Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Συζήτηση προϋπολογισμού 2010



Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή, με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

Ο κ. Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολλαπλά ελλείμματα και κυρίως με το δημοσιονομικό έλλειμμα που «απειλεί να ακυρώσει, όλες τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού», όπως είπε.

Επίσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανοίγει μέτωπα με όλα όσα κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και την εμποδίζουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συγκυρίας, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».

«Ανοίγουμε Μέτωπο, με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, την κακοδιαχείριση, τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τον κομματισμό, τις αδιαφανείς οικονομικές λειτουργίες, τις πελατειακές σχέσεις, τις εξαρτήσεις και την αναξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι όχι μόνο οδήγησε την οικονομία σε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά παραπλάνησε και τον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ γνώριζε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρέωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

Στη συνέχεια, μίλησε για ένα «νέο μεταβατικό προϋπολογισμό» που έχει πολλαπλή πολιτική στόχευση, όπως, «να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος, να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στους πολίτες και στους φορολογούμενους και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς».

«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών.Σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και με την ανάπτυξη να έχει αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και την επόμενη χρονιά (-0.3%) ο προϋπολογισμός διασφαλίζει μια δυναμική ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής. Ανοίγουμε το διάλογο και βάζουμε την κοινωνία και τους φορείς της συμμέτοχους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και ανοιχτά προβλήματα».

Κλείνοντας την εισήγησή ου, ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι «η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2010 αποτελεί ένα πρώτο και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του πολιτικού μας σχεδίου, για να βγει η χώρα από το σημερινό τέλμα, για να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξει επιτέλους μια νέα ελπιδοφόρα και δημιουργική περίοδος».

ΝΔ

«Υπάρχει κρυφή ατζέντα. Η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της: Το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά με αύξηση δαπανών κατά 11 δισ. ευρώ - αγωνίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει έλλειμμα 30 δισ.», εκτίμησε ο κ. Κεφαλογιάννης, υπολογίζοντας το έλλειμμα στα 19 δισ. και στο 8,3% του ΑΕΠ.

Χρεώνοντας δε, το 92% του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της δεκαετίας του ’80, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων: «Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο, ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον Προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ΄ τις επιτροπές…».

Πέραν του «μαγειρέματος των αριθμών», κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, «αν η χώρα μας δεν δημιουργήσει νέο πλούτο, είναι καταδικασμένη. Για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται 25 δισ. και για την μείωση του ελλείμματος στο 3%, άλλα 22. Για την οικονομική απογείωση χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις. Πού θα βρεθούν τα κονδύλια; Βεβαίως από την μείωση των δαπανών, τις αυτοχρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων, τις αποκρατικοποιήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, όπως με συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σε 10.000 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, όπου 10 εκ. εργαζόμενοι παίρνουν έναν δεύτερο μισθό από τις μετοχές τους. Όχι με χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ, όπου άνθρωποι που πληρώνονται με 80-150.000 ευρώ, (περισσότερα απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό) επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 81 εκ. ευρώ για να πάρουν 250.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα στέιτζ. Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια θα χρειαστούν για να πάρουν οι τελευταίοι, με τους μισθούς των 400-700 ευρώ, ό,τι παίρνουν οι χρυσοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ και άλλους δημόσιους οργανισμούς» παρατήρησε ο κος Κεφαλογιάννης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για μια αλλαγή Συντάγματος - «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

ΛΑΟΣ

Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

«Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τους Έλληνες χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπάρχουν όμως μηνύματα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που για το κόμμα μας, είναι τόσο αξιόπιστοι όσο είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει δύο όψεις, άλλη όταν είναι αντιπολίτευση και εξαπολύει μύδρους για την πολιτική της ΝΔ και άλλη όταν είναι κυβέρνηση και εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

«Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη ΝΔ, το μόνο που σκέφτεστε είναι τα χαράτσια. Για εσάς είναι μονόδρομος αυτή η λογική. Αυτά είναι τα δύο σκέλη του δικομματισμού. Δικομματισμός ΑΕ», επεσήμανε με έμφαση.

«Τον νέο προϋπολογισμό τον χαρακτηρίζει η ατολμία, οι φορομπηχτικές πολιτικές, δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση του χαρατσιού και της φοροεπιδρομής. Είναι ένας προϋπολογισμός της μιζέριας και της υπανάπτυξης για αυτό τον καταψηφίζουμε», κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ


Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

«Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι τον προϋπολογισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου, ενώ αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε έμφαση στην εισοδηματική πολιτική, λέγοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

Ακόμα, έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα», για «χαριστική βολή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και για «κοινωνική λεηλασία».

Επίσης, σημείωσε ότι «την ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και βρίσκουν πάντα ένα εύκολο αλλά ανούσιο πεδίο αντιπαράθεσης».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: