Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Μπιρμπίλη: Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή

Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Ευρώπη, θα αναλάβει η κυβέρνηση μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ν/σ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου η Τίνα Μπιρμπίλη επισήμανε ότι η περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί μόνο με την πράσινη ανάπτυξη.

Περιέγραψε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν "υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65%, αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού λιγνίτη, αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου, νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, ενημέρωση - πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των επιλογών των πολιτών στο περιβάλλον".

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νομικά δεσμευτική συνθήκη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα συνέλθει αυτό το μήνα.

Ομιλία Σταύρου Δήμα

Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει μελλοντικά τη μόνη βιώσιμη μορφή οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

"Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο", είπε ο κ. Δήμας, το οποίο θα πρέπει να δίνει αποτελεσματικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας που είναι η κλιματική αλλαγή, η δραματική μείωση των πρώτων υλών, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα και αποκλεισμός.

Ξεπερασμένη είναι η αντίληψη του παρελθόντος ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης, επεσήμανε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις βασίζουν τη στρατηγική τους στην "οικολογική επινοητικότητα".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: