους του 10ετούς σχεδίου προσαρμογής, θα μπορούσαν να είναισύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα- η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 100% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, η αύξηση της εθνικής αποταμίευσης στο 20% του ΑΕΠ, από 10% το 2009, η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών στο 2% του ΑΕΠ το 2020, από 11% το 2009, και η μείωση της ανεργίας στο 5% από περίπου 10% σήμερα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: