Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Στον Μπόμπολα η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"!



Η οικογένεια Μπόμπολα φλερτάρει με την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"!

Ηδη στα κορυφαία κλιμάκια της Μεταμόρφωσης ( "ΠΗΓΑΣΟΣ") εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η εξαγορά της ιστορικής εφημερίδας. Ως γνωστόν ποσοστό συμμετοχής στον Ομιλο Μπόμπολα, κατέχει και ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης μόνο που η πρωτοβουλία για την ένταξη στον "ΠΗΓΑΣΟ" της εφημερίδας που εκδίδουν σήμερα οι κόρες του Τεγόπουλου, είναι του πατριάρχη της οικογένειας Γιώργου Μπόμπολα.

Ο τελευταίος εκτιμά πως η εξαγορά της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" αφοπλίζει την κυβέρνηση απο ένα ισχυρό, φιλικά προσκείμενο στο Πασόκ ΜΜΕ, το οποίο δεν θ ανήκε στον έλεγχό του. Στόχος του επιχειρηματία είναι να στερήσει τη κυβέρνηση του Πασόκ απο κάθε στήριγμα στον παραδοσιακό τύπο.

Το Μαξίμου γνωρίζει εδω και καιρό το ενδιαφέρον Μπόμπολα για την εφημερίδα και φέρεται αποφασισμένο ν αντιδράσει δυναμικά.
"Δεν θα καταλήξω σαν τον Καραμανλή..." είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιώργος στους στενούς συνεργάτες του.

Μόνο που ο Μπόμπολας, δεν είναι διατεθειμμένος να φορτωθεί τους περίπου 70 συνταξιούχους και αργόμισθους που βρίσκονται στο μισθολόγιο της εφημερίδας, ούτε φυσικά να συνεχίσει να την εκδίδει με το σημερινό στελεχιακό της δυναμικό, κυρίως οσο αφορά τα υψηλά κλιμάκια της εφημερίδας.

Ο Φώτης Μπόμπολας, φέρεται να έχει αναλάβει εκ μέρους της οικογένειας, να παρουσιάσει μια οικονομική μελέτη που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της εφημερίδας, στον πατριάρχη Γεώργιο και στον αδελφό Λεωνίδα.

Το Πάσχα, είναι σύμφωνα με την αγορά, ο χρόνος που θα πέσουν οι υπογραφές....

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=745

Read more...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...





Read more...

To πόρισμα φωτιά για τον Ν. Ζαγοριανό...

-Κυβερνητική και κρατική διαφθορά αλλά και χρηματισμός αξιωματούχων για το C4I από την Siemens!

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



"Φωτιά" είναι το πρόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου για τον πρώην ειδικό ανακριτή της υπόθεσης Siemens Νίκο Ζαγοριανό που αποακλύπτει σήμερα το Press-gr. (Κάντε κλικ στις σελίδες για να μεγαλώσουν). Κυρίως επειδή αναφέρεται σε "κυβερνητική και κρατική διαφθορά" στην υπόθεση της Siemens που δεν ερευνήθηκε όπως έπρεπε από τον κ. Ζαγοριανό...
To πόρισμα είναι 23 σελίδες, έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, απευθύνεται στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και καταλογίζει ευθύνες στον κ. Ζαγοριανό αφενός γιατί δεν έδωσε αντίγραφα όλης της δικογραφίας στους κατηγορουμένους της υπόθεσης και αφετέρου γιατί δεν άσκησε δίωξη στον Μιχάλη Χρισοφοράκο και για το αδίκημα της δωροδοκίας σχετικά με το C4I.
Για την άρνηση να δώσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας, ο κ. Κανελλόπουλος του καταλογίζει...

"ευθεία παραβίαση σαφών διατάξεων" η οποία μάλιστα όπως τονίζει "δεν μεταμφιέζει την παρανομία σε διαφωνία (σ.σ. εννοεί διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα) εν ονόματι της οποίας ο Ανακριτής μπορεί να αυθαιρετεί". Επίσης τονίζει ότι "η συνεχής και επομένων πείσμων εμμονή του Ανακριτή να ανγοεί τις υποχρεώσεις του", να δώσει δηλαδή αντίγραφα όλης της δικογραφίας, "πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι ενσυνειδήτως παρεβίασε τις μνημονευθείσες διατάξεις με σκοπό να βλάψει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων".
Σε ο,τι αφορά το θέμα Χριστοφοράκου, ο κ. Κανελλόπουλος είναι πραγματικός καταπέλτης. Παραθέτει όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε "λαδώσει" δημόσιους λειτουργούς κλπ για το C4I και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
"Επομένως, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι ο Ανακριτής είχε επαρκή στοιχεία για να συμπεριλάβει στα κατά του Μιχ. Χριστοφοράκου εκδοθέντα τρία εντάλματα συλλήψεως ή και σε ξεχωριστό ένταλμα, τις κακουργηματικές δωροδοκίες που αυτός φέρεται ότι ετέλεσε με σκοπό όπως οι συναρμόδιοι για την παραλαβή του έργου Κρατικοί Λειτουργοί κι ενδεχομένως Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συντελέσουν στην ατελή παραλαβή του έργου και την εντεύθεν εκταμίευση των συναφών τμηματικών πληρωμών. Οτι σ' αυτό απέβλεπε ο Μ. Χριστοφοράκος επιβεβαιώνεται και από την μηνμονευθείσα απόφαση του Μονάχου (με την οποία καταδικάστηκε) αλλά και από τις μαρτυρίες των άνω πρώην στελεχών της SIEMENS AG.
O ισχυρισμός του ελεγχόμενου Ανακριτού ότι εφόσον η Ανάκριση εξακολουθούσε μπορούσε αργότερα να απαγγείλει κατά του ανωτέρω τις προαναφερθείσες κατηγορίες δεν πείθει διότι εφόσον είχε στοιχεία ενεργητικής δωροδοκίας, έπρεπε να συμπεριλάβει αυτές στο πρώτο ένταλμα και εφόσον δεν τις συμπεριέλαβε στο πρώτο έπρεπε να τις συμπεριλάβει στο δεύτερο και εν πάση περιπτώσει στο τρίτο. 'Αλλωστε το προέχον για την υπόθεση του C4I ζήτημα ήταν αν με αφορμή τη σχετική σύμβαση και την εκτέλεσή της υπήρξε Κυβερνητική και Κρατική Διαφθορά αλλά και χρηματισμός Κομματικών αξιωματούχων και όχι αν η γιγαντιαία εταιρεία Siemens AG είχε ή όχι τη δυνατότητα ως υπεργολάβος (υποκατασκευάστρια) του έργου, να φέρει εις πέρας αυτό και επομένως αν διεπράχθη ή όχι απάτη, για την οποία εξεδόθησαν δύο Ευρωπαϊκά Εντάλματα Συλλήψεως
"...



Read more...

Συζήτηση προϋπολογισμού 2010



Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή, με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

Ο κ. Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολλαπλά ελλείμματα και κυρίως με το δημοσιονομικό έλλειμμα που «απειλεί να ακυρώσει, όλες τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού», όπως είπε.

Επίσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανοίγει μέτωπα με όλα όσα κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και την εμποδίζουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συγκυρίας, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».

«Ανοίγουμε Μέτωπο, με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, την κακοδιαχείριση, τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τον κομματισμό, τις αδιαφανείς οικονομικές λειτουργίες, τις πελατειακές σχέσεις, τις εξαρτήσεις και την αναξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι όχι μόνο οδήγησε την οικονομία σε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά παραπλάνησε και τον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ γνώριζε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρέωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

Στη συνέχεια, μίλησε για ένα «νέο μεταβατικό προϋπολογισμό» που έχει πολλαπλή πολιτική στόχευση, όπως, «να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος, να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στους πολίτες και στους φορολογούμενους και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς».

«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών.Σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και με την ανάπτυξη να έχει αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και την επόμενη χρονιά (-0.3%) ο προϋπολογισμός διασφαλίζει μια δυναμική ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής. Ανοίγουμε το διάλογο και βάζουμε την κοινωνία και τους φορείς της συμμέτοχους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και ανοιχτά προβλήματα».

Κλείνοντας την εισήγησή ου, ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι «η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2010 αποτελεί ένα πρώτο και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του πολιτικού μας σχεδίου, για να βγει η χώρα από το σημερινό τέλμα, για να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξει επιτέλους μια νέα ελπιδοφόρα και δημιουργική περίοδος».

ΝΔ

«Υπάρχει κρυφή ατζέντα. Η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της: Το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά με αύξηση δαπανών κατά 11 δισ. ευρώ - αγωνίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει έλλειμμα 30 δισ.», εκτίμησε ο κ. Κεφαλογιάννης, υπολογίζοντας το έλλειμμα στα 19 δισ. και στο 8,3% του ΑΕΠ.

Χρεώνοντας δε, το 92% του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της δεκαετίας του ’80, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων: «Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο, ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον Προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ΄ τις επιτροπές…».

Πέραν του «μαγειρέματος των αριθμών», κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, «αν η χώρα μας δεν δημιουργήσει νέο πλούτο, είναι καταδικασμένη. Για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται 25 δισ. και για την μείωση του ελλείμματος στο 3%, άλλα 22. Για την οικονομική απογείωση χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις. Πού θα βρεθούν τα κονδύλια; Βεβαίως από την μείωση των δαπανών, τις αυτοχρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων, τις αποκρατικοποιήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, όπως με συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σε 10.000 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, όπου 10 εκ. εργαζόμενοι παίρνουν έναν δεύτερο μισθό από τις μετοχές τους. Όχι με χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ, όπου άνθρωποι που πληρώνονται με 80-150.000 ευρώ, (περισσότερα απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό) επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 81 εκ. ευρώ για να πάρουν 250.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα στέιτζ. Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια θα χρειαστούν για να πάρουν οι τελευταίοι, με τους μισθούς των 400-700 ευρώ, ό,τι παίρνουν οι χρυσοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ και άλλους δημόσιους οργανισμούς» παρατήρησε ο κος Κεφαλογιάννης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για μια αλλαγή Συντάγματος - «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

ΛΑΟΣ

Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

«Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τους Έλληνες χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπάρχουν όμως μηνύματα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που για το κόμμα μας, είναι τόσο αξιόπιστοι όσο είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει δύο όψεις, άλλη όταν είναι αντιπολίτευση και εξαπολύει μύδρους για την πολιτική της ΝΔ και άλλη όταν είναι κυβέρνηση και εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

«Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη ΝΔ, το μόνο που σκέφτεστε είναι τα χαράτσια. Για εσάς είναι μονόδρομος αυτή η λογική. Αυτά είναι τα δύο σκέλη του δικομματισμού. Δικομματισμός ΑΕ», επεσήμανε με έμφαση.

«Τον νέο προϋπολογισμό τον χαρακτηρίζει η ατολμία, οι φορομπηχτικές πολιτικές, δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση του χαρατσιού και της φοροεπιδρομής. Είναι ένας προϋπολογισμός της μιζέριας και της υπανάπτυξης για αυτό τον καταψηφίζουμε», κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ


Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

«Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι τον προϋπολογισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου, ενώ αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε έμφαση στην εισοδηματική πολιτική, λέγοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

Ακόμα, έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα», για «χαριστική βολή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και για «κοινωνική λεηλασία».

Επίσης, σημείωσε ότι «την ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και βρίσκουν πάντα ένα εύκολο αλλά ανούσιο πεδίο αντιπαράθεσης».
nooz.gr

Read more...

Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο

Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά, επανάληψη των ελέγχων τιμών τρεις φορές το χρόνο καθώς και έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης πιλοτικά από 1ης Μαρτίου και κανονικά από 1ης Μαΐου 2010, εξήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης στην κοινή παρουσία τους στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η συζήτηση έγινε με την ευκαιρία της επικείμενης κατάθεσης από το υπουργείο Οικονομίας τροπολογίας, με την οποία επανέρχεται το καθεστώς της λίστας φαρμάκων.

Η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι «η κατάσταση με την φαρμακευτική δαπάνη είναι τραγική» και αυξήθηκε κατά 120% τα τελευταία τρία χρόνια, ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ δεν παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία τα κριτήρια κατάρτισης της νέας λίστας από επιτροπή του ΕΟΦ.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης, κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων.

Συμπλήρωσε ότι παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε ούτε καν υπογραφεί η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση για τη διεκδίκηση του 4% από τον ετήσιο τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών που προέβλεπε το νομοσχέδιο που καταργούσε τη λίστα το 2005.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα τεθούν στην τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπολόγισε ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης θα εξοικονομεί μόνον το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως, ποσό που θα διπλασιαστεί, όταν μπουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ, όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5.5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με επιφυλάξεις ως άρνηση αντιμετώπισαν την επαναφορά της λίστας αγορητές της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης.

«Η λίστα έχει δοκιμαστεί και υπάρχουν πολλοί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις. Εμείς δεν συμφωνούμε να σας δώσουμε λευκή επιταγή», είπε ο κ.Χατζηδάκης, που αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% και απελευθέρωση της αγοράς των «γενόσιμων φαρμάκων» (των αντιγράφων πρωτοτύπων).

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων, αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι «η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα «αναντικατάστατα».

Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο Αστέριος Ροντούλης τυ ΛΑΟΣ, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη είπε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων να βγει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ο κ. Ροντούλης τάχθηκε υπέρ της λίστας των «γενόσιμων φαρμάκων» από την οποία θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.

Η τροπολογία της λίστας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμη, θα κατατεθούν τροπολογία που θα μεταθέτει ένα χρόνο αργότερα, την 1/1/1011, την εφαρμογή της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, καθώς και άλλη τροπολογία για τους ναυτικούς και τον ΟΛΠ.
nooz.gr

Read more...

Απέρριψε μοντέλα λύσεων άλλων χωρών

Πρόσκληση εθνικής συστράτευσης για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν την κρίση που βιώνει η χώρα, απηύθυνε προς όλους τους Έλληνες ο πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφισή του.

Επισήμανε ότι συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους ευθύνονται για την εθνικά επιζήμια απογραφή και για τις απαράδεκτες πολιτικές που οδήγησαν σε παραγραφή πολύ σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. Και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί ζητούν σήμερα τη λήψη μέτρων που θα φορτώνουν τα βάρη στα ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομάχησε , έγινε μέρος του προβλήματος διογκώνοντας τη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εξήρε την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όσο και για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Και ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει στις ακροάσεις που πρέπει και να φέρει πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και χαρακτήρισε το 2010 έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, τόνισε ότι είναι ένα καθαρό ελληνικό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να απαντούν στη φύση του, ενώ απέρριψε την εφαρμογή λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία), σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού».

Απέδωσε τα αίτια της κρίσης στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην ύπαρξη ενός σπάταλου δημόσιου τομέα.

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να αποφευχθεί «ο πόνος των αλλαγών» και «να κρυφτούμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο, κατά 4%.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που προέχει είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη της αξιοπιστίας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, «ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», παρά την «ανυπολόγιστη ζημιά» που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για αναβολή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε τώρα και θα δράσουμε αποφασιστικά». Ήρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής, την οποία θα κάνουμε πράξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας και καθιστώντας την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.

Ακόμη, προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι «δεν καθυστερούμε», αντίθετα «υλοποιούμε το πρόγραμμα των 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι στους δύο μήνες διακυβέρνησης «κάναμε περισσότερο έργο απ΄ ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια».

Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί τα πράγματα, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση αλλαγών και ανατροπών, η οποία, ταυτόχρονα, θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες, πρόσθεσε, θα είναι υπερήφανοι για την κυβέρνηση της πατρίδας τους.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που απειλεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και πρόσθεσε πως αν οι χώρες ακολουθήσουν διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς δρόμους, τότε, «τα παιδιά μας» θα ζήσουν μια απίστευτη βαρβαρότητα.

Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα ανέκτησε τη φωνή της και ακούγεται στα διεθνή φόρα, σημείωσε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χώρα μας, πρόσθεσε, δεν έχει την πολυτέλεια της απουσίας στη διεθνή σκηνή, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Η παρουσία της Ελλάδας και η δημιουργία νέων συμμαχιών, ανέφερε, προστατεύουν την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ της παρέχει τη δυνατότητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Παράληλλα, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρία της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χρ. Παπουτσής

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για έναν «ισορροπημένο και ειλικρινή» προϋπολογισμό, «ο οποίος παρά την οικονομική στενότητα, παρά τα δημοσιονομικά αδιέξοδα, καταγράφει και παρουσιάζει τις πολιτικές επιλογές, το αναπτυξιακό και κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Αντίδραση ΝΔ

«Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, κατά την οποία θα αναδειχθούν οι τεράστιες αδυναμίες και ανεπάρκειες της πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εξετράπη σε απαράδεκτες επιθέσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Οι επιθέσεις αυτές, οι ακρότητες και οι υπερβολές του πολιτικού λόγου του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού κυβερνητικού έργου και την ατολμία, που τον χαρακτηρίζει στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα πολλά λόγια περιττεύουν, όταν ζητούνται πράξεις, συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, για να βγει η χώρα από την κρίση».

«Ας κατανοήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και ας λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, κατάσταση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, συνεχίζει να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Ας εξηγήσει επιτέλους τι εννοεί όταν προτείνει την ΄΄λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων΄΄. Ποιες είναι αυτές και γιατί χρειάζονται;», έθεσε το ερώτημα, προσθέτοντας: «Και κάτι ακόμη: Οι ΄΄επιτακτικές ανάγκες΄΄ στις οποίες αναφέρεται, πώς προέκυψαν; Ποιος ευθύνεται για αυτές;».

«Ας κατανοήσει, λοιπόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ότι η υποκρισία έχει και τα όριά της», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

nooz.gr

Read more...

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ...


Πολύ ενδιαφέρον το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Real News. Απηχεί την πραγματικότητα για την οικονομία και τα χρήματα των ισχυρών οι οποίοι λόγω της κρίσης τα αποσύρουν σε φορολογικούς παραδείσους που δίνουν πραγματικά μεγάλα επιτόκια. Έτσι όπως είναι η Ελληνική ποιος θα διατηρήσει τα χρήματά του σε... λογαριασμούς Ελληνικών τραπεζών. Για να μην αναφερθούμε στις ξένες επενδύσεις που είναι εντελώς ανύπαρκτες, καθώς κανείς σοβαρός ξένος επιχειρηματίες δεν έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα, μια χώρα πραγματικό μπάχαλο. Ενδιαφέροντα τα ρεπορτάζ για την Όλγα Κεφαλογιάννη που παντρεύεται τον... παππού Πενθερουδάκη αλλά και το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και τις σχέσεις της



Read more...

Ερχονται παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα;

Δημοσίευμα φέρει τον πρωθυπουργό να αποφασίζει εντός Σαββατοκύριακου για την κενή θέση του υφυπουργού Εσωτερικών αλλά και για τη δημιουργία δύο νέων θέσεων υφυπουργών στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Η πρώτη θα αφορά την εποπτεία των εφοριών και των εισπρακτικών μηχανισμών και η δεύτερη, τον τομέα της ναυτιλίας.

Το Βήμα γράφει ο Γ. Παπανδρέου παίρνει τις αποφάσεις του, δεδομένου ότι αφενός ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και αφετέρου υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διευθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, κατά τις οποίες ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζητεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άλλον έναν υφυπουργό, με αποκλειστική αρμοδιότητα τα δημόσια έσοδα.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στη δομή του κυβερνητικού σχήματος ενδέχεται να επανεξεταστεί, καθώς ολοκληρώνεται και το διάστημα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση γνωριμίας με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προσκάλεσε για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ μέσα στο 2010.
nooz.gr


Read more...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;


Ενδιαφέρουσα η πρόταση - παρέμβαση του Άρθρου, επί της ουσίας όμως εντελώς ανεδαφική καθώς το εκλογικό σώμα δεν έχει την ωριμότητα που υπάρχει στις ανεπτυγμένες Δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες. Για να υπάρξει συγκυβέρνηση, που είναι η... καλύτερη λύση για να παρθούν σκληρά οικονομικά μέτρα με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, θα πρέπει να ξεπεραστεί καταρχήν το σύμπλεγμα ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ΔΕΝ αποτελεί προϊόν ζυμώσεων σε γραφεία εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων. Κατά τ΄άλλα όλα είναι πιθανά.
fimotro.


Read more...

"ΚΟΥΚΟΥΛΑ" ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS


Ενδιαφέρουσα η αποκάλυψη του Veto για τον ρόλο του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού κατά την περίοδο που είχε αναλάβει την κρίσιμη υπόθεση της Siemens. Η εφημερίδα δημοσιεύει νεότερα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι επιβαρύνεται η θέση του... Ζαγοριανού, καθώς απέκρυψε βασικά στοιχεία της δικογραφίας. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και ρεπορτάζ για την Ελένη Μενεγάκη.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...



Το πλάνο B' για τη διάσωση της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση, παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του. Η εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση βάζει τέλος στην επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους που τη δικαιούνται. Το Πρώτο Θέμα αναφέρεται... στην πρώτη σελίδα του και στο ρεπορτάζ που αφορά τον υιό Διώτη, στις εσωτερικές του μάλιστα σελίδες δημοσιοποιεί το ΦΕΚ το οποίο παρουσιάσαμε χθες.
fimotro
Read more...

"Συστράτευση όλων στον μεγάλο στόχο"

Καταπληκτική η χθεσινή ημέρα. Από τις πιο ουσιαστικές, εποικοδομητικές και παραγωγικές στιγμές που έχω ζήσει ως τοπικό στέλεχος ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, μαζί με τον Γραμματέα του Κόμματος, Σωκράτη Ξυνίδη, επισκέφθηκαν την Ξάνθη και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Για πρώτη φορά παραβρέθηκαν ΟΛΑ τα Τοπικά και Περιφερειακά Μ.Μ.Ε., πράγμα που δείχνει ότι κατανοούν την ανάγκη του κόσμου για πληροφόρηση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και από εδώ, για το μαζικό ενδιαφέρον τους.

Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια της εξόρμησης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα. Εξόρμησης που είχε να κάνει με την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης και την συστράτευση όλων στον κοινό, μεγάλο στόχο (βλ. Εγκύκλιος Γραμματέα). Τον στόχο που περιέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο πριν λίγες ημέρες (εδώ).
Ακούραστος ο Χάρης Παμπούκης. Ουσιαστικός, ευγενικός και συγκεκριμένος. Το ίδιο και ο Σωκράτης. Έδωσαν το σαφές στίγμα της κυβέρνησης. Ο Υπουργός δεν απέφυγε καμία ερώτηση. Απάντησε ευγενικά ακόμη και στις πιο απίθανες. Ακόμη και σε ερώτηση για την COSCO. Οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες πρέπει να έφυγαν απολύτως ευχαριστημένοι. "Έβγαλαν" και 2-3 ειδήσεις, η μία εκ των οποίων αφορούσε και τους ίδιους...

Αξίζει να δείτε όλη τη συνέντευξη του υπουργού, (διάρκειας 57 λεπτών παρακαλώ):


Επίσης, δείτε ή διαβάστε (εδώ) την τοποθέτηση του Σωκράτη:

καθώς κι ένα ρεπορτάζ με δηλώσεις του Χάρη Παμπούκη στο "Κανάλι 6" (εδώ)

Πολλοί με περνάτε για γραφικό, άλλοι για φανατικό, άλλοι για "πληρωμένο κονδυλοφόρο" και άλλα πολλά και όμορφα... Μεγάλη η "γκάμα". Δικαίωμά σας. Εγώ πάντως ξέρω πως είμαι ένας ενεργός πολίτης, που δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου και προσπαθώ να συμμετέχω όσο περισσότερο μπορώ. Και κινητήρια δύναμή μου είναι τα συμπεράσματα που βγάζω από καταστάσεις όπως αυτή που έζησα σήμερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος. Και αυτοί που είναι γύρω του, ακόμη περισσότερο. Το έχω διαπιστώσει αρκετές φορές. Το έχω διασταυρώσει άλλες τόσες. Το διαπίστωσα ακόμη πιο έντονα σήμερα. Στη συνέντευξη τύπου και στην κουβέντα που είχαμε ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με τον Υπουργό και τον Γραμματέα.
Ξέρει ο Γιώργος πως αυτό που επιχειρεί είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψει ως το τέλος, γιατί πιστεύει στους Έλληνες. (Εμείς πιστεύουμε στον εαυτό μας;)

Η ατμόσφαιρα στα γραφεία της Νομαρχιακής ήταν έντονη και το φορτίο της ευθύνης πάνω μας πολύ βαρύ. Όμως, ακριβώς για αυτόν το λόγο ήμασταν όλοι αισιόδοξοι. Γιατί, ποτέ στα χρονικά δεν νοιώσαμε ταυτόχρονα και τόσο έντονα, όλοι μαζί, το αίσθημα αυτό. Αυτό είναι το θετικό. Αυτό είναι το αισιόδοξο της υπόθεσης!
Το ίδιο αποφασισμένοι είμαστε κι εμείς λοιπόν, τα λεγόμενα "μικρά τοπικά στελέχη". Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας πλέον -"μικροί" και "μεγάλοι"- αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχουν καν "στελέχη". Ότι είμαστε όλοι ίσοι και υπάρχει μόνο μία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ". ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Ο συνειδητοποιημένος Έλληνας που παλεύει να αλλάξει κάθε τι στραβό που μας πλήγωσε και μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.

Το "ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε" δεν ήταν επικοινωνιακό σλόγκαν.
Όσο περνά ο καιρός, αποκτά και όλο και βαθύτερο νόημα. Μεγαλύτερη αξία.

Εμείς δώσαμε την δύναμη στον Γιώργο και αυτός μας δίνει την ευκαιρία. Ίσως την τελευταία. Μας θέλει όμως ενεργούς και συνυπεύθυνους σε αυτή την ΑΛΛΑΓΗ. Συμμέτοχους και όχι αμέτοχους.

Άλλωστε, όλοι μαζί δεν του φωνάζαμε το 2004 "Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα";

Ε, ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι το εννοούσαμε...

antikrogias


Read more...

Δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis...


8,9% προηγείται το ΠΑΣΟΚ

Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/




Read more...

Ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού 2010

Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2010, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελευταία μέρα συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας προγραμματίζουν να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού συζητείται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι τα μεγέθη του θα τροποποιηθούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπει γενίκευση του «πόθεν έσχες», επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε αύξηση των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι φόροι στα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ και θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη σύγκλιση.

Πίστωση χρόνου από της αγορές ζητεί ο πρωθυπουργός. «Έχω εκλεγεί για να κάνω αλλαγές. Θα προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές και οι αλλαγές αυτές θα φέρουν την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο που πιστεύω ότι μας δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερα σήμερα,που μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο», είπε από την Κοπεγχάγη ο Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τη Moody's.

Το απόγευμα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
nooz.gr


Read more...

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ...


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου - Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Για συγκρότηση «αδίστακτου μηχανισμού προστασίας του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού» καταγγέλλει ευθέως τη νυν ηγεσία του Αρείου Πάγου ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννης Παπανικολάου, εξαπολύοντας εμμέσως βολές και εναντίον στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και κατά προσώπων προερχόμενων από τον δικαστικό χώρο. Με έγγραφο-φωτιά που απευθύνει προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και...
κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων διενήργησε πειθαρχική εξέταση εις βάρος του ανακριτή Ζαγοριανού για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Siemens, εκφράζει την απορία του γιατί έπειτα από πάροδο τριών μηνών δεν του έχει ακόμη γνωστοποιηθεί η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε εναντίον του ο ανακριτής, ούτε άλλωστε και η απόφαση που ελήφθη επί του θέματος.
«Είναι ολοφάνερο ότι κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή Νικ. Ζαγοριανού προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχομένου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Siemens, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Προστασία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο κ. Παπανικολάου, αφού προηγουμένως έχει διατυπώσει μια σειρά συλλογισμών που καταδεικνύουν- όπως αναφέρει- τις προσπάθειες προστασίας τού κ. Ζαγοριανού από πολλές πλευρές. Η παράλειψη του προέδρου του Αρείου Πάγου να του κοινοποιήσει την εναντίον του αίτηση εξαίρεσης, καθώς και την απόφαση που ελήφθη παράτυπα, του δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο ανακριτής έχει συμπεριλάβει στην αίτησή του «αμετροεπείς ή υβριστικές εκφράσεις». Όσον αφορά την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να του αφαιρέσει τον πειθαρχικό φάκελο που είχε σχηματίσει κατά του κ. Ζαγοριανού, ο κ. Παπανικολάου αποδίδει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό «προθέσεις και κίνητρα» που δεν έχειόπως σημειώνει- αλλά χαρακτηρίζει άκρως μειωτικό το γεγονός ότι στην άρνησή του να παραδώσει την υπόθεση, ο κ. Τέντες παρατηρεί ότι «ακρίτως και απερισκέπτως και με ύφος αμετροεπές μη προσήκον σε δικαστικό λειτουργό» διατύπωσε τις θέσεις του.
«Ναι» στην κριτική. Ριζικά αντίθετη άποψη για τον έλεγχο ή μη δικαστών σε σχέση με τους χειρισμούς τους σε διάφορες υποθέσεις διατύπωσε ο πρόεδρος της Συσπείρωσης Ενάντια στην Αυθαιρεσία κ. Γιαν. Μαντζουράνης επισημαίνοντας: «Αδιανόητο είναι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου να υπάρχουν πολίτες υπεράνω του νόμου και στο απυρόβλητο. Όλοι οι φορείς εξουσίας υπόκεινται σε δημόσια κριτική. Η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος περιλαμβάνει τους πάντες, δηλαδή και τους δικαστές, οι οποίοι δεν πρέπει να αποφασίζουν εν κρυπτώ και παραβύστω, κυρίως για τα πειθαρχικά παραπτώματά τους». Ο κ. Ζαγοριανός επανέλαβε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αίολες, υποστηρίζοντας ότι λειτούργησε με βάση τον νόμο και τη συνείδησή του.



Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ..





Read more...

ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Βουνάτσος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στις ανατινάξεις με φουρνέλα για τη διάνοιξη της νέας σήραγγας σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών αποδίδονται έως τώρα οι κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων στα Τέμπη. Οι κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή στον 62χρονο τεχνικό διευθυντή της κατασκευάστριας εταιρείας Μαλιακός- Κλειδί Σέρτζιο Σιάνι που καταπλακώθηκε από τους βράχους, ενώ η κυκλοφορία στην εθνική οδό θα διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους για έναν μήνα. Σύμφωνα με... πληροφορίες, ο μηχανικός που έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του καταπλακώθηκε από τόνους μπάζων, είχε ζητήσει εγγράφως πριν από μερικούς μήνες να διακοπεί η κυκλοφορία στα Τέμπη, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί. Εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας αναζητούν τα αίτια των κατολισθήσεων με αυτοψίες από επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτούνται παρεμβάσεις και σε ποια σημεία. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρτική έρευνα για να διαπιστώσει πιθανές ευθύνες των εμπλεκομένων με τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Χθες το μεσημέρι έγινε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα.
Τα πρώτα σημάδια. Οι πρώτοι «τριγμοί» στα Τέμπη έγιναν αντιληπτοί αργά το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη. Μάλιστα προχθές, στη διάρκεια της μέρας είχαν γίνει μικροκατολισθήσεις που δημιούργησαν προβλήματα σε αυτοκίνητα και μικρές διακοπές της κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό μετέβησαν χθες το πρωί ο 62χρονος τεχνικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας Μαλιακός- Κλειδί Σέρτζιο Σιάνι και 5 υπάλληλοι με δύο αυτοκίνητα στο σημείο που είχε εντοπισθεί το πρόβλημα, λίγο πριν από την Αγία Παρασκευή, για να κάνουν αυτοψία και να εκτιμήσουν την κατάσταση. Τότε έγινε νέα κατολίσθηση με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο Ιταλός διευθυντής, ο οποίος δεν πρόλαβε να βγει από το αυτοκίνητό του ενώ οι πέντε υπάλληλοι κατάφεραν να το εγκαταλείψουν και να απομακρυνθούν.
Κλιμάκιο Ελβετών. Η περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη αποφάσισε αμέσως τη διακοπή της κυκλοφορίας και την εκτροπή από παρακαμπτηρίους μέχρις ότου δοθεί το πράσινο φως από τους εμπειρογνώμονες για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Από χθες το πρωί στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο Ελβετών ειδικών στη σταθεροποίηση πρανών, αλλά και Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κάποιοι κάνουν λόγο για διακοπή της κυκλοφορίας για περισσότερες από 30 ημέρες, που σημαίνει ότι οι εκδρομείς των εορτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους από και προς Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Οι εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη των Τεμπών θα προσθέσουν στον χρόνο του ταξιδιού τουλάχιστον 45΄. Η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη για τα φορτηγά που κινούνται μέσω Κοζάνης και θα είναι πάνω από 1 ώρα.
fimotro.


Read more...

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στο στόχαστρο βάζει το υπουργείο Οικονομικών τη φοροδιαφυγή, με πρώτη αυτή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 6,6 δισ. ευρώ ή το 30% των δυνητικών εσόδων, και τοποθετεί τη χώρα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. O περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι η μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης για να πετύχει τον στόχο της αύξησης των εσόδων κατά 4 δισ. ευρώ που...
έχει θέσει στον προϋπολογισμό του 2010. Το όργιο φοροδιαφυγής επεκτείνεται παντού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κηρύσσοντας την έναρξη του διαλόγου για το φορολογικό.
* Το 94% των φορολογουμένων δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ και μόλις 3.125 πάνω από 200.000, σύμφωνα με την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι.
* Μισθωτοί και συνταξιούχοι φαίνονται, με βάση τα στοιχεία, να είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες, με μέσο δηλωθέν εισόδημα 14.437 και 11.873 ευρώ αντίστοιχα, όταν οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν 10.440 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακολουθούν με μέσο δηλωθέν εισόδημα 9.047 ευρώ.
* Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία που αφορούν ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το 73% των δηλωθέντων εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα συγκεντρώνεται στα κλιμάκια κάτω από το αφορολόγητο και μόλις το 0,6% (2.557 σε σύνολο 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών) δηλώνει πάνω από 100.000. «Είναι προφανής η αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τον πλούτο που διακινείται γύρω μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συσχετίζοντας την έξαρση της φοροδιαφυγής και με την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών τα τελευταία χρόνια. Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα όμως, για την άμεση αναστήλωση των δημοσίων εσόδων, δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα αλλά και στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Ηλεκτρονική δήλωση. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται επίσης η παροχή φοροκινήτρων για προκαταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ από το 2010 αλλά και η κατάργηση του χαρτοβασιλείου των φορολογικών δηλώσεων. «Φέτος για τελευταία φορά εκτυπώνουμε έντυπα φορολογικών δηλώσεων και βιβλιαράκια οδηγιών» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από το 2011 με τη βοήθεια λογιστών και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, για όποιον το χρειάζεται.
Όσον αφορά την προείσπραξη του ΦΜΑΠ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει ισχυρή έκπτωση φόρου σε όσους οικειοθελώς προκαταβάλουν στην Εφορία τον φόρο των επομένων 3-4 ετών. Το εγχείρημα αμφισβητείται από ορισμένους ως προς την αποτελεσματικότητά του, καθώς το επόμενο έτος οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 αλλά και την έκτακτη εισφορά ακινήτων.
Πολλές ελπίδες για την ενίσχυση των εσόδων εναποθέτει άλλωστε το οικονομικό επιτελείο στη φορολόγηση των ακινήτων και των συναλλαγών των οffshore εταιρειών αλλά και στην κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών. Μόνο από τις δύο τελευταίες πηγές αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αν το υπουργείο Οικονομικών κατάφερνε να αναγκάσει τις offshore ελληνικής ιδιοκτησίας να καταβάλουν τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, που προβλέπεται ήδη, θα εισέπραττε επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Αποδείξεις και πόθεν
έσχες. Από το επόμενο έτος, η φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία και οι φορολογούμενοι για να «κερδίσουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (υπάρχει και πρόταση για αύξησή του) θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία αποδείξεις. Η πρόταση προσκρούει σε ορισμένες πλευρές που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να έχει γενικό χαρακτήρα το μέτρο, καθώς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα θα κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο λόγω μη επαρκών αποδείξεων. Έτσι, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν εξαιρέσεις και συγκεκριμένα όρια αποδείξεων για κάθε κατηγορία φορολογουμένων.
Αδιαπραγμάτευτη φαίνεται να είναι, από την άλλη πλευρά, η απόφαση της κυβέρνησης για καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων θα εντοπίζει ασυμφωνίες δηλωθέντων εισοδημάτων και στοιχείων διαβίωσης, ώστε να ακολουθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στα άτυπα υπουργικά συμβούλια που γίνονται συνήθως νωρίς το απόγευμα στο Μαξίμου διακρίνονται τρεις κατηγορίες υπουργών: όσοι παίρνουν μονίμως τον λόγο και ουσιαστικά διατυπώνουν ανοιχτά την άποψή τους για τα τρέχοντα θέματα καταθέτοντας και προτάσεις, εκείνοι που γενικώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητούν διευκρινίσεις για ζητήματα που μπορεί να αγγίξουν τις...
ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας και εκείνοι που προτιμούν να παρακολουθούν σιωπηλοί και να παρατηρούν τις αντιδράσεις των άλλων κρατώντας μόνο λίγες σημειώσεις.
Στο άτυπο υπουργικό που έλαβε όμως χώρα την περασμένη Δευτέρα λίγο πριν από την ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και της διαφθοράς, κάθε υπουργός συνιστούσε από μόνος του και μία διαφορετική κατηγορία. Είναι γεγονός, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού τα μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να πουν ανοιχτά στον Γ. Παπανδρέου τη γνώμη τους τόσο για τους χειρισμούς που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον του «ιερατείου» των Βρυξελλών όσο και για τα μέτρα που επρόκειτο σε λίγες ώρες να ανακοινώσει εγκαινιάζοντας τον εθνικό κοινωνικό διάλογο.
Η θέση τους έγινε ακόμη πιο δύσκολη ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ζητεί προκαταβολικά ενιαία στάση στην εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την αποφυγή της δημόσιας κριτικής στους χειρισμούς των υπουργών, ώστε να μη δημιουργείται στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διχογνωμία. Στελέχη παρόντα στη συνεδρίαση θεωρούν ότι η αναφορά στα αλληλοκαρφώματα είχε ουσιαστικά έναν και μοναδικό αποδέκτη: την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία μόλις πριν από μία ημέρα με συνέντευξή της είχε περίπου ακυρώσει τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, αφου εμφανίστηκε ωσάν να ήταν εκείνη υπουργός Οικονομικών.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν ιδιαίτερα κομψή η παρέμβαση της υπουργού» λέει θεσμικός παράγων της κυβέρνησης αιτιολογώντας την αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος παράγων συνδέει μάλιστα την «επίθεση» που δέχτηκε ουσιαστικά η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας για το θέμα της «χρυσής εθελουσίας» στο λιμάνι του Πειραιά από τουλάχιστον δύο υπουργούς, με το «άδειασμα» της κ. Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο. «Μπορεί από τη μία ο Γ. Παπανδρέου να έγινε πυρ και μανία με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου γιατί αθέτησαν την ενιαία στάση που ζήτησε», εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος, «όμως μη θεωρείτε τυχαίο ότι και οι δύο ουσιαστικά άσκησαν κριτική για ένα θέμα που στο μεγαλύτερο βαθμό το χειρίστηκε η κ. Κατσέλη».
«Καλοί και κακοί». Πάντως στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο όσοι πήραν τελικώς τον λόγο εμφανίστηκαν προσεκτικοί και απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιχμή για κάποιον συνάδελφό τους, αναλύοντας την κατάσταση με άξονα κυρίως όσα συμβαίνουν στο δικό τους υπουργείο. Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για το εάν έχει κάποιο νόημα το πάγωμα των μισθών και δημοσίως κανένας δεν διαφώνησε με όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Πάντως, ο κατάλογος των μέτρων που εξήγγειλε στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου ήταν- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- σαφώς μικρότερος από τη λίστα που ανέγνωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, την οποία κάποιοι υπουργοί τη χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα «επίπονη», κάποιοι έμειναν με την εντύπωση ότι συνάδελφοί τους πίεσαν για αυστηρά μέτρα, κάποιοι άλλοι κινήθηκαν κάπου στη μέση επιμένοντας στο κοινωνικό προφίλ και ορισμένοι σχημάτισαν τη γνώμη ότι ελάχιστοι τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της μη λήψης μέτρων. «Όλοι έχουμε μία γραμμή με πάρα πολλές αποχρώσεις» έλεγε προχθές κορυφαίος υπουργός θέλοντας να περιγράψει το μωσαϊκό των απόψεων που κατατέθηκε στο υπουργικό της περασμένης Δευτέρας και προσέθετε: «Στην κυβέρνηση υπάρχουν οι “καλοί” και οι “κακοί”, αυτοί που πρέπει να κόβουν και οι άλλοι που πρέπει να δίνουν...».

fimotro

Read more...

ΣΤΑ 30.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΗΧΥΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ...



Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Στα 30.000 ευρώ φαίνεται να τοποθετεί η κυβέρνηση το όριο της φορολογικής ασυλίας, ανοίγοντας τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους την προσεχή Τρίτη.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η προπληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η αύξηση φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, οι «πράσινοι» φόροι, η ανατροπή σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και η...
επανεξέταση της φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι τα νέα μέτρα, με τα οποία προσέρχεται την προσεχή Τρίτη στον διάλογο η κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παταχθούν η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα διαφυγόντα έσοδα μόνον από τον ΦΠΑ (εκπτώσεις, απαλλαγές και φοροδιαφυγή) υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 6,6 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (30%) έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι 12%. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 73% των εισοδημάτων που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και μόλις 2.557 άτομα, ήτοι 0,6%, δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ. Αλλωστε, το «πόθεν έσχες» ενδέχεται να ενεργοποιηθεί από τα φετινά εισοδήματα, του 2009. Με βασικό στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το περίγραμμα του διαλόγου και έδωσε απαντήσεις σε 8 κρίσιμα ζητήματα:
1. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η αύξησή τους θεωρείται δεδομένη, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «κάποια στιγμή θα υπάρξει αναπροσαρμογή», αλλά ο ίδιος περιμένει να δει πρώτα πώς αποτιμά την ακίνητη περιουσία η κοινωνία, δηλαδή μέσω του διαλόγου -στοιχείο που οριοθετεί την αύξησή τους μετά το πέρας του διαλόγου, τον Μάρτιο. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί η χαμηλή ακίνητη περιουσία, δηλαδή οι έχοντες χαμηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, αλλά η μεγάλη ιδιοκτησία να αναλάβει το φορολογικό βάρος.
2. Τιτλοποίηση εσόδων ΦΜΑΠ: Πρόκειται για προπληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το πόσα χρόνια θα αφορά, δηλαδή αν το 2010 θα πληρωθεί ο ΦΜΑΠ για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, είναι ένα θέμα που θα εξετασθεί στο πλαίσιο του διαλόγου. Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό τον χρόνο, καθώς, όπως είπε, «θα μπορούσε να είναι και στο διηνεκές».
3. ΕΦΚ καυσίμων: Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θεωρείται δεδομένη, καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπαίνουν σε δεύτερο κύκλο μείωσης του φόρου για το πετρέλαιο, με ορίζοντα τη σταδιακή αύξηση του στα 352 ευρώ από 302 ευρώ σήμερα (σ.σ. προηγήθηκε πρώτη φάση προσαρμογής, με αύξηση 20% στην τριετία 2006-2009), ήτοι 57 ευρώ μέχρι το 2015 για παλιά κράτη και μέχρι το 2016 για νέα μέλη.
4. ΕΦΚ ποτών και τσιγάρων: Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλλά στάθηκε και στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι φόροι είναι αισθητά χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τάση αύξησής τους είναι ένα από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα που εξετάζει η κυβέρνηση.
30.000 ατομικό εισόδημα
5. Ασυλία μέχρι 30.000 ευρώ: Το όριο των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων σε ατομικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να το τοποθετεί στα 30.000 ευρώ. Δηλαδή, μέχρι το συγκεκριμένο ατομικό φορολογητέο εισόδημα (σ.σ. το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και συμπεριλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος και τα χρήματα που εισπράττει ο φορολογούμενος) εξετάζεται το να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η ελάφρυνση. Πέραν του ορίου αυτού ενδεχομένως η κυβέρνηση να επιλέξει τη φορολογική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 94% των ατομικών εισοδημάτων (ή το 85% των οικογενειακών δηλώσεων) αφορούν εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 30.000 ευρώ. Πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και περίπου 3.000 πάνω από 200.000 ευρώ.
6. «Πράσινοι» φόροι: Οι 10 θεματικές ενότητες (φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων, φορολογία κεφαλαίου - περιουσίας, έμμεσοι φόροι - δασμοί, ελεγκτικές διαδικασίες - φοροδιαφυγή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έλεγχος και φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών, Τοπική Αυτοδιοίκηση, είσπραξη εσόδων και αναδιοργάνωση υπηρεσιών) των ομάδων εργασίας στη διαβούλευση έγιναν 11, καθώς προστέθηκε η «φορολογία - περιβάλλον». Η κυβέρνηση έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για μια «πράσινη» ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτής ο πρωθυπουργός πρότεινε τον φόρο άνθρακα στη Φρανκφούρτη. Ανάλογο μέτρο είναι και ο περιβαλλοντικός φόρος που μπήκε στα αυτοκίνητα.
Επανεξέταση για επιχειρήσεις
7. Φορολόγηση επιχειρήσεων: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα νομικά. Το 2007 η φορολόγηση των πρώτων ήταν στο 4,7% του ΑΕΠ και των δεύτερων στο 2,6%. Είναι εμφανές ότι το οικονομικό επιτελείο θέτει υπό εξέταση και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, οι οποίες απόλαυσαν από τους πιο μειωμένους συντελεστές τα τελευταία χρόνια (25% οι Α.Ε. και ΕΠΕ και 20% οι Ο.Ε., Ε.Ε.).
Η Ελλάδα έχει και τον πέμπτο χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης (32,5%) των μερισμάτων στον ΟΟΣΑ, που για την πλειοψηφία κινείται γύρω στο 50% (Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία κ.λπ.) και για κάποιους φθάνει το 58,8% (Δανία), ενώ για άλλους πέφτει στο 19% (Σλοβακία). Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή τον ισχύοντα νόμο για τη φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών, με ελέγχους και σε συνεργασία με άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια φοροδιαφυγής.
8. Αμεσοι - έμμεσοι φόροι: Η ανατροπή της σχέσης αυτής φαίνεται να αποτελεί ένα από τα ζητούμενα του διαλόγου, καθώς τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν πως για κάθε 1 ευρώ άμεσων φόρων πληρώνουμε 1,56 ευρώ σε έμμεσους. Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι οι έμμεσοι φόροι είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., στο 12,1% με 12,9% στην ευρωζώνη, όπως και οι άμεσοι, στο 7,7% με 12,2% στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της αύξησης των άμεσων φόρων.
Το πόσο νοσεί το φορολογικό σύστημα επιχείρησε να καταγράψει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας πλήθος στατιστικών στοιχείων που -αν μη τι άλλο- συνηγορούν στην εξέταση από μηδενική βάση ενός συστήματος που δεν αποδίδει έσοδα και δεν φορολογεί δίκαια. Τα δημόσια έσοδα είναι χαμηλά, στο 37,3%, και οι δαπάνες στο 50,1%, έναντι 40,9% και 45,3% αντίστοιχα το 2001. Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας (19,8%) είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. (ευρωζώνη 25,2% και «27» στο 26,1%) και καλύπτουν το 48,9% των συνολικών εσόδων, με το ποσοστό να φθάνει στο 56,1% στην ευρωζώνη και στο 58,6% στους «27».
fimotro
Read more...

Πόλεμος οικολόγων-Τίνας για το κυνήγι


Πόλεμος οικολόγων-Τίνας για το κυνήγι

Της Μαριάννας Τζάννε

Αποστάσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις ρυθμίσεις για το κυνήγι παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικαλούμενο την ανάγκη να στηριχθεί ο ορεινός τουρισμός από την κυνηγετική περίοδο.

Πρόσθετος λόγος είναι η αδυναμία της πολιτείας να επιστραφούν τα έσοδα από 230.000 κυνηγετικές άδειες. Θύμα της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικολογίας που τσαλακώνει το περιβαντολλογικό προφίλ της «πράσινης» Τίνας Μπιρμπίλη!

Η απόφαση της υπουργού προκάλεσε την οργή των ζωολογικών οργανώσεων της χώρας, που σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις πρακτικές του ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν η απόφαση αυτή απαξιώνει «με τον πιο προκλητικό τρόπο την απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέστειλε το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Με την απόφασή του το υπουργείο περιορίζεται να απαγορεύσει το κυνήγι μόνο στις δασικές περιοχές που έχουν καεί και δεν επιτρέπεται η θήρα, με στόχο να φέρει σε ένα χρόνο νέο νόμο που θα πληροί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και δεν θα έχει επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Θυμίζουμε ότι μετά από σχετική προσφυγή, το ΣτΕ, ανέστειλε υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο 2009-2010. Η απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν για τα διάφορα είδη θηραμάτων επικαιροποιημένες μελέτες έτσι ώστε η άσκηση του κυνηγιού να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών αυτών.

Το ΥΠΕΚΑ, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια υπηρεσία, αποφάσισε την έκδοση νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι ( 183643/4418/17.12.2009) η οποία όμως καλύπτει μόνο την τρέχουσα περίοδο.

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις μιλούν για συνολική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων και για συστηματική απαξίωση του έργου τους και των αιτημάτων τους.

Αποφασισμένες μάλιστα να προβούν σε μία σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινούν το Σάββατο το πρωί διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, ζητώντας την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού και δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στη φιλοκυνηγετική πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. «Η πράσινη πολιτική οφείλει να αναδεικνύει το σεβασμό και την προστασία της πανίδας της χώρας μας και δεν μπορεί να έχει σχέση με τη θανάτωση ζώων» τονίζουν με νόημα οι ζωοφιλικές οργανώσεις .

protothema.gr


Read more...

Παπανδρέου: Χρειάζεται να πάμε στην πράσινη οικονομία

"Έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο", δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.


Ο ίδιος πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι γίνεται συνείδηση, αργά αλλά σταθερά, το γεγονός ότι δεν μιλάμε απλώς για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αλλαγή ενός οικονομικού συστήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή να πάμε στην πράσινη οικονομία, που αλλάζει εκ βάθρων τα πράγματα. Είναι μια δύσκολη αλλαγή, η οποία χρειάζεται όμως τη συνέργεια, τη συμμετοχή, τη βοήθεια όλων, από τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι και τις φτωχότερες. Ο καθένας βεβαίως με τις απαραίτητες ευθύνες που του αναλογούν και το βάρος που μπορεί να σηκώσει".

"Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, διότι για μας σημαίνει να μπούμε σε μια νέα οικονομία, να πρωτοπορήσουμε. Έχουμε μια ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαμορφώσουμε μια ποιότητα ζωής, αντίστοιχη με την παράδοση της Ελλάδας. Και βεβαίως, να είμαστε πιο αυτάρκεις, πιο αυτόνομοι, πράγμα που σημαίνει να μπορούμε όλο και περισσότερο να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ του Ελληνικού λαού στα ζητήματα της ενέργειας", τόνισε.

"Εμείς παλεύουμε, μέχρι τελευταία στιγμή, για να υπάρξει αυτή η δεσμευτική συμφωνία. Θα είναι κρίμα εάν δεν το καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα πρέπει να μην χάσει τη δυναμική που σήμερα αναπτύχθηκε εδώ, στην Κοπεγχάγη. Μια δυναμική, που θα πρέπει να φτάσει, αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, σε μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την ανθρωπότητα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Υπουργός Περιβάλλοντος

"Το μεγάλο ερώτημα τις επόμενες ώρες, είναι αν ένα πολιτικό κείμενο θα δώσει την δυνατότητα να αρθούν όλες οι μέχρι τώρα διατυπωθείσες διαφοροποιήσεις στα δύο κείμενα που δουλεύονται εδώ και καιρό, δηλαδή το κείμενο της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο και το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας οτι "οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γιατί συζητάμε για την περίοδο που ξεκινά απο το 2012, με την ΕΕ να δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20%, αλλά θέλουμε να δούμε πως δεσμεύονται στον στόχο αυτό και άλλες χώρες".

Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το κείμενο της Συνθήκης βάζει πιό τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν τις περισσότερο ευάλωτες χώρες -που είναι οι αναπτυσσόμενες- και επισημαίνοντας οτι στην εν εξελίξει συζήτηση, τα τρία κύρια θέματα είναι οι εκπομπές αερίων, η χρηματοδότηση και οι μηχανισμοί της και οι διαφοροποιημένες ευθύνες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Για την Οικονομία

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις και για το θέμα της οικονομίας. Δήλωσε ότι "οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, αισθάνονται σιγουριά από την πλευρά τους ότι προχωράμε σε ένα δρόμο με το δικό μας πακέτο, αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους".

Σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια των πιέσεων που ασκούνται, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "θα είμαστε κάτω από συνεχή πίεση. Ο ελληνικός λαός, μαζί με την κυβέρνησή του, θα αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη στροφή, με δικό μας πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική κυβέρνηση".
nooz.gr


Read more...