Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στα άτυπα υπουργικά συμβούλια που γίνονται συνήθως νωρίς το απόγευμα στο Μαξίμου διακρίνονται τρεις κατηγορίες υπουργών: όσοι παίρνουν μονίμως τον λόγο και ουσιαστικά διατυπώνουν ανοιχτά την άποψή τους για τα τρέχοντα θέματα καταθέτοντας και προτάσεις, εκείνοι που γενικώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητούν διευκρινίσεις για ζητήματα που μπορεί να αγγίξουν τις...
ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας και εκείνοι που προτιμούν να παρακολουθούν σιωπηλοί και να παρατηρούν τις αντιδράσεις των άλλων κρατώντας μόνο λίγες σημειώσεις.
Στο άτυπο υπουργικό που έλαβε όμως χώρα την περασμένη Δευτέρα λίγο πριν από την ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και της διαφθοράς, κάθε υπουργός συνιστούσε από μόνος του και μία διαφορετική κατηγορία. Είναι γεγονός, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού τα μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να πουν ανοιχτά στον Γ. Παπανδρέου τη γνώμη τους τόσο για τους χειρισμούς που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον του «ιερατείου» των Βρυξελλών όσο και για τα μέτρα που επρόκειτο σε λίγες ώρες να ανακοινώσει εγκαινιάζοντας τον εθνικό κοινωνικό διάλογο.
Η θέση τους έγινε ακόμη πιο δύσκολη ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ζητεί προκαταβολικά ενιαία στάση στην εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την αποφυγή της δημόσιας κριτικής στους χειρισμούς των υπουργών, ώστε να μη δημιουργείται στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διχογνωμία. Στελέχη παρόντα στη συνεδρίαση θεωρούν ότι η αναφορά στα αλληλοκαρφώματα είχε ουσιαστικά έναν και μοναδικό αποδέκτη: την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία μόλις πριν από μία ημέρα με συνέντευξή της είχε περίπου ακυρώσει τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, αφου εμφανίστηκε ωσάν να ήταν εκείνη υπουργός Οικονομικών.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν ιδιαίτερα κομψή η παρέμβαση της υπουργού» λέει θεσμικός παράγων της κυβέρνησης αιτιολογώντας την αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος παράγων συνδέει μάλιστα την «επίθεση» που δέχτηκε ουσιαστικά η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας για το θέμα της «χρυσής εθελουσίας» στο λιμάνι του Πειραιά από τουλάχιστον δύο υπουργούς, με το «άδειασμα» της κ. Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο. «Μπορεί από τη μία ο Γ. Παπανδρέου να έγινε πυρ και μανία με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου γιατί αθέτησαν την ενιαία στάση που ζήτησε», εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος, «όμως μη θεωρείτε τυχαίο ότι και οι δύο ουσιαστικά άσκησαν κριτική για ένα θέμα που στο μεγαλύτερο βαθμό το χειρίστηκε η κ. Κατσέλη».
«Καλοί και κακοί». Πάντως στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο όσοι πήραν τελικώς τον λόγο εμφανίστηκαν προσεκτικοί και απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιχμή για κάποιον συνάδελφό τους, αναλύοντας την κατάσταση με άξονα κυρίως όσα συμβαίνουν στο δικό τους υπουργείο. Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για το εάν έχει κάποιο νόημα το πάγωμα των μισθών και δημοσίως κανένας δεν διαφώνησε με όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Πάντως, ο κατάλογος των μέτρων που εξήγγειλε στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου ήταν- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- σαφώς μικρότερος από τη λίστα που ανέγνωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, την οποία κάποιοι υπουργοί τη χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα «επίπονη», κάποιοι έμειναν με την εντύπωση ότι συνάδελφοί τους πίεσαν για αυστηρά μέτρα, κάποιοι άλλοι κινήθηκαν κάπου στη μέση επιμένοντας στο κοινωνικό προφίλ και ορισμένοι σχημάτισαν τη γνώμη ότι ελάχιστοι τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της μη λήψης μέτρων. «Όλοι έχουμε μία γραμμή με πάρα πολλές αποχρώσεις» έλεγε προχθές κορυφαίος υπουργός θέλοντας να περιγράψει το μωσαϊκό των απόψεων που κατατέθηκε στο υπουργικό της περασμένης Δευτέρας και προσέθετε: «Στην κυβέρνηση υπάρχουν οι “καλοί” και οι “κακοί”, αυτοί που πρέπει να κόβουν και οι άλλοι που πρέπει να δίνουν...».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: