Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού 2010

Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2010, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελευταία μέρα συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας προγραμματίζουν να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού συζητείται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι τα μεγέθη του θα τροποποιηθούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπει γενίκευση του «πόθεν έσχες», επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε αύξηση των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι φόροι στα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ και θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη σύγκλιση.

Πίστωση χρόνου από της αγορές ζητεί ο πρωθυπουργός. «Έχω εκλεγεί για να κάνω αλλαγές. Θα προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές και οι αλλαγές αυτές θα φέρουν την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο που πιστεύω ότι μας δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερα σήμερα,που μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο», είπε από την Κοπεγχάγη ο Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τη Moody's.

Το απόγευμα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: