Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ιερά Σύνοδος: "Ναι" στην έκτακτη φορολογία για φέτος

"Ναι" στην καταβολή - μόνο για φέτος ωστόσο- του φόρου για την ακίνητη περιουσία που ζητά το κράτος, είπαν οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως. Οι ιεράρχες αναφέρουν ότι, προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε εκτάκτως , για το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας, μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:

α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ’ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: