Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Παπανδρέου- Μιλόσοσκι

Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Μιλόσοσκι


Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση με τον Δ. Δρούτσα και την ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παραμένουν οι ίδιες.

Ο κ. Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις σε ΜΜΕ των Σκοπίων, πρόσθεσε ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναμένει από την Ελλάδα να σκεφθεί τα βήματά της και να επιδείξει πραγματισμό όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

Σχετικά με το ενδεχόμενο, ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ, να μην βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο της συνόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία, πλην των θεμάτων του ΟΑΣΕ, να συζητήσουμε και τα δικά μας θέματα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα ημέρες.

Στη συνέχεια υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του κ. Δρούτσα και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και των ταχυδρομείων των δύο χωρών.

Κατόπιν συνεχίστηκαν οι επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί, αρχής γενομένης από τις ομιλίες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Ζοάο Σοάρες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: